Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 februari 2022

“Opmaat naar fusie met Leiden”

OEGSTGEEST – Alle ambtelijke werkzaamheden, die ooit door Servicepunt71 gedaan werden, mogen van de gemeente Oegstgeest voortaan door de gemeente Leiden uitgevoerd worden. Nadat het ambtelijke samenwerkingsverband tussen de Leidse regiogemeente compleet instortte, moet Oegstgeest het werk wel door Leidse ambtenaren uit laten voeren. Er is namelijk geen alternatief: Oegstgeest is als gemeente te klein om al deze taken zelfstandig op zich te nemen.

Met deze stap wordt Oegstgeest wel afhankelijker van grote gemeentebroer Leiden. Dat was een aantal raadsleden niet ontgaan. Dit onderwerp leidde zelfs tot een splitsing binnen de VVD; deze fractie stemde verdeeld over de vraag of Leiden de bedrijfsvoeringsdíenstverlening mag verzorgen voor Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude. VVD-raadslid Cremers: “Mijn collega-raadslid Oosterhuis en ik stemmen voor. Er is geen reden om deze activiteiten zelf uit te voeren. Er is geen alternatief.” Maar VVD-fractievoorzitter Spaargaren sprak mede namens zijn raadslidcollega Bouw: “Dit voorstel wordt ons opgedrongen. Het is risicovol dat de samenwerking een meer en centralistische vorm krijgt. Er is geen alternatief. Stel dit voorstel uit, maar deze mogelijkheid ligt niet voor. Dit voorstel is een opmaat naar fusie met Leiden.”

Ook de partijen BV NL, Lokaal en HvO waren tegen. Hierbij vielen harde woorden, zoals door Marcus Rolloos (BV NL): “De afgelopen jaren hebben we geen enkele keer het signaal gekregen dat Servicepunt71 goed ging. Je wordt klant bij een bedrijf en als het niet goed gaat, word je klant bij hetzelfde bedrijf, maar een andere afdeling. Als je als wethouder dit zo voorbereid en al deze taken belegd bij Leiden, ben je toch een soort rattenvanger van Hamelen.” Van den Ouweelen (Lokaal) vond: “Je slaat de bijl aan de wortel van de zelfstandigheid van Oegstgeest.” Rosdorff (Hv): “Het alternatief is Servicepunt71 handhaven.” Hierop kwam besmuikt gelach van een aantal andere raadsleden. Dat leidde tot ergernis bij Rosdorff: “Ja, lacht u maar. U wordt er ingelokt.”

Maar een ruime meerderheid van de raad steunde toch het voorstel om Leiden in te schakelen voor de bedrijfsvoeringsdienstverlening. CDA-raadslid Van der Hoeven: “Adel verplicht; als zelfstandigheid het beste is voor ons dorp moet dienstverlening gegarandeerd zijn. Bedrijfsvoering is daarbij cruciaal. Er is geen betere keuze dan wat nu voorligt. Als nu onder het mom van zelfstandigheid pleidooien worden gehouden om tegen te stemmen; kom dan met amendementen met realistische alternatieven. Het is niet verstandig om te zeggen: ‘We zien het allemaal wel’. We moeten het met elkaar doen; je moet de sprong durven wagen.”

Raadslid Bus (D66): Heel graag hadden we met andere gemeenten gewerkt aan het verbeteren van Servicepunt71. Het gepruttel van partijen die al jarenlang niet met alternatieven komen; er komen alleen maar kreten over andere gemeenten en over de zelfstandigheid. Als u zelf niet aan de slag gaat om te zorgen dat wij als gemeente onze bedrijfsvoering goed georganiseerd is, dan neemt u een risico. Dat vind ik hinderlijk.” Van Driel (PrO) vulde aan: “Dit is de beste weg; er is geen alternatief. We zien het niet als een opmaat naar een fusie met Leiden, maar als de beste manier om de voorzieningen te kunnen blijven aanbieden.”

Wethouder Huizing vulde nog aan, dat Oegstgeest altijd het recht zal blijven behouden, om bepaalde dingen zelfstandig uit te voeren. “Als we constateren dat we niet tevreden zijn over kosten of dienstverlening, hebben we de mogelijkheid om op onderdelen het anders te gaan doen, bijvoorbeeld het onderbrengen bij derden. Dat is iets wat nu niet kan.” Dat de bedrijfsvoeringsdíenstverlening alleen door Oegstgeest zou kunnen worden uitgevoerd, vond Huizing “geen realistische oplossing”.