Niet langer voor een paar euro ‘de grote meneer uithangen’
NOORDWIJK – “Grand Hotel Huis ter Duin heeft vergaande plannen om in 2008 een service fee te introduceren voor mensen die niet in het hotel verblijven, maar wel gebruik willen maken van het terras.” Commercieel directeur Stephan Stokkermans vertelt over de reden waarom deze service fee noodzakelijk is.
Hij legt uit: “De faciliteiten van het hotel zijn in eerste instantie bedoeld voor onze gasten. Daarnaast maken ook niet-gasten gebruik van bijvoorbeeld het terras. Het komt voor dat er mensen uren op dit terras gaan zitten en hooguit een glaasje water drinken. Zij houden tegelijkertijd wel de plaatsen bezet van onze gasten. Juist door de introductie van een service fee, wordt de kwaliteit van de locatie en dienstverlening op de juiste wijze geapprecieerd. Je kunt hierbij denken aan een bedrag van vijf of tien euro per stoel, waarna men kan genieten van hetgeen Huis ter Duin te bieden heeft. Maar over het precieze service feebedrag moeten we ons nog beraden.”
Stokkermans vult aan: “Het laatste wat we willen, is dat we gasten wegjagen. Zo zijn er veel mensen die twee of drie keer per week bij ons langskomen, maar niet in het hotel zelf logeren. Zij komen in aanmerking voor een ontheffing: een zogeheten guest card. Het gaat ons er juist om dat we niet de bezoekers krijgen die de grote meneer uithangen bij Huis ter Duin en ondertussen niets besteden.”
Broodje kaas
“Genieten moet vanuit een breder aspect bekeken worden: de mensen moeten meer durven genieten en zich realiseren dat er betaald wordt naar wat er geleverd wordt. In Londen of Parijs wordt grif negen euro betaald voor een broodje kaas. Hier in Noordwijk hebben we een hotel op een A1-locatie met uitzicht op het strand: daar komt een hoger prijsniveau bij kijken. De gast zelf moet ook de kwaliteit kunnen ervaren: een gastmanager die je ontvangt en de sfeer die je het gevoel geeft: ‘Ik krijg ook inderdaad veel voor terug’.”
Eigenlijk is dit concept niet compleet nieuw, want Huis ter Duin gebruikt het al voor haar parkeerterrein, zo legt Stokkermans uit. “In het jaar 2000 hebben we het parkeerbeleid op scherp gezet: de mensen zetten hun auto op een parkeerplek en gingen met hun koelbox naar het strand. Dat er betaald wordt voor het parkeren is heel normaal: waarom betaal je in de PC Hooftstraat wel vier euro en zou je niet twee of drie euro betalen om dicht bij het strand te parkeren?”
Wordt het systeem van een service fee volgend jaar integraal ingevoerd bij alle topkwaliteitshotels? “Wij nemen het voortouw, want onze situatie is anders dan bij andere hotels”, informeert Stokkermans. “Wij hebben een terras aan het strand en voor ons speelt deze problematiek weer. Maar het is zeker dat als dit concept werkt, andere hotels zullen volgen.”