Groene tuinen voor vasthouden regenwater
Het uur werd geopend door Dijkgraaf Gerard Doornbos van het Hoogheemraadschap van Rijnland, de organisatie die de drijvende motor was achter de Noordwijkse kustversterking: een investering van 20 miljoen euro. De Dijkgraaf werd veel lof toegezwaaid over het verloop en resultaat van deze kustversterking, maar kreeg zware kritiek over het feit dat de compensatiegelden nog altijd niet volledig uitgekeerd waren aan de getroffen ondernemers. ‘Het Hoogheemraadschap handelt met een kruideniersmentaliteit, want de resterende schadevergoeding van twee ton is maar een schijntje vergeleken met het totale investeringsbedrag’, liet Arie Balk, eigenaar van het Alexander Hotel en Alexander Beach Club weten.
Doornbos haastte zich te melden dat het niet zijn organisatie was die talmde met het restant van de compensatiegelden voor nog negen ondernemers, maar wees de vinger naar een ‘onafhankelijke schadecommissie’, die iets te grondig haar werk deed. ‘Ik zal alles in het werk stellen om te proberen dat deze schaderegeling voor 1 mei dit jaar afgerond is.’
Op het nieuws komen bijna dagelijks berichten over overstromingen in Azië, Australië of Zuid-Amerika. Sinds 1953 zijn deze rampspoeden Nederland feitelijk bespaard gebleven, al is er wel sprake geweest van lokale overlast. Dat merkten de bewoners van het Leeuwenburgwijkje op 22 augustus maar al te goed. Een van hen wilde weten wie nou eigenlijk verantwoordelijk was voor die schadeoverlast? Kwam het door het aangelegen waterbassin, het nieuwe riool of door de wolkbreuk? Is het Hoogheemraadschap of de gemeente verantwoordelijk?’ Doornbos informeerde dat de verantwoordelijkheid bij de gemeente ligt, aangezien het Leeuwenburgwijkje binnen het gebouwde gebied ligt.
Stamtafelaar Jan de Ridder pleitte voor het aanleggen van drie vaarten richting de Beeklaan, Van Panhuysstraat en de Northgodreef. ‘Onder 40% van de huizen ligt water en de sloten en vaarten in Noordwijk zijn al jaren niet meer uitgebaggerd. Van west naar oost lopen geen goede sloten, waardoor er een groot hoogteverschil is tussen Noordwijk Zee en Noordwijk Binnen. Het teveel aan water kan nu niet goed worden opgevangen.’ De suggestie van Jan Hogeveen om meer natuurvriendelijke oevers te realiseren, werd positief ontvangen door Doornbos, al vroeg hij zich af of de bollenboeren hier wel zo blij mee zouden zijn. De aanleg van deze oevers gaat namelijk van de bollengronden af.
De Noordwijker van het Jaar, Wilma Gudmundsson, deed ook een duit in het zakje: ‘Hoeveel kwaad kan het dat steeds meer mensen hun tuintjes betegelen?’ Doornbos liet weten dat een heel slechte zaak was voor het waterbeheer: ‘Na een regenbui gaat het water via die stenen met een enorme snelheid het riool in. Dat kostbare regenwater hebben we later nodig; daarom is het beter om geen betegelde voortuintjes te hebben.’
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home