Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 februari 2020

Geen huisvesting


Voor arbeidsmigranten van buitenaf

KAAG EN BRAASSEM – De gemeenteraad van Kaag en Braassem wil niet, dat er onderkomens worden gebouwd voor arbeidsmigranten uit andere gemeenten. Als er huisjesmelkers zijn, die Polenhotels willen bouwen, dan mogen hier alleen de ‘eigen’ arbeidsmigranten in komen. Dat zijn de mensen uit Oost-Europese landen, die zelf werken voor bedrijven in Kaag en Braassem.

Het college van burgemeester en wethouders wil heel graag van die ‘eigen arbeidsmigranten eerst’ regel af. Voor huisvestingsorganisaties zou die eis het moeilijker maken, om die woningen  winstgevend te kunnen exploiteren. Ook zou het moeilijk voor de gemeente zijn, om te controleren of de bewoners ook daadwerkelijk alleen maar in Kaag en Braassem werken.

In 2018 bepaalde de gemeenteraad, dat iedere arbeidsmigrant het recht heeft om een eigen slaapkamer te hebben. Ook daar wil het college van af, op advies van huisvestingsbedrijven, zodat er standaard twee arbeidsmigranten van één kamer gebruik moeten maken. Maar hier gaat de meerderheid van de raad evenmin in mee.

D66 en SVKB dienden een amendement in, om er voor te zorgen dat arbeidsmigranten recht houden op hun privacy én dat huisvesting voor tijdelijke medewerkers uit Oost-Europese landen alleen bedoeld is voor de ‘eigen’ arbeidsmigranten. Wethouder Floris Schoonderwoerd pleitte hartstochtelijk voor aanpassing van het beleid. Hij refereerde naar de plannen voor de komst van 400 slaapplekken voor arbeidsmigranten aan de Kruisweg in Woubrugge: ,,Het komt de slagingskans van dit initiatief ten goede als het collegevoorstel wordt overgenomen.’’

Zijn woorden vonden niet genoeg weerklank. Een raadsmeerderheid wil alleen huisvesting voor de eigen arbeidsmigranten. Omdat in het amendement een paar kleine wijzigingsvoorstellen van het college wél werden overgenomen, stemden ook VVD en PRO er mee in. Jan van der Geest (VVD): ,,We doen het met tegenzin, want het is de second beste keuze.’’ De gemeenteraad sprak wel af, dat er over een half jaar weer opnieuw gekeken wordt, of huisvesting voor arbeidsmigranten toch wél moet gelden voor tijdelijke medewerkers uit andere gemeenten. Raadslid Nick van Egmond (D66) ziet de bui al hangen: ,,Zo bieden we aan om tijdens het spel de spelregels te veranderen. Als je nu al gaat zeggen, dat we binnenkort al naar de regels gaan kijken, zou ik nou niet veel meer doen als initiatiefnemer.’’