Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 april 2022

Speciale award voor Siebe Stellingwerff Beintema


VOORHOUT – Al vele jaren verkoopt Siebe Stellingwerff Beintema tulpen, waarvan de opbrengst gebruikt wordt voor de strijd tegen polio. Als dank voor zijn inzet ontving hij vorige week de Paul Harris Fellow Award van de Rotary Zwitserland. Mede dankzij de inzet van Stellingwerff Beintema en vele duizenden vrijwilligers is de voormalige dodelijke ziekte bijna de wereld uit. Maar nog niet helemaal.

Polio staat ook bekend als ‘kinderverlamming’. In de jaren ’80 kregen nog 360.000 mensen per jaar
polio: het zenuwstelsel van kinderen raakt verward, waardoor ze zwaar gehandicapt worden en blijven. Een Rotaryclub in de Filippijnen begon 35 jaar geleden met een vaccinatieactie om heel de Filippijnen poliovrij te krijgen. De internationale Rotaryorganisatie heeft dat opgepakt en tot doel gesteld om de hele wereld vrij te krijgen. Nu zijn er nog maar twee landen, waar polio voorkomt: in Afghanistan en Pakistan.’’

Stellingwerff Beintema begon zijn verkoop van de ‘End Polio Now’ tulpen vele jaren geleden richting de Nederlandse Rotaryclubs, maar al gauw kwam er ook vraag vanuit Rotaryclubs uit landen als Canada en Zwitserland. Zijn enorme inzet om ook bij de Zwitserse Rotaryleden fondsen te werven voor de strijd om polio de wereld uit te helpen, bleef niet onopgemerkt. Er zijn maar heel weinig niet-Zwitsers die een dergelijke Paul Harris Fellowship Award krijgen. De decorandus bleef er rustig onder: hij zet zich al die jaren niet in voor eigen eer, maar voor het hogere doel; het bestrijden van polio. “Door grootschalige vaccinatiecampagnes is het aantal poliogevallen wereldwijd zeer sterk teruggebracht. Ieder jaar worden 400 miljoen kinderen tegen polio gevaccineerd en dit jaar zijn er wereldwijd minder dan vijf poliogevallen bekend geworden. Twintig jaar geleden werd Europa vrij van polio verklaard en Afrika is twee jaar poliovrij. Vaccineren werkt! Het streven is om in 2026 de wereld vrij van polio te verklaren.”

Tussen 24 en 30 april is het wereld vaccinatieweek, een initiatief van de Wereld Gezondheidsorganisatie. Deze week is bedoeld om aandacht te vragen voor vaccinaties. “Deze vaccinaties verlengen de levensduur van de mensen al sinds 1796 en ook de kwaliteit van ons leven wordt hierdoor verbeterd. Als we nu zouden stoppen met vaccinaties kan het virus zich weer binnen de kortste tijd over de hele wereld verspreiden. Dus zolang het virus niet volledig is uitgeroeid gaat vaccinatie, ook in Nederland door!”

MUP-kastjes voor gratis menstruatieproducten


VOORHOUT – Iedere maand heeft vrijwel elke vrouw tussen de (ongeveer) 11 en 55 jaar behoefte aan tampons en maandverband. Maar wie moeite heeft om de financiële touwtjes aaneen te knopen, gaat nogal eens over op ‘alternatieven’: toiletpapier of washandjes. Dankzij de stichting De Roze Hulp hoeft dat niet meer. Overal in deze regio komen MUP-kastjes te staan; Menstruatie Uitgifte Punten.

Initiatiefneemster Leanne Noordover onthulde het eerste MUP-kastje in Voorhout. Dit staat bij het huis aan de Hyacinth 35. Ook kunnen vrouwen en meisjes voor gratis maandverband en tampons terecht bij MUP-kastjes die staan bij de Kringloopwinkel Herenstraat 63 en het CJG Consultatiebureau. In heel Teylingen staan inmiddels zeven MUP kastjes en binnenkort zijn er in de hele Bollenstreek maar liefst zeventien van deze Menstruatie Uitgifte Punten.

Noordover: “We willen dat iedereen veilig en zo anoniem mogelijk aan hun producten kan komen. Dan maakt het niet uit waar je vandaan komt, hoe je bent of wie je bent. Maar dat je gewoon altijd de mogelijkheid hebt om hygieneproducten te bemachtigen.”

Alle MUP-kastjes in Teylingen zijn gesponsord door de Rotary Club Voorhout. Voorzitter Rob van de Velde laat weten: “Het initiatief van de Menstruatie Uitgifte Punten past heel goed bij het nieuwe focusgebied van de Rotary: ‘Empowering girls’ (meisjes in hun eigen kracht zetten, red.). Ik hoop dat op veel meer plaatsen deze MUP kasten geplaatst worden.”

Simone Pont zet graag een MUP-kastje naast haar huis: “Ik maak van dichtbij mee, wat schulden en armoede met je kunnen doen. Ik ben zeventien jaar jongerenwerker geweest en ik denk dat dit een mooi initiatief is, waar ik graag een steentje aan bij wil dragen.”

Wie het initiatief van de MUP-kastjes wil steunen, kan zelf ook maandverband en tampons in een van de kastjes leggen. Noordover: “Mensen mogen altijd doneren, iets langsbrengen of in het kastje zetten. Maar wel graag schoon, dicht en netjes!” Voor meer informatie: www.derozehulp.nl.

Wereldvaccinatieweek

Interview met Frans Zonneveld, Coronaslachtoffer, Huisarts en Rotarian

Één van de eerste coronaslachtoffers in de Bollenstreek was huisarts Frans Zonneveld.

Ruim een jaar later heeft hij nog altijd last van de naweeën er van. Hij zet zich daarom samen met Siebe Stellingwerff Beintema met passie in voor de start van de Wereld Vaccinatie Week, die op zaterdag 24 april begint.

Zonneveld kan zich nog goed herinneren hoe hij corona hem trof. ,,Ik werd ziek, knapte op en daarna werd ik weer ziek. Op heel veel aandrang van mijn collega werd ik uiteindelijk getest en die test viel positief uit. De hele praktijk moest twee weken dicht en zelf ben ik vervolgens nog eens weken flink ziek geweest. Hoewel ik daarna opknapte, houd ik nog steeds last van vermoeidheid. Avonddiensten of nachtdiensten kan ik nog steeds niet doen en ik slaap soms nachten van 12 uur.’’

De huisarts is erg blij met de start van de Wereld Vaccinatie Week, waardoor er positieve aandacht komt voor de voordelen van vaccineren. ,,Ik had, in mijn tienerjaren, een buurjongen van 8 jaar. Hij ging dood aan de mazelen. Het is zó zonde, dat zo’n leven weggaat, wat door vaccinatie voorkomen kan worden. Hetzelfde geldt voor baarmoederhalskanker. Deze kanker ontstaat door het herpesvirus en is met een prik te voorkomen. Het wordt bij jonge vrouwen vaak pas ontdekt, als het niet meer geholpen kan worden. Door indianenverhalen gaan sommige kinderen niet. Maar het zal je kind zijn waar op jonge leeftijd baarmoederhalskanker wordt ontdenkt.

Een van de meest succesvolle vaccinatiecampagnes is zonder twijfel de poliovaccinatie. Stellingwerff Beintema zet zich met fondsenwerving hier al jaren voor in. In de jaren ’80 kregen nog 360.000 mensen per jaar polio. Kinderverlamming is een ander woord: het zenuwstelsel van kinderen raakt verward, waardoor ze zwaar gehandicapt worden en blijven. Een Rotaryclub in de Filippijnen begon 35 jaar geleden met een vaccinatieactie om heel de Filippijnen poliovrij te krijgen. De internationale Rotaryorganisatie heeft dat opgepakt en tot doel gesteld om de hele wereld vrij te krijgen. Nu zijn er nog maar twee landen, waar polio voorkomt: in Afghanistan en Pakistan.’’

Hoewel dat landen zijn, waar goede infrastructuur bijna ontbreekt, is daar ook grote steun voor het vaccineren. Stellingwerff Beintema: ,,Eind vorig jaar werden in Afghanistan in één week 7 miljoen mensen gevaccineerd. Afgelopen januari kregen in Pakistan binnen zeven dagen maar liefst 39,6 miljoen kinderen twee druppeltjes van het poliovaccin in de mond!”

Dat er mensen zijn, die zo kritisch zijn tegenover het vaccineren tegen het coronavirus vinden zowel Zonneveld als Stellingwerff Beintema moeilijk te begrijpen. De huisarts: ,,In onze jeugd kregen kinderen mazelen, meningitis, hepatitis en hersenvliesontsteking. Waarom denk je, dat dit niet tot nauwelijks meer voorkomt? Inderdaad; door het vaccineren! Iedereen wil graag met vakantie of op een terras zitten. Dat kunnen we alleen bereiken door grootschalig te vaccineren!’’

Zonneveld begint de Internationale Vaccinatie Week symbolisch door Stellingwerff Beintema de eerste vaccinatieprik tegen corona te geven. Ze hopen, dat veel mensen het belang in zullen zien van goed en tijdig vaccineren. Zonneveld: ,,Vaccineren is de redding geweest, waarom we de kindersterfte omlaag hebben gebracht. Ik ben 100% voor vaccineren. Dat is het enige wat werkt!’’

06 april 2022

Sneeuwplezier en ongemakken

 

REGIO – Helemaal uniek was het niet; de sneeuwval op vrijdag 1 april. Het gebeurde eerder, dat zo laat in het jaar Koning Winter nog een laatste ademstoot uitblies, zoals op 18 april 1978; ook toen lag er een sneeuwlaag over de velden en op de daken. Maar ook de sneeuw in april vorig jaar ligt veel mensen nog vers in het geheugen. Weermannen- en vrouwen haastten zich te melden, dat het verhaal van de opwarming van de aarde met deze koudegolven écht niet ontkracht wordt.

Maar de voorspelde en inderdaad gevallen sneeuw zorgde ook dit keer weer voor veel sneeuwpret, prachtige plaatjes op sociale media en hier en daar ook enkele ongemakken. Zoals de bekende takelaar Dennis Knetsch; hij reed onder een matrixbord door. Tegelijkertijd viel sneeuw van dat matrixbord op zijn wagen en het leidde tot een kapotte voorruit.

Op de A4, tussen Hoogmade en Hoofddorp-Zuid was er een ongeluk op de weg en dat leidde tot een file van 13 kilometer en meer dan een half uur vertraging. Helaas veroorzaakte het winterse weer ook persoonlijk verdriet. De afgegeven ‘Code Geel’ kon niet voorkomen dat er een dodelijk slachtoffer te betreuren was. Het gebeurde op een viaduct vlakbij voetbalstadion De Kuip in Rotterdam. Drie auto’s raakten daar betrokken bij een ongeluk. Hierbij kwam een 22-jarige man uit Cappelle aan den IJssel te overlijden. Daarnaast raakte een 21-jarige man uit die woonplaats gewond, net als een 20-jarige jongeman uit Alphen aan den Rijn.

Verkeersdrukte

Toch viel het qua verkeersdrukte over het algemeen mee. Normaal is het op de wegen al rustig op de vrijdagen, maar nu was het nog stiller. In de ochtend was er ‘slechts’ 50 km file. Dit komt ook, omdat Rijkswaterstaat al sinds de avond ervoor ruim zes miljoen kilo zout heeft gestrooid en de hele nacht met 577 strooiwagens en 630 sneeuwschuivers bezig is geweest om de snelwegen schoon te houden. Ter vergelijking; op donderdagochtend 31 maart stond er in Nederland ruim 800 kilometer file.

Maar naast de ongemakken was er natuurlijk heel veel lol te beleven met de sneeuwlaag van drie tot vijf centimeter. Al gauw verschenen de auto’s met de datum van 1 april op de voorruit. Duizenden kinderen konden hun lol op met het maken van sneeuwpoppen, sleetjerijden en het gooien van sneeuwballen. Hier en daar waren er zelfs vermetele skiërs en snowboarders te zien.

Met al die pret werd het nieuws gedomineerd door de winterse foto’s en verhalen. Zelfs het bericht, dat de inflatie was opgelopen tot een recordhoogte van 11,9%(!) raakte ondergesneeuwd. Positief nieuws was er ook te melden. Na 31 jaar is de Nederlandse regering eindelijk haar belofte nagekomen. In 1991 werd het ‘Kwartje van Kok’ geïntroduceerd; een ‘tijdelijke’ verhoging van de benzineprijs met 25 Nederlandse guldencent per liter. Toenmalig minister van Financiën Wim Kok beloofde, dat dit geen permanente maatregel zou zijn. Er was een oorlog in Oekraïne voor nodig, maar op 1 april 2022 was het eindelijk zo ver. Door een accijnsverlaging van 21 procent gingen de benzineprijzen met zo’n 17 cent omlaag.

Aan het eind van de vrijdagochtend was alle sneeuwpret echter helaas al weer voorbij. En konden we ons weer richten op de alledaagse uitdagingen. Nu dus maar hopen, dat de benzineprijzen op 1 januari niet weer fors omhoog gaan door nieuwe accijnzen! 

Veteranenboeken voor groep 8 leerlingen


NIEUWKOOP – Vrijheid lijkt lang vanzelfsprekend, maar is nooit een zekerheid. Gedurende de afgelopen tachtig jaar hebben tientallen inwoners van Nieuwkoop zich ingezet om de vrede en veiligheid van mensen te behoeden en bewaken. Deze mensen worden ‘veteranen’ genoemd. In het boek ‘Veteranen uit de gemeente Nieuwkoop’ zijn de verhalen van 23 van deze veteranen opgeschreven. Alle leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen in de gemeente Nieuwkoop krijgen een gratis exemplaar van dit boek.

Auteur Joep Derksen schreef dit boek in opdracht van de Stichting Zinsnede (www.zin-snede.nl). Hij vertelt: “De verhalen in dit boek zijn bijzonder. Alle veteranen hebben hun lijf en leden geriskeerd om andere, voor hen onbekende, mensen te helpen. Terwijl miljoenen andere mensen veilig in Nederland achterbleven. Zij zijn uitgezonden naar landen als Nederlands-Indië, Mali, Afghanistan en Libanon. Hun verhalen verdienen het om gelezen te worden door de jongere generaties.”

Deze boeken kosten natuurlijk geld en om voldoende geld in te zamelen organiseerde Derksen vorig jaar een eenpersoons ‘Triatlon voor de Veteranen’. Waarbij mensen voor een kleine inbreng konden raden, wat de eindtijd van deze triatlon zou worden. De triatloninzamelactie was zo succesvol, dat alle leerlingen van de groepen 8 een gratis – en door de auteur gesigneerd – exemplaar ontvangen.

Afgelopen maandag waren de groep 8 leerlingen van RKBS Antioniusschool in Noorden en PCB De Meent in Woerdense Verlaat de eerste gelukkigen. Derksen gaat binnenkort ook bij andere scholen langs.

01 april 2022

De Rijk laat zich opsluiten in strijd tegen kanker

LEIMUIDEN – Kanker verandert je leven voor altijd; of het nu gaat om je emotionele gevoelens, je lichamelijke gesteldheid, maar ook de financiële gevolgen.

JOEP DERKSEN

Hoe vaak komt het niet voor, dat iemand die de strijd tegen kanker is aangegaan, te horen krijgt dat hij of zij een andere baan moet vinden? En wanneer je het gevecht ‘wint’, begint pas de echte strijd; hoe kun je jouw lichaam weer vertrouwen? Wanneer een van jouw borsten is afgezet, om de gezwellen uit het lijf te halen, heb je tijd nodig om jouw ‘nieuwe ik’ te hervinden. Het Adamas Inloophuis helpt hierbij en Anja de Rijk laat zich een dag lang opsluiten, om voor de Leimuidense vestiging van het Adamas Inloophuis geld in te zamelen.

De Rijk: “Het Adamas Inloophuis, dat gevestigd is in Nieuw-Vennep, is een bekend fenomeen in de Haarlemmermeer. Dit is een laagdrempelig inloophuis voor mensen die met kanker leven, of kanker gehad hebben. Voor veel inwoners van Kaag en Braassem is de gang naar dit inloophuis door de Ringvaart gevoelsmatig toch te ver rijden. Nu is er een dependance bij Camping De Straat-hof in Leimuiden en door mezelf daar op te sluiten wil ik geld inzamelen voor deze dependance.”

De Rijk is één van honderd mensen, die vrijdag 25 maart geld inzamelden voor de strijd tegen kanker. En tijdens hun opsluiting belden, mailden en appten ze al hun contacten om zoveel mogelijk geld op te halen. Meer fondsen zijn namelijk hard nodig. Vroeger of later komt kanker in het leven van iedereen binnendringen. Of het nu om jezelf gaat, of een familielid dan wel vriend(in). De Rijk: “Ik heb mijn neef verloren aan kanker, toen hij nog maar 31 jaar was. Hij had een melanoom. Kanker is niet alleen voor oude mensen, maar het overkomt ook jongeren en kinderen. Het inloophuis in Leimuiden zorgt ervoor dat mensen, lotgenoten, langs kunnen komen en met elkaar kunnen praten. Deze gesprekken geven veerkracht en je krijgt inzicht in hoe je verder moet.”

Zelf staat De Rijk ook regelmatig stil bij deze sluipende ziekte. “Ik ben 49 en sta er steeds meer bij stil. Ik ben een optimistisch iemand, maar naarmate je ouder wordt als vrouw, houdt het me meer bezig.” Op het moment van het tikken van het artikel heeft De Rijk zo’n 3.000 euro ingezameld, maar haar streven is 15.000 euro. “Ik heb dus nog even te gaan!”

Gepassioneerd vervolgt ze: “Het is belangrijk dat mensen weten, dat laagdrempelig hulp mogelijk is. Mensen beseffen niet dat je langer met kanker leeft na jouw genezing. Je verandert enorm als je kanker hebt gehad. Zeker bij vrouwen met borstkanker is jouw lichaam niet meer hetzelfde. Hoe ga je dan om met jouw partner? Het medische aspect is natuurlijk belangrijk, maar ook jouw sociale welzijn is van levensbelang. Voordat kanker geconstateerd wordt, voel je het in eerste instantie niet. Je wordt er ineens mee geconfronteerd. Daarna vertrouw je jouw lichaam vaak niet meer en moet je voor jezelf in het reine komen met jouw lichaam. Je kunt bij het inloophuis in Leimuiden in gesprek met deskundigen en lotgenoten. Dan praat je over van alles en nog wat; je hoeft echt niet alleen maar over kanker te praten.”

Kanker ontwricht je leven. Het kan ons allemaal overkomen. De Rijk laat zich vol passie opsluiten, in de hoop dat haar inzet andere inwoners van Kaag en Braassem kan helpen. Voor meer informatie of om te doneren, zie deze link: https://acties.kwf.nl/fundra.../anja-rijk-dejong/huisinactie

Jubilerend Rotary doneert tafels en bankjes aan Overbosch

 


VOORHOUT – Het Overbosch in Voorhout is verrijkt met twee prachtige tafels met zitbankjes. Nu de werkzaamheden aan de blauwe long (een schone vijver) afgerond zijn, kunnen de bezoekers van het historische bos niet alleen wandelen, maar ook heerlijk zitten.

De Rotary Club Voorhout heeft deze zit- en rustmogelijkheden geregeld voor de Stichting Vrienden van het Overbosch. De beide tafels met bankjes zijn een cadeau vanwege het dertigjarig jubileum van de Rotary Club Voorhout. Ze hebben een goede plek gekregen aan beide zijden van de bloemenweide, zodat je er op elk moment van de dag in de zon kunt zitten.

Voorzitter Rob van de Velde onthulde de tafels, samen met Overbosch-voorzitter Marianne van der Voort en de bestuursleden van beide organisaties. Van de Velde: “De jubileumcommissie heeft met een loterij voldoende geld ingezameld voor deze tafels. Ze staan op een goede plek.” Ook Van der Voort was blij: “We hebben deze twee plekken uitgekozen en het resultaat is geweldig!”

Op donderdag 7 april om 19:00 uur houdt de Rotary Club Voorhout een ‘Open Clubbijeenkomst’. Wie meer wil weten over wat de Rotary doet en of het lid zijn van de Rotary Club Voorhout ook iets voor jou is, kan zich hiervoor aanmelden bij regine.rotary@gmail.com.


Duurzame gebiedsontwikkeling

Van SEGRO Park Amsterdam Airport

Duurzame gebiedsontwikkeling en zorgen voor het sociale welzijn van de mensen; dat zit in het DNA van SEGRO. Directeur Eelco Ouwerkerk vertelt over deze pan-Europese ontwikkelaar-belegger van logistiek vastgoed, die zich inzet voor een betere leefomgeving.

JOEP DERKSEN

Als 16-jarige had Eelco nooit kunnen bedenken, dat hij ooit aan het hoofd zou staan van de Nederlandse vestiging van een multinationaal bedrijf; Segro. Dit bedrijf is eigenaar, manager en ontwikkelaar van modern logistiek en industrieel vastgoed met 9,6 miljoen vierkante meter aan ruimte, ter waarde van zo’n 24,7 miljard euro. “Ik wilde bouwkundige worden en dat ben ik via de HTS in Rotterdam ook geworden.” Na twintig jaar werkervaring besloot Eelco in 2012 voor zichzelf te gaan beginnen.

Hij kwam drie jaar geleden in contact met SEGRO en werd gepolst als kandidaat om de Nederlandse vestiging te leiden. “Na 20 jaar in de bouwsector werkzaam geweest te zijn, was ik zeven jaar werkzaam als zelfstandige. Het voor mezelf werken was niet helemaal mijn roeping. Ik miste de dynamiek en collega’s om me heen. Vervolgens was ik anderhalf jaar werkzaam in een technisch bedrijf op het gebied van innovatie en verandermanagement, waar ik mijn roots met de bouw en het vastgoed miste. Toen SEGRO op mijn pad kwam, was het een bewuste keuze om ‘Ja!’ te zeggen en daarmee naast mijn technische ervaring ook de financiële aspecten van bouw en vastgoed aan mijn bagage toe te voegen.”

Familiebedrijf

SEGRO is beursgenoteerd in Londen en actief in acht landen in Europa. “We beleggen voor de lange termijn; wat we vandaag ontwikkelen of kopen, hebben we over twintig jaar nog steeds. Dit principe hanteert het – van oorsprong familiebedrijf – sinds 1920. De focus op de lange termijn uit zich ook in de zorg voor het sociale welzijn van de mensen en gemeenschappen om ons heen; dat zit in het DNA van ons bedrijf en zie je vandaag de dag nog steeds prominent terugkomen in ‘Responsible SEGRO’.” Eelco somt op: “We investeren in het welzijn en ontwikkeling onze collega’s, zodat het voor iedereen fijn is om hier te werken. We hebben oog voor onze omgeving en voor de gemeenschappen waar we actief zijn. Dat uit zich in veel aandacht voor de kwaliteit van het landschap en de directe omgeving van onze gebouwen, maar ook in het ondersteunen van instellingen of het helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast zorgen we ervoor dat onze gebouwen duurzaam en toekomstbestendig zijn door de CO2-footprint zo veel mogelijk te reduceren en zo veel mogelijk duurzame energie lokaal op te wekken.”

Paradepaardjes

Eén van de paradepaardjes van SEGRO in Nederland is zonder twijfel de gebiedsontwikkeling van SEGRO Park Amsterdam Airport in Hoofddorp. De eerste fase is reeds gerealiseerd en de grondwerkzaamheden voor de tweede fase zijn begonnen. SEGRO koos voor de aanleg van de infrastructuur van de tweede fase voor een bouwbedrijf, dat materialen hergebruikt voor de realisatie van de asfaltwegen, waardoor niet alleen de gebouwen, maar ook de infrastructuur zo duurzaam mogelijk wordt aangelegd. Minder draagkrachtige grond wordt niet afgevoerd, maar hergebruikt en gestabiliseerd met een kalkachtig mengsel; dat scheelt een paar duizend vrachtwagenbewegingen voor het afvoeren van minder draagkrachtige grond en het opnieuw aanvoeren van zand.

Wanneer het hele park gereed is, beslaat het 100.000 m2 vloeroppervlak en biedt het de ruimte voor circa 2.000 directe arbeidsplaatsen. Dat zorgt voor de nodige reuring en levert een aanzienlijke bijdrage aan de lokale economie. De nieuwe gebouwen in de tweede fase zijn interessant voor ondernemers die behoefte hebben aan units tussen 1.200 en 2.000 m2.” De gebouwen in de tweede fase worden deels zelfvoorzienend: “We wekken met zonnepanelen onze eigen energie op en slaan deze op in accutechniek, zodat de energie gebruikt kan worden wanneer de zon niet schijnt. De gebouwen worden BREEAM Excellent gecertificeerd, zodat er ook veel aandacht is voor biodiversiteit en duurzaam materiaal gebruik. Zo bewaken en sturen we er op, dat onze CO2 voetafdruk zo laag mogelijk blijft.”

 

SEGRO Park Amsterdam Airport heeft om verschillende redenen een enorme aantrekkingskracht. Daardoor hebben zich diverse bedrijven gevestigd in het park, waarvan de activiteiten uiteenlopen van e-commerce tot pakketdiensten en van internationale distributie van hightech componenten tot laboratoria voor de ontwikkeling en productie van stamceltherapie behandelingen.

 

SEGRO Netherlands B.V.

Gustav Mahlerplein 62-B1082MA Amsterdam

W: www.segro.com

“Het gaat om het fingerspitzengefühl”

De Taxatiedienst

Michel Eikelenboom is natuurlijk bekend van zijn kantoor ‘Makelaarshuijs Eikelenboom’. Wat veel ondernemers niet weten, is dat de beminnelijke makelaar ook al jaren actief is op het gebied van bedrijfstaxaties. Onlangs heeft Eikelenboom een nieuw bedrijf opgezet, De Taxatiedienst, dat zich specifiek richt op het taxeren en waarderen van bedrijfspanden.

Na zijn opleiding MTS Elektrotechniek werkte Eikelenboom onder meer in de scheepsbouw, op Schiphol en bij een woningbouwcorporatie. “Ik vroeg me af: ‘Is dit het nou?’ Ik wilde meer kennis opdoen. Bij de makelaardij komen allerlei zaken bij elkaar: techniek, bouwkunde, privaatrecht, economie en boekhouden.” 25 jaar geleden begon Eikelenboom in de makelaardij en in 2006 startte hij Makelaarshuijs Eikelenboom.

Eikelenboom stelt gepassioneerd over de marktontwikkelingen: “De woningmarkt is een veelkoppig monster. De problemen zijn ontstaan, nadat de rijksoverheid geen plannen meer maakte voor integrale woningbouw . Tot die tijd werd er voor iedere portemonnee gebouwd, maar nadat de woningmarkt geliberaliseerd werd, kwamen er geen grote bouwplannen meer. Met het sluiten van de verzorgingshuizen moeten senioren zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dit beleid wreekt zich na vijftien jaar en de woningmarkt zit dus totaal op slot.”

Bedrijfsonroerend goed

Waar veel makelaars zich alleen richten op de huizenmarkt voor consumenten, is Eikelenboom met zijn team ook volop actief in de verhuur, verkoop en het taxeren van bedrijfsonroerend goed. “Ik ben van de school, dat we ons inzetten voor alle onderdelen van het vakgebied.” Omdat zijn pand de uitstraling heeft van een ‘gewoon’ makelaarskantoor besloot Eikelenboom om een apart bedrijf op te richten: De Taxatiedienst.

Bij De Taxatiedienst wordt ieder object bezocht en met zijn iPad loopt Eikelenboom het hele gebouw door, om zo gemakkelijk en snel een rapportage op te kunnen stellen. Niet voor niets is De Taxatiedienst aangesloten bij het Nederlands Register van Taxateurs, de NVM en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Eikelenboom: “De beste taxateur is degene die met zijn laarzen in de klei staat. En échte gesprekken voert met kopers en verkopers.” Een makelaar moet niet alleen naar databaseanalyses en cijfertjes kijken: “Het gaat om het fingerspitzengefühl. De passie voor mijn werk zit ‘m in de puzzel, die ik iedere keer moet oplossen.  En is er ook daadwerkelijk een koper voor het getaxeerde bedrag?  Je helpt iemand vooruit of trekt aan de rem als de verkoop/verhuur niet verantwoord is. Dat is namelijk ook onze verantwoordelijkheid.”

 

De Taxatiedienst
Kruisweg 1023
2131 CR Hoofddorp
T: 085 016 3237
E: info@detaxatiedienst.nl
W: www.detaxatiedienst.nl

“We zijn de moderne Robin Hood!”

Roks Totaaltechniek

Sinds Erwin Roks, eigenaar van Roks Totaaltechniek, meer delegeert is hij rustiger geworden. Het werk uitbesteden aan anderen is niet altijd even gemakkelijk, want: wie kan het werk beter en sneller doen dan jijzelf?! Maar door de inzet van het team groeit Roks Totaaltechniek als nooit tevoren.

JOEP DERKSEN

Als kind droomde Erwin ervan, om bij de Marine te komen. “Ik wilde lekker vier jaar varen en daarna boordwerktuigbouwkundige worden bij de Marineluchtvaartdienst. Dat is anders gelopen; na de eerste keuring werd ik beoordeeld als 'Te jong voor mijn leeftijd’; dat is nooit veranderd! Ik ging het ROC Leerlingwezen volgen, waarbij ik één dag in de week ging werken en werd zo opgeleid tot technicus. De eerste veertien jaar van mijn werkzame leven bracht ik door bij Schoonderbeek in Hillegom.”

In 2001 besloot Erwin zijn eigen bedrijf op te richten: “Ik vond dat de kleine projecten niet de aandacht kregen die ze verdienden. Nu zit ik in de fase dat ik het soms ook wel begrijp. Maar je moet je focus houden, zodat de kleine opdracht ook de aandacht blijft houden. Voor iemand die een badkamer laat opknappen is het eindresultaat net zo belangrijk als voor iemand die een huis bouwt.”

Duurzaamheidsproducten

Nadat hij jarenlang als zelfstandig ondernemer aan het werk was, trok Erwin enkele jaren geleden nieuwe mensen aan. Richard Huis in ’t Veld kwam er onder meer bij. “Tot 2019 was het bedrijf alleen elektrogespecialiseerd. We besloten om totaalinstallateur te worden. Nu pakken we ook cv, water, riool, en warmtepompen aan.” Erwin licht toe over deze uitbreiding van de werkzaamheden: “Voor de hele energietransitie hebben elektrotechniek en werktuigbouwkunde elkaar nodig.”

Het adviseren van ondernemers is een belangrijk onderdeel van het vak. “De hele energietransitie vraagt om een complete aanpak. Wij gaan altijd voor een eerlijk advies. Je moet niet alleen maar zonnepanelen op daken plaatsen; het koppelen van technieken is belangrijk. Je moet eerst zoveel mogelijk energie besparen en niet investeren in allerlei duurzaamheidsproducten, als tegelijkertijd de warmte van alle kanten uit het pand verdwijnt.” Gepassioneerd vervolgt Erwin: “Tegenwoordig duiken teveel mensen in onze sector, die over de rug van anderen geld willen verdienen. Ze zijn alleen maar bezig met verkopen en denken niet aan het belang van de eindgebruiker. Wanneer wij zien, dat een geïsoleerd dak een beter rendement oplevert dan het plaatsen van zonnepanelen, dan zeggen we dat. We snijden onszelf in de vingers, maar het moet een win-win situatie zijn voor zowel de opdrachtgever als voor ons. Met name voor de opdrachtgever.” Hij lacht: “We zijn de moderne Robin Hood!”

Perfectionist

Ben je een perfectionist? “Op de werkvloer wel. Aan de andere kant ben ik een rommelkont. Operationeel wil ik het gelikt hebben, maar voor mezelf heb ik mijn eigen manier van werken, die anders is dan het zou moeten zijn.” Erwin leert momenteel nog altijd om te delegeren. “Dat vind ik toch lastig. Er ligt veel bij mij en ik weet dat het in de zaak uitgezet moet worden. Maar de gewoonte zit er bij mij ingebakken, dat ik het zelf wil doen. Het kost mij geen moeite en als ik vind dat het snel gedaan moet worden, verval ik in mijn doe-modus. Mijn team spreekt me daar dan op aan en dat is goed. Uiteindelijk moeten we het werk met ons allen doen; zo werkt het hier.”

En zo komen we tegelijk aan bij de vraag, wat het DNA van Roks Totaaltechniek is. “Ons DNA is, dat we het met ons allen doen. We hebben geen bazen, alleen twee mensen die meer verantwoordelijkheid hebben dan de rest. We staan tussen de medewerkers. Dat maakt het soms lastig om dingen aan te sturen, of te zeggen; ‘Nu moet het gaan gebeuren!’ Dat zit niet in me. Ik ben te lief. Zeventien jaar heb ik het alleen gedaan en dat zit er in gebakken. Maar het gaat steeds beter; ik zal wel moeten, want het werk kan niet allemaal op mijn schouders blijven.”

Ben je nu gelukkiger dan twee jaar geleden? “Ik ben rustiger. Doordat ik delegeer kunnen we grotere projecten aan, die mij niet meer tijd kosten. In dat verband ben ik wel gelukkiger.”

Roks Totaaltechniek
Vennestraat 36B
2161 LE Lisse
T: 0252 508  080
E: mail@roks-tt.nl
W: www.rokstotaaltechniek.nl

"Wij maken beton leuk!"

Grijs Beton Design

De tijd dat betonnen vloeren alleen maar grijs waren is voorbij. Niemand weet dat beter dan Agnes en Michel Kappe van Grijs Beton Design. Acht jaar geleden zetten zij samen hun onderneming op en in al die jaren hebben ze talloze vloeren gelegd. Nu gaat hun bedrijf een nieuwe fase in.

JOEP DERKSEN

In 2014 hadden Agnes en Michel al een handelsonderneming in betonproducten voor grond, weg en waterbouw en kregen steeds vaker de vraag of ze ook betonnen woonvloeren konden maken. Het ondernemersechtpaar zagen een zakelijke kans en greep deze met twee handen aan. Agnes: “Voordat ik in de zaak kwam werkte ik in de detailhandel maar merkte dat ik daar weinig uitdaging meer had. Ik kwam op een leeftijd dat ik dacht: ‘Wat wil ik?’ Michel en ik zijn allebei handig en creatief; vinden het leuk om lekker bezig te zijn dus was het een logische stap om deze stap samen te nemen.” De eerste vloer die ze samen maakten was een woonvloer in Voorhout. Agnes was direct geraakt door het werk: “Het was enorm leuk om iets te maken met grondstoffen. En omdat het handwerk is maak je je klanten blij met een vloer die niemand anders heeft. De vloer maken op zich is niet zo bijzonder, maar het eindresultaat en hoe de klant er op reageert zijn de leukste onderdelen van ons vak.”

De specialisatie van het leggen van betonnen vloeren en de toenemende vraag heeft er inmiddels voor gezorgd dat Michel en Agnes de activiteiten van de handelsonderneming hebben afgebouwd en zich helemaal inzetten voor Grijs Beton Design. “We zijn een echt vloerenbedrijf geworden. Beton is ons DNA. Woonbeton is geen trend; het is er eigenlijk al heel lang maar de laatste jaren zie je het in bladen en televisieprogramma’s veelvuldig voorbij komen. Betonnen vloeren zien er mooi uit, zorgen voor gemak in onderhoud en ze zijn ook perfect voor gebruik door mensen met een allergie.” Agnes en Michel leggen eigenhandig de vloeren; of het nu gaat om betonvloeren, PU-vloeren of cementgebonden gietvloeren. Bij grote projecten worden ze af en toe geholpen door gecertificeerde ZZP-ers van Mapei en Ideal Works.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is de helft van het werk, zo tippen ze. “We worden benaderd door interieurbouwers, architecten, projectbouwers en consumenten. Elke ruimte vraagt om zijn eigen type vloer; niet elke vloer is geschikt voor ieder type omgeving of branche, daarin adviseren we. Soms heeft een klant een bepaald type vloer voor ogen waarvan wij weten dat het beter is om het niet te doen. We denken met de klant mee. Op die manier komt er uiteindelijk een mooie vloer te liggen, die past bij de locatie en situatie.”

Het egaliseren van dekvloeren, de basis, is heel belangrijk voor de levensduur van de vloer. Essentieel bij iedere vloer is natuurlijk dat deze vloer vlak komt te liggen. Daarom worden veel dekvloeren vooraf geëgaliseerd. Dat egaliseren zorgde er voor, dat Agnes en Michel niet naar de sportschool hoefden. Ze lacht: “Nu hebben we een egalinepomp, maar voorheen mengden we de mortel met een elektrische handmenger. Die zakken van vijfentwintig kilo geven niet mee dus dat was bij grote vloeren best wel pittig. Het is leuk, maar fysiek zwaar werk; aan het einde van de dag ben je redelijk verrot.”

Ze hebben wel even over de investering van de egalinepomp moeten nadenken maar hebben er sinds de aanschaf geen moment spijt van gehad. Agnes en Michel hebben er zelfs een nieuwe bakwagen voor aangeschaft die inmiddels al is voorzien van belettering waar ook het nieuwe logo op staat. er geen moment spijt van gehad: “Je hoeft niet meer te bukken, dat is fijn. Het gaat sneller en is arbo verantwoord. Dat geldt ook voor de bedrijven die ons en de pomp willen inhuren om een vloer te laten egaliseren. Wij bedienen zelf de pomp en bedrijven, die ons inhuren, kunnen er zelf voor kiezen om een eigen personeelslid aan de slang te zetten maar wij kunnen dat ook voor onze rekening nemen. Met een egalinepomp werken is niet alleen maar arbo verantwoord, het scheelt mankracht en zéker een hoop arbeidsuren als personeel het nog handmatig moet doen. Die tijd kun je als bedrijf beter gebruiken dus kunnen ze ons daarvoor inschakelen.”

De komende jaren wil Grijs Beton Design het egaliseren gaan uitbreiden. Bijvoorbeeld door een diversiteit aan egalisatie mortels aan te bieden en, als bedrijven dat willen, vloeren te egaliseren met hun eigen producten. “We hebben genoeg ervaring in eigen huis. Heel veel woninginrichters zoeken de samenwerking; we willen dat uitbreiden.”

Diversiteit

 

Tijdens het realiseren van een vloer moet er rekening gehouden worden met allerlei omstandigheden, zoals luchtvochtigheid, temperatuur en of er wel of geen direct zonlicht is dat op de vloer schijnt.  Michel: “Dat is allemaal van invloed hoe een vloer eruit komt te zien. Welk type vloer er komt te liggen is ook belangrijk. Het scheelt nogal of je honden in huis hebt, of een kantoor met allerlei bureaustoelen op wieltjes; daar heb je andere typen vloeren voor nodig.” De diversiteit aan wensen en vloervoorwaarden zorgen er ook voor dat geen enkele vloer precies hetzelfde is. “De verwerker zet eigenlijk zijn/haar handtekening op de vloer: beton is een natuurlijk product en je kunt nooit voorspellen hoe de vloer eruit komt te zien. De hand van de verwerker is duidelijk zichtbaar in het eindproduct. Dat maakt ons werk zo leuk!”

 

Hoe is het om samen te werken als partners? Michel: “Dat gaat heel goed; als we werken, praten we weinig over privézaken. Dat is zo gegroeid.” Agnes: “We zijn heel erg bezig met ons werk, de vloer en de handelingen die je moet verrichten. Dan ga je niet halverwege roepen, dat er nog boodschappen gehaald moeten worden.” En hoe gaat dat dan privé: praat je dan ook niet over het zakelijke deel van jullie leven? Michel lacht: “Dat is inderdaad lastig, maar het is bijna onmogelijk dat privé en zakelijk elkaar niet kruisen, je bent er zo mee verweven”.

Drie kinderen heeft het stel, variërend in leeftijd van 18 tot 23 jaar. Agnes: “De kinderen zijn nu ouder en zelfredzaam. Maar zeker in de beginperiode, toen de kinderen jonger waren, sprongen onze ouders geregeld bij. Het was, en is nog steeds, fijn als je daarop kunt terugvallen want wij maken soms lange dagen. Zeker in het begin was het zoeken naar een goede balans.  Natuurlijk zijn de kinderen het belangrijkst; als er iets is met de kinderen, maken we daar altijd ruimte voor. Dat is het voordeel, wanneer je eigen baas bent.” Michel: “Sinds we de handelsonderneming hebben afgebouwd, hoeven we niet meer altijd tot s ’avonds laat te werken. Als we een keer om 16:00 uur klaar zijn, kunnen we ook de deur achter ons dichttrekken om naar huis te gaan.”

Zorg en aandacht

Ze genieten van hun vak. “We maken niet alleen cementgebonden gietvloeren, maar ook epoxy- en PU-vloeren. Dat is zo gegroeid omdat we werken met gerenommeerde merken die een heel divers vloeren assortiment hebben. Daar wordt je dan wel nieuwsgierig naar en het blijkt dat we, doordat we zo’n divers assortiment hebben, een bredere markt kunnen bedienen. We voeren ieder onderdeel van werk met zorg en aandacht uit; van de basis tot het afwerken. Daar volgen we ook trainingen voor bij onze leveranciers. Van elk merk dat wij verwerken zijn wij gecertificeerde verwerkers. Dat betekent dat je weet waar je mee bezig bent en dat je daardoor ook op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in de markt. Michel vult aan: “Ook verzorgen we coatings; van prismakleuren tot alle RAL kleuren; alles is mogelijk. We kunnen zelfs antigraffiti coating op muren en vloeren maken. Dat betekent niet dat de graffiti niet hecht maar dat het daardoor wel makkelijker te reinigen is met de juiste middelen”.

Betonnen vloeren zijn er in allerlei kleuren en designs. “We maken niet alleen maar grijs-beton-design, maar kunnen vloeren leveren in allerlei kleuren. Bijvoorbeeld door 2 kleuren met elkaar te mengen waardoor je een unieke vloer krijgt. Wij maken beton leuk; in de ruimste zin van het woord. Bestaand prefab beton kunnen wij voorzien van kleur of coating”. Agnes licht toe: “Er is heel veel mogelijk met beton en met vloeren. Zo kun je zelfs bepaalde cementgebonden vloeren behandelen met een zuur waardoor het een roest effect krijgt. In theorie maken wij, zeker voor de consument, wat rustiger vloeren maar als je echt iets bijzonders wilt kunnen wij dat realiseren. De mogelijkheden zijn oneindig!”

Grijs Beton Design
Madame Curiestraat 21, Sassenheim
T: 0252 212 322
E: info@grijsbetondesign.nl
W: www.grijsbetondesign.nl