Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 april 2007

Interactief kinderboek met Noordwijkse roots

Sanne de Bakker schrijft ‘Theateracademie.nl’

Noordwijk – De winnares van de Hotze de Roos Debutantenprijs van de Nederlandse Kinderjury, Sanne de Bakker, heeft weer een nieuw boek uitgebracht: Theateracademie.nl. Ze woonde van haar zesde tot twintigste jaar in Noordwijk en met haar elfde gepubliceerde boek begint ze aan een serie verhalen over Daantje die droomt over beroemd zijn en naar de Theateracademie wil om haar dromen werkelijkheid te laten worden. De Noordwijkse Kristel Steenbergen heeft de illustratie gemaakt die op de kaft van het boek staat.

Door Joep Derksen

Meer dan twee jaar dacht De Bakker na over de verhaallijn van het boek en uiteindelijk heeft ze het binnen drie maanden geschreven. Het meisje Daantje woont met haar moeder driehoog in een stad. Ze kan heel goed acteren en wil heel graag naar de theateracademie, waar naast de gebruikelijke schoolvakken ook toneel, acrobatie, streetdance en rappen wordt onderwezen. In dit eerste gaat Daantje op voor de audities en dat brengt allerlei spanningen met zich mee. Door de hoofdlijn heen zitten andere verhaallijnen gemengd, zoals het karakter Joris, die heel goed kan rappen en waarop Daantje knetterverliefd op is.

De Bakker legt uit: “Eigenlijk is het onderwerp een samenvoeging van mijn eigen wens om ooit op een theateracademie als Fame te komen, gecombineerd met mijn passie voor het schrijven van kinderboeken. Theateracademie.nl is dan ook voor kinderen tussen 11 en 14 jaar en verhaalt over allerlei puberperikelen: onzekerheid, verliefdheid: alles wat op -heid eindigt. De opleiding voor de theateracademie duurt vijf jaar en dit eerste deel beschrijft de eerste drie maanden, dus ik kan nog even vooruit!”

Sanne-achtig boek

Ze vervolgt: “Sinds vorig jaar ben ik fulltime schrijver, maar dat betekent zeker niet dat ik heel eenzaam op een zolderkamertje een boek aan het schrijven ben, zoals veel mensen denken. Zeker niet! Dit boek komt heel erg uit mezelf, het is het meest Sanne-achtige boek dat ik ooit heb geschreven. Terwijl ik deel 1 aan het schrijven was, kwamen al veel verhaallijnen voor deel 2 naar boven. Nu ben ik bezig met de afronding van het tweede deel en krijg ik ook inspiratie voor het volgende boek.”

Steenbergen maakt illustraties in allerlei bladen en ze werd door de uitgever van de schrijfster benaderd om een illustratie te maken voor de kaft van het boek. De samenwerking tussen die twee loopt geweldig en beiden zijn enthousiast over elkaars werk. De illustratrice zegt bescheiden: ‘Ik ben nog maar ruim twee jaar bezig als freelance illustrator en mag al met een schrijfster met naam samenwerken. Dit project is fantastisch, want mijn illustratie ligt nu in alle boekenzaken van Nederland.” Over waar haar inspiratie vandaan komt, vertelt ze: “Mijn inspiratie haal ik van de straat, zoals stickertjes op lantaarnpalen, een tekst op een skateboard, in de trein of graffiti op muren. Dat is kunst gemaakt door mensen die vaak niet weten dat ze kunst maken.”

Lekker bekken

Het boek heeft ook een ondertitel: ‘Over Audities, Rapmuziek, Megablunders & Zo’. “Dat vond ik wel lekker bekken”, lacht De Bakker. “De titel Theateracademie.nl was een stuk lastiger: met mijn uitgever heb ik uren in de kroeg zitten brainstormen om een goede naam te bedenken. Ik had zitten surfen op het internet en vertelde terloops dat de site theateracademie.nl nog vrij was. Mijn uitgeefster vloog omhoog en riep: ‘Dat is het! Theateracademie.nl!’ Ze belde direct naar kantoor en gaf de opdracht die site direct te claimen.”

Speciaal aan het boek is dat alle fictieve personages ‘tot leven’ worden gewekt. Ze hebben hun eigen hyvesadres en kunnen gebeld of gemaild worden. De Bakker zegt enthousiast: “Op iedere reactie komt een antwoord!” Ook zit er een echte rap-cd bij, met nummers gemaakt door niemand minder dan Cablejuice. Het zal niet vreemd zijn als een van deze liedjes binnenkort de Kids Top 20 binnendendert.

Afgelopen woensdag was de eerste dag dat het boek in de boekhandels lag, maar ’s avonds was De Bakker nog niet wezen kijken: “Als een nieuw boek van mij uitkomt, durf ik niet de winkel in. De mensen kennen me en ik ben bang dat ze denken dat ik hen kom controleren. Maar stiekem ga ik ’s avonds of ’s morgens vroeg wel even door het raam naar binnen kijken om te kijken of ik het boek zie liggen.” De schrijfster hoopt vooral dat de jonge lezers genieten van het boek: “Ze hoeven er niet echt wat van te leren, maar als ze gemotiveerd worden om te vechten voor de eigen passies, dan zou ik dat heel prettig vinden.”

De hyveslink van Daantje is:
www.daantjeweber.hyves.nl. Meer informatie over theateracademie.nl is te vinden op: www.theateracademie.nl. De websites van de schrijfster en illustratrice zijn: www.sannedebakker.nl en www.kristelsteenbergen.nl.