Bezorgde verenigingen slaan alarm
Zo wees inspreker Van de Krocht er namens de voetbalverenigingen Ter Leede, Teylingen en Warmunda er op, dat de gemeente in het verleden afspraken had gemaakt over de onderhoudsbijdrage. “Deze bijdrage is indertijd tot stand gekomen bij de verhuizing van de clubs van de Menneweg naar de Roodemolen. Door die verhuizing werden jaarlijks tonnen aan onderhoud bespaard.” Hij beargumenteerde dat een verslechtering van het onderhoud zal lijden tot de noodzaak de velden sneller te moeten vervangen. “Zo zullen de uiteindelijke kosten stijgen. We zijn tegen het eenzijdig door de gemeente afschaffen van de bijdrage aan de onderhoudskosten. We houden ons aan de afspraken en willen dat de gemeente ook de afspraken naleeft.”
Om de korting van de gemeentelijke subsidie op te vangen, zouden de verenigingen uit moeten kijken naar andere bronnen van inkomsten. In de praktijk blijkt dat niet zo eenvoudig, betoogde de woordvoerder: “Een verhoging van de contributie zal leiden tot minder leden en als we de kantine openstellen voor feesten en partijen worden we een rechtstreekse concurrent van de horeca. Momenteel zijn de meeste horecaondernemingen sponsor van de voetbalverenigingen; zij zullen dan begrijpelijkerwijs hun sponsoring intrekken.”
Inspreker Warmerdam hield het namens de Majorettevereniging Inspiration kort: “De binnensport wordt een elitesport binnen de gemeente Teylingen. In Almere betalen leden 15 euro en bij ons 170 euro: dat wordt onbetaalbaar.” Ems Raaijmans, voorzitter van de Stichting Platform Gehandicapten Teylingen hield een emotioneel betoog: “Het college vindt dat de nieuwsbrieven moeten worden afgeschaft en dat mensen met beperkingen zelf maar moeten kijken hoe ze aan hun inlichtingen komen. Zo gaan we vijftig jaar terug in de tijd; stop ze maar in een hokje! Die mensen moeten het zelf maar uitzoeken, terwijl tweederde geen computer heeft.”
Inspreekster Van Bruggen liet namens de De Columbiaan weten dat haar zwemvereniging benadeeld wordt ten opzichte van de Zwemvereniging Sassenheim. Om het water in de Wasbeek te gebruiken voor zwemlessen, heeft het college de huur ervan verlaagd. “Wij merken het effect van de lagere huur veel minder omdat we veel minder uren kunnen huren in de Wasbeek. Als we gebruik moeten maken van een subsidie op het gebruik van het zwembad, zouden we dat graag doen op andere tijden dan vijf uur ’s ochtends. Wij moeten dus elders zwemwater huren.”
Wethouder Karin Lambrechts (VVD) ging tijdens de discussie met de gemeenteraadsleden in op enkele opmerkingen van de insprekers. “Het gehandicaptenplatform mag de helft van haar subsidie behouden. Ze vertegenwoordigen de belangen van een groep mensen. Het is naar ons idee niet meer nodig om je te abonneren op allerlei magazines. Ook in de bibliotheek kun je op internet zoeken naar die artikelen.”
Ze vervolgde: “De gemeente gaat niet de verenigingen ondersteunen, maar de mensen die dat nodig hebben. We zullen velden, zalen en accommodaties tegen een betaalbaar tarief ter beschikking stellen. De deelnemers moeten zelf betalen om gebruik te maken van de faciliteiten. De verenigingen mogen zelf bepalen of ze willen snijden in de kosten of de contributies verhogen. Als je kijkt naar wat verenigingen aan subsidie inleveren in drie jaar tijd, komt het uit op 20 euro contributieverhoging per jaar. Als ik kijk wat mijn eigen kinderen aan telefoonkosten per maand kwijt zijn, vind ik die 20 euro een heel acceptabel bedrag. Ik zal zelf mijn kinderen niet van de vereniging halen voor de extra kosten waarmee het lidmaatschap stijgt. Ik ben niet bang dat we verenigingen kwijtraken door de contributiestijgingen.”
De wethouder maakte zich dus geen zorgen over het voortbestaan van de verenigingen: “Als er geen draagvlak is voor deze verenigingen, zal het gevolg zijn dat ze opgeheven worden. Als leden naar een andere bloeiende vereniging buiten onze grenzen willen, dan kunnen zij daar prima terecht, wat mij betreft.”