Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 november 2007

Nieuwe naam Volksuniversiteit

VOORHOUT – De Vrije Academie Sassenheim en de Volksuniversiteit Voorhout gaan fuseren en de instellingen gaan verder onder de naam ‘Teylinger Volksuniversiteit’. Het definitieve besluit hierover wordt in december door de besturen genomen, maar is deze week naar buiten gekomen. Hein Juffermans, voorzitter van de Volksuniversiteit Voorhout bevestigt het bericht: “De Vrije Academie en de Volksuniversiteit hebben besloten tot een fusie. Maar we hebben nog geen persbericht gestuurd omdat we de docenten hier nog over moeten informeren, begin december.”

29 november 2007

“Mijn auto-ongeluk destijds was misschien wel een zegen”

Feestzanger Alex (Wielders) presenteert derde cd

NOORDWIJK – Op zaterdag 1 december presenteert feestzanger Alex, onder meer bekend van zijn nummer 1-hit “Een bossie rooie rozen”, zijn nieuwe album aan 1.500 van zijn fans. Dit is al weer zijn derde album en draagt de titel: “Op een dag”, dat verwijst naar een van de nummers met dezelfde titel. De Noordwijker Alex Wielders vertelt over zijn vak als artiest en hoe hij tot de top van het Nederlandse feestmuziekgenre is doorgedrongen.

Door Joep Derksen

Als iemand tien jaar geleden aan Alex vertelt had dat hij zanger van beroep zou worden, had hij dit nooit geloofd. Hij had een eigen horecazaak en voorzag zeker geen zangcarriere. Door een auto-ongeluk, waardoor hij twee jaar niets heeft kunnen doen, verloor hij echter zijn zaak. Hij ging werken in cafe Bolle Jan van Rene Froger en begon daar voor de gein te zingen. Dit sloeg heel goed aan en, mede dankzij zijn nummer 1 hit ‘Een bossie rooie rozen’ in het jaar 2000 schoot zijn ster omhoog in muziekland. Over het auto-ongeluk zegt Alex: “Misschien was het ongeluk wel een zegen. Ik verloor de horecazaak, maar dit zingen is zo ontzettend leuk om te doen. Je gaat van locatie naar locatie en overal is het feest.”

Hij vervolgt: “Ik kom op zowel kleinere feestjes als evenementen waar meer dan 100.000 man zijn en verschijn regelmatig op televisie. Maar het maakt mij niet uit waar ik ben, want als de mensen lekker meezingen op de muziek en een fijne avond hebben, is het feest geslaagd. Ik heb gemerkt dat je met muziek de mensen echt blij kunt maken en uit hun isolement kunt trekken. Of je nu in Maastricht, Malaga, Thailand of St. Tropez optreedt.”

Aandenken

Over zijn nieuwe album “Op een dag” vertelt Alex: “Een zomernacht met haar” vind ik een van de mooiste nummers. Maar ook het lied “Sterren” is geweldig. Vaak wijzen mensen naar de sterren als aandenken aan een dierbare die is overleden. In dit nummer spreek ik mijn wens uit dat als ik later dood ga, ik ook bij mijn dierbaren mag hangen. De meeste liedjes op dit album zijn overigens geschreven door producer/tekstschrijver Kees Tiel en ikzelf. Staat zijn allerbeste nummer op dit album? “Ik zou nog eens een keer een heel mooi nummer willen schrijven voor mijn zoontje.”

Met gemak vol

Op de avond van de presentatie van zijn nieuwe album vindt ook een groot muziekevenement plaats in de Leidse Groenoordhallen. Staat dit evenement de avond van Alex niet in de weg? “We zijn acht weken geleden begonnen met de voorbereidingen om dit album op 1 december te presenteren. Een aantal van de mensen die ik ken had inderdaad al kaartjes gekocht voor het evenement in Leiden, maar mijn evenement is nu al zo goed als uitverkocht. De zaal krijg ik met gemak vol.”

Het album, met daarop 13 nieuwe nummers, maar ook bonustracks van eerdere hits, wordt op zaterdag 1 december gepresenteerd in het NH Conference Centre Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Entree is vanaf 19:30 uur. Er zijn optredens van Anny Schilder, de Havenzangers, Wolter Kroes en Dries Roelvink. De uitreiking van het album volgt later op de avond, evenals een optreden van Alex zelf met zijn band. Of er op dit moment nog kaarten zijn, is te zien op:
www.alex.fm.

“Ik heb niets cadeau gekregen en alles bereikt door hard te werken”


Sjaak Arnoldus al vijftig jaar bij De BOB


NOORDWIJK – Het gezicht van Discotheek De BOB, Sjaak Arnoldus, viert vrijdag 30 november het feit dat hij zich al 50 jaar met hart en ziel voor de zaak inzet. Maar laat een ding duidelijk zijn: “Ik stop niet!”, zo zegt de man gepassioneerd.

Door Joep Derksen

Arnoldus (72) kijkt terug op een fantastische tijd en anticipeert op de jaren die nog volgen: “Ik ga absoluut niet thuis zitten, want ik heb dit werk altijd met plezier gedaan. In de loop der jaren is deze zaak gegroeid van een cafe met een kleine bar en een hotel erboven naar de eersteklas etablissement die het nu is. Mijn zoon Marco (44) is eigenaar en je kunt mij de stille partner noemen. Maar in de zaak zitten ook mijn dochter, kleindochter, schoonzoon en schoondochter in wording; het is dus een echt familiebedrijf. Nog altijd ben ik iedere zaterdagavond in De BOB aanwezig en de bezoekers zien me als een van hen.”

Kelner

De vader van de man die viert dat hij zich een halve eeuw heeft ingezet voor de uitgaansgelegenheid waar bijna iedere Duin- en Bollenstreker wel eens is geweest, zette De Bob op in 1955. Na zijn militaire dienst begon Arnoldus as kelner te werken en leerde hij de kneepjes van het vak. In de loop van de tijd volgden enkele verbouwingen elkaar op; de binnenplaats verdween in 1968, De BOB was een bar dancing in het begin van de jaren ’70 en aan het eind van die decade trad het etablissement het discotijdperk binnen. In 1986 nam Arnoldus de zaak van zijn vader over en twee jaar later runden Marco en hij de zaak samen.

Vriendelijk

Arnoldus vertelt over De BOB: “De jongeren kennen me als Sjaak; ik ben een van hen en ze zijn allemaal even vriendelijk tegen me. Een van de hoogtepunten was de verhuizing van de zaak in 1996, want dat ging niet met vijf centen gepaard. In dat jaar hebben we ook het terras opgezet. Ik heb niets cadeau gekregen en alles bereikt door hard te werken. Mijn zoon werkt echter nu het hardst van ons twee.”

De aimabele man is enthousiast over De Grent: “Er hangt hier een gezellige sfeer en het unieke is dat je hier meerdere sferen kunt proeven in de verschillende zaken. De Grent is een echt uitgaanscentrum. In al die jaren is De BOB een ontmoetingsplek geworden voor mensen van alle leeftijden. Zo organiseren we elke laatste vrijdag van de maand de 70er en 80er jaren party; daar komen vooral dertigplussers op af.” In een adem: “Beroemde artiesten als DJ Tiesto en JD Jean hebben hier ook gespeeld in de periode voordat ze wereldberoemd werden.

Sluitingstijden

Ook is hij tevreden over de verruimde sluitingstijden: “Dat is prima, want de mensen gaan meer verspreid naar huis, zo tussen twee en drie uur. Overigens zijn de uitgaanstijden in de loop der jaren toch al stevig veranderd: vroeger ging je vroeg in de avond weer naar huis, nu komen de eerste mensen pas om 23:00 uur binnen. Als je op zaterdagavond om 21:00 uur naar binnenkomt vragen mensen zich af of je niet goed bij je hoofd bent.” Hij stapt over op een ander onderwerp: “Zou je wel willen schrijven dat de twee steunpilaren van De BOB altijd de twee medewerkers geweest zijn, die 35 jaar lang bij ons in dienst waren. Zij waren altijd aanwezig, nooit te laat en nooit ziek.”

De receptie ter ere van het 50-jarig jubileum wordt gehouden op vrijdag 30 november, vanaf 19:00 uur, met daarop aansluitend de 70er en 80er jaren party. Die avond treden onder meer op DJ Berthil van Wijk (de oude eigenaar van Boule 7 – red.) en DJ Charles B.

Ammerlaan voor derde keer Beste Bakker

TEYLINGEN – De echte bakker Ammerlaan doet zijn naam eer aan, want voor de derde achtereenvolgende keer mag Bakkerij Ammerlaan zich de Beste Bakker van Zuid-Holland noemen. De bakker behaalde op dinsdag 6 november met een mokkaschnitt, appeltaartje, witbrood en fijn volkoren brood de meeste punten van de in totaal vijftig deelnemende bakkers.

Ammerlaan behaalde de eerste plaats in de categorie banket en behoorde ook tot de top bij de categorie brood. Dit betekende dat de bakker die drie vestigingen heeft in Teylingen (Herenstraat 112 en Oosthoutplein 1 in Voorhout, Hoofdstraat 255 in Sassenheim), ook over alle categorieen genomen de winnaar was en deze eer komt de bakkende broers Charles en Ron Ammerlaan en hun personeel toe. Om de eerste plaats te vieren kregen zaterdag 10 november alle klanten in de winkels gratis oliebollen.

In de vestiging aan de Herenstraat staat de Beste Bakker Bokaal bijna net zo hard te glimmen als de terecht trotse Ammerlaan. “Vorig jaar behaalden we in de categorie brood de eerste plek en dit jaar doen we het met het banket. Zo zie je maar, dat er ook onderling binnen het bedrijf een gezonde competitie aanwezig is. Je moet veel plezier hebben om het bakkersvak goed te kunnen uitoefenen, maar zo’n prijs winnen geeft inderdaad die pret.” Dat de bakker dit heuglijke feit kan vieren in het jaar dat het bedrijf vijftig jaar bestaat, is ook nog een mooie bijkomstigheid. Ammerlaan heeft ook verdere plannen: “In 2008 gaan we een nieuwe bakkerij bouwen.”

Appeltaart

De keurmeesters van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) gingen niet over een nacht ijs. Het brood en banket werd in genummerde plastic zakken opgehaald en beoordeeld op zaken als originaliteit, kleur, bakaard, smaak/aroma, afwerking en de algemene indruk. Ammerlaan versloeg dus glansrijk vijftig van haar Zuid-Hollandse collega’s, allen ambachtelijke brood- en banketbakkers. Een laatste opmerking mag niet ontbreken, zo vindt de gelukkige winaar: “Alle medewerkers hebben hier aan bijgedragen en ik wil ook nog onze chef banketbakker, Aad Castelein noemen, die deze winnende appeltaart ontworpen heeft.”

Trots van Teylingen toert wereld rond

Kleintje Pils tot 2010 verbonden aan het schaatsen

TEYLINGEN – Al jaren is Kleintje Pils, de muziekband die bij welhaast ieder internationaal schaatstoernooi de sterren van de hemel speelt, de trots van Voorhout. En sinds enkele jaren dus ook de trots van Teylingen. Onlangs reisden de leden van de muziekband helemaal naar Maleisie om de Nederlanders aldaar de feestavond van hun leven te geven. Bandleider Ruud Bakker vertelt over Kleintje Pils.

Orkest Kleintje Pils was deze maand te gast in Maleisië, om daar de festiviteiten in het kader van de viering van 50 jaar onafhankelijkheid muzikaal te ondersteu­nen. Kleintje Pils speelde tijdens de Holland Days in Malakka en bij de festiviteiten van de viering van 50 jaar onafhankelijkheid van Maleisië en 50 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Maleisië. Ook trad de band op voor het 10-jarig jubileum van de Malaysian-Dutch Business Council en voor de Nederlandse gemeenschap in Maleisië.

“Kleintje Pils blijft de komende jaren absoluut te zien, want met de schaatsbond en bondssponsors zijn we overeengekomen dat we ten minste tot de Olympische Winterspelen in Vancouver van 2010 aan het schaatsen verbonden zijn. Daarnaast zijn we in gesprek met organisaties in het buitenland voor optredens op de Olympische Spelen van Beijing, een Hollands Feest in Toronto en Koninginnedagfestiviteiten.”

Hoempamuziek

Hij vervolgt: “De groep bestaat uit elf personen en is opgericht in 1975. Door de creatieve en degelijke benadering, maar ook een grote ver­scheiden­heid in reper­toirekeuze, weet Kleintje Pils met veel enthousi­as­me het publiek voor zich te winnen. We spelen net zo gemakkelijk hoempamuziek als Verdi. Ik zeg wel eens: Ons repertoire gaat van Strauss tot house.”

Iedereen kent Kleintje Pils van de optredens tijdens de EK en WK schaatsen, maar de band treedt op veel meer evenementen op. Zo waren ze aanwezig bij de inhuldiging van het Nederlands voetbalelftal bij het Europees Kampioenschap (1988 – red.) en de World Cup USA in 1994. De band was ook paraat tijdens de Olympische winter- en zomerspelen in Calgary, Albertville, Seoel, Nagano en Sydney.

Vanwege de positieve uitstraling in de sport en de functie als muzikale ambassadeurs, alsmede vertegenwoordigers van Holland Promotie, is enkele jaren geleden bandleider Ruud Bakker tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemd en mag Kleintje Pils zich het 'Koninklijk onderscheiden Oranje-orkest' noemen.

Schema van evenementen waar Kleintje Pils te zien en te horen is:

26, 27, 28 oktober 2007 Aegon NK Afstanden. Heerenveen

12, 13 januari 2008 EK Allround. Kolomna Rusland

19, 20 januari 2008 WK Sprint. Heerenveen

9, 10 februari 2008 WK Allround. Berlijn Duitsland

22, 23, 24 februari 2008 WorldCup Finale. Heerenveen

6, 7 maart 2008 WK Afstanden Nagano, Japan Optie

Right to Play Run 2008
In één van de weekenden van de WK Sprint, of de World Cupfinale (n.n.t.b.) is op een zaterdagochtend de Right to Play Run in Leeuwarden. Daar speelt Kleintje Pils bij start en finish en tijdens de wedstrijd langs het parcours in Leeuwarden.

Toon van Duin trots op winkel van de toekomst

Scannen normaal bij Albert Heijn Voorhout

VOORHOUT – Met de komst van een Albert Heijn supermarkt op de Jacoba van Beierenhof, kan Voorhout eindelijk zeggen dat het aan beide kanten van het spoor een volwaardig winkelcentrum heeft. Op woensdag 28 november vindt vanaf 18:00 uur de officiele opening plaats van de meest moderne AH-vestiging van Nederland. ‘Bij binnenkomst stap je in de toekomst van het AH-shoppen!’

Door Joep Derksen

De AH-Voorhout is een van de vier zogeheten doorbraakwinkels, waarbij het winkelen op een nieuwe manier kan plaats vinden. Om geen last meer te hebben van lange rijen bij de kassa’s kan iedere klant een eigen scanner pakken om, nadat de eigen bonuskaart in dit apparaat is gestopt, de gewenste producten zelf te scannen. Bij de uitgang van de winkel staat een betaalautomaat, waar met de pinpas de boodschappen betaald kunnen worden. Overigens zijn er nog steeds de ‘ouderwetse’ kassa’s, voor diegenen die deze nieuwerwetse methode van het zelf-scannen nog even willen aankijken. Deze angst is echter ongegrond, zo laat supermarktmanager Toon van Duin weten: “Iedereen kan het; van 8 tot 88.” Overal in de winkel zijn AH-medewerkers aanwezig om de klanten met raad en daad bij te staan. Uiteraard gaat Albert Heijn uit van de eerlijkheid van de mensen, maar af en toe worden wel steekproefsgewijze controles gehouden en worden vijf van de artikelen in de winkelwagen gecontroleerd.

Doorbraak

Van Duin is al dertig jaar werkzaam voor Albert Heijn en hij woont zelf in Voorhout. Ook voor hem persoonlijk is de opening van de nieuwe doorbraakwinkel een unieke gebeurtenis: “De toekomst is vandaag begonnen. Met 1.500 m2 vloeroppervlak en meer dan 16.000 artikelen is deze winkel groter dan, bijvoorbeeld, de vestigingen in Sassenheim en Warmond en bij binnenkomst stap je in de toekomst die Albert Heijn heet. Op zaterdag 24 november zijn we begonnen met het vullen van de vakken en veel van de 110 mensen die hier hun nieuwe werk hebben gevonden zijn nu al druk bezig om van deze winkel de beste AH-vestiging van Nederland te maken. Wist je trouwens dat 95% van deze mensen uit Voorhout komt en dat een groot deel van hen herintreedster is? We kunnen overigens nog tien extra mensen gebruiken die ’s avonds en op zaterdag inzetbaar zijn.”

Lopend door de supermarkt vallen onmiddellijk de brede paden op, waar ook minder validen of ouders met kinderwagens goed hun weg weten te vinden. Bij alle producten staan heel duidelijk de prijskaartjes aangegeven en ook de bonusartikelen zijn goed zichtbaar.
Van Duin: “De rode en oranje route geven de lage prijzen en de aanbiedingen aan. Deze laagst geprijsde producten en grootverpakkingen zijn in de winkel herkenbaar aan de opvallende rode kleur. De oranje kleur in de winkel wijst de klanten op de ruim 400 wekelijkse bonusaanbiedingen. We kunnen hiermee absoluut op prijs concurreren met andere supermarkten. Het goedkoopste product kost maar 7 cent en dat is een blikje tomatenpuree. Voor de culinaire fans hebben we het concept ‘Koken met sterren’. De klant zal ook versteld staan van ons bijzondere wijnassortiment met rode, rose en witte wijnen. Bezoek eens de groenteafdeling; naast de aloude sla en bloemkool kan de consument de meest exotische groenten aantreffen.”

Gratis winkelen

Op vrijdag 30 november wordt het winkelcentrum officieel geopend. Voor de openingsactie van Albert Heijn op woensdag 28 november, om 18:00 uur, heeft Albert Heijn drie buurtbewoners gekozen die gratis mogen winkelen voor een goed doel. Mevrouw Daalder doet boodschappen voor Scouting Boerhaave. De heer Kamminga gaat zijn winkelwagen volladen voor de 's Heerenloo Groep; een huis waar mensen wonen met een verstandelijke beperking. Mevrouw van Rijn, tenslotte, koopt in voor het winterspektakel van de Andreas School. Deze mensen mogen anderhalf uur gratis winkelen en mogen alle boodschappen meenemen die ze in, op en aan een winkelwagen kunnen hangen.”

Van Duin: “En ook na de opening blijft het feest bij ons. Zo zijn er extra veel aanbiedingen en ontvangen klanten tot en met zaterdag 1 december a.s. bij besteding van minimaal 20 euro, gratis een appel-abrikozentaartje. Bovendien hebben we drie weken lang 50% korting op producten als de varkenshaas, een liter verse sinasappelsap, Lay’s Chips en vaatwasmachinetabletten.”

Hij besluit: “Voorhout mag trots zijn op deze winkel, want het is de mooiste winkel van heel Teylingen. Voor levensmiddelen hoef je Voorhout niet meer uit. Zo hebben we op de delicatessenafdeling een gril, waarbij de consument vers gegrilde kip of rosbief kan halen.”

Apotheek schenkt beamer

VOORHOUT – De bewoners van het woonzorgcentrum Gertho, dat onder de Buitenplaats Nieuw Schoonoord (BNS) valt, werden woensdag 21 november blij verrast met een beamer, waarmee prachtige dvd-films bekeken kunnen worden. De beamer is geschonken door de Apotheek Voorhout aan de Herenstraat, die vorig jaar haar 25-jarig jubileum vierde.

Apothekers Kees-Jan Smak en Marrit Wester werden hartelijk bedankt door Ria Rijntjes, zorgmanager van Gertho, voor het schenken van de beamer. Terwijl de bewoners genoten van de film Radio City van Andrie Rieu, vertelt Smak: “We boden BNS als relatie aan of we wat voor hen konden betekenen in het kader van het 25-jarig jubileum. We besloten om hen een beamer te schenken die gebruikt kan worden voor de entertainment van de bewoners. Door de verbouwingsperikelen van de afgelopen tijd, kon de beamer nu pas worden geplaatst. De bewoners van Gertho zijn trouwe klanten van ons die bijna nooit in de zaak komen en daarom komen wij naar hen toe.”

Peuterspeelzalen op weg naar fusie

TEYLINGEN – De drie stichtingen die het peuterspeelzaalwerk uitvoeren, De Peuterkorf (Sassenheim), Stichting Peuterspeelzalen Voorhout en De Woezel (Warmond) ondertekenden maandag 26 november een intentieovereenkomst om te komen tot een fusie. Doel is om de vrijwilligers te ontlasten in een beroepsgroep waar de regels alsmaar complexer worden en een professionele aanpak meer en meer noodzakelijk wordt. Voor het personeel verandert er vooralsnog weinig en ontslagen worden niet verwacht.

Door Joep Derksen

Wim Hollart, Wethouder Welzijn, ondertekende het convenant namens de gemeente en hij was enthousiast over deze intensieve vorm van samenwerking, die moet leiden tot een fusie: “Hoewel er vaak veel kennis en ervaring aanwezig is bij de besturen, wordt het toch steeds lastiger een peuterspeelzaal te besturen. De drie stichtingen, die samen zes peuterspeelzalen exploiteren, spraken kort voor de zomervakantie voor het eerst met de gemeente over de mogelijkheden voor de toekomst. Zij hebben al in september hun bereidheid aan te geven om samen te werken en het is de bedoeling dat de drie stichtingen gaan fuseren.”

Astrid Floor, secretaris van de Stichting Peuterspeelzalen Voorhout, spreekt namens de drie stichtingen: “De verwachtingen ten aanzien van de organisatie- en personeelskwaliteit worden alsmaar hoger. Het wordt steeds moeilijker om bestuursleden te vinden die de benodigde kennis hebben. Ook hebben wisselingen van bestuur een negatieve invloed op het reilen en zeilen van de stichtingen. Met name de stichtingen in Sassenheim en Warmond kampen hiermee. In Voorhout heeft enkele jaren geleden al een professionalisering plaatsgevonden, waarbij Ludy van Zanten directeur is geworden en het bestuur meer op afstand zit.”

Peuterpraat

Wel is nu al duidelijk dat de werkwijze waarop met de peuters op de peuterspeelzalen omgegaan wordt, zal veranderen. Vroeger was een peuterspeelzaal een locatie waar peuters lekker konden spelen, maar op korte termijn wordt op alle peuterspeelzalen in Teylingen het taalprogramma Peuterpraat geimplementeerd. Ludy van Zanten, directeur van Stichting Peuterspeelzalen Voorhout, zegt hierover: “Er wordt nog steeds gespeeld, maar door de kennis en begeleiding wordt eerder ingespeeld op een achterstand in de ontwikkeling. Met Peuterpraat zijn we bezig om woorden constant te herhalen. Dit gaat allemaal spelenderwijs en als er een achterstand is, dan krijgen de peuters spelletjes of leesboekjes mee naar huis, zodat het herhalingsproces samen met de ouders gestimuleerd kan worden.”
Na de ondertekening van het convenant bleken ook andere redenen ten grondslag te liggen aan de fusiewens, zo laat De Woezel-bestuurslid Ans van Rooyen weten: “Er worden steeds minder kinderen geboren in Warmond. Met de fusie hoeven we niet meer te tobben wanneer het aantal leerlingen terugloopt. We kunnen nu ook leidsters onderling uitwisselen en gezamenlijk knutselspullen inkopen of zorgen voor opleidingen.”

Scholierenstaking rustig verlopen op Rijnlands

SASSENHEIM – De landelijke stakingsactie van scholieren heeft ook de leerlingen van het Rijnlands Lyceum niet onberoerd gelaten. Vrijdag 23 november staakten zo’n 150 van de 1.350 leerlingen omdat er geruchten waren dat er meer uren gewerkt zou moeten worden en dat de vakanties korter zouden worden.

Door Joep Derksen

Mevrouw A. Verkade, rector, legt uit wat er gebeurde: “Op vrijdagochtend is er één lesuur een korte actie is geweest. Naar aanleiding van deze actie heb ik samen met een collega de klassenvertegenwoordigers bij elkaar geroepen en van hen gehoord waarom de leerlingen actie voerden. We hebben de afspraak gemaakt om op dinsdag 27 november officieel in overleg te gaan met de leerlingenraad. Vandaag (maandag 26 november – red.) is alless heel rustig gebleven.”

De rector vervolgt: “Het is ons opgevallen dat er landelijk allerlei berichten over MSN en SMS is gegaan en hierdoor bestond de vrees dat er van alles zou veranderen. Dat is echter absoluut niet aan de orde. De 1040 uur die de leerlingen moeten werken is al jaren geleden afgesproken en hier wordt ook op gecontroleerd. De angst dat er minder lange vakanties zouden zijn hebben we ontzenuwd.”

Ze besluit: “De actie is op onze school heel klein gebleven. Hoewel we de geruchten ontzenuwd hebben, willen we toch met de leerlingenraad overleggen om nog even alle puntjes op de i te zetten. Wellicht komen er in dat gesprek ook andere zaken aan bod waar de leerlingen mee zitten. En voor de rest kijkt de schoolleiding uit naar de landelijke discussie en wachten we in spanning af hoe dit afloopt.”

De tijd vooruit

VOORHOUT – Het is een prachtige klok, die enkele weken geleden op het parkeerterrein naast het station geplaatst is. Er is alleen een klein puntje: hij geeft niet de juiste tijd aan. Nog altijd wordt de zomertijd aangegeven, terwijl de uurwerken op het station zelf onlangs al wel omgeschakeld zijn naar de wintertijd. Een omwonende relativeerde de situatie: “Als ze maar lang genoeg wachten, dan geeft de klok vanzelf weer de juiste tijd aan.”

Niet Winkeldag slaat niet aan

TEYLINGEN – Zaterdag 24 november was het Nationale Niet Winkeldag. Dit evenement werd voor de vijftiende keer georganiseerd, maar lijkt nog niet erg succesvol. In alle winkels was het gezellig druk. Veel Teylingers moesten nog de boodschappen voor het weekend halen, anderen waren druk bezig om cadeautjes voor de feestdagen uit te zoeken.

23 november 2007

Touwtrekken om Tulipland

STREEK – De heren kunnen er om lachen; afgelopen dinsdagavond werd tijdens een avond over de ‘freeriderstax’ in Panorama Tulipland de strijd tussen Teylingen en Lisse om de toeristische attractie binnen haar gemeentegrenzen te krijgen treffend in beeld gebracht. Wethouder Bas Brekelmans van Lisse (links) en zijn collega Bert Homan van Teylingen (rechts) trekken letterlijk aan Herman van Amsterdam en Piet van Vliet, eigenaren van het panorama.

Door Joep Derksen

Al maandenlang wachten de gemeenten Teylingen en Lisse op de definitieve uitslag van Panorama Tulipland over de toekomstige locatie van deze toeristentrekker. Teylingen ziet het Panorama graag bij het kasteel van Teylingen en Lisse ziet mogelijkheden bij het kasteel Keukenhof. Voorafgaand aan de bijeenkomst grapten Brekelmans, Homan dat het wel een heel aardige foto zou zijn als de twee wethouders aan weerszijden van de Panorama Tulipland-eigenaren zouden staan en hen symbolisch naar hun gemeente probeerden te trekken. En dat soort grapjes moet je natuurlijk niet maken als er een journalist naast staat!

Van Amsterdam inmiddels serieus: “Rond de Kerst (van dit jaar - red.) verwachten we te kunnen zeggen voor welke gemeente we gekozen hebben.” Overigens haastten de grappenmakers zich nog wel te benadrukken dat schilder Leo van den Ende - die niet aanwezig was op de avond voor de freeriderstax – natuurlijk ook nog een belangrijke stem in het geheel heeft. Die liet eerder al zijn voorkeur voor Lisse blijken.

Meerderheid TOV-ondernemers voor invoering ‘freeriderstax’

Discussieavond in Panorama Tulipland matig bezocht

TEYLINGEN – Niet meebetalen, maar wel meeprofiteren. Dat moet niet kunnen, was de conclusie tijdens de eerste openbare discussieavond over het invoeren van een extra ondernemersbelasting, de zogeheten ‘freeriderstax’. De avond, afgelopen dinsdag in Panorama Tulipland, trok veertig ondernemers en politici. Drie vertegenwoordigers van de steden Helmond, Leiden en Rotterdam vertelden over hun versie van een freeriderstax, met als doel om het binnengebied of centrum drastisch te verbeteren.

Door Joep Derksen

De avond was georganiseerd door de VVD, TOV (Teylingen Ondernemers Vereniging), Kamer van Koophandel en Rabobank. In totaal hadden 1.100 bedrijven en instellingen een uitnodiging ontvangen om naar deze informatieavond te komen. De opkomst van zo’n 40 ondernemers en politici mocht dus matig worden genoemd.

De eerste spreker, Thieu de Wit, sprak over het Helmond City Management (HCM) dat hij had opgezet: “Helmond had 25 jaar niets aan het centrum gedaan en dat is een blunder, want het centrum is het visitekaartje van alle dorpen en steden. Bij de introductie van HCM stelden we dat alles wat een centrumvoorziening is, ook alleen in het centrumgebied komt. In de andere wijken komen alleen de noodzakelijke voorzieningen. We zorgden voor verbetering van de infrastructuur, bereikbaarheid, veiligheid, parkeren en evenementen. Als het centrum er goed uit ziet, is dat goed voor de ondernemer en stijgt de waarde van het pand.” Om dit alles te bekostigen, betaalden de ondernemers reclameheffing en de gemeente droeg 50.000 euro bij (25% van de totale opbrengst).

Uit nood geboren

Voormalig wethouder van financiën in Leiden, Rogier van der Sande, vertelde dat hij in het begin tegenstander was van de invoering van het zogeheten centrummanagement. De ondernemers vroegen daar echter om een OZB-verhoging om postcodegewijs het opgebrachte geld weer in te zetten. Van der Sande: “Het geld dat de bedrijven in een bepaalde wijk of straat samen opbrachten, wordt dus ook alleen maar gebruikt in datzelfde gebied. Dit idee is ontstaan om de freeridersproblematiek aan te pakken. In de Havenstraat waren maar 13 ondernemers lid van de ondernemersvereniging en er was een algemeen gevoel van ‘Het heeft toch geen zin’. Het ondernemersfonds is dus uit nood geboren.” De verhoging van de OZB voor niet-woningen leverde echter 850.000 euro op. Enthousiast geworden door dit succes besloot Leiden ook een reclamebelasting in te voeren “omdat we geld tekort kwamen. Tot onze verrassing vonden de ondernemers dat helemaal niet prettig.” Guus van der Werff, directeur ondernemersfederatie Rotterdam City informeerde de aanwezigen dat zijn stad vooral bezig is geweest om de jarenlange overlast van junks, criminaliteit en hondenpoep te bestrijden.

Sluier

Desgevraagd vertelde Homan welk model hem het beste beviel. Volleerd politicus als hij is, liet hij alle opties open en noemde de voordelen van iedere versie op. Ook lichtte hij een puntje van de sluier: “Als de gemeente de OZB met 7% verhoogt, dan kun je aan de bak. 5% is namelijk wel erg laag. We moeten dit echter in zeer nauw overleg met TOV Teylingen regelen en de inkomsten vloeien een op een terug naar de ondernemers.”
Souffleur Ard van der Steur vroeg het publiek of ze voor of tegen de invoering van de freeriderstax voor ondernemers waren. De overgrote meerderheid van de TOV-ers vond het een tof idee. Er zaten echter geen ondernemers in de zaal die geen lid van de TOV waren, dus hun visie werd niet gehoord. Wethouder Homan heeft in ieder geval voldoende om na te denken over de volgende stappen voor het invoeren van de freeriderstax.

Zes toneelstukken bij jubileum Cultuur Verheft

VOORHOUT – Het jubileumjaar in het kader van het 60-jarig bestaan van toneelvereniging Cultuur Verheft, wordt in het weekend van 24 en 25 november spetterend afgesloten. Er worden niet minder dan zes toneelstukken op de planken gebracht en veel leden van de vereniging steken iedere minuut van hun vrije tijd in de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat de uitvoeringen perfect zullen verlopen.

Door Joep Derksen

De voorstellingen vinden plaats in het Teylingen College aan de Leidse Vaart en het publiek kan kiezen uit de volgende shows. “Gast uit Philadelphia”: Een man wordt wakker met een flinke kater, ziet tot zijn grote schrik dat er een vrouw naast hem in bed ligt en realiseert zich plotsklaps dat zijn eigen vrouw ieder moment uit Philadelphia aan kan komen. “Hoe de schout zichzelf aan de schandpaal bracht”: een oud-Hollands wagenspel.

Coupe Royal”: Diederik schrijft zich in bij een relatiebureau omdat de nachten toch wel eenzaam zijn. Erna werd door haar zoon ingeschreven en ze ontmoeten elkaar vanavond voor het eerst in een sjiek restaurant. Vinden zij het geluk? “Gasten uit Londen”: Vol verwachting reizen Diana en Sidney samen naar Hollywood voor de Oscaruitreiking. Wat zo’n nominatie allemaal teweeg brengt.

Kip met friet”: Op de terugreis van hun vakantie besluiten de familie De Ruiter en hun aanstaande schoonzoon onderweg een hapje te gaan eten. Na lang zoeken vinden ze eindelijk een restaurant, waar het interieur en de bediening zeer te wensen over laat. Omdat men trek heeft en geen zin heeft om naar een ander restaurant te gaan zoeken, besluit de familie te blijven. Als dan twee Hells Angels noodgedwongen aan hun tafeltje komen zitten, verloopt het etentje anders dan men had verwacht. “Moederfiguur”: Lucy, moeder van 3 kinderen, leeft in haar eigen wereld. Ze heeft haar handen vol aan haar kinderen en haar man is weinig thuis. Wanneer zij de telefoon niet opneemt, belt haar man naar de buren. Zij komen poolshoogte nemen en komen binnen in Lucy’s wereld. Dat dit de nodige gevolgen zou hebben, konden zij niet vermoeden.

Voor de uitvoering op zondagmiddag (aanvang 13:30 uur) is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Kaarten reserveren kan via telefoonnummer 0252 230 722 bij Edith Wolvers. Ook kunnen kaarten besteld worden op:
www.cultuurverheft.nl. De zaterdaguitvoeringen zijn al compleet uitverkocht.

Welzijnsonderzoek: stijging in speciale voorzieningen

SWOT ondervraagt 75 plussers over woonsituatie

TEYLINGEN – Afgelopen maand zijn de resultaten bekend geworden van de welzijnsbezoeken van de Stichting Welzijn Ouderen Teylingen (SWOT). Niet minder dan 477 senioren, die ouder zijn dan 75 werden ondervraagd over onderwerpen als wonen, zorg, gezondheid, vervoer, dienstverlening, sociale contacten, mobiliteit en financien. Doel van dit onderzoek was te kijken hoe groot de bekendheid van de SWOT is en in welke mate gebruik wordt gemaakt van de voorzieningen waarover deze doelgroep kan beschikken.

Door Joep Derksen

Anton Kuckartz, directeur van de SWOT, laat drie lijvige rapporten zien, die vol staan met cijfers en percentages. De voorzieningen in de gemeente en de ervaringen van de Teylingse senioren zijn vergeleken met de antwoorden van 22.000 ouderen uit de provincie. Op bijna alle fronten scoort Teylingen (veel) beter dan gemiddeld.
Kuckartz is dan ook terecht tevreden over de resultaten: “We zijn dit onderzoek in 1999 begonnen en herhalen het iedere vier jaar. Het belangrijkste doel is, dat we de ouderen informeren over de voorzieningen. Uit deze cijfers blijkt, dat we op dat punt in Voorhout een echte inhaalslag hebben gemaakt. Het percentage van de mensen dat bekend is met de vrijwillige hulpverlening bijvoorbeeld is gestegen van 40% naar 93%.” Hij vervolgt: “Teylingenbreed maken ook meer mensen gebruik van woningaanpassingen; of het nu gaat om een traplift, een rollator of – buitenshuis – een scootmobiel. Dit is ook een compliment naar de gemeente toe. Daarnaast is het fijn te zien dat het SWOT veel bekender is geworden en dat we meer gebruikt worden.”

Vrijwilligerswerk

“Wat opvalt is, dat maar liefst 18% van de 75+ers vrijwilligerswerk doen; dat is een hoog percentage. Overigens is het voor de mensen zelf ook goed om actief te zijn; het bevorderd de lichamelijke en geestelijke gezondheid.” Kuckartz waarschuwt: “De overheid wil via het ‘civil society’ project het vrijwilligerswerk stimuleren, maar je moet als gemeente zijnde niet alles van de vrijwilligers verwachten. Je moet oppassen dat je niet teveel taken op hen afschuift.” Zelfkritisch: “Aan de andere kant werkt het SWOT hier zelf aan mee, omdat we nieuwe projecten opzetten.”

Wat is het voornaamste doel van het onderzoek? “Dat is ontegenzeggelijk het bezoek zelf, dat de vrijwilligers bij de senioren afleggen. Hierdoor vangen we signalen op en kan adviserend opgetreden worden. Niet iedere 75+er is kwetsbaar, maar je loopt wel het risico kwetsbaar te worden.” Is het frustrerend om oud te worden? “Niet iedereen moet bang zijn dat hij veel problemen krijgt op latere leeftijd, want het is maar een minderheid van de senioren die ziek worden en aan huis gekluisterd blijven. Wel is het belangrijk dat je bijtijds zorgt voor woningaanpassingen, levensloopbestendig maken, heet dat tegenwoordig. Dan gaat het om maatregelen te nemen om gelijkvloers te wonen, hulpmiddelen te installeren of te verhuizen naar een andere woning.”

De directeur concludeert: “Je hoeft niet bang te zijn om ouder te worden en veelal kun je actief blijven. Dit heb je ook deels in eigen hand, wanneer je minimaal dertig minuten per dag actief beweegt. Dat is namelijk heel belangrijk om de botontkalking af te remmen. Bovendien helpt lichamelijke beweging ook tegen psychische aftakeling.”

Ballonvaart voor Voordouw-klanten

VOORHOUT – De oplettende wandelaars over het Kerkzicht viel het al op, want keurslager John Voordouw heeft dinsdag 13 november als eerste de bedrijfsnaam op de ramen van zijn winkel gezet. Terwijl hij en zijn vrouw Ina druk bezig zijn om de inrichting tiptop in orde te krijgen, vertelt John over de nieuwe locatie.

“We gaan niet uit Voorhout of zelfs het dorp weg. Sterker nog, we komen midden in het echte centrum van Voorhout. Met onze locatie direct naast de Albert Heijn zijn Ina en ik heel blij, want als het bij hen klanten regent, druppelt het ook bij mij. Op maandag 26 november houden we vanaf 19:00 uur open huis. Onze eerste openingsdag is 27 november en dan hebben we ook een nieuw product: broodjes zoals pistoletjes, ciabatta en bruine en witte bolletjes.”

Ina en John hebben de hele inrichting zelf bepaald; van de tegels aan de wand, het koffiezetapparaat met gratis koffie voor de klanten, tot de kleuren van de nieuwe werkkleding van het personeel. Ze zijn dan ook helemaal klaar voor een nieuwe fase in hun zakenleven: “Vanaf de openingsdag hebben we spetterende aanbiedingen, zoals een kilo varkenshaas voor 10 euro, filet americain (100 gram) voor 0,99 euro, een broodje carpaccio voor 2,50 en elk tweede vers belegde broodje voor de halve prijs.”

Ook kunnen de klanten acht weken lang kans maken op een gratis ballonvaart: “Bij iedere aankoop kan de klant een kaartje invullen en elke zaterdagmiddag laten we een van de klanten een winnaar trekken. Dit doen we acht weken lang en alle winnaars gaan ergens in april samen met een professionele ballonvaarder, Ina en ik de luchtballon in om een half uur lang boven Voorhout en de regio te zweven.”

Shantala Peutermassage: voor een betere band met je peuter

STREEK – Christien van der Lans uit Voorhout zet begin volgend jaar een voor de Duin- en Bollenstreek nieuw fenomeen op: de Shantala Peutermassage op muziek. Juist door het spelen en masseren van je eigen kind, versterk je de band met je peuter, zo is de achterliggende gedachte.

Van der Lans heeft vanuit haar Praktijk Beethoven al babymassagelessen gegeven en veel ouders vonden het jammer dat met het groeien van hun kinderen ook de lessen verleden tijd waren. Ze vertelt: “De babymassage is heerlijk voor de babies, maar daarna is er niets meer, terwijl aanraking een eerste levensbehoefte is. Peuters willen lopen, rennen en vliegen, maar met de peutermassage kunnen de ouders een vol uur aan hun kind besteden. De peuters gaan overigens niet uit hun kleren, maar worden in op muziekklanken en in spelvorm aangeraakt door hun moeders en vaders.”

“De voordelen van peutermassage zijn dat het contact tussen ouder en kind verbeterd wordt, door dit intensieve moment van samenzijn. De peuter krijgt zo echt een stukje aandacht waar deze recht op heeft. Ook is het ontspannen voor de ouder zelf en het versterkt de band tussen de beiden, waardoor de kinderen meer in balans en rustiger worden. Onderzoek heeft ook aangewezen dat huilbaby’s rustiger worden van babymassage en hetzelfde effect treedt ook op bij (over)actieve peuters.”

Ze besluit: “Als je twijfelt of je hiernaar toe moet gaan, moet je zeker komen voor een sessie van vijf lessen. Met de informatie uit die lessen kun je ook thuis de peutermassage met je kind voortzetten.
Op dit moment is Van der Lans nog op zoek naar een geschikte ruimte ergens in de Bollenstreek om de cursus Peutermassage te geven. De cursus peutermassage wordt verdeeld in twee groepen en is bestemd voor peuters van 1 tot 2½ jaar en van 2½ t/m vier jaar, samen met hun ouder/verzorger. De cursus bestaat uit vijf groepslessen van een uur. Voor meer informatie over de cursus of een tip voor een beschikbare locatie: Christien van der Lans, M: 06 1094 6751, E: info@praktijkbeethoven.nl, W: www.praktijkbeethoven.nl.

Plus Van Dijk geeft auto weg

VOORHOUT – Supermarkt Plus van Dijk gaf vorige week niets minder dan een auto weg! Uit meer dan 20.000 kaartjes werd uiteindelijk Corinne Baas getrokken, die voortaan op de wegen kan rijden met haar splinternieuwe Chevrolet Matiz. Zelf was ze nog het meest verbaasd: “Ik dacht voordat de prijsuitreiking plaats vond, dat ik wel een bloemetje zou krijgen.”

Door Joep Derksen

Eigenaar John van Dijk vertelt: “De landelijke Plus-organisatie organiseerde de Suc6weken om te vieren dat de supermarktketen in enkele jaren verdrievoudigd is. Sinds 2001 is het aantal winkels verdrievoudigd en om dat te vieren is deze actie opgezet, waarbij iedere Plus -winkel een auto weggeeft; 276 auto’s in totaal. In onze winkel zijn ruim 20.000 kaartjes ingevuld; bij een besteding van 10 euro kreeg je een groen kaartje en bij 15 euro kreeg je een oranje kaartje. Met dit kaartje kon je meedingen voor de auto.”

Zes zaterdagen achter elkaar trok een willekeurige klant enkele groene kaarten en een oranje kaart, wat resulteerde in een totaal aantal van 53 prijswinnaars. Geen van hen wist echter nog welke prijs in de wacht gesleept was. Op donderdagavond 15 november kwamen de 53 gelukkige winnaars van de Plus-Suc6weken bij elkaar in hotel restaurant Boerhaave om te horen welke prijzen ze gewonnen hadden. De prijzen voor de groene kaartwinnaars varieerden enorm: van een boodschappenpakket tot een Senseo-apparaat tot een fiets. Vijf van de zes oranje kaartwinnaars kregen een professionele rijvaardigheidscursus en de winnaar van de Chevrolet Matiz werd op het einde van de avond bekend gemaakt.

Autosleutels

Corinne Baas (54) zat zelf in het buitenland en haar dochter Angèle vertegenwoordigde haar. Na haar terugkeer overhandigden John en Ada van Dijk de autosleutels aan de dolgelukkige winnares. “Ik vind het bijna een beetje gênant: waarom heb ik dit gewonnen en niet een van de vijf anderen?”, zei ze bescheiden. De Chevrolet Matiz komt echter in een goed huis: “Ik rijd nu in een veertien jaar oude Fiat Uno, dus ik ben erg blij met deze prijs. En ik heb mijn dochter beloofd dat ze de nieuwe auto altijd mag lenen!”

Ze vervolgt: “Ik doe twee keer in de week boodschappen bij de Plus en heb altijd de groene en oranje kaartjes ingevuld. De reden waarom ik juist naar deze supermarkt ga, is dat het een heel prettige winkel is; de schappen zijn nooit leeg en de caissières zijn altijd erg vriendelijk. Ik blijf hier altijd winkelen!”

Warm welkom Sinterklaas

VOORHOUT – “Dag, lieve jongens en meisjes, wat goed jullie hier te zien. Het is altijd fijn om weer in Voorhout te zijn!” Eindelijk is het weer zover; Sinterklaas is weer in het land! Duizenden kinderen, jong en oud, stonden de goedheiligman op te wachten, met tekeningen, vlaggetjes en twinkelingen in de ogen.

Door Joep Derksen


Ieder jaar blijft het toch weer spannend of de Sint komt, maar de echte gelovigen twijfelen nooit. Sam (5): “Ik weet zeker dat Sinterklaas komt! Vanochtend heb ik al een auto met een racebaan gekregen en wanneer hij aankomt, ga ik hem bedanken.” Anne (8) had haar schoenen gezet met daarin een wortel en een appel, “Want Sinterklaas is het mooiste feest van het jaar”. De driejarige Caitlin staat op met haar voeten tussen de spijlen van een van de hekken: “Ik wil een Mega Mindypop, want zij vangt alle boeven!”

Elise (4) keek gespannen waar Sinterklaas toch bleef en zegt hoopvol: “Ik wil een echte discobal!” De even oude Marit had een tekening meegenomen voor de Sint. En niemand anders mocht ‘m zien. Hij heeft ook al zijn eerste cadeautje gevonden in zijn schoentjes: “Vanochtend had ik al een zwartepietzwartwitspekkie in mijn schoen!”


Burgemeester Schelberg zag de boot van de Sint als eerste: “Ik zie daar boten!” en hij zette spontaan het lied “Zie ginds komt de stoomboot” in, dat prompt door alle wachtenden langs de Leidsche Vaart werd overgenomen. De pieten op de tweede boot waren zo enthousiast dat ze eindelijk voet aan vaste wal konden zetten, dat die boot dreigde te kapseizen, maar de kapiteinspiet kon het vaartuig goed in de hand houden.

Sinterklaas liep door de haag van mensen en zwaaide naar alle kinderen. Hij mocht in een prachtige koets plaatsnemen, getrokken door Americo en zijn neefje. Op weg naar het gemeentehuis, waar alle aanwezige Voorhouters spontaan voor hem begonnen te zingen, moest de Sint toch wat van het hart: “Wat is er toch weer veel bijgebouwd, het afgelopen jaar!”

Wakker blijven voor Harry Potter

VOORHOUT – In de minuten voor twaalf uur ’s nachts op vrijdagavond verzamelde een groep echte Harry Potterfans zich voor de deur van Hoek Boek. Geen van hen kon ook maar een minuut langer wachten, want na zeven jaar wachten was het zover: het zevende en allerlaatste deel van de Harry Potterboeken kon gekocht worden. De fans werden ontvangen door de medewerkers van de boekenzaak, die zich speciaal voor de gelegenheid op een Potteriaanse wijze verkleed hadden.

Door Joep Derksen

De tienjarige Wessel Nieuwenhuis was de allereerste Voorhouter en misschien wel eerste Nederlander die het boek ‘Harry Potter en de Relieken van de Dood’ in handen kreeg. “Ik heb alle delen al gelezen”, vertelt de jongen enthousiast. “De delen 1, 3, 4 en 5 heb ik thuis en nummers 2 en 6 geleend bij de bibliotheek.” Achter Wessel staat de jeugdige Thom van der Klaauw: is hij ook een echte Potterfan? “Nee, maar ik wilde graag met m’n opa mee, die dit boek wilde hebben: hij heeft namelijk alle Potterboeken al.” De grootvader, Jan Hoogvliet, lacht: “Inderdaad zijn de boeken een goede science fiction combinatie van werkelijkheid en sprookjes, die grenzen aan het geloofwaardige.”

De 17-jarige Marte rekent haar exemplaar af aan de kassa: “Ik heb nu alle zeven delen en het is nu ook mooi geweest.” Meer dan veertig mensen kwamen langs om een exemplaar te bemachtigen. In de voorverkoop heeft Hoek Boek al zo’n 200 boeken verkocht. Ook bij Boekhandel Wagner in Sassenheim en De Nie in Warmond werden vanaf zaterdag 00:01 uur de eerste exemplaren van Harry Potter deel 7 verkocht. De eerste druk van ‘De Relieken van de Dood’ bestaat uit een oplage van 900.000 stuks en is verkrijgbaar in een paperback versie (19,50 euro) en ingenaaide versie (24,50 euro).

Evaluatie wijkschouw centrum leidt tot tevredenheid burgers

Door Joep Derksen

LISSE – De evaluatie van de wijkschouw centrum op woensdag 14 november zorgde over het algemeen voor grote tevredenheid onder de 15 aanwezige Lissers. Wethouder Jan Kippers (CDA) legde hen voor welke gemeentelijke maatregelen zijn genomen om aan de in een eerdere wijkschouw geuite klachten tegemoet te komen.

Zo wordt de hondenpoepbak (dogobak) aan de Iepenlaan verplaatst, zodat deze beter bereikbaar is voor de hondenbezitters en ze niet meer tussen geparkeerde auto’s moeten wurmen om de dogobak te bereiken. Het beplantingsvak van het meidoornplantsoen naast de woning op nummer 36 wordt de komende winter vervangen en de slechte bestrating op de hoek Westerdreef wordt opnieuw hersteld.

Ook gaat de wethouder zich inzetten voor een speelplaatsje voor kinderen tot vier jaar in de Von Bonninghausenlaan. ‘Ik ben zelf groot voorstander van speelterreinen. De kinderen moeten veilig kunnen spelen en dat is op dit moment lastig, maar ik onderken dat er in dit gebied te weinig speelplekken voor de allerjongsten zijn.’ Wat de zichtvervuiling betreft, pakt Kippers niet direct de gft-cocons aan op de hoek Heereweg-Prins Clausplein en Lisbloemstraat: ‘Ze zijn geen verfraaiing van de woonomgeving, maar vooralsnog is er geen geld voor om deze te vervangen.’

Dat de wethouder luisterde naar de aanwezigen bleek wel toen zij hun oppositie uitspraken over de plannen voor de Beatrixstraat. Kippers wilde geen eenrichtingsverkeer instellen, maar na protesten van de toehoorders gaf hij aan dat hij deze mogelijkheid nogmaals serieus wilde bekijken. ‘Zo zie je maar, de mensen die hier zitten, hebben invloed’, sprak Kippers.

Met de klachten over te snel rijdend (zwaar) verkeer in de Julianastraat wordt niets gedaan: ‘De Julianastraat is volgens de richtlijnen Duurzaam Veilig ingericht. De rijbaan is smal en er zijn een aantal asverschuivingen in de straat aangelegd. Er worden geen extra maatregelen genomen.’ Het schuin liggende trottoir ter hoogte van de Grote Kerk wordt niet aangepakt vanwege de kosten; het hoogteverschil ten opzichte van andere straten en het aangrenzende perceel is te groot. Kippers: ‘We moeten dit hoogteverschil accepteren, hoe vervelend dat ook is voor de rollators, maar ze kunnen als alternatief de stoep aan de overkant gebruiken.’

Eerste klimaatbosje aangelegd

Door Joep Derksen

LISSE – Het bedrijf Hoes Installatiebedrijven BV plantte woensdag 14 november samen met Stichting Huis Dever het eerste klimaatbosje van Lisse. Een klimaatbosje bestaat uit drie walnootbomen, geplant in een karakteristieke driehoek, en staat symbool voor de noodzaak om de CO2-uitstoot te verminderen. Het planten van klimaatbosjes is een initiatief van Landschapsbeheer Nederland en de Landschappen. In totaal zijn er in Nederland al 400 van dergelijke klimaatbosjes geplant.

De man die de aanzet heeft gegeven tot het planten van het klimaatbosje is Gert Jan Hoes: de voormalige directeur wilde graag wat achterlaten en zijn initiatief werd met beide handen aangepakt door zowel Dever als zijn opvolgers binnen het bedrijf: Erwin Hoogendoorn en Ed Takken. Terwijl de aanwezigen genieten van de walnoottaart, legt Hoes uit: ‘Vorig jaar las ik in een boekje van Natuurmonumenten over de aanleg van klimaatbosjes. Ik besefte me dat ik ook mijn bijdrage wilde leveren aan een beter milieu en heb dit aangegeven aan mijn opvolgers. Zij waren direct bereid om me hierin te ondersteunen.’

Jan Beek, voorzitter van Stichting Huis Dever, vertelt: ‘Of de klimaatveranderingen de schuld is van de mens of dat het komt door zonnevlekken is nog niet zeker. Maar het is wel duidelijk dat we goed moeten nadenken over wat de mensheid aan het doen is. Een klimaatbosje draagt bij aan een beter milieu en het bestuur van huize Dever is blij en trots dat het klimaatbosje aan ons geschonken wordt.’

De kleinkinderen van Hoes en kinderen van Hoogendoorn en Takken togen vervolgens naar de plek waar de drie Juglans Regia walnootbomen werden geplant. Binnen korte tijd hadden ze drie gaten in de grond gegraven, zetten de boomwortels in de grond, gooiden het zand terug in de kuil en was het eerste klimaatbosje van Lisse een feit. Over enkele jaren, wanneer de bomen volgroeid zijn, kunnen volgende generaties kinderen walnoten rapen onder de bladeren van deze ozonherstellers.

Voor meer informatie:
www.klimaatbosje.nl.

Problemen voor wielerronde

Snelheidsverlagende maatregelen onverenigbaar

Door Joep Derksen

LISSE – ‘De herinrichting van de Spekkelaan is goed in het kader van de verkeersveiligheid, maar een gemiste kans wat betreft communicatie met de omliggende verenigingen.’ Peter Bemelman voorzitter van de renafdeling van de ren en tourvereniging Bollenstreek sprak in tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 15 november.
Bemelman sprak zich uit tegen de wijze waarop wethouder Guus Mesman (PvdA) een voorstel om de Spekkelaan in te richten volgens het Duurzaam Veilig principe aan de gemeenteraad voorlegde, zonder dat enig overleg met de sportverenigingen had plaatsgevonden. 'Verkeersveiligheid is een goede zaak maar de wielerrondes die we voor de KNWU organiseren worden bedreigd, wanneer er hoge snelheidsremmende plateaus op de weg worden geplaatst. Die plateaus doen de fraaie wielerbaan absoluut teniet. Ons voorstel is om te kijken naar snelheidsremmende maatregelen, maar tegelijkertijd ook rekening te houden met wieler- en skeelerevenementen. Graag willen wij met de wethouder in overleg.’

Alternatieven

Wethouder Guus Mesman voelde hier in eerste instantie niets voor: ‘Op verzoek van de gemeenteraad om de veiligheid op de Spekkelaan te bevorderen, heb ik een bureau ingeschakeld om de verkeersveiligheid te verbeteren. Met de omliggende sportverenigingen maken veel jeugdige Lissers, die een kwetsbare verkeersgroep vormen, gebruik van de weg. Ik denk dat een wielerbaan en een verkeersveilige weg moeilijk te combineren zijn. De plateaus moeten snelheid afdwingen, anders kun je een maximum snelheid van 30 km niet handhaven.’

Fractievoorzitter Cees Verburg (D66) deed een handreiking: ‘Er moet gesproken worden over alternatieve maatregelen. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk dan alleen plateau’s; er zijn ook andere effectieve maatregelen die tegemoet komen aan de randvoorwaarden voor een verkeersveilige weg.’ Mesman gaf toe: ‘Ik kan me niet voorstellen dat er andere maatregelen mogelijk zijn die de snelheid afdwingen van 30 km, maar tegelijkertijd wel de fietsers hard kunnen laten rijden. Maar ik wil hier wel met de verenigingen overleg over plegen.’ Gemeenteraadslid Jos Assendelft (Nieuw Lisse) gaf de wethouder een tip: ‘Er zijn zeker mogelijkheden om op een andere manier te hard rijdend verkeer te remmen. Er bestaan klapdrempels die de snelheid van een voertuig registreren en bij een overschrijding omhoog klappen.’

‘Huwelijksdag was geweldig’

Bruidspaar van de maand

NOORDWIJK – De Noordwijkers Joost Vink en Linda Versteege leerden elkaar elf jaar geleden via het uitgaansgroepje kennen in het Deurtje. De vonk sprong niet meteen over en het duurde twee jaar voordat ze verkering kregen, maar op de kermis in Voorhout in 1998 zoenden ze elkaar voor het eerst. Vrijdag 16 november stapten de twee gelukkigen in het huwelijksbootje en beloofden elkaar voor de ogen van hun familie en vrienden eeuwige trouw.

Linda vertelt: ‘De huwelijksdag was geweldig. Ik heb de nacht ervoor bij mijn ouders geslapen en was zenuwachtig. Ik heb me heel druk gemaakt omdat ik heel bang was dat het zou gaan regenen, maar deze angst was ongegrond. We wilden foto’s op het strand maken en dat is gelukt. Al waren mijn vingers na afloop blauw van de kou. We zijn met een mooie trouwauto naar het gemeentehuis gereden, waar we elkaar het jawoord gaven. Vervolgens zijn we gelopen naar de Hof van Holland, in de Voorstraat en hebben hier met de daggasten geluncht. Hierop volgend hebben we geen receptie gehouden, want zo wilden we het niet noemen. We hebben een toast op het huwelijk gedaan. Uiteindelijk zijn we met z’n tweeen naar het Oranjehotel gegaan, hebben daar lekker gegeten en de huwelijksnacht doorgebracht.’

Maastricht

Het gelukkige paar kijkt voldaan terug op de dag: ‘We wilden absoluut geen stukjes of liedjes en dat hebben de gasten ook niet gedaan. Mijn vader heeft bij de toast op ons geproost en hield een korte, maar krachtige speech.’ Hoe heeft Joost de hand van zijn vrouw gevraagd? ‘Hij heeft me niet gevraagd, maar we hebben het in goede harmonie besloten tijdens onze vakantie in Italie. We zaten op een terrasje en bespraken of we nog gingen trouwen en wanneer. Een week later hebben we op de bank thuis gezegd dat we het inderdaad gaan doen.’ Eerst wilden we op 16 mei 2008 trouwen, maar dat ging nog heel lang duren. Vervolgens hebben we besloten om te trouwen op de dag dat we verkering kregen; dat is ook nog m’n moeders verjaardag!’

Binnenkort gaan Joost en Linda een weekje naar Maastricht. Alle vakantiedagen zijn een beetje op, dus een huwelijksreis zit er dit jaar niet in. Linda: ‘Dat komt volgend jaar wel!’

PPO-kwestie

LISSE – Willem van Rheenen stelt het volgende in een open brief: ‘Het College heeft naar mijn beleving genoeg om de brij heen gedraaid en de raad lijkt er aan mee te werken zo luidt mijn conclusie en daarmee is voor mij de maat vol. Er is voldoende aangetoond dat er onjuist gehandeld is en kan het oordeel naar mijn mening juridisch uitgevochten worden om dit boven tafel te krijgen.’

‘Onlangs heb ik de feiten tijdens een politiek congres die onlangs gehouden werd nog eens voorgelegd aan politici, betreffende de aanbestedingen en het rente voordeel die Gemeente Lisse heeft verstrekt maar vooral ook de wijze waarop het transport heeft plaatsgevonden van het PPO terrein. Topmensen hebben mij hun mening gegeven dat de wijze waarop dit heeft plaatsgevonden absoluut niet kan. Een stichting kan daarom mede door de betrokkenheid van de inwoners een versterking zijn voor het onderzoek en tevens ook het rechten tegen de handelswijze van de verantwoordelijke ambtsdragers.’

‘Het is overigens een feit dat ambtsdragers die tegen beter weten in gehandeld hebben privé aansprakelijk kunnen worden gesteld,ook dat is wederom bevestigd. Er werd zelfs opgemerkt (tijdens het congres) dat er voor zaken die minder omvangrijk zijn geweest het college al af moest treden dus zou de Gemeenteraad al op zijn minst actie hebben moeten ondernemen wat zij tot op heden blijven verzuimen. Daardoor ben ik van mening dat de Gemeenteraad zijn taken verzuimd en de burger financiële schade toebrengt door het College niet naar behoren te controleren. Ik heb gevraagd aan de Gemeenteraad of het rentevoordeel dat aan de heer Romeyn akkoord bevonden werd door de Gemeenteraad is goedgekeurd of erger nog waren zij überhaupt wel geïnformeerd over deze handelswijze? Tot op heden lijkt het erop dat de Raad niet op de hoogte was en dat is onaanvaardbaar.’

‘Raadsleden bang om domme vragen te stellen’

STREEK – De gemeenteraden van Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout (HLN) weten onvoldoende over de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) door de ISD Bollenstreek. Dit blijkt uit het rapport ‘Sturing en verantwoording in de Wet Werk en Bijstand’, dat de rekenkamercommissies van deze drie gemeenten naar buiten hebben gebracht.

De kritiek is niet misselijk: ‘De betrokkenheid van de raden is gering, zij nemen een afwachtende houding aan ten opzichte van de uitvoering van de WWB en hebben onvoldoende overzicht over het onderwerp. De ISD staat op het standpunt dat de raden alleen geïnformeerd dienen te worden wanneer de gemaakte financiële afspraken (ruim 5 miljoen euro voor de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout en Teylingen, red.) niet gerealiseerd kunnen worden.’

Het rapport vervolgt: ‘De raadsleden zouden meer vragen moeten stellen over de uitvoering van de WWB, zowel vanuit financieel als inhoudelijke invalshoek, maar ze vinden zelf dat de ISD ook een actieve informatieplicht heeft. Uit de aangeleverde raadsbesluiten blijkt dat de naar de raden doorgestuurde documenten zonder veel discussie worden aangenomen. De meeste documenten worden dan ook niet besproken, maar voor kennisgeving aangenomen.'
Passief
'Voor zover wij hebben kunnen constateren is het voor de raden, op basis van de door ons onderzochte stuurinformatie, niet goed mogelijk om de voortgang en realisatie van de huidige doelstellingen te monitoren en bij te sturen. De raden hebben onvoldoende zicht op de sturingsmogelijkheden die zij hebben. Dit is voor een belangrijk deel het gevolg van de passieve rol die de raden innemen. Er worden geen vragen gesteld over de wettelijke taken en mogelijkheden van de gemeente op dit terrein. Ook is er weinig zicht op de aspecten waarop de raad kaders zou kunnen stellen om te sturen. De vrees “domme” vragen te stellen speelt daarbij onder meer een rol. De raadsleden geven aan het terrein niet te overzien.’
‘Met meer directe sturing aan de uitvoering van de WWB zou deze problematiek opgelost moeten worden, zo menen de rekenkamercommissies. Het onderzoek had tot doel een goed beeld te krijgen van de bij de raden van Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout aanwezige informatie over de uitvoering van de WWB bij de ISD Bollenstreek, en in de toereikendheid van die informatie uit oogpunt van beoordeling van het presteren en de mogelijkheid van de raad om invloed uit te kunnen oefenen.’ De gemeenteraad van Lisse bespreekt het rapport in de raadsvergadering van december.

Kwaliteit accommodaties laat te wensen over

LISSE – De definitieve accommodatienota is uitgesteld tot maart. Deze mededeling deed wethouder Bas Brekelmans (VVD) aan de leden van de commissie Maatschappij en Financien op woensdag 7 november. Hij presenteerde de nota integraal accommodatiebeleid voor het eerst en liet, samen met Annette Prent, adviseur van onderzoeksbureau KplusV, enkele resultaten zien.

Prent: ‘De gemeente wil inzetten op samenwerking met publieke en private partijen en daarbij meer de regierol hebben. Activiteiten worden beoordeeld of ze regionaal, gemeentebreed, wijkgericht of buurtgericht zijn en ze moeten aansluiten bij de leefbaarheid van de omgeving en de participatie van de mensen. Bij de accommodaties staat de noodzaak voorop dat zij gebruikt moeten kunnen worden voor meerdere doeleinden. Hiervoor moet het beheer en de exploitatie verbeterd worden.’

Pijnpuntje

De adviseur vervolgt: ‘De spreiding van accommodatievoorzieningen voor welzijn, cultuur en onderwijs is redelijk evenwichtig. Maar de kwaliteit van een groot aantal sportaccommodaties is niet meer op orde, zeker als je in overweging houdt dat er steeds meer aandacht komt aan de noodzaak van meer bewegen voor jeugd en ouderen. Wat betreft het geplande grote aanbod aan culturele accommodaties; daar heeft KplusV haar twijfels over het rondkrijgen van de exploitatie.’

Ze bracht nog een pijnpuntje naar voren: ‘De afgelopen jaren hebben vorige wethouders reeds een groot aantal toezeggingen gedaan om zaken te realiseren. De financiele consequenties hiervan bedragen drie miljoen euro.’ Brekelmans sprong hierop in: ‘In het kader van betrouwbaar bestuur gaan we deze toezeggingen ook volbrengen, vooropgesteld natuurlijk dat de toezegging op papier staat.’

Over het nieuwe accommodatiebeleid vertelt de wethouder: ‘De voorzieningen worden onderverdeeld in basis, wenselijk en luxe of niet-gesteunde voorzieningen. De gemeente financiert de basisvoorzieningen volledig, de wenselijke gedeeltelijk en de luxe voorzieningen krijgen geen gemeentelijke bijdragen meer. Aan de hand van een opgestelde matrix kan volkomen eerlijk bepaald worden of een vereniging in aanmerking komt voor subsidie.’ Voorbeelden van overwegingen om een gemeentelijke bijdrage te leveren zijn: de betekenis van de voorziening voor de lokale samenleving, professionaliteit van de samenwerkingspartners, mate waarin de voorziening exploitabel is en de mate van multifunctioneel gebruik.

Nieuwe mogelijkheden bij Henny Hoogeveen

NOORDWIJK – Henny Hoogeveen b.v. (Hoofdstraat 49 – 51) is van oorsprong een fotozaak die zich bezig houdt met ontwikkelen en afdrukken van foto’s. De zaak is echter uitgegroeid tot een multimediaal centrum waar printers, Tomtom navigatiesystemen, MP3-spelers, HDTV, DVD spelers en recorders en mobiele telefoons verkocht worden.

Bedrijfsleider Patrick van Steijn vertelt: ‘We gaan volledig voor het fotografieverhaal en hebben daarom de fotostudio compleet aangepakt met een nieuwe vloer en nieuwe mogelijkheden. Individuen en groepen tot twaalf personen kunnen hier terecht voor bedrijfs-, bruid-, portret-, groep- of productfotografie. We werken met allerlei verschillende achtergronden, maar hebben nu ook wat bijzonders; de zogeheten sprookjesfoto’s, die afgedrukt kunnen worden op papier, linnen of ander materiaal. Wij maken een foto van bijvoorbeeld een kind en hij/zij komt op de foto op een pompenblad, een paddestoel of een draak te zitten. Hiermee creeren we foto’s van 1.20 meter breed en oneindig lang: dus ook geschikt om als behang te gebruiken. Henny Hoogeveen is hiermee uniek in deze regio!’

‘Ook hebben we een nieuw pasfotosysteem, dat volautomatisch en foutloos bepaald of de pasfoto geschikt is voor een paspoort. De pasfoto’s zijn ook binnen een minuut klaar. Met dit systeem maken we de foto’s voor alle NOC/NSF sportpasjes, maar ook voor de identiteitskaartjes voor de NS.’ Enthousiast besluit Van Steijn: ‘Vergeet niet dat we ook verrekijkers verkopen en de enige importeur in heel Nederland zijn van Voigtlander fotocamera’s. Hiervan hebben we altijd alles op voorraad! Ook zijn we de grootste dealer in Nederland van Leica en mensen uit heel Nederland bestellen deze producten via onze website.’
Voor meer informatie: Henny Hoogeveen b.v., Hoofdstraat 49 – 51, 2202 ET Noordwijk, T: 071 361 2544, E: sales@fotohennyhoogeveen.nl, W: www.fotohennyhoogeveen.nl.

Muziekfestijn in karaokevorm

Schitteren tijdens ‘Ster van de avond’

Door Joep Derksen

LISSE – Al lang voordat Idols op televisie kwam organiseerde Cécile Truyens het groot Karaokefeest ‘De ster van de avond’. Sinds 1991 wordt dit evenement ieder jaar gehouden en na negen jaar vindt dit evenement weer plaats in De Gewoonste Zaak. Op zondag 25 november treden meer dan veertig acts op en de 500 mensen die verwacht worden, kunnen zich opmaken voor een feest dat om 15:00 uur begint en de rest van de dag en avond doorgaat.

Organisator Truyens vertelt: ‘Die veertig acts oefenen al weken lang en brengen een breed scala aan geluidsnummers voort. Genoten kan worden van muziek van Willeke Alberti tot de Osmon Brothers en van Nat King Cole tot en met Anouk. De presentatie is in handen van niemand minder dan Maya van den Broecke, die gespeeld heeft in Pietje Bell, Flodder en bekend geworden is met haar rol in Vrouwenvleugel.’

Ze vervolgt: ‘In 1991 ben ik begonnen met ‘Ster van de avond’, met het idee dat ik een leuk feest wilde geven. Iedereen kan namelijk zingen, of het nu voor de spiegel is of achter het douchegordijn. Ik zorg dat er een leuke band staat die de muziek goed kan spelen en de artiesten zingen live. Uiteindelijk zijn ze allemaal een ster, want iedereen wordt op handen gedragen. Dit muziekspektakel is voor alle leeftijden. Het is geen disavond, want er zitten echte toppers tussen. We hebben de Nederlandse Prince in huis en verder veel artiesten die echt heel goed kunnen zingen.’

Het evenement begint om 15:00 uur en duurt de hele middag en avond, inclusief eten en een welkomstborrel. De kaarten liggen in de voorverkoop en zijn voor 15 euro verkrijgbaar in De Gewoonste Zaak en de Taveerne in Lisse, maar ook in cafe De Twee Wezen in Sassenheim. Voor meer informatie kan ook contact worden opgenomen via:
cecile@stervandeavond.com of kijk op: www.stervandeavond.com.

Fusie lokale paardensport

LISSE – De drie paardensportclubs - Vereniging Landelijke Ruiterij Lisse, St. Hubertus en ponyclub Poeleway gaan fuseren en gaan verder onder de nieuwe naam ‘Paardensportvereniging St. Hubertus-Lisse’. De gemeente werkt mee aan deze fusie, zo liet wethouder Bas Brekelmans (VVD) dinsdag 13 oktober weten: ‘De rechten van opstal voor de gebouwen van de verenigingen komen, alsmede een lening van 10.891 euro, komen op de nieuwe naam te staan.’

Subsidie voor badminton

LISSE – De Badmintonvereniging Lisse krijgt een subsidie van 630 euro voor het organiseren van een badminton-promotiedag ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum. Dit maakte wethouder Adri de Roon (D66) op dinsdag 13 oktober bekend. Ook hoefde de zaalhuur niet betaald te worden op zaterdag 17 november, de dag dat de promotiedag werd gehouden.

Presentatie over Hobahogebied in extra vergadering afgeblazen

LISSE – De mededeling van wethouder Guus Mesman (PvdA) dat de geplande commissievergadering op 27 november over het Hobahogebied geen doorgang zou vinden, leidde tot grote verbazing bij de leden van de commissie Ruimte en Infrastructuur.

Mesman legde het pijnpunt uit: ‘De onderhandelingen met Provast over het Hobahoterrein bevinden zich in de finale fase. We hadden alle ins en outs goed doorgenomen en een route was vastgelegd over de presentatie en een impressie over wat er tot stand zou kunnen komen. De beelden die het college zag over hoe het geheel er uit zou moeten zien, waren niet wat wij beoogd hadden en zijn niet goed genoeg om Provast ermee naar de raad te laten gaan. We willen nog wat nadere zaken met Provast bespreken: er moeten concrete afspraken gemaakt worden over onder meer het parkeren en de parkeertijden van de parkeergarage. We willen de presentatie in ieder geval in januari houden.

Discussiëren

Fractievoorzitter Benno Kooij (CDA) was enigszins verbaasd en geintrigeert: ‘Dit plan wordt toch samen met de gemeente vastgesteld: hoe kan het dat er in zo’n late fase toch nog discussiepunten opkomen?’ Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie): Het verbaast me dat de punten van verschil over het parkeren gaan, want we moeten daar nog in de raad van december besluitvormend over discussieren; dat is ook bij Provast bekend.’Commissielid Paula van Elburg (PvdA): ‘Waren er dingen niet besproken, waardoor er onduidelijkheden waren?’

Mesman antwoordde: ‘In het college waren geen discussiepunten, maar je bent afhankelijk van hetgeen Provast op papier zet en wat er stond ging voorbij aan de punten die het college had aangegeven. Wat er nu ligt is niet goed genoeg en we hebben een duidelijk signaal gegeven aan Provast om een andere weg te nemen.’ Hij vervolgt: ‘Wat het parkeren betreft, dat kent vele facetten. De discussie in de raad is slechts een van de facetten. Het gaat er niet alleen om of de mensen er de eerste twee uur gratis kunnen staan en vervolgens betalen, maar er zijn ook andere dimensies.’ Optimistisch stelt de wethouder: ‘Voordeel van dit uitstel is dat we in ieder geval in december weten wat de raad ons gebracht heeft over het betaald parkeren.’

22 november 2007

Slot Teylingen speelt hoofdrol in roman

STREEK – Het kasteel van Teylingen speelt een belangrijke rol in de nieuw verschenen roman ‘Het ongetemde zeewijf’, dat verhaalt over de bekende mythe over een meermin die in het jaar 1403 uit het Purnermeer wordt gevist. Schrijfster Clarie Knispel uit Edam vertelt over haar eerste boek.

Door Joep Derksen

“Het verhaal over het ongetemde zeewijf is al door 42 schrijvers beschreven, maar was nooit compleet. Daar kwam ik achter na anderhalf jaar zoeken in bibliotheken en archieven. Ik ben me gaan voorstellen wat er gebeurd zou zijn als deze sage werkelijk zou zijn gebeurd. Iedereen wil zo’n wijf namelijk hebben als ze denken dat er werkelijk een meermin gevangen zou zijn geweest. In het originele verhaal wordt het wijf gevangen, zit een tijdje in Edam en vervolgens komen de hoge heren uit Haarlem haar opeisen. Dan stopt het verhaal. Ik ga in mijn boek juist verder en leidt de lezer van Edam langs plaatsen als Haarlem, de kuststreek, Oudewater, de abdij van Egmond, Kasteel Brederode en het Slot van Teylingen met haar bewoners; de jeugdige Jacoba van Beieren en haar vader, graaf Willem VI.”

Ze vervolgt: “Die twee spelen een heel belangrijke rol in het boek. Jacoba wordt als enige dochter van de graaf heel verwend, want hij is gek op dat kind. Zowel hij als Jacoba willen in de roman de zeemeermin hebben. Jacoba beschouwt het wijf meer als speeltje, maar de graaf ziet die meermin als een middel om zijn macht te vermeerderen in de twisten tussen de Hoeken en Kabeljauwen, die dan plaatsvinden.”
Het boek is een combinatie tussen feit en fictie, zo legt Knispel uit: “Alles wat je erin leest is ook echt gebeurt. Tegelijkertijd krijg je op speelse wijze met echte geschiedenis te maken, maar niet dat je denkt: ‘gut, gut wat een droge kost’. Je leert tegelijkertijd heel veel over hoe het was in die tijd: riddertoernooien, ridderfeesten en je krijgt echte achtergrondinformatie hierover. De lezer krijgt een inkijk hoe het was voor de mensen die ermee te maken hadden.” Knispel besluit: “Ik heb alleen maar positieve reacties ontvangen. De mensen die het gelezen hebben, zeggen: ‘Het is leuk om te lezen en tegelijk leerzaam en spannend.’ Mijn boek is op dit moment nog niet verkrijgbaar in een boekenzaak in de Duin- en Bollenstreek, maar wel via de website: www.hetongetemdezeewijf.nl.’

‘Meer geld voor organisaties’

Armoedeconferentie in De Nachtegaal

LISSE – ‘Er moet beter worden samengewerkt tussen de instanties die zich bezighouden met het armoedebeleid.' Dit was een van de conclusies die getrokken werd tijdens de op dinsdag 6 november gehouden armoedeconferentie. Tientallen organisaties, ambtenaren en raadsleden verzamelden zich in De Nachtegaal om te praten over het probleem van de armoede waar veel mensen mee worstelen.

Bestuurders en vertegenwoordigers van maatschappelijke instanties uit de hele regio waren naar Lisse gekomen om het armoedeprobleem te bespreken. Uiteindelijk werd het dan ook een discussie tussen deze partijen over de hoofden van de 51 aanwezige mensen die zelf in een armoedesituatie zitten. Dit kwam schrijnend naar voren toen een van hen een vraag wilde stellen, naar aanleiding van een verhaal van een spreker, maar ruw werd afgekapt door de dagvoorzitter, ‘omdat het programma verder moest’. Dat de spreker de eigen spreektijd al met meer dan twintig minuten overschreden had, deed er blijkbaar minder toe.

Een toehoorder die wel zijn mening mocht uiten was de heer Huisman. Hij zei naar aanleiding van een verhaal van Herman Scheepbouwer van Maatschappelijk Werk Valent: ‘U praat als een techneut en deelt arme mensen in drie groepen. Maar armoede is een individueel probleem en geen groepsprobleem.’ Scheepbouwer haastte zich te zeggen dat ‘we die mensen binnen het maatschappelijk werk absoluut als individu zien’.

Twee van hen, de heer en mevrouw Currie uit Lisse, zijn al jaren afhankelijk van de ISD en weten wat armoede is. Terwijl mevrouw Currie haar man ondersteunt bij diens gang naar het toilet, vertelt ze: ‘De drempel voor extra bijstand wordt veel te hoog gelegd. Als de wasmachine kapot gaat, moeten we een monteur laten komen, maar daar hebben we het geld niet voor. Het duurt weken voordat we hiervoor toestemming krijgen van de ISD en al die tijd kan de wasmachine niet gebruikt worden.’

Enquête

Aan het einde van de vele uren durende bijeenkomst, die door meerdere pauzes onderbroken werd, kwamen de instanties tot de conclusie dat hun onderlinge samenwerking, de communicatie en voorlichting naar buiten toe verbeterd moeten worden. Extra geld voor de instanties zou in dat kader ook welkom zijn, zo was de onderliggende toon. Voorzitter van de ISD, G. Kleijheeg, tevens PvdA-wethouder in Hillegom, kondigde aan dat hij eind 2008 een vervolgconferentie wil organiseren.

Tijdens de armoedeconferentie werden ook de resultaten bekend gemaakt van de armoede-enquête. Cees Hoogervorst van de Cliëntenraad ISD Bollenstreek gaf de resultaten van deze enquête die werd gehouden bij mensen die onder de armoedegrens leven. In Nederland leven 1,3 miljoen mensen dagelijks onder de armoedegrens: dat is 15% van de bevolking die aan de onderkant van de samenleving verblijven.

Hoogervorst: ‘In Lisse maken zo’n 250 mensen gebruik van de sociale voorzieningen. Uit deze door 47 mensen ingevulde enquête blijkt dat er veel schulden zijn onder de mensen en dat armoede veelal ten koste gaat van de kinderen. Zij kunnen bijvoorbeeld geen lid worden van een sportvereniging vanwege het lidmaatschapsgeld dat betaald moet worden.’

Hij vervolgt: ‘Armoede bestaat, ook onder de minima in Lisse, waardoor ze in een sociaal isolement komen en zich in toenemende mate zorgen moeten maken om de eigen financiële situatie. Wellicht is het enige juiste recept tegen armoede dat er gezorgd wordt voor minder regels en meer maatwerk voor de mensen die in deze omstandigheden moeten leven.’

‘Betrek VOL en monumentencommissie bij DSL-lijst’

Vereniging Oud Lisse contra wethouder Mesman

LISSE – De Vereniging Oud Lisse (VOL) beklaagt zich er bij wethouder Guus Mesman (PvdA) over dat zij en de monumentencommissie niet betrokken zijn geweest bij de selectie van monumenten door de stichting Dorp Stad en Land (DSL). Ook vraagt de VOL zich af waarom zij gebonden zijn aan een geheimhoudingsplicht, terwijl de wethouder zich wel uitlaat over de lijst. Dit blijkt uit een brief die aan het college van burgemeester en wethouders is verzonden op 12 november.

De VOL stelt onder meer: ‘Juist voor het verhaal achter de monumenten en de plaats die panden in de lokale historie innemen, was de bijdrage van de VOL zeer wenselijk geweest.. Graag zouden wij van wethouder Mesman en/of Piet den Hertog van DSL willen horen waarom de monumentencommissie en ook de VOL niet betrokken zijn bij dit proces. Nu krijgt de monumentencommissie op 30 oktober 2007 plotseling een voorgeselecteerde lijst van monumenten toegestuurd. De leden van diezelfde monumentencommissie zijn daar nooit bij betrokken geweest. Sterker nog: er zijn zonder inhoudelijke opgave van redenen panden met een hoge score uit verwijderd!’

De brief gaat verder: ‘Daarnaast wordt dan ook nog op 5 november, zonder dat de monumentencommissie daarbij betrokken is geweest, een selectie van beschermde dorpsgezichten rondgestuurd met redengevende omschrijvingen van de geselecteerde monumenten, in de verwachting dat de monumentencommissie hierover na slechts een paar dagen al een gefundeerd advies kan geven (namelijk op 13 november), terwijl diezelfde monumentencommissie maandenlang tevergeefs op deze selectie heeft gewacht. De VOL zou dan ook graag zien dat de monumentencommissie extra tijd krijgt om (onder geheimhouding) samen met de bouwkundige groep van de VOL en de Bond Heemschut de monumentenlijst en de lijst met beschermde dorpsgezichten beter te bestuderen, zodat daarna gegrond advies kan worden gegeven.’

‘Gezien de aan de monumentencommissie opgelegde geheimhoudingsplicht van de DSL-lijst, heeft het de VOL in hoge mate verbaasd dat de wethouder “en plein public” wel aan de pers meedeelt dat de panden Kanaalstraat 11 en 13-15 niet op de DSL-lijst voorkomen (zie bijlage 1). Ook werd onze voorzitter Wim Bosch onlangs benaderd door een eigenaar van een door DSL hoog gewaardeerd monument, die van de wethouder had gehoord dat (tot hun verbijstering!) hun pand op de lijst van geselecteerde monumenten stond. Hoezo geheimhouding?’