Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 oktober 2021

Fotoshoot in uitgebrande kerk

 


HOOGMADE – De uitgebrande kerk in Hoogmade is onderdeel geworden van een uitgebreide fotoshoot. Kunstenares Stephanie van der Beek koos deze kerk uit, omdat de desolate locatie enorm contrasteert met haar werk.

JOEP DERKSEN

Van der Beek (41) komt oorspronkelijk uit Duitsland, maar woont al vele jaren aan de rand van Hoogmade. Ze is haar carriere niet begonnen als kunstenares. Twintig jaar geleden zag ze aan de Cote d’Azur allerlei kunstenaars in de buitenlucht schilderen. “Ik vond dat geweldig en werd spontaan verliefd op het schildersvak.” Naast haar vaste werk ging Van der Beek in haar vrije tijd als kunstenares aan de slag, al duurde het nog vele jaren voordat ze zichzelf ook in het openbaar ‘kunstenares’ durfde te  noemen.

“Ik ben autodidact en heb geen kunstopleiding gedaan. Maar ik ben enthousiast begonnen, heb werken verkocht en zelf exposities geregeld. Vijf jaar geleden ben ik gestopt met mijn kantoor en leef ik van mijn kunst.” Ze toont haar atelier aan de Hoogmadeseweg, dat iedere zonnige dag geopend is voor publiek en wijst: “Ik heb dit helemaal opgeknapt, geschilderd en vloerverwarming laten leggen. Dit is mijn eigen paradijsje!”

De kunstenares wekt met epoxy: “Ik gebruik inkt; dat is een heel krachtig medium. Ik activeer de inkt, door het toevoegen van alcohol, waarna ik het mengsel met een föhn verspreid. Hoe meer alcohol ik gebruik, hoe zachter het werk wordt en hoe meer inkt er in het werk zit, hoe krachtiger het wordt.” Haar werk verpersonaliseert Van der Beek zelf: “Die combinatie is mooi: ik ben een zacht persoon, maar heb wel pit. De schilderijen zijn symboliek voor het menselijk leven. In de hectiek van ons leven zijn we vergeten, om echt te luisteren naar ons gevoel en creativiteit op te laten komen. Ieder werk van mij is de uiting van mijn gevoel. Ik kan alleen werken, als ik de hele dag tijd heb, rustige muziek met een moderne, Franse, inslag luisteren en ontspannen zijn. Toch een beetje het Cote d’Azur gevoel!”

Voor haar nieuwe serie kunstwerken ‘Kracht en energie’ zocht Van der Beek een mooie locatie, waar haar schilderijen het beste tot uitdrukking komen. Ze nam contact op met fotografe Roos Jansen van Lichtgevoelig, om een unieke locatie te vinden voor een fotoshoot. “De locatie moet het verhaal van mijn werken ondersteunen.” Al gauw kwam de in november 2019 uitgebrande kerk in beeld. “Dit is nog steeds een verwoeste locatie. Het altaar is half vernield, er is geen dak en de plassen regenwater liggen op de grond. In een hoekje ligt een hoofd van Maria op de grond. Dit is een kerk met littekens; als je hier staat, raakt het je echt.”

De huidige desolate staat van de kerk zorgt voor de perfecte combinatie met de werken van de kunstenares. “De kerkomgeving wordt in perspectief gebracht met het glimmende en goudkleurige in mijn schilderijen. Hiermee wordt het verhaal van ‘Kracht en energie’ ondersteund. Mijn epoxyschilderijen zijn het tegenovergestelde van de kerk: de kerk is verwoest, met aardetinten. Mijn schilderijen zijn glimmend, glanzend goud, krachtig en kleurrijk.”

Ze vervolgt: “Het overkomt ons allemaal, dat we zaken op ons pad krijgen; of het nu gaat om ziekte, een scheiding of verlies van dierbaren. Ook ik heb dat ondervonden. Maar de manier waarop je met verlies omgaat, bepaalt de uitkomst. Als je er positief en krachtig mee omgaat, maakt dat échthet verschil in jouw leven.”

Van der Beek toont een foto, waarop één van haar werken bij een verbrokkeld steenwerk in de kerk staat. Een plukje groen, dat uit de bodem is gekomen, siert de voorgrond. Van der Beek stelt enthousiast: “Nieuw leven ontstaat vanuit de ruïne; er is altijd hoop. Je moet er met kracht en energie in gaan.” Heel blij is ze met de medewerking van het kerkbestuur. “Ze waren heel behulpzaam en door deze fotosessie heb ik veel geleerd over het geloof en Hoogmade. En de manier waarop de mensen hier zich inzetten om het geloof in stand te houden.”

Tijdens het interviewen vliegen de kauwen over de ruïnemuren en laten hun aanwezigheid duidelijk hoorbaar merken. Het geluid draagt bij aan de imposante sfeer van tijdelijkheid. Van der Beek kijkt nog één keer om zich heen en constateert: “De insteek voor deze fotoserie was het vinden van een mooie locatie om het verhaal te vertellen. Dat is gelukt.”

De werken van Van der Beek zijn digitaal te bekijken, maar ook kan haar atelier aan de Hoogmadeseweg 1 bezocht worden. Voor meer informatie: www.stepharts.com.

Eerste editie Klein Montmartre

 


Noorden – Kunstenaars uit Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn en de wijde omgeving kwamen naar café De Klinker in Noorden om daar nieuwe kunst te creëren.

Sonja van Capel van Kessel is de bedenker van dit ‘Klein Montmartre’, dat ontsproten is uit de organisatie van Hart voor Kunst. Wie kent Montmartre niet? Het kunstenaarsplein in Parijs, waar kunstenaars en bezoekers elkaar ontmoeten. Waar mensen geïnspireerd raken door de kunst die ze zien en waar de kunstenaars zelf nieuwe indrukken kunnen verwerken in hun kunstwerken.

“Ik woon al vijftig jaar in Noorden en dit idee van het Klein Montmartre kwam spontaan in me opborrelen’’, informeert Van Capel van Kessel. “Lekker kunst maken bij de plaatselijke kroeg. Iedereen van Hart voor Kunst was enthousiast en liet weten: ‘Organiseer het maar!’ Klein Montmartre is door corona een paar keer uitgesteld, maar na 25 september kregen we groen licht van de gemeente Nieuwkoop, zolang we het maar buiten op het terras zouden organiseren.”

De schilders, maar ook een beeldhouwer en een poëet, zegden hun medewerking gratis toe. Ook zij genoten ervan om weer heerlijk buiten te zijn en in contact met het publiek te kunnen komen. Van Capel van Kessel is erg blij met de medewerking van café De Klinker. Zo kregen de kunstenaars een gratis lunch aangeboden. “Klein Montmartre is de symbolische start van het nieuwe leven!”, stelt Van Capel van Kessel enthousiast.

Ze vervolgt: “Het stukje kunstgebeuren is belangrijk. Noorden is een kunstenaarsdorp. Zeker in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Hier in Noorden zijn heel veel mensen van de Haagsche School bezig geweest, waarbij ze schilderden op straat en ze logeerden hier ook. Het is heel erg mooi, dat aan een eenvoudig dorp, wat Noorden toch is, zo’n kunsthistorie ten grondslag ligt.” Ze wijst om zich heen: “We zijn gek op de natuur en omgeving en de plassen hierachter en daar hoort een stuk kunst bij. Natuur en kunst kan ik niet los van elkaar zien. Deze editie van Klein Montmartre is de eerste keer en het smaakt naar meer!”

Extra aandelen van Meerlanden

Noordwijk – Het gemeentebestuur koopt extra aandelen in bij Meerlanden; het bedrijf dat de uitvoering verzorgt van afval en beheer van de openbare ruimte.

Het gaat om een bedrag van 3,5 miljoen euro. Dit geld heeft de gemeente niet op de bank gestaan, dus moet het geleend worden. De rentelasten worden geschat op 10.000 euro per jaar. Maar met de aankoop van de aandelen stijgt het aandelenbelang wel naar 12,6%. Hierdoor krijgt Noordwijk meer invloed.

Bovendien kan de gemeente uitkijken naar een hogere jaarlijkse dividenduitkering, die volgens resultaten uit het verleden zo’n 50.000 euro per jaar zullen bedragen. De gemeenteraad gaat hier later deze maand mee akkoord.

Raadswerkgroep over toekomst Holland Rijnland

Noordwijk – De gemeenteraad is helemaal niet blij met de manier waarop het bestuursorgaan Holland Rijnland te werk gaat.

Nog te vaak is er het gevoel, dat raadsleden niet of nauwelijks invloed hebben in dit gemeentelijk samenwerkingsverband. Het initiatief van commissielid Joseph Evers (D66) om een raadswerkgroep in het leven te roepen, kreeg dinsdagavond brede steun van de politici. Wellicht worden in de toekomst ook aan andere gemeenteraden hierbij betrokken.

Ook burgemeester Wendy Verkleij herkende het gevoel, dat er te vaak ‘getekend moet worden bij het kruisje’. Zij adviseerde, dat deze raadswerkgroep gaat kijken naar alle organisaties, waar Noordwijk samen met andere gemeenten in samenwerkt. Om zo te beoordelen, of de gemeente genoeg invloed heeft en hoe het controles op de gang van zaken en de communicatie met die organisaties verlopen.

Meer zorg voor eigen inwoners

Noordwijk – De opvang van mensen met bijvoorbeeld psychische problemen en verslavingszorg wordt vanaf 2023 door de gemeente Noordwijk gedaan.

Tot nu toe wordt deze taak uitgevoerd door Leiden, maar gemeenten worden zelf verantwoordelijk voor hun eigen inwoners. Volgens wethouder Dennis Salman komt er geen grootschalige opvang van mensen, die dakloos worden. Het is de bedoeling, dat deze mensen ‘in hun eigen omgeving’ worden opgevangen.

Deze nieuwe maatregel zal wel zorgen voor meer druk op de woningmarkt; Salman gaat hierover in gesprek met de woningcorporaties.

Nieuwe organisatie voor toezicht op uitvoering jeugdzorg

Noordwijk – De manier waarop de uitvoering van de jeugdzorg via het gemeentelijk samenwerkingsverband Holland Rijnland wordt geregeld, gaat helemaal  op de schop.

Sinds 2016 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdzorg, maar dat is niet goed gegaan. De kosten stegen enorm, jaarlijks moeten gemeenten miljoenen bijleggen en de wachtlijsten voor de kinderen blijven bestaan.

Met het opzetten van een nieuwe ‘Bedrijfsvoeringsorganisatie’ (BVO) hopen de bestuurders, dat het in de toekomst beter wordt, zo bleek woensdagavond tijdens de commissievergadering. Hiervoor moeten de deelnemende gemeenten in totaal wel 290.000 euro extra bijleggen, zodat de jaarlijkse kosten voor deze BVO 2,8 miljoen euro zullen zijn.

Onderzoek naar vervoerskwaliteit NOOT

Noordwijk – Het gemeentebestuur gaat een klanttevredenheidsonderzoek opzetten om erachter te komen, wat de ervaringen zijn van het gebruiken van vervoerder NOOT.

NOOT zorgt voor het leerlingenvervoer van kinderen in de regio, die extra ondersteuning nodig hebben.  Maar het aantal klachten groeit. Woensdagavond sprak Els Vink in bij de commissievergadering, mede namens 27 ouders. Volgens haar zijn er onder meer problemen met de planning en een tekort aan (geschikte) chauffeurs waardoor kinderen nodeloos lang moeten wachten op hun vervoer.

Wethouder Dennis Salman liet weten, dat hij hier ook met collega-wethouders in de regio over gaat praten.

Op naar positieve gezondheid

Noordwijk – Door een gezond leefgedrag, voor lichaam en geest, kunnen toekomstige problemen voorkomen worden. En dat scheelt weer in de gemeentelijke kosten.

Woensdagavond kregen de commissieleden te horen, dat de gemeente Noordwijk haar zorgsysteem anders gaat opzetten. Nu is dat systeem nog gericht op ziekte, maar het moet veranderen naar meer aandacht voor gezondheid en gedrag.

Met ‘positieve gezondheid’, meer bewegen en fijn(er) wonen moet het voor alle inwoners beter worden. Wethouder Dennis Salman komt in december met concrete plannen, hoe dat gedaan moet worden.

Financieel gezond

Hillegom – De gemeente Hillegom gaat financieel goede jaren tegemoet.

Dat is mede te danken aan de zogeheten ‘Septembercirculaire’. Hieruit kwam naar voren dat Hillegom de komende jaren extra geld ontvangt van de rijksoverheid. Eerder hield de gemeente nog rekening met tekorten op de begroting: 119.000 euro in 2023 en 152.000 euro in 2024.

Maar met de nieuwste berekeningen houdt Hillegom in ieder geval tot 2025 een positieve begroting.

Gemeente verantwoordelijk voor inburgering statushouders

Noordwijk – Vanaf 1 januari 2022 worden alle gemeenten zelf verantwoordelijk voor het inburgeringstraject van statushouders (voormalige vluchtelingen). Nu al is duidelijk, dat Noordwijk hiervoor geld tekort komt.

Het doel is, dat elke statushouder zo snel mogelijk integreert in de Noordwijkse samenleving. Dat gebeurt idealiter door het leren van de taal en het vinden van werk. De statushouder moet taalonderwijs en een participatietraject volgen. De verwachte kosten liggen nu al hoger, dan de uitkeringen van de Rijksoverheid, die Noordwijk krijgt.

Het naar werk begeleiden van statushouders dreigt ook lastig te worden, zo staat in een ambtelijk stuk. “Begeleiding van statushouders binnen een bedrijf is zeer arbeidsintensief”, daarom zullen alleen “op incidentele basis statushouders bij het bedrijfsleven worden geplaatst”.

‘Gooi Heemskerklaan open voor al het verkeer’

Hillegom – Er moet een afslag richting de Heemskerklaan komen vanaf de rotonde tegenover het nieuwe IKC.

Een inwoner pleit hiervoor in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. ,,Het lijkt mij echt een gemiste kans voor de bewoners aan weerszijden van de Heemskerklaan als er nu geen opening komt vanaf de Weerlaan.’’

Gehoopt wordt, dat de huidige ophoging met paaltjes verdwijnen, zodat de Heemskerklaan weer Door alle buurtbewoners gebruikt kan worden.  Of er wat met het pleidooi gebeurt, is nog niet zeker.

Locaties in beeld voor huisvesten arbeidsmigranten

Noordwijk – Door de hele gemeente zijn aanvragen binnengekomen voor het huisvesten van ruim 2.900 arbeidsmigranten.

Dat blijkt uit een ‘overzicht van mogelijke locaties voor tijdelijke huisvesting arbeidsmigranten’, dat de gemeente openbaar heeft gemaakt. Hierop staan zo’n 70 adressen, waar arbeidsmigranten kunnen wonen. Veel van die plekken worden door de gemeente afgewezen, maar er zijn ook locaties, waar de kans groot is, dat arbeidsmigranten welkom zijn om te wonen.

Dan gaat het bijvoorbeeld om de Langevelderlaan 37C (100 plekken), Gerleeweg (2 x 150 plekken), Zilkerbinnenweg 88 (50 plekken), Delfweg 58 (50 plekken), Duinwetering 101 (het oude politiebureau: 100 plekken) en het terrein Noordwijkerduin (300 plekken).

Minder bezwaarschriften

Hillegom – Het aantal bezwaarschriften richting de gemeente is omlaag gegaan. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2020 van de Commissie Bezwaren en Klachten.

In 2019 werden er nog 45 bezwaren ingediend, maar vorig jaar waren dit er ‘slechts’ 36. En een groot deel van die bezwaren (17) betroffen één besluit van het college van burgemeester en wethouders. Deze mensen waren het niet eens met het afgeven van een omgevingsvergunning voor het deels wijzigen van het gebruik voor een kringloopwinkel aan de Satellietbaan.

Van alle ingediende bezwaarschriften is er vorig jaar geen enkele gegrond verklaard. Maar 29 bezwaarschriften moeten nog afgehandeld worden.

Mindfulness voor betere mentaal welzijn voor jeugd

Noordwijkerhout – De psychologiepraktijk Blossom gaat ‘mindfulness trainingen’ aanbieden aan jongeren en jongvolwassenen. Het gaat om jeugdigen tussen 14 en 21 jaar.

Het college van burgemeester en wethouders heeft er mee ingestemd om de kosten voor deze trainingen (14.800 euro) te betalen. Eén van de effecten van de Corona pandemie is het verminderde mentale welbevinden onder jongeren en jongvolwassenen, zo laat het gemeentebestuur weten.

“Met de inzet van trainingen Mindfulness, gericht op het vergroten van de weerbaarheid en mentale veerkracht, wordt een bijdrage geleverd aan het verbeteren van het mentaal welzijn onder de jeugd.’’

Noordwijk geen proeftuin voor aardgasvrije wijken

Noordwijk – De gemeente doet niet mee aan een proefproject om wijken aardgasvrij te maken.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken biedt alle gemeenten de mogelijkheid om deel te nemen aan een ‘proeftuin aardgasvrije werken’. Het college van burgemeester en wethouders laat echter weten, dat Noordwijk niet aan een aantal voorwaarden kan voldoen. Zo moet kunnen worden aangetoond, dat er bij de bewoners draagvlak is om hun huizen van het gas af te halen.

Er zijn op dit moment geen concrete haalbare plannen, die voldoen aan de door het ministerie gehanteerde eisen, zo geeft het college aan.

Onrust over verdwijnen bouwrechten Bronsgeest

Noordwijk – De waarschuwing van de Provincie Zuid-Holland richting het gemeentebestuur, dat bouwrechten worden ontnomen voor een deel van Bronsgeest, zorgt voor onrust in de politiek.

Gemeenteraadslid Danielle Brink (PUUR) wijst er op, dat er in Noordwijk veel nieuwe woningen nodig zijn voor de Noordwijkse inwoners. ,,De consequenties van uw keuze om niet het volledige potentieel te benutten in Bronsgeest, lopen uiteen van het in de steek laten van de eigen inwoners door hen naar elders in de regio te sturen vanwege het gebrek aan woningen tot het verliezen van miljoenen aan opbrengst uit eigendom van het Noordwijkse Grondbedrijf.’’

Ze wil van het college weten, hoeveel betaalbare (huur)woningen er tot 2030 gebouwd worden. Het college krijgt enkele weken de tijd om te reageren.

Oproep voor klanttevredenheidsonderzoek over NOOT

Noordwijk – De politieke partijen CDA, GroenLinks en Lijst Salman Noordwijk maken zich zorgen over de kwaliteit van het leerlingenvervoer.

Op woensdag 6 oktober sprak een bezorgde moeder in bij de commissie Welzijn, waarbij ze aangaf dat de problemen structureel van aard zijn. De partijen willen weten welke maatregelen het college heeft genomen om problemen als te laat komende taxi’s en tekorten aan chauffeurs op te lossen.

Ook willen de politici, dat er een klanttevredenheidsonderzoek wordt gehouden, maar ook een onderzoek naar de tevredenheid onder de chauffeurs en de scholen. Mocht het bedrijf NOOT, dat het leerlingenvervoer verzorgt, niet voldoen aan de gemaakte prestatieafspraken, dan dringen de partijen aan op sancties.

Schuitengat verkocht voor één euro

Noordwijk – Het bedrijf BOMO III B.V. mag van het college van burgemeester en wethouders een stuk grond van meer dan 600 m2 kopen voor slechts één euro.

Het gaat om het Schuitengat; BOMO III B.V. is van plan om Hotels van Oranje en de omliggende panden te herontwikkelen. De initiatiefnemer wil de inrichting van het Schuitengat aan laten sluiten op de inrichting en uitstraling van de nieuwe panden.

Omdat het gemeentebestuur uitgaat van andere inrichtingseisen, heeft BOMO III B.V. gevraagd om het Schuitengat van in totaal 615 m² te kopen. Hiermee is het college akkoord gegaan en voor dit stuk grond wordt dus slechts een symbolische euro betaald. Wel blijft de huidige (openbare) functie van het Schuitengat in stand.

Tegen extra asfalt

Hillegom – Het snelle doorrijden van auto’s moet minder gemakkelijk gemaakt worden; een extra oost-westverbinding is door enkele actiegroepen niet gewenst.

Ton van de Reep secretaris Vereniging Behoud de Polders Hillegom pleit hiervoor en hij wordt gesteund door onder meer Karel van Broekhoven van Milieudefensie. Ze ageren tegen voorstellen over mobiliteitsplannen voor de noordelijke Duin- en Bollenstreek. ,,Vooral bij Holland Rijnland (HR) lijkt deze denkrichting nog helemaal uit meer asfalt te bestaan.’’

Ze stellen: ,,Het beleid zou er op gericht moeten zijn om, conform het klimaatakkoord, de automobiliteit te verminderen en te spreiden. Het rekeningrijden, uiteraard geflankeerd door investeringen in het ov, is daarvoor het aangewezen middel.’’

Terug naar het verleden

Noordwijk – Een inwoner pleit voor het autovrij maken van De Grent.

Ook de geparkeerde auto’s aan de Koningin Wilhelminaboulevard zijn deze inwoner van Noordwijk aan Zee doorns in het oog. Passerende automobilisten zorgen volgens de schrijven van een brief aan het college van burgemeester en wethouders voor overlast. ,,Hoe kunt u gasten, zittend op terrassen, confronteren met uitlaatgassen?’’

Daarnaast zijn er zorgen voor de veiligheid van fietsers. De briefschrijver roept op tot een wijziging in het beleid, waarbij Noordwijk gebruik maakt van haar geschiedenis als vissershaven. Met meer bewustwording voor gezondheid en daarmee verbonden het voedsel.

Woningen voor spoedzoekers

Noordwijk – Er komen enkele woningen vrij voor spoedzoekers. Dit is het resultaat van een door de gemeenteraad aangenomen motie van de raadsleden Rodenburg en Van der Vossen (NZLokaal).

Naar aanleiding van die motie heeft het college van burgemeester en wethouders contact gehad met woningbouwcorporaties Antonius van Padua en Stek. Hierop heeft Antonius van Padua besloten om vier woningen, die op de nominatie stonden om verkocht te worden, beschikbaar te stellen voor spoedzoekers.

De eerste van die woningen is door loting toegekend aan een spoedzoeker en de tweede woning wordt nog voor het eind van dit jaar in gebruik genomen. Stek kijkt naar de locatie De Nes om daar te zijner tijd ook spoedzoekers in onder te brengen.

Zorgen over hogere WOZ-waarde

Noordwijk – Gemeenteraadslid Wally Rodenburg (NZLokaal) maakt zich zorgen over de stijgende WOZ-waarde van woningen.

Die WOZ-waarde is in Noordwijk het afgelopen jaar met 7,5% gestegen. Rodenburg wil weten, wat dit voor gevolgen heeft voor de lokale belastingen, die inwoners hierdoor extra moeten betalen.

Ook kijkt hij uit naar een antwoord van het college van burgemeester en wethouders op de vraag, hoeveel extra inkomsten de gemeente tegemoet kan zien vanwege de stijgende WOZ-waarde. Een reactie op dit soort schriftelijke vragen laat meestal enkele weken op zich wachten.

186 handtekeningen tegen La France-bouwplannen

Oegstgeest – De toekomstige hoogbouw op het huidige La France terrein blijft de gemoederen bezighouden. Donderdagavond nam burgemeester Emile Jaensch een petitie in ontvangst van verontruste buurtbewoners.

De initiatiefnemers Roos Hart en Els van Dam hebben de afgelopen weken gebruikt om handtekeningen in te zamelen tegen de huidige bouwplannen. Ze gaven aan Jaensch aan, dat ze niet per sé tegen bebouwing zijn, maar dat zij en alle mensen die een handtekening hebben gezet, wél grote problemen hebben met de komst van een gebouw van tien verdiepingen hoog. In totaal zamelden Van Dam en Hart maar liefst 186 handtekeningen in. De burgemeester nam de petitie en handtekeningen met dank in ontvangst: “Ze komen in het archief.’’

Actie tegen energiearmoede

OEGSTGEEST – Een meerderheid van de gemeenteraadsleden maakt zich zorgen over dreigende energiearmoede onder een deel van de inwoners. Doordat de rijksoverheid bepaald heeft, dat de gaskranen dicht moeten, stijgen de gas- en elektriciteitsprijzen tot astronomische hoogtes.

De schade voor de mensen in sociale huurwoningen lijkt nog mee te vallen; zij kunnen vaak gebruik maken van (bijzondere) bijstand, minimabeleid en ondersteuning bij schuldenproblematiek. Maar er is ook een groep inwoners, die net iets meer verdient dan het sociaal minimum. En deze mensen krijgen de hardste klappen door de totaal overspannen energiemarkt.

Gemeenteraadslid Janssen (PrO) diende een ‘Motie vreemd aan de orde van de dag’ in. Hij riep het college van burgemeester en wethouders op om actie te ondernemen. De gemeente moet de gevolgen van de stijgende energieprijzen in Oegstgeest volgen en in de gaten houden, in het kader van het minimabeleid en schuldhulpverlening. Ook moet het college onderzoeken hoe deze huishoudens geholpen kunnen worden met verduurzamingsmaatregelen om het energieverbruik te verminderen, bijvoorbeeld door het gebruik van de wijkambassadeurs, die met praktische tips en adviezen komen over bijvoorbeeld isoleren en het plaatsen van zilverpapier tussen de radiatoren en de buitenmuren, zodat onnodig warmte verloren gaat.

Janssen (PrO) pleitte: “We willen zorgen, dat een groep huishoudens in Oegstgeest niet noodgedwongen de verwarming uit moeten zetten. Raadslid Bus (D66) steunde het pleidooi, maar wees er wel op, dat op dit moment al wijkambassadeurs actief zijn, die inwoners ondersteunen in hun streven naar energiezuiniger wonen.

Raadslid Cremers (VVD) was echter niet enthousiast: ,,Dit is een mooi idee, maar deels bestaand beleid en deels niet op de doelgroep van toepassing. Het ligt al bij de woningbouwvereniging en daar is al geld voor. Lokaal Oegstgeest was het hier mee eens, maar fractievoorzitter Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) vond: “Per 1 oktober zijn de tarieven heel erg omhoog gegaan. Zie het breder> Het gaat niet alleen om mensen in de bijstand.”

Wethouder Glasbeek stelde, dat de stijgende energieprijzen iedereen raakt en zeker niet alleen mensen, die op bijstandniveau zitten. “Het hangt af van de woning die je hebt en de mate van energieconsumptie die daar bij past. Voor sociale huurwoningen hebben we prestatieafspraken met woningbouwcorporaties. En er is de problematiek van mensen die niet een enorm inkomen hebben, maar wel een eigen woning waar je met dezelfde problematiek te maken hebt.” Van Dillen (CDA) pikte het signaal op: “We moeten oppassen dat het niet alleen om die sociale huurwoningen gaat. Het zijn juist de mensen die (qua inkomen, red.) net boven (het sociaal minimum, red.) zitten en geen subsidies krijgen.” Met alleen de stemmen van VVD en Lokaal Oegstgeest tegen, werd het PrO-voorstel aangenomen.

Huiverig voor teveel LHBTIQ

OEGSTGEEST – Even leek het er op, dat de gemeenteraad van Oegstgeest enorm vooruitstrevend zou zijn en mee zou gaan in de vaart der volkeren. Helaas bleek donderdagavond vrijwel het tegendeel.

Vorige maand kwamen de politieke partijen PrO en D66 met een initiatiefvoorstel om meer steun te geven aan de LHBTIQ+-gemeenschap; iedereen die niet uitsluitend een heteroseksuele geaardheid heeft, dus. De partijen riepen in eerste instantie op, om Oegstgeest aan te laten sluiten bij de zogeheten ‘Regenbooggemeenten’: dat zijn gemeenten, die actief beleid ontwikkelen voor de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen. Ook was er het voorstel, om een LHBTIQ+-kunstwerk te plaatsen. Daarnaast zou in alle beleidsdomeinen rekening gehouden moeten worden met LHBTIQ-inclusief beleidsvoering.

Maar na een discussie tijdens een commissievergadering kwam het PrO/D66-voorstel in de besluitvormende raadsvergadering. En bleek het oorspronkelijke voorstel slechts een schim van wat ooit de bedoeling was. De bovengenoemde punten werden geschrapt en vervangen door een voorstel, dat de gemeente Oegstgeest ‘gaat onderzoeken met welke problematiek LHBTIQ+ te maken hebben in Oegstgeest’. Van den Broek (Hart voor Oegstgeest) toonde zich hier een hard pleitbezorger voor: “Ik was in de commissie heel erg kritisch. Daar sloten enkele partijen zich naadloos bij aan. Ik vroeg me af of een monument wel nodig is, omdat we al een monument hebben; de Regenboogkerk.”

Wel wordt voortaan de Regenboogvlag waarschijnlijk gehesen op Coming Out Day en tijdens de Prideweek. Ook komen er gesprekken met scholen, belangenorganisaties en zelfhulpgroepen om ‘knelpunten en prioriteiten vast te stellen’. Raadslid Cremers (VVD) was ‘heel blij dat er eerst een onderzoek gedaan wordt. We hebben niet het idee hoe groot de problematiek is, dan moet dat aangepakt worden’.

Het was duidelijk, dat geen van de raadsleden ooit aanwezig waren geweest bij een COC-bezoek aan een middelbare school. Dan hadden ze kunnen zien, als de leerlingen wordt gevraagd, of ze op een veilige school zitten. Waarbij alle kinderen de hand opsteken. Waarop de volgende vraag komt: ‘Van hoeveel kinderen weet je, of die homoseksueel of biseksueel zijn?’ Met veel moeite komen dan één of twee namen op een school met 1.500 leerlingen. Vervolgens komt de clou: “Veel kinderen durven niet voor hun seksuele geaardheid uit te komen, omdat ze bang zijn voor de (pest)gevolgen. Vinden jullie nog steeds, dat jullie op een veilige school zitten?”

Maar de raadsleden valt weinig te verwijten. Zij namen unaniem het voorstel aan, om toch meer aandacht te geven aan de problemen waar niet-heteroseksuelen mee worstelen. In de woorden van CDA-raadslid Van der Hoeven: “De Regenboogvlag is in het kader van acceptatie van een groep die het moeilijk heeft. We gaan dit beleid vredelievend omarmen. De intenties zijn goed. Het is nodig, dat er ruimte voor is.” Wethouder Nieuwenhuis zegde toe, dat hij met de scholen in gesprek gaat. Ook komen er precieze data, wanneer de Regenboogvlag wordt gehesen.

Over oplaadpalen en fietsparkeren

OEGSTGEEST – Er moet meer beleid komen in de wildgroei van elektrische oplaadpalen. Dit pleidooi van VVD en Hart voor Oegstgeest kreeg donderdagavond steun van de gemeenteraad. Een voorstel van het college om het aantal parkeerplaatsen te kunnen verlagen, als er voldoende fietsparkeerplekken zijn, werd tegengehouden door een raadsmeerderheid.

Parkeerplekken naast oplaadpalen voor elektrische auto’s mogen niet gebruikt worden door eigenaren van non-elektrische voertuigen. En dat steekt steeds meer inwoners; zij zien openbare parkeerplekken namelijk ingenomen worden door medeburgers, met wat meer geld in de portemonnee, die wél een dure elektrische wagen kunnen aanschaffen. En zo krijgen ze bijna een privé-parkeerplek van wat ooit een openbare parkeerplaats was.

Tot nu toe is er het beleid, dat de gemeente Oegstgeest instemt met een aanvraag voor het plaatsen van een elektrische laadpaal, als er binnen 200 meter nog geen andere laadpaal staat. Maar hoe meer van die laadpalen er komen, hoe krapper de parkeerruimte wordt voor de eigenaren van de traditionele auto’s. VVD en Hart voor Oegstgeest stelden daarom voor, dat het college van burgemeester en wethouders binnen twee jaar met een visie moet komen op het parkeerbeleid voor elektrische auto’s. Aanvragen voor een elektrische laadpaal door bezitters van zo’n auto, die hun vervoermiddel gemakkelijk op eigen terrein kunnen opladen, moeten niet meer toegekend worden. Ook moet in de toekomst rekening gehouden worden met de vraag, of de capaciteit van het elektriciteitsnet wel voldoende is.

Hart voor Oegstgeest en VVD maakten zich ook hard tegen een collegevoorstel over een verlaging van de parkeernormen. De idee van het college was, dat wanneer ontwikkelaars ook fietsparkeervoorzieningen realiseren, ze minder parkeerplaatsen voor auto’s hoeven aan te leggen. Maar zo’n verlaging van de parkeernorm leidt onherroepelijk tot een verhoging van de parkeerdruk. Eelke van den Ouweelen (Lokaal Oegstgeest) was het eens met het voorstel: “Er heeft nog niemand een auto weg gedaan, omdat hij een fiets heeft gekocht.”

Daarmee was het pleit beslecht. Karin Rosdorff (Hart voorOegstgeest) en Marcus Rolloos (VVD) dienden een voorstel in, dat aangaf, dat wanneer in of bij een appartementencomplex goede fietsparkeervoorzieningen worden gerealiseerd, de autoparkeernorm niet mag worden verlaagd. Alleen D66 en PrO steunden het college; het voorstel werd aangenomen door een raadsmeerderheid.

Rosdorff is lijsttrekker

OEGSTGEEST – Karin Rosdorff is door de leden van Hart voor Oegstgeest benoemd tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen, die op woensdag 16 maart 2022 plaatsvinden.

Rosdorff was al fractievoorzitter van de partij, nadat Frits van Dissel vorig jaar vertrok. Ze heeft van de leden drie uitdrukkelijke opdrachten meegekregen: Het belang van de zelfstandigheid van Oegstgeest, projectontwikkelaars zijn niet de baas in Oegstgeest en het belang van onze inwoners moet centraal blijven staan.

Verkeerde volgorde

Eerst geld vragen en dan pas een spaarpotje regelen

OEGSTGEEST – Het zal je maar gebeuren; je vraagt als wethouder geld om in een ander potje te stoppen. Waarna na meer dan een uur vergaderen blijkt, dat het bewuste potje helemaal niet bestaat.

Dat overkwam wethouder Peter Glasbeek vorige week donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering. Hij stelde namens het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voor, dat er geld gehaald kon worden uit het huidige potje om sociale woningen te realiseren. En dat geld zou dan gebruikt kunnen worden voor een projectontwikkelaar die duurdere huurwoningen en ‘betaalbare’ koopwoningen (tot 325.000 euro) wil bouwen.

In het huidige potje voor de sociale huurwoningen zit 1,25 miljoen euro. Ontwikkelaars zijn namelijk verplicht om hier geld in te storten, als ze naast de door hun gewenste dure en villawoningen niet minimaal 25% sociale woningen bouwen. Die sociale huizen komen er niet of nauwelijks; daarom is de sociale huurwoningenpot zo hoog opgelopen.

Eerder dit jaar sprak de raad haar wens uit, dat er ook zo’n stimuleringsregeling moet komen voor de huurhuizen en koopwoningen, die net boven de sociale prijs liggen. Wie deze woningen bouwt, kan dan geld uit het potje halen. Dat leek een ontwikkelaar wel wat en prompt kwam er een vraag binnen bij de gemeente om van deze stimuleringsregeling voor middeldure woningen gebruik te maken. Dat zou dan zijn voor een project op de locatie van het voormalige tuincentrum Van Nieuwland, waar vier middeldure koopwoningen en ook nog eens drie vrijstaande villa’s komen te staan.

Maar de gemeenteraad had nog geen toestemming gegeven om geld te storten in dat nieuwe potje. Sterker nog; het hele potje bestond nog niet. In eerste instantie discussieerde de raad, of het geld voor het ‘middeldure woningen-potje’ wel of niet gehaald moest worden uit de pot voor de sociale woningbouw. D66 vond dit ‘graaien in de sociale kas’, maar Glasbeek vond, dat hier geen sprake van was. “Graaien in de sociale kas bekt lekker, maar ik bestrijd dat er iets onoorbaars gebeurt. Die bestemming sociale woningbouw was deels bedoeld voor de sociale koop. Sociale koop is bedoeld voor middeninkomens. Dus in dat bedrag was altijd al voorzien voor woningen, die deels voor middeninkomens bestemd zijn.”

Na lang heen en weer praten, merkte fractievoorzitter Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) op, dat het hele potje voor de middeldure woningen nog helemaal niet bestond. “Het fonds bestaat nog niet, dus kan er geen geld in”, zo luidde daarop de algehele conclusie. Wethouder Huizing schoof direct de verantwoordelijkheid door naar zijn collega: “U moet hiervoor bij wethouder Glasbeek zijn.” Deze laatste liet daarop weten: “Ik betreur dat deze fout is gemaakt; het is in strijd met de financiële verordening.” Hierop besloot de gemeenteraad om besluitvorming over dit onderwerp uit te stellen tot een vergadering in oktober. Het college zorgt dan voor een nieuw raadsvoorstel.

Zorgen over leerlingenvervoer

Hillegom – Gemeenteraadslid Nederpelt (BBH) maakt zich zorgen over de kwaliteit van het leerlingenvervoer. Hij heeft hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Bij Bo-mediapartner Omroep West hebben ouders geklaagd over de kwaliteit van het leerlingenvervoer in de Bollenstreek. Nederpelt wil weten, hoeveel Hillegomse kinderen gebruik maken van het bedrijf Noot, dat de leerlingen vervoert.

Ook moet het college binnen enkele weken laten weten, wat de problemen zijn en welke oplossingen er geboden worden voor de getroffen inwoners.

Miljoeneninvestering in Alliander

Noordwijk – De gemeente investeert als aandeelhouder 4.435.698 euro extra in Alliander N.V. Deze organisatie moet de komende decennia miljarden investeren in het moderniseren van het elektriciteitsnet voor windmolens en zonneparken.

Het gaat hierbij om een ‘reverse converteerbare hybride obligatielening’, wat betekent dat als er iets mis gaat met Alliander, Noordwijk niet vooraan kan staan om die 4,5 miljoen euro te claimen. Maar de kans, dat Alliander failliet zou gaan, is te verwaarlozen, zo kregen de commissieleden dinsdagavond te horen.

De gemeente moet het te investeren geld zelf ook lenen en de rentelasten voor Noordwijk stijgen hierdoor met zo’n 14.000 euro. Maar daar staat tegenover, dat Noordwijk wel ieder jaar dividend ontvangt van Alliander; in 2020 was dat 598.000 euro.

In den Blauwen Bock

Hamburgers met passie

Katwijk – Al op 12-jarige leeftijd droomde Erik Houtenbos ervan om ondernemer te worden. Bij hem in de buurt, in de Melkweg, stond een snackbar en het leek hem geweldig om daar de baas van te zijn.

JOEP DERKSEN

Op zijn 21ste kwam deze droom uit en samen met zijn vrouw bouwde hij Snackbar Galaxy op, waarna Houtenbos zeer succesvol een tweede cafetaria/brasserie opzette in Lisse. Het geheim achter dit succes? “De zaak moest helemaal zijn, zoals ik het zelf als klant wilde hebben. Daarom zorgen we ervoor, dat het vlees, fruit en de groenten altijd vers zijn. Met een fijne menukaart is deze zaak heel populair geworden en werken er nu 45 mensen.’’

Houtenbos (47) houdt wel van een uitdaging. Zes jaar geleden nam hij In den Blauwen Bock over. “Deze zaak was technisch failliet en er zat een rafelrandje aan. We hebben er goed over nagedacht, want we wilden de harten van de Katwijkers winnen.” Dat is prima gelukt, want In den Blauwen Bock heeft een afgewogen combinatie van de meest geweldige hamburgers, samen met bijzondere frietsoorten; uiteraard afgetopt met een variatie aan bieren en wijnen.

Toeristen kiezen vaak de Ho Lee Fuk; niet alleen vanwege de smaak, maar ook door het Engelstalige woordgrapje. Alle hamburgers worden op dezelfde ambachtelijke wijze gemaakt; vanuit los gehakt en met veel spierkracht. “Hiermee wordt je hamburger luchtiger en sappiger”. Het Franse burgerbroodje zorgt voor de perfecte ‘bite’. “Ons eten is simpel, maar kwalitatief heel goed. Onze hamburger met friet proef je niet elke dag.’’

In den Blauwen Bock
Badstraat 9
2225 BP Katwijk
T: 071 240 7482
E: info@blauwenbock.nl
W: www.blauwenbock.nl

Aannemersbedrijf De Groot en Hoogendam

“Niet alleen een papiertje is belangrijk; het moet uit jouw handen komen”

HILLEGOM – Kwaliteit, duurzaamheid, vakkennis en afwisselend werk; dat is waar het bij Aannemersbedrijf De Groot en Hoogendam om gaat. Wie er als timmerman van geniet om speciaal timmerwerk uit te voeren, kan bij dit familiebedrijf solliciteren.

JOEP DERKSEN

Vakmanschap, dat is waar het bij Aannemersbedrijf De Groot en Hoogendam om gaat; iedere dag weer. Van Berk (31) geeft een rondleiding door de fabriek: “We plaatsen hier alles; kozijnen, ramen, dakkapellen. De klanten komen bij ons voor het maatwerk; waar anderen stoppen, gaan wij verder. We houden van hout, hout leeft! Kunststof doen we uiteraard ook wel, maar hout is het stuk vakmanschap van ons, zoals je dat nergens anders ziet.’’

Meer dan een halve eeuw geleden begon Kees de Groot het bedrijf in een oude bollenschuur aan de Stationsweg in Hillegom. Talloze wijken in deze gemeenten zijn dankzij hem ontstaan. Ewald de Groot kwam in 1990 in het bedrijf en is hier nog altijd actief. Van Berk is in feite de derde generatie. Hij is sinds 2019 de nieuwe eigenaar en geeft aan: “Wil je werken in een klein bedrijf met persoonlijk contact, waar kwaliteit voorop staat, waar je graag mooi werk aflevert, dat ook gewaardeerd wordt; dan zoeken we jou! We staan voor kwaliteit en duurzaamheid en bieden je afwisselend en uitdagend werk; van kozijnen plaatsen tot aan- en verbouw. Je werkt in een klein team van vijf collega’s; samen werken we voor een betere toekomst!”

Aannemersbedrijf De Groot en Hoogendam heeft als familiebedrijf een uitstekende reputatie opgebouwd. “Gemeenten en bedrijven weten als geen ander, hoe onze moderne en slagvaardige organisatie moeiteloos gecombineerd wordt met ons ouderwets ambachtelijk vakmanschap. We hebben nauwe contacten met andere aannemers en kunnen bouwen op elkaars kwaliteiten. Doordat er een jarenlange samenwerking is met Timmerfabriek Hillegom, hebben we veel kennis in huis. Hierdoor zijn we als eerste op de hoogte van de nieuwste innovaties met betrekking tot houtbewerking en kunnen we produceren zonder lange levertijden.”

Duurzaamheid

Van Berk: “Duurzaamheid speel een belangrijke rol in de bouw. Dit merken wij ook bij onze opdrachtgevers. Steeds vaker wordt de vraag gesteld, hoe we kunnen zorgen dat de CO2-uitstoot beperkt kan worden met isoleren, het plaatsen van zonnepanelen en het verwarmen van de woning. Wij zijn groot voorstander van het gebruik van de beste materialen. Hierdoor gaan we verder dan alleen maar isoleren. Wij willen ervoor zorgen, dat alles wat wij maken, ook bijdraagt aan een nieuwe duurzame toekomst.

 

De nieuwe medewerker kan van alle leeftijden zijn, maar de kans is groot, dat het iemand is die al een aantal jaren als timmerman actief is en op zoek is naar een plek waar hij écht mag timmeren en het aloude vakmanschap kan uitoefenen. Iemand die niet schroomt om af te toe de leiding te pakken, maar ook een frisse, vlotte persoonlijkheid heeft. Hij/Zij kan rekenen op een heel fijne werksfeer en solidariteit onder de medewerkers, waarbij iedere week wordt afgerond met een gezellige vrijdagmiddagborrel.

Solliciteren? Stuur je CV rechtstreeks naar Randy van Berk: randy@degrootenhoogendam.nl.

Voor meer informatie:

Aannemersbedrijf De Groot en Hoogendam
Marconistraat 18, Hillegom
T: 0252-518733
M: 06 4238 0470
E: randy@degrootenhoogendam.nl
W: www.degrootenhoogendam.nl

Jachtwerf 't Joppe

Vanuit de historie een voorloper in duurzaamheid

WARMOND – Wie denkt aan historisch Teylingen, noemt ongetwijfeld als eerste Jachtwerf ’t Joppe. Al bijna veertig jaar is deze scheepswerf in de Veerpolder gespecialiseerd in schilderen, winterstalling en inbouw van (elektrische) motoren. Als eerste bedrijf verzorgde Jachtwerf ’t Joppe een volledig elektrische rondvaartboot, die nog altijd door de grachten van Amsterdam vaart.

JOEP DERKSEN

Sinds 15 jaar is Vincent Geljon directeur/eigenaar van Jachtwerf ’t Joppe en hij heeft er in die tijd voor gezorgd, dat het elektrificeren van boten en sloepen een enorme vlucht heeft genomen. Deels komt dat, door strengere milieumaatregelen: in sommige steden mag er alleen elektrisch gevaren worden. Maar steeds meer boot- en sloepbezitters realiseren zich, hoe fijn het is om elektrisch te kunnen varen.

“We wonen rondom en genieten enorm van de plassen. Als je daar doorheen vaart, is het fijn dat je er met een elektromotor stil doorheen kunt gaan. Wij kunnen de bestaande diesel- of bezinemotor vervangen voor een elektrische motor of een elektrische motor bijplaatsen waardoor je kunt kiezen hoe je wilt varen, een hydraulische oplossing”, aldus Geljon. Vol passie vervolgt hij: “Steeds meer mensen zijn het lawaai van een dieselmotor zat. Ze willen rust en stilte en geen dreunende dieselmotor met die dieselstank.”

Ook zorgt Jachtwerf ’t Joppe voor het schilderen van boten. Daarnaast is hier een ruime mogelijkheid voor de winterstalling; voor binnen én buiten. Eigenaren van sloepen tot wel twaalf meter maken hier graag gebruik van. Het is duidelijk; bij Jachtwerf ’t Joppe komen historie, vaarplezier en duurzaamheid helemaal samen!

Meer informatie:

Jachtwerf ’t Joppe
Veerpolder 3
2361 KV Warmond
T: 071 301 1992
E: 
dirk@werfjoppe.nl
W: 
www.jachtwerfjoppe.nl

Wachten op het onbekende

KAAG EN BRAASSEM – Op dinsdag 2 november neemt burgemeester Marina van der Velde afscheid, naast ze bijna twaalf jaar de scepter zwaaide voor Kaag en Braassem. In die tijd zijn er heel wat zaken gebeurd, zoals de brand in de kerk van Hoogmade. In een tweeluik praat ze over haar ervaringen en het naderende afscheid. Deze week: deel 2: Wachten op het onbekende.

JOEP DERKSEN

De gedachten gaan terug naar het afbranden van de kerk in Hoogmade. “Een kerkbrand is zoveel meer dan een brand in een gebouw. Voor de gelovigen is zo’n brand het meest heftig; zij hebben daar doop, trouwerijen en begrafenissen meegemaakt. Maar ook voor niet-gelovigen is een kerk hét baken van het eigen dorp. Ik was bijzonder geraakt door mensen, die in hun leven zo verbonden zijn met de kerk en op straat aan het huilen waren. Ook hun leven stond in brand.’’ Onder verantwoordelijkheid van Van der Velde werd diezelfde avond een bijeenkomst georganiseerd, waar de inwoners van Hoogmade het verdriet met elkaar konden delen. “Hier ontstond een enorm saamhorigheidsgevoel. Inwoners hielpen elkaar, het echtpaar dat in de pastorie woonde, kreeg vervangende slaapplekken aangeboden.”

Tijdens haar burgemeesterschap heeft Van der Velde zo’n 250 bezoekjes gebracht aan echtparen die 60+-jaren getrouwd waren, honderdjarigen en gedecoreerden. Ze genoot ervan. “Toen ik hier kwam, bezocht de burgemeester nog de 55-jaar getrouwde echtparen, maar dat heb ik afgeschaft; dat waren er teveel. Ik heb altijd leuke gesprekken gehad met de mensen; je krijgt een terugblik van hoe het hier ooit was. Dan merk je, dat die enorme armoede onder bijvoorbeeld de tuinders is verdwenen en dat we het in de afgelopen vijftig jaar veel beter hebben gekregen.”

Na haar pensionering blijft Van der Velde in Roelofarendsveen wonen. Hoe lukte het, om hier een huis te krijgen? Ze lacht: “Het is niet, dat ik als burgemeester een huis aangewezen heb. We hebben op verschillende huizen meegeloot en zijn de eerste keer uitgeloot. Voor Westend schreven we ons in en kregen onze zevende keuze; achteraf gezien is dat onze eerste keuze geworden.” Ze geniet van de gemeente Kaag en Braassem: “We komen uit Rotterdam, maar horen daar thuis, waar we ons prettig voelen en dat is in deze gemeente.”

Waar kijkt u met tevredenheid op terug? “Als ik terugkijk hoe Kaag en Braassem er uit zag en er nu uitziet, is er wel heel veel gebeurd. In heel veel dorpen is veel bijgebouwd. Ook in Braassemerland: dit bouwproject blijft een financiële aderlating, maar we hebben er wel een heleboel huizen voor teruggekregen.”

Ze vervolgt: “Daarnaast hebben ondernemers de gemeente recreatief op de kaart gezet, met polderroutes en eigen streekproducten.” Ook de ‘Alkemade-Jacobswoude’ verschillen verdwijnen langzamerhand tot genoegen van de burgemeester: “Natuurlijk zie je nog steeds de overkant, als je naar buiten kijkt. Maar we hebben inmiddels één ondernemersvereniging en één Tafeltjedekje organisatie. Onze gemeente is geïntegreerd en dat geeft een goede basis voor de levensvatbaarheid en zelfstandigheid van Kaag en Braassem.”

Terugkijkend: wat zou u anders doen? “Het is jammer, dat sommige dingen zo’n lange adem nodig hebben. In twaalf jaar is het me niet gelukt om een extra bedrijventerrein te realiseren. Waarom duurt het allemaal zo lang?: mede door de Provincie en andere gemeenten om je heen.”

U heeft mensen altijd opgeroepen zich in te zetten voor de gemeenschap. Op welke manier gaat u zich de komende jaren onbetaald inzetten voor de gemeenschap? “Ik ga het eerste half jaar niets doen en rustig kijken waar ik mijn energie aan wil geven. Ik heb wel de intentie om vrijwilligerswerk te zoeken wat in de lijn van mijn kunnen ligt. En dat is bijvoorbeeld De Spreng; zoals die kerk is omgebouwd tot een gebouw met culturele activiteiten. En misschien ga ik wel koken bij het Hospice.”

Welk advies geeft u aan uw opvolger, Astrid Heijstee-Bolt? “Doe het vooral zoals je het zelf wilt doen. We hebben regelmatig gesprekken over mijn waarnemingen en activiteiten. Ik vind het fijn dat er nieuwe energie komt; na twaalf jaar raak je ingesleten in je eigen patroon. Laat een ander zich richten op wat zij belangrijk vindt. Dat mijn opvolger een vrouw is, maakt niet uit; het is fijn dat ze een fijn mens is.”

Wat staat er voor de komende tijd na uw pensionering in de planning?

Gezond worden; dat is prioriteit nummer één. Meer tijd doorbrengen met mijn vrienden en invulling aan mijn vrije dagen geven. Daar ben ik niet aan gewend. Werken is namelijk gratis vermaak; er gebeurt van alles en je hoeft het niet te verzinnen. Nu moet ik het zelf gaan verzinnen.”

14 oktober 2021

Deep Shit in Hoogmade

Hoogmade – Het is een zondagochtend; om 05:30 uur gaat de wekker en de grote dag is in Hoogmade aangebroken. Je mag als figurant meedoen aan een nieuwe comedyserie: Deep Shit. Wat bezielt mensen om een hele dag aan de rand van een filmset te staan, om voor een televisieprogramma ergens achterin het beeld een halve seconde te verschijnen? AD-verslaggever Joep Derksen zocht het uit: hij mag als figurant voor ‘Deep Shit’ hopen op eeuwige roem.

Op de vroege zondagochtend zijn de straten in het dorpje Hoogmade nog eenzaam en verlaten. Maar in het dorpshuis ‘Drieluik’ verzamelen zo’n twintig mensen, die zich als figurant hebben opgegeven voor de nieuwe comedyserie. Die figuranten komen overal vandaan: Den Haag, Teylingen, maar ook Goeree-Overflakkee. Sommigen doen dit voor de eerste keer, maar anderen schitteren al jaren op de beeldbuis als figurant. Voor het geld doen ze het niet; een hele dag klaar zitten levert iedere figurant 40 euro op; reiskosten worden niet vergoed en er gaat ook nog belasting van af.

De koffie staat klaar en een crewmedewerker controleert of jouw drie sets kleding goed genoeg zijn om in beeld te verschijnen. Geen schreeuwende kleuren en logo’s zijn taboe. We moeten naar de plaatselijke Coop lopen, waar een scene wordt opgenomen. Het scenario: twee dames ontmoeten elkaar in een supermarkt en dat leidt tot allerlei hilarische situaties. De figuranten worden overal in de supermarkt neergezet en krijgen de opdracht om tijdens het filmen net te doen of ze aan het winkelen zijn. ‘Kijk niet rechtstreeks de camera in!’, krijgen we als waarschuwing meerdere malen te horen. De eerste scene wordt zeven keer herhaald en even zo vaak moeten de wannabe acteurs de boodschappen weer terugzetten en naar hun oorspronkelijke posities lopen.

De hoofdrolspelers zijn Fockeline Ouwerkerk (Moordvrouw) en Jennifer Hoffman (De Luizenmoeder). Ze genieten van het script. Ouwerkerk: ,,Deze twee vrouwen doen de dingen keurig, maar zeggen op een gegeven moment: ‘We hebben er schijt aan en doen het een keer anders om te zien, wat er dan gebeurt. Hierdoor komen ze in steeds weer nieuwe avonturen en dat vinden ze stiekem lekker.’’

Acteren is niet gemakkelijk: tussen de scenes door zijn de beide hoofdrolspelers hun teksten hardop aan het oefenen. Hoffman: ,,Het is altijd eng en spannend; ik slaap de nacht voor de eerste opnamedag slecht. Je bent zo goed als het laatste wat je doet; dat echoot in je hoofd.’’ Een van de figuranten is Marguerite Raasing: zij plant het liefst haar hele agenda vol met figurantenafspraken. ,,Naarmate je meer ervaring hebt, krijg je steeds betere rollen, merk ik. Ik doe dit, om hogerop te komen en ga voor de rollen van duizend euro.’’ Soms is het hard werken, terwijl je nauwelijks in beeld komt, is haar ervaring: ,,Ik heb een keer voor een aflevering van Flikken Maastricht als advocaat de hele tijd naar Victor Reinier mogen staren. Dat was heerlijk, maar toen het uiteindelijk werd uitgezonden, zag je alleen mijn oorbel en een stuk van mijn haar.’’

Voor Corne van Meer uit Achthuizen is dit de eerste keer dat hij figureert. ,,Ik ben recent op TV geweest met First Dates en wilde dit eens proberen. Het bevalt goed; een leuk groepie mensen. Voor het geld hoef ik het niet te doen, maar voor de ervaring. Ik hoop dat ik hierdoor andere rollen krijg en meer betrokken wordt bij het geheel. Het is wel veel wachten, maar ik had me erop ingesteld om zes keer achter elkaar hetzelfde te doen.

Ouwerkerk: ,,Figuranten zijn ongelooflijk belangrijk. Je wilt het leven creëren en in je leven zijn mensen om je heen. Je bent nooit alleen op de wereld. Dat is bij series precies hetzelfde.’’ Heel misschien krijgen de inwoners van Hoogmade nieuwe bewoners, dankzij deze serie. ,,Het is heel fijn om hier te zijn.’’ Hoffman: ,,We hebben stiekem al gekeken naar huizen. Je woont hier mooi aan het water.’’

Nadat de opnames in Hoogmade zijn afgerond, krijgen acht figuranten te horen, dat ze mee mogen naar Leiderdorp. Na een nieuwe periode van uren wachten, vijf minuten figurerend heen en weer lopen en weer uren wachten, zit het er om 18.00 uur eindelijk op. Thuisgekomen plof ik in de bank, zet de TV aan en val na vijf minuten vermoeid in slaap.

05 oktober 2021

Stroopwafelbakker stopt ermee

Nieuwkoop – Het einde van een tijdperk is aangebroken. Na maar liefst 33 jaar keert stroopwafelbakker Simon Buitendijk niet meer terug op de markt van het Reghthuysplein. Vorige week zaterdag borg hij voor het laatst zijn stroopwafelijzer op.

JOEP DERKSEN

Voor de vaste bezoekers van de markt is het wel even wennen, om niet meer de heerlijke geuren van de stroopwafels te ruiken. Marktmeester Erik van der Maat bracht Buitendijk (63) een bezoekje op diens allerlaatste Nieuwkoopse werkdag  en overhandigde hem  een bos bloemen en twee boeken over Nieuwkoop.

Terwijl hij de boeken doorbladert en zijn spullen inpakt, gaan de gedachten van Buitendijk terug naar begin jaren ‘80. “Ik werkte als metselaar in de bouw, maar er kwam een crisis. Mijn vader had connecties bij Van Meteren stroopwafelfabriek. Hij vroeg me: ‘Is het niet wat voor jou, om met stroopwafels op de markt te staan?’  Ik heb me bij allerlei gemeenten ingeschreven en kon sinds 1988 ook in Nieuwkoop terecht.’’

De eerste keer, dat hij met zijn stroopwafels op de markt stond, was best onwennig. Buitendijk herinnert zich dat nog goed. “Ik was zenuwachtig, vooral met het bakken, maar uiteindelijk ging het vanzelf.’’ Wat zeker hielp was, dat hij indertijd goed werd opgevangen door de ander marktkooplieden. “Vroeger had je heel grote markten, waarbij alle koopwaar dubbel werd aangeboden; je had twee kaasboeren, maar ook twee viskramen en twee groenteboeren.’’ Nu is dat totaal anders; in Nieuwkoop staan nog maar zeven verkoopstallen op de markt.

Buitendijk heeft het al die jaren zien aankomen: “De kippenboer is weg en ook de bloemenkraam komt niet meer terug. De oudere garde vergrijst. Ik neem ook afscheid en je moet maar hopen, dat er een nieuwe stroopwafelverkoper voor in de plaats komt.’’ Het verkopen op de markt is namelijk niet voor de luie medemens. Bovendien lopen de omzetten terug: “Je kunt tegenwoordig alles in de supermarkten kopen.’’

Koffie

Veel Nieuwkopers herinneren zich niet alleen Buitendijk, maar ook zijn dochters Sandra en Yvonne. Deze jongedames verkochten namelijk de koffie op de markt. “De snoepkraam verkocht de koffie er indertijd bij. Toen hij stopte, nam ik de koffie over. Sandra, toen 11 jaar, ging vervolgens met een koffiebar over de markt lopen, waarbij ze bekertjes koffie voor een gulden verkocht. Jaren later nam Yvonne het over.” De winst van de koffie ging in de spaarpotjes van de meisjes, maar niet iedereen hoefde te betalen, lacht Buitendijk. “De marktmeester en gemeentelijke toezichthouders kregen de koffie gratis.’’

Nu Buitendijk afscheid definitief afscheid neemt, wil hij vast wel het geheim vertellen om een goede stroopwafel te bakken. “Het gaat om de stroop, die je er in doet. Gebruik je meer caramel of juist meer suiker? Ik heb er heel veel roomboter in zitten. In Nieuwkoop willen ze niet anders. Zo is er ook een gezin met vrienden in Zweden; zij nemen altijd een doos van mijn stroopwagels mee naar dat land.’’

Veel klanten hebben aangegeven, dat ze het verschrikkelijk jammer vinden, dat Buitendijk niet meer naar Nieuwkoop komt. Maar het besluit van Buitendijk is definitief. “Eigenlijk wilde ik pas volgend jaar december stoppen, maar in Nieuwkoop stopt de kraambouwer ermee. Hij kan niet meer naar Nieuwkoop komen, om daar slechts vier kramen op te bouwen. Dan zou ik mijn eigen kraam of verkoopwagen mee moeten nemen en daar ben ik te oud voor. Daarom stop ik ermee en ga ik van mijn pensioen genieten.’’

Buitendijk gaat zijn stroopwafels niet online verkopen, maar wie echt niet zonder deze heerlijkheden kan, heeft geluk. Buitendijk tipt: “Je kunt aan Gerard, de marktkoopman die kleding verkoopt, vragen om zakjes stroopwafels. Hij wil ze dan wel meenemen naar Nieuwkoop.’’ Hij deelt nog een paar stukjes stroopwafels uit aan de laatste klanten en kijkt genietend vooruit: “De komende jaren ga ik veel fietsen en voetbal kijken. Samen met mijn schoonzoon en kleinkind.’’ En gaat u dan af en toe ook een potje koken voor uw vrouw? Buitendijk lacht: “Thuis koken? Dat is niet aan mij besteed! Ik kan niet koken. Ik zou water nog aan laten brandden!”

Kinderdagopvang met dagbesteding

Noordwijk – In het pand aan de Nieuwe Zeeweg 27 – 27A komen een kinderdagopvang en een dagbesteding voor ouderen.

Nu heeft de begane grond van dit gebouw nog een horecafunctie, maar de initiatiefnemers hebben aan de gemeente gevraagd om hun ideeën uit te mogen voeren.

Het college van burgemeester en wethouders neemt hierover ‘een positieve grondhouding in’. Een deel van het complex behoudt de oorspronkelijke horecafunctie.

Nieuwe BIZ voor Gravendam

Noordwijkerhout – Het bedrijventerrein Gravendam krijgt een nieuwe BIZ (bedrijveninvesteringszone) toegekend.

De huidige BIZ loopt aan het eind van dit jaar af en het bestuur van de BIZ vereniging Gravendam heeft aan het gemeentebestuur een nieuw BIZ-plan voorgelegd, voor de periode van 2022 – 2026. Er komt nog een draagvlakonderzoek, om te kijken of de meeste ondernemingen de vernieuwing van zo’n BIZ steunen. Daarna moet de gemeenteraad van Noordwijk nog haar goedkeuring geven.

Een aantal jaren geleden is op initiatief van de Ondernemersvereniging Gravendam een BIZ (Bedrijven Investeringszone) ingesteld. Iedere ondernemer op Gravendam draagt hier verplicht aan bij. Van de inkomsten is een collectief en actief camerasysteem ingesteld. Dat is een groot succes geworden: het aantal inbraken is teruggebracht naar nul. Bestuurders Timmers en Groot: ,,De alarmsystemen van de ondernemers zijn aangesloten op het collectieve cameranetwerk. Zodra er een verdachte situatie is worden alle camera’s op het bedrijventerrein ingeschakeld en kan live gekeken worden naar de situatie indien nodig de politie gewaarschuwd.’’

Als het aan de Ondernemersvereniging ligt, wordt de BIZ ook na 2021 voortgezet. Maar tegen die tijd is het camerasysteem al afbetaald; waar worden de inkomsten van de verplichte bijdrages dan aan besteed? Uiteindelijk beslissen de ondernemers op het bedrijventerrein hier zelf over, maar Timmers en Groot hebben hier wel een idee over. ,,De verkeersveiligheid op het terrein gaat ons aan het hart. Af en toe vinden hier aanrijdingen plaats en onlangs was er nog een behoorlijk ernstig ongeval op het fietspad. Het is de hoogste tijd, dat er een tweede ontsluitingsweg aangelegd wordt voor Gravendam. We lobbyen hiervoor al jaren en, als de leden van de Ondernemersvereniging hier mee in stemmen, dan zijn we bereid om aan een deel van de plannen voor de aanleg van die ontsluitingsweg financieel bij te dragen.’’

Een andere hartenwens van de ondernemers is de uitbreiding van het bedrijventerrein Gravendam. Naast de Gieterij / Maandagsewetering ligt vijf hectares te wachten om er bedrijfspanden op te zetten. Nu het dorp Noordwijkerhout onder de gemeente Noordwijk is komen te vallen, roepen Timmers en Groot het gemeentebestuur van Noordwijk op om zich hard te maken voor de versnelde uitbreiding van Gravendam.

Onderhoudsgeld voor gemeentelijk monument

De Zilk – Goed nieuws voor de eigenaar van een beschermd gemeentelijk monument aan de Zilkerduinweg 362.

Dit pand moet flink opgeknapt worden om het in stand te houden. De eigenaar heeft bij de gemeente Noordwijk een verzoek ingediend om een deel van de kosten mee te betalen.

Het college heeft ingestemd met het verstrekken van een subsidiebedrag van 7.500 euro.

CO2-prestatieladder wordt ingevoerd

Hillegom – De gemeenteraadsleden zijn enthousiast over de invoering van de CO2-prestatieladder. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de raadscommissie.

Initiatiefnemer Bart de Jong was nog wel kritisch over de onderbouwing van dit raadsvoorstel. ,,De afgelopen tien jaar zou circa 80% CO2 reductie plaats hebben gevonden voor het eigen gemeentelijk apparaat. Als het inderdaad is gelukt, zou het prachtig zijn en zou Hillegom een voorbeeldfunctie hebben.’’ Maar de uitleg voor deze opmerkelijke besparingen ontbreekt.

Hoe dan ook, een CO2-prestatieladder zorgt er in de toekomst wel voor, dat goed bijgehouden wordt wat de CO2-uitstoot in Hillegom, Teylingen en Lisse zal zijn. Na de besprekingen was De Jong tevreden: ,,Ik ben blij dat ze deze CO2-prestatieladder gaan vaststellen.”

Geen haast met van het gas af

Hillegom – De energietransitie moet ‘haalbaar en betaalbaar’ blijven voor alle inwoners. Daarom moet Hillegom de komende jaren niet actief inzetten op het aardgasvrij maken van woonwijken.

Uiteindelijk moeten alle huizen van het gas af, zo heeft de rijksoverheid besloten. BBH-raadslid Nederpelt stelde woensdagavond tijdens een raadscommissievergadering ook, dat het tijd wordt dat de Rijksoverheid de komende jaren financieel bij moet springen, zodat woningeigenaren niet alleen opdraaien voor het aanpassen van hun huizen.

GroenLinks-burgerlid Meijer hield een vurig pleidooi, dat inwoners hun huizen alvast gaan isoleren. ,,Wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Als je van energielabel G naar B gaat, scheelt dat een derde in jouw energieverbruik. Met het stijgen van de kosten van je energierekening zijn deze kosten heel snel terugverdient.’’

Hillegommers weten Bo te vinden

Hillegom – De inwoners van Hillegom weten Bo steeds beter te vinden. Namens deze streekomroep hielden Peter Vente en Ard Zandbergen woensdagavond een enthousiaste presentatie voor de leden van de raadscommissie.

De kijk- en luistercijfers door Hillegommers en in de hele Bollenstreek zijn in de loop der jaren enorm gestegen. Bo heeft een plan ontwikkelt om dé omroep voor de Bollenstreek te zijn. Zo werkt de omroep al samen met de NOS en Omroep West, maar ook met lokale sportpresentatoren, politiek verslaggevers en fotografen.

Teylingen, Noordwijk en Lisse hebben al toegezegd om de jaarlijkse bijdrage per inwoner voor Bo structureel te verhogen. Burgemeester Arie van Erk liet weten, dat de gemeenteraad van Hillegom hierover rond 2023 een besluit zal nemen, nadat een evaluatie heeft plaatsgevonden.

Nieuw Park Rozendaal kost miljoen euro

Hillegom – Het dorp krijgt een nieuw park, compleet met een bosgebied; Park Rozendaal. Dit gaat ongeveer een miljoen euro kosten.

Woensdagavond kregen de politici een presentatie te zien over Park Rozendaal, dat moet komen tussen de Sportlaan en het Jozefpark. Zo’n tien inwoners hebben meegedacht in een denktank. Het fietspad blijft en er komt in de buurt van het Jozefpark een plek waar mensen met behulp van toestellen kunnen rekken en strekken.

Met het toevoegen van water kunnen kinderen daar lekker kliederen en struinen. Over het water komt een overgang, in de buurt van de Stek-woningen, zodat mensen rondjes door het park kunnen lopen. Rond de plek waar nu de vleugelnotenbomen staan, komt een stuk bos te staan, met hogere bomen en onderbeplanting. Dit moet zorgen voor meer variatie in onder meer het vogelaanbod.

Geldpotje voor sociale woningbouw

Hillegom – Particuliere projectontwikkelaars, die meer dan acht woningen tegelijk willen bouwen, moeten binnenkort geld storten in een ‘Vereveningsfonds sociale woningbouw’, als ze niet minimaal 25% sociale woningen realiseren.

Dit besluit neemt de gemeenteraad waarschijnlijk op 14 oktober, zo bleek donderdagavond. Het geld, dat projectontwikkelaars moeten afdragen aan dit potje varieert van 10.000 euro tot 70.000 euro. Tot 2017 had Hillegom een vergelijkbaar potje, waar 800.000 euro in zat, maar waar geen enkele sociale woning van werd gebouwd.

Burgerlid De Hoog-Ferwerda (GroenLinks) en Bloeiend Hillegom-fractievoorzitter Heemskerk wilden weten, waarom het vereveningsfonds wél voor extra sociale woningen zal zorgen. Burgerlid Hulst (D66): ,,Wat gaan we doen, als alle ontwikkelaars zeggen; hier heb je een zak met geld en het is aan anderen om die sociale woningbouw te realiseren?”

Wethouder Anne de Jong stelde: ,,Als die projectontwikkelaars roepen, dat ze geen sociale huurwoning willen bouwen en het geld afstorten, komen ze deze portefeuillehouder tegen. Dan krijgen ze geen project. Ze moeten zorgen voor 25% sociale woningbouw en hier kan alleen bij gegronde redenen van worden afgewezen. Als je dat niet wilt, ga dan vooral ergens anders naar toe.’’

Meer invloed op uitvoering jeugdzorg

Hillegom – De gemeenteraad krijgt meer invloed op de manier waarop de jeugdhulp geregeld wordt.

Dit zegde wethouder Jan van Rijn donderdagavond toe aan de commissieleden. Al sinds 2016, toen gemeenten verantwoordelijk werden voor de jeugdzorg, lopen de kosten voor de jeugdzorg de spuigaten uit. Vanaf 1 januari 2022 gaat de ‘gemeenschappelijke regeling Serviceorganisatie Zorg Holland Rijnland’ van start.

Deze organisatie gaat zich bezighouden met de gespecialiseerde jeugdhulp in de Holland Rijnland gemeenten, waar Hillegom ook onder valt. Wethouder Jan van Rijn vindt het een goede ontwikkeling. ,,Bij jeugdzorg gaat het vaak over financiën en nauwelijks over beleid. De komende jaren moeten we keuzes maken wat we willen. U als raad kunt aangeven, wat u wilt met jeugdzorg.”

Zelf zorgen voor eigen inwoners

Hillegom – Vanaf 2023 wordt Hillegom veel meer zelf verantwoordelijk voor de maatschappelijke zorg van haar inwoners.

De kosten hiervoor lopen op van 688.000 in 2023 naar 1,2 miljoen euro in 2032. Maar vooralsnog staan hier ook genoeg subsidies tegenover van onder meer de Rijksoverheid.

Wethouder Jan van Rijn informeerde de commissieleden donderdagavond: ,,Waar het lokaal kan, moeten we het lokaal organiseren. Maar waar het goedkoper kan, moeten we kijken hoe we het efficiënt kunnen doen, met de beste resultaten voor de betreffende inwoner. Waar het slim is om het regionaal te doen, moet je het ook niet laten.’’

Meerderheid raad wijst weer onderzoek naar ondermijning af

Noordwijk – Er komt toch geen onderzoek in hoeverre er sprake is van ondermijning en ongewenste beïnvloeding van het gemeentebestuur door externe partijen.

Met de kleinst mogelijke meerderheid (12 tegen 11 stemmen) wees de gemeenteraad dinsdagavond dit voorstel van GroenLinks en medeondertekenaar Doen! af. Voormalig wethouder Henri de Jong verklaarde in een ingezonden brief, dat hij onder ede wilde getuigen over de gang van zaken.

Onder meer CDA en VVD vonden echter, dat de oud-wethouder zaken als ondermijning aan had moeten kaarten, toen hij nog in functie was.  Burgemeester Wendy Verkleij vond, dat er ‘door de voorruit’ gekeken moet worden en dat partijen zich op de aankomende verkiezingen moeten richten. Koppel stelde: ,,Dit ettergezwel in deze gemeente ligt niet achter ons, maar is actueel.’’ Het voorstel werd echter nipt verworpen door CDA, VVD en Lijst Salman Noordwijk.

Nieuwe woningen op perceel Prins Hendrikweg 17

Noordwijk – De huidige woning aan de Prins Hendrikweg 17 mag gesloopt worden; hiervoor in de plaats komen dan twee nieuwe huizen.

Wethouder Theo Alkemade probeerde dinsdagavond de gemeenteraad tot op het laatst te overtuigen, om tegen dit bouwplan te stemmen. De raad stemde echter unaniem in met de komst van de beide woningen.

Op initiatief van GroenLinks, PUUR en Doen! moet het college van burgemeester en wethouders nu voor de Prins Hendrikweg 17 een ontwerpbestemmingsplan zo snel mogelijk ter visie leggen.

Raad wil Bronsgeest voor woningbouw behouden

Noordwijk – Het college van burgemeester en wethouders moet alles in het werk zetten om ook in de toekomst woningbouw op Bronsgeest mogelijk te maken.

De provincie Zuid-Holland heeft in een brief laten weten, het ‘spijtig’ te vinden, dat Noordwijk in Bronsgeest ‘slechts 350 woningen’ wil bouwen ,,in plaats van het eerder in het woningbouwprogramma opgenomen aantal van 660 woningen”. De provincie wil de bouwtoestemming voor drie hectare grond intrekken en deze bouwmogelijkheden aan andere gemeenten geven, die zitten te springen om huizen te bouwen.

Dick Gutlich (D66) eiste samen met PvdA, GroenLinks en PUUR van het college om alle benodigde inspanningen te verrichten om te verzekeren dat Bronsgeest II als toekomstige woningbouwlocatie wordt gehandhaafd. Met twaalf stemmen voor en elf tegen werd dit voorstel aangenomen.

Speeltuinen moeten door alle kinderen gebruikt kunnen worden

Noordwijk – Alle speeltuinen moeten bereikbaar zijn voor kinderen in een rolstoel.

Dit voorstel van raadslid Smeltink (Lijst Salman Noordwijk) werd dinsdagavond aangenomen door de gemeenteraad. Ook wordt het college opgeroepen om te zorgen voor voldoende speelmogelijkheden, waar kinderen mét en zonder beperking van kunnen genieten.

Wethouder Sjaak van den Berg omarmde dit voorstel, maar liet wel weten, dat meer geld nodig zal zijn voor het aanpassen van speeltuinen voor de minder valide kinderen. Doen!-raadslid Astrid Warmerdam bleef kritisch, al stemde ze wel voor. ,,Het gaat ons te ver, om alle speeltuinen aan te passen aan inclusief gebruik. Als de ouders er bij zijn, is het al inclusief.’’

Steun voor retail- en horecavisie

Noordwijk – De gemeenteraad nam dinsdagavond de retail- en horecavisie aan. De komende drie jaren investeert de gemeente 1,7 miljoen euro in bereikbaarheid, parkeerplaatsen, groen, in het schoon houden van de straten en goede verlichting.’’

Onder meer PvdA en GroenLinks waren niet blij. Zij misten een ‘heldere visie’, zodat duidelijk wordt waaraan het geld precies wordt uitgegeven. Maar wethouder Roberto ter Hark gaf aan, dat een van de doelen is, dat er een algehele kwaliteitsslag komt.

Hij stelde: ,,Het gaat om kwaliteit en kwaliteitsbeleving. Dat zorgt voor een bepaalde bezoeker van buiten. Wil je hier bezoekers, die met beatboxen komen of mensen, die een kopje koffie komen drinken. We willen geen Scheveningen zijn en dat zie je terug in deze visie.’’

Wisseling raadsleden

Noordwijk – Gemeenteraadslid Eric Berg (Lijst Salman Noordwijk) is gestopt als gemeenteraadslid.

Hij moest dit doen in verband met zijn gezondheid. Berg was al drie maanden weg, maar het lukt hem niet om het raadslidmaatschap voort te zetten. Hij blijft wel als commissielid aan. Zijn plaats wordt ingenomen door Wilfried Caspers, die dinsdagavond werd geïnstalleerd.

Ook Bas Knapp (VVD) maakte bekend, dat hij binnenkort zal stoppen als raadslid. Hij vervolgt zijn bestuurlijke carriere als Hoogheemraad.