Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 februari 2022

“Dezelfde kansen voor iedereen”

Nieuwe gemeentesecretaris Robert van Zijl

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente Kaag en Braassem verwelkomt een nieuwe gemeentesecretaris. Robert van Zijl (52) werkt nu nog in Noordwijk en gaat zich de komende jaren inzetten om Kaag en Braassem regionaal beter op de kaart te zetten. De hoogste tijd dus, om erachter te komen wie Robert van Zijl is.

JOEP DERKSEN

Van Zijl is geboren en getogen in Rotterdam en een echte Feyenoordfan. Hij is gelukkig met ‘zijn’ Mona en samen hebben ze een dochter Milou (19). Hij is een fervent motorrijder; een Honda Goldwing en dankzij die motor is hij in feite in zijn nieuwe functie gekomen. “Ik reed vorig jaar door Kaag en Braassem en het viel me op, wat een leuke gemeente dat is. Ik had nog niet op het netvlies om bij deze gemeente te solliciteren. Dat kwam pas later, toen ik de vacature voor gemeentesecretaris onder ogen kreeg.”

Van Zijl heeft tien jaar in het bedrijfsleven gewerkt, maar werd toch ambtenaar. “Ik was manager van een callcenter, dat steeds meer gedigitaliseerd werd en het ging er heel erg om geld verdienen. Ik wilde in mijn werk bijdragen aan de samenleving; daarom ging ik bij een gemeente werken. De besluitvorming bij een gemeente duurt langer dan in een bedrijf, maar het besluit wordt wel meer gedragen, omdat je met verschillende belangen rekening houdt.”

Bij Van Zijl hoeven inwoners of bedrijven niet aan te komen met pleidooien voor een voorkeursbehandeling. “Ik vind dat de gemeente staat voor bepaalde waarden, waarbij iedereen gelijk is en dezelfde kansen krijgt. Als het zo zou zijn dat bepaalde mensen een voorkeursbehandeling krijgen, dan moeten we daar wat aan doen. Ik weet niet of dat het geval is, maar dat past niet bij mijn waarden en normen.”

Wat doet een gemeentesecretaris? “Als secretaris van het college moet je zorgen dat alle stukken die naar het college gaan ook goed zijn en dat het van een kwaliteitsniveau is. Je bent eerste adviseur van het college; je kunt laten zien welke effecten bepaalde besluiten hebben. Daarnaast ben je directeur van een ambtelijke organisatie, die zich moet aanpassen aan wat nodig is in de tijd. De samenleving verandert en de ambtelijke organisatie moet zich blijven ontwikkelen.”

De afgelopen drie jaar heeft Van Zijl meegeholpen om de gefuseerde dorpen Noordwijk en Noordwijkerhout tot één gemeente samen te laten vloeien. Is hij aangetrokken om een gemeentelijke fusie van Kaag en Braassem met Alphen aan den Rijn voor te bereiden? Hij stelt duidelijk: “Ik heb geen opdracht om toe te werken naar een fusie met Alphen. Het gaat erom dat de gemeente voldoende bestuurskracht heeft. Soms moet je groeien en soms kun je ook zelfstandig opereren. Met 27.500 inwoners moet je samenwerken met andere gemeenten en instanties. Als je daarmee kunt zorgen dat je bestuurskracht voldoende is, kun je zelfstandig verder. Daar ligt mijn uitdaging, om te zorgen dat we als gemeente een positie in de regio innemen. Niet volgend, maar een positie waarin we écht kunnen meepraten om de belangen van Kaag en Braassem goed te behartigen.”