Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 juni 2020

Column

Nieuwsupdate

Er gebeurt nogal wat in de gemeente Kaag en Braassem, waarde columnlezer. Zo krijgt Dobbe Transport op het Veenderveld 116 in Roelofarendsveen de mogelijkheid om grotere hoeveelheden gevaarlijke stoffen op te slaan. Dan gaat het in totaal om 1200 ton. Wees gerust; heb blijkt niet om dynamiet of plutonium te gaan, maar ‘slechts’ om zogeheten aerosolen. Dat is een mengsel van stofdeeltjes of vloeistofdruppels in een gas, zoals die in een spuitbus wordt gebruikt.

In 2017 gaf het college al toestemming om maximaal 499 ton aan spuitbussenopslag toe te staan, dus het meer dan verdubbelen van die ruimte is dan een kleine stap. Er is immers niets gebeurd….

Opvallend is echter wel, dat Dobbe vraagt om naast de opslag van aerosolen ook andere gevaarlijke stoffen mag opslaan. In een gemeentelijk document staat, dat ,,volgens het Bestuurlijk kader externe veiligheid Holland-Rijnland bij dit berekende groepsrisico sprake is van een verwaarloosbaar groepsrisico dat in principe altijd aanvaardbaar is zonder aanvullende voorwaarden.’’ Volgens de gemeente is er geen sprake van ‘precedentwerking’: ,, Er wordt immers een vorm van bedrijfsvoering mogelijk gemaakt die volgens de regels van het bestemmingsplan niet is toegestaan.’’ Kortom; we kunnen rustig gaan slapen.

Verder lijkt de adviescommissie Dorp, Stad en Land in het stof te moeten bijten, waar het gaat om het behoud van een schuur aan de Voorweg 20 in Nieuwe Wetering. Deze adviescommissie geeft aan, dat dit monument behouden moet blijven, maar Architectenbureau Prent toont met foto’s aan, dat dit pand in feite een bouwval is geworden. Wat weer tot een reactie van Dorp, Stad en Land heeft geleid: ,, De commissie is van mening dat de slechte bouwkundige staat een gevolg is van het laten verlopen van onderhoudstermijnen.’’ Met andere woorden: de monumentenexperts vinden, dat de oude schuur wel degelijk behouden had kunnen worden als de eigenaar dit gebouw goed onderhouden had. Toch wil het college toestaan, dat de schuur gesloopt wordt. Zo lijkt het er toch op, dat je als monumenteneigenaar beloond wordt als je jouw monumentale gebouwen niet onderhoudt.