Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2016

Grondprijzen verdrievoudigd

HILLEGOM – Jaren geleden konden mensen goedkope woningen bemachtigen in de wijk Elsbroek. Het ging om zeventig huizen, waarbij de grond in eigendom bleef van de gemeente. Maar indertijd was afgesproken, dat de bewoners de grond zelf mochten kopen, als ze beter in de slappe was zouden zitten. Maar onlangs bleek, dat de Elsbroekers van een koude kermis thuis komen; de prijs van de grond is binnen drie jaar verdrievoudigd, zo liet inspreker Brouwer weten tijdens de vergadering van de raadscommissie op donderdag 1 september.

In 2013 had Brouwer nog contact met de gemeente. Hij liet weten, interesse te hebben in het kopen van de grond en vroeg hoeveel hem dat zou kosten. Voor bewoners van tussenwoningen zou dat neerkomen op 12.000 euro en hoekwoningeigenaren zouden 18.000 euro moeten betalen voor de grond. Brouwer ging twee jaar lang sparen en had onlangs het benodigde geld bijeen. Maar hem wachtte een onaangename verrassing. Eind 2013 bleek de gemeente namelijk de grondprijzen fors verhoogd te hebben. Nu moeten de Elsbroekers tussen 36.000 euro en 42.000 euro betalen voor de grond, afhankelijk van de omvang van het perceel.


Brouwer liet weten, dit onaanvaardbaar te vinden. 'Het gaat om 320 euro per m2. Onze woningen worden zo onverkoopbaar, of we lijden schade bij de verkoop van onze woning.' Wethouder Verheijen zegde hierop toe in gesprek te gaan met de bewoners en de uitkomst van dat gesprek terug te koppelen naar de raad.