Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 oktober 2008

Ruim 500 bezoekers bij Halloweenfeest

‘Dode skeletten’ in Park Sassenheim

SASSENHEIM – Het was zaterdag 25 oktober een donkere avond in Park Rusthoff, maar stil was het geenszins: het gelui van de doodsklok was te horen, onderbroken door angstaanjagende kreten en ijzingwekkende gillen. Klinkt daar het geluid van een openslaande doodskist?

De meer dan 500 kinderen die de vijfde editie van dit Halloweenfeest bezochten schrikgenoten van alles wat hen voor ogen en oren kwam. Al direct na het binnenkomen door de poort wachtte een “dood skelet in een kist”, zoals een verschrikt meisje het noemde, de bezoekers en bezoekertjes op. Iets verderop werd een groenachtige limonadesubstantie uitgedeeld: “Die groene smurrie smaakt ook echt naar smurrie”, laat een kennertje weten.

Veel van de kinderen hebben zich prachtig uitgedost in spook-, dracula-, spiderman- of skeletkostuum. Zij liepen langs de door Scojesa gemaakte prachtige decorstukken als het gigagrote piratenschip, het huis, de poort en het vlot op het water. Ook het eindspektakeltoneelstuk van Pancras was een van de vele hoogtepunten, waarbij het publiek genoot van de strijd om de schat tussen de goede en slechte piraten. Tegen de teneur van Halloween in, wonnen in dit geval de goede piraten.
Maar voordat van de piratenstrijd genoten kon worden, dienden de Halloweengangertjes eerst het park te doorlopen en met de spokenjacht het Halloweenwoord te raden door overal letters te verzamelen. Hierbij kwamen ze voortdurend ongure types bezig met bloederige gezichten, gerafelde spoken of zeer angstaanjagend turende monniken. En voor diegenen die het woord uiteindelijk niet konden of durfden bijeen te verzamelen, de oplossing was: schatkisteiland. De organisatoren van het Halloweenfeest hebben het zich voor volgend jaar erg moeilijk gemaakt, want het is lastig om dit evenement te overtreffen. Maar dankzij de vele vrijwilligers zullen ze hier ongetwijfeld toch in slagen.

Flitspaal krijgt likje verf

VOORHOUT – Het leven van een flitspaal gaat niet over rozen. Ben je zo druk bezig om foto’s te maken van automobilisten die het wagen om vijf of meer kilometers te snel het dorp binnen te rijden, en dan wordt je zo behandeld. Minimaal twee potten met oranje en zwarte verf zijn over de paal gegooid.

“Geen huurverhoging voor terugkerende Agnesbewoners”

VOORHOUT – In het dorp gaan geruchten dat niet alle voormalige Agnesbewoners terug kunnen naar de vernieuwde Agnes: dit zou komen door hogere huurlasten die niet door iedereen zijn op te brengen. Mariëlle Bakker, Medewerker Marketing en Communicatie van ActiVite, kan deze verhalen echter de kop indrukken: “De afspraken die destijds gemaakt zijn, dat bewoners een plekje hebben, zullen nagekomen worden.”

Bakker had nog niet van de geruchten gehoord, maar ze vertelt stellig: “Ik kan benadrukken dat we over alle zaken rondom de verhuizing in goed overleg zijn met de Cliëntenraad en de individuele bewoners van de Agnes zijn. We voldoen absoluut aan de verhuisplicht die we hebben. Waar het gaat om de individuele afstemming, dus welke kamers toegewezen worden aan welke bewoners; dat is nog niet met de bewoners zelf besproken. Op 11 november vindt intern weer overleg plaats over de voortgang van ActiVite Agnes.”

Bakker vervolgt: “Wat de huren betreft: de huurkosten en de daaraan verbonden dienstverlening blijven volgens ongewijzigde tarieven. Een en ander is wel afhankelijk van wettelijke kaders: als de politiek de eigen bijdrage verhoogt, kunnen wij er niets aan doen. De huur (met dezelfde dienstverlening) blijft dus hetzelfde. Het enige verschil is, dat we in de nieuwe Agnes meer diensten aanbieden. Als de mensen van meer diensten gebruik willen maken, kan dat ook, maar dan tegen een prijskaartje.”

Mogelijk asfaltering op Elsgeesterpad

VOORHOUT – Met het storten en aanstampen van nieuw puin is het Elsgeesterpad weer als nieuw. Frequente gebruikers van deze met puin bestraatte weg moesten zich tot voor kort van kuil tot kuil voortbewegen: niet echt fijn voor de paarden in de trailers die zich naar de manege begaven. Ook menig fietser mocht een lekke band verwelkomen. Het pad wordt circa eens per jaar bijgewerkt.

Een kapitaalverspilling, zo vindt Trudy Uljee. Zij en andere Elsgeesterpadgebruikers vragen zich af waarom deze toegangsweg naar de volkstuintjes en de manege niet geasfalteerd kan worden. Uljee: “Het zal wel weer met geld te maken hebben. Er wordt veel in het voetbal geïnvesteerd, maar niet in de volkstuintjes.” Ze beoordeelt het vernieuwde Elsgeesterpad: “Over een half jaar vallen de gaten er weer in.”
Een woordvoerder van de gemeente legt uit: “Het Elsgeesterpad wordt door weinig mensen gebruikt en asfalteren is duur (als je het aan het gebruik van die weg koppelt). Het pad zal daarom voorlopig nog op dezelfde wijze telkens bijgewerkt worden. Er wordt wel over gedacht om die weg te asfalteren, maar dan moet het worden opgenomen in het investeringsprogramma. Dat houdt in dat het over een jaar of vijf eventueel geasfalteerd zou kunnen worden. Dit is nog niet zeker, maar er wordt over gedacht.”

Najaars Open Huis van Unicef

Kinderen helpen aan water en tegelijk besparen op de eigen Kerstuitgaven

STREEK – De komende weken organiseert Unicef verscheidene open huizen in Noordwijkerhout, Lisse en Sassenheim, waarbij een Unicef-betrokkene het eigen huis openstelt, zodat iedereen de daar uitgestalde najaarscollectie van Unicef-artikelen kan bekijken en kopen. De eerste Open Huis-dag vindt op vrijdag 31 oktober plaats bij Riet van ’t Hof aan de Bonekruidstraat 22 in Voorhout en wethouder Wim Hollart zal de openingshandeling verrichten.

Unicef zou Unicef niet zijn als de volledige opbrengst niet naar een goed doel zou gaan, zo laat Carla Hilverda, voorzitter van Unicef Duin- en Bollenstreek weten: “Dit jaar is het goede doel: ‘Schoon water voor elk kind’. Iedereen kan komen kijken naar de mooie collectie kerstkaarten, agenda’s, kalenders en cadeauartikelen. Een kop koffie met iets lekkers staat voor iedere bezoeker klaar en mochten mensen wat kopen, dan kunnen ze dat direct contant afrekenen.”

Heel wat bekende Nederlanders en buitenlander hebben hun naam aan Unicef verbonden: Paul van Vliet, Monique van der Ven, Sipke-Jan Bousema, Wesley Sneijder, Jurgen Raaijman, maar ook Edwin Evers, Robbie Williams en David Beckham. Dat is geen wonder, vindt Hilverda: “Unicef komt op voor de rechten van alle kinderen, dus ook voor de kinderen die hier in Nederland met hun ouders in asielzoekerscentra of gevangenissen komen.”

Over vrijdag de 31ste: “Riet’s hele woonkamer is ingericht met Unicefspullen en we hebben daar alle spullen uit de brochure liggen. De Uniceftaart die daar geserveerd wordt is gesponsord door het Teylingen College.” Niet alleen de kinderen wereldwijd zonder watervoorziening worden geholpen bij een aankoop van de Unicefspullen, maar ook de eigen portemonnee, zo laat Hilverda weten: “Bij ons krijgt u 40 kerstkaarten van hoge kwaliteit voor maar 27,50 euro: dat is stukken goedkoper dan in de boekwinkel. Ook zijn er allerlei andere kaarten met verschillende onderwerpen verkrijgbaar.”
Het Najaars-Open Huis vindt plaats op vrijdag 31 oktober, van 10:30 uur tot 17:00 uur. Geïnteresseerden die op 31 oktober niet kunnen komen, hebben de mogelijkheid om de Albert Heijn-vestigingen in de Duin- en Bollenstreek te bezoeken. Bij deze supermarkten staan in de weekenden van 21 & 22 november, 28 & 29 november en 12 & 13 december tafels met Unicefproducten. Voor meer informatie: www.unicef.nl en klik daarna door naar de regionale Unicefsites.

Pretband de Mexicano’s viert eerste lustrum

Bijna hadden ze “De Frikadellen” geheten

VOORHOUT – Wie kent ze niet: de Mexicano’s? Overal waar een feest is, zijn zij te vinden en spelen ze hun opzwepende en vrolijke muziek. In slechts vijf jaar hebben ze een enorme bekendheid gekregen in het Voorhoutse en daarbuiten. Ter viering van hun eerste lustrum, geven de 11 leden dan ook een interview met een terugblik op het verleden en een vooruitziende blik naar de toekomst.

Stefan, Richard en Youri kwamen tijdens de Prinsverkiezing van 2002 van de Bokken op het idee om een dweilorkest op te zetten. “Op dat moment speelden de Kanjers der Bokken nog, maar het was eigenlijk al bekend dat ze gingen stoppen. We hebben na circa een jaar met nog vijf anderen die ook lid waren van St. Cecilia officieel Pretband de Mexicano’s opgezet.” Het uitkiezen van de naam was een belevenis op zich: “We zaten op een zondagochtend in een snackbar en overwogen verschillende namen: ‘De Frikadellen’, ‘Patatje Pinda’, ‘Pikanto’. Uiteindelijk kwamen we op de Mexicano’s een lekkere snack.”

Mexico

Richard Verhoogt vertelt: “Die naam heeft dus niets met het land Mexico te maken: we spelen geen Mexicaanse muziek, maar Viva Hollandia, dus van alle wat maar leuk en bekend is: lekkere feestnummers dus, van popmuziek tot carnavalskrakers. Martijn Develing, Willem-Jan Mosselman en Dennis van Gent arrangeren ook hun eigen nummers. Twee maanden na onze oprichting hadden we ons eerste optreden al bij de Handbal Vereniging. Daarna traden we ook veel op, terwijl we nog maar een beginrepertoire hadden van vijf nummers. Nu treden we jaarlijks zo’n 20 keer op en tijdens het carnaval vijf dagen lang met een breed repertoire: dankzij die optredens hebben we genoeg inkomsten om kleding te kopen.”

Hoe zit nu de link tussen de Bokken en de Mexicano’s? “We zijn een op zichzelf staand clubje, maar wel de officiële hofkapel van de Bokken. Bovenal zijn we echter een vriendengroep en om ons eerste jubileum te vieren houden we op 29 november een besloten feest voor vrienden, kennissen, sponsors en fans. Kortom, iedereen die ons een warm hart toedraagt en 150 van hen hebben we een uitnodiging verstuurd. Op die dag gaan we ook onze nieuwe outfits showen.”

Gezamenlijk besluiten ze: “We gaan niet voor de perfecte sound, maar altijd wel voor de perfecte sfeer.” Direct daarna: “Maar we zijn wel allemaal retegoede muzikanten, die een dweilorkest vormen, zoals het eigenlijk bedoeld is. Wij kunnen altijd optreden en zijn niet afhankelijk van een of twee personen en hun sound. Wij maken echte muziek.”

Warme appelcider met appeltaarten, scones en cake

VOORHOUT – De C1000 is weliswaar gesloten, maar er blijft nog voldoende te beleven op het Oosthoutplein. Daar zorgen de eigenaressen van SmaakEnzo wel voor: op zaterdag 1 november organiseren ze een Proeverij, waar gratis lekkere appeltaarten, scones en cake gesmikkeld kunnen worden.

Barbara Akkerman en Annemiek Mazzawi vertellen: “Nu de C1000 weg is, willen we de mensengraag laten zien dat hier een prachtige winkel zit, met originele en bijzondere cadeaus: een ideale locatie voor de komende decemberfeestweken. Je kunt deze proeverij zien als de officiële opening van de donkere maanden.”

Het wordt een groot feest, zo verzekeren de beide eigenaren: “In de grote tent die tegenover onze zaak staat, kunnen allerlei heerlijkheden geproefd worden. Ook lanceren we dan officieel de nieuwe thee van Granny’s, waarvoor we de locale dealers zijn. Dit is thee met bijzondere smaken, zoals rozenblaadjes, kersen en kruiden en we zijn de enige dealer in Teylingen en omgeving. En om iedereen in de sfeer te krijgen, schenken we warme appelcider van Aspen Mulling.”

Kijkend in de winkel die vol staat met een breed scala aan mooie spullen valt een tas op die de vorm van een tulp heeft: “Dat zijn handgemaakte tassen van By-Lin, maar we hebben bijvoorbeeld ook allerlei fraaie sieraden in iedere prijsklasse, speelgoed voor kinderen en keukenartikelen.” De hint is duidelijk: kom zaterdag 1 november dus vooral gewoon kijken. “Natuurlijk hebben we ook een aanbieding: bij de aankoop van 1 Granny’s product (jam, cakemix of thee), is het tweede product voor de halve prijs.”
De Proeverij vindt zaterdag 1 november plaats van 10:00 uur tot 17:00 uur bij SmaakEnzo, Oosthoutplein 11 te Voorhout. Voor meer informatie: 06 2468 5145 of www.smaakenzo.com.

29 oktober 2008

Strengere handhaving op Jacoba van Beierenweg

VOORHOUT – Op de laatste dag voor de zomervakantie werd de negenjarige Esmee Haroun aangereden terwijl ze de Jacoba van Beierenweg overstak op weg naar groep 6 van de Regenboog in Oosthout. Een scooter raakte Esmee en haar nieuwe fiets met een forse klap, waarbij de jeugdige door de lucht vloog en kort haar bewustzijn verloor. Haar moeder Marijke kreeg de schrik van haar leven toen ze haar dochter na een telefoontje aan de kant van de weg zag zitten, maar voor haar is het duidelijk: “Het rijgedrag hier is schrikbarend. Dit is een 30-km zone en het overtreden van de maximumsnelheid moet hard aangepakt worden.”

Ze legt haar standpunt uit: “Dit is een weg waar heel veel kinderen komen en met name rond de openings- en sluitingstijden van de scholen is het een drukte van belang. Er moet een veilige situatie gecreëerd worden en de mensen die zich moedwillig niet aan de snelheid houden, moeten flink gestraft worden. Wat dat betreft moeten de gemeente en politie hun werk goed doen. De betreffende scooterrijder reed volgens eigen zeggen ook harder dan 30, maar de agente die de zaak kwam bekijken wist zelf niet eens dat op deze weg niet harder dan 30 km gereden mag worden. Bovendien vroeg ze ons nadrukkelijk of we goed verzekerd waren, waarbij ze de opmerking plaatste dat de scooter van rechts kwam. Mijn dochter heeft keurig gestopt en links en rechts gekeken voor ze overstak. De manier van doen van die agente was heel vreemd en ik ga mijn beklag doen bij bureau Oegstgeest.”

Zebrapad

De moeder vervolgt: “Die bewuste oversteekplek moet ook aangepakt worden: er staat daar een perkje en dat moet weg, zodat de kinderen recht kunnen oversteken en niet schuin, zoals het nu gebeurt. Ook moet er een zebrapad aangelegd worden, inclusief een drempel en een oversteekplaatsaanduiding.

Politiewoordvoerder Chris van Egmond bevestigde dat de scooterrijder verklaard had dat hij boven de dertig kilometer per uur had gereden. Wat de opmerkingen over de agente betreft, stelt de woordvoerder: “We hebben nog geen reactie ontvangen, maar we stimuleren eenieder om direct met ons contact op te nemen, wanneer er vragen of opmerkingen zijn.”

Schoolzone

Een gemeentelijk woordvoerder geeft desgevraagd aan: Dit punt is bij ons bekend. Het kruispunt Jac. van Beierenweg - Engelselaan wordt naar aanleiding van meerdere meldingen (o.a. ook bij de wijkschouw) meegenomen in het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP). Extra maatregelen worden dan ook overwogen. Eerder waren we naar aanleiding van melding(en) van plan om markering "SCHOOL ZONE" op de weg aan te brengen, echter gelet op het grote aantal meldingen wat we n.a.v. de wijkschouw hebben ontvangen rondom dit kruispunt, is besloten dit mee te nemen in het GVVP. We staan aan het begin van de ontwikkeling van het GVVP. Bij het kruispunt is vorig jaar een verkeersbord met fluorescerende achtergrond "voetgangersoversteekplaats" neergezet en verder is er extra markering 30 km/h op de weg aangebracht. Al met al is het voor ons een kruispunt wat onze aandacht heeft en wat we dus zeker meenemen als knelpunt in het GVVP, dat waarschijnlijk begin 2010 wordt vastgesteld.”

Overstekend wild

Getuige van het ongeval Alexandra Schouten wil niet wachten tot het GVVP is afgerond: “Bij de Antoniusschool is het een laad- en loszone van auto’s die door de ouders op de stoep worden gezet. Bij Sporthal de Tulp zijn er voldoende parkeerplekken aanwezig en dat is maar enkele tientallen meters daar vandaan. De kinderen moeten gewoon veilig op de stoep kunnen lopen. Voor overstekend wild plaatst de gemeente wel borden, maar voor onze overstekende kinderen niet.”
Wijkagent Willem Theil laat via de politiewoordvoerder weten: Vorige week zijn naar de scholen en ouders brieven verstuurd met de mededeling dat er strenger gehandhaafd en gecontroleerd wordt op onder meer het parkeren. Ook zijn we regelmatig op de Jacoba van Beierenweg te vinden met een eigen laser, of is er een verkeershandhavingsteam dat daar controleert. De weg is goed ingericht om als 30-km zone ook gehandhaafd te worden, maar over het algemeen leveren de controles weinig op: men houdt zich daar goed aan de snelheid.”

Volop verrassingen op Najaars-show van Oudshoorn & Van Egmond

KATWIJK – Zaterdag 1 november houdt Oudshoorn & Van Egmond haar ondertussen vermaarde Najaars-show, waarbij de mensen alles te weten kunnen komen over zonwering in al haar verschijningsvormen.

Door Joep Derksen

Het bedrijf Oudshoorn & Van Egmond is van oorsprong een echte markiezenmaker en deze halfronde houten kappen worden nog steeds in het eigen atelier geproduceerd. Maar dat is bij lange na niet alles: rolluiken, screens, rolschermen, binnenzonwerking en knikarmschermen: de lijst van producten is bijna te lang om op te sommen. Ria Kromhout is MVA bij het bedrijf: “De bezoekers kunnen niet alleen in de winkel, maar ook in de fabriek een kijkje nemen. Voor het komende winterseizoen worden onze rolluiken veel gevraagd: niet alleen houdt het de kou tegen in de winter, maar ook de warmt in de zomer. Daarnaast werken rolluiken inbraakvertragend.”

Ze vervolgt: “Nieuw dit jaar is onze Weinor Terrazza terrasoverkapping met gelaagd glas en daaronder een zonnescherm: hiermee beschikt u over een eigen uniek terras. Het mooie aan dit systeem is, dat het niet alleen geschikt is voor mensen met een tuin aan huis, maar ook voor balkons: de staanders plaatsen we in grote solide plantenbakken. En wat dacht u van de Jasno Shutters, de binnenzonwering die van oorsprong uit het zuiden van Amerika komt en ontzettend populair is?”

Er is nog een reden om de Najaars-show te bezoeken: “We bieden de speciale najaarskorting aan: tot 31 december geldt deze voor nieuw en te bekleden buitenzonwering van ons eigen fabrikaat. Denkt u er trouwens ook aan dat we ook oude zonwerking nieuw bekleden? Bezoek ons maar voor meer informatie!”
De Najaars-show vindt plaats op zaterdag 1 november, van 10:00 uur tot 16:00 uur bij Oudshoorn & Van Egmond Zonwering, Lageweg 23, 2222 AG Katwijk aan Zee (Industrieterrein ’t Heen), T: 071 402 2731, E: info@oudshoornenvanegmond.nl, W: www.oudshoornenvanegmond.nl.

Delisjes voor promotie Lisse

LISSE – Patisserie 'Vermeer' overhandigde dinsdag 28 oktober de allereerste ‘Delisjes’ lekkernijen aan wethouder Bas Brekelmans (VVD). Deze nieuwe Lissese lekkernij is geheel door de bakkerij bedacht en de gemeente ondersteunt het initiatief van harte. Brekelmans legt de achterliggende gedachten achter de Delisjes uit: ‘Als eerste de naam: dit is een woordspeling met onder meer het Engelse woord ‘delicious’, wat ‘heerlijk’ betekent. Ook de lekkernij zelf staat bol van de symboliek: op een bavaroisachtige moesbodem liggen drie bollen, met daarop een gestileerd tulpenblad in witte chocola. Wij gaan van de Delisjes gebruik maken bij de PR-campagne voor de officiële oprichting van het ondernemersfonds op vrijdag 31 oktober.’ Vanaf nu zijn de Delisjes te verkrijgen bij de betreffende ondernemer. Voor meer informatie: http://www.delisjes.nl/.

‘Er is eindelijk wat te doen voor 40+ers’

Eerste Stijldansavond goed bezocht

LISSE – Maar liefst vijftig mensen bezochten de stijldansavond in ’t Poelhuys, die op zaterdag 25 oktober werd gehouden. De band Swing Wing onder leiding van pianist Wik Horn liet de aanwezigen urenlang zweven op de dansvloer. De Quicksteps, Foxtrotten, Weense en Engelse walsen, samba’s, tango’s, rumba’s en mambo’s volgden elkaar in ras tempo op.

Deze avond was opgezet in het kader van de actie ‘Buurtgericht werken’ en de belangstelling voor de stijldansavond is zeer bemoedigend. Korrie Roosenschoon geniet: ‘Ik kom hier hoofdzakelijk voor de muziek, maar als het been van mijn man het toelaat, dan gaan we nog even de dansvloer op.’ Ellie de Jeu vertelt: ‘Ik wacht op leuke muziek, maar zodadelijk ga ik met mijn man de quickstep dansen. Dit is een heel leuk initiatief, want nu is er eindelijk iets in Lisse te doen voor de mensen van boven de veertig jaar. Voor dit soort dansavonden gingen we voorheen altijd naar Rotterdam.’

De heer Fischer rust uit van een dansronde: “Gezellig een avondje lekker dansen. Iedere zondag dans ik in Leiden en ik kreeg over deze activiteit een flyer in mijn handen gedrukt. Het bevalt me goed: zojuist heb ik de Foxtrot gedanst en ik ga zo weer beginnen met een Engelse wals.’

De 80+ster Maria (‘schrijf mijn achternaam maar niet op’) kijkt uit naar een avondje zwieren: ‘Ik kan goed dansen en heb het als meisje vroeger vaak gedaan. Toen ik in mijn vijftiger jaren was, ben ik lid geweest van een dansclub voor ouderen. Ik ga voor de Engelse wals en de tango: daar kun je veel emotie in kwijt en een worden met de muziek.’ Ze kijkt om zich heen en constateert: ‘Er zijn hier meer vrouwen dan mannen en de meeste mannen zijn hier met hun partner. Meneer de journalist: kunt u met me dansen?’

De Duif mag niet uitbreiden

LISSE – Het principeverzoek van hotel ‘De Duif’ om haar logiesfaciliteiten uit te breiden tot 40 kamers, is door het college van burgemeester en wethouders afgewezen. Dit maakte wethouder Guus Mesman (PvdA) dinsdag 21 oktober bekend.

Al in 2007 wierp de eigenaar van het hotel gelegen aan de Westerdreef 49 – 51 een balletje op en de gemeente stelde voor om een concreet plan onder ogen te krijgen. Mesman: ‘Dat verzoek ten aanzien van de hotelfunctie was te weinig concreet. Het verzoek dat nu is binnengekomen voor de huidige locatie + Westerdreef 53 houdt in dat de gronden bebouwd worden met een hotel van vier lagen en veertig kamers. Een uitbreiding is in principe aanvaardbaar, maar het eerdere verzoek uit 2007 betrof één bouwlaag op de grond en een halve bouwlaag daarboven. Vier bouwlagen is stedenbouwkundig ongewenst, als je bijvoorbeeld kijkt naar parkeerproblematieken en brandveiligheid. Ons advies is: laat een echte stedenbouwkundige voorlichten over wat in dit gebied aanvaardbaar is en laat niet iedere keer zelf een proefballonnetje op.

Geen hobbykas aan Achterweg

LISSE – Het is de bewoner van Achterweg 30 niet toegestaan om een hobbykas te bouwen voor de achtergevel. Het verzoek om hiervoor vrijstelling te verlenen kwam bij het college van burgemeester en wethouders binnen, maar wethouder Guus Mesman (PvdA) ziet er niets in: ‘Het geldende bestemmingsplan “Dorp” geeft aan dat het niet mogelijk is om bouwwerken tussen de openbare weg en de voorgevel te plaatsen. Eventuele plaatsing schept precedentwerking en een hobbykas in de voortuin zou het straatbeeld te veel ontsieren.’

Kippers wil recht op vieze knieën

LISSE – Met het vrijgeven van het speelruimtebeleidsplan 2009 – 2012 ‘Recht op vieze knieën’ zet wethouder Jan Kippers (CDA) zich in om meer speelruimte voor de jongere medemensen te creëren. ‘We willen juist gaan kijken naar speelaanleidingen die de fantasie prikkelen’, zo zei hij dinsdag 21 oktober.

Speelaanleidingen kunnen eenvoudige tot geavanceerde toestellen zijn, maar het kan net zo goed een paaltje, parkbankje, een open grasveld of onverhard terrein zijn. De gehele woonomgeving wordt als terrein voor speelruimtebeleid beschouwd, dus ook het trottoir en de plantsoenen. Kippers: ‘Daarnaast wordt ook het gebruik van speeltoestellen op schoolpleinen en speeltuinverenigingen als speelruimte bedoeld. Maar daar moeten de eigenaren wel mee instemmen. Bij de keuze van nieuwe speeltoestellen gaat de voorkeur uit naar toestellen waarbij de fantasie geprikkeld wordt en langdurig energieverbruik van het kind wordt gestimuleerd.’

Hij vervolgt, inhakend op de noodkreet die de Beekbrug enkele weken geleden uitte in het Witte Weekblad: ‘Overigens pakken we het beleid voor de Beekbrugschool separaat op. Deze week hebben we ambtelijk overleg over wat de vervolgstappen die we kunnen ondernemen om meer speelplekken rond deze locatie te realiseren.’

Nog 25% van de speelplekken wordt voor 2010 aangepakt: de rest is in de voorgaande jaren gerenoveerd danwel ontmanteld. Uit enquêtes onder kinderen is gebleken dat zij de voorkeur geven aan natuurlijke speelplekken, waar ze zich kunnen verstoppen, met klimbomen en mogelijkheden om hutten te bouwen. De wethouder is wat terughoudender geworden met het inzetten van de mobiele wipkip, mede naar aanleiding van de ervaringen met de bewoners rond het Jozef Israëlplein: we willen van te voren communiceren met de bewoners en kinderen, want dat zijn de gebruikers.’
Over het rapport zegt Kippers: ‘De titel “Recht op vieze knieën” is mij uit het hart gegrepen. Buitenspelen is niet meer zo vanzelfsprekend als dat vroeger was. In deze beleidsnota staat waar kinderen recht op hebben. En wat mij betreft hebben ze ook recht op vieze knieën!’

Meer duidelijkheid over bouwstijlen Havenkwartier

LISSE – Het Havenkwartier, de locatie van de Hobaho, moet ontwikkeld worden zodat er extra nieuwbouw kan verschijnen. Om ervoor te zorgen dat die nieuwe gebouwen ook passen binnen de Lissese bouwstijlen wilde de welstandscommissie meer informatie hebben om de herontwikkeling te kunnen toetsen. Het rapport ‘Welstandsappendix Havenkwartier’ van Architectenwerk Twan Jütte geeft een inzicht in de te gebruiken bouwstijlen en materialen voor dit gebied.

De appendix stelt onder meer: ‘Het beeldkwaliteitsplan zet in op herontwikkeling met grote aandacht voor de structuur en architectuur in Lisse. De gebouwen moeten zorgvuldig worden ontworpen met aandacht voor de uitwerking op alle niveau’s, inclusief ornamentiek. Uitgangspunten zijn hierbij een ‘rijkdom aan kappen’ en ‘herkenbare decoratie’. Rond de locatie zijn flinke contrasten te vinden: bescheiden woningen staan naast flinke appartementsblokken. De nieuwbouw moet met een eigen sfeer inspelen op deze uitersten. Waar de maat en schaal bij de herontwikkeling kunnen toenemen, moeten de gebouwen samen een afwisselend ensemble vormen met straatwanden die de omgeving recht doen.’

Concreet houdt dit in dat aan de Eerstehavendwarsstraat een kleinere bouwschaal gewenst is. Aan de Grachtweg en Ruishornlaan is een relatief grote bebouwing op zijn plaats. De Hobahostraat kan enerzijds wel een grotere schaal aan, maar is anderzijds niet gebaat bij een gesloten bebouwingswand. Een duidelijk en bij voorkeur slank accent aan de Haven is gewenst, aldus de welstandsappendix.
‘Het plan moet niet alleen deels de lucht in, maar ook lucht geven: bouwmassa’s met heldere lijnen en een goed gedefinieerd silhouet. Het grootste deel van de panden krijgt de steile helling van oudere woonhuizen. Wat de architectonische uitwerking betreft kan de ontwerper gebruik maken van een uitgebreid palet aan streekeigen ornamenten en verfijning in raampartijen en entree’s. De kleuren zijn vooral traditioneel en meestal relatief ingetogen. Wat betreft de materialen wordt vooral gedacht aan baksteen, hout en glas, maar ook aan staal en zink.’

Andere aanpak criminaliteit

LISSE – Met het maken van een omslag van een feitengerichte aanpak naar een persoonsgebonden aanpak gaat de politie anders opereren om de veiligheid te vergroten. Dit bleek dinsdag 21 oktober tijdens de vergadering van de commissie regionale zaken.

Burgemeester Corrie Langelaar legde uit: ‘We gaan dus meer kijken wie de mensen zijn die criminele zaken uitvoeren, hoe ze opereren en waarom ze het doen. Op deze wijze gaan we aan de voorkant van het probleem zitten en voorkom en beëindig je criminele carrières.’ Om dit te bereiken worden groepjes van drie tot zes jongeren door de politiekorpsen aangemerkt als ‘Toppers’ en ‘Doorstromers’. Deze optimistische benamingen worden echter gegeven aan die criminelen die zorgen voor het meeste overlast. Zij worden voortaan dan ook intensiever gevolgd, aangesproken en vervolgd.
Fractievoorzitter Benno Kooij (CDA) wilde van Langelaar weten of de berichten kloppen dat van overheidswege meer capaciteit aan opsporing moet worden besteedt en of dit ten koste gaat van het blauw op straat. De burgemeester beaamde dit: ‘Inderdaad zullen er minder rechercheurs in de teams van Hillegom en Lisse werkzaam zijn en dat leidt tot minder blauw op straat.’ De mensen die ’s nachts 90 rijden op een 80 km weg en hiervoor geflitst worden, zullen met deze ontwikkeling niet ongelukkig zijn.

‘Compensatie bollengrond pas achteraf bepalen’

LISSE – Het ontwerp Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport werd niet zonder tegenstand aangenomen tijdens de vergadering van de commissie regionale zaken van dinsdag 21 oktober. Enkele commissieleden waren uiterst kritisch.

Fractievoorzitter Cees Verburg (D66) nam als eerste het woord: ‘Ik vraag me wel af in hoeverre hier sprake is van een evenwichtige projectenlijst. Moet de optelsom van claims en wensenlijsten van gemeenten allemaal gecompenseerd worden binnen onze regio, met een enorme aanslag op de maatschappelijk gronden met cultuurhistorische waarden tot gevolg? Ik vind het niet evenwichtig en onrealistisch.’

Fractievoorzitter Ad van Zelst (Nieuw Lisse): ‘Ik ben het eens met de heer Verburg op dit punt. We moeten een visie creëren voor onze streek, maar wel in samenhang met doorlooptijd en procedures. Ik neem aan dat de individuele raden ook zelf mogen beslissen over de onderdelen die hun grondgebied betreffen. We gaan niet blind instemmen met deze visie.’

Commissielid Marianne Entrop (VVD): Het ziet er heel leuk en ambitieus uit, maar in de loop der tijd kom je voor dingen te staan, die je je niet gerealiseerd hebt. Bijvoorbeeld dat de compensatie van de bollengrond pas in een later stadium ter sprake komt, in plaats dat het voor de start van een project is geregeld: dat is nogal wat.’

Wethouder Guus Mesman: We hebben de GOM opgevat als de ultieme kans om veranderingen teweeg te brengen om onze streek nog mooier te maken. We willen een aantal dingen voor elkaar krijgen, zoals herstructurering. Dat is niet zo gemakkelijk te doen. We hebben hier vrijheid voor nodig om te bewegen. Als je volgens de spelregels van de Provincie opereert, kom je niet zo heel snel verder. Maar als je vanuit je eigen spelregels speelt, kun je heel krachtig optreden. Dan ziet de Provincie dat zij moeten veranderen om deze Greenport te ondersteunen. Wij moeten de Provincie laten beseffen dat het op een andere manier moet. Dat heeft met bollencompensatie te maken. Als van tevoren 1 op 1 compensatie geregeld moet worden, dan gaat niets lukken. We willen wel 1 op 1, maar dan meer gespreid. De Provincie zegt ook dat eerst verrommeling moet worden aangepast, voordat uitbreiding plaats kan vinden, maar dan gaat er helemaal niets gebeuren.’

De commissieleden stemden er na deze woorden mee in dat het stuk toch in de gemeenteraad besproken wordt.

Meer bouwen op bollengrond

LISSE – Vorige week werd het ‘Ontwerp Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Duin- en Bollenstreek’ openbaar gemaakt. Een verhelderend inzicht wordt hier gegeven in de toekomstplannen voor ruimtelijke ontwikkeling in dit gebied.

De intentie is om de Elsgeesterpolder tussen Katwijk en Teylingen en de Poelpolder tussen Lisse en Teylingen te behouden. De sanering van vrijkomende bollenbedrijven en oud verspreid glas heeft de hoogste prioriteit bij het vinden van de noodzakelijke bollencompensatiegrond. Maar, aldus het rapport: ‘dat levert echter onvoldoende op: het is te duur of te langzaam. Daarom valt er waarschijnlijk aan omzetting van bepaalde graslanden naar bollengrond niet te ontkomen. Een aantal locaties die hiervoor in aanmerking komen zijn: De Klei en De Blink in Noordwijk, 10 ha bollengrond en 5 ha landgoed in de Zwetterpolder (Noordwijkerhout) en enkele kleinere verspreide locaties in het hele gebied.’

Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft haar watersysteem getoetst aan de hand van een klimaatscenario voor 2050. Uit deze toetsing is gebleken dat op een groot aantal locaties in het beheersgebied een wateropgave bestaat. Meerdere knelpunten worden in rood en oranje aangegeven op een kaart. Het rapport: ‘De rode gebieden geven de locaties aan waar volgens de berekeningen uit de studie niet aan de werknormen voor regionale wateroverlast wordt voldaan.’ Een oude tekst is echter uit dit verslag verwijderd: ‘In de oranje peilgebieden treedt nog geen overlast op, maar met het toekomstig klimaat is dat wel het geval en daarmee bestaat ook in deze peilgebieden een wateropgave.’ Er moet volgens het rapport meer open water worden aangelegd en de laagste delen moeten worden opgehoogd. Op een totaaloppervlak van 60 ha dient open water te worden aangelegd: in de Hoogewegpolder (47 ha plas-dras), Rodemolenpolder (7 ha met kleine plas), Hillegom noord (6 ha water) en het creëren van meer open water bij het openmaken van de Binnenduinrand.

Wat de woningbouw tot 2030 betreft informeert het rapport: ‘Duidelijk is dat alle woningbouwprogramma’s kunnen worden geaccommodeerd binnen de huidige streekplancontouren. Uitzonderingen vormen de locaties Bronsgeest in Noordwijk, Geestwater te Lisse en de Pastoorslaan in Hillegom, de locaties voor de 500 Offensiefwoningen en de 100 landgoedachtige woningen. Voor de bouw van 600 woningen op de locatie Bronsgeest en 500 woningen aan de woningbouwlocatie Pastoorslaan is bollencompensatie noodzakelijk.

Regionalisering brandweer ‘slikken of stikken’

LISSE - Brandweercommandant Hans van Wijk gaf een toelichting op de stand van zaken bij de regionalisering van de brandweer tijdens de vergadering van de commissie regionale zaken op dinsdag 21 oktober.

Van Wijk: ‘De brandweer moet regionaliseren omdat er meer druk op ons komt vanwege natuurrampen en het terrorisme. Het werk wordt complexer, mede vanwege strengere kwaliteitseisen van Binnenlandse Zaken. Doel van de regionalisering is het professionaliseren van crisisbeheersing en rampenbestrijding. Dit houdt concreet in dat alle medewerkers en vrijwilligers in dienst komen van de regionale brandweer. Lokaal blijft het opperbevel bij de burgemeester: zij legt verantwoording af aan de gemeenteraad.’

Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) wilde weten: Wat is de meerwaarde van onze intergemeentelijke samenwerking met Hillegom en Noordwijkerhout nadat een regionalisering is afgerond? Van Wijk: ‘Straks is er geen meerwaarde meer voor de brandweer. Maar er wordt wel gekeken naar samenwerkingsverbanden die er nu zijn.’

De brandweercommandant vervolgde: ‘De rijksoverheid stelt 1,4 miljoen euro in het vooruitzicht om de brandweer van 29 gemeenten te regionaliseren, onder een hoede te brengen dus. Zeven ton is beschikbaar gesteld voor onderzoek naar organisatie en kwaliteit van de brandweerorganisaties. Als de 29 gemeenteraden akkoord gaan met de regionalisering komt nog eens zeven ton vrij, zodat in 2010 uitvoering gegeven kan worden aan de regionalisering. Niet alle 29 gemeenten hoeven mee te doen, maar als dat zo is, heeft het invloed op uitvoering, samenstelling en effectiviteit van de brandweerorganisatie.’
Fractievoorzitter Benno Kooij (CDA) reageerde: Wat zijn onze beinvloedingsmomenten? Het lijkt nu slikken of stikken. Zitten er nog pijnpunten aan te komen voor Lisse? Burgemeester Corrie Langelaar antwoordde: ‘Pas als antwoorden gegeven worden op vragen over financiën en kwaliteitsniveau bepalen we of we willen deelnemen aan de regionalisering. Maar als je als enige of als twee gemeenten niet akkoord gaat met aansluiten bij de regionalisering, dan heb je een groot probleem. Wellicht een onoverkomelijk probleem. We kunnen echter niet naar Noord-Holland shoppen voor samenwerking met de brandweer aldaar.’

‘Eten bij Pannenkoekenboerderij Langs Berg en Dal is een experience’

Indoorspeelgebeuren en schoenen zetten voor Sinterklaas

VOORHOUT – Bij Pannenkoekenboerderij Langs Berg en Dal gaan mensen niet zomaar uit eten: dankzij de uitgebreide kaart, waarop veel meer dan alleen pannenkoeken staan, de uitstekende bediening en de enorme kindvriendelijkheid komen de gasten keer op keer terug. Sinds de verbouwing is er een grote extra reden om dit restaurant te bezoeken: de nieuwe kinderspeelruimte, waar de telgen – desgewenst - urenlang kunnen genieten.

Wie al bij Langs Berg en Dal geweest is met de eigen kinderen, kan zich het heugelijke verrassingsmoment goed voor de ogen halen wanneer de jongste generatie een gigantisch speelgoedcadeau krijgt aangeboden bij de speciale kinderkaart met kinderpannenkoek. Ten tijde van het interview kregen kinderen aan verscheidene tafels een reuzenhelikopter cadeau omdat ze een Rescue-pannenkoek hadden besteld. Eigenaar Robert Elsendoorn en bedrijfsleider Ed Ruigrok lachen om het verbaasde gezicht van de verslaggever: ‘Wij zijn inderdaad als eerste begonnen met het weggeven van deze extra grote cadeaus en kunnen dat doen dankzij onze goede contacten in de speelgoedproducerende landen. Het is slechts een van de uitingen dat wij onze bediening op de best mogelijke wijze willen uitvoeren.’

Een blik op de menukaart laat zien dat er niet alleen 270 pannenkoeken te verkrijgen zijn, variërend van pannenkoek met chili concarne, giros of shoarma tot pannenkoek met ijs of de traditionele spekpannenkoeken. Daarnaast zijn er heerlijke gerechten als schnitzel, spareribs, zalm, stoofpotjes en cakes. ‘Regelmatig nemen de ouders lekkere vleesgerechten en de kinderen de pannenkoeken.’

Elsendoorn vertelt over zijn zaak: ‘Langs Berg en Dal is zeer kindvriendelijk en de bediening met een glimlach staat bij ons centraal. We zijn meer dan pannenkoeken alleen: we onderscheiden ons door onze goede prijs/kwaliteitsverhouding, de cadeaus en de speelruimte voor de kinderen. Alle typen mensen komen hier, van de vakkenvuller tot de eigenaar van een Mercedesgarage en van jong tot oud; met en zonder kinderen. Twee weken geleden hebben we een indoorspeelgebeuren geopend, met ballenbakken, Playstation en een klim- en klauterrek. Zo’n indoorspeelgebeuren wilde ik altijd al hebben, maar tot nog toe had ik er niet de ruimte voor. We hebben onlangs de hele sanitaire voorzieningen verbouwd en ruimte gecreëerd om dit speelgebeuren te realiseren. Nu kunnen we met recht zeggen: “Pannenkoekenboerderij Langs Berg en Dal: Meer dan pannenkoeken alleen”. Bij ons eten is een experience.’

Ruikrok vult aan: ‘We hebben binnenkort een Sinterklaasactie, getiteld: “Sinterklaas kapoentje doe wat in mijn schoentje”. De Goedheiligman is alweer in aantocht en heeft beloofd om dit jaar de schoentjes van de kinderpannenkoekenpashouders tot 9 jaar te vullen. Dit betekent dat de kinderschoen met een zelfgemaakte tekening gezet mag worden bij Langs Berg en Dal in de week van 24 tot en met 30 november, voorzien van naam, leeftijd en telefoonnummer. Woensdag 3 december kan de schoen weer worden opgehaald van 15:30 uur tot 17:00 uur en uiteraard heeft Zwarte Piet er dan voor gezorgd dat de schoen gevuld is met een mooie verrassing. In ieder geval worden alle ingediende tekeningen in het restaurant opgehangen.’

Elsendoorn besluit aan het einde van het interview: ‘Onze pannenkoeken zijn de beste, maar daar moet je niet over schrijven. De mensen moeten bij Langs Berg en Dal komen vanwege onze service en de complete belevenis. Aan het eind van het eetevenement moeten ze zeggen: “Ik ben nog nooit in zo’n tent geweest”.
Voor meer informatie: Pannenkoekenboerderij Langs Berg en Dal, Langevelderlaan 22, 2204 BD Noordwijk, T: 0252 372 474, F: 0252 344 69, E: info@langsbergendal.nl, W: www.langsbergendal.nl.

Kinderen veilig over straat

Gevaar op Jacoba van Beierenweg

VOORHOUT – De maat is vol voor Marijke Haroun en Alexandra Schouten: het verkeer op de Jacoba van Beierenweg moet zich houden aan de 30-km zone. Marijke’s dochter Esmee (9) is vrijdag 10 oktober bij het oversteken van de weg aangereden door een scooter. De verwondingen van Esmee zullen genezen, maar de angst om de weg naar school over te steken zal bij haar nog lang blijven.

Haar moeder vertelt over de gebeurtenis: ‘Ik kreeg een telefoontje dat Esmee was aangereden en trof haar aan onder een dekentje dat een buurtbewoner daar over haar heen had gelegd. Haar gezicht was asgrauw en de wilde schrikblik in haar ogen was ook die avond nog niet verdwenen. Ze had schaafwonden op haar arm en been, schrammen in haar gezicht en een gekneusde knie. Daarnaast klaagde ze over pijn in haar flank.’

Esmee stak op weg naar school de Jacoba van Beierenweg over om naar de Regenboogschool Oosthout te gaan. ‘Ik heb goed links en rechts gekeken, maar zag geen verkeer. Op deze oversteeklocatie bij het fietspad moet ik een hellinkje op en terwijl ik de weg aan het oversteken was hoorde ik een scooter met een rotvaart aankomen. Wat er daarna gebeurde, kan ik me niet meer herinneren, maar ik heb het gevoel dat ik een paar keer over mijn kop ben gegaan.Het werd even zwart.’

Een politiewoordvoerder bevestigt dat de scooterrijder waarschijnlijk en volgens diens eigen zeggen harder dan 30 kilometer per uur had gereden. Ook informeert hij: ‘Deze weg is goed ingericht als 30-km zone en regelmatig zijn we er te vinden met snelheidscontroles. Ook vindt er regelmatig overleg plaats met de gemeente en de nabijgelegen scholen.’

Dat is lang niet genoeg, zo vindt Alexandra Schouten, getuige van het ongeval: ‘Al drie jaar kaart ik de onveiligheid aan op deze weg. Niet alleen wat de snelheid betreft, maar ook waar het gaat om de ouders die hun auto’s op de stoep zetten om hun kind in- en uit te laten stappen. Iedere ochtend is het chaos hier, vooral als het regenachtig is. En dat terwijl op 50 meter afstand voldoende parkeerplaatsen zijn!’ Schouten wordt op haar wenken bediend, zo blijkt: vorige week heeft wijkagent Willem Theil een brief laten uitgaan naar de scholen met het nieuws dat er strenger gecontroleerd en gehandhaafd wordt.

22 oktober 2008

Inspiration-majorettes zijn ambassadeurs voor Nederland

VOORHOUT – Op 13 oktober werden de 38 majorettes van Inspiration Voorhout zes keer Europees Kampioen en 1 keer vice-Europees Kampioen op het Kampioenschap Majorette in het Tsjechische Brno. Inspiration vertegenwoordigde met enkele andere verenigingen Nederland op het EK waaraan 11 landen deelnamen. In totaal veroverde ons land negen gouden, vijf zilveren en vijf bronzen plakken. Het gouden Inspiration werd zondag 19 oktober feestelijk onthaald in Hotel Café Restaurant Boerhaave en een prachtige balkonscène was hun deel.

Dit is het eerste grote internationale toernooi waaraan Inspiration deelnam, nadat de vereniging zich afscheidde van St. Cecilia en er werd zelfs nog beter gepresteerd dan vorig jaar op het EK. En niet zonder reden, wist wethouder Wim Hollart te vertellen, die de jonge dames in de bloemen, drinkbekers en medailles zette: “Inspiration verzorgt een vlotte en goed uitgewerkte show en dat komt tot stand met ongelooflijk veel inzet van deelneemsters, het begeleidingsteam en de trainsters Simone Soussani-Hoek en Caroline Meijvogel-Hoek. Namens het gemeentebestuur van Teylingen feliciteer ik jullie van harte met dit fantastische resultaat: Jullie zijn echte kanjers en geweldige ambassadeurs voor Nederland en speciaal voor Teylingen.”

Een van de deelneemsters was Wilma Varkevisser (24) van het Paradekorps Senioren, Groep B, Sectie C. Ze vertelt over haar ervaringen: “Voor mij is het de eerste keer dat ik hieraan deelnam. Van mijn 6de tot mijn 17de heb ik bij een club in Katwijk gezeten en ik ben net een jaar weer begonnen. Ik wil doorgroeien om de hoogste groep te bereiken. Tijdens het EK hebben we voornamelijk gemarcheerd: gelopen in een bepaald vierkant, waarbij het belangrijk is dat je gelijk loopt en in rechte lijnen.” De 11-jarige Joëlle Houtman (Groep B, Sectie C): “In het begin was ik heel zenuwachtig, maar ik zei tegen mezelf dat we gingen winnen en dat hielp.”

Fleur Warmerdam, die deelnam in sectie B en sectie C, vertelt enthousiast: “Het ging geweldig goed, al worden de tegenstanders steeds beter. Niet alleen qua techniek maar ook als je kijkt naar de kleren die ze aan hadden. Je kunt merken dat ze van ons afkijken hoe wij de dingen doen.” Het duo Annabel Warmerdam en Sanne Turenhout vallen haar bij: “Inderdaad, de andere teams gebruiken nu ook veel modernere muziek. Vorig jaar gebruikten ze meer fanfare en nu wat hippere beats. Wij hadden een mix van populaire muziek.”

Gaat Inspiration volgend jaar Nederland weer vertegenwoordigen? “Dat weten we niet: eerst moeten we ons kwalificeren bij het Nederlands Kampioenschap in december. De verwachting is, dat we dezelfde show uitvoeren als we nu op dit EK gedaan hebben. Begin volgend jaar beginnen we met het oefenen van een nieuwe uitvoering.”

Nadat alle Inspiration-deelneemsters hun medailles en een fraai fotoboekje met visuele herinneringen van het EK 2008 ontvangen hadden, liepen ze naar het Boerhaavebalkon, waar ze zich eens stevig lieten toejuichen door de vele vrienden, familieleden en fans die zich beneden hadden verzameld. Aan het eind van deze ceremonie zongen de Europees Kampioenen spontaan het Wilhelmus. Voorhout mag trots zijn op Inspiration!

Grootste leermodezaak van Nederland en België

Leatherman’s Factory

KATWIJK – Met 7.000 stuks en een eigen fabriek in Italië is Leatherman’s Factory de grootste leermodezaak van Nederland en België. De eigenaar Tony vertelt met passie over zijn bedrijf: ‘Wij werken niet met tussenpersonen en de 50% commissie die zij normaliter vragen, geven we nu door aan de klanten: dat is 50% echte korting!’

In de winkel kan de consument kiezen uit een brede selectie aan leren jassen, broeken, rokjes, petjes en riemen. Tony: ‘Omdat we onze eigen fabriek hebben, kunnen wij de nieuwste modellen aanbieden. Dat is iets wat andere zaken, die zo’n 20 stuks leren kleding hebben, niet kunnen aanbieden. Het is bij ons allemaal eerste keus en kwaliteit. Cognac, bordeauxrood, bruin en camel zijn de modekleuren voor het komende winterseizoen.’
‘Wat betreft de soort mode zijn het de stoerdere modellen: korte jacks voor dames en heren, met rits en knoopjes. Maar ook de retro-achtige mode, met stukjes leer op de ellebogen, en de lammycoat is helemaal terug! Natuurlijk hebben we ook veel klassieke modellen in onze collectie. Dus van het meest modern tot en met klassieke modellen. Ook zijn er jacks met een dubbele, afneembare, kraag: hierdoor krijg je een ander model en lijkt het een nieuwe jas.’
‘Het leer is soepel en heel dun en we hebben jassen voor mensen tussen 16 en 90 jaar, maar ook een kindercollectie voor de jeugd tussen zes en tien jaar. Al ons leer is nieuw en onderhoudvrij. We maken ook custom-made jassen voor consumenten en bedrijven, maar we zijn ook het enige bedrijf in de Benelux die grote maten (t/m herenmaat 80) kan leveren. We zijn dus detailhandel en groothandel in lederen en suède kleding. We hebben een speciale aanbieding: koop 1 jas en je krijgt de tweede helemaal gratis!’
Leatherman’s Factory, Hoorneslaan 143, 2221 CM Katwijk, T: 071 408 6440, E: leathermansfactory@planet.nl, W: www.leathermansfactory.nl.

Politieke gebarentaal

LISSE – Alles wat gezegd werd tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 16 oktober werd vertaald in gebarentaal. Roos en Salome Meijer filmden hun vertaalwerk met de handen, zodat ook de dove medemens kan genieten van alle politieke uitspattingen. Voorlopig was deze gebarentaalvertaling een eenmalige gebeurtenis, aangezien de dames dit initiatief hebben genomen als onderdeel van een studieproject. Maar met de voortschrijdende technische ontwikkelingen en de ideeën om de gemeenteraadsvergaderingen in de nabije toekomst ook met live-beelden uit te zenden, zou een gebarentaaloptie helemaal geen science fiction kunnen blijken.

B(l)oeiend Lisse

LISSE – Deze week valt in ieder huis de gemeentelijke brochure ‘B(l)oeiend Lisse’ door de bus. Dit magazine verschijnt een maal per jaar en heeft tot doel om de communicatie over de gemeentelijke activiteiten te verbeteren. Per editie wordt gesproken over verschillende thema’s, zoals de grote bouwprojecten of de dienstverlening van de gemeente. In dit eerste nummer maken de inwoners kennis met enkele van de vele gezichten die voor de gemeente werkzaam zijn.

Burgemeester Corrie Langelaar schrijft hierover in het voorwoord: ‘Onder het motto “de inwoner centraal” zetten ambtenaren en het bestuur de afgelopen periode alle zeilen bij om de gemeentelijke dienstverlening te verbeteren. De gemeentewinkel en de nieuwe website www.lisse.nl zijn onder meer het resultaat. Hierover leest u meer in B(l)oeiend Lisse. In dit nummer stellen wij ook een aantal bestuurders en ambtenaren aan u voor.’

‘Geen vertrouwen in Gedeputeerde Hooijmaaijers’

Bollenstreek eist eigen vertegenwoordiger in Schipholtaskforce

STREEK – Het advies van de Tafel van Alders over de Schipholoverlast heeft heel bestuurlijk Bollenstreek in rep en roer gebracht. Met de voorgestelde Spijkerboorroute zullen duizenden inwoners van onder meer Hillegom, Lisse en Sassenheim geconfronteerd worden met zeer ernstige geluidsoverlast van stijgende en dalende vliegtuigen. Het vertrouwen is weg in Ton Hooijmaaijers, Gedeputeerde van Noord-Holland, zo liet wethouder Bas Brekelmans (VVD) van Lisse dinsdag 14 oktober weten: ‘Wij willen onze eigen vertegenwoordiger.’

De plannen van de Tafel van Alders komen erop neer dat meer vliegtuigen over de Duin- en Bollenstreek worden geleid. Via deze zogeheten Spijkerboorroute worden Hoofddorp en de Haarlemmermeer ontlast en krijgen circa 17.000 mensen veel minder last van geluidshinder. Voor de Duin- en Bollenstreek is het echter een compleet ander verhaal: alleen al in de Poelpolder, een wijk van Lisse, zullen 2.100 extra mensen lijden onder het lawaai van stijgende en dalende vliegtuigen. Het vliegverkeer neemt vanaf de Kaagbaan de afslag boven de Lissese Poelpolder.

Bij de Tafel van Alders was er geen directe vertegenwoordiger van deze streek die de belangen van de Bollenstreek behartigde en de Spijkerboorroute komt dan ook als een zeer onaangename verrassing voor de bestuurders. Brekelmans legt uit: ‘Het verhaal is voor Lisse enorm slecht, want 2.100 van onze inwoners dreigen met de voorgestelde routeaanpassingen ernstige overlast te krijgen. De taskforce die dit voorstel moet onderzoeken is onder leiding van gedeputeerde Hooijmaaijers, maar we vinden het geen goed idee dat hij als Noord-Hollander ook de belangen van Zuid-Holland gaat verdedigen. Wij willen onze eigen vertegenwoordiger en hebben geen fiducie in Hooijmaaijers. Voor dit standpunt zoeken we medestanders in deze omgeving.’

De wethouder waarschuwt: ‘Mij is opgevallen dat raadsleden uit de Haarlemmermeer weinig begrip hebben voor de belangen van de Bollenstreek en onze wens om de bollenvelden te behouden. Ze stellen: “Of jullie gaan meer huizen bouwen, of jullie accepteren de geluidsoverlast”. Dat is een beeldvorming die wij niet wensen: we willen geen volgebouwde Bollenstad en alleen met de huidige 2.600 hectare hyacinthengrond gaan we het redden. Het is niet gelegitimeerd om te zeggen: als je niet wilt bouwen, moet je overlast accepteren. Schiphol ligt in de Haarlemmermeer en dan moet je de overlast niet vooral of eenzijdig op de Bollenstreek afwentelen.’

‘Ongewenst dat Noord-Holland onze provincie vertegenwoordigt’

STREEK – Ook Sanneke Nulkes, VVD-lid van Provinciale Staten, heeft er geen vertrouwen in dat Noord-Holland de belangen van de Duin- en Bollenstreek goed kan vertegenwoordigen in de Taskforce die gaat praten over het verleggen van de vliegroutes.

Ze vertelde hier vorige week desgevraagd over: ‘Vooral inwoners uit de Duin- en Bollenstreek worden getroffen als vliegroutes naar Zuid-Holland worden verlegd. Het opkomen voor de belangen van de Provincie Zuid-Holland moet niet worden overgelaten aan Noord-Holland. Mijn partij wil de verzekering van Gedeputeerde Staten, dat Zuid-Holland vanaf nu wel aanwezig zal zijn bij het taskfoce-overleg.’
Ze vervolgt: ‘Het is volstrekt ongewenst dat Noord-Holland onze provincie vertegenwoordigt, zeker nu blijkt dat we zulke tegenstrijdige belangen hebben. Voor we het weten zijn vliegroutes verlegd naar de Duin- en Bollenstreek. Inwoners uit de streek worden dan nog zwaarder getroffen dan nu.’

Geen groen (licht) voor Masterplan Keukenhof

LISSE – Het Masterplan Keukenhof werd uitgebreid besproken als onderdeel van de vaststelling van de 2e tussentijdse rapportage. Donderdag 16 oktober debatteerden de verschillende politieke partijen tijdens de gemeenteraadsvergadering over het standpunt van Gedeputeerde Staten, dat ongetwijfeld tot vertraging van het Masterplan zal leiden. Op de tussentijdse rapportage staan alle signalen echter nog op groen en dat wekte de verbazing van de gemeenteraadsleden.

Fractievoorzitter Cees Verburg (D66) nam als eerste het woord: ‘Bij de behandeling van de Kadernota 2009 heb ik aandacht gevraagd voor de gevoeligheid van het compenseren van bollengrond waarbij landschappelijke grond met cultuurhistorische waarde te grabbel wordt gegooid. Een ruime meerderheid van de Statencommissie heeft die ontwikkeling als een nogo area aangegeven. Dat is een duidelijk signaal richting het college van de gemeente Lisse.’

Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) vulde aan: ‘De gebiedsvisie Keukenhof staat op groen, maar dat zou eerder oranje of rood moeten zijn. In de herziening bestemmingsplan is vertraging gekomen en ook wat betreft de compensatie van bollengronden zijn problemen opgedoken.’
Wethouder Bas Brekelmans (VVD) antwoordde: ‘Je kunt hierbij kijken naar de kant van initiatiefnemer of naar ons. Als de gemeente de opdracht geeft en het wordt niet gehaald of niet op tijd, dan krijg je een ander kleurtje. Als een derde partij een project initieert, en het wordt niet gehaald, dan is het maar de vraag of je het een ander kleurtje moet geven op de tussentijdse rapportage. Als we hadden geweten wat we nu weten, dan hadden we bij het opstellen van de 2e tussentijdse rapportage deze gebiedsvisie Keukenhof echt niet groen gelaten. Maar we hadden indertijd geen weet van de huidige ontwikkelingen. Op de volgende termijnkalender wordt dit onderwerp in ieder geval niet als groen aangemerkt.’

APV uitgebreid

LISSE – De door het CDA ingediende amendementen op de Algemene Plaatselijke Verordening werden donderdag 16 oktober raadsbreed gesteund tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Fractievoorzitter Benno Kooij (CDA) stelde: ‘Er is frustratie alom vanwege niet voldoende uitgebreid opgestelde regeltjes.’ Onder de wijzigingen vallen reglementen dat uitbaters geen mensen mogen binnenlaten die op enig moment de openbare orde ernstig hebben verstoord. Wie bij het uitgaan van Lisse voor ernstige overlast heeft gezorgd, komt op een zogenoemde ‘zwarte lijst’ te staan. ‘Daarmee worden raddraaiers bij alle cafés en bars in Lisse geweigerd. De wijze van uitvoering van deze maatregel moet in overleg met horecaondernemers tot stand komen.’

Andere wijzigingen van de APV behelzen het openlijk drugsgebruik en drugshandel op straat: ‘Het is verboden middelen vallend onder de Opiumwet al dan niet tegen betaling af te leveren, aan te bieden of te verwerven, danwel toe te dienen. Ook is het verboden om injectiespuiten of onderdelen daarvan zoals naalden, reservoirs en zuigers op of aan de openbare weg, dan wel in afvalbakken achter te laten.’

Over hinderlijk gedrag bij speelvoorzieningen: ‘Het is verboden zonder redelijk doel op een voor anderen hinderlijke wijze op te houden op een speelvoorziening, dan wel deze te verontreinigen of te bezigen voor een ander doel dan waarvoor de desbetreffende speelvoorziening is bestemd. Het is verboden op de door het college of de burgemeester aangewezen tijd een balspel te beoefenen op een door het college of burgemeester aangewezen speelvoorziening. De politie loopt vaak aan tegen het probleem dat jeugd zich ophoudt op een plek met speelvoorzieningen, daar de boel ´van eieren´ maakt, terwijl daar niet goed tegen opgetreden kan worden. Ook levert het spelen van balspelen in de avond/nacht regelmatig discussies in de buurt op. Met toevoeging van dit artikel wordt het aanpakken van dit soort overlastsituaties beter mogelijk.’

Het amendement werd door de volledige raad ondersteund.

‘De basis van ons systeem is omver gehaald’

LISSE – De verzuiling was donderdag 16 oktober helemaal terug in de gemeenteraadsvergadering. Onderwerp van discussie was of de gemeente een financiële bijdrage moest leveren aan de uitbreiding van de begraafplaats St. Agathakerk. Het CDA, SGP/ChristenUnie, Nieuw Lisse en D66 stemden voor en de PvdA en VVD waren tegen. ‘Er mag geen onderscheid gemaakt worden naar levensbeschouwing!’

In februari droeg een meerderheid van de politieke partijen het college van burgemeester en wethouders al op om een bijdrage van 32.000 euro te geven aan de St. Agathakerk voor de uitbreiding van de begraafplaats. Het college had onlangs laten weten geen uitvoering aan deze motie te willen geven, maar de wethouders kregen een raadsmeerderheid tegenover zich. Wethouder Bas Brekelmans (VVD) stelde: ‘De begraafplaats bij de Agathakerk is niet in het algemeen belang, omdat het geen algemene begraafplaats is. Bovendien kan de Agathakerk in eigen middelen voorzien door de grafrechten, dus is het niet noodzakelijk om subsidie te verstrekken.’

Gemeenteraadslid Bert van Santen (SGP/ChristenUnie): ‘Het gaat hier om een stukje redelijkheid en billijkheid en hoe dit past in het algemeen belang wat wij voor de burgers hebben.’ Fractievoorzitter Benno Kooij (CDA): ‘Wij staan onverkort achter de motie: de uitbreiding van het aantal begraafplaatsen bij de Agathakerk dient in belangrijke mate het algemene belang en de gevraagde bijdrage (50% van de kosten, zijnde 32.000 euro) is alleszins redelijk.’ Fractievoorzitter Ad van Zelst (Nieuw Lisse): ‘Je moet een discussie niet echt alleen op de letter gaan, maar op de geest waarop wij Lisse moeten besturen: het gaat om zorgplicht, algemeen belang, gelijkheidsbeginsel en billijkheid.’

Gemeenteraadslid Marianne Entrop (VVD) stelde: ‘Ik heb geen verbinding met de kerk, dus ook geen belang. Ik hoop dat anderen hier op dezelfde manier mee omgaan. Wij zijn geen voorstander van het uitvoering geven aan de motie: het dient geen algemeen belang, er is geen sprake van financiële noodzaak en er is een mogelijke precedentwerking.’ De eerste opmerking schoot Van Zelst in het verkeerde keelgat: ‘We zijn altijd allemaal iets, blank, man of vrouw.
Fractievoorzitter Hans Bet (PvdA) wond zich op: ‘In de Algemene subsidieverordening staat dat er geen onderscheid gemaakt mag worden naar levensbeschouwing. Dat is een heel belangrijk principieel punt. Als je je hier niet aan houdt, zet je de basis van beschaafd bestuur opzij. Als gemeente hebben we afgesproken dat we geen geld geven aan doelen die enkel voor één kerkelijke partij zijn. U moet dat verantwoorden, waarom u dit hele belangrijke principiële punt maar even opzij schuift. Ik wil daar verantwoording over. Kooij antwoordde hierop: ‘Ik leg verantwoording af aan onze achterban en luister naar 45% van onze burgers die kerkelijk gelieerd zijn.’ Bet repliceerde: ‘Als raadslid behartig je ook de belangen van de kleine groeperingen: die moeten beschermd worden. Ik vind het treurig dat een meerderheid van de raad vindt dat geld moet worden bijgedragen aan deze begraafplaatsen. De basis van het systeem is nou omver gehaald.’

‘Grotere lichtmastreclame beter voor verkeersveiligheid’

LISSE – Er komt definitief wel lichtreclame aan lantaarnpalen langs doorgaande wegen in het dorp. Een motie van Nieuw Lisse om dit af te wenden kreeg onvoldoende steun tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 16 oktober.

Gemeenteraadslid Jos Assendelft (Nieuw Lisse) beargumenteerde de motie: ‘Het plaatsen van lichtreclame aan lantaarnpalen langs doorgaande wegen in ons dorp doet afbreuk aan de leefomgeving en veroorzaakt overlast voor bewoners. Lichtreclame draagt niet bij aan besparing van energie en ondernemers hebben voldoende gelegenheid op andere wijze reclame te maken. Wij roepen het college op de gegeven toestemming tot het monteren van lichtreclame aan lantaarnpalen langs doorgaande wegen in ons dorp in te trekken.’

Afgezien van mede-oppositiepartij SGP/ChristenUnie ontving Nieuw Lisse niet veel steun. Fractievoorzitter Ad van Zelst ondersteunde zijn partijgenoot met de opmerking: ‘Met deze motie wordt een krachtig en duidelijk signaal uitgesproken. Als u in uw hartje kijkt en zegt “Ik ben tegen lichtreclame”, dan moet u dat uitspreken.’ Fractievoorzitter Cees Verburg (D66) repliceerde: ‘Uw opmerking is zeer sympathiek, maar we moeten wel na blijven denken. Echter, ik vind het uitermate curieus dat het college al een contract heeft afgesloten en dat ze nu een vergunningsaanvraag doet. Dat neigt naar willekeur.’

Wethouder Guus Mesman (PvdA) antwoordde: ‘De maximum omvang van lichtmastreclame is volgens de welstandsnota 50 x 50 cm, maar de aanvrager heeft gesteld dat de maatvoering niet bruikbaar is. Het is niet goed zichtbaar en gaat ten koste van de verkeersveiligheid. Daarom is gekozen voor een maatvoering van 70 x 100 cm. Het contract is al gesloten, dat hadden wij niet mogen doen, maar daar werden we als college ook mee geconfronteerd. We gaan in overleg met de ondernemer en vragen: wilt u in ieder geval de lichtreclameborden pas ophangen als de raad goedkeuring heeft gegeven? Maar aangezien wij de bouwvergunning al hebben verleend kunnen we niets doen als de ondernemer besluit om de reclameborden toch al op te hangen.’
De collegepartijen steunden de wethouder en verwierpen de motie van Nieuw Lisse. De opmerking van Van Zelst ‘De beste veiligheid voor het verkeer is geen lichtmastreclame’ mocht niet meer baten.

Geen ondergrondse milieustraat aan Achterweg

Door motie Nieuw Lisse

LISSE – Als oppositiepartij lijkt het met een college dat breed vertegenwoordigd is in de gemeenteraad af en toe vechten tegen de bierkaai, maar de gemeenteraadsvergadering van donderdag 16 oktober was een uitzondering op deze regel voor Nieuw Lisse. Dankzij een aangekondigde motie om niet in eerste instantie ondergrondse containers te plaatsen achter het gemeentehuis, wijzigden de meeste politieke partijen hun standpunt. Het college werd opgeroepen om haar standpunt te heroverwegen.

Gemeenteraadslid Jos Assendelft (Nieuw Lisse) stelde in zijn motie voor om aan de Achterweg, achter het gemeentehuis eerst een bovengrondse milieustraat aan te leggen en pas na evaluatie over te gaan tot het aanleggen van een ondergrondse milieustraat. Hij beargumenteerde: ‘Door de bovengrondse proef wordt het duidelijk dat dit een heel onhandige locatie is. Als je met die milieustraat meteen ondergronds gaat, wordt die nooit meer verwijderd omdat het zo’n dure investering is. De Achterweg is een non-plek voor de ondergrondse milieustraat, want het is een kort straatje waar een aantal parkeerplaatsen verdwijnen. Het is ook geen plek om met je auto heen te rijden om je vuil naar toe te brengen. Ook zit je met grote vrachtwagens.’

Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) was de eerste die Nieuw Lisse ondersteunde: ‘Inderdaad is de Achterweg een non-plek, want er komt veel verkeer.’ Ook fractievoorzitter Cees Verburg (D66) beargumenteerde: het verkeersveiligheidsaspect is een belangrijk punt. Vanuit de supermarkt komen veel auto’s en met zo’n milieustraat staan ook veel auto’s stil. Het wordt daar een opstopping. De verkeerssituatie wordt daar onveiliger. De motie is wat omslachtig, maar het signaal is duidelijk: het college moet dit punt oplossen.’ Fractievoorzitter Hans Bet (PvdA) sloot zich bij deze woorden en het initiatief van Nieuw Lisse aan: ‘Als je die opslagplekken gaat maken op de plek waar die schoolkinderen langs moeten, dat is voor de verkeersveiligheid een moeilijk probleem. Ook de VVD was deze mening toegedaan.

Voor wethouder Bas Brekelmans (VVD) was het signaal duidelijk, maar hij zag niet zo snel alternatieven: ‘Wij konden geen alternatief vinden voor ondergrondse containers. Er zitten nadelen aan deze plek, maar als het zo dicht bij de Digros is, gaan mensen niet zo snel hun auto in, maar gaan ze eerder lopen met hun te recyclen spullen. We hebben ook gekeken naar het Heemskerkterrein, maar dat is niet lang meer beschikbaar. Op informeel niveau is er wellicht een oplossing mogelijk, maar daar is nog niets over te zeggen.
Fractievoorzitter Benno Kooij (CDA) suggereerde: Hebben we plotseling te weinig capaciteit op de andere locaties? Zie het een paar maanden aan, wellicht is dat een andere oplossing.’ Burgemeester Corrie Langelaar haakte hierop in: ‘Wellicht kunnen we op de Westerdreef een extra container bijzetten voor papier en kleding.’ Assendelft zag dat zijn doel bereikt was: er komen geen ondergrondse containers langs de Achterweg en hij trok de motie in.

Zwarte lijst voor horecamisbruikers

LISSE – Volgens de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan de gemeente een zwarte lijst samenstellen. De personen die op deze lijst komen, wordt voor maximaal een jaar niet meer toegestaan om enig horeca-etablissement in Lisse te bezoeken. Dit bleek donderdag 16 oktober tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Fractievoorzitter Ad van Zelst (Nieuw Lisse) wilde hierover van burgemeester Corrie Langelaar weten: ‘U doelt op het overmatig drankgebruik: de handhavers hebben met deze zwarte lijst meer handvatten om te handhaven. Maar het is de burgemeester die de zwarte lijst samenstelt. Wat is ernstige overlast? Wie zorgt ervoor dat je op de zwarte lijst komt? Hoe handhaaf je die zwarte lijst? Het verbieden van een passagier om op een tramlijn te reizen is ook voor de rechtbank nietig verklaard. Dit geeft nogal wat haken en ogen voor de uitvoering.’

Langelaar antwoordde: ‘Dit is een instrumentarium wat ik kan gaan gebruiken. Het is meer het aanreiken van een instrumentarium via de APV wat ik eventueel kan gebruiken. De bestaande protocollen zal ik hiervoor hanteren. Dat kan overigens zomaar volgende week zijn, bijvoorbeeld het opstellen van zo’n zwarte lijst. Daar staan soms maar een of twee namen op.’
Saillant detail is dat de burgemeester eind 2006 welhaast dezelfde woorden gebruikte toen de vorige APV werd vastgesteld. Onderwerp van gesprek was indertijd het samenscholingsverbod en ook dat zou alleen maar uit voorzorgsmaatregel zijn. Langelaar zei op 28 november 2006: ‘De mogelijkheid om grote groepen vast te zetten is geen samenscholingsverbod. De mensen moeten ook niet denken dat de gemeente deze maatregelen op grote schaal gaat toepassen nu het mogelijk is. Zeer zeker niet, maar er kunnen situaties ontstaan waardoor we met de vernieuwde APV direct en accuraat kunnen reageren.’ 21 februari 2007 werd echter het samenscholingsverbod voor Blokhuis ingevoerd, dat tot op de dag van vandaag nog van kracht is.

Serie handboekjes ‘Ach Lieve Tijd’

LISSE – Niemand minder dan Leo van den Ende, schilder van Panorama Tulipland, overhandigde dinsdag 7 oktober de eerste exemplaren van het handboekje ‘Ach Lieve Tijd – 1.000 Jaar Duin- en Bollenstreek’ aan verschillende burgemeesters van deze streek.

Dit eerste van 14 delen is getiteld ‘Landschap en wonen’ en beschrijft het proces van landschapsvorming dat in de afgelopen eeuwen heeft plaatsgevonden. Ook krijgt de lezer een inzicht in hoe dorpen ontstonden, hoe de herenhuizen eruit zagen en wie in welke gebieden gewoond hebben. In de 13 andere delen komen de volgende onderwerpen aan bod: ‘Het boerenbedrijf’, ‘winkels, handel en ambachten’, ‘het Bloembollenbedrijf tot 1940’, ‘Het Bloembollenbedrijf na 1940’, ‘Oorlog’, ‘Visserij’, ‘Geloofsbeleving’, ‘Nijverheid en industrie’, ‘Water’, ‘Verkeer en vervoer’, ‘Macht en orde’ en’Leven van alledag’.
De serie is samengesteld door Jan Beenakker, Joop Zwetsloot en Maarten van Bourgondiën. Gerard Lefeber tekent voor de vele nieuwe foto’s. Daarnaast hebben tal van musea en archieven hun medewerking verleend door het afgeven van beeldmateriaal. Elke maand verschijnt een nieuw deel van deze serie en de handboekjes zijn te koop bij de boekhandels voor 6,95 euro per stuk. Ook zijn ze te bestellen via www.duinenbollenstreek.nl.

Trottoirs op de schop

LISSE – Problemen zijn bovengekomen bij het project ‘Herinrichting 1e Poellaan en Vennestraat’. Dit maakte wethouder Guus Mesman vorige week schriftelijk bekend aan de leden van de commissie Ruimte en Infrastructuur. ‘Er is stagnatie ontstaan bij de aanleg van de trottoirs in de 1e Poellaan. Dit komt door een discussie tussen de gemeente en de uitvoerende aannemer over de uitvoeringswijze van het werk. Afgesproken is om extra capaciteit in te zetten om de trottoirs zo spoedig mogelijk te bestraten. Overigens zijn er geen klachten bekend van bewoners of belanghebbenden.’

Veertig meter hoge schoorsteen

LISSE – Met de bouw van een veertig meter hoge schoorsteen moet de geuroverlast van een vleesverwerkend bedrijf, gevestigd op een locatie die onderdeel is van het Plan Sierkwartier, tot het verleden behoren.

Uit ambtelijke metingen blijken de grenswaardes van de geuroverlast op dit moment overschreden te worden. Het rapport laat weten: ‘Om te komen tot een acceptabele situatie zullen er maatregelen noodzakelijk zijn. Deze maatregelen zijn erop gericht de geuremissie dusdanig te verbeteren dat de grenswaarden en percentielwaarden niet meer worden overschreden.’
Om de bewoners van de nog in de Grevelingenstraat te bouwen 98 woningen niet in de stank te laten zitten, is het noodzakelijk om maatregelen te nemen: ‘Om te bepalen wat het effect is van het plaatsen van een schoorsteen, zijn verspreidingsberekeningen uitgevoerd. Vanaf een hoogte van 35 meter vindt geen overschrijding meer plaats van zowel de grenswaarde als de percentielwaarden ter plaatse van woonbebouwing. Het ambtelijk rapport vat samen: ‘De geurcontouren zijn voor de toekomstige situatie iets kleiner, en met een schoorsteenhoogte van 25 meter vindt ook in deze situatie geen overschrijding van de grenswaarde meer plaats. En met een schoorsteenhoogte van 30 meter vindt ook geen overschrijding meer plaats van de richtwaarde ter plaatse van woonbebouwing.’ Op de vraag wat de hoogte wordt van de te bouwen schoorsteen, antwoordt een gemeentelijk woordvoerder echter: ‘De schoorsteen wordt veertig meter hoog’.

‘Geen compensatie bollengrond op waardevol grasland’

LISSE – Gedeputeerde Staten (GS) heeft vorige week unaniem uitgesproken dat het compenseren van bollengrond op grasland een ‘no-go area’ is voor Provinciale Staten. Er moet wel gezocht worden naar compensatie, maar als compensatie voor bollengrond mogen geen waardevolle graslanden van cultuurhistorische waarde worden gebruikt.

Met deze stellingname reageerde GS op vragen die Geertjan Wenneker, fractievoorzitter D66 Zuid-Holland had gesteld over de uitbreidingsplannen van Keukenhof. Wenneker is verheugd met deze ontwikkeling: ‘Met deze stellingname heeft Provinciale Staten een heel heldere stellingname ingenomen. Niet alleen richting GS, die zich in beginsel positief opstelden tegenover dit soort compensatie, maar ook is het een goed signaal richting de regio en Lisse in het bijzonder. Dit betekent dat een eventuele streekplanwijziging, waar GS al aan dacht, er dus op dit punt niet in zit.’

Wenneker vervolgt: ‘Gedeputeerde Manita Koop heeft aangegeven het signaal begrepen te hebben en dit pro-actief uit te dragen richting Lisse en Holland-Rijnland. Het lijkt mij goed dat ook de raad van Lisse zich bewust is van de stellingname van PS. Als D66 zijn wij erg blij met de uitkomst van het debat! Het betekent dat PS wel degelijk keuzes maakt en haar rug recht houdt, wanneer er druk staat op waardevolle natuur- en cultuurhistorische gebieden.’

Nieuwbouwproject Esplanade met enkele weken uitgesteld

Buizenpalen moeten geïnjecteerd worden

NOORDWIJK – ‘Het nieuwbouwproject Esplanade heeft enkele weken vertraging opgelopen, maar zal zeker op korte termijn voortgezet worden.’ Dit verzekerde Anthony van den Ingh, directeur van Bever Holding Participaties BV naar aanleiding van vragen die waren gesteld over Esplanade. Al meer dan een week worden geen bouwactiviteiten meer gesignaleerd en omwonenden bekroop de angst dat er een nieuw Gat van Palace zou ontstaan.

Van den Ingh legt uit: ‘Het bouwproject grenst aan het Prominent Inn Hotel, dat bijna helemaal onderkeldert is, met uitzondering van acht lengtemeters onder de hoofdentree. Dit stuk is later aangebouwd en daar zijn vijf buizenpalen ondergezet om de boel overeind te houden. Deze buizenpalen met een diameter van 30 centimeter zitten een halve meter dieper dan onze keldervloer. Als wij zouden gaan graven en die keldervloer weghalen, dan gebeuren er heel lelijke dingen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar alternatieven en die hebben we gevonden in de injectiemethode: we boren gaten door de fundering en onder druk persen we er een substantie heen, waterglasmengsel genaamd, zodat het gebied waar de stalen buizen staan volledig ingepakt wordt. Het geheel wordt dan zo hard als glas.’
De directeur vervolgt: ‘De details voor dit injecteren worden uitgewerkt door een grondmechanisch adviesbureau en na toestemming van de gemeente weten we wat we mogen doen en wanneer we kunnen beginnen. Dit gaat inderdaad wel wat extra kosten, zo’n 20.000 euro en dit bedrag komt voor onze rekening. Ik verwacht dat we binnen enkele weken met de injectiemethode kunnen beginnen, al hangt dat af van de ruimte die de gespecialiseerde bedrijven op dit gebied hebben.’ Hij besluit: ‘Ik verwacht dat het nieuwbouwproject Esplanade rond de jaarwisseling van 2009 en 2010 af zal zijn, al moeten we dan niet teveel van deze tegenvallers hebben.’

Ideale oplossing voor ruimtegebrek

Eurobox Self Storage Noordwijk B.V.

NOORDWIJK – Eurobox Self Storage Noordwijk B.V. verhuurt (tijdelijke) opslagruimtes, of het nu voor twee weken is of voor meerdere jaren. De opslagruimtes die gehuurd kunnen worden variëren in omvang van 1 m³ tot ruim 60 m³. Veel particulieren en bedrijven gebruiken Eurobox al voor opslag van bijvoorbeeld inboedels, archief, restpartijen, seizoenspullen, hobby/vakantiespullen en bedrijfsvoorraden.

Storemanager Marijn Hulman vertelt over Eurobox: ‘Particulieren gebruiken de opslagruimtes vaak voor de overbruggingsperiode waarin ze hun huis verbouwen of zelf gaan verhuizen. Kleine zelfstandigen die vanuit huis werken plaatsen hier vaak hun voorraden: op deze manier hoeven ze niet zelf een heel pand te huren. Bijkomend voordeel voor hen is dat Eurobox zendingen voor de klant in ontvangst kan nemen. Ook veel vertegenwoordigers huren hier ruimte om wat voorraad of productmonsters neer te zetten.’

De huurders hebben zeven dagen per week, van 06:00 tot 23:00 uur toegang tot de eigen opslagruimte: ‘Iedere ruimte heeft een uniek slot met sleutels en toegang tot het gebouw heb je alleen met je persoonlijke pincode. Dankzij de 24 uurs videobewaking en het inbraakalarm is deze omgeving bijzonder veilig. Overigens mogen bij Eurobox geen gevaarlijke stoffen, dieren en planten opgeslagen worden.’

‘Vanwege de enorme vraag zijn we nu al begonnen met het inrichten van de 4e (en laatste etage). Om dit heugelijke feit te vieren hebben we tot 31 december een spectaculaire actie: Ruimtes vanaf 15m³ die minimaal drie maanden gehuurd worden, kosten de eerste maand slechts 1 euro. Ook verkopen we verpakkingsmaterialen zoals bankhoezen, verhuisdekens, verhuisdozen en noppenfolie tegen uiterst concurrerende prijzen. Tot 31 december bieden wij 10 kwaliteitscategorie A verhuisdozen aan van 29,95 euro voor slechts 19,50 euro.’
Eurobox Self Storage Noordwijk B.V., De Hooge Krocht 1, 2201 TP Noordwijk, T: 071 409 1266, E: noordwijk@euroboxselfstorage.nl, W: www.euroboxselfstorage.nl.

JRS Scooters sponsort SJC

NOORDWIJK – Voetbalvereniging SJC heeft een nieuwe sponsor verwelkomd: JRS Scooters. Eigenaren Rianne Klinkenberg (28) en Jos Koelewijn (25) zijn al jaren lid van SJC: Klinkenberg schitterde tot enkele jaren geleden in het dameselftal en Koelewijn speelt al bij deze club sinds de F-jes en is nog altijd actief in het 9e team. Over de reden waarom ze sponsoren lacht hij: ‘Ik werd op mijn kop gehouden’.

Serieus vervolgt Koelewijn: ‘SJC is echt het cluppie van het dorp. Er heerst hier een geweldige sfeer en iedereen kent elkaar. We hebben allebei een SJC-hart en nadat we in 2003 ons bedrijf JRS Scooters hadden opgericht, vinden we het nu tijd om het 9e team te sponsoren. Overigens is het een typisch geval van quid pro quo, want het halve team heeft bij ons al een scooter gekocht!’ Klinkenberg vult aan: ‘We blijven zeker voor de komende jaren sponsor. Niet alleen wat reclameborden betreft, maar ook shirts, tenues en tassen voor de spelers van het 9e.’ Koelewijn: ‘Eind van dit jaar zal ik wel opnieuw op m’n kop gehangen worden. Maar het gaat echt puur voor de lol: we stellen ook geen prestatievoorwaarden. Het maakt ons echt niet uit of we 1e of 2de worden. Natuurlijk proberen we ieder jaar kampioen te worden, maar gedurende het seizoen stellen we die verwachtingen steeds bij.’

Natuurlijk is vergroting van de naamsbekendheid ook een van de redenen voor de sponsoractiviteiten. De beiden zijn ook mede-eigenaren van Theo’s Tweewielershop, wat uiteraard een begrip is in het Noordwijkse. Juist door het sponsoren willen ze ook met JRS Scooters meer aan de weg timmeren. ‘Door de stijgende benzineprijzen, vele files en de parkeerproblematieken is de scootermarkt gigantisch gestegen. Dankzij de nieuwe, stille en zuinige viertakmotor is de echte doelgroep niet meer de 16-jarigen, maar de mensen tussen 30 en 40 jaar. En als je je 30 voelt, is het ook goed!’

De beide eigenaren praten luchtig over hun sponsoractiviteiten, maar als het over hun zaak gaat, pakken ze alles professioneel aan. Koelewijn: ‘Ik wil de dingen altijd helemaal perfectioneren. Afgelopen seizoen ben ik 1ste geworden over 12 races op het NK Scooterracen. Dat is juist gelukt door dezelfde toewijding die ik in de beide zaken stop, ook te gebruiken voor de wedstrijden.’
Voor meer informatie: JRS Scooters, Slijperij 8A, 2211 SJ Noordwijkerhout, T: 0252 374 060, E: rianneklinkenberg@hotmail.com, W: www.jrsscooters.nl.

Inwoners gematigd positief over plannen Ruimtelijke Structuurvisie

Twijfels over haalbaarheid en kosten

NOORDWIJK – De Ruimtelijke Structuurvisie die dinsdag 14 oktober werd gepresenteerd aan meer dan 250 Noordwijkers, werd over het algemeen positief ontvangen. Wethouder van Rijnberk kreeg zelfs een luid applaus van de aanwezigen aan het eind van zijn speech, waarin hij de verschillende deelplannen uiteenzette. Wel blijven er twijfels over de haalbaarheid: ‘Ik ga het alleen als mummie meemaken’.

Het publiek praatte tijdens de pauze langdurig over de verschillende plannen, die eerder in het Witte Weekblad beschreven werden. Arend Smit: ‘De technische haalbaarheid wordt lastig en ik ben benieuwd naar het daadwerkelijke hoogteverschil en de aankleding van het Vuurtorenplein waarover gesproken werd. Nu heb ik vanaf mijn woning in de Quarles van Uffordstraat nog uitzicht op de zee, maar het optillen van dit plein zorgt voor het verdwijnen van dit markante beeld. Daarnaast moet de geplande tramlijn niet eindigen op ’t Wantveld, maar juist richting Huis ter Duin gaan, zodat de mensen de locatie kunnen bereiken waar ze echt willen zijn. Eigenlijk zit niemand echt op die tram te wachten, maar we kunnen het door de dwingende opstelling van de Provincie toch niet voorkomen.’

Jannie Hazenoot was over het geheel positief: ‘Het zal best nog wel lang duren voordat het gerealiseerd wordt. Ik denk niet dat wij het nog meemaken. Hanny Cramer vertelde: ‘Ik heb twijfels over het verhogen van het Noordzeeplein en het Vuurtorenplein, want de horeca en de parallelboulevard daartussenin zakken naar beneden en de toeristen zullen niet zo snel deze etablissementen meer bezoeken. Wat het Vuurtorenplein betreft: ik heb niet het idee dat dit ooit nog wat wordt, al is het een leuk idee om de Muze erbij te betrekken.’

Els Zoet: ‘Het was een fantastische presentatie, maar wie betaalt de Veerman? Dat zijn wij Noordwijkers dus. Dat die parkeerplaatsen onder de grond gaan, maken wij niet meer mee, alleen misschien als mummie. Hoe gaan ze namelijk bij het Jan Kloosplein de grond in, met al die leidingen die daar liggen?’
Ton van Rijnberk oordeelde over de stemming: ‘Over het algemeen zijn de reacties positief: nu de plannen op papier staan, krijgt men een overzicht. Natuurlijk zijn er altijd privé-belangen, maar de mensen gaan ook mee nadenken over het upgraden van Noordwijk.Dat we mensen hierin stimuleren, is al een groot succes.’ Zullen de aanwezigen de realisatie van de plannen nog meemaken? Van Rijnberk lacht: ‘Ik weet niet hoe oud die mensen waren, die dit vroegen.’ Serieus: ‘RO-plannen worden over het algemeen niet in twee jaar geregeld, maar terugkijkend lijkt de ontwikkeling van plannen altijd veel korter te hebben geduurd, dan wanneer je vooruitkijkt. De afhandeling van bezwaarschriften verlengt natuurlijk ook de besluitprocedure. Maar als de gemeenteraad akkoord gaat, kunnen we de plannen voor het Noordzeeplein ontwikkelen, tenminste als Van der Putte meegaat.’ Over de restaurants die lager komen te liggen: ‘Je knapt het gebied in de oksels op, dus in z’n totaliteit wordt het gebied aantrekkelijker.’