Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 januari 2010

“Iedereen kan glas-in-lood maken”

NOORDWIJK – “Glas-in-lood is pure abstracte kunst.” Al meer dan twintig jaar is Joost Wijnberg glazenier van beroep. Met glas, dat door toeval een bepaalde kleurenstructuur heeft gekregen, maakt hij de mooiste creaties. Of het nu “glasschilderijen” of Tiffanylampen zijn. Ook geeft Wijnberg cursussen om mensen de glas-in-lood kunst bij te brengen: “Het resultaat is altijd mooier dan je van tevoren dacht.”

Door Joep Derksen

In het atelier van Wijnberg, gelegen achter zijn huis, hangt een rond glazen portretje. Wie goed kijkt, ziet in de kleurensamenstelling een vrouwenfiguur. De glazenier wijst ernaar en zegt: “Dat is mijn beschermengeltje: die kwam ik toevallig tegen en ze hangt al vijf jaar in mijn atelier. Als ik naar haar kijk, heb ik iedere keer het gevoel: ‘Alles is OK’.”

In Wijnberg’s jongere jaren liep zijn leven niet perfect, zo laat hij weten. “Ik ben geboren in Haarlem en heb de eerste 15 jaar van mijn leven gewoond in Heemstede, daarna in Bergen, Noord-Holland. In 1973 ben ik naar de Grafische School in Haarlem gegaan en ben vier jaar later afgestudeerd. Ik heb werk gezocht in de grafische sector, maar de verschillende baantjes vielen me tegen. Wel was ik onder meer fotozetter en opmaker bij de plaatselijke krant De Duinstreek, maar deze krant ging failliet. Ook de doorstart was niet succesvol. In mijn nieuwe baan was ik grafisch calculator en moest ik de hele dag bij drie rokers op één kantoor zitten. Ik raakte een tijdje in de ziektewet en heb me in de periode 1979 – 1983 veel beziggehouden met muziek. Met verschillende combinaties van vrienden startte ik een aantal bands op, zoals de experimentele band New Zost en de rockband Wild Special. Ik speelde gitaar en toetsen. Het meest succesvol was nog het folkduo New Folk, dat om de week optredens verzorgde.”

Teleurgesteld

Hij vervolgt: “In 1983 was ik een beetje klaar met de muziek, want afspraken die ik maakte met mijn vrienden werden niet nagekomen. Als je veel op je vrienden vertrouwt, kan je teleurgesteld worden. Ik ben vervolgens radicaal gestopt en heb jarenlang, eigenlijk tot de dag van vandaag, geen gitaar meer aangeraakt.” Wijnberg verviel in zwaarmoedig denken: “Alles wat ik deed, leek op een mislukking uit te draaien en ik heb psychische hulp gehad. Ik ben op de rails gezet om mensen weer te leren vertrouwen, zodat ik in de maatschappij weer dingen kon ondernemen.”

Een doorbraak in Wijnberg’s leven kwam in 1985. “Een vriend had een winkeltje in glas-in-lood en hij vroeg me of ik hem wilde helpen. Ik was er twee dagen en toen wist ik: ‘Dit is het!’ Werken met glas-in-lood vond ik geweldig: je maakt allerlei creaties en het glas is heel fascinerend. Je ziet het resultaat onder je handen groeien en dat resultaat is altijd mooier dan verwacht. Dat geeft een enorme kick.” In al die jaren heeft Wijnberg natuurlijk heel veel glas-in-lood creaties gemaakt, maar het is niet zo dat zijn huis vol hangt. “Dat kan niet, anders zou het teveel worden. Bovendien richt ik me al jaren op het geven van cursussen en workshops: ik help nu vooral de cursisten om hun eigen glas-in-lood werken te maken.”

Escher

Dat wil overigens niet zeggen, dat Wijnberg helemaal niet meer eigen werken produceert. Integendeel: “Ik ben helemaal weg van Escher-motieven en ben ook de enige die probeert om het Escher-werk geschikt te maken voor het glas-in-lood. Dus maak ik voor mezelf een Escher-collectie omdat zijn werk me inspireert. Momenteel ben ik bezig met het maken van een Escher-glas-in-lood-raam en daar ben ik nog wel een jaar zoet mee. Het is bijna absurd om dit voor elkaar te krijgen, maar terwijl ik bezig ben, ben ik ook weer op zoek naar meer mogelijkheden om van Escher’s werk glas-in-lood stukken te maken.”

Glas-in-lood is vooral bekend van de ramen in de kerken. Hoe ontstaan de kleuren en de kleurwisselingen in het glas? “Inderdaad heeft de Rooms-katholieke Kerk de basis van het glas-in-lood gelegd: daar is het hele proces ontwikkeld. Alle glas-in-lood werken tussen 1300 en 1800 waren voor de kerk. Vervolgens krijg je in circa 1850 de Victoriaanse tijd en besluit de heer Tiffany om het hele glas-in-lood systeem te vernieuwen. Hij had vrouwen voor zich aan het werk en kwam in aanraking met de wetgevende macht. Hem werd verteld dat die vrouwen geen glas-in-lood mochten maken. Zijn antwoord? ‘Ze maken geen glas-in-lood, maar ze maken Tiffany.’ Toen mocht het opeens wel.”

Kleuren

Over de procedure van het maken van glas-in-lood: “Het basismateriaal is zand en daaraan worden hulpstoffen zoals metaaloxide toegevoegd. Die metaaloxides worden in verschillende ovens opgewarmd en zij zorgen voor de kleuren. Nadat deze uit de ovens komen, worden ze gezamenlijk onder een wals geplaatst en ontstaat er op het glas een combinatie van kleuren. Wijnberg wijst naar een willekeurige glas-in-lood creatie: “Dit is puur natuur. Al zou je het duizend keer met de hand proberen, het lukt nooit om precies hetzelfde werk in exact dezelfde kleurencombinaties en –patronen te realiseren.”
Wordt de kunst van het glas-in-lood maken niet zwaar ondergewaardeerd? “Glas-in-lood is abstracte kunst, maar het wordt gezien als functionele kunst. Die man van ‘Who’s afraid of Red, Yellow and Blue’ (van Barnett Newman- JD), heeft zijn schilderij in twee dagen met een spuitbus volgekliederd en kan er vervolgens tienduizenden euro’s voor vragen. Als je dat soort bedragen wilt hebben voor glas-in-lood, word je voor gek verklaard.” Wijnberg heeft hier echter geen moeite mee: “Ik heb er geen last van, want ik heb het gebied van de kunst verlaten en heb me begeven op het vlak van de cursussen. Het geeft me veel meer rust, nu ik docent ben en me bezig houdt met de materialen. De 20 tot 35 mensen die hier wekelijks komen, zien het veelal als een uitje om hier te zijn. Er zijn er bij die hier al tien jaar een cursus volgen. Niet omdat ze het glas-in-lood werk niet kunnen, maar omdat ze er zoveel plezier aan beleven. Iedereen kan werken met glas-in-lood. Zo geef ik samen met Heleen van der Spek eendaagse workshops: na zeven uur heb je je eigengemaakte glas-in-lood kunstwerk.”
Voor meer informatie: www.kijkglas.nl.

Fascinatie voor stenen

NOORDWIJK – Verspreid door Wijnberg’s tuin liggen enkele tientallen stenen: “Dat is een andere passie van me; de rivierstenen. In mijn huis zijn bijna geen glas-in-lood werken, maar ik heb wel voor elkaar gekregen dat de rivierstenen in huis mogen”, zei Wijnberg lachend.

Het is slechts een kleine elite aan rivierstenen die “gepromoveerd” wordt van een rivierbedding naar de tuin en het huis van Wijnberg. “Ik zie wel eens zielige, gewonde stenen in een tuincentrum, met allemaal butsen en deukjes erin. Het gaat mij om de rivierstenen die gaaf zijn qua patroon, zodat het echt een uniek exemplaar is. Zo’n steen is ontstaan door een proces van miljoenen jaren van erosie. Die erosie heeft het oppervlak glad gekregen; het is een cadeautje van de natuur.”
Hij herinnert zich een mooi moment: “Ik kwam bij een zijriviertje van de Ardèche en daar lag een stenenstrand helemaal bloot. Het was daar zo mooi, met zulke prachtige stenen, dat ik er bijna niet over durfde te lopen uit angst een van hen te beschadigen.” Wanneer Wijnberg op vakantie is, neemt hij tijdens wandelingen verschillende stenen terug naar de camping. Maar uiteindelijk neemt hij slechts vijf stenen mee naar huis: “Ik kies de mooiste exemplaren uit. Vanwaar mijn fascinatie voor deze stenen? Ik zie de gelijkenis met het glas, want het natuurlijke patroon van de stenen is ook met toeval ontstaan.”

Profiel

Naam: Joost Wijnberg
Geboorteplaats: Haarlem
Geboortedatum: 26 mei 1954
Woonplaats: Noordwijk
Relatie: Getrouwd, twee kinderen
Houdt van: Wildwaterkanoën, bergwandelen, muziek, Escher
Hekel aan: Files en zinloos geweld
Levensdoel: Gelukkig zijn, flierefluiten en m’n eigen gang gaan
Wil nooit: In een 8 tot 5 baan zitten
Wil ooit: Verre reizen maken
Bijzondere website: Ik gebruik het internet alleen informatief
Voor het laatst echt gelachen: Zeer recent, ik ben goedlachs. Dit weekend, toen ik met een groep vrienden in Duitsland aan het skiën was
Laatste keer gehuild: In november 2009, toen mijn moeder overleed
Heeft spijt van: Niets
Huisdieren: Ik heb altijd cavia’s gehad. Als de kinderen de deur uit zijn, wil ik een hond nemen
Zou in een ander leven: Iets willen met een camping, want ik ben een echt buitenmens

Kwaliteitsbouw voor sociale prijzen

Residence Symphonica

VOORHOUT – Aan de Jacoba van Beierenweg 16-22 verschijnt binnenkort het woningbouwcomplex Residence Symphonica, waarvan de 23 appartementen bij uitstek geschikt zijn voor de starters en jonge woningzoekenden. Niet alleen ligt dit gebouw dichtbij het winkelcentrum, het station en de ontsluitingswegen, ook zijn de prijzen aangepast aan de realiteit. Wat tot vorig jaar ondenkbaar was, is nu realiteit: nieuwe appartementen voor prijzen tussen 149.500 euro en 209.000 euro vrij op naam!

Door Joep Derksen

Niet voor niets zijn Bernhard Maljaars, makelaar van Van der Meer Makelaars & Taxateurs, en Hans van Leeuwen, directeur Horsman & Co. Vastgoed, uitermate trots op het resultaat. “De recente geschiedenis heeft uitgewezen dat er al meer dan voldoende seniorenwoningen zijn en met dit kleinschalige appartementengebouw, met een prachtige voorgevel, bieden we kwaliteitswoningen aan voor de vele jongeren en starters die vaak al jaren naarstig op zoek zijn naar een eigen woonlocatie. Zodra de bouwvergunning is afgegeven, kan de bouw van dit complex starten.”

Van Leeuwen: “Voor het gebouw wordt gebruik gemaakt van verschillende kleuren steentjes, waardoor je een speels geheel en een dorps karakter krijgt. De mooie gevel zorgt ervoor dat het pand ingenieus is opgezet. We willen geen situaties dat de mensen twee weken lang in de kou op straat liggen, dus daarom mogen de gegadigden zich vanaf donderdag 4 februari inschrijven. In de week van 15 februari wordt door loting bepaald wie als eerste in aanmerking komt voor een appartement”

Maljaars: “Er is veel vraag naar betaalbare appartementen, of het nu gaat om de vijf appartementen met twee kamers of de 18 appartementen met drie kamers, altijd inclusief eigen parkeerplaats en eigen berging. Inschrijven voor deze appartementen is mogelijk vanaf donderdag 4 februari tussen 19:30 uur en 20:30 uur. Daarna kan tot en met maandag 15 februari om 10:00 uur inschrijfformulieren opgehaald en ingeleverd worden bij Van der Meer Makelaars & Taxateurs B.V., Haven 2, 2161 HK Lisse.”
Voor meer informatie: T: 0252 430 900, W: www.vandermeermakelaars.nl.


Gezond Voorhout opent deuren

VOORHOUT – Op een ludieke wijze openden de tien medische experts van Gezondheidscentrum “Gezond Voorhout” op vrijdag 22 januari officieel de deuren. Om het gelijkheidsbeginsel en de onderlinge band te symboliseren knipten alle deelnemers van Gezond Voorhout tegelijkertijd een lang lint door.

Voortaan kan iedereen voor de eigen gezondheid terecht in de Agneshove, of het nu gaat om reguliere geneeswijzen of alternatieve methoden. Of het nu gaat om homeopathie, acupunctuur, psychologie, diëtetiek, fysiotherapie of medische trainingen. Maar ook mensen die baat hebben bij ergotherapie, shiatsu-therapie, pilates, logopedie, elastische kousen, een kindercoach of pedicure, komen bij Gezond Voorhout goed aan hun trekken.

Wethouder Wim Hollart hield de openingsspeech. Hij prees het feit dat alternatieve geneeswijzen in de Agneshove goed samengaan met de reguliere geneeswijzen. “U speelt in op de trend dat mensen verder willen zoeken om nog gezonder te leven. U bent werkelijk op een innovatieve en vernieuwende manier bezig.”

“Mensen kunnen geïnspireerd worden door individuele stromingen”

Lezing over spiritualiteit in de Bollenstreek

NOORDWIJK – “Geloven en spiritualiteit zijn twee verschillende dingen”. Dit is een van de onderwerpen waarover Harrie Salman op woensdag 3 februari een lezing geeft. Hij neemt de toehoorders mee op een reis naar de middeleeuwen, beschrijft de wijze waarop de mensen indertijd het geloof beleefden en vertaalt dit naar onze beleefwereld van de 21ste eeuw.

Door Joep Derksen

Salman laat weten: “We weten maar weinig van de Middeleeuwen af en weten niet wat de mensen indertijd lazen en deden of waarom ze bepaalde zaken regelden. In die tijd periode waren er vijf kloosters in de Bollenstreek: één in Noordwijk, één in Rijnsburg, één in Noordwijkerhout en twee in Warmond. Daarmee begint mijn lezing en vervolgens vertel ik over de verschillende vormen van spiritueel leven in de Bollenstreek. Al vroeg in de Middeleeuwen zijn er de Begijntjes in de Bollenstreek: dat waren spiritueel ingestelde vrouwen, die vaak tijdelijk een leven van gebed en vromer werken leidden. Omdat ze geen gelofte hadden gedaan, konden ze na die periode gewoon trouwen. De Begijners kwamen in Nederland van de 13de tot de 16de eeuw voor.”

Hij vervolgt: “In de 16de eeuw was er de tijd van de reformatie: dat was een heel andere vorm van spiritueel leven en het kwam voort uit de protestantse kringen. Groepen remonstranten kwamen bij elkaar zonder dominee en hadden een wat minder strenge visie over allerlei geloofszaken. Deze geloofsrichting werd later door de kerk verboden. In tegenstelling tot de remonstranten hadden de vissers juist een heel strenge God en het is interessant om te weten hoe zij het geloof beleefden. Wanneer ze op zee waren, was de kapitein van het schip in feite de voorganger en geestelijk leider in het gebed.”

Mediteren

Er waren heel wat contrasten in de wijze waarop spiritualiteit werd beleefd, zo concludeert Salman. “Ik probeer de kennis over de Middeleeuwen naar het heden te trekken: hoe gaan wij zelf met onze moderne spirituele vragen om, want wij gaan niet naar een Begijn of klooster. Wel mediteren we, verdiepen we ons in spirituele literatuur of reizen we naar spirituele plekken, zoals klooster Egmond met het graf van Adelbert, het graf van St. Jeroen in Noordwijk of naar ’s Gravezande, waar een wonderdadig Mariabeeld stond.”

Wat is spiritualiteit voor u? “De omgang met het onzichtbare, met krachten waar we met ons gewone verstand niet bij kunnen. Maar die wel te maken hebben met de zingeving en de zin van ons leven. Vroeger werd dat heel duidelijk door de kerk bemiddeld, de kerk was de leverancier voor zingeving. Tegenwoordig proberen mensen hun eigen ingang te vinden en de kerk heeft een andere functie. Deze ontwikkeling is positief, want mensen staan vrij in hun keuzes. Ze hoeven geen beslissingen meer te nemen onder dwang, hetzij van autoriteit, hetzij van traditie.”

Individu

Is spiritualiteit iets anders dan geloven? “Ja, bij spiritualiteit gaat het om het ervaren van heel individuele krachten. Geloven heeft meer te maken met een aantal dingen waarin je moet geloven. Dat kunnen dogma’s zijn, of teksten die vertellen hoe we moeten leven. Zoals de tien geboden, of de duizenden regels waaraan een Hindoe zich dient te houden. Bij spiritualiteit gaat het om: hoe gaat het met mij als individu?”

Vindt u dat bepaalde elementen uit de verschillende geloven met elkaar vermengd kunnen worden? “Ik ben niet voor de vermenging van spiritualiteiten of godsdiensten, maar mensen kunnen wel geïnspireerd worden door individuele stromingen en verschillende elementen uit de stromingen met zich meenemen. Dan kun je denken aan yogaoefeningen uit het Boeddhisme of gebedspraktijken uit de kloosters.

De lezing “Spiritualiteit in de Bollenstreek” wordt woensdag 3 februari gehouden in de Maria ter Zee kerk in Noordwijk aan Zee. Aanvang is 20:00 uur, de toegang is gratis.

“Tekort van 7 miljoen euro is te hoog”

RIJNSBURG – Dunavie, de rechtsopvolger van SpiritWonen, maakte afgelopen week bekend dat zij de aanleunwoningen bij woonzorgcentrum De Vlietstede niet gaan afbreken en opnieuw opbouwen. Na financieel onderzoek bleek het tekort voor dit project op te lopen tot 7 miljoen euro. De instelling wil, hopelijk nog dit jaar, beginnen met een grondige renovatie van de aanleunwoningen, zo laat de heer A. Busser, directeur-bestuurder van Dunavie weten.

Door Joep Derksen

Midden 2009 was er al duidelijk dat er een miljoenentekort zou zijn voor Dunavie. In eerste instantie hoopten de bestuurders erop dat onderzoek zou uitwijzen dat dit tekort naar beneden bijgesteld zou kunnen worden. Het tegendeel bleek echter waar: realisatie van nieuwe aanleunwoningen bij De Vlietstede zou Dunavie maar liefst 7 miljoen euro aan tekorten opleveren. In december 2009 nam Dunavie intern de beslissing dat dit niet verantwoord zou zijn. Een maand is samen met de andere projectontwikkelaar DSV en de gemeente Katwijk gezocht naar mogelijke oplossingen, maar de afgelopen week trok Busser de stekker eruit, al laat hij weten: “Afblazen van het project is niet het goede woord, we gaan namelijk goede woningen realiseren. Alleen worden die niet opnieuw gebouwd, maar grondig gerenoveerd.”

De directeur-bestuurder vervolgt: “Het tekort van 7 miljoen euro heeft te maken met de boekwaarde van bepaalde panden. Het zorgcentrum uit 1998 heeft een hoge boekwaarde en dat neem je mee bij je berekeningen als je gaat slopen. Ook de huuropbrengsten van de sociale woningen zijn niet kostendekkend. Het stedenbouwkundig plan van de gemeente bepaalt zaken als de hoogte van de bouw en wat er wel en niet kan. De afgelopen weken hebben we gekeken naar hoe we het plan verder kunnen optimaliseren binnen de bestaande kaders. We keken naar efficiëntere woningplattegronden, een kleiner woonzorgcentrum en meer kantoorruimte. Maar dat heeft niet de oplossing geboden. Samen met de gemeente en DSV hebben we de conclusie getrokken dat renovatie voor ons deel van het plan de beste oplossing is.”

Stekker

De plannen rond de Vlietstede lopen al sinds 2001. Is het niet wat laat om nu niet door te gaan met de nieuwbouw? Busser: “De keuze die we nu maken is een weloverwogen en doordachte keuze. Je kunt de vraag stellen: ‘Had u dat niet eerder kunnen bedenken?’ Dat is altijd zo. Maar we handelen nu met de kennis die we op dit moment hebben. Bij de samenwerking tussen DSV en SpiritWonen hebben we altijd gezegd: ‘de plannen zijn mooi, maar als het financieel niet haalbaar is, gaat stekker eruit.’ We wisten dat er een tekort was midden vorig jaar en hoopten dat het tekort omlaag zou gaan. Het tegenovergestelde gebeurde. Je kunt het geld maar één keer uitgeven en wij vonden renovatie een goed alternatief.”

Wat is de rol van de gemeente Katwijk? Zou het niet beter zijn als de gemeente voor een groter deel financieel garant zou staan? “De gemeente Katwijk wil graag dat een goed plan gerealiseerd wordt. Maar DSV en wij zijn de ontwikkelaars en de gemeente houdt zich meer bezig met zaken als een bestemmingsplan. Toen bleek dat het tekort 7 miljoen euro zou zijn, heb ik nooit verwacht dat de gemeente Katwijk vier miljoen euro zou bijdragen.”

Renoveren
Dunavie wil de huidige woningen ‘grondig renoveren’. Wat houdt dat in? Het wordt een flinke renovatie en niet alleen maar een likje verf. Zo gaan we gebruik maken van individuele verwarming per kamer en wordt de collectieve verwarming verleden tijd. Het pand zal aan de eisen van de moderne tijd voldoen. De woningen worden niet groter: er worden geen kamers samengevoegd. We maken een renovatieplan en met de zomervakantie hoop ik er meer hierover te kunnen vertellen. De uitvoering van dit plan willen we in nauwe samenwerking met DSV doen. Wanneer we beginnen met de renovatie, zal dat in fases gebeuren en voor de drie afzonderlijke gebouwen duurt het zo’n anderhalf jaar.”

27 januari 2010

‘De zeejachthaven moet er komen’

NOORDWIJK – Meer dan 140 booteigenaren uit Noordwijk, Nederland en het buitenland hebben zich achter het idee geschaard om een jachthaven te realiseren in wat burgemeester Harry Groen graag noemt: ‘De mooiste badplaats van Nederland’. Voor de bestuursleden van de Sea Yacht Club Noordwijk (SYCN) staat een ding echter als een paal boven water: ‘Zonder een zeejachthaven kan Noordwijk zich geen volwaardige badplaats noemen.’

Sim van Overbeeke is voorzitter van de SYCN en namens het bestuur trekt hij luid aan de scheepsbel om het onderwerp ‘Zeejachthaven’ op de politieke agenda te houden. Momenteel zijn er al een vijftal initiatiefvoorstellen voor het realiseren van zo’n jachthaven; variërend van een zeer uitgebreid plan met 600 ligplaatsen en hoogbouw tot een veel intiemere eco-zeejachthaven, met verplaatsbare drijvende pontons, zonnepanelen en warmtepompinstallaties. ‘Voor ons maakt het niet uit wat voor een soort jachthaven er komt in Noordwijk, áls er maar een jachthaven komt’, zegt Overbeeke stellig. ‘Een locatie tussen Huis ter Duin en het Vuurtorenplein lijkt ons het meest geschikt en dan kan het best met een kleinere variant gestart worden. Hoogbouw of bouwen bij de haven vinden we geen goed idee.’

Eco-zeejachthaven

De SYCN heeft sinds eind 2008 flink aan de politieke bel getrokken, en met succes. Dankzij hun inspanningen hebben ze alle politieke partijen voorstander gemaakt van de komst van een zeejachthaven: zo’n haven is zelfs opgenomen in het in 2009 opgestelde bestemmingsplan. Met name het idee voor een eco-zeejachthaven met zonnepanelen langs de pier en op de pontons, golfgenerators, kleine windmolens en een warmtepompinstallatie deed de harten van veel politici sneller kloppen. De politiek wacht echter met het nemen van beslissingen tot alle voorstellen voor een jachthaven binnen zijn en tot er meerdere zaken zijn doorberekend.

De Provincie Zuid-Holland is echter geen voorstander van de komst van een jachthaven in Noordwijk. Zij vinden een nieuwe haven in Katwijk meer dan voldoende. Van Overbeeke is het hier niet mee eens. ‘Noordwijk is veel geschikter als haven: onze badplaats is veel mondainer en bij uitstek geschikt. Daarnaast is het een goed idee om twee havens bij elkaar te hebben: aan de Zuid Franse kust heeft ieder dorpje een haven en de mensen varen daar van haven naar haven. Dus een zeehaven in Noordwijk is goed voor het toerisme, de inwoners, winkeliers en de economie.’
Een intieme zeejachthaven met drijvende pontons, waarvan de aanleg zo’n 40 miljoen euro kost, betaalt zichzelf uiteindelijk terug, daar is Van Overbeeke van overtuigd. ‘Er zijn op milieugebied subsidiemogelijkheden, in de pontons kunnen parkeerplaatsen komen en dat levert extra parkeergelden op. Ook komen er kleine winkeltjes en restaurantjes, die een gezellig nieuw centrumpje vormen op loopafstand van het winkelcentrum. Deze ondernemingen betalen pacht en ook komen er inkomsten van de huur of verkoop van de aanlegplaatsen. Zo’n lichte versie van een zeejachthaven kan er al binnen vijf jaar zijn; in Katwijk praten ze al vijftig jaar over de komst van een zeehaven.’ Een ding wil Van Overbeeke echter benadrukken: ‘We zijn liefhebbers die een boot in een Noordwijkse haven willen hebben; hoe de haven er komt en volgens welk plan die eruit ziet, is ons om het even. We blijven als bestuur echter de politiek pushen om dit onderwerp actueel te houden: het is te belangrijk om weg te laten ebben.’

26 januari 2010

Jeugdbrandweer geïnstalleerd

TEYLINGEN – Acht jongens werden donderdag 21 januari officieel geïnstalleerd als leden van de jeugdbrandweer. Voortaan leren Jordi, Brian, Brandley, Pim, Wesley, Jelmer, Marcel en Bart de fijne kneepjes van het brandweervak, zodat ze in de toekomst wellicht volwaardige brandweerlieden kunnen worden. Burgemeester Sander Schelberg overhandigde symbolisch de brandweerspullen aan de tienerjongens: “Ik was sceptisch of er in Teylingen een jeugdbrandweer zou kunnen komen, maar de gemeenteraad heeft gelijk gehad.”

Door Joep Derksen

De leden van de jeugdbrandweer oefenen al sinds de tweede helft van vorig jaar. De burgemeester informeerde: “Ik feliciteer jullie van harte met jullie installatie en ben ook zeer tevreden met het feit dat jullie door maar liefst negen mensen begeleid worden. Wees voorzichtig op jezelf, want ik wil niet dat er ongelukken gebeuren. Verder hoop ik dat er ook nog dames bij de jeugdbrandweer komen en begin dan tegelijk met meerdere dames.”
Nadat alle jeugdbrandweerleden hun uniform aan hadden getrokken, demonstreerden ze aan hun familie en vrienden wat ze al met een brandweerspuit konden doen. Binnen de kortste keren waren de slangen uitgerold en lieten de jongens een knap staaltje spuitwerk zien. Een van de jeugdbrandweerleden, Bart Buursma, vertelde waarom hij zo enthousiast is: “Mijn vader zit ook bij de brandweer. Mijn broers vonden het niet leuk om bij de jeugdbrandweer te komen, maar ik wel. Mijn vader heeft me lekker gemaakt. Wat ik het leukste vind van het brandweervak? De slangen uitrollen en dan spuiten.” De toeschouwers konden zien dat ook Bart dit al met de nodige professionaliteit kon verrichten.

Vrijwilligerscompliment voor VluchtelingenWerk

SASSENHEIM – Stichting VluchtelingenWerk ontving maandag 18 januari uit handen van wethouder Wim Hollart het prestigieuze vrijwilligerscompliment: een cheque van 1.250 euro. Onder toeziend oog van een dozijn gemeenteraadsleden en de zestien vrijwilligers die soms al twintig jaar vluchtelingen helpen om in Teylingen hun weg te vinden, werd dit gebaar met enthousiasme ontvangen.

Hollart vertelde in zijn speech onder meer: “Het vrijwilligerscompliment gaat naar een organisatie waar door vrijwilligers veel werk wordt verricht. VluchtelingenWerk Zuid-Holland Noord fungeert als kenniscentrum, helpt bij het huisvesten van de statushouders en coacht de mensen bij hun vestiging in de gemeente en helpt hen integreren. Namens de voltallige gemeente wil ik u danken voor al uw inzet.”

Dunavie trekt zich terug uit De Vlietstede

“Er komt een nieuw woonzorgcentrum”

RIJNSBURG – Het nieuwbouwproject rond woonzorgcentrum De Vlietstede loopt minimaal een half jaar vertraging op. Woningcorporatie Dunavie, rechtsopvolger van SpiritWonen, is uit het project gestapt. Dit heeft tot gevolg dat de Stichting DSV nog wel in samenwerking met de gemeente Katwijk een nieuw hoofdgebouw zal realiseren. Zij het met in ieder geval zes maanden vertraging. De circa 75 bewoners van de aanleunwoningen moeten het echter doen met een “grondige renovatie”.

De reden dat Woningcorporatie Dunavie uit het nieuwbouwproject is gestapt, is een groot financieel tekort op het totaalproject, zo laat een persbericht weten. In 2009 nog was er een intentieovereenkomst tussen de gemeente Katwijk, DSV en Dunavie om een compleet nieuwbouwplan voor zowel het hoofdgebouw als de aanleunwoningen op de huidige locatie op te zetten. Na onderzoek blijkt dit dus niet te gaan lukken en Dunavie trekt zich terug uit het gezamenlijke nieuwbouwplan.

Zowel de heer G. Herbrink, directeur-bestuurder van DSV, als de heer A. Busser, directeur-bestuurder van Dunavie, zijn gevraagd om een reactie. Busser had bij het ter perse gaan van deze krant nog altijd niet gereageerd op telefonische en emailverzoeken om te reageren. Herbrink gaf echter uitgebreid zijn reactie. Over de oorzaak van het financieel tekort, informeert hij: “Dat tekort zit op het deel van SpiritWonen: de aanleunwoningen. Dat kan niet gezamenlijk gedragen worden door de verschillende partijen. Het oude plan voorzag erin dat die aanleunwoningen gemoderniseerd zouden worden tot minimaal 80 m2. Hierdoor zou het totale grondoppervlak groter – en dus duurder - worden en dat bleek niet mogelijk.”

Jammer

Herbrink laat weten: “Ik vind het uitermate jammer dat het zo lang heeft moeten duren en dat het uiteindelijk mis gegaan is. De eerste gesprekken over De Vlietstede vonden al plaats in november 2001. Indertijd sprak ik met Hans Kortekaas van Spinoza, de rechtsvoorganger van SpiritWonen. Heel veel tijd was nodig om tot een plan te komen. Wij waren met de vorige bestuurder tot overeenstemming gekomen dat ze de gemaakte plannen zouden uitvoeren, zodat in november de bouwaanvraag voorbereid kon worden.”
DSV Verzorgd Leven zal, in samenspraak met de gemeente Katwijk, een solitair nieuwbouwplan ontwikkelen op de huidige locatie. Wat zal de basis zijn van deze plannen? Herbrink: “Het verzorgingstehuis waar zo’n 60 mensen wonen, wordt gesloopt en er komt een nieuw tehuis. De aanleunwoningen met circa 75 bewoners blijven staan en worden door Dunavie gerenoveerd. Het is nog in een heel vroeg stadium om nu al te spreken over een termijn wanneer het nieuwe tehuis wordt gerealiseerd, maar we doen ons best de vertraging zo klein mogelijk te houden. We hopen dat het maar een half jaar langer zal duren. De bewoners zouden de eerste helft van dit jaar naar de tijdelijke huisvesting gaan, maar dat gaat niet lukken. Nu hopen we dit tegen het eind van dit jaar klaar te hebben. We moeten nog met alle belanghebbenden praten, maar één ding staat vast: er komt een nieuw Vlietstede.’

Heitje voor Haïti

VOORHOUT – Het aardbevingsdrama dat zich twee weken in Haïti voltrok en waarvoor donderdag 21 januari landelijk meer dan 83 miljoen euro voor werd ingezameld, heeft ook de jeugd geïnspireerd. Zo klopten Lars, Sophie, Iris, Roos en Stefan, leerlingen van de Regenboogschool aan de deuren en vroegen ze de mensen of ze voor een beetje geld wat werk konden verrichten. Het aloude “Heitje voor een karweitje” deed dus weer zijn intrede. Na enkele uren vrijwilligerswerk konden de kinderen trots enkele tientallen euro’s aan hun ouders tonen. Ook dit geld werd vervolgens gestort op giro 555, want voor ieder dakloos kind in Haïti geldt: alle heitjes helpen.

Hotelnota moet verloedering tegengaan

NOORDWIJK – ‘Er is nog ruimte voor 200 extra hotelkamers in het 3- en 4-sterrensegment.’ Na deze woorden overhandigde wethouder Leendert de Lange het eerste exemplaar van de vorige week afgeronde hotelnota op vrijdag 22 januari aan Arnold Geerlings, secretaris van de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Noordwijk.

De Lange: ‘Het is voor het eerst dat Noordwijk een hotelbeleid heeft. In deze hotelnota staat een analyse van de huidige situatie en de toekomst. Momenteel zijn er 1.600 hotelkamers, en we zien ruimte om circa 200 kamers extra te realiseren voor de hotels met drie en vier sterren. Mogelijke locaties hiervoor zijn het Vuurtorenplein, het Palaceplein, ’t Wantveld en de Singerlocatie, maar ook de huidige uitbaters zouden kunnen uitbreiden.’ Hij vervolgt over de trend dat hotelkamers ter beschikking worden gesteld aan tijdelijke werknemers uit Oost-Europa: ‘Dat verhuren aan Polen zorgt voor verloedering en deze hotelnota helpt om deze ontwikkeling tegen te gaan.’
Geerlings nam de hotelnota met dank in ontvangst. ‘De badplaats Noordwijk is aan vernieuwing toe en er zijn veel hotelletjes die gedateerd zijn. In de afgelopen tien jaar zijn 1.000 bedden verdwenen door bijvoorbeeld de opkomst van de Polenhotels. De 1- en 2-sterrenhotels zullen verdwijnen, maar in de 3- en 4-sterrenhotels zit nog rek. Wij van de Koninklijke Horeca zijn nauw bij deze hotelnota betrokken geweest en we zijn tevreden over het resultaat.’ De hotelnota wordt deze week in de commissie besproken.

Ondernemersinitiatief voor Vuurtorenplein

Tijdelijke stellages voor meer sfeer

NOORDWIJK – Na 25 jaar niets doen nemen enkele bij het Vuurtorenplein betrokken ondernemers het stuur in de eigen handen. In samenwerking met architect Henk van Vliet hebben Martha Baalbergen, Joke C. Bos en Arthur de Jong een plan bedacht om het verloederde plein een nieuwe status te geven. Tijdelijke stellages en een tijdelijk podium in combinatie met meer activiteiten en optredens moeten het Vuurtorenplein nieuw leven inblazen. Vrijdag 22 januari werden de plannen gepresenteerd aan de omwonenden en andere belangstellenden.

De bijeenkomst vond plaats in Galerie Maandag, waar Baalbergen informeerde: ‘We gaan nog één keer proberen een boost te geven aan het Vuurtorenplein. Hiervoor willen we de entree nog mooier maken, al is dat op zich wel gemakkelijk, want iedere verandering is een verbetering. Het Vuurtorenplein nodigt niet uit om leuke dingen te doen, dus we vonden dat een soort overkapping leuk zou zijn. Daarom hebben we aan Van Vliet gevraagd om met een idee te komen. We zijn erg blij met zijn oplossing, waarbij Janus (het beeld, JD) blijft en er komen ook extra meubels en plantjes.’

Van Vliet: ‘Begin 2009 kwamen we bij elkaar en al snel kwam de wens op tafel om iets te realiseren wat een tijdelijk karakter heeft en dat je te allen tijden kunt weghalen. Nu rijd je in een heel groot leeg gat als je naar het Vuurtorenplein gaat. We kwamen met het idee van een overkapping van hout en staal, met daarnaast een tijdelijk podium. In Rotterdam heb ik het steigermateriaal al eens gebruikt en voor het Vuurtorenplein denken we aan een opstelling in carrévorm. We maken gebruik van buismaterialen, houten steigeronderdelen en gazen overkappingen, dus het is niet waterdicht.. Het podium is circa 70 m2 groot en wél waterdicht. De markt kan gewoon doorgaan en ook andere festiviteiten kunnen gehouden worden. Het geheel kost 143.600 euro aan investeringskosten en kan nog dit jaar gerealiseerd worden.’
In principe zijn de stellages hufterproof, aangezien de steigerbuizen worden vastgezet op de plek waar ze de grond in gaan. ‘Maar we laten ons in onze plannen toch niet weerhouden door vandalen’, liet Baalbergen strijdlustig weten. Zijn deze plannen ontstaan uit inspiratie of frustratie? ‘Het is een combinatie van beiden. We wilden de verdergaande verpaupering een halt toeroepen. Als je geen enthousiaste mensen hebt die meedenken, was er niets ontstaan. We proberen de mensen met het geld, zoals de gemeente en de politici, bij de aankomende commissievergadering op donderdag 4 februari te overtuigen dat ons idee een positieve ontwikkeling is.’ Het college van burgemeester en wethouders is al overtuigd van de kwaliteit van de plannen, zo lieten de wethouders Ton van Rijnberk en Leendert de Lange desgevraagd weten: ‘Het is een bijzonder plan dat van de Noordwijkers zelf komt. Ons doel is ook dat het plein levendig wordt en wij vinden dit een goed voorstel om het Vuurtorenplein te verbeteren.’

‘We hebben iets heel aardigs neergezet’

NOORDWIJK – De afronding van het project aan de Kerkstraat werd donderdag 21 januari feestelijk gevierd door wethouder Ton van Rijnberk en Jan van den Broek, directeur van D-winkels. Na vele jaren van plannen maken en ontwerpen uitdenken nadert het enorme nieuwe pand haar voltooiing. Over enkele maanden opent het Grand Café, dat schuin tegenover het gemeentehuis gelegen is, haar deuren. De totale investering voor het project ligt ‘ver boven de 30 miljoen euro’.

Van Rijnberk was opgetogen: ‘Dit project is een deel van de herontwikkeling van Noordwijk-Binnen en we gaan met een belangrijke zakenpartner op weg naar voltooiing. Het bouwplan van de Digros is van buitengewone kwaliteit. Na het project Weteringpoort, het Binnenhof, woonzorgcentrum St. Jeroen en de Van Limburg Stirumstraat, kunnen we binnenkort de nieuwe Digros en de bijbehorende parkeergarage op zeer korte termijn openen.’ Met de voltooiing van de parkeergarage doet overigens ook het betaald parkeren haar intrede in Noordwijk-Binnen, informeert Van den Broek: ‘Gratis parkeren is eigenlijk niet zo goed: daar wordt door een hoop mensen misbruik van gemaakt. We vragen voor het eerste half uur een klein bedragje van 0,20 cent, waarna het voor de langparkeerders, die meer dan enkele uren hun auto stallen, een dure zaak wordt. Op zeer korte termijn gaan we de parkeergarage in haar geheel openen.’

Op de bovenverdieping van het bouwcomplex zijn woonappartementen gerealiseerd, maar die worden nog niet actief verkocht. ‘Hier beginnen we pas mee als het project écht klaar is. De mensen hebben nu namelijk geen idee hoe mooi het gaat worden. De Keuvel wordt een prachtige promenade, zeer levendig en het wordt een genot om daar boven te wonen. Bovenop de appartementen komen daktuinen, met bomen.’

In het winkeldeel op de begane grond worden naast de supermarkt ook andere zaken gerealiseerd. Van den Broek doet een voorzetje: ‘Gedacht kan worden aan kledingwinkels, een fotozaak, radio- en televisiewinkel en eventueel horeca. Wekelijks bezoeken 50.000 mensen de Digros en we willen dat de Kerkstraat weer een goede winkelstraat wordt.’ Hiermee komt een decenniaoude wens van Van den Broek toch eindelijk uit: ‘Met Leen Korbee en Leo Alkemade sprak ik in 1978 al over de mogelijkheid om de Kerkstraat op te knappen.’

Een laatste cruciale fase van de nieuwbouw staat voor de deur: ‘Met name na de bouwvak wordt het voor ons een spannende tijd. Het plein voor het gemeentehuis moet sensationeel worden, met uitzicht op het oude Noordwijk. Op deze manier wordt de kern van Noordwijk weer heel interessant om daar te vertoeven. De Raadhuisstraat krijgt bijvoorbeeld rode bestrating en bomen’, aldus Van den Broek. Hij vervolgt: ‘Ik wil een voetprint achterlaten in Noordwijk, maar het aan te leggen plein hoeft geen Van den Broekplein te heten. Er is vast wel een andere Noordwijker die het meer verdient om een plein naar hem of haar vernoemd te hebben.’
Samen sterk, daar gaat Van den Broek voor: ‘Als de Kerkstraat eenmaal echt gaat lopen, dan komen er ook nieuwe winkels. Dat kunnen de Hema, V&D of het C&A zijn, maar wellicht ook een supermarkt. Dit soort winkels moeten traffic genereren en daarom hebben we ook een parkeergarage gebouwd die groter is dan we nu feitelijk nodig hebben.’ Hij glimlacht: ‘En na de bouwvak gaat het Grand Café open, bij voorkeur door een Noordwijkse exploitant. We zijn heel trots dat we met dit project iets heel aardigs in Noordwijk hebben neergezet.’

‘Vermindering salaris spelers is een goede zaak’

SASSENHEIM – De geruchten dat het op financieel gebied niet goed zou gaan met Ter Leede, zijn nergens op gebaseerd. Dit laat voorzitter Jan Schoen desgevraagd weten: ‘Wat zijn problemen? We zitten nu in een situatie in Nederland dat het allemaal wat minder gaat. Dat betekent dat wij pas op de plaats moeten maken. Maar ook bij andere verenigingen moet de broekriem strakker aangetrokken worden.’

Onlangs heeft de trainer aangegeven over te willen stappen naar GVVV uit Veenendaal. Hierover vertelt Schoen: ‘Dit vertrek is in goed overleg gegaan; hij wilde wel bij Ter Leede blijven, maar had wat aanbiedingen op zak. Hij koos voor de sportieve ambities en randvoorwaarden bij GVVV. Dit vertrek is op een nette en keurige manier gegaan en de komende week spreken we met de spelers en de staf om vervolgens te bepalen wie de opvolger worden. Er hebben zich al wat kandidaten gemeld.’

Budgetten

Op dit moment zijn nog geen nieuwe spelers gecontracteerd, maar Schoen vindt niet dat dit wat laat in het seizoen gebeurt. ‘Het is gangbaar dat de budgetten van de verenigingen in december besproken worden en vervolgens wordt het traject over aankopen in januari opgestart. Ook de (nieuwe) hoofdtrainer moet zeggenschap krijgen in het aantrekken van nieuwe spelers; hiervoor kijken we als eerste naar mogelijkheden voor de eigen jeugdspelers. Bij mijn weten zijn nog geen contracten met de huidige spelers verlengd: dat wordt binnenkort opgestart.’ Zijn er sponsors afgehaakt? Nee, we zijn aardig stabiel gebleven en daar zijn we blij mee. Onze hoofdsponsor heeft vorig jaar het contract met vijf jaar verlengd, daarnaast hebben we een businessclub waar tachtig bedrijven lid van zijn. Dan komt er wel eens eentje bij en gaat er wel eens eentje af. De begroting voor het voetbaljaar 2010/2011 loopt in ieder geval geen gevaar.’

Wil Ter Leede naar de Topklasse? Schoen: ‘Dat is een jarenlange discussie. Als vereniging in de Hoofdklasse hebben we sportief gekozen voor de topklasse. Maar een aantal andere zaken speelt een rol die tegen de vereniging kunnen gaan werken. Op financieel gebied bijvoorbeeld; hoe hoger je speelt, hoe meer het gaat kosten. Als we kijken naar zo’n Jupilerleage is het voor de clubs ook geen vetpot. Je ziet veel verenigingen die een heel moeilijk financieel beleid hebben. We zijn angstig hoe zich dat de komende jaren gaat ontwikkelen. Je hebt met verre reizen te maken, minder derby’s, dus minder publiek. Dat is leuk en aardig, maar we willen geen Telstar of Haarlem worden, die zich slechts met moeite staande kunnen houden.’

Oproep

De voorzitter doet een oproep naar de voetbalbond: ‘Op dit moment zijn we op voetbalgebied de Mickey Mouse van Europa; er is geen doorstroming, want je kunt niet degraderen uit de Jupilerleague. Met de introductie van de Topklasse krijg je een wat gelijkmatiger piramidebouw. Als bestuursverantwoordelijkheden is er voor ons veel onwetendheid over een aantal zaken die vanuit de KNVB moeten komen. Hoe zit het met de Topklasse met het financiële verhaal, bijvoorbeeld waar het gaat om licentievoorwaarden en de accommodaties: welke eisen komen er de komende jaren? We discussiëren al drie jaar over de vereiste accommodaties.’
Schoen besluit: ‘Er vindt op salarisgebied een enorme nivellering plaats tussen de Jupilerleague en de amateurklasse: veel spelers gaan bij de amateurs spelen, omdat ze daar beter betaald krijgen. Het is een goede ontwikkeling dat de salarissen omlaag moeten, die financiële crisis heeft dus voor- en nadelen, want de salarissen voor de spelers waren veel te hoog. Dat gaat in een neerwaartse spiraal en ik vind dit reëel en geen slechte zaak. Het is fijn om op het hoogste niveau te spelen, maar er moet wel gezond draagvlak zijn.’

Sneeuwpret

SASSENHEIM – De onverwachte sneeuwval van zaterdagnacht 23 januari zorgde de volgende dag voor veel plezier bij de jeugd. Lichte overlast was er ook, zoals de eigenaar van deze auto ondervond. Op zaterdagavond, voordat de sneeuw begon te vallen, had hij zijn automobiel geparkeerd op het grasveld nabij de voetbalvelden van RKVV Teylingen en VV Ter Leede. Om vervolgens weg te rijden, is normaliter geen probleem. Maar de gevallen sneeuw bleek een onoverkomelijke hindernis. Dat werd dus een wandeltochtje naar huis. Een gebelde vriend (te zien op de foto) was de volgende dag zo vriendelijk om als sleper te fungeren. Binnen vijf minuten was het klusje geklaard.

Voorhouter serieuze kandidaat voor ledenraad PowNed

VOORHOUT – Het televisiestation PowNed, dat ontstaan is uit de website Geen Stijl, krijgt hoogstwaarschijnlijk Voorhoutse ondersteuning. De in dit dorp woonachtige Gerben Schouteren (40) heeft zich kandidaat gesteld voor de ledenraad van PowNed.

Over de redenen waarom hij deel wil uitmaken van de ledenraad, laat Schouteren weten: ‘Ik wil ervoor zorgen dat er eindelijk eens wat anders op televisie komt dan het politiek correcte linkse gel*l. Hoewel ik geen Wilders-fan ben, moeten we toch op zoek naar de eerste publieke figuur, een BN-er, die er voor durft uit te komen op Geert Wilders te stemmen.’

De ‘reaguurders’ van Geen Stijl mogen bepalen welke 20 van de 22 kandidaten plaats mogen nemen in de ledenraad. Schouteren, een zelfverklaard atheïst en Fortuynist, antwoordt op de vraag waarom de mensen juist op hem moeten kiezen: ‘Ik ben veel in het buitenland en kijk vaak buitenlandse TV. Ik kan ervoor zorgen dat PowNed als eerst op de hoogte is van nieuwe trends in TV-land. Het briljante “Hole in the wall” had dan bij PowNed gezeten in plaats van bij SBS6.’
Aan een uitgebreid interview werkt Schouteren liever niet mee: ‘Zelfs mijn vrienden weten nog niet dat ik me opgegeven heb. Mijn poging om deel te nemen aan de ledenraad is wel serieus, maar ik ben een beetje geschrokken van de reacties die er over de kandidaten op de website Geen Stijl zijn achtergelaten.’

“Fijn dat alle jongvolwassenen een kans krijgen”

Nadine Mussert helpt kinderen in sloppenwijk Zuid Afrika

NOORDWIJK – Twee maanden lang het gereguleerde leven in Nederland achterlaten om de kinderen in de sloppenwijken van Port Elizabeth (Zuid-Afrika) te helpen. Dat is precies wat Nadine Mussert (23) vanaf 14 maart gaat doen. Ze helpt dan mee om 16-jarige kinderen te leren lezen en schrijven. “Ik wil hen de mogelijkheid geven om een stapje verder te komen in het leven.”

Door Joep Derksen

“Als ik dit nu niet ga doen, gebeurt het wellicht nooit meer”, zo geeft Nadine een van haar beweegredenen weer om de halve globe over te vliegen en daar kinderen te helpen. “Natuurlijk kan ik niet de hele wereld veranderen maar wel kan ik een handje helpen in de townships (sloppenwijken – JD). Ik ben freelance journalist en wil iets met mijn eigen talenten doen om zo mijn kennis over te brengen. Als ze kunnen lezen en schrijven komen ze een stapje verder in het leven. Ook geef ik hen computerles zodat ze met Word en Excel kunnen werken: hierdoor krijgen ze meer kans op een baan. Alle jongvolwassenen kunnen hieraan meedoen en ik vind het mooi dat iedereen een kans krijgt.”

Nadine is al goed voorbereid op wat er komen gaat en ze neemt alle adviezen ter harte: “We komen in de sloppenwijken om de mensen te helpen, maar we mogen geen sieraden dragen. Die mensen gaan er namelijk van uit dat je als blanke heel rijk bent en dat soort zaken gemakkelijk kunt missen. Ook mogen we niet alleen daar rondlopen en moeten we voor donker, dus voor 18:00 uur, terug zijn in het vrijwilligershuis. Dit vrijwilligershuis staat overigens in een goede wijk.”

Begin vorig jaar ging Nadine met vakantie naar Zuid-Afrika en daar nam ze een beslissing die wellicht haar leven kan veranderen. “Het is zo’n mooi land en de mensen daar zijn zo vriendelijk, terwijl er een heel groot verschil is tussen arm en rijk. Ik besloot toen dat ik vrijwilligerswerk wilde doen voor deze mensen.” Ze investeert zelf 3.000 euro om naar Zuid-Afrika te gaan en daar te kunnen wonen, maar graag wil ze lokaal lesmateriaal kopen. Zo wordt daar de economie geholpen en krijgen de kinderen beter onderwijs. Hiervoor zet Nadine geldinzamelacties op. Ze informeert: “Op 19 februari van 20:00 uur tot 22:00 uur organiseer ik een Afrikaanse borrel in het Bezinningscentrum De Stal op De Kaag, Julianalaan 13a. Voor 5 euro kan een stoel gereserveerd worden. We hebben dan Afrikaanse hapjes, muziek en ik geef aan de hand van een presentatie en film uitleg over wat ik ga doen. Binnenkort maak ik de precieze datum bekend op mijn blog.”

Financiële ondersteuning kan ook gegeven worden, zodat Nadine lokaal leermiddelen kan aanschaffen voor de achtergestelde kinderen. Donaties kunnen gestort worden op rekeningnummer: 12.17.74.228, ten name van Stichting Be More te Nijmegen, onder vermelding van: “Nadine Mussert”. Giften zijn voor bedrijven aftrekbaar van de belasting.

Voor meer informatie: www.ready4life.nl, www.be-more.nl of volg haar blog tijdens de reis: www.nadinemussert.be-more.nl.

‘Klungelig verzoek om subsidie’

LISSE – Een subsidieverzoek van de Vereniging Oud Lisse (VOL) om gemaakte onkosten terugbetaald te krijgen, is vooralsnog niet toegekend door de commissie Culturele Zaken. Maandag 18 januari vonden de leden dat de VOL hun verzoek persoonlijk moest komen toelichten. ‘Het komt een beetje klungelig over’.

In een brief schreef de VOL dat zij een investering hadden gedaan van 3.900 euro. Voor het inrichten van een servicepunt heeft deze vereniging in 2007 een bedrag van 929,51 euro geïnvesteerd voor de aanschaf van een standaard en presentatiewand. Voor het jaar 2010 verwacht de vereniging een tekort van 815 euro.

W. van der Geer van de VOL schreef onder meer: ‘In september heeft u ons een subsidie verleend van 9.000 euro om een servicepunt in te richten. Wij hebben daarna niet alle begrote kosten besteedt en 3.245 euro aan u terugbetaald. Wij moesten het jaar 2009 afsluiten met een voorlopig exploitatietekort van 1.391 euro. Dit tekort trachten wij te herstellen door het werven van nieuwe leden en het verhogen van de contributie. Maar desondanks kan ons exploitatieresultaat slechts geleidelijk worden weggewerkt. Nog recentelijk hebben wij een bedrag van 919,51 moeten besteden aan een prospectusstandaard, een presentatiewand en een hefboomsnijmachine. Deze besteding in combinatie met ons exploitatietekort betekent een belangrijke terugval van onze liquiditeitsreserve. We wenden ons andermaal tot u met het vriendelijke verzoek onze vereniging tegemoet te komen met een bijdrage. We zouden het zeer op prijs stellen indien u ons kunt compenseren voor het exploitatietekort van 2009 (1.391 euro), verhoogd met het bedrag van de onlangs gepleegde investering van 930 euro en verhoogd met een bedrag van 815 euro dat wij als exploitatietekort voor 2010 voorzien. Het totaalbedrag benadert het bedrag van 3.245 euro dat wij u destijds hebben moeten terugbetalen, dus wellicht biedt u dat enige dekkingsruimte.’

De conclusie van de leden van de commissie Culturele Zaken was eenduidig: ‘De VOL heeft een exploitatietekort; dat zien ze graag terug.’ Voorzitter Anton Jansen zag een probleem: ‘Exploitatietekorten zijn door ons nooit gesubsidieerd. Het is prima dat zaken als een presentatiewand worden gekocht, maar ik heb er een beetje moeite mee om dit alsnog achteraf terug te betalen.’ Een van de commissieleden oordeelde: ‘De brief komt een beetje klungelig over’. De voorzitter besloot: ‘Laten we het besluit over deze aanvraag aanhouden en de VOL voorstellen om hun verzoek nader toe te lichten.’ De volgende vergadering van de commissie Culturele Zaken vindt plaats op maandag 1 maart.

Subsidie voor curator Museum De Zwarte Tulp

LISSE – ‘We staan positief tegenover een subsidieaanvraag van Museum De Zwarte Tulp voor een bedrag van 4.000 euro ten behoeve van het inhuren van een professionele conservator.’ Dit antwoord kregen Arie Breure, voorzitter van het museum en Klaas Egas, projectleider, te horen van de leden van de commissie Culturele Zaken op maandag 18 januari.

Breure hield een hartstochtelijk pleidooi voor de komst van de tijdelijk curator: ‘Dit jaar bestaan we 25 jaar en we organiseren drie wisselexposities. In september vindt de derde expositie plaats en dat is tevens de jubileumexpositie. Momenteel zijn we op het punt aangekomen dat de medewerkers zeggen: “We organiseren al jaren exposities en zo langzamerhand lopen we tegen onze creatieve grenzen aan.” Daarom is professionele ondersteuning welkom; een conservator kan ons adviseren bij het goed opzetten van de wisselexpositie in september.’

Twee gesprekken met de potentiële curator, John Blaak, hebben al plaatsgevonden en geschat wordt dat hij minimaal 70 uur nodig heeft om de jubileumexpositie, die vanaf 3 september plaatsvindt, professioneel op te zetten. Breure: ‘We zijn allemaal goedwillende amateurs, maar meer ook niet. We zullen het een keer met een curator moeten proberen en dit is een goede mogelijkheid om te testen hoe we als museum professioneler kunnen worden. Zo gaf Blaak in een gesprek al de tip: “Less is more”, wat betekent dat een museum de meest interessante dingen tentoon moet stellen. Op deze manier creëer je bij de bezoeker het ultieme wauw-effect.’

Egas vulde aan: ‘Deze man is heel praktisch ingesteld en dat is voor de groep vrijwilligers wel nuttig.’ Breure: ‘Blaak wordt gevoed door de commissie die de jubileumexpositie opzet. Hij krijgt de ruimte om in te brengen wat wel en niet mogelijk is.’ De commissie Culturele Zaken adviseert in dit soort zaken aan wethouder Adri de Roon (D66). De voorzitter liet weten: ‘Het zou een gemiste kans zijn als de gemeente niet met een open hart en open mind naar dit verzoek zou kijken. De jubileumexpositie is ook een mooie kans om Lisse op de kaart te zetten. We adviseren om het bedrag toe te kennen.’
De Roon: ‘Ik wil dit verzoek positief benaderen, maar heb achter de schermen wel moeten zoeken naar het budget. Ik denk echter dat het wel moet lukken om de subsidie toe te kennen, al moet ik wel zeggen dat het de gemeente nog te ver gaat om blijvende ondersteuning te geven voor een conservator die langdurig bij het museum betrokken is. Dat is namelijk de verantwoordelijkheid van het museum zelf.’


Geen vers bloed in politiek

LISSE – Er zijn geen nieuwe politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Eerder was er sprake van dat lokale afdelingen van Trots Op Nederland en de SP een gooi zouden doen naar het gemeentepluche, maar geen van beide partijen hebben zich voor de deadline van zaterdag 16 januari bij de gemeente ingeschreven. Dat werd maandag 18 januari door een gemeentelijke woordvoerder bevestigd.

CNB kost een miljoen euro extra

LISSE – Ruim een miljoen euro moet er extra geïnvesteerd worden in het CNB-project. Deze collegemededeling verraste de leden van de commissie Maatschappij & Financiën bijzonder, temeer daar gerenommeerde bureau’s als Stol Architecten en Twijnstra & Gudde geadviseerd hadden dat een bedrag van 3,2 miljoen euro wel voldoende zou zijn voor de ontwikkelingskosten. Het voorstel leidde tot een forse discussie op woensdag 13 januari tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij & Financiën en donderdag 21 januari wordt bepaald of de extra investering er zal komen.

Bert van Santen (SGP/ChristenUnie) maakte zich ernstige zorgen: ‘Er wordt geforceerd gezocht naar besparingen, maar deze zijn waarschijnlijk boterzacht. Elke bebouwing zorgt voor meer kosten dan gedacht. De risico’s nemen toe en we kunnen deze risico’s niet of in onvoldoende mate overzien. Pas eerst de eisen van het plan aan en laat het CNB-project dan opnieuw in de aanbestedingsprocedure gaan.’ Ook Nieuw Lisse was tegen. Commissielid Cees Ruigrok: ‘Het gaat meer geld kosten en er zit een risico aan vast, onder meer op btw-gebied.’

Gerben Cozijnsen (CDA) was een andere mening toegedaan: ‘De crisis heeft druk gezet op de begroting van het project. Er moet een stuk tekort worden ingevuld. Gezien de mate van vordering in het aanbestedingsproject is het goed verdedigbaar om een miljoen euro extra te vinden.’ Commissielid Mart van der Vlugt (PvdA) oordeelde: ‘Het is jammer dat we hiermee worden geconfronteerd, maar onze grondhouding is positief.’

Fractievoorzitter Cees Verburg (D66): ‘De vrije val van de grondexploitatieopbrengsten is uitermate zorgelijk voor de financiële positie van de gemeente en dat geldt ook voor deze aanvullende dekking. De extra stichtingskosten voor het cultureel centrum bedragen meer dan een miljoen euro en dat vindt mijn fractie disproportioneel. Dat kan niet alleen maar door de economische crisis komen, zoals het college heeft laten weten. Waarom wordt nu met een veel hogere prijs in m2 aan bruto vloeroppervlak gerekend, terwijl de duurste adviesbureaus van Nederland jarenlang deze bedragen anders ingeschat hebben?’

Wethouder Bas Brekelmans (VVD) antwoordde: ‘We geven geen blanco cheque aan de ontwikkelaar. We dekken dit miljoen onder andere met de inkomsten van de precariorechten.’ Wethouder Guus Mesman (PvdA) vulde aan: ‘Het verschil van een miljoen euro verraste ons net zoveel als jullie raadsleden. Stol Architecten en Twijnstra & Gudde adviseerden ons het bedrag van 3,2 miljoen euro. We hebben een second opinion gevraagd aan de Brink Groep: zij gebruikten iets andere normen. Hierdoor kwamen we uit op het hogere bedrag. We waren verrast door de verschillen, maar we hadden eerder twee gerenommeerde bureau’s ingeschakeld. Door met Proper Stok met een open begroting te werken, hopen we dat het glas half vol is.’
Wellicht komt er tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie over de CNB.

Initiatiefvoorstel voor koopzondagen

LISSE – ‘Breid het aantal koopzondagen uit naar 12 per jaar.’ Met dit initiatiefvoorstel willen VVD en D66 Lisse voor de winkeliers de mogelijkheden verruimen om goede zaken te doen. Of dit voorstel het gaat halen wordt tijdens de gemeenteraad van donderdag 21 januari een dubbeltje op z’n kant, zo bleek tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij & Financiën van woensdag 13 januari.

Fractievoorzitter Cees Verburg (D66) introduceerde het initiatiefvoorstel: ‘Eind vorig jaar hebben we een onderzoek laten doen naar het draagvlak voor een koopzondag. In meerderheid zijn de winkeliers voorstander van collectieve feestdagen, maar hiervoor bestaat nog geen gemeentelijke regeling. Met ons voorstel kiezen we voor het wettelijk toegestane aantal koopzondagen: dat biedt de meeste flexibiliteit voor het aantal aanvragen dat mogelijk van bijvoorbeeld de KCL kan komen. Het college kan die verzoeken dan direct honoreren.’

Commissielid Bert Verdoes (PvdA) was kritisch: ‘Het is een omstreden fenomeen: het lijkt erop dat na 20 december (de koopzondag die door de rechter verboden werd) iedereen het erg heet in het hoofd heeft. Alsof de koopzondagen er nu nog even doorheen gejast moeten worden. Voor onze fractie is het nog geen gelopen race. Met het onderzoek is niets mis, maar het toont niet onomkeerbaar aan dat er draagvlak is onder de winkeliers. Het is niet aangetoond dat hier in Lisse echt noodzaak en nut is voor twaalf koopzondagen.’

Commissielid Gerben Cozijnsen (CDA): ‘De citymanager (die niet bij deze commissievergadering aanwezig was, JD) ziet in de koopzondagen het voordeel om Lisse beter te promoten. Maar laat hem een totaal beleid voor Lisse opstellen: zo kunnen we de keuzes maken wat de beste manieren zijn om Lisse ten volle te promoten.’ Commissielid Bert van Santen (SGP/ChristenUnie): ‘We zijn niet overtuigd dat er voldoende draagvlak is om dit voorstel te ondersteunen. Ik mis in het onderzoek dat ook het personeel wat gevraagd zou worden.’
Maarten Knaap van KCL antwoordde hierop: ‘Ik kan niet namens alle winkeliers spreken, maar voor de winkel waar ik werk zijn de werkuren voor de koopzondag niet moeilijk in te vullen: die uren worden namelijk dubbel betaald. Bovendien hangt er op zo’n dag een leuke sfeer in de winkel.’ Verburg liet nog weten: ‘Koopzondagen zijn een gevoelig onderwerp, dat is bekend. Ook de buurgemeenten hadden een koopzondag op 20 december, alleen Lisse niet. Er was hierdoor verlies aan koopkracht, dat wegviel bij deze gemeente. Als je jezelf wilt profileren als hét winkelcentrum van de regio, kun je je daar niet voor afsluiten. Keuzevrijheid en zelfstandigheid van de winkeliers staan voorop. Zij bepalen zelf of ze hun winkel open doen of niet.’

‘Ken kleine aanvragen toe’

LISSE – Meer dan veertig inwoners hebben het afgelopen jaar de vertrouwenspersoon, L. Kloos, ingeschakeld. Zij vroegen Kloos om hulp in een meningsverschil of voor het schrijven van een brief met instanties als de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD), Algemeen Maatschappelijk Werk of Stichting Vluchtelingenwerk. Woensdag 13 januari gaf Kloos een verslag van zijn werkzaamheden tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij & Financiën.

In totaal hielp Kloos 42 klanten, waarvan 75% ouder was dan 65 jaar. Bijna alle kwesties hielden verband met de Wmo. De vertrouwenspersoon bezocht de verschillende maatschappelijke organisaties in totaal twintig keer en werd ‘enthousiast’ ontvangen. Na die gesprekken gebeurde er echter weinig: Kloos werd niet of nauwelijks ingeschakeld om als tussenpersoon voor oplossingen te kunnen zorgen: ‘Het is opvallend dat de externe instanties mij toch weinig bij hun problemen betrokken.’

Kloos legde de commissieleden enkele adviezen voor die de (semi) gemeentelijke instanties ter harte kunnen nemen: ‘Laat in een selectieprocedure nieuwe contactmedewerkers extern testen op essentiële functiecompetenties, laat bij huisbezoek een kaartje achter met naam en functie. Bied ruiterlijk excuus aan als er fouten zijn gemaakt. Vermijd bij herindicaties de indruk dat men uit is op besparingen.’ De vertrouwenspersoon had één hartgrondige hartenwens: ‘Wees groot in het kleine: Ken kleine aanvragen van bijvoorbeeld minder dan 100 euro gemakkelijker toe. Het afwijzen van kleine bedragen zorgt voor een geweldige irritatie. De indruk blijft: hier is een gemeente waar miljoenen euro's in omgaan en dan kunnen ze 75 euro niet missen. Dan moet je een geweldig verhaal houden om dat standpunt vol te houden.’
De commissieleden dankten Kloos voor zijn verhaal en spraken hun vertrouwen uit, zodat het er naar uit ziet dat hij nog minimaal een jaar vertrouwenspersoon mag blijven.

Mogelijk toch extra geld voor kunst

LISSE – Een extra investering van 143.000 euro voor het realiseren van twee kunstwerken aan het Raadhuisplein en in de wijk Ter Beek. Ondanks de economische crisis en de dreigende gemeentelijke miljoenentekorten, lijkt een meerderheid van de gemeenteraad in te stemmen met dit collegevoorstel. Nadat de leden van de commissie Maatschappij & Financiën eerder aan wethouder Adri de Roon (D66) opdracht gaven om met een gedegen dekking te komen voor dit bedrag, kon hij woensdag 13 januari melden dat hem dit gelukt was. Een krappe meerderheid lijkt nu voorstander te zijn van het realiseren van de kunstwerken.

De Roon maakte voor een deel gebruik van de in 2010 te ontvangen precariorechten: deze worden in het jaar 2011 in de gemeentelijke boeken als extra inkomsten gezet. Het voorstel van de wethouder was om (een deel van) deze gelden te gebruiken als financiering voor de 143.000 euro. Commissielid Bert van Santen (SGP/ChristenUnie) bleef tegenstander: ‘Feitelijk is niet aan de opdracht voldaan. Ik pleit voor kunstwerken die hooguit 40.000 euro per stuk kosten (en geen 80.000 euro per stuk, JD). Ook op dit onderwerp moeten we de bezuinigingen niet aan voorbij laten gaan.’ Hij kreeg steun van commissielid Johan Vermeij (VVD): ‘Ik voel met u mee. In deze tijd van bezuinigingen moeten we kijken hoe we met toekomstig geld omgaan.’

Ook commissielid Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) zag de extra uitgave van 143.000 aan een paar beelden niet zitten: ‘We moeten prioriteiten stellen. Nu nemen we ook een voorschot op de toekomst om in 2011 wederom over de precariorechten te beschikken. We stemmen er niet mee in.’ D66, PvdA en CDA waren echter tevreden met de oplossing. Levien de Braal (D66): ‘Kunstwerken horen bij de normale invulling van de openbare ruimte. Het staat hoog op de wensenlijst. Het college heeft een dekking gevonden voor een jaar later. We hebben daar geen problemen mee.’
Commissielid Mart van der Vlugt (PvdA): ‘De vorige keer vonden we dat er geen adequate dekking was voor die 143.000 euro. Die is er nu wel gevonden.’ Commissielid Gerben Cozijnsen (CDA): Het college kreeg de opdracht om voor de dekking te zorgen. We zijn van mening dat we niet moeten terugkomen op wat er de vorige keer gezegd is geweest.’ Mogelijk wordt de extra financiering van de kunstvoorwerpen nog een bespreekstuk tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 21 januari.

Sponsorreclame op rotondes

LISSE – ‘Geen grote reclamezuilen, maar wel bescheiden sponsorbordjes’. Wethouder Jan Kippers (CDA) liet tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij & Financiën van woensdag 13 januari weten dat de gemeente niet vies is van rotondesponsoring.

Kippers: ‘Binnenkort wordt de rotonde bij de Nachtegaal opgeleverd. De middenstip zal bij oplevering alleen een grasmat met wat hyacinthen en tulpen erop zijn. Op het groene gedeelte staan dan sponsoruitingen op. De weg is vrij om in overleg met wellicht meerdere sponsoren te kijken of ze mee willen werken met de inrichting van de rotondes. Een totaal nieuwe herinrichting is wat ons betreft dan aan de orde.’ De gemeente heeft al resultaten geboekt: ‘Bij de nog aan te leggen rotonde bij De Engel heeft Top Keukens zich al aangeboden voor de periode van 2011.’
Commissielid Mart van der Vlugt (PvdA) wilde weten: Worden de rotondes dan één grote reclamezuil? De bescheiden bordjes spraken me aan, maar ik wil geen voetbalveldachtige reclame-uitingen.’ De wethouder antwoordde: ‘Dat mag zeker niet het geval zijn. Het moet een decente nette uiting zijn van een sponsor. Kunstwerken op de rotondes zijn overigens ook prima.’

Verloedering dreigt voor winkelcentrum Poelpolder

LISSE – ‘De situatie van de zittende ondernemers van winkelcentrum “Poelpolder” wordt in de toekomst verder verzwakt om levensvatbaar te ondernemen. Het centrum komt in een sterfhuisconstructie terecht.’ Maarten Rueb vertelde woensdag 13 januari tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij & Financiën in niet mis te verstane bewoordingen dat het voor de gemeente hoog tijd wordt om in te grijpen.

Nadat de Seniorenraad haar zorgen had geuit over het winkelcentrum Poelmarkt en ook fractievoorzitter Cees Verburg de Alverha-ondernemers informeerde over ‘dreigende verpaupering’, is dit de derde openbare bijeenkomst waar kritisch wordt gesproken over de ontwikkelingen rondom de Poelmarkt.

Rueb liet weten: ‘Meer dan 10.000 mensen wonen in de Poelpolder en dan heb je zo'n krakkemikkig winkelcentrumpje De situatie van de zittende ondernemers van winkelcentrum “Poelpolder” wordt in de toekomst verder verzwakt om levensvatbaar te ondernemen. De beheerder zet deze mensen onder druk met onrealistische en intimiderende huurverhogingseisen. De beheerder heeft procesgangen in gang gezet, die hij heeft verloren. Maar nu worden via advocaten allerlei secundaire eisen op deze mensen losgelaten en dat zorgt wederom voor de nodige onrust. Er is door de beheerder van dit centrum medegedeeld dat ze liever moeten opduvelen. Ik vrees dat projectontwikkelaars plannen hebben en dat het centrum in een sterfhuisconstructie terechtkomt en zal worden geliquideerd. Dit zou buitengewoon schadelijk zijn voor de Poelpolder en heel Lisse.’
De oproep lijkt effect te hebben, want na afloop van de vergadering staken enkele politieke kopstukken hun hoofden bij elkaar. Nieuw Lisse en D66 Lisse dienen gezamenlijk een amendement in. Deze partijen willen dat de gemeente de vinger aan de pols houdt om het winkelcentrum Poelmarkt in de komende tien jaar te handhaven en te versterken. Fractievoorzitter Cees Verburg (D66): ‘We moeten leegstand en verdere verpaupering krachtig tegengaan. Dat is in het belang van de bewoners van de Poelpolder.’

‘1.000 m2 voldoende voor berging’

LISSE – ‘Er is geen dringende noodzaak om bij een perceel met een omvang van bijna 1.000 m2, nog weer agrarische grond toe te voegen voor een berging.’ Met deze mededeling wordt de eigenaar van het pand aan de Leidsevaartweg 28 geïnformeerd dat hij de bouw van deze berging moet staken. Wethouder Guus Mesman (PvdA) maakte dit dinsdag 12 januari bekend.
‘De kavel heeft een oppervlakte van 985 m2 en de grond die zou moeten worden toegevoegd om de berging te realiseren is nog bollengrond ook. Deze bollengrond is met de komst van de Greenport nog eens extra beschermd’, aldus een ambtelijk rapport. Er wordt in dat rapport wel een kanttekening gemaakt ‘De strook grond tussen de woning en de aarden wal zal in redelijkheid feitelijk nooit als agrarische grond gebruikt (gaan) worden. Dat valt moeilijk af te dwingen. Toch zie ik daarin geen, of in ieder geval onvoldoende aanleiding om het dan dus maar een erfbestemming te geven. Formeel zou de gemeente ook tegen compensatieverplichtingen oplopen, omdat het qua bestemming nu eenmaal bollengrond betreft. Een perceel van bijna 1.000 m2 zou voldoende mogelijkheden moeten bieden voor de bouw van een berging.’Het college deelt de mening van het ambtelijk advies, zo liet Mesman weten.

Keurmerk voor ondernemers moet veiligheid doen toenemen

LISSE – Een keurmerk voor ondernemers (KVO) om bij te dragen aan een rustig en veilig winkelgebied. Op initiatief van Koop Centrum Lisse (KCL) werkt deze instantie samen met politie, brandweer, citymanager, Kamer van Koophandel en de gemeente. Wethouder Bas Brekelmans (VVD) maakte dinsdag 12 januari bekend dat het proces is gestart om KVO-certificaten te kunnen halen. Dinsdag 19 januari ondertekenen de partijen een intentieverklaring.

Met name de hangjongeren in het winkelcentrum zorgen ervoor dat de wens voor een veilig en rustig winkelgebied niet aansluit bij de realiteit. Na een overlastpiek in 2007 en 2008, is er nog altijd sprake van een ‘hinderlijke jeugdgroep’. Het KVO wil meer zijn dan een vervangend overlastoverleg, dus richten de samenwerkende instanties zich met name op zaken als brandveiligheid, winkeldiefstallen, zwerfafval en preventie tegen overvallen. De top van meest urgente problemen van de afgelopen drie jaren behelzen zaken als vernieling, diefstal (winkeldiefstal en zakkenrollerij) en verkeersoverlast.

Brekelmans, die mede namens burgemeester Corrie Langelaar sprak: ‘We zijn heel blij dat dit gebeurt: het is de eerste stap op weg naar een keurmerk. We willen een rustig en veilig winkelgebied.’ Hij voegde er lachend aan toe: ‘Ook op zondag.’ De volgende straten vallen onder het winkelgebied: Meer en Houtplein, Meer en Houtstraat, Berkhoutlaan, Blokhuis, Kanaalstraat, Kapelstraat, Koninginneweg, De Madelief. Het winkelcentrum aan de Poelmarkt wordt in eerste instantie niet meegenomen in de gegevens, omdat het KVO-proces in haar analyse uit wil gaan ‘van een aaneengesloten winkelgebied’ aldus een ambtelijk rapport.

Rampentelefoon functioneerde niet tijdens ramp

LISSE – De gemeentelijke ‘rampentelefoon’ functioneerde niet tijdens de uren durende stroomuitval die de regio vorige week teisterde. De gemeente was hierdoor urenlang onbereikbaar, terwijl zo’n rampentelefoon juist de garantie zou moeten zijn dat 24 uur per dag over de inwoners gewaakt wordt. Wethouder Guus Mesman (PvdA) meldde dinsdag 12 januari deze tekortkoming.

Hij liet weten: ‘Normaliter is de rampentelefoon in het bezit van de burgemeester, maar in verband met haar afwezigheid op de avond van de stroomstoring, had ik deze telefoon onder mijn hoede. Om 19:30 uur merkte ik dat er een stroomstoring was bij ons thuis, maar ook bij de buren. Dat is niet de eerste keer in de Poelpolder, maar na een uur was er nog steeds geen elektriciteit. Ook de rampentelefoon deed het niet. Ik heb contact gelegd met de ambtenaar rampenbestrijding. We konden niet in het gemeentehuis en ik ben vervolgens naar Leiden gegaan voor een centraal overleg met het regionale beleidsteam.’

De wethouder vond dat veel zaken goed geregeld waren: ‘De politie en brandweer reden met zwaailichten door het dorp, om zo contact te houden met kwetsbare groepen en instellingen. Het mobiele verkeer was echter uitgevallen en dat moet niet kunnen. Daarom moeten we bepaalde afspraken beter maken. De rampentelefoon deed het niet, maar een oude draaitelefoon die ik had functioneerde wel.’ De ambtenaar rampenbestrijding is opgedragen te evalueren wat wel en niet goed is gegaan.
Vorig jaar hebben alle ambtenaren een overlevingspakket gekregen, juist voor situaties als een stroomstoring of nog ergere omstandigheden. Tienduizenden mensen hebben ervaren hoe kwetsbaar ze zijn zonder stroomtoevoer. Wordt het niet tijd voor overlevingspakketten die speciaal aan kwetsbare groepen worden uitgedeeld? Mesman: ‘Dat is een van de zaken die een evaluatie zal moeten uitwijzen.’

Samenwerking automatisering faliekant mislukt

Geen 100.000 euro winst, maar ruim 30.000 euro verlies

LISSE – Een haalbaarheidsonderzoek van 10.000 euro voor het realiseren van een gezamenlijke afdeling voor automatisering (Shared Service Automatisering: SSA) door het gerenommeerde adviesbureau Capgemini blijkt weggegooid geld te zijn. In plaats van een groot financieel voordeel zou samenwerking op automatiseringsgebied tussen de gemeenten Hillegom, Noordwijkerhout en Lisse leiden tot een structureel tekort van minstens 33.000 euro. Wethouder Bas Brekelmans weigert te spreken van een faliekante mislukking: ‘In het vervolg kunnen we goed gebruik maken van de opgedane kennis.’

De drie gemeenten werd voorgehouden dat veel geld te besparen viel bij deze vorm van samenwerking. Voor Lisse zou dit financiële voordeel oplopen tot meer dan 100.000 euro. Vorige week trok deze gemeente echter de stekker uit dit project: de meest gunstige cijfers laten zien dat Lisse minimaal 33.000 euro per jaar zou moeten betalen. Ook het verschil in verwachtingen over de samenwerking leidt ertoe dat Lisse op dit vlak niet meer verder wil met Hillegom en Noordwijkerhout. Brekelmans: ‘De ambities van de gemeenten lagen nogal uit elkaar, wat betreft het beveiligingsniveau en de websites. De ambities hebben hun weerslag op de kosten voor software en hardware.’

Hij vervolgt: ‘Onze ambities lagen uiteen, zo wilden wij avondopenstellingen en de andere twee gemeenten niet. Ook bleek er meer ambtelijke inzet nodig te zijn voor het uitvoeren van het SSA. Voor ons lag in dit project geen voordeel en in deze tijd van bezuinigingen gaan we op zoek naar een nieuw model.’ In februari 2009 kondigde de wethouder nog met veel bombarie aan dat de realisering van het SSA zou leiden tot ‘schaalvoordelen en minder kosten, met een structurele bezuiniging van ruim 100.000 euro’. Is dit project faliekant mislukt en is door Capgemini in 2008 uitgevoerde onderzoek weggegooid geld? De wethouder: ‘Het is niet faliekant mislukt en uit het onderzoek zijn zinvolle resultaten gekomen. Dat de uitkomst niet bleek te kloppen komt omdat de praktijk weerbarstiger blijkt dan de theorie. Het zou struisvogelpolitiek zijn om bij tegenvallers toch met zo’n project door te gaan. We geloven er echter heilig in dat voordelen te behalen moeten zijn met samenwerking op dit vlak. Qua ambitieniveau sluiten Teylingen en Noordwijk meer bij ons aan.’
Hoe ‘nuttig’ het Capgemini-onderzoek was, bleek wel uit een informatief mailtje van een gemeentelijk woordvoerder: ‘De kosten die door Lisse gemaakt zijn voor de SSA zijn 10.000 euro voor het haalbaarheidsonderzoek en 25.000 euro voor de implementatie. De kennis die vergaard en de implementatie worden meegenomen naar het project dat een SSA in groter verband moet onderzoeken. Daarbij zijn in Lisse de volgende verbeteringen doorgevoerd: verbetering van de backup procedure, op orde brengen van de processen, invoeren van een licentiebeheer en de helpdeskprocedure volgens ITIL. Ik ga nog even op zoek naar wat ITIL is.’

Wandelpaden niet geschikt voor gehandicapten en hondenbezitters

LISSE – Tevoet, een Vereniging van Wandelaars / Wandeloverleg Zuid Holland, heeft de opdracht gekregen om te helpen met het realiseren van het wandelpadenplan Zuid-Holland. Deze vereniging heeft de inventarisatie afgerond en de bestaande en toekomstige wandelpaden op kaart gezet. Een deel van de routes gaat over grond van particuliere eigenaren: met hen dient de gemeente nog te overleggen over het gebruik van hun grondgebied. Voor Lisse sluiten de voorgestelde wandelroutes aan bij het regionale Wandelpadenplan; de zogeheten NS-wandelroutes. Dit maakte wethouder Bas Brekelmans dinsdag 12 januari bekend.

Desgevraagd is Jaap Melts van de Werkgroep Wandelpaden Bollenstreek van Tevoet, verheugd dat Lisse 12.250 euro bijdraagt. ‘Dit plan wordt uitgewerkt door de Stichting Landschapsbeheer Zuid-Holland (SLZH) en het doel ervan is dat er een wandelpadenstructuur gerealiseerd kan worden. Het hele project voor de Bollenstreek kost circa 440.000 euro en de realisatie ervan hangt mede af van de hoeveelheid geld die hiervoor binnenkomt, alsmede de samenwerking van de gemeenten.’

Zijn de wandelpaden ook bestemd voor hondeneigenaren die zo ook de mogelijkheden krijgen om lange wandelingen met hun geliefde huisdier te maken? ‘In principe niet, want de wandelpaden gaan ook over particulier terrein en met name boeren hebben er grote problemen mee, in verband met het overbrengen van ziektes voor het vee.’ Ook Pieter Balkenende van SLZH deelt deze mening: ‘Honden zijn over het algemeen niet de bedoeling: agrariërs, akkerbouwers en bollenkwekers stellen de boel open voor wandelaars en hun terreinen zijn uitgesloten voor honden. De vereniging Tevoet stelt absoluut niet op prijs dat er met honden gewandeld wordt.’
En hoe zit het met de rolstoelvriendelijkheid van de wandelpaden: is daar rekening mee gehouden? Balkenende: ‘Onverharde paden zijn vaak moeilijk voor mensen in een rolstoel of invalidenkarretje. Daar zullen knelpunten ontstaan. In het gebied rond Gouda en Reeuwijk willen we initiatieven ontplooien op dit vlak, maar het is nog niet provinciaal geregeld.’

63 woningen op CNB-project vormen samen ‘Monsellahof’

LISSE – Op de CNB-locatie moeten 63 nieuwe woningen komen: het terrein dat door Proper Stok Ontwikkelaars gebouwd wordt krijgt de naam ‘Monsellahof’. Projectleider Lisette Groen van Proper Stok Ontwikkelaars presenteerde de plannen op donderdag 14 januari tijdens de vergadering van de commissie Ruimte & Infrastructuur.

In totaal komen er vijf verschillende soorten woningen: stadsvilla’s (10 stuks), stadswoningen (18), stadsappartementen (sociale woningen: 23), hofwoningen (8) en poortwoningen (4). Voor de bewoners worden 118 parkeerplaatsen ‘op het maaiveld’ aangelegd. Deze parkeerplaatsen zijn in principe niet voor het winkelend publiek. Groen liet weten: ‘Naast sociale woningen in het appartementencomplex zorgen we ook voor stadse woningen. Hierdoor krijg je een ontspannen en vriendelijk woonmilieu. Met dit plan willen we wonen en cultuur verbinden. De hofwoningen sluiten aan de achterzijde aan op het cultureel centrum. Aan de achterzijde aan de Lisbloemstraat komt een bijzondere poort als entree. Een aantal huizen krijgen private tuinen en rondom de woonhoven komt een gemeenschappelijke tuin te liggen.’

Groen vervolgt: ‘De entree krijgt een karakteristieke uitstraling, waarbij we zoveel mogelijk gebruik maken van oude stenen. We hebben ook de muur van de oude panden willen behouden tussen het appartementencomplex en het nieuwbouwgedeelte. We kiezen voor duurzame materialen.’ Wat het cultureel centrum betreft, informeerde Groen: ‘Alle kantoorfuncties liggen op de begane grond. Daar is ook een ontvangstruimte, met een balie en mogelijkheid om wat te drinken. Op de eerste verdieping komt de oefenruimte met de kleedkamers. Er is een corridor tussen de mijnzaal en de oefenruimte.’ Proper Stok hoopt in 2011 met de bouw te beginnen.

De commissieleden hadden vragen. Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie): ‘Er komt een hek om het geheel heen. Wordt het binnengebied afgesloten voor vrije passanten: worden hangjongeren ermee geweerd?’ Groen: Er worden inderdaad hekwerken toegepast. Ook de in- en uitrijzones worden 's avonds afgesloten. Ook bij het cultureel centrum kunnen we de entree afsluiten, zodat alles hermetisch kan worden afgesloten.’

Hans Bet (PvdA): ‘Hoe krijgt u de combinatie spelen en parkeren veilig, het parkeren vindt immers op de begane grond plaats? Wat de privacy van de mensen betreft: niemand wil dat de mensen bij hen in het tuintje kijken, maar vanaf de ramen en balkons kunnen de mensen dat richting het hof juist doen. Het lijkt dan wel een soort theater.’ Het antwoord van Groen: ‘De speelplek hebben we iets boven het maaiveld getild. De speelplek ligt hoger dan daar waar de auto's rijden.’ Directeur Rob van Kanthout van Proper Stok vulde aan: ‘We hebben in ons plan gekozen voor een compacte oplossing, maar je zit niet bij elkaar in de tuin. We zorgen voor substantiële bomen die zorgen voor enige privacy, zeker in de zomer. Aan de binnenzijde zijn de gevels wit afgewerkt. De witte gevels maken het geheel wat ruimer.’

Benny Kopij (CDA): U hebt er goed over nagedacht, of het mooi is, is niet aan mij. Het bouwschema: hoe groot is de kans dat er vertraging opgelopen wordt? Van Kanthout: ‘Bepaalde gedeelten zijn gezekerd in afzet, zoals het cultureel centrum en het appartementenblok met sociale woningen. Er kan een vertraging in de bestemmingsplanprocedure komen en een percentage van 70% verkochte woningen (exclusief de sociale woningbouw). Mocht het zijn dat je niet minimaal 70% vooraf kunt verkopen, en dat kan gebeuren, dan kun je kijken of je deelplannen kunt faseren of zelfs kunt herontwikkelen. We hebben het plan wel crisisbestendig gemaakt, omdat we diverse groepen kunnen aanboren, met verschillende typen woningen. De grondopbrengsten voor u als gemeente staan echter vast.’
Wethouder Jan Kippers informeerde dat de prijzen van de 23 sociale woningen rond de 191.000 euro (koop) en 631 euro (huur) komen te liggen. Van Kanthout informeerde dat een woningbouwvereniging betrokken wordt bij het laten bewonen van deze sociale woningen.