Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 mei 2024

Wereldprimeur: KTS-leerlingen maken allereerste afvalbakbank


VOORHOUT – Jongeren en afval; vaak volgt een klaagzang, als deze woorden samen in één zin worden gebruikt. Maar het kan ook op een andere manier: de leerlingen van de KTS bouwden een afvalbakbank.

Hoe mooi zou het zijn als leerlingen van de KTS hun eigen afvalbak ontwerpen?! Dit idee bedacht Joep Derksen, gemeenteraadslid van de Partij voor Teylingen. Na het geven van een presentatie bij de KTS-leerlingen was deze groep jongeren zo enthousiast om niet alleen een nieuwe afvalbak te ontwerpen, maar om het idee nog grootser aan te pakken en er een heuse afvalbakbank van te maken; de eerste in de wereld!

Een onafhankelijke jury beoordeelde het resultaat. Deze jury bestond uit juryvoorzitter Heleen Hooij, wethouder voor de gemeente Teylingen, Ben van der Ark; Executive Chef bij Grand Hotel Huis ter Duin, en Oscar de Blanken; Architect en Partner bij Architectenbureau Van Manen.

Deze drie juryleden hebben allen een warm hart voor de activiteiten en inzet van jongeren, die er van houden om met hun handen te werken. Of het nu gaat om constructie- en bouwactiviteiten, de horeca of evenementenbouw. Zij complimenteerde de leerlingen en feliciteerden hen van harte voor het fantastische eindresultaat.

Architect De Blanken had nog een leuk nieuwtje: hij gaat kijken of en waar deze afvalbakbank op één van hun projecten in deze regio kan komen te staan.

Tulpen bestrijden polio

VOORHOUT – Deze week wordt wereldwijd aandacht gegeven aan de nut en noodzaak van vaccineren. Ook de Rotary Club Voorhout en andere Rotaryclubs in Nederland zetten zich ervoor in om Polio de wereld uit te krijgen.

Vaccineren beschermt kwetsbare kinderen tegen vele ziekten. Momenteel zijn de ziekten kinkhoest en mazelen in de publiciteit, omdat ook in Nederland kinderen met hun leven bedreigd worden, wanneer ouders hen niet voor deze ziektes laten inenten.

Het Rijksvaccinatieprogramma is ooit opgezet om de kinderen tegen 14 ziektes te beschermen. Een van die ziekten is polio, ook wel bekend vanwege de kinderverlamming die in de vorige eeuw miljoenen slachtoffers maakte. De Rotary heeft het wereldwijd uitroeien van deze ziekte sinds 1985 tot haar nr. 1 prioriteit gemaakt.

Nederlandse Rotarians dragen daaraan bij door geld in te zamelen door de verkoop van de Voorhoutse End Polio Now tulpen. De actie is zo’n succes, dat deze tulpen niet alleen in Nederland, maar in landen verspreid over de wereld worden geplant. Door de behaalde opbrengsten van de End Polio Now tulpen en andere acties zijn inmiddels vele miljoenen kinderen dankzij de opbrengst gevaccineerd en beschermd tegen kinderverlamming.

De tulpenbollen die afgelopen herfst zijn geplant, bloeien nu op vele plaatsen in Nederland en andere landen. Momenteel zijn er alleen nog incidentele gevallen van polio in Pakistan en Afghanistan. Het doel is om binnen enkele jaren polio helemaal de wereld uit te krijgen.

SlowTriatlon voor kleuterschool in Oeganda

Op zaterdag 25 mei zullen zes leden van de Rotaryclub Voorhout deelnemen aan de ¼ SlowTriatlon, dat dit jaar in Ouderkerk aan de Amstel plaatsvindt. Zij doen hier aan mee om geld in te zamelen voor het goede doel.

Het is mogelijk om de volledige ¼ triatlon te voltooien: dan moet je 1.000 meter zwemmen in de Ouderkerkerplas, 40 kilometer fietsen en daarna nog 10 kilometer lopen. Diana Jirka van Staden, Marie-Jose Zwaan en Rolf Daalder gaan deze uitdaging aan. De overige drie Rotaryleden verdelen de afstanden onderling. Rene Zwetsloot zal 1.000 meter zwemmen, Nic van Tilborg fietst vervolgens 40 kilometer en Angela Tuijp voltooit deze samenwerking met 10 kilometer lopen.

Het team ‘Rotaryclub Voorhout’ kan gesponsord worden, zodat met het geld de kleuterschool van Stichting Happy en Joy in Oeganda verbeterd kan worden. De leerlingen hebben dringend behoefte aan een nieuwe betonnen vloer, waarop geleerd, gespeeld en gegeten kan worden. Ook hoopt de stichting zo spoedig mogelijk glas in de ramen aan te kunnen brengen en de dakgoten te kunnen vervangen. In totaal heeft Happy en Joy 8.000 euro nodig.

U kunt het team Rotaryclub Voorhout (ook met kleine bedragen) sponsoren via rekeningnummer NL13 RABO 0366 0532 80, onder vermelding van SlowTriatlon.

Voor meer informatie: www.slowtriatlon.com.

Rennen en fietsen voor het goede doel

Autoloze zondag op nieuwe Rijnlandroute

VOORHOUT – Het kan maar één keer en op één dag: wandelen, rennen of fietsen op de nieuwe Rijnlandroute. Twaalf Rotaryclubs, waaronder Rotary Club Voorhout, organiseren zondag 23 juni de ‘RijnlandRouteRun’.

Tientallen jaren duurde het, voordat de nieuwe verbindingsweg tussen de A44 bij Wassenaar en de A4 bij Leiden werd aangelegd. Deze N434 wordt deze zomer opengesteld voor al het verkeer. Maar voor het zover is, vindt eerst de RijnlandRouteRun plaats. Jong en oud kunnen op 23 juni lopen, rennen en/of fietsen. Voor slechts 5 euro kun je – alleen, met vrienden of met je (klein)kinderen) – op deze asfaltweg door de fonkelnieuwe Corbulotunnel rennen of fietsen. De opbrengsten gaan naar het goede doel: het Jeugdfonds Sport en Cultuur. De Rotaryclubs hopen met deze activiteit maar liefst 100.000 euro binnen te halen.

Diana Jirka – Van Staden is voorzitter van de Rotary Club Voorhout. Zij licht toe: “Voor kinderen tussen 4 en 12 jaar is er de KidsRun van 1000 meter; zij ontvangen na afloop een medaille. Daarnaast kunnen mensen zich inschrijven voor de 5km Funrun, de 5km Run en de 8km Run.”

Ze vervolgt: “Ook fietsers kunnen deze ene keer genieten van het asfalt op de N434. Deze dag kun je ook meedoen aan de fietstour. Via de tunnelbuis fiets je 20 kilometer (of 10 kilometer, als je dat liever hebt) langs prachtige locaties bij Wassenaar, het Valkenburgse Meer en Noord Hofland.”

Met deze grootse actie willen de Rotaryclubs het goede doel steunen en tegelijk mensen in beweging krijgen. Diana: “Het Jeugdfonds Sport & Cultuur is er voor kinderen en jongeren die opgroeien in gezinnen met weinig geld of geldzorgen. Voor deze kinderen betaalt het Jeugdfonds het lesgeld of de contributie van voetbal, streetdance, judo, zwem- of muziekles. Zo krijgen alle kinderen en jongeren de kans om lid te worden van een sport- of cultuurclub.”

Meer informatie en inschrijven (wees snel!) kan op: www.rijnlandroute.nl/festival/sportdag.

Leerlingen KTS ontwerpen afvalbakbank

VOORHOUT – Bedenk en ontwerp een zo mooi mogelijke afvalbak! Leerlingen van de KTS zijn deze uitdaging aangegaan en het eindresultaat mag er wezen. Een jury bestaande uit experts zal het eindresultaat op donderdag 11 april 2024 beoordelen.

Afvalbakken; ze zijn er in allerlei soorten en maten. Maar de KTS-leerlingen gingen een stap verder, dan alleen de opdracht uit te voeren. Zij bedachten het idee om hun nieuw ontworpen afvalbak te combineren met een zitbank. Zo kun je én even uitrusten én je kunt afval direct in de daarvoor bestemde bak stoppen.

De jury bestaat uit niemand minder dan Heleen Hooij, juryvoorzitter en wethouder gemeente Teylingen, Ben van der Ark, Executive Chef bij Grand Hotel Huis ter Duin en Oscar de Blanken, Architect en Partner bij Architectenbureau Van Manen.

Tijdens de onthulling wordt ook bekend gemaakt, waar deze ‘afvalbakbank’ zal worden geplaatst.

Joep Derksen Nationaal Raadslid van de Week

TEYLINGEN – Gemeenteraadslid Joep Derksen (Partij voor Teylingen) is benoemd tot ‘Raadslid van de Week’ door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Iedere week krijgt een raadslid uit Nederland deze eretitel als blijk van waardering voor de onderscheidende manier waarop dit raadslid zijn of haar werk verricht. Logischerwijs is Derksen zeer vereerd: “Het was natuurlijk een enorme verrassing. Ik ben geen raadslid geworden voor mezelf, maar juist om er voor te zorgen dat de dorpen Voorhout, Warmond en Sassenheim en de gemeente Teylingen als geheel mooier en beter worden.”

Derksen vervolgt: “De Partij voor Teylingen heeft op dit moment één zetel in de raad, maar met een almaar groeiende fractie met enthousiaste schaduwfractieleden kunnen we steeds meer voor de inwoners betekenen. Het is dan ook heel fijn, dat de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden onze activiteiten voor de inwoners van de gemeente Teylingen waardeert met de eretitel ‘Raadslid van de Week’!

Golftoernooi Teylinger Open

In de hole voor het goede doel

Het golftoernooi ‘Teylinger Open’ vindt dit jaar weer plaats en wel op vrijdag 7 juni vanaf 12:00 uur. Die dag gaan maximaal tachtig golfers strijden om het vermaarde ‘Blue jacket’. Tegelijkertijd wordt met de opbrengst de Stichting Wish Omnia gesteund. Wish Omnia ondersteunt gezinnen met een lage financiële basis. En zorgt voor materiële hulp voor basisbenodigdheden inzake wonen, hygiëne, onderwijs en gezondheidszorg. Zolang het er maar toe bijdraagt, dat iemand een positieve impuls krijgt en na onze hulp weer op eigen kracht verder kan.

Het Teylinger Open wordt georganiseerd door de Rotary Club Voorhout en iedereen kan er aan deelnemen; of je nu wel of niet woont in Teylingen. De golfers gaan op 7 juni naar de prachtige golfbaan Westwoud in Noord-Holland. Mede dankzij de inzet van vrijwilligers en ondersteuning van een aantal sponsoren is de deelnemersprijs zo laag mogelijk gehouden. Je kunt kiezen om als individu mee te spelen, of als team van vier personen in één flight. Niet alleen geniet je van een geweldige middag golfen, maar ook wordt je verwend met versnaperingen en een heerlijk barbecuediner.

Wie mee wil golfen, doet dat natuurlijk voor haar/zijn plezier. Maar uiteraard zijn er ook mooie prijzen te winnen. Naast het fameuze ‘Blue jacket’ kun je ook scoren met het behalen van onder meer de ‘neary’ en de ‘longest drive’. Ook is er een prijs voor de ‘Beste flight van 4 personen’, uiteraard inclusief een wisselbeker.

Deelnemers van het Teylinger Open kunnen gebruik maken van de mogelijkheid om alvast voor te spelen op golfbaan Westwoud voor een gereduceerd tarief van €45,00.

Inschrijven voor het Teylinger Open kan vanaf nu via info@teylingeropen.nl. Voor meer informatie: www.teylingeropen.nl.

Gemeenteraden komen in verzet!

Kerngroep ‘Raden in Verzet’ biedt petitie aan in Tweede Kamer

DEN HAAG – De onrust onder gemeenteraadsleden over de op handen zijnde miljardenbezuinigingen op de gemeenten wordt almaar groter. Meer dan 1100 raads- en commissieleden van ruim 300 gemeenten hebben het manifest ‘Zonder geld geen gemeenten’ ondertekend. Dinsdag 14 mei overhandigen leden van de kerngroep ‘Raden in Verzet’ een petitie aan de leden van de Tweede Kamer.

Het is uniek, dat gemeenteraadsleden deze stap nemen. Zij zien zich hiertoe genoodzaakt, omdat er in de besprekingen over de miljardenbezuinigingen wel óver hun beleid wordt gesproken, maar niet mét hen. Met de petitie willen de raadsleden het duidelijke signaal afgeven aan de leden van de Tweede Kamer, dat deze miljardenbezuinigingen onvermijdelijk ten koste zullen gaan van de voorzieningen, jeugdhulp, onderwijs en de inwoners van Nederland. Zaken als woningbouw, criminaliteitsbestrijding, zorg voor jongeren en ouderen, klimaat en energietransitie kunnen pas écht en duurzaam in Nederland opgelost worden als gemeenten daartoe ook structureel financieel in staat worden gesteld.

Interen is potverteren

Veel gemeenten hebben nu al moeite om de eindjes aan elkaar vast te knopen en de gemeenten met wat financiële reserves, hebben dit geld nodig om de uitvoering van toekomstige opgaven te financieren. “Interen op de nog resterende reserves is geen optie”, zo geven de leden van Raden in Verzet aan, “want interen is potverteren”.

Ieder raadslid voert zijn/haar taken uit om de eigen gemeente beter en mooier te maken. De miljardenkorting in 2026 wordt nu al het Ravijnjaar genoemd. “We zijn raadslid geworden, omdat we het allerbeste willen voor onze gemeente. Niet om de gemeente kapot te bezuinigen!”

Een nieuw kabinet kan zorgen dat gemeenten die belangrijke maatschappelijke opgaven kunnen realiseren door hiervoor voldoende geld beschikbaar te stellen. De formerende partijen wordt daarom gevraagd in het kader van de onderhandelingen voor een nieuw kabinet in het regeerakkoord te regelen dat:

1. De gemeenten structureel over voldoende middelen beschíkken via het gemeentefonds.

2. De gemeenten sturingsmogelijkheden en bevoegdheden krijgen die bij hun taken en verantwoordelijkheden passen.

3. Gemeenten nooit meer in een situatie terecht kunnen komen waarbij wel de taken, maar niet de benodigde middelen bij de gemeenten terechtkomen.

4. De interbestuurlijke (financiële) verhoudingen op basis van gelijkwaardigheid en samenwerking worden hersteld en verankerd.

Raden in Verzet trekt samen op met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De petitie wordt op dinsdag 14 mei tussen 13:15 en 14:00 uur overhandigd aan de Voorzitter van de Tweede Kamer.

Avondje met Jaap van Deurzen

ROELOFARENDSVEEN – Alweer brengt een bekende Nederlander een bezoek aan boekhandel Veenerick. Dit keer is het de oorlogsverslaggever van RTL Nieuws, Jaap van Deurzen.  Op donderdag 4 april praat hij over zijn ervaringen en zijn onlangs verschenen boek ‘Camera loopt’.

Al meer dan dertig jaar doet Van Deurzen verslag van oorlogen en rampen. Hij vliegt van de ene naar de andere brandhaard. Zo konden we hem zien, toen hij verslag deed van de gruwelen in voormalig Joegoslavië. Maar ook was hij getuige van de waanzin van de genocide in Rwanda, het geweld in Belfast en de verwoestende werking van de Tsunami op Sumatra.

Als oorlogsverslaggever moet je jouw eigen gevoelens uitschakelen en ‘aan’ staan op het moment dat het bekende zinnetje ‘Camera loopt’ wordt uitgesproken. Lang ging dit goed bij Van Deurzen, tot de dag van 11 september 2001. Twee vliegtuigen die, bestuurd door Al Qaida terroristen, in de Twin Towers gevlogen werden, veranderde het leven van Van Deurzen compleet.

Hij werd na deze afgrijselijke aanslagen op pad gestuurd om verslag te doen van de ‘War on Terror’. Van Deurzen reisde af naar Pakistan, Afghanistan en Irak en doet verslag van de strijd tegen de terroristen van IS en de Taliban. Het menselijk leed, dat hij hierbij tegenkwam maakte een diepe indruk op hem en had ook gevolgen op zijn persoonlijke leven. In het boek, maar ook op 4 april vertelt hij hier openlijk over.

De inloop voor het ‘avondje met Van Deurzen’ is vanaf 19.45 uur bij Boekhandel Veenerick (Noordplein 15, Roelofarendsveen). Vanaf 20.00 uur is het woord aan Van Deurzen. Kaarten zijn voor 7,50 euro verkrijgbaar via de website Veenerick.nl.

Joris Linssen bij Veenerick

ROELOFARENDSVEEN – Tijdens de Boekenweek (van 16 tot en met 24 maart) geeft niemand minder dan Joris Linssen een muzikale lezing bij Boekhandel Veenerick. Hierbij zal hij ook een aantal liedjes spelen op de piano.

Deze muzikale lezing behandelt zijn boek: ‘Als je met de stroom meegaat, sta je zelf stil’. Wie het boek leest, krijgt een kijkje achter de schermen van één van Nederlands bekendste tv-presentatoren. Joris vertelt uitgebreid over het leven voor en achter de camera, maar deelt ook wijze inzichten.

Waarom stopte Joris met het tv-programma Taxi? Hij licht dit toe in zijn boek. Ook neemt hij de lezers mee op zijn wonderbaarlijke tournee door Mexico en verhaalt hij over zijn gezin met pleegkinderen. Joris maakt al meer dan dertig jaar televisie, en hij is het bekende gezicht van grote successen als Hello Goodbye, Taxi en Boeddha in de polder. Daarnaast is Joris tv-presentator en zanger van de populaire theater- en festivalband Joris Linssen & Caramba. Hij werd genomineerd voor een Televizierster, Gouden Roos en Sonja Barend Award. Joris schrijft al jaren columns en liedteksten. Eerder schreef hij Het Boek Louis.

De lezing vindt plaats op donderdag 21 maart vanaf 20.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.veenerick.nl.

Signeersessie door Valentijn de Heer

ROELOFARENDSVEEN – De auteur Valentijn de Heer signeert op donderdag 19 maart, tussen 15.00 en 16.00 uur zijn nieuwste boek ‘Beste mevrouw Eva’. Dit gebeurt bij Boekhandel Veenerick.

Het is tijdens de boekenweek een mooie kans om de mens achter de schrijver te ontmoeten. Met plezier zal Valentijn vertellen over zijn achtergrond, maar ook waar het boek over gaat. ‘Beste mevrouw Eva’ gaat over Elias, die met zijn ouders in een welgestelde wijk woont. Als hij een verstandelijk beperkt broertje krijgt, veranderen de toch al moeizame verhoudingen binnen het gezin. Zijn vader wordt steeds gewelddadiger en zijn moeder is niet bij machte om hem en zijn broertje te beschermen.

Elias kruipt meer en meer in een ouderrol. Hij neemt de zorg voor zijn broer op zich, bekommert zich om het welzijn van zijn moeder en is iedere dag bezig zijn vader te behagen. Buitenshuis houdt hij de schijn van een gelukkig gezin op. Hij vindt zijn toevlucht een paar straten verderop, in het houten huis van een ouder echtpaar.

Er ontstaat een band tussen hem en Eva, aan wie hij zijn thuissituatie toevertrouwt. Haar huis wordt zijn droomland, dé plek waar hij hoopt voor altijd te blijven. Als op een dag de kinderbescherming bij het gezin op de stoep staat blijkt alles waar Elias zijn hoop op had gevestigd echter een illusie.

Hoe dat afloopt? Vraag het gerust aan Valentijn!

“Ik ben een wijnentertainer”

LISSE – De edele wijn was altijd de rode draad in het werkzame leven van Martijn Claassen, eigenaar van Wereld Wijnen. “Wijn is mijn passie en die passie deel ik graag met anderen.”

Hij wandelt door zijn winkel aan de Heereweg 175, waar gekozen kan worden uit 350 soorten wijn. “Elke wijn die hier staat is door mij persoonlijk geproefd en op kwaliteit gekeurd.” Dat gebeurt doorgaans op wijnproeverijen; niet alleen bij importeurs, maar ook bij de wijnhuizen, waar Martijn zelf zijn wijnen vandaan haalt. Onder meer in Zuid-Frankrijk en de Rhone regio. Daarnaast werkt Martijn samen met wijnkopers in Nederland voor wijnen uit de hele wereld.

Martijn lacht: “Mensen denken wel eens, dat zo’n wijnproeverij-inkoop een ontspannen samenzijn is, met gratis drank. Maar het is in feite topsport. Binnen een half uur proef je veertig wijnen. Ik doe dat in twee fases; eerst sluit ik mijn eigen emoties uit om de ware smaak heel klinisch te proeven. Daarna ga ik emotioneel proeven: hoe smaakt de wijn écht, waar past deze wijn bij en bij welke setting kan de wijn het best gedronken worden? Iedere wijn, die hier in de winkel staat, is door mij persoonlijk geproefd en op kwaliteit gekeurd.”

Rode wijn met vis

Wereld Wijnen gaat niet over wijn verkopen, benadrukt Martijn. De wijn moet bij de persoon passen. “Als iemand binnen komt en vraagt om een rode wijn bij een stukje zalm, dan vraag ik waarom hij dat wil. Als die persoon bijvoorbeeld geen witte wijn lust zorg ik voor de goede wijn, die past bij de vis en/of bij de smaak van deze persoon. Daar maakt Wereld Wijnen een verschil mee.”

In feite is Martijn revolutionair bezig in de wijnwereld. Naast zijn winkel verzorgt hij de catering en proeverijen. Ieder jaar heeft hij in de maand maart een pop-up wijnbar. “Daar staan vijftig wijnen open en er zijn twee kenners om je van dienst te zijn. Je kunt er met vrienden komen, een proeverij houden, of gewoon samen een heerlijk uitje hebben. Wanneer je samen proeft, komen de mooiste verhalen boven en dat verhoogt de stemming.”

Wanneer je zo lang professioneel bezig bent in de wijnwereld, verandert dat een mens. Maar in dit geval is het andersom. “Inderdaad; ik verander de wereld van de wijnen, ook al is het in het klein. De wijnwereld was/is traditioneel, waarbij je in jouw winkel wachtte tot de klant binnen zou komen. Tegenwoordig vereist deze wereld meer specialisme en meer kwaliteit. Ik creëer de beleving en heb er een trendy markt van gemaakt. Waarbij ik de klant trigger om te kopen, zoals met de proeverijen en de pop-up wijnbar.”  Hij licht toe: “Als ondernemer kies je niet tussen de noodzaak of keuze om te veranderen. Het gaat om de combinatie. Door veranderingen kom je op nieuwe, verfrissende ideeën Als je niet verandert, wordt je gedwongen een keuze te maken.”

 

Ander karakter

Het mooie aan wijn is, dat iedere wijn een ander karakter heeft. “Een glas cola blijft een glas cola, onder welke omstandigheid je ‘m ook drinkt. Maar een wijn is stemmingsgevoelig. Als je niet lekker in je vel zit, dan smaakt zelfs de beste wijn niet goed.” Wijn is een sfeermaker: “Zeker als je iets lekkers koopt, is het fijn om dit te delen en niet om het alleen op te drinken.”

In 2025 viert Martijn het 20-jarig bestaan van zijn bedrijf. Iedere wijn, die daar staat, is hem even dierbaar. “Ik vind het belangrijk, dat de wijn altijd herleidbaar is; direct naar het wijnhuis of via de importeur naar het wijnhuis.” Tien jaar geleden opende hij zijn winkel en om dat te vieren, organiseert Martijn op 12 en 13 april een ‘Wijnfeestweekend’. “Dan staan onze tien favoriete wijnen open in de winkel, samen met lekkere hapjes, waarbij elke tiende klant een waarde cheque van tien euro ontvangt. Het wordt een feest voor iedereen!”

Organische groei

Hij importeert veel wijnen zelf, rechtstreeks van de wijnhuizen; Wil Wereld Wijnen verder groeien? “Ja, maar alleen via organische groei. Ik ga niet meer actief op zoek naar nieuwe klanten of nieuwe bedrijven. Ik zit aan de max van wat ik zelf kan doen; daardoor gaat het goed en kan ik de beste service verlenen.”

Dus dit is het summum van zijn onderneming? Dat blijkt toch anders te liggen. “Ik zie de potentie om te groeien, maar als ik het doe, zal ik het goed doen. Dan zou ik gekwalificeerd personeel om me heen verzamelen om een grotere speler te worden. Hoewel explosieve groei nu niet in mijn bedrijfsvisie zit, sta ik altijd open voor veranderingen.”

Wereld Wijnen
Heereweg 175
2161 BC Lisse
T: 06 1227 7605
E: info@wereld-wijnen.com
W: www.wereld-wijnen.com

Als twee druppels water

Arjo Haasnoot (55):

Favoriete film / boek:

Ik houd van action sci-fi; er mag wat gebeuren. Geen horror; dat vind ik overdreven en dat moet ik ’s avonds ook niet gaan kijken. Ik ben meer van de Star Trek; dat is van mijn generatie. Ik ben geen lezer, met uitzondering van werkgerelateerde boeken over communicatie.

Modevoorkeur:

Ik ben geen pakmens en draag spijkerbroeken. Ik heb niet eens een pak: alleen mijn trouwpak. De jasjes die ik heb, trek ik nooit aan. Het liefst zit ik thuis lekker slobberig op de bank.

 

Karaktereigenschappen in drie woorden:

 

Rustig, nieuwsgierig en ik ben anders sociaal. Wesley is meer van de knuffel. Het van de knuffel heb ik moeten leren van mijn zoon.

 

Fijnste gezamenlijke beleving:

 

Wat ik heel leuk vind is als we dingen samendoen. Nog vrij recent ging Wesley samenwonen met Jaisy. Het is zo fijn dat je samen aan het klussen bent in het huisje van je zoon. Je ziet hem een beetje klungelen; dat vond ik geweldig. Dat gestuntel heb ik ook gezien bij mezelf, toen Nancy en ik samen gingen wonen.

 

Hobby/Passie:

 

Voetbal; dat heb ik vroeger altijd zelf gedaan bij Rijnsburgse Boys. Ik ben fan van SJC; daar kom ik altijd om naar mijn zoons te kijken. Landelijk ben ik voor Ajax. Daarnaast doe ik aan fitness en hardlopen om mijn hoofd lekker leeg te maken.

 

Wat vind je zelf, waar je beter in bent dan de ander?

Ik heb wel iets meer geduld dan Wesley. Als vader was het altijd al een eigenschap van me om rustig te blijven. Daar hoef ik geen moeite voor te doen.


Wesley Haasnoot (23):

Favoriete film / boek:

 

Star Wars is de leukste filmreeks die ik heb gezien. Ik lees geen boeken. Ik houd wel van biografieën over sporters, maar wil dat kijken en beluisteren.

 

Modevoorkeur:

 

Het coltruitje dragen we wel allebei. Maar met broeken ga ik iets sneller met de tijd mee dan mijn vader.


Karaktereigenschappen in drie woorden:

Sociaal, vriendelijk en zorgzaam.

Fijnste gezamenlijke beleving:

Een vakantie naar Alicante met z’n mijn ouders, broers en aanhang. Als je zo op een oudere leeftijd bent, vind je het ook fijner om samen spelletjes te doen of ergens naar toe te gaan. Vroeger was ik veel meer van het alleen bezig zijn op vakantie en zonder je ouders te gaan zwemmen. Dat we nu meer dingen samendoen, versterkt de band.

 

Hobby/Passie:

Ik voetbal bij SJC. Landelijk ben ik ook voor Ajax. Daarnaast ga ik naar de sportschool. Ook spreek ik veel met vrienden af en doe ik leuke dingen met mijn vriendin.

Wat vind je zelf, waar je beter in bent dan de ander?

In multitasken. Arjo is vooral een dromer. Dan zit je samen op de bank en wordt er van alles gezegd. Vijf minuten later stelt hij dan een vraag waar wij het net tien minuten over hebben gehad.

 

Als twee druppels water

                                                             Evelien (38) van den Berg

Wat zijn jouw favoriete hobby’s en interesses?

Ik vind het heerlijk om boeken te lezen en te Netflixen, maar ook om naar het strand gaan.

Hoe omschrijf jij jezelf in drie woorden?

Extravert, een flapuit en gezellig

Wat is het meest gedenkwaardige moment, dat jullie samen hebben meegemaakt?

De geboorte van Keet!

Wat zijn jouw toekomstplannen?

Voor nu is een jong gezin hebben en werken  in de bovenbouw genoeg. Wat de toekomst brengt, zien we wel.

Lievelingseten

Sushi!

Hoe reageer je op stressvolle situaties?

Dan ga ik van in de ‘Schiet op!’-modus! Bijvoorbeeld, als we ’s morgens ergens op tijd moeten komen.

Waar draait het om in het leven?

Als je niets aardigs kunt zeggen, houd dan maar je mond. Dat zeg ik ook minstens eens per week in de klas. Wanneer mensen behulpzaam zijn en naar elkaar omkijken, wordt het leven gemakkelijker voor ons allemaal.

Modevoorkeuren

Ik ben redelijk casual gekleed, maar draag ook rokken boven mijn Dr Martins of m’n All Stars.

Weekendrituelen

Graag maak ik een strandwandeling of loop ik door het bos.

Favoriete muziek

Ik houd vooral van de oudere rockmuziek, zoals Guns ’n Roses, maar ook metalmuziek, zoals Metallica. Daarnaast luister ik veel naar discomuziek uit de jaren ’70 en ’80.

Wat vind je zelf, waar je beter in bent dan de ander?

Keet kan soms beren en wolven op de weg zien; ik ben er meer in beoefend: je moet gewoon aan iets beginnen.

Voor de verandering

Samenwerken is een kwestie van samen werken. Ook wanneer een bedrijf een nieuwe groeifase doormaakt, is het goed om bestaande relaties mee te nemen in die groei. De man, die dat als geen ander begrijpt, is Frans Klok, mede-eigenaar van StarKozijn Katwijk.

Op 1 april opent de prachtige nieuwe showroom van StarKozijn voor het eerst haar deuren aan de Trappenberglaan 24 in Rijnsburg. Dit moment markeert een nieuwe fase voor het bedrijf, dat al 35 jaar bestaat. Maar liefst 500 m2 aan showroom, waar alle producten van StarKozijn in getoond worden. In totaal beslaat het fonkelnieuwe, gasloze, pand ruim 1.800 m2, inclusief de werkplaats en het kantoor.

Frans: “Met een nieuw pand komt ook de nieuwe visie op de toekomst. Ons doel is niet om een groot bedrijf te worden. Maar om gespecialiseerd te blijven en om mee te gaan met de nieuwe onderdelen van deze tijd. We maken gebruik van automatische afzuigsystemen, zodra er een houtbewerkingsmachine aangezet wordt. Dat is ook fijner en veiliger voor de medewerkers.

in de nieuwe showroom staan alle kozijnen met hun vernieuwde profielen zoals ze dit moment geproduceerd worden.

Nuchter

De hamvraag is natuurlijk; ‘Veranderen, is dat een noodzaak of een keuze?’ Frans: “Ik ben er zelf heel nuchter in. ik vind het een keuze, omdat je er zelf bij bent. Als de noodzaak zou zijn, zou ik met de rug tegen de muur staan en zou er geen andere weg zijn.” Hij is even stil en vervolgt: “Aan de andere kant weet je ook dat je die stap moet zetten, omdat je mee moet blijven doen. Veranderen houdt in feite in, dat je op een bepaalde manier moet groeien. Dat groeien houdt niet per definitie in, dat jouw bedrijf groter moet worden. Veranderen kan ook betekenen de komst van andere typen klanten.”

StarKozijn heeft in feite drie afdelingen: “Mijn zus Johanneke is verantwoordelijk voor kunststof kozijnen, dakkapellen en gevelbekleding voor particulieren. Mijn broer Nathanaël heeft de verantwoording over de houten kozijnen, binnendeuren en voordeuren, dus alles wat met hout te maken heeft. Zelf bedien ik de grote vaste klanten, zoals Dunavie, MeerWonen, Portaal, Hervormde Gemeente Katwijk”

Met de uitbreiding van de showroom groeien ook andere faciliterende bedrijven mee, zoals BB Dienstverlening, die wekelijks ervoor zorgt dat het kantoor en de huidige showroom weer spic en span is. Frans kwam twee jaar geleden met BB Dienstverlening eigenaar John Mijnders in contact. “Tot die tijd maakten de zussen van mijn moeder altijd het kantoor en de showroom schoon. Maar ja, zij werden ook een dagje ouder. Ze kwamen trouw elke maandagochtend, maar je kon ze er natuurlijk niet op vastpinnen. De zaak van mijn broer, Connect Bouw was gevestigd naast het pand van John. Ik liep een keer bij hem binnen en sindsdien verzorgt BB Dienstverlening iedere maandagochtend de schoonmaak van ons gebouw. In het nieuwe pand hebben ze ook al de vloeren gereinigd en zorgen ze voor de glasbewassing.”

Spaanders

Het contact tussen de beide mannen klikte vanaf het begin. “John reageert snel, hij is goed bereikbaar en zijn mensen doen, wat John met je afspreekt. Dat is een zakelijke houding, die wij zelf ook hebben richting onze klanten.” Waar gewerkt wordt, vallen wel eens spaanders (een variant van het aloude spreekwoord). Maar als er eens iets gebeurt, wordt het ook direct opgelost, is de ervaring van Frans. “Zo viel er een keer een bakje koffie op ons kleed. Niets dramatisch, maar er werd direct een reinigingsmachine gehaald om het op te lossen. John stelde direct voor om de hele vloerbedekking te reinigen. Dat is een positieve houding; ze komen om iets op te lossen en zien direct verdienmogelijkheden. Dat vind ik wel knap.”

 

Inzet:

Goed schoonmaakwerk is eigenlijk heel ondankbaar. Wanneer je jouw taken op de juiste manier uitvoert, ziet niemand het. Pas wanneer ruimtes niet goed worden schoongemaakt, valt het op. John Mijnders van BB Dienstverlening beaamt: “Schoonmaak is een sluitstuk op de begroting van iedere onderneming. Het moet picobello, maar het mag niets kosten. Schoonmaak is niet het meest sexy beroep, dat je kunt verzinnen.”

John is echter trots op zijn mensen, die zich iedere dag inzetten om andere bedrijven te laten ‘shinen’. “Het is een bepaald soort mensen, dat dit werk wil uitvoeren. Niet iedere Nederlander wil dat en daarom werken we hier veel met buitenlandse mensen. Zij hebben hart voor hun werk en zorgen ervoor dat het goed wordt uitgevoerd. Daarom zit je bij ons niet voor een dubbeltje op de eerste rij, maar door deze werkmentaliteit is BB Dienstverlening wel uitgegroeid tot één van de grootste bedrijven in de regio.”