Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 januari 2008

Trias-borg 3,4 miljoen

LISSE – Trias Woondiensten heeft een borgstelling van 3,4 miljoen euro aangevraagd bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) en de gemeente heeft zich hiervoor garant gesteld. Dit nieuws maakte wethouder Jan Kippers (CDA) op dinsdag 22 januari openbaar.

Geruststellend vertelt de wethouder: ‘Het is niet zo dat wij een blanco cheque afgeven. We willen bereiken dat de huurwoningen instand worden gehouden en voorkomen dat corporaties in liquiditeitsproblemen komen. De gevolgen voor de inwoners zijn vrijwel nihil, want dit besluit kent voor de gemeente geen financiele consequenties, al bestaat er wel een klein risico. Dit risico doet zich alleen voor als het WSW in financiele problemen komt en die kans is erg klein. Het WSW heeft de kredietwaardigheid van Trias beoordeeld en het faciliteringsvolume bepaald op 9,7 miljoen euro. Dat betekent dat Trias voor de periode tot en met 2009 tot een bedrag van 9,7 miljoen euro leningen mag aangaan. De lening van 3,4 miljoen past daarbinnen.’

Kinderen genieten van voorlezers

VOORHOUT – De kinderen van de Emmaüsschool werden woensdag 23 januari verrast met acht HBTers (Heel Belangrijke Teylingers) die aan de verschillende groepen uit kinderboeken voorlazen. Dit initiatief was onderdeel van de nationale voorleesdag die vorige week gehouden werd. Boeken als ‘Hoe overleef ik met/zonder vriend’ van Francine Oomen, ‘De beste schoolverhalen’ van Jacques Vriens en ‘Kleine muis zoekt een huis’, het prentenboek van het jaar van Petr Horacek, gingen erin als gevulde koek bij de leerlingen.

Ook burgemeester Sander Schelberg gaf evenals vorig jaar acte de présence op deze nationale voorleesdag. Las hij in 2007 nog voor aan de allerkleinsten, dit jaar hingen de groep-achters aan zijn lippen terwijl hij voorlas uit ‘Spijt’ van Carry Slee. Over het belang van voorlezen vertelt hij voorafgaand aan zijn voorleessessie: “Een dag als vandaag is belangrijk, want de kinderen krijgen ook te maken met mensen uit verschillende beroepen. Zo zijn hier vandaag bijvoorbeeld een politieagent, een bakker en een judoka. Voorlezen zelf is een absoluut noodzakelijk onderdeel van de opvoeding, want ik lees mijn kinderen ook heel vaak voor; dat is voor zowel hen als mij een rustpunt van de dag.”

Judoka Jan Barends staat ondertussen voor de Mierenhoop (groep 5) en hij legt enthousiast uit wat de betekenis is van zijn rood-witte judokariem. Politieagent Ted van der Meer gebruikt veel verbale uitspattingen om zijn verhaal meer kracht bij te zetten en de leerlingen uit groep 7 beluisteren handige tips uit het boek ‘Hoe overleef ik met/zonder vriend’ van Francine Oomen: “Survivaltips om je vriend niet kwijt te raken: leg hem aan de ketting of doe hem een zak over zijn hoofd!” Met deze literaire uitspatting krijgt voorleesster Ingrid Strien de lachers op haar hand.


Artistieke expressie in nieuwe galanterie

VOORHOUT – Zaterdag 2 februari opent Dames van Dijk Galanterie haar deuren en is Voorhout een unieke zaak rijker, waarin smaak wordt gecombineerd met artistieke expressie. Voor eigenaressen Ria en Ineke van Dijk is hiermee een droomwens in vervulling gegaan.

Tot de laatste dag zijn de dames druk in de weer om de winkel, waar voorheen een kapperszaak gevestigd was, tiptop in orde te krijgen. Ineke vertelt, terwijl ze een halssieraad op de juiste plaats legt: “Ik houd erg van modern design, schilderen en edelsmeden. Het is ook al jaren een wens om een winkel te hebben en deze prachtige gelegenheid hebben we nu kunnen aangrijpen. In onze winkel is een uitgebreid aanbod van handgemaakte designer tassen, vilten materialen, maar ook sieraden van kunstenaars. Denk hierbij aan Ignoor, Beerendse & Van den Dunge voor de tassen. Maar de kleine strakke sculptuurtjes van beeldhouwer Anja Scholten zijn ook een lust voor het oog, evenals de heel origineel vormgegeven sieraden van fietsbanden van Marnell van Zoelen. Combineer dat met het moderne, strakke combiwerk van zilver en glas van edelsmid Heide Rätz, of de artistieke lampen van Tord Boontje, en je kijkt je ogen uit!”

Strak en modern

Ria vult aan: “We hebben ook een prachtige collectie Fates-sjaals. Dit zijn allemaal fair trade sjaals die ontworpen zijn door drie zussen.” Veel van de ontwerpers zijn vrouwen, zit hier een bedrijfsfilosofie achter? De dames kijken elkaar aan en zeggen verwonderd: “Nee, helemaal niet. We kijken naar wat we mooi vinden en dat is strak en modern. Alleen wat echt prachtig is, kan in onze winkel gevonden worden. Kijk maar eens naar deze prachtige zinken objecten voor in huis of in de tuin, met een speciale vorm”, zo wijst ze naar een massieve, maar elegante tafel.

De eigenaressen besluiten: “Dit is de winkel die Voorhout nodig heeft, want je kunt hier wel komen voor je dagelijkse boodschappen, maar niet voor unieke cadeau’s. In de winkel vindt u gebruiksartikelen, sieraden en woonaccessoires waarbij een fraaie vormgeving en design voorop staat. We richten ons overigens wel op een publiek dat wat te besteden heeft, want we zijn geen 5 Euro-zaak. Hier vind je de betere kwaliteitsproducten aan vormgeving en design, geen wegwerpartikelen, maar bijzondere producten qua design en vormgeving. Voor het vinden van speciale cadeau’s, zijn wij de enige zaak waar je kunt slagen.”

Dames van Dijk Galanterie is vanaf 2 februari geopend op iedere woensdag en donderdag van 13:30 uur – 17:30 uur en vrijdag en zaterdag van 11:00 uur – 17:30 uur. Voor meer informatie:
www.damesvandijk.nl.

Nieuw kappersconcept met knipabonnement

SASSENHEIM – Zestien jaar alweer is kapsalon Bob’s Line gevestigd in Sassenheim. Eigenaar Bob de Coo vertelt enthousiast over een nieuw concept dat hij heeft ingevoerd.

De Coo: “Wanneer je ‘Bob’s Line’ wat langzamer uitspreekt, krijg je ‘Bob zijn lijn’, en op die manier heb ik de naam bedacht. Zelf kom ik uit een kappersgezin en ben ook al 25 jaar kapper. Hier in Sassenheim gaan we vanaf februari iets unieks neerzetten: het Bob’s Line Full Service Concept. Voor het eerst kunnen de mensen een abonnement nemen op de kapper, waarbij ze als vaste klant die om de zes weken komt een goede korting krijgt. Je hoeft voor 13 keer te knippen dan maar 10 keer te betalen en da’s lekker!”

Hij vervolgt: “Het Full Service Concept geldt voor een periode van 12 maanden, waarmee je de verzekering hebt dat je met afspraak altijd geholpen kunt worden. Naast het Dames Full Service Concept, voor wassen, knippen, stylen, haarverven en/of conditioner stylen, bestaat ook het Heren Full Service Concept met wassen, knippen en drogen voor maximaal 13 behandelingen. En wat dacht je van het Family Full Service Concept: hierbij kan het hele gezin op dezelfde dag en meerdere malen per jaar geknipt worden.”

Haarkleur
Over zijn kapsalon: “We knippen mannen en vrouwen tussen de 30 en 60+, met kinderen die zonder allerlei vermaak zoals ballonnen en tekeningen geknipt kunnen worden. Een van onze specialiteiten is de haarverfmengmachine, waarmee we echt iedere gewenste kleur kunnen realiseren. De klant krijgt met dit apparaat, dat exact de juiste kleur op een bordje legt, precies de gewenste haarkleur.”

Voor meer informatie: Bob’s Line, Hoofdstraat 146, 2171 BL Sassenheim, T: 0252 212 535, W:
www.bobsline.nl.

Voorhoutse vertegenwoordigde Nederland op Special Olympics

VOORHOUT – De tienjarige Tanisha Bemelman vertegenwoordigde ons land op de Special Olympics die van 17 tot en met 22 januari in Innsbruck gehouden werden. Ze nam deel aan het schaatsen en hoewel op deze Spelen maar een ding geldt: ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’, behaalde ze maar liefst drie gouden medailles. Meer dan 1.300 atleten uit 15 landen participeerden in deze Spelen in sporten als alpineskiën, schaatsen, langlaufen, snowboarden en curling.

Door Joep Derksen

De avond voor haar vertrek had Tanisha er al zin in: “Ik schaats nu een jaar en vind het leuk om te gaan. Bij de wedstrijden schaats ik een afstand van driehonderd meter en moet dat doen tegen andere kinderen.” Tanisha’s moeder, Josette, vult aan: “Ze kijkt er heel erg naar uit: het is voor haar een heel grote ervaring. Ze praat ronduit over de bekende Nederlandse schaatsers en heeft veel in Haarlem op de ijsbaan geoefend, maar ook in Herenveen. Ze zit nu helemaal in de schaatswereld.”

Over de voorgeschiedenis: “Het is eigenlijk een jaar geleden begonnen. Tanisha zat en zit bij een kidsclub voor kinderen met een beperking. Op het onderdeel Sport & Recreatie kunnen ze spelen en sporten onder begeleiding van mensen die weten hoe om te gaan met kinderen als Tanisha. Ze kunnen bijvoorbeeld zwemmen, G-voetballen (gehandicaptenvoetbal – red.) of schaatsen. Tanisha wilde het schaatsen proberen en dat vond ze hartstikke leuk. Tanisha is lid van IJsclub Voorwaarts en deze club heeft zich opgegeven om deel te nemen aan de Special Olympics, net zoals een flink aantal andere ijsclubs in Nederland. De club is vervolgens uitgeloot, waardoor vier kinderen naar Oostenrijk kunnen afreizen. In totaal zijn zo’n 15 G-schaatsers lid van IJsclub Voorwaarts en de trainer heeft de vier kinderen gekozen. Een van hen was dus Tanisha.”

Gouden plakken
Ze vervolgt: “In totaal waren er zo’n 70 schaatsers, die tegen elkaar streden over afstanden als 111, 222 en 333 meter. Tanisha won al haar races en dus drie gouden medailles. Daarnaast kreeg iedereen een herinneringsmedaille.” Ze lacht: “Hierdoor duurde de huldiging langer dan de races zelf en kregen we zere handen van het klappen! Omdat de vier schaatsers in totaal 11 medailles behaald hebben, werden de rijders op vrijdag 25 januari feestelijk onthaald op het gemeentehuis van Katwijk. Dat was een heel bijzondere ervaring. Volgend jaar worden de Special Olympics gehouden in Idaho, Amerika en als het aan Tanisha ligt, is ze er dan weer bij!”

Voor meer informatie:
www.specialolympics.nl en www.specialolympics.at.

Meer gebruik maken van knowhow senioren

VOORHOUT – De Thema-avond over het Seniorenbeleid mocht rekenen op een behoorlijke belangstelling. Zo’n 30 personen, voor het merendeel vertegenwoordigers van de bonden van ouderen, SWOT, Stichting Activite (het voormalige LAS) en het platform gehandicapten discussieerden met de raadsleden van de commissie Welzijn.

Voordat de vergadering begon, onder leiding van Joost Peetoom, konden organisaties stellingen aangeven om over te discussiëren. Een hartenwens werd al snel duidelijk: “De gemeente moet meer gebruik maken van de expertise en knowhow van senioren.” De SWOT (Stichting Welzijn Ouderen Teylingen) overweegt een ‘gildesysteem’ op te zetten om senioren blijvend te laten participeren en tegelijk gebruik te maken van hun kennis en kunde.

Er was algehele overeenstemming dat per dorpskern een multifunctionele accommodatie wordt gerealiseerd. “Een dergelijke accommodatie zou dan in het centrum van elk dorp moeten komen.” Het oude postkantoor in Sassenheim, zo werd gezegd, zou een prima locatie zijn voor een drempelvrije ontmoetingsplaats waar je dagelijks langs kunt gaan voor een praatje en een kopje koffie.

Medioren

De Nederlandse taal werd ook een nieuwe term rijker: medioren (jongere senioren). Over deze groep waren de aanwezigen het unaniem eens: “Deze groep kan zichzelf wel redden en er is geen verder beleid voor nodig.” Voor senioren die naar een passende woning moeten verhuizen geldt het omgekeerde: “Emotioneel is een verhuizing op hoge leeftijd moeilijk. Daarom moet gedacht worden aan hulp bij verhuizingen en ook financiële hulp in de verhuiskosten, om mensen toch te bewegen te verhuizen naar een geschikte woning.”

Stille armoede
De avond werd besloten met een hartenkreet: “Er bestaat stille armoede in deze gemeente; er moet meer aandacht komen voor deze groep. De gemeente moet zorgen voor een proactieve benadering van deze mensen.” Alle punten worden uitgewerkt in de nota seniorenbeleid waarover de gemeenteraad naar verwachting eind april moet beslissen.

“Al die fotoschietende toeristen gaan er met onze centen vandoor”

Jan Regeer wint kuipzwammen voor vijfde keer

VOORHOUT – De grote zaal in de KTS was weer afgeladen vol met mensen die kwamen genieten van de optredens van de kuipzwammers. En ook dit jaar werden ze niet teleurgesteld want zwamsters Edith Wolvers en Esther Kortekaas en zwammers Piet de Ruijter, Jan Regeer, Jan Piet Does en Marcel Floor waren op hun ouderwetse best. Zonder uitzondering gaven ze vele grappige draaien aan actuele lokale gebeurtenissen en namen zeer belangrijke Voorhouters en Teylingers zwaar op de hak.

Door Joep Derksen

Het was goed om te zien dat er dit jaar twee vrouwen in de kuip plaats namen, want vorig jaar was het wel een heel erg mannelijke aangelegenheid. Edith Wolvers en Esther Kortekaas lieten zich zeker niet onbetuigd. Beiden moesten van het hart dat de nieuwe directeur van de Andreasschool ervoor heeft gezorgd dat heel wat moeders actief zijn geworden als vrijwilliger. Wolvers: “Ze willen allemaal in de ouderraad!” Kortekaas: “Zelfs de Groep 8ers worden weer door hun moeders naar school gebracht!”

Tussen het vrouwelijke verbale geweld door had Piet de Ruijter de moeilijke taak om zich staande te houden. Dat ging hem goed af: als medewerker van een lokale uitbater memoreerde hij aan een krantadvertentie van een lokale groentenuitbater: “Aan het einde van het jaar komt Van Kesteren eindelijk klaar!” Over de lokale politiek merkte de zwammer een trend op: “Eerst doen, dan denken en vervolgens je besluit uitleggen als voortschrijdend inzicht.” Om meer toeristen naar Voorhout te lokken suggereerde De Ruijter ook om de Wallen naar dit bollendorp te halen: “Voor cultuur ga je naar Panorama Tulipland en voor een k..uur ga je naar de wallen.”

Centen

Jan Regeer, met zijn onnavolgbare Haagse accent, moest ook wat kwijt over die toeristen: “De gemeenteraad houdt acht ton over en gaat de belastingen verlagen. Maar dan wel de toeristenbelasting! Al die fotoschietende toeristen gaan er dus weer met onze centen vandoor!” Wethouder Bert Homan moest het ook ontgelden: “Hij wil katten aanlijnen. Nog even en dan kijkt de gemeente of je wormen hebt, want die schijten ook. Kortekaas maakte in haar zwamspeech de onnavolgbare sneer: Homan wil de poezen aanlijnen. Nou heb ik wel eens een touwtje aan m’n poes hangen, maar om nu een touwtje aan mijn poes te doen…”

Jan Piet Does onderscheidde zich met het geven van een ode aan tien jaar kuipzwammen en haalde herinneringen op aan oude zwammers, waaronder eendagsvliegen die het nodig vonden om hun eigen grappen te moeten uitleggen. “Winnen is net als bedplassen: iedereen ziet het, maar alleen jij hebt dat warme gevoel.” De winnaar van vorig jaar, Marcel Floor, mocht als laatste en dan heb je het probleem dat enkele van je grappen al door eerdere sprekers verteld zijn, zoals de combinatie rugstreeppadden en zebrapadden in de Herenstraat. Floor’s verschijning als hofnar, wandelend op twee bierkratjes, deed velen schuddebuiken van het lachen, evenals zijn suggestie om een spray op de markt te brengen, waarmee je slechte ideeën kunt verwijderen, zoals windmolens langs de Leidsevaart.

Winnaar

De grote winnaar van de avond was Jan Regeer, die de titel al voor de vijfde keer won. Zowel de jury als het publiek vond zijn inbreng de allerbeste. Hij werd direct gevolgd door Kortekaas, Wolvers, De Ruijter, Does en Floor die allen de tweede prijs behaalden. En voor alle politici die dit jaar (weer) niet genoemd werden bij het kuipzwammen: u hebt 12 maanden de tijd om daar iets aan te doen!

Foto’s en beelden voor elkaar gemaakt

VOORHOUT – Fotografische pronkstukken van Fotogroep X-65 Noordwijk en beeldhouwwerken van Willy Zuijderduijn zijn tot en met 13 maart te bewonderen in het bestuurscentrum van Voorhout. Voor de laatste keer kunnen kunstminnaars genieten van werken die door de Stichting Werkgroep Kunstpromotie Voorhout zijn geselecteerd en opgehangen. De Noordwijkse wethouder van cultuur, Ton van Rijnberk, verrichtte de officiële openingshandeling.

De bezoeker kan zich laten verrassen door een brede variatie aan foto’s over vergezichten, natuurmomenten en personen. Het is nooit gemakkelijk om dit soort kunstuitingen in een expositie te combineren met beeldhouwwerken, maar toch is juist dit de organisatoren van de Werkgroep Kunstpromotie gelukt. Het beeld ‘De Tulp’ past haarfijn bij het daarboven gehangen schilderij; ze lijken voor elkaar gemaakt te zijn.

Zuijderduijn vertelt: “Dit is geloof ik mijn zesde expositie. Ik heb een fulltime baan, dus niet veel tijd om kunst te maken. Ik houd me alleen bezig met het abstracte beeldhouwen, waarbij ik de lijnen aangeef. Inderdaad, ik volg de stijl van het weglaten.” Zeven jaar geleden is de passie voor het beeldhouwen bij haar ontstaan: “Ik kreeg een stuk steen in mijn handen en dat was een openbaring voor mij. Met ieder beeld dat hier tentoongesteld staat, heb ik wel wat. Die Tulp bijvoorbeeld, verkoop ik niet, want dat is een pronkstuk van me.”

Ook Nico van den Berg, voorzitter, en Edgar de Vries, penningmeester, van X-65 zijn enthousiast: “Dit is de tweede keer dat we hier in Voorhout exposeren. We zijn een club met 22 leden tussen 40 en 70 jaar en onze leden hebben allemaal hun eigen stijl. Iedere maand geven we de mensen een thema of opdracht mee om hierover een foto te maken. Voor deze expositie hebben we de leden gevraagd hun beste foto’s te selecteren. Hier hebben wij de topstukken uitgezocht; in totaal 33 foto’s.”

Homan: ‘Zonde om kunsttentoonstellingen verloren te laten gaan’

VOORHOUT – Wethouder Bert Homan reageert op het nieuws dat de Stichting Werkgroep Kunstkring Voorhout heeft besloten te stoppen met hun activiteiten: "Ik heb begrepen dat ze ermee stoppen en dat betreuren we als gemeente. Ambtelijk is er met hen besproken en uit die gesprekken blijkt dat er niets aan de hand is tussen de organisatoren en de gemeente, maar dat het besluit vooral een resultaat is van persoonlijke afwegingen. Ons is niet bekend dat er sprake is van strubbelingen. Als er wat geweest was, dan had ik zeker actie ondernomen. Het is nu misschien tijd dat er iemand anders het een en ander kan oppakken. Dat gaan we dus zeker doen, want het zou zonde zijn om de kunsttentoonstellingen verloren te laten gaan."

Dames van Kunstpromotie Voorhout stoppen na 16 jaar

VOORHOUT - Aan de meest recente uitnodiging voor de opening van een nieuwe tentoonstelling van de Stichting Werkgroep Kunstpromotie Voorhout was een korte mededeling toegevoegd. “Door onvoorziene omstandigheden hebben wij unaniem besloten om per 14 maart, na 16 jaar, de werkzaamheden van de Stichting te beeindigen. Of en wanneer er een doorstart komt, is op dit moment nog niet bekend. Bedankt voor uw belangstelling in de afgelopen jaren.’

Door Joep Derksen

De dames die de Werkgroep Kunstpromotie al die jaren met hart en ziel op hebben gezet, zijn Riet Lippits, Greetje de Graaf, Hester Mila en Addy Warmenhoven. In een interview vertelt Lippits over de redenen van het besluit om te stoppen: “Drie van ons zijn de 69 al gepasseerd, we liepen er een tijdje op te kauwen maar aan het einde van het jaar besloten we dat we er maar mee moesten stoppen.”

Ze haalt herinneringen op: “In 1991 nam toenmalig burgemeester De Goeij het initiatief om regelmatig kunsttentoonstellingen te laten organiseren in het gemeentehuis van Voorhout. Greetje en ik hebben dat opgepakt en kort daarna kwamen Mila en Addy ons bijstaan.” Ze neemt een slok van haar thee: “Maar als je ouder wordt, heb je andere dingen. Je gaat vaker op vakantie en tot nu toe pasten we onze vakanties aan op de voorstellingen. Daar komt bij dat we allemaal kleinkinderen hebben en daar willen we ook tijd mee doorbrengen. We spraken hier met z’n vieren over en al snel bleek dat we er eigenlijk allemaal mee op wilden houden.”

“We hebben gesproken met de verantwoordelijke ambtenaar, die vond het jammer, maar we gaan er samen voor zorgen dat er een doorstart komt. Dat zal niet binnen drie maanden gebeuren, maar onze opvolgers kunnen na de grote vakantie beginnen. We hebben een portefeuille met een adressenbestand van 150 mensen, die naar de mensen of de organisatie gaat, die het organiseren van kunsttentoonstellingen op zich neemt.”

Het hoogtepunt in al die jaren vond Lippits toch wel de tentoonstelling van Kunstkring ’88: “Dat zag er zo professioneel uit, het was heel prachtig.” Wat gaat Lippits nu doen met al die vrije tijd? “Dat vult zich vanzelf op, want tot nog toe had ik te weinig tijd om zelf naar exposities te gaan en daar krijg ik nu meer gelegenheid voor. Of ik nog vrijwilligerswerk ga doen? Vrijwilligerswerk schept verplichtingen en ik wil even geen verplichtingen meer.”

Is het einde van de Stichting Werkgroep Kunstpromotie Voorhout een slag voor de regionale kunst? “Misschien wel, want iedereen roemt de ruimte waarin dit plaats vindt. Alle mensen zijn gecharmeerd van de ontvangst bij de opening en er zijn een hoop galerieen die stukken kleiner zijn.”

“Een jaar werk wordt in 45 minuten van tafel geveegd”

TOV stelt besluit commissie ter discussie

SASSENHEIM – “Het wordt tijd voor een ander geluid, want het lijkt erop dat de Teylingen Ondernemers Vereniging (TOV) de zwarte piet krijgt toegespeeld bij de discussie over de bestemming van het plein aan de Oude Haven. De TOV was onderdeel van een werkgroep, waarbij we onze leden netjes hebben vertegenwoordigd.” Rob Batenburg, vice-voorzitter TOV, en Bert Kamp willen in een interview een mogelijk verkeerde publieke opinie rechtzetten.

Door Joep Derksen

In een persbericht van 29 november kondigde de gemeente Teylingen de nieuwe herinrichtingsplannen voor de Oude Haven aan. “Er komt een apart deel waar u op een terrasje kunt zitten en een apart deel waar u kunt parkeren. Het is de bedoeling de herinrichting klaar te hebben voor de start van het terrasseizoen op 1 april 2008. Deze nieuwe herinrichting is door een goede samenwerking tussen de afvaardiging van de horecaondernemers, de winkeliers in de Oude Haven en het bestuur van de TOV tot stand gekomen. Alle partijen zijn zeer tevreden met de nieuwe inrichting waarbij de twee verschillende functies van parkeerplaats en terras uit elkaar getrokken zijn. Het bestemmingsverkeer van de appartementen aan de Oude Haven hoeft in de nieuwe situatie niet meer over het parkeerterrein te rijden, maar wordt om het plein heen geleid.”

Batenburg en Kamp: “Horeca Nederland heeft indertijd het initiatief genomen om de op deze locatie al jaren liggende tijdelijke bestrating aan te pakken en een discussie over het parkeren en een terras op te starten. De horeca en gemeente hebben na een jaar lang praten gezamenlijke standpunten en uitgangspunten gevonden. Vorige week was er een commissievergadering over de aanpak van het plein bij de Oude Haven, zonder dat er iemand van de werkgroep of de verantwoordelijke ambtenaar bij aanwezig was. Het was een breedgedragen plan, maar twee insprekers konden daar alles zeggen, met als resultaat dat de politiek op basis van oneigenlijke argumenten het plein nu geheel autovrij wil maken.”

Planschadeaanvragen

Ze vervolgen: “De werkgroep had onderhandelen een resultaat bereikt waar de meeste mensen tevreden over waren: het was een heel breed gedragen compromis. Met deze nieuwe politieke richting die wordt ingeslagen, zullen er een hoop planschadeaanvragen komen. Na een commissievergadering van 45 minuten is een jaar werk van de tafel geveegd, zonder dat er iemand van de werkgroep bij aanwezig was. Voor ons is dit ook een leermoment: wij als TOV zullen ons voortaan eerst achter de oren krabben of we ooit nog in een werkgroep plaats zullen nemen.”

Verzuchtend: “Een autovrijplein wordt een leeg plein, want als je hier de auto’s weghaalt, wordt het elders in het dorp drukker, terwijl hier in Sassenheim al veel te weinig parkeerruimte is! En je kunt er vanop aan dat met het verdwijnen van de parkeerplaatsen, er veel meer auto’s gaan parkeren in de Teylingerlaan of bij het Voorhavenkwartier.” De TOV blijven de moed er echter in houden, zo laten ze weten: “Wij vertegenwoordigen de winkeliers en de horeca en zullen strijden tegen het verdwijnen van 18 parkeerplaatsen.”

‘Praat openlijk over fuseren’

Bert Verdoes, Voorzitter bestuur PvdA

LISSE – Bert Verdoes (52) is twee jaar voorzitter van het bestuur van de PvdA en doet dit met veel plezier. ‘Ik werk op de achtergrond en moet zorgen dat het bestuur goed functioneert en daarbij een ondersteunende rol vervullen voor de fractie.’

Door Joep Derksen

Verdoes kijkt met grote tevredenheid terug op het afgelopen jaar: ‘Het is fantastisch dat we een wethouderszetel hebben en Guus Mesman doet het goed: wat hij zegt, voert hij uit. Ook de vier personen van de fractie functioneren zeer goed. Wat 2008 betreft; dat wordt een belangrijk jaar. Het is de verdienste geweest van het hele college dat de gemeentelijke begroting weer op orde is en nu is het tijd om heel veel voorbereidende besluiten over de uitvoering van bouwprojecten gerealiseerd moeten worden.’

Verenigingen

De voorzitter vervolgt: ‘Ik hoop dat het cultureel centrum snel tot uitvoering komt. Het is in dat kader een goede zaak geweest dat het cultureel centrum werd losgekoppeld van andere bouwplannen; hierdoor kan de realisatie van dit centrum vervroegd worden: hopelijk kan dit jaar al een forse aanvang gemaakt worden met de bouwactiviteiten, want je moet dit niet op de lange baan schuiven. Hele veel verenigingen zitten te wachten op die ruimte.’

Over Magnifiosi: ‘Ik ben heel blij dat zij weer een kans krijgen en heb mijn wenkbrauwen gefronst bij de discussie dat de naam van deze stichting veranderd zou moeten worden. Dat is namelijk zinloos, want met een naamsverandering trek je de boel niet vlot. Er moet namelijk een goed activiteitenprogramma komen; daar gaat het om.’ Hij ziet de vrije uitgaanstijden niet zitten: ‘Het heeft geen zin om de etablissementen langer open te houden; het spreiden van de overlast is een geval van korte termijnpolitiek. Je moet je veel meer richten op voorlichting over alcoholgebruik.’

Hoe ziet Verdoes de toekomst van de lokale PvdA-fractie? ‘We moeten ervoor zorgen dat we geen ouderenpartij worden. Tot nu toe hebben we geen jongeren tussen de 20 en 30 jaar in de fractie. Ik wil helpen om meer jongeren binnen de gelederen te krijgen, maar dan moeten wij het als partij ook voor hen interessant maken. Veel jongeren maken zich wel druk om politiek, maar juist niet om partijpolitiek. Wat de eerstkomende verkiezingen betreft, hoop ik dat we drie zetels kunnen halen. Dat is inderdaad eentje minder dan nu, maar is gebaseerd op bepaalde ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden. Het CDA heeft de vorige keer flinke klappen gekregen en zou zich kunnen herstellen. Daar komt bij dat er ook mensen bezig zijn met het opzetten van een lokale SP-afdeling; zij kunnen wellicht ook een zetel halen.’

Samenwerking

Afsluitend moet hem het volgende van het hart: ‘Dit jaar moeten knopen worden doorgehakt met betrekking tot de samenwerking tussen de gemeenten Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout. Er moet openlijk gepraat worden over fuseren en niet in termen als niet-vrijwillig vrijblijvende samenwerking. Je moet verder gaan dan samenwerking, want een grotere gemeente is krachtiger en krijgt meer armslag. Bovendien kun je erop wachten tot Commissaris van de Koningin Jan Franssen de fusie aanwijst en dan moet je toch fuseren!’

Voor meer informatie:
http://lisse.pvda.nl.

Onverwachte dinergast

LISSE – Een aanrijding met grote schade aan twee auto’s en aan de voordeur van Restaurant Boskani (Heereweg 487) vond plaats ter hoogte van de 3e Poellaan op maandag 21 januari, omstreeks 18:15 uur. De klap van de collisie was zelfs zo groot dat een van de auto’s achterwaarts tegen de voordeur van het restaurant Boskani werd geslingerd.

Rob Vuijk, Medewerker Communicatie van Politie Hollands-Midden, vertelt over de toedracht: ‘Een 61-jarige bestuurder uit Lisse, kwam met zijn personenauto vanuit Lisse en sorteerde voor om de 3e Poellaan in te rijden. Daar zag hij een 60-jarige bestuurder uit Lisse aankomen. Hij dacht dat deze chauffeur rechtsaf zou slaan. De 61-jarige sloeg af, maar de automobilist uit de 3e Poellaan bleek linksaf te gaan en een aanrijding was het gevolg.’

Vuijk vervolgt: ‘Eerst dachten de medewerkers van de hulpdiensten dat er een beknelling had plaatsgevonden, maar de 60-jarige bestuurder en zijn medepassagier zijn eigenhandig uit het wrak gekomen. Beiden zijn ter observatie naar het LUMC meegenomen, waar de verwondingen meevielen. De door gelekte olie en koelvloeistof glad geworden weg werd gereinigd, terwijl de politie het verkeer regelde.

Wedstrijd voor nieuwe naam pand Magnifiosi

LISSE – Het Jeugd Opbouwwerk Lisse (JOL) schrijft een prijsvraag uit om het jongerencentrum Magnifiosi een andere naam te geven. De nieuwe naam wordt media maart bekendgemaakt, nadat een interne verbouwing is afgerond. Dit maakte wethouder Adri de Roon (D66) bekend op dinsdag 15 januari.

Ook informeerde De Roon: ‘Valent RDB huurt een deel van het jongerencentrum aan de Ruishornlaan 21, voor het gebruik van een Tienerruimte en kantoorfaciliteiten. Daarnaast kunnen ook de grote zaal en de bar verhuurd worden aan gegadigden.’

Over de naamsverandering: ‘Eind vorig jaar gaven meerdere politieke partijen aan dat ze een naamsverandering van de Stichting Open Jongerencentrum Magnifiosi en het gebouw Magnifiosi wenselijk zouden vinden. Echter, de Stichting zelf is niet voornemens om haar naam te veranderen. Wat betreft het gebouw zelf, is het een ander verhaal: onder leiding van de JOL wordt een prijsvraag uitgeschreven om een nieuwe naam te geven aan het jongerencentrum. In de stuurgroep Magnifiosi, hebben twee nieuwe bestuursleden zitting genomen: de nieuwe voorzitter is Matthijs van Dijk en Tim Ravestijn is de nieuwe secretaris. Renzo Brands blijft bestuurslid. Deze stuurgroep gaat over de nieuwe naam besluiten. Een kwart eeuw geleden is de naam Magnifiosi ook ontstaan door een prijsvraag. De naam Magnifiosi werd bedacht uit een combinatie van twee inzendingen: “Magnificent” en “Maffiosi”.

De bekendmaking van de nieuwe naam volgt in maart, nadat de interne verbouwing is afgerond. Voorstellen moeten voor vrijdag 22 februari verzonden zijn naar:
naam@jeugdlisse.nl.

De Akker mag niet uitbreiden

Gemeente verwijst naar ontwikkeling Raadhuisplein

LISSE – De Christelijke Basisschool De Akker mag niet uitbreiden op haar huidige locatie. Dit maakte wethouder Guus Mesman bekend op dinsdag 15 januari. De voornaamste reden voor dit collegebesluit lijkt de angst te zijn dat De Akker nog meer redenen kan krijgen om bezwaarschriften in te dienen tegen bouwprojecten op het Raadhuisplein.

De wethouder legt uit: ‘De gemeente heeft de verplichting om te zorgen voor onderwijsruimte en volgens de prognoses zal het leerlingenaantal snel stijgen. Maar een dergelijke uitbreiding kan volgens de wet binnen een straal van maximaal twee kilometer plaatsvinden.’

Hij vervolgt: ‘Het bestemmingsplan staat een uitbreiding niet toe; daar zou door het college eventueel wel wat aan gedaan kunnen worden. Echter, De Akker heeft haar faciliteiten door de jaren heen al diverse malen uitgebreid. Met een nieuwe uitbreiding zou de speelplaats te zeer in de verdrukking komen.'
'Bovendien hebben we plannen voor het Heemskerkterrein, beter bekend als het Raadhuispleinproject. De Akker heeft al eerder protest aangetekend tegen dit project. Als ze nu nog verder uitbreiden, zal dat nog meer protesten in de hand werken. De school wil in haar plannen uitbreiden tot hun perceelgrens en dat belemmert ons als gemeente in toekomstige ontwikkelingsplannen rond het Raadhuisplein. Dat zou onze onderhandelingspositie verslechteren en dat kunnen we niet toestaan, want hoe meer bebouwing De Akker heeft, hoe meer bezwaren ze zullen aantekenen. De school kan een aanvraag indienen om elders een noodgebouw te plaatsen. De Tweemaster heeft ook twee locaties, dus misschien moet De Akker ook maar opgesplitst worden.’

Takken vraagt college naar kosten vernielingen

LISSE – Gemeenteraadslid Ed Takken (D66) wil een harde aanpak van de vandalen die tijdens nieuwjaarsnacht hebben huisgehouden in het centrum. Hij heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Takken: ‘Zoals iedereen met eigen ogen heeft kunnen constateren is er tijdens nieuwjaarsnacht (ook) in onze gemeente het nodige straatmeubilair vernield. Van vuilnisbakken tot lantaarnpalen waarbij zelfs een flitspaal aan de vernielzucht moest geloven. Gelet op genoemd vandalisme vraag ik mij openlijk af in hoeverre personen die hier verantwoordelijk voor gehouden kunnen worden zich realiseren wat de financiële gevolgen zijn van hun wangedrag. Financiële gevolgen die voor rekening komen van onze gemeenschap. Ik wil weten of een deel van de schadekosten wellicht op de mogelijke daders kan worden verhaald.’

Geen subsidie voor Messiah

LISSE – De Stichting Messiah Lisse krijgt geen garantiesubsidie van het college van burgemeester en wethouders. ‘Een dergelijke garantiestelling valt niet onder het huidige cultuurbeleid’, zo liet wethouder Adri de Roon (D66) dinsdag 22 januari weten.

De Roon: ‘De Stichting Messiah Lisse verzorgt eens per twee jaar een uitvoering. In 2006 hebben we al eens een garantiesubsidie van 2.500 gegeven, maar we hebben erop aangedrongen dat de organisatie zo snel mogelijk zelfstandig zou kunnen opereren. Hoewel de commissie Culturele Zaken het advies heeft gegeven om voor 1.500 euro garant te staan, hebben we dit advies toch niet overgenomen, want dit jaar wordt de voorstelling voor de vierde keer gehouden en moet de Stichting Messiah zich kunnen bewijzen.’ De wethouder besluit: ‘Overigens is die 1.500 euro niet cruciaal voor het voortbestaan, want het is enkel een garantstelling. Hun begroting is sluitend, maar deze 1.500 euro zou puur als dekking fungeren wanneer de opbrengsten wat zouden tegenvallen.’

Steun voor ruimtelijke wijziging

LISSE – Het college van burgemeester en wethouders steunt de wijzigingsvoorstellen in het Ruimtelijk Perspectief 2030 dat door de gemeenteraden van Hillegom en Noordwijkerhout zijn vastgesteld. Dit maakte wethouder Guus Mesman op dinsdag 22 januari bekend.

Mesman: ‘Noordwijkerhout wil open laten waar een toekomstig NS-station gaat komen, omdat ze dat ook willen laten afhangen van de ruimtelijke ontwikkelingsplannen in Voorhout. Ook vragen ze om extra aandacht voor het openbaar vervoer, alsmede dat er flexibeler wordt omgegaan met de compensatie voor de bollengrond. Hillegom, aan de andere kant, wil open houden of er gebouwd mag worden tussen De Zilk en Hillegom, in het gedeelte buiten de rode contouren. Dit verzoek heeft die gemeente, omdat ze willen doorgroeien naar 23.000 inwoners.’ Op 12 februari vindt een gezamenlijke vergadering plaats tussen de drie gemeenteraden van Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout.

Geen kap in nieuw wijkje

LISSE – De bewoners van het nieuwe project ‘Driehuizenpark’ krijgen hun zin niet: de nabijgelegen bomen worden niet gekapt. Dit tot grote vreugde van de bewoners van de nabijgelegen wijk De Blinkerd, die al jaren genieten van de natuurreuzen.

Wethouder Guus Mesman (PvdA) verklaard waarom hij het kapverzoek heeft afgewezen: ‘De inwoners van De Blinkerd vinden de bomen zeer waardevol, terwijl de bewoners van het nieuwe wijkje ‘Driehuizenpark’ die bomen drastisch wilden snoeien of geheel kappen. We gaan die bomen echter niet aanpakken en ze blijven gewoon staan.’

Externe kracht voor toezicht

LISSE – De heer N. Wubs, medewerker van USG Innotiv, is als externe kracht tijdelijk ingehuurd als toezichthoudend ambtenaar voor de naleving van de Wet milieubeheer, de Wet geluidhinder, de Wet bodembescherming en de APV Lisse. Dit maakte wethouder Jan Kippers (CDA) dinsdag 22 januari bekend.

Politiek wil cultuurhistorische waarde Dompad behouden

NOORDWIJK – De leden van de commissie Ruimte & Bereikbaarheid kregen een presentatie over de herinrichting van het Dompad in de vergadering van donderdag 10 januari. Pieter van Loon, directeur van het bureau Hollandschap gaf een uitgebreide toelichting over de veranderingen die het historische pad kan ondergaan om het meer te profileren.

Wethouder Rob de Jong introduceerde de spreker: ‘De hele ontwikkeling en het voorstel van de renovatie van het Dompad is al lang onderwerp van gesprek. In 2001 is al een voorstel ingediend om de cultuurhistorische waarde niet verloren te laten gaan. Het bureau Hollandschap heeft een uitermate uitgebreide en goede visie opgesteld over het Dompad.’

Van Loon begon zijn presentatie: ‘De loop van het Dompad gaat van de algemene begraafplaats via het Middengebied naar Noordwijk Binnen, loopt dwars door de school en gaat dan door naar de kerk. Het Dompad heette ook wel eens het Dievenpad.
Belangrijk voor het Dompad was: de kruidenteelt en later de bollenteelt. In het verleden werd veel gewerkt met lage hagen, windkeringen en kleine schuttinkjes gewerkt.’

Lastiger

Hij vervolgde: ‘Het Dompad is redelijk goed herkenbaar, maar op het laatste stukje in Noordwijk-Binnen is het wat lastiger te volgen. Dat stuk is eigenlijk niet meer aanwezig. Bij binnenkomst dat het hardste wennen, met die nieuwbouw die er is. Er zijn meerdere alternatieven om het Dompad te herstellen, maar we hebben al begrepen dat het alternatief waarbij het Dompad in het landelijk gebied schelpen als bodem krijgt en dat het gekenmerkt wordt als karrenspoor in het bebouwde gebied. Dit karrenspoor wordt gesymboliseerd door een straatpatroon twee gele lijnen die over het pad worden getrokken. Welke route het vernieuwde Dompad moet krijgen, is nu aan de politiek.’

Nadat vragen over hondenpoep (commissielid Fles van de Progressieven), toekomstige uitbreiding van de begraafplaats (Caspers van de VVD) en kansen voor het toeristisch karakter (Van der Aart, Verenigd Noordwijk) door de wethouder naar volle tevredenheid waren beantwoord (‘Hondenpoep bestrijden door intensievere controles’, ‘we moeten straks met die uitbreiding rekening houden voor de juiste afwerking van het Dompad’ en ‘we kunnen cultuurhistorische waarden bijbrengen’).

Ook het idee van commissielid De Ridder (CDA) werd door De Jong van harte ondersteund. De Ridder: ‘Het Dompad is een uniek historisch pad en kan gebruikt worden ter informatie aan de schooljeugd, wat het verleden van Noordwijk was (visserij, kruidenteelt, bollenteelt, pad van kerk naar kerkhof) en dat mensen van Noordwijk Zee naar Noordwijk Binnen werden geleid om daar terechtgesteld te worden.’

Alle fracties waren enthousiast over de basis van de plannen en gingen ermee akkoord dat er een verdere uitwerking wordt opgesteld. Alleen YES zou later nog een stemverklaring afleggen.

‘Exposities moeten doorgaan’

Laatste expositie Werkgroep Kunstpromotie

VOORHOUT – Dinsdag 22 januari bezochten een kleine honderd mensen de opening van de allerlaatste expositie van de Stichting Werkgroep Kunstpromotie Voorhout. Na meer dan 16 jaar houden Riet Lippits, Greetje de Graaf, Hester Mila en Addy Warmenhoven het voor gezien. Hun gevorderde leeftijden (drie van de dames zijn de 70 al gepasseerd) hebben hen ertoe doen besluiten om de tijd van verplichtingen achter zich te laten en het grote genieten te laten beginnen.

Ton van Rijnberk, wethouder cultuur in Noordwijk, opende de expositie waarop werken van Fotogroep X-65 Noordwijk en beeldhouwer Willy Zuijderduijn te zien zijn. Van Rijnberk: ‘De naam van X-65 verwijst niet naar de gemiddelde leeftijd van de leden, maar naar het oprichtingsjaar van de groep. In de afgelopen 43 jaar heeft de fotogroep behoorlijk bijgedragen aan de geschiedschrijving van Noordwijk, haar veranderingen, gebouwen, vergezichten en mensen. Het heden wordt door hen vastgelegd als het verleden van de toekomst.’

Ultiem

Ook Emmy Haringman – Zuijderduijn, zus van de beeldhouwster, had vriendelijke woorden: ‘Het is prachtig dat er gelegenheden zijn, die kunstenaars de gelegenheid geven hun kunst te promoten. Voor Willy was het keerpunt in haar leven de dag waarop ze daadwerkelijk met beeldhouwen aan de slag ging. Het beeldhouwen werd de ultieme manier om scheppend bezig te zijn.’

Liesbeth Klaver, een van de regelmatige bezoekers van de exposities van de Werkgroep Kunstpromotie genoot na de opening van al het geexposeerde materiaal. Ze verzuchtte: ‘Deze exposities moeten gewoon doorgaan! Als er geen vrijwilligers voor zijn, moet je het als gemeente regelen. Zorg dat je een beroepskracht aanstelt die zo iets op zich neemt!’ De gepensioneerde mevrouw Plaatzer rust aan een tafeltje uit: ‘De foto’s zeggen me meer als de beelden, want ik geniet echt van die prachtige luchten die tot leven lijken te komen. Hier hangt overigens ook werk van mijn zoon, maar hij heeft zijn talent niet van mij, hoor!’

De expositie is nog tot en met 13 maart te zien in het bestuurscentrum van de gemeente Voorhout. De toegang is gratis en de werken zijn te bezichtigen op werkdagen tussen 09:00 uur en 17:00 uur.

Bij elke klus De Timmergigant

‘U weet maar nooit wanneer u mij nodig heeft!’

LISSE – Fred Vink (42) is een expert met twee rechterhanden. Na 25 jaar werken voor een ander, ondermeer als voorman en leermeester, heeft hij in oktober vorig jaar zijn eigen bedrijf opgericht: De Timmergigant. ‘Voor de grote en kleine klussen in en rond uw huis, voor u als particulier, maar ook voor de inrichting van uw bedrijf.’

Vink: ‘Mijn vrouw is de motor geweest om dit allemaal op poten te zetten en zij ondersteunt me ook, bijvoorbeeld met het bijhouden van de administratie. Zij zei ook toen ik met de plannen voor een eigen bedrijf rondliep: “Ik weet dat je het kunt en aandurft!” Met deze stap ben ik ook heel blij; nu al heeft De Timmergigant opdrachten gekregen voor het betimmeren van een zolder, het plaatsen van kastenwanden en schuifwanden en het plaatsen van schuttingen in de tuin. Maar we doen nog zoveel meer; we plaatsen keukens, doen aftimmerwerkzaamheden, kleine verbouwingen etcetera. Alles in het huis of het kantoor voor MKB-bedrijven, maar ook bijvoorbeeld houten vlonders buiten.'

Wat onderscheidt De Timmergigant van andere bedrijven? ‘We hebben goede contacten met leveranciers en collega’s, waardoor we kwaliteitsmaterialen tegen scherpe prijzen kunnen leveren. Bovendien kunnen we het werk veel goedkoper uitvoeren dan bij grote ondernemingen die veel personeelskosten hebben. Vraag gerust vrijblijvend een offerte aan!’

Hij besluit: ‘Ook kunnen de klanten mij beoordelen op de netheid van mijn werk en de correcte aflevering. De resultaten van het werk zijn namelijk het visitekaartje: we moeten er namelijk van leven. De Timmergigant staat voor betrouwbaarheid, veelzijdigheid, vakbekwaamheid, netheid, klantgerichtheid en het nakomen van afspraken.’

Voor meer informatie:

De Timmergigant
Aletta Jacobsstraat 4
2162 JG Lisse
T: 06 5422 6233
E:
info@detimmergigant.nl
W: www.detimmergigant.nl

Bekende Teylingers lezen voor

Nationale voorleesontbijt in Emmaüsschool

VOORHOUT – Acht bekende Teylingers, waaronder burgemeester Sander Schelberg, lazen op woensdag 23 januari, nationale voorleesdag, voor aan de leerlingen van de Emmausschool. In de lerarenkamer verzamelden de voorlezers-voor-een-dag zich, sommigen licht gespannen, om de door hen te lezen boeken in ontvangst te nemen.

Een van de docenten legt uit wat het belang is van de nationale voorleesdag: ‘We helpen de leesmotivatie van de kinderen te bevorderen door te laten zien dat lezen leuk is. Hier lezen de leerlingen elke dag; of het nu gaat om stillezen (voor jezelf lezen, red.), niveaulezen of duolezen (aan elkaar voorlezen, red.). Het maakt niet zoveel uit wat ze lezen, als ze er maar van genieten. Want als je iets leest wat je leuk vindt, blijf je ook lezen.’

Rustmoment

De eerste voorlezer die binnenkomt is Ingrid Strien, werkzaam bij de bibliotheek: ‘Voorlezen vind ik heel erg belangrijk voor jong en oud. In dat verband waardeer ik het als er ook voorleesdagen worden gegeven aan ouderen. Dat ik vandaag meedoe, is deels omdat ik help de kinderen te prikkelen met leuke boeken. Voorlezen is een rustmoment voor de kinderen, maar ook voor jezelf.’

Handboeien

Politieagent Ted van der Meer loopt binnen, met een grote doos in zijn handen: ‘Hier zitten cadeautjes in voor de kinderen en nee, het zijn geen handboeien!’ De burgemeester heeft zijn keten al omgehangen en leest nog even in het boek ‘Spijt’ van Carry Slee. Hij vertelt over wat hij vindt van de nationale voorleesdag: ‘Voorlezen is belangrijk voor het stimuleren van de taal en de fantasie. Wanneer ik mijn kinderen ’s avonds thuis voorlees, komen ze echt tot rust.’

De voorlezers worden een voor een afgehaald door groepjes kinderen om naar de verschillende groepen begeleid te worden. Vijf minuten later is het doodstil op school, af en toe onderbroken door lachsalvo’s die her en der uit de klaslokalen opklinken. Voor veel kinderen ging (alweer) een wereld open, die dag.
De Nationale Voorleesdagen duren nog tot zaterdag 2 februari.

Feestje voor fine fleur

Carlo en Sjoerd maken zich op voor debutantenbal

NOORDWIJK – In hotel Huis ter Duin wordt op zaterdag 2 februari voor de 41ste keer het Oostenrijkse Debutantenbal georganiseerd. Op deze avond dansen 32 jongens en meisjes (18+) de Weense wals, Engelse wals en de Hofdans. Het is niet zomaar een feestje, want op deze avond is alleen maar de fine fleur uitgenodigd. Dames van keurige komaf oefenen al weken met Adelborsten en nu al bloeit de liefde hier en daar op.

Door Joep Derksen

Carlo van Diggele (18) en Sjoerd (21) zijn beide Adelborst en kijken uit naar een evenement dat zonder twijfel een van de hoogtepunten van hun jaar wordt. Sjoerd legt uit waarom hij hieraan meedoet: “Toen ik hierover hoorde, leek het me een unieke gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik kreeg deze kans omdat ik Adelborst ben: sinds augustus vorig jaar ben ik bij de marine, in opleiding voor officier van de administratie.” Hij vervolgt: “Ik had totaal geen ervaring met dansen, afgezien van een gymles, maar ondertussen heb ik tien danslessen gehad, samen met mijn danspartner: het damescomite regelt dit allemaal tot in de puntjes.”

De beiden laten een brochure van het Debutantenbal zien. Volgens de regels dienen de meisjes gekleed te zijn in een lange witte mouwloze jurk, witte lange handschoenen te dragen die tot net over de elleboog reiken, witte schoenen te dragen en het geheel afgewerkt te hebben met een diadeem. De jongens behoren in een zwart rokkostuum met een witte strik te gaan, of gekleed te zijn in een gala-uniform, waarbij ze zwarte (gepoetste) schoenen en witte handschoenen dragen. Een uitgebreide lijst van VIP-genodigden laat zien dat het Debutantenbal ‘The place to be’ is: zo zullen deze avond de Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn en de staatssecretaris van economische zaken, F. Heemskerk, aanwezig zijn.

Huwelijksmarkt

Gaat het nu om het dansen, een meisje te ontmoeten, of gaat het bij dit debutantenbal om de juiste contacten te leggen? Sjoerd: “Het is geen huwelijksmarkt meer zoals het vroeger was, al kun je hier natuurlijk altijd de vrouw van je dromen ontmoeten. Het is een kans voor jonge mensen om jezelf in beeld te krijgen, want er komen heel wat hoogwaardigheidsbekleders, waarmee je op die avond gemakkelijk kennis kunt maken.” Van Diggele had het zo nog niet bekeken: “Ik ga ernaar toe om een gezellige tijd te beleven en dat gaat zeker lukken!”

25 januari 2008

Kunstwerkplaats vorm van culturele revolutie

SASSENHEIM – Het kunstenaarscollectief Bollenstreek in Beeld (BiB) vierde donderdag 17 januari de officiële opening van de kunstwerkplaats in het oude Albert Heijn-pand. Nu al weet het kunstminnende publiek deze ruimte, die wordt gebruikt als galerie, winkel en werkplaats, te vinden. De ene na de andere bezoeker bewonderd de verschillende kunstvormen en bekijkt of er iets van zijn of haar gading bij zit.

Op zaterdag 19 januari verwelkomden kunstenaressen Eliza Kopeć en Dorte Rasmussen de geïnteresseerde bezoekers. Ze leggen uit waarom deze werkplaats zo uniek is: “We mogen deze ruimte maximaal 23 maanden gebruiken, als een soort van antikraak. Voor het eerst hebben we een eigen gebouw waarin alle leden van de BiB kunnen exposeren. Eigenlijk is het een soort van culturele revolutie en daar zijn we best trots op. We zitten midden in het dorp en krijgen veel aanloop. Dat is een goede zaak, want uiteindelijk wordt kunst gemaakt om bekeken te worden.”

Rasmussen vult aan: “Je vindt hier allerlei vormen van kunst, of het nu gaat om fotografie, tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerken of objectjes. De entree is gratis en de mensen kunnen hier vrij rondkijken en, als ze willen, wat kopen. We hebben ook een klein winkeltje ingericht voor kunstwerken waarvoor lagere prijzen worden gevraagd.”

De eerste maand zijn allerlei verschillende kunstvormen te bewonderen, maar dit zal niet zo blijven: “Het is de bedoeling dat er in het midden van de ruimte iedere maand een andere expositie komt, in de vorm van een solo- of een duo-expositie. Daaromheen blijft een ruimte voor alle leden van de BiB om hun kunstuitingen tentoon te spreiden. Het is de bedoeling dat het bruist en daarom gaan we later dit jaar ook workshops geven.”

De twee kunstenaressen laten hun werk zien: Kopeć neemt de journalist mee naar een groot schilderij waarop ze duizenden priemgetallen heeft verbeeld. “Ik heb het schilderij onderverdeeld in 10.000 vierkantjes en heb vervolgens alle priemgetallen (2, 3, 5, 7, 11, 13, etc) op het werk geschilderd. Hiermee schrijf ik letters in kleuren.” Rasmussen laat haar collage zien: “Dit is een serie Deense winterlandschappen, waarbij ik het winterse beeld met de kou, de donkere dagen, met een klein beetje licht erdoorheen op doek heb gezet. Ik schilder uit mijn herinnering en volg mijn gevoelens.”

Wat maakt een goed kunstwerk? “In het begin ben je bezig met het aanbrengen van de verf op een schilderij en maak je gebruik van je kennis en techniek, maar op een gegeven moment neemt het schilderij het werk over.”

De BiB expositie kan bezocht worden op: woensdag, vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur en op donderdag van 13:00 tot 21:00 uur.

Spinnen voor het goede doel

MareGroep schenkt 1500 euro aan DKF

TEYLINGEN – Zestig werknemers van de MareGroep fietsten en wandelden zich bij Thea Hoogervorst de longen uit het lijf om geld in te zamelen voor de Dirk Kuyt Foundation. De directie had deze actie opgezet als vervanging voor het versturen van de kerstkaarten. Voor iedere deelnemer doneert het bedrijf 25 euro aan de stichting, die kinderen met een uitdaging in beweging wil houden. In totaal mag de Dirk Kuyt Foundation 1.500 euro verwelkomen.

De medewerkers fitnessen verspreid over het gebouw en doen dit met een ongekende inzet. Directeur Hooite Muller ziet het goedkeurend toe: “Ik fitness zelf niet mee omdat ik anders nooit bij alle vier de groepen kan kijken.” Frank Krotteveel is ondertussen druk bezig op de spinningmachine: “Ik wil zo ver mogelijk komen en sneller zijn dan de anderen. Dat doe ik door mijn eigen tempo aan te houden.” Silvia Ruigrok en Martijn van Duijn zijn druk bezig op de loopmachine: “Ik doe het om mijn benen te trainen”, laat Van Duijn weten en ook Ruigrok zet haar beste beentje voor: “Ik ga zo ver mogelijk voor het goede doel.”

Muller is aan het eind van de dag zeer tevreden over het resultaat: “Nu ik dit zo zie, gaan we onderzoeken of we dit fitnessen niet wekelijks kunnen aanbieden. Het is namelijk goed om onze mensen in beweging te krijgen.”

Taptoppers gezocht

STREEK – De voorrondes van de 29ste editie van de Bierliefhebbers Biertapwedstrijd Bollenstreek vinden deze maand plaats in verschillende horecagelegenheden in de Duin- en Bollenstreek. De deelnemers strijden om verschillende prijzen, zoals een vliegreis voor twee personen en audio-apparatuur.

De biertapwedstrijden zijn indertijd bedacht door Piet van der Klugt van cafe 't Vierkant uit Lisse. Hij wilde wel eens wat aardigs voor zijn vaste klanten doen en zette toen een biertapwedstrijd op het programma. Na verloop van tijd leidde dit initiatief tot een onderlinge biertap wedstrijd in de Bollenstreek. De wedstrijden worden georganiseerd onder toezicht van de Koninklijke Horeca Nederland.

Nico van der Spek, eigenaar van The Champ legt uit: ‘Echte professionals, personen dus die werkzaam zijn in de horeca, worden uitgesloten van deelname. Hierdoor is er van competitievervalsing geen sprake. Het is en blijft een evenement voor amateurs.

Sponsors van het evenement zijn Expert de Lange, Euro Amusement en Heineken Amsterdam. Dit laatste bedrijf levert ook de juryleden aan op de avond van de finale.

De voorrondes vinden plaats bij:

13 Januari - Enjoy in Noordwijkerhout
18 Januari - Puntje Puntje Hillegom
23 Januari - The Champ in Noordwijk
26 Januari - De Toog Voorhout
30 Januari - De Wels Noordwijk
13 Februari – Lindeboom Katwijk
15 Februari – Zomerzorg Hillegom
21 Februari - De Stip Noordwijk

De finale wordt op 5 maart in The Champ gehouden.

Wethouder Homan: brug slaan tussen provincies

TEYLINGEN – Wethouder Bert Homan wil zich inzetten om de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland nader tot elkaar te laten komen, waar het gaat om de aanleg van de noordelijke ontsluiting van de Greenport. Dit vertelde hij tijdens de nieuwjaarsborrel van de TOV.

Homan: “Deze noordelijke ontsluitingsroute moet tussen Lisse en Hillegom komen te liggen, want momenteel is in deze regio het bereiken van de A4 en de A44 heel lastig. Ik was bestuurder in Noord-Holland en daar klaagde men erover dat de Provincie Zuid-Holland niet cooperatief was met het realiseren van deze weg. Maar nu ben ik wethouder in Teylingen en krijg hier te horen dat de Provincie Noord-Holland toekomstige ontwikkelingen in de weg staat. Iemand moet een brug slaan tussen de twee Provincies.

Is de wethouder zelf hier dan niet de meest geschikte persoon voor? “Inderdaad, waarom zou ik niet de kar trekken. Het economische belang van de Greenport is erg belangrijk; bedrijven moeten met hun groei ook weg kunnen uit de regio. Het is goed om de verschillende partijen bij elkaar te brengen en ik zou het liefst morgen al beginnen.”

’t Onderdak en Trefpunt: jaarlijks 140 voorstellingen

TEYLINGEN – “Binnen onze gemeente bevinden zich twee mooie theaterzalen: ’t Onderdak in Sassenheim en het Trefpunt in Warmond en deze vullen elkaar perfect aan. Maar als je de afstemming tussen deze beide goed doet, kun je ervoor zorgen dat er meer voorstellingen gerealiseerd worden. Ik denk dat over vijf jaar deze twee locaties gezien zullen worden als 1 theater, waarin jaarlijks zo’n 140 voorstellingen gespeeld kunnen worden per locatie.” Met deze woorden gaf wethouder Bert Homan inzicht in zijn plannen voor de ontwikkeling van de theaterzalen tijdens de nieuwjaarsborrel van de TOV.

Ineke van Steensel, voorzitter van ’t Onderdak, die bij dezelfde bijeenkomst was, reageert: “De samenwerking tussen de beide theaters wordt al geïntensiveerd en we kijken hoe de theaterproducties elkaar aanvullen. Bij het opstellen van de jaarprogramma’s passen we ervoor op dat er geen dubbelingen plaatsvinden. Wat de opmerking over de groei van het aantal voorstellingen betreft: wij gaan voor kwaliteit en niet voor een bepaald aantal aan voorstellingen. Je moet daarbij ook bedenken dat er in ’t Onderdak ook veel verenigingen zitten, dus de zaal is niet altijd beschikbaar om voorstellingen te geven.”

‘We laten iets moois achter’

Stukadoorsbedrijf Bisschops bestaat 60 jaar

SASSENHEIM – Stukadoorsbedrijf Gebr. Bisschops is een bedrijf dat sinds 1948 werkzaamheden uitvoert op het gebied van utiliteitsbouw, woningbouw, buitengevelsystemen, renovatie en restauratie. Dit jaar viert het familiebedrijf dus het 60-jarig bestaan. Tijd voor een groot feest? “We houden een receptie voor de aannemers en relaties en daarna gaan we gewoon lekker door met werken.”

Door Joep Derksen

De broers Johan en Rob Bisschops leiden al jaren het bedrijf nadat ze het van hun vader hebben overgenomen. De laatste paar jaren zijn ook hun zonen Mark en Maarten Bisschops actief in het bedrijf en gevieren vormen ze het managementteam. Dit zijn mannen die niet anders gewend zijn dan de handen uit de mouwen te steken, zo blijkt al heel snel tijdens het interview.

Johan Bisschops: “Het mooie aan het stukadoorswerk, is dat het een huis afmaakt: je maakt het bewoonbaar. We doen alle soorten stukadoorswerkzaamheden en pleisteren wanden en plafonds, maar zorgen ook voor de (buiten)gevelisolatie.” Het familiebedrijf is in de afgelopen zes decennia goed bekend geworden in de aannemerijwereld en ze voeren toonaangevende projecten uit, zo informeert Johan: “Na de brand hebben we het Catshuis overgedaan, maar ook zorgden we voor de afwerking van de bibliotheek van het Vredespaleis. We doen heel grote, maar ook heel kleine werken. Wat we niet doen, is 100 woningen op een rij, maar we blinken uit in het specialistische werk, zoals individuele woningen in Aerdenhout of Wassenaar.”

Hoe ziet de toekomst eruit voor de komende 60 jaar? “Gelukkig is het lekker druk en zijn de vooruitzichten gunstig. Omdat je al zolang bestaat, ben je bij alle aannemers bekend. En omdat we groter zijn dan een zzp-er (zelfstandige zonder personeel – red.), kun je ook het grotere werk aan. We pakken alles aan, als het maar stucwerk is.”

Mark vult aan: “Maarten en ik zijn er mee opgegroeid; je ziet dat je dingen maakt. Je komt met een paar balen cement het huis binnen en je laat iets moois achter.”

Voor meer informatie:
www.gebrbisschops.nl.

Willem Heemskerk zet zich in voor eenheid TOV

TEYLINGEN – Meer dan 100 mensen kwamen bijeen in hotel café restaurant Boerhaave voor de nieuwjaarsborrel van de TOV die op dinsdag 15 januari plaats vond. Er werd geproost op het nieuwe jaar en verwachtingsvol uitgekeken naar lokale en regionale ontwikkelingen.

De huidige voorzitter, Frank Manders, heeft enkele maanden geleden een nieuwe functie gekregen bij zijn werkgever, “een toonaangevende bank”, zoals hij het zelf verwoordde. Hij heeft zijn voorzittersfunctie van de TOV ter beschikking gesteld en de afgelopen maanden is het bestuur naarstig op zoek gegaan naar een geschikte opvolger. Manders kondigde aan wie dit zal worden: “We hebben een heel korte shortlist, met maar een naam erop: Willem Heemskerk. Hij is een zeer geschikte voorzitter en loopt zich achter de coulissen al een tijdje warm.”

Heemskerk zelf, die Manager Private Banking bij de Rabobank is, wilde niet op de zaken vooruitlopen: “Het zijn de leden die uiteindelijk bepalen wie er voorzitter wordt.” Maar plannen heeft hij al wel: “De ingezette lijn moet worden doorgetrokken en de TOV moet het klankbord blijven voor de ondernemers. Ik zet me in voor eenheid en wil dat ieder lid zich thuis voelt binnen de vereniging. Ik wil de door Frank ingezette lijn doorzetten, waarbij het Business Improvement District (de Freeriderstax – red.) een van de grote uitgangspunten is. Ik ben er niet bang voor dat de BID wordt misbruikt door huidige of toekomstige bestuurders, want daar zijn wij als TOV zelf bij. We zorgen ervoor dat wij de sturing niet uit onze handen laten nemen.”

Foto Henny Hoogeveen heeft verbouwing afgerond

NOORDWIJK – Foto Henny Hoogeveen heeft onlangs een forse verbouwing ondergaan van de winkel en de fotostudio. Er is een nieuwe vitrine gebouwd, waaruit duidelijk wordt dat Hoogeveen de grootste dealer van Nederland is voor Leika en Voigtlander fotocamera’s.

Bedrijfsleider Patrick van Steijn: “We hebben enorm uitgebreid in het mobiele telecomverhaal. Ook maken wij speciale portretfoto’s, die afgedrukt kunnen worden op papier of linnen. We maken een foto van een kind en deze foto wordt digitaal omgezet, waarbij het kind op bijvoorbeeld een pompenblad, paddestoel of draak komt te zitten.”

Hij vervolgt: “In de fotostudio maken we niet alleen portretfoto’s en productfoto’s, maar geven ook cursussen digitaal fotograferen. Dat is een heel eenvoudige cursus, die zeer geschikt is voor beginners, waarbij niet te diep op de technische details wordt ingegaan. Ook hebben we een revolutionair pasfotosysteem, dat nadat de pasfoto is gemaakt, er zelf voor zorgt dat een geschikte pasfoto wordt gerealiseerd. Dit programma is speciaal ontwikkeld om aan de heel strenge eisen voor paspoorten en rijbewijs te voldoen. Door van dit pasfotosysteem gebruik te maken, voorkom je dat je nodeloos een half uur moet wachten op het gemeentehuis om dan vervolgens weer onverrichterzake naar huis moet gaan, omdat je geen goede pasfoto van jezelf bij je hebt.”

Over de mobiele telefoons: “We hebben in onze winkel meer dan 250 verschillende modellen, in alle soorten en maten en voor iedere smaak. Zo kunnen mensen kiezen voor een Spykertelefoon of een Hummertelefoon, maar ook de kwaliteit van de cameraatjes in de mobieltjes wordt steeds beter. Nu zijn er al mobieltjes met een 5 miljoen pixelcamera! Maar ook hebben we bijvoorbeeld zogeheten seniorentelefoons met extra grote knoppen.”

Plan Fioretti oogst waardering

Keuze voor kleinschaligheid en herkenbaarheid

LISSE – De plannen voor de realisering van de nieuwbouw van het Fioretticollege werden door wethouder Bas Brekelmans (VVD) in een presentatie voor de commissie Maatschappij en Financiën uiteengezet. Ook Johan Copier, sectordirecteur van het Fioretticollege aan de Sportlaan deed een duit in het zakje. De reacties van de verschillende politieke partijen waren gematigd positief.

Brekelmans gaf een korte geschiedenisles: ‘Het overleg over de nieuwbouw loopt al sinds 2003 en tot 2006 liepen die gesprekken niet heel erg soepel, maar ons college heeft bij de start van haar activiteiten aangegeven tot resultaten te willen komen. De zaak werd vlotgetrokken en samen zijn we tot een idee gekomen waarbinnen de school gestalte zou moeten krijgen.’

Het bedrag dat de gemeente investeert in het nieuwe schoolgebouw is 12,2 miljoen euro. Het Fioretti draagt zelf een extra 2 miljoen euro bij. Copier: ‘We gaan voor kleinschaligheid met eigen units en willen een flexibel gebouw opzetten, dat klaar is voor de toekomst.’ We willen alle talenten van de leerlingen ontplooien, zorgen voor inspirerende leermeesters en een mooie omgeving aanbieden waarvoor we goede docenten kunnen aantrekken en behouden. Leerlingen worden erkend en geborgd: ze moeten in een herkenbare omgeving worden opgeleid.’

Teams van docenten

Hij vervolgt: ‘De VMBO wordt gevoegd aan de school aan de Sportlaan en dan zijn er 1.250 leerlingen. We willen zorgen voor herkenbare punten en dat het onderwijs wordt ingericht rond teams van docenten. Zo krijg je een kleinschalige omgeving van eenheden van 250 tot 300 leerlingen, zodat de docenten de leerlingen herkennen en vice versa.’

Brekelmans: ‘De mediatheek van het huidige gebouw zal blijven bestaan en de rest wordt nieuw aangebouwd. De hoogte van het nieuwe pand is 15 meter en dat is twee meter lager dan het gebouw nu is. Pas als het nieuwe gedeelte er staat, wordt het oude deel gesloopt, zodat er geen probleem is met de opvang van de kinderen.’

‘Verder moet het Fioretti zelf zorgen voor 60 parkeerplaatsen op haar terrein. ’s Avonds kunnen die plaatsen ook gebruikt worden voor bezoekers van de sporthal die aan de overkant van het nieuwe schoolgebouw komt te liggen. De school krijgt dus zelf geen nieuwe gymzaal, maar kan gebruikmaken van de nieuwe sporthal. Overdag heeft de school deze sporthal ter beschikking als gymzaal. Dat betekent voldoende gelegenheid voor bewegingsonderwijs en hebben we gezorgd voor een win-win situatie.’

‘Er gaat wel een hap uit het sportveld. Dat zullen sommige mensen leuker vinden dan anderen, maar het bestuur van Fioretti zal dat intern communiceren. De verwachting is dat in juni 2009 gestart wordt met de bouw, waarna het schoolgebouw officieel geopend kan worden in augustus 2010.’

Alle fracties gaven aan gematigd tot zeer positief te zijn, maar wilden tegelijkertijd de ontwikkeling van het Fioretti nog intern bespreken.

‘Verlichte reclameborden zijn niet mooi en geen kunstwerk’

LISSE – De verlichte reclameborden blijven de gemoederen van de politici bezig houden, zo bleek ook weer tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur op donderdag 17 januari.

Commissielid Jos Assendelft (Nieuw Lisse) verwoordde het als volg: ‘Wethouder Jan Kippers (CDA) wil verlichte reclameborden langs de wegen. Onze partij vindt dat een slechte ontwikkeling. Hiermee zou de gemeente 18.000 euro per jaar aan inkomen genereren. Dat vind ik een heel laag bedrag. Is het absoluut noodzakelijk om daar nu al die tijd en moeite in te steken? Het straatbeeld wordt er alleen maar slechter van en Lisse gaat op een industrieterrein lijken.’

Kippers antwoordde: ‘Verlichte reclameborden zijn niet mooi en het zijn geen kunstwerken. Maar daar gaat het niet om. Er zijn ondernemers die de wens hebben dit te doen en wij willen daar best aan meewerken. We hebben alleen gezegd hoe dat te doen: de gemeente vraag om advies van de welstandscommissie en zorgt voor uniformering van de borden. Aan de hand van het welstandsadvies, zullen we na een aanvraag een beslissing nemen. Maar er is behoefte aan borden van 0,70 meter bij 1 meter: dit is een omvang die vergelijkbaar is met de borden die ook in Hillegom te vinden zijn. De angst dat Lisse een levend reclamebord wordt, is ongegrond. We vinden het van belang als ondernemers een verwijzing willen hebben, we dat op een uniforme wijze tonen in Lisse. Niet iedereen zal blij zijn met een lichtbak voor zijn raam. We zullen er heel goed naar gaan kijken dat we dat ook die belangen gaan meewegen. Ik kan echter niet zeggen dat als we verlichte reclameborden gaan plaatsen, dat niemand er dan geen exemplaar voor zijn raam krijgt.’

Assendelft wilde nog weten: ‘Gaat het hier om ondernemers gevestigd in Lisse die de reclameborden aanvragen of mogen ook bedrijven als Coca Cola zo’n bord huren? We krijgen alleen maar meer borden en meer straatvervuiling.’ Kippers: ‘Ja, KLM, Air France, wie maar wil mag een verlicht reclamebord huren, maar ik verwacht niet dat dit soort bedrijven deze reclames zullen gaan doen, maar dat het meer lokale bedrijven zullen zijn.’

Geld voor Wereldwinkel

LISSE – De Stichting Wereldwinkel Lisse krijgt een financiële ondersteuning van 20.000 euro om een nieuwe winkel op te starten. De leden van de commissie Maatschappij en Financiën waren het hier unaniem over eens.

Commissielid Bert van Santen (SGP/ChristenUnie) wilde nog van inspreker Niek van Leijen, voorzitter van de Wereldwinkel, weten: ‘In uw ondernemingsplan wordt gesproken over inspanningen om uit andere kanalen geld te halen. Wat zijn hier de resultaten van?’ Van Leijen antwoordde: ‘Onze fondsenwerving heeft resultaten opgeleverd, maar we hebben zeker subsidie van de gemeente nodig. De opbouw van onze reserves is in de afgelopen jaren minimaal geweest. In komende jaren hebben we absoluut geld nodig, want we kunnen het niet uit eigen middelen doen.’ Hem werd een hart onder de riem gestoken door commissielid Marianne Entrop (VVD): ‘Ik wil een positieve bijdrage leveren. U hebt opstartproblemen omdat u vrij kort draait, maar in het hart van de bollenstreek kan een wereldwinkel niet ontbreken.’

Na afloop van de vergadering reageren Van Leijen en Wil van der Geer, penningmeester van de Wereldwinkel verheugd: ‘Dit is geweldig nieuws en nu kunnen we aan de slag om ons op een goede locatie te vestigen. We zouden graag aan de Kanaalstraat willen zitten, in de richting van Primera of de locatie Madelief. Met dit bedrag kunnen we in ieder geval onze vleugels uitslaan en we voorzien dat we op een nieuwe locatie de omzet die in Sassenheim behaald wordt, zo’n 85.000 euro, gemakkelijk geëvenaard kan worden.’

Sterke stijging statushouders

LISSE – Het aantal reguliere statushouders en vluchtelingen die onder de Pardonregeling vallen, dat in Lisse een woning heeft toegewezen gekregen, is sterk gestegen. Dit bevestigde wethouder Jan Kippers op dinsdag 15 januari.

Kippers: ‘We hebben woningen toegewezen aan vier reguliere statushouders en zeven statushouders voor de speciale regeling, zogeheten pardonners. Hiermee hebben we met voorsprong onze taakstelling gehaald, dankzij een goede samenwerking met Trias en een beetje geluk. Als gemeente krijg je namelijk een man, vrouw of een gezin toegewezen en wij moeten zorgen dat deze mensen een dak boven hun hoofd krijgen. Het Generaal Pardon heeft er wel voor gezorgd dat er een hogere druk is gekomen waar het gaat om het aantal mensen dat in Lisse geplaatst moet worden. Deze mensen hebben namelijk recht op een woning en krijgen ook met voorrang een woning toegewezen.’

Dat het Generaal Pardon een stijging van het aantal statushouders voor Lisse betekent, werd in juli van het vorig jaar nog stellig ontkend door wethouder Adri de Roon (D66). Hij zei indertijd: ‘De taakstelling aan woningen is de afgelopen jaren langzamerhand gedaald. De behoefte aan woningen neemt niet toe. Ik heb niet de verwachting dat het aantal statushouders zal stijgen, bovendien hebben we hierover geen signaal van de provincie Zuid-Holland gekregen.’

Bouw perceel Heereweg 445 nog niet toegestaan

LISSE – Het opstarten van een artikel-19 procedure voor de bouw van een woning op het perceel Heereweg 445 stond voor de commissie Ruimte en Infrastructuur als hamerstuk omschreven, maar verscheidene commissieleden trokken aan de bel.

Commissielid Marianne Bergman (CDA): ‘Ik heb niet zo’n goed gevoel over dit stuk. Ik dacht dat het door een agrariër was ingediend, maar het blijkt door een projectontwikkelaar gedaan te worden. Wacht met de behandeling van de bouwaanvraag tot door ons een beleid is opgesteld. Bovendien ligt er een niet-officiële golfbaan naast het gebouw, dus zouden de golfers daar in de toekomst ook gebruik kunnen maken van het gebouw.’

Golfvereniging

Wethouder Guus Mesman (PvdA) repliceerde: ‘Er komt een principeverzoek binnen voor de bouw van een woning van die grootte. Of die aanvraag van een projectontwikkelaar is of iemand anders, doet niet ter zake. Uw vrees dat deze woning daarnaast als clubhuis voor een golfvereniging gebruikt kan worden, is een kwestie van handhaving.’ Een ambtenaar vulde zijn wethouder aan: ‘Die golfbaan is geen golfbaan, er wordt alleen af en toe gegolft!’

Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) mengde zich in de discussie: ‘Wil je burgers in het landbouwgebied hebben? Als ze daar wonen, maken ze bezwaren tegen allerlei ontwikkelingen. Ik verbaas me dat u dat wilt toestaan, zo’n groot huis. We willen het gebied openhouden tussen Sassenheim en Lisse, maar ik wil niet zeggen dat er sprake is van willekeur.’ Commissielid Ed Takken (D66): Ook onze fractie is van mening dat het een beetje rare situatie is, om een artikel 19 procedure op te starten, zonder dat je het beleid vastgesteld hebt.’

Het collegevoorstel werd geen hamerstuk en wethouder Mesman kreeg de opdracht om eerst een ordentelijk beleid op te stellen.

Politieacties op 23 januari

STREEK – Ook in de regio Duin- en Bollenstreek is de politie bereid om actie te voeren voor een hoger salaris. Dit houdt echter niet in dat er niet meer gehandhaafd wordt. Aangiftes kunnen nog steeds gedaan worden en ook langs de (snel)wegen kunnen flitsteams aangetroffen worden, zo laat Jan Hazenoot weten, coordinator basis politiezorg en voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), afdeling Hollands Midden.

Waarom wil de politie staken?

Hazenoot: ‘Voor een betere CAO, waarbij we ons salaris niet alleen in procenten omhoog willen hebben, maar ook qua volume. We willen een hogere onregelmatigheidsvergoeding krijgen en de achterstallige functwaardering in de volle breedte omhoogtrekken. Ook willen we een betere vergoeding ontvangen voor avonddiensten en weekenddiensten, want voor dergelijke piketdiensten ontvangen we maar een euro per uur.’

Wat willen u en uw collega’s bereiken?

‘Er is een grote groep mensen die al meer dan 10 jaar op het maximum in hun schaal zitten. De regel is dat als je dan meer wilt verdienen, je leiding moet geven. Je kunt niet met 500 man leiding geven, dat is logisch, maar als Coordinator heb ik bijvoorbeeld al 13 jaar geen salarisverbetering en ik kan door de inflatie jaarlijks een teruggang van 2% in mijn salaris verwachten, totdat ik met pensioen ga. Enkele maanden geleden gaf de Minister aan dat ze het met onze wensen voor salarisverhogingen eens was, maar nu de onderhandelingen beginnen, zegt men: “Er is geen geld”. De Minister geeft aan dat ons opleidingsniveau niet voldoende is, maar het gaat ook om de senioriteit en ervaring die we tentoon spreiden. Een rechercheur die in de avonduren werkt, krijgt niets betaald en politieagenten krijgen slechts 6 euro per uur extra om in het weekend te werken.

Estafettestakingen

Welke acties gaan plaatsvinden?

‘We houden estafettestakingen, waarbij iedere keer verschillende bureaus dicht gaan voor het publiek en de politie alleen de straat op gaat bij levensbedreigende situaties. Als er een woninginbraak is, gaan de agenten er dan wel naar toe, maar bijvoorbeeld pas in de middag. Als het niet spannend is, stellen we het uit, maar we blijven de realiteit onder ogen zien: bij mensenleed handelen we het netjes af. Op 17 januari komt het KLPD in actie en op 23 januari doet het politiekorps Hollands Midden mee; dan gaan alle bureaus hier enige tijd dicht.’

Gaan de alcoholcontroles dan wel door in de regio?

‘Er zijn dan geen alcoholcontroles, maar er zouden wel snelheidscontroles kunnen zijn. We roepen op dit soort controles niet te doen, maar als baas opdracht geeft, dan voeren de agenten het toch vaak uit. Dit is echter niet te verwachten in het district Hollands Midden, want onze korpschef staat ook achter onze actie.’ Waarvoor knijpen agenten een oogje dicht? Bij een bekeuringsactie ontvangen de mensen voor een licht vergrijp een alternatieve bon, waarmee we aangeven dat ze geluk hebben gehad. Maar als je geflitst wordt op de A44 en je krijgt een bekeuring, dan moet je die gewoon betalen.’

Voor meer informatie: www.politiebond.nl.

Burger klaagt niet over welstandscommissie

LISSE – In de eerste maand van 2008 is het jaarverslag 2006 van de welstandscommissie Dorp, Stad & Land (DSL) openbaar gemaakt.
Wethouder Guus Mesman (PvdA): ‘Het jaarverslag voldoet aan de wensen van de welstandscommissie; ze geven zelf aan dat ze voldoende relevante plangegevens ontvangen, al hebben ze ook de wens om bij grote plannen eerder in het proces van een adviesaanvraag betrokken te worden. Op deze manier zouden ze in een vroegtijdig stadium advies kunnen geven over de architectuur en bijvoorbeeld de inpassing in een wijk.’

Mesman trekt de volgende conclusies: ‘Er is een beter welstandbeleid en een betere communicatie tussen de commissie, ambtenaren, burgers en aanvragers.’ Waaruit blijkt dit? ‘Er zijn geen klachten van burgers ontvangen over de welstandscommissie.’

Beleidskaart archeologie

LISSE – Het onafhankelijk adviesbureau voor archeologische monumentenzorg en cultuurhistorie RAAP heft in opdracht van de gemeente Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout een gemeentelijke archeologische vindplaats- en verwachtgingskaart opgesteld.

De kaart verschaft meer inzicht in het archeologisch potentieel dat in de bodem verborgen ligt. Dit nieuws maakte wethouder Guus Mesman (PvdA) wereldkundig. ‘We hebben naar aanleiding van dit onderzoek de nota Archeologie + vindplaatsen verwachtingskaart (‘beleidskaart’) opgesteld. Dit alles is een voortvloeisel uit het in 1992 ondertekende Verdrag van Malta, waardoor gemeenten voortaan expliciet archeologische waarden moeten meewegen in het ruimtelijke besluitvormingsproces. Op deze kaart kun je gebieden zien staan waarvan je op voorhand zegt: “Hier is niets van archeologische waarde te vinden.” Het meest waardevolle archeologische gebied ligt overigens op de grenzen van Lisse. Met name bij de strandwallen zijn archeologisch waardevolle objecten te verwachten.’

De kaart is te vinden op
www.lisse.nl onder Documenten (vervolgens onder Inwoners en Bouwen).

Diploma voor ambtenaren

LISSE – Nieuwe medewerkers van openbare werken, die electrotechnisch werk moeten uitvoeren, krijgen een ‘sleuteldiploma’. Dit maakte wethouder Jan Kippers (CDA) dinsdag 15 januari bekend. ‘De medewerkers die electrische installaties bedienen of omgaan met gemeentelijke auto’s moeten de geheimen kennen over het omgaan met electriciteit. Het gaat hier alleen om nieuwe medewerkers, want de ambtenaren die nu met deze apparatuur werken, zijn al voldoende technisch onderlegd.’

Kamerkoor doet ruggen rillen

SASSENHEIM – Op zaterdag 19 januari gaf het Voorhouts Kamerkoor een winteravond concert in de Hervormde Dorpskerk. Vele tientallen mensen bezochten de voorstelling en genoten van muziek gecomponeerd door Joseph Haydn, Josef Gabriel Rheinberger, Johan Sebastian Bach en Wolfgang Amadeus Mozart.

Carolien van Tilborg is voorzitter van het koor en ze informeert: ‘We bestaan tien jaar en treden gemiddeld twee keer per jaar op. Het is de tweede keer dat we op deze locatie spelen. We hebben twintig leden, waaronder acht sopranen en zeven alten, maar zijn heel hard op zoek naar tenoren.; hiervan hebben we er maar twee in het koor.’

Voordat de eerste klanken van het Kyrie eleison klinken, maken de toehoorders het zich gemakkelijk. Sonja Soentjens is uit het zuiden van Nederland gekomen om te luisteren naar haar vriend die in het Kamerkoor zit. Ook Trudy van den Bosch is vol verwachting op wat komen gaat. Hans uit Warmond vertelt: ‘Bach is mijn passie, niet alleen met Pasen, maar het hele jaar door.’ Ook het echtpaar Zijlstra – Ottenheim zijn liefhebbers: ‘Wij luisteren, beoefenen en genieten van klassieke muziek.’

Het Stabat Mater doet vervolgens de ruggen rillen, waarna de avond richting een hoogtepunt gaat met het ‘Nach dir, Herr, verlanget mich, van Bach. Het daaropvolgende Ave Verum van Bach en Laudate Dominum, Psalm 117 van Mozart zorgt ervoor dat de mensen met een goed gevoel de kerk weer uitlopen, langs de graven, het hoekje om en weer de straat op.

Voor meer informatie:
www.voorhouts-kamerkoor.nl.