Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 maart 2020

Column


Gekke Henkie?

Hoe ver mag je als gemeente gaan om een goedbedoeld initiatief te ondersteunen? Het is al tientallen jaren gebruikelijk, dat woningbouwcorporaties korting krijgen op de aankoop van gemeentelijke bouwgrond, zodat daar sociale woningen gerealiseerd kunnen worden.

Maar de manier waarop dit gemeentebestuur de komst van twintig sociale huurwoningen voor mensen met geheugenbeperkingen in Leimuiden ondersteunt, leidt tot veel gefronste wenkbrauwen. De grond wordt door de gemeente namelijk voor circa 10% van de feitelijke waarde verkocht. Wie wil er geen bouwgrond hebben voor 136.000 euro, waarbij je uitzicht hebt op het open landschap en de rivier De Drecht?! Omgerekend is dat een bedrag van 68,50 euro per m2.

‘Ho ho’, zult u zeggen, waarde columnlezer. ,,Het gaat hier wel om een goed doel, waarbij mensen met Alzheimer in hun eigen kamers kunnen wonen, met 24 uur verzorging per dag.’’ Daar hebt u gelijk in, maar er is echter één probleempje. De nieuwe eigenaar van de grond wordt namelijk niet een non-profit stichting of een woningbouwcorporatie. Neen, de keihard naar commerciële winst strevende vastgoedonderneming Amvest Development Real Estate B.V. wordt de nieuwe eigenaar van de grond. Dit bedrijf gaat de twintig wooneenheden bouwen en verhuren aan het (eveneens commercieel opererende) Dagelijks Leven Zorg.

Na twintig jaar houdt de huurovereenkomst op. Tegen die tijd kunnen de wooneenheden gesloopt worden, zodat op dat terrein enkele luxe villawoningen gebouwd kunnen worden. Met een verkoopprijs van een slordige miljoen euro per stuk. Wie is hier nou Gekke Henkie? Ben ik nou de enige, die dit doorheeft? Wie is er nou slim; het gemeentebestuur, Dagelijks Leven Zorg of Amvest Development Real Estate B.V.?

Het lijkt mij, dat de gemeenteraadsleden zeer kritisch moeten zijn over deze deal. Als de gemeente inderdaad het terrein voor een prikkie gaan overdragen aan een commerciële moloch, moeten daar wel randvoorwaarden aan gesteld worden. Mocht de commerciële koper in de toekomst winst behalen op een ander gebruik van de grond, dan waarvoor het terrein in eerste instantie is gekocht, dan moet de behaalde winst gedoneerd worden aan de gemeente Kaag en Braassem. Waarbij die winst via een belastingteruggave gelijkelijk over de inwoners verdeeld wordt. Dan ben je pas écht sociaal bezig!