Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 maart 2022

Overzicht partijen gemeenteraadsverkiezingen

Woensdag 16 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Maar welke partijen zijn in uw gemeente actief en wat zijn hun belangrijkste standpunten? Deel 2: Nieuwkoop. 

Lizet Keijzers (Samen Beter Nieuwkoop): “We willen aandacht voor woningbouw voor jong en oud, met zorg en speelmogelijkheden voor kinderen. De leefomgeving en duurzaamheid zijn belangrijk, zodat inwoners het groen, de rust en ruimte kunnen waarderen.” De dorpen moeten beter op de (toeristische) kaart komen te staan. “Waar wat te doen en te beleven is. Waar inwoners er voor elkaar zijn en ruimte is voor kunst, cultuur en ondernemers.” Gezondheid is ook belangrijk: “Hier moet blijvend aandacht voor zijn, met goede zorg- en onderwijsvoorzieningen en behoud van sportvoorzieningen.”

Antoinette Ingwersen (CDA): “Voor verenigingen willen wij de administratieve last verlagen, bijvoorbeeld voor kleine subsidies of onkostenvergoedingen. De gemeente moet verenigingen ondersteunen bij al hun vragen.” Over wonen: Het CDA wil een goede mix van betaalbare woningen en appartementen voor starters, gezinnen en senioren. Er moet een doorstroommakelaar komen. Voor het CDA is verkeersveiligheid enorm belangrijk. Onveilige punten binnen en buiten de dorpen pakken we aan. Verkeer zonder bestemming willen we om de dorpen heen leiden. Zo zorgen we ervoor dat fietsers en voetgangers zich veilig kunnen verplaatsen.”

Pien Schrama (Natuurlijk Nieuwkoop) wil meer investeren in sportvoorzieningen bij scholen. Ook moet alle ventilatie in schoolgebouwen coronaproof zijn. Ouderen en mensen met een beperking moeten zolang mogelijk in hun eigen sociale omgeving kunnen blijven wonen. Natuurlijk Nieuwkoop wil vooral goedkopere koop- en huurwoningen laten bouwen. De partij wil wél knarrenhofjes, maar geen hoogbouw. Zonnepanelenvelden vind de partij onvermijdelijk, maar Natuurlijk Nieuwkoop wil geen grote windturbines in het open en groene gebied. We stimuleren energiebesparing, minder energiegebruik en kleinschalige opwekking.”

Tom de Kleer (VVD) vindt, dat de gemeente te weinig heeft bereikt de afgelopen jaren. Er zijn heel veel beleidsplannen en nota's opgeleverd, maar zonder concrete en resultaatgerichte actielijsten. "Het woningbouwtempo is ingezakt onder het huidige college. We willen bedrijventerreinen opknappen en eindelijk investeren in winkelcentra. Ook willen we een concreter preventiebeleid, waardoor we gericht eenzaamheid aanpakken, de sportdeelname verhogen en ouderen langer fit houden. Er moet een persoonlijkere dienstverlening komen, met meer advies op maat en vaste aanspreekpunten voor inwoners en ondernemers.”

Jop van der Pijl (D66): "We willen haast maken met de bouw van nieuwe woningen. Appartementen voor jong en oud. Maar ook willen we ons inzetten voor een groenere omgeving, door onder andere het aanplanten van 3000 inheemse bomen. Bovendien willen we alle inwoners helpen met verduurzamen voor een lagere energierekening.” Ook vindt D66 dat de dorpen mooier maken kunnen worden "door middel van straatverlichting, mooi straatmeubilair, ideeën van inwoners en kunst.” Van der Pijl wil meer wandelpaden, zodat Nieuwkopers een rondje door de eigen groene omgeving kunnen lopen.

Elias van Belzen (SGP-ChristenUnie): "Wij willen een samenleving waarin iedereen ertoe doet en meedoet. We moeten de zorg zo dicht mogelijk bij onze omwoners organiseren, mét optimale keuzevrijheid, zodat u hulp kan kiezen die bij u past.” Hij wil ruimte voor ondernemers om te ondernemen. "Het MKB is onmisbaar voor werkgelegenheid, de lokale economie en voor de leefbaarheid.” Van Belzen: "Geen zonnevelden op onze groene open ruimtes. Wij willen zorgvuldig omgaan met de aarde maar moeten in een realistisch tempo ruimte maken voor schone energie. We zetten in op zon op daken.”