Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 maart 2016

Liever strandauto dan strandfiets

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – Het college van burgemeester en wethouders wil niet dat honden op het strand of op de strandafgangen komen. De enige uitzonderingen zijn de strandafgangen aan de noord- en zuidkant. Dit bleek donderdag 3 maart tijdens de raadscommissievergadering toen de herziening van de Strandnota besproken werd.

Als de Strandnota is aangenomen, kunnen strandpaviljoenhouders niet meer verplicht worden om het strandmeubilair iedere avond op te ruimen. Dat vonden de politieke partijen een prima verbetering. Maar kritiek was er volop. Zo pleitte fractievoorzitter Roberto ter Hark (VVD) ervoor, dat strandpaviljoenhouders zelf mogen beslissen of ze wel of geen honden op hun verhard terrein willen hebben. Ook was hij niet blij met het voorstel, dat de gemeente met een eigen handhavingsauto over het strand mag rijden. Hij zag het nut en de noodzaak hier niet van in. Gemeenteraadslid Van den Bergh (LSNZ) steunde de VVD met de opstelling over de honden en opperde: 'Schaf twee beachbikes aan en boa's kunnen fietsen op het strand voor strandhandhaving.' Haar fractiegenoten toonden een voorbeeld van zo'n strandfiets aan de overige politici.

Ook fractievoorzitter Jan de Ridder (CDA) vond het niet nodig dat de gemeente een extra voertuig gaat aanschaffen om mee over het strand te rijden. 'De NRB en KNRM hebben ook allerlei vervoermiddelen. Worden mensen niet bang op het strand als ze zoveel wagens tegelijk voorbij zien rijden? Dat kan ook leiden tot het verdwijnen van het keurmerk.'En wat commissielid Bedijn (PvdA/GroenLinks) betrof, mogen de boa's hun controles ook lopend doen: 'Lekker met de voetjes in het zand!'

Maar wethouder Barnhoorn wil geen enkele hond op het strand tussen 31 mei en 31 augustus. Hoewel de raad honden op de verharde gedeelten wil toelaten, liet Barnhoorn weten, dat dit door de APV (algemene plaatselijke verordening, red.) 'bijna niet uitvoerbaar' is. 'Het zou onverstandig zijn te besluiten om honden op het verharde gedeelte van het strand toe te laten. We willen volstaan met dit toe te staan bij de Koele Costa aan de noordkant en Take 2 aan de zuidkant.' Overigens zal de Duitstalige reclamewebsite van Noordwijk Marketing 'Noordwijk; een paradijs voor honden!' (http://www.noordwijk.info/de/uber_noordwijk/hunde) dan aangepast moeten worden, als de raad het college haar zin geeft.


Barnhoorn liet weten ook heel graag de mogelijkheden te willen onderzoeken voor de noodzaak om een voertuig aan te schaffen, die over het strand kan racen. De ambtenaren moeten dan gaan bepalen of ambtenaren liever in een auto of op een fiets door het zand moeten ploegen. De wethouder deed van alles om te voorkomen dat de raadscommissieleden een veto zouden uitspreken tegen de aanschaf van zo'n gemeentelijke strandauto. 'Als je een fiets gebruikt op een zomerse dag met hoog water, dan is er (door alle samenklonterende strandgasten, JD) bijna niet mee te rijden. Er is 13,7 kilometer aan strand dat we moeten handhaven. Zo zijn auto's nodig om achter crossende motoren aan te rijden.' Hij kreeg steun van burgemeester Jan Rijpstra: 'Het is goed om dagelijks langs die 14 km strand te rijden om te zien wat er is gebeurd en aangespoeld.' Barnhoorn besloot: 'Het gaat me niet om het voertuig, maar dat er veilig gehandhaafd wordt, waar dat nodig is.'