Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 februari 2022

Minderheid krijgt toch haar zin

OEGSTGEEST – Tijdens de allerlaatste raadsvergadering voorafgaand aan de verkiezingen van woensdag 16 maart kregen de raadsleden een cursus ‘Hoe krijg ik toch mijn zin, terwijl een raadsmeerderheid tegen mijn voorstel is’.

De partijen VVD en PrO dienden een voorstel in om nu alvast na te denken over de herbouw van een nieuw zwembad Poelgeest, dat in 2030 moet gebeuren. VVD-er Sven Spaargaren gaf aan, dat je nu al moet kijken naar andere locaties: parkeerplaats zwembad Poelmeer, Voscuyl en de Hazenboslaan. Ook opperde hij, dat de gemeente contact moet opnemen met de gemeente Katwijk om te kijken of er een zwembad kan komen ‘in de buurt van de gemeentegrens met de gemeente Katwijk’. Om de kosten van zo’n zwembad te dekken, zouden volgens de VVD en PrO ook moeten worden gekeken naar de mogelijkheid van woningbouw boven het zwembad.

Het voorstel werd lauw ontvangen door de overige partijen. Karin Rosdorff (HvO) vond het voorstel ‘voortijdig. Tot in 2030 blijft het zwembad bestaan. Dit speelt pas over twee volgende raden.’ D66-er Bus stelde: “We hebben moeite met lukraak wat plekken aanwijzen en het college op pad sturen. Laat dit over aan de volgende raad.” Van den Ouweelen (Lokaal) zag het nut van een nieuw locatieonderzoek niet in: “Tien jaar geleden hebben we de locatie onderzocht. De huidige locatie is de beste locatie voor het zwembad.” Ook het CDA steunde het voorstel niet. Dus was er een raadsmeerderheid tegen het VVD/PrO-voorstel.

Maar daarmee was het voorstel nog niet dood. VVD en PrO werden geholpen door wethouder Nieuwenhuis, die ‘heel goed begreep’ waarom de motie was ingediend. Een onderzoek naar alternatieve locaties zorgt volgens Nieuwenhuis voor ‘helderheid over potentiële locaties en of die voor een ander doel ingevuld kunnen worden.’ Direct greep Spaargaren deze reddingslijn: “Het college omarmt deze motie; dan hoeft die niet meer in stemming gebracht te worden.”

Dat ging Bus en Van den Ouweelen iets te snel. Bus riep op om de motie alsnog in stemming te brengen, zodat het voorstel verworpen kon worden. Van den Ouweelen gaf aan, dat ‘de motie nooit heeft bestaan als deze wordt ingetrokken’. En daarom zou de motie niet kunnen worden uitgevoerd. Maar toch krijgen VVD en PrO hun zin. Wethouder Nieuwenhuis: “Als de motie niet in stemming wordt gebracht, weet ik niet of er een meerderheid zou zijn. Het college gaat nadenken over wat logische stappen zijn. Partijen vragen ons om helderheid.” Dit biedt het college dus de kans om alternatieve locaties voor een toekomstig zwembad te onderzoeken.