Milieu
In ons land wonen circa 2.608.000 katten en vorige week is uit onderzoek naar voren gekomen dat iedere kat gemiddeld 1 vogeltje doodt in 43 dagen. Dat zijn dus 8,4 vogeltjes per jaar. Hoeveel vogels dus jaarlijks worden gedood door onze lieve huisvriendjes, die overal vrij mogen rondlopen? 2.608.000 x 8,4 = 21.907.200 vogels. Al jaren wordt gesproken over het aanlijnen van honden en de overlast die hondenpoep veroorzaakt. Ik vraag me af: Wordt het niet eens tijd om het te gaan hebben over het aanlijnen van katten? Tientallen miljoenen vogels in Nederland alleen al zullen er dankbaar voor zijn.
Over de natuur en het milieu gesproken: vorige week ontving ik een enveloppe van Milieudefensie – Friends of the Earth Netherlands. Deze organisatie wilde van mij (en de andere 120.000 lezers van de Weekendkrant Duin- en Bollenstreek) weten wat ik vind van “de ontbossing voor ons veevoer”. Beste Milieudefensie, ik zal u zeggen wat ik vind. Ik vind het onzinnig om 120.000 papieren enveloppen te versturen met deze vraag. En nog onzinniger is het dat in die enveloppe een antwoordenveloppe zit en twee blaadjes. En die twee blaadjes zijn allebei slechts aan één kant bedrukt. Was het niet mogelijk om dubbelzijdig te kopiëren?
In aanloop naar de AutoRAI, die van 1 tot en met 11 april plaatsvindt, is een enquête gehouden onder 800 mensen. De vraag: “Bent u voor of tegen een rookverbod in de auto?” Bijna 60% gaf aan dat het onverantwoordelijk en gevaarlijk is en dat roken in de auto moet worden verboden. Daarnaast sta je op een zonnige dag in de file niet alleen de autogassen, maar ook de sigarettenlucht van je voorganger in te ademen.
Dan toch maar even over de oplossingen van onze regering: er worden weer miljarden uitgegeven, zodat enkele (Nederlandse?) infrastructuurbedrijven kunnen zorgen voor wegenonderhoud en Deense ondernemingen de opdracht krijgen voor de aanleg van windmolens. De feitelijke oorzaak van de recessie, het bankhandelen in luchtbelleningen, wordt niet aangepakt. Goed, er is enige politieke polemiek over uitgekeerde bonussen in de banksector, maar tegelijkertijd zegt onze minister van financiën dat hij er niets aan kan doen.
Ondertussen is het Donner toch gelukt: zijn paradepaardje om de aow-leeftijd te verhogen naar 67 jaar, en op termijn richting de algehele levensverwachting. Al bij het begin van de crisis noemde Donner deze maatregel al en hij is er in geslaagd dat het wordt uitgevoerd. Goed, formeel krijgen de vakbonden en werkgeversorganisaties een half jaar de tijd om voor alternatieven te zorgen, maar de kans dat er een unaniem advies komt, lijkt zeer klein. Bovendien kan de regering dan altijd redenen vinden om het voorstel niet te aanvaarden. En zo wast iedereen zijn/haar handen in onschuld.