Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 november 2022

Geen genade meer voor ‘Jamaarouders’

Wijkagent Ton Tijsen is meestal een graag geziene gast, behalve door wetsovertreders, wanneer Tijsen hen bekeurt voor hun foute gedrag. Op zijn motor rijdt hij door de omgeving en houdt hij de boel in de gaten. Dat niet elke inwoner de regels even strak hanteert, viel Tijsen onlangs op. Naar hartenlust bezondigden ouders van jonge kinderen zich bij basisscholen Het Mozaïek en Het Vianova aan de Vroonhoevelaan aan foutparkeren en verkeerde rijgedrag. En wanneer Tijsen hier iets van zei, kreeg hij van de ‘Jamaarouders’ óf een grote mond óf allerlei tegenwerpingen.

Veel mensen kennen Tijsen (57). Via de sociale media bericht hij over zijn activiteiten. Maar hoe is hij wijkagent geworden? “Mijn carriere begon in 1997 bij de spoorwegpolitie. Ik werkte al als conducteur bij de NS, waarbij ik zeer beperkt bekeuringen kon schrijven. Als spoorwegpolitie kon je mensen helpen, maar ook bekeuren voor misdrijven en overtredingen. Vaak ging het dan om overlast en drugsgebruik.”

Na tien jaar sijpelden berichten door, dat de spoorwegpolitie wel eens zou kunnen worden opgeheven. Om sollicitatie-ervaring op te doen reageerde Tijsen op een vacature als wijkagent in de Haarlemmermeer. “Ik had nooit verwacht, dat ik gekozen zou worden. Maar veertien dagen later werd ik gebeld, dat ik het was geworden.” Hij was totaal verrast en lacht terugkijken: “Ik vroeg nog, waarvoor ik gesolliciteerd had.”

Vissen

Als onderdeel van zijn optreden als wijkagent kreeg Tijsen ook de mogelijkheid om een motoropleiding te volgen. “Sindsdien ben ik nooit meer van de motor af geweest. Ik rijd alleen geen motor als het heel hard regent en de vissen in de straat zwemmen.” De ene keer bemiddelt Tijsen bij een burenruzie en andere keren houdt hij zich bezig met inbraken of geluidsoverlast. Vorige week besloot hij echter om eens een kijkje te nemen bij de basisscholen Het Mozaïek en Het Vianova aan de Vroonhoevelaan. Het verkeersgedrag van veel ouders was ontstellend slecht.

“Het grootste probleem is, dat veel ouders aan de binnenkant van de cirkel parkeren en dan op hun gemak met hun kind naar school lopen. Ander verkeer kan daardoor niet verder rijden, waardoor zowel de Vroonhoevelaan als de Amerikalaan vollopen met wachtende auto’s.” Hij had het niet verwacht, dat de situatie iedere schooldag zo uit de hand liep. “Ik was er een tijd niet geweest en er waren maar weinig klachten over. Maar het bleek een totale chaos. Auto’s worden fout geparkeerd en chauffeurs wachten niet bij de overgangen. Hun eigen kinderen zitten veilig bij hun in de auto en iedereen wil haastig naar school om dan weer verder te gaan voor de rest van de dag.”

Jamaarouders

Tijsen greep in en begon waarschuwingen uit te delen. Behoorlijk wat mensen accepteerden deze vermaningen stilzwijgend. Maar niet iedereen. Tijsen noemt ze de ‘jamaarouders’. “Die mensen weten het altijd beter. ‘Ja maar, ik kom alleen de kinderen ophalen. Ja maar, ik ben zo weg. Ja maar, het regent. Ja maar, ik parkeer niet, ik sta stil.’ Houd toch op! Dit gedrag is niet tolerabel. Wie auto rijdt, weet dat je een woonerfbord voorbij bent gereden, waar buiten de parkeerplekken een parkeerverbod geldt. Hoeveel waarschuwingen wil je hebben?!”

Af en toe krijgt Tijsen nog wel grappige opmerkingen. Zoals: ‘Kun je niet even een half uurtje koffie drinken, als de ouders hun kinderen van en naar school brengen’. De wijkagent lacht: “Ze hebben me dat kopje koffie helaas nog niet aangeboden.” Serieus gaat Tijsen verder. “Ik wil óf een stopverbod óf een gele streep op de stoep. Het gemeentebestuur heeft toegezegd hier actie op te nemen. Vanaf 1 oktober komt er geen tweede waarschuwing meer, maar ga ik bekeuren.”