Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 maart 2022

Dode door uitslaande eilandbrand

KAAG – Heel Kaag is in diepe rouw. Door een brand kwam één markante inwoner om het leven en werden twintig woningen en een restaurant verwoest.

De brand ontstond zondagavond in het appartementencomplex in het achterste appartement boven het restaurant Bij Benjamin aan de Beatrixlaan. Omroep West meldde, dat deze brand met één lichtflits begon in het appartement van ‘Opaatje Pier’; de aimabele man die al veertig jaar op het eiland woonde. In dit nieuwsmedium laat buurtbewoner Roderick van den Berg weten: “Rond 21.00 uur zagen we in het appartement van opaatje Pier een lichtflits en direct erna viel de stroom uit en ontstond er brand. Door de wind ging het vuur alle kanten op en sprong het direct over naar de andere appartementen. Toen was het al niet meer te redden. De hulpdiensten waren razendsnel ter plekke, maar zij konden ook niet veel doen. Door de storm konden ze met hun stralen bijna niet tegen de wind in. Het was ontstellend.”

Het vuur greep razendsnel om zich heen, mede aangewakkerd door de stormachtige wind, die gelijktijdig over Kaag ging. De brand werd dan ook betiteld als ‘vliegvuur’; door de lucht vliegende vonken. Ook uit omliggende gemeenten kwamen brandweerwagens om mee te helpen. In totaal werden vijf tankautospuiten en een hoogwerker ingezet. Vanwege instortingsgevaar konden ze de brand alleen van bovenaf blussen. Onder het dak zat namelijk teer, dat heel lang brandt en smeult.

De rookontwikkeling was immens, maar omliggende woningen konden gelukkig behouden blijven. Helaas maakte de bewoner uit het appartement waar de brand vermoedelijk ontstond en die voor zijn mobiliteit afhankelijk was van een rollator, geen schijn van kans. Dertig appartementenbewoners konden wél op tijd het appartementencomplex ontvluchten en zij mochten de eerste nacht doorbrengen in hotel Orion. Een aantal van hen kon terecht bij familieleden. Maar het lichaam van voormalig acteur en regisseur Opaatje Pier werd de volgende dag met behulp van een speurhond aangetroffen.

Op maandag waren de brandweerlieden nog steeds bezig met nablussen. Een dag later begonnen de forensisch experts met het onderzoek naar de precieze oorzaak van de brand. Op dinsdagavond kwamen zo’n zestig eilandbewoners samen tijdens een informatiebijeenkomst in de Kaagse Kerk, die door het gemeentebestuur van Kaag en Braassem inderhaast was georganiseerd. Hier werden verhalen uitgewisseld, ondersteunende omhelzingen gegeven en tranen weggepinkt.

Burgemeester Astrid Heijstee laat weten: “Heftige dagen op Kaag. Respect voor de inzet van alle hulpdiensten. Daarnaast mijn medeleven voor de naasten van het slachtoffer. Dank aan alle bewoners en organisaties van Kaag voor alle geboden hulp.”

Het is nog niet bekend, wanneer en of de bewoners van de getroffen appartementen weer naar hun woningen kunnen terugkeren. De woningen zijn namelijk op dit moment onbewoonbaar verklaard. Een woordvoerder van de gemeente laat weten, dat er niet genoeg woningen zijn in Kaag en Braassem om alle twintig gezinnen op te vangen. Inwoners, die tijdelijke huisvesting beschikbaar hebben, kunnen hierover contact opnemen met de gemeente. Een beveiligingsbedrijf is ingehuurd om de achtergelaten en overgebleven spullen van de bewoners van de uitgebrande appartementen te bewaken.

 

Locoburgemeester Petra van der Wereld: “Het is verschrikkelijk wat de mensen is overkomen. We ondersteunen hen bij hun zoektocht naar woningen bieden slachtofferhulp aan. Het is wachten op het onderzoek van de politie. Binnenkort mogen mensen hun spullen proberen op te halen. Ik ben blij dat ze onderdak hebben kunnen krijgen in Hotel Orion.” Van der Wereld besluit: “Het is hartverwarmend om te zien hoe de inwoners van Kaag elkaar ondersteunen; dat ze er willen zijn om deze mensen te helpen en te ondersteunen. Helemaal top!”