Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 juli 2024

Uit naam van Piet

NP Plastics ziet toekomst duurzaam tegemoet

Met de komst van Job Versteeg en Michael Gribbeling aan het roer van NP Plastics is de gezonde toekomst van dit bedrijf verzekerd. Volgend jaar viert NP Plastics haar 75-jarig bestaan en de onderneming zet steeds meer in op biodegradable plastics. “We zetten het werk van Piet de Groot door!”

Michael en Job werken al jaren samen. Eerst als werknemers voor een financiële instelling, maar zo’n acht jaar terug als partners in een onderneming. Ze hebben veel ervaring opgedaan op het gebied van financiële en commerciële advisering. Maar een diepgekoesterde wens sudderde bij beide mannen al jaren onder het oppervlak. “Hoe mooi zou het zijn, wanneer we een onderneming kunnen overnemen en zelf kunnen uitbouwen?!”

Die kans kwam vorig jaar onverwacht. Piet de Groot was stiefvader van Michael en liet als eigenaar van NP Plastics weten, dat hij zijn levenswerk wilde verkopen, onder voorwaarde dat het zou worden voortgezet. Michael: “We zijn met Piet in gesprek gegaan en waren er best snel uit. Piet zou een rol blijven spelen als adviseur en we hadden de afspraken op papier gezet en geregeld met een handshake. Maar de ochtend in november, dat Piet naar ons zou komen om de handtekening onder het officiële contract te zetten, kregen we een telefoontje. Piet werd niet goed en een half uur later was hij overleden.”

Alle neuzen dezelfde kant op

In de periode van rouw werd natuurlijk niet gesproken over de toekomst van NP Plastics. Maar de medewerkers zetten het werk voort. Job en Michael zijn dan ook vol lof over iedereen die bij NP Plastics betrokken is. “Omdat we hart voor het bedrijf hebben en het levenswerk van Piet willen voortzetten, zijn we de onderhandelingen met de nabestaanden weer opgestart.” Michael: “Mijn moeder wilde ook heel graag dat we NP Plastics zouden voortzetten, omdat we met Piet hadden afgesproken, dat we het zo zouden doen. Het was goed, dat we vrij snel alle neuzen dezelfde kant op kregen.”

Dus zijn Job en Michael sinds 5 juni officieel eigenaren van NP Plastics. Job: “Vlak voordat ik enkele maanden geleden na het overlijden van Piet voor het eerst weer hier binnenliep, twijfelden we nog. Moeten we NP Plastics overnemen, nu de kennis van Piet weg is? Maar zodra we binnen waren, zeiden we tegen elkaar: ‘Dit moeten we doen!’ De sfeer met het personeel, de manier waarop de fabriek draait: alles loopt zo goed; dat moeten we echt doorzetten!”

Michael vult aan: “We bestaan 75 jaar volgend jaar en we willen echt met z’n tweeën dit prachtige bedrijf uitbouwen en fris de markt ingaan. NP draait supergoed en wij staan aan het roer om het bedrijf te moderniseren. Vanuit Piets leeftijd gezien zijn wij jonge gasten. We willen met onze frisse blik de groei en alle potentie van NP Plastics volledig benutten. Samen met de mannen in de fabriek!”

Toekomst

Een van de belangrijkste zaken voor NP Plastics is natuurlijk de toekomst van plastic. De klanten van over de hele wereld kijken hier heel gevarieerd naar. Waar de ene kweker zweert bij het klassieke product aan stekers, wil de andere klant juist volledig bioafbreekbaar plastic. Terwijl een derde ondernemer juist weer de voorkeur geeft aan een tussenvorm.

NP Plastics kan aan alle wensen voldoen. “We kiezen voor een liberale aanpak; je kunt kiezen uit virgin, de niet gerecycelde variant, een gerecyclde variant, bioplastics en afbreekbare bioplastics. Het is aan de klant waar hij uiteindelijk voor kiest. Wij hebben een visie over duurzaamheid, maar op dit moment is het probleem dat volledig afbreekbaar veel duurder is. Maar zodra de markt er klaar voor is, zijn wij er klaar voor!

Naast de stekers produceert NP Plastics ook ontelbaar veel technische producten. “Je kunt verbindingen voor bijvoorbeeld een koffiezetapparaat niet helemaal biodegradable maken. Want dan heb je na een jaar geen koffiezetapparaat meer”, licht Job lachend toe. Maar ook hier is NP Plastics duurzaam bezig: “We werken met bioplastic op biobasis. Dat betekent, dat we geen olie als basismiddel voor ons granulaat gebruiken. We maken dus niet gebruik van fossiele grondstoffen; louter planten. Onze producten gaan dus niet ten koste van de planeet.”

De ondernemers hebben al plannen om uit te breiden en zijn vastberaden om zich langdurig voor NP Plastics in te zetten. “Wij zijn geen investeerdercowboys, die een bedrijf willen oppompen om het vervolgens weer af te stoten. Wij zitten hier voor de lange termijn. We willen NP Plastics doorzetten, uit naam van Piet!” Michael besluit: “Ik moet ook nog bij mijn moeder kunnen blijven eten!”

NP Plastics B.V.
Luchterweg 10
2211 SZ Noordwijkerhout
www.np-plastics.nl