Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2020

Gemeente delft onderspit in handhavingszaak


KAAG – Als een vaartuig er uit ziet als een woonboot; is het dan ook een woonboot? ,,Ja’’, zegt de gemeente Kaag en Braassem. En dus moest de eigenaar van een nautic loft, Edwin de Beukelaar, een dwangsom van 1.500 euro betalen, omdat hij zijn vaartuig maandenlang in jachthaven ’t Fissertje had liggen. Maar De Beukelaar stapte naar de rechter; hij had geen woonboot, maar een pleziervaartuig, zo vond hij. De rechter stelde De Beukelaar in het gelijk.

De handhavingsregels zijn niet duidelijk omschreven, aldus de Rechtbank. Zo wordt in de Schepenverordening geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen een pleziervaartuig als de nautic loft en een woonboot. ,,De gemeente was niet bevoegd om handhavend op te treden tegen het aanmeren van de nautic loft in jachthaven ’t Fissertje.’’ Het argument van de gemeente, dat het vaartuig qua uiterlijk en constructie lijkt op een woonboot, vond de rechter ‘niet overtuigend’.

Kaag en Braassem moet de dwangsom intrekken en ook de proceskosten betalen. De Beukelaar is blij: ,,Hiha! Gewonnen! Met loft!’’ Een woordvoerder van de gemeente laat weten, dat het college nog nadenkt, of Kaag en Braassem in hoger beroep wil gaan tegen de uitspraak. Maar krijgt de eigenaar van de nautic loft in ieder geval een bloemetje, vanwege al het gedoe, dat hij heeft moeten doormaken? Dat zit er niet in. De woordvoerder stelt, dat de gemeente het onwenselijk vindt ,,om een dergelijk woonschip aan te meren in een jachthaven’’. Als de nautic loft weer in jachthaven ’t Fissertje komt te liggen, kan de gemeente toch een nieuwe dwangsom opleggen. Al moet voor die tijd nog wel de regelgeving aangescherpt worden.

Is met deze uitspraak de weg vrij voor allerlei vaartuigen om te pas en te onpas hun vaartuigen overal in de gemeente Kaag en Braassem aan te leggen? Volgens de woordvoerder is daar geen sprake van. ,,Dit bestemmingsplan geldt niet voor de gehele gemeente Kaag en Braassem, dus de uitspraak heeft maar een beperkt bereik.’’

Gemeente scoort goed met afval scheiden


KAAG EN BRAASSEM – De inwoners van Kaag en Braassem betalen voor iedere keer, dat ze restafval laten ophalen. Deze ‘diftar’ maatregel is ingevoerd, om het afvalscheiden te stimuleren. Dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Uit cijfers van afvalbedrijf Cyclus blijkt, dat de inwoners van Kaag en Braassem het minste restafval produceren ten opzichte van andere gemeenten, die gebruik maken van Cyclus.

In 2017, vóór de invoering van het diftar, gooide iedere inwoner van Kaag en Braassem nog 201 kilo aan restafval per jaar weg. In 2018 was dat al gedaald tot 117 kilo. Vorig jaar bleek die trend zich te hebben doorgezet: 105 kilo aan restafval per inwoner. Dat is nog net boven de landelijke norm van maximaal 100 kilo restafval per persoon in 2020. Dit komt mede, omdat er in deze gemeente goed gescheiden wordt; 78% van herbruikbare materialen zoals pmd en tuinafval wordt apart aangeboden. Ter vergelijking: in buurgemeente Nieuwkoop, waar diftar nog niet is ingevoerd, ligt het scheidingspercentage op 66% en gooit iedere inwoner 182 kilo aan restafval per jaar weg.

In 2019 wisten ook meer inwoners het afvalbrengstation te vinden, om daar bijvoorbeeld oude banken of afgedankte materialen naar toe te brengen. Maar liefst 49.900 mensen maakten hier gebruik van.

Uit de cijfers blijkt verder, dat de top 3 van afvalsoorten per huishouden bestaat uit gft-afval, restafval en hygiënisch papier. Op de vierde plek staat nu nog: ‘papier en karton’. Maar omdat er vanaf juli geen geld meer wordt betaald voor het ophalen van het oud papier dreigen verenigingen en scholen hier mee te stoppen. Als de gemeente Kaag en Braassem hier de komende maanden geen oplossing voor kan bedenken, is de kans groot, dat veel kranten en tijdschriften in de restafvalcontainer gestopt worden. Daarmee lijkt de landelijke doelstelling van maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar per 2020 niet meer gehaald te worden.

Oplichters slaan slaatje uit Coronavirus


KAAG EN BRAASSEM - Tientallen inwoners van Kaag en Braassem vonden een brief aan hun voordeur geplakt. Deze brief leek vanwege het gebruikte logo van het gemeentebestuur te komen. En er werd gewaarschuwd, dat alle supermarkten gesloten zouden zijn. Waarna de mededeling komt, dat de bewoner voor 45 euro per pakket aan voedingsmiddelen zou kunnen komen. Dit is een poging van oplichting. Deze brief is niet afkomstig van de gemeente Kaag en Braassem, maar een manier om geld te verdienen over de Coronavrees van de inwoners. Reageer dus niet op dit bericht en leg het formuliertje op de stapel van het oud papier.

Goed voor elkaar Bokaal


Redder Chinees restaurant wint 'Goed voor elkaar Bokaal'

WOUBRUGGE – Het Chinees restaurant ‘Eastern Express Woubrugge’ leidde in dit kleine dorpje een noodlijdend bestaan. Het eigenaarsechtpaar had al besloten om de stekker uit hun bedrijf te trekken, maar inwoner en vaste klant Daniek de Groot sprong voor hen in de bres. Hij zette een actie op via de sociale media om zoveel mogelijk inwoners van Woubrugge op te roepen Chinees te gaan eten. Hierdoor kan Eastern Express blijven bestaan. Als waardering voor zijn initiatief krijgt De Groot nu de ‘PRO Goed voor elkaar bokaal 2020’ uitgereikt.

Deze bokaal wordt ieder jaar weggegeven door de politieke partij PRO uit Kaag en Braassem, samen met een geldbedrag van 500 euro. De inwoners mogen stemmen voor het goede doel of bijzondere initiatief dat de bokaal verdient. Bijna 200 inwoners van Kaag en Braassem stemden voor De Groot. Andere genomineerden waren onder meer het Sociaal Noodfonds Kaag en Braassem, Heel Rijnsaterwoude Wandelt en Contactclown Toet.  Het is de derde keer dat de PRO Goed voor elkaar bokaal uitgereikt wordt. De uitreiking van de bokaal wordt zaterdag 28 maart om 17.00 uur live gestreamd via het Facebook- en Instagramaccount van PRO Kaag en Braassem.  

Schooljeugd moet binnen blijven


Nieuwkoop – De schoolgaande kinderen hebben deze weken vrij, maar ze zijn niet welkom op het terrein van SV Nieuwkoop.

Volgens het bestuur van deze club heeft de gemeente maandag een grote groep voetballende jeugd weggestuurd. ,,Ze waren op veld 1, het pannaveldje en het speeltuintje. In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus is dit niet toegestaan. Alle sportclubs moeten gesloten blijven.’’

Het hek rondom de sportclub is normaliter afgesloten, maar maandag was dat niet het geval. Het vermoeden bestaat, dat de kinderen van een leider of trainer een sleutel mee hebben gekregen. ,,Maar er wordt ook geregeld over het hek geklommen. Normaal gesproken doen we daar niet al te moeilijk over zolang er maar niets gesloopt wordt en er geen rommel wordt gemaakt. Maar nu kunnen we dit helaas écht niet toestaan.’’ De voetbalclub hoopt, dat de kinderen snel weer terug naar binnen gaan, waar ze met hun mobieltjes kunnen spelen. ,,Grote groepen bijeen draagt niet bij aan het voorkomen van verspreiden van het Coronavirus. Hoewel wellicht niet iedereen de dringende oproepen van de overheid serieus nemen, zijn wij er aan gehouden en willen we als bestuur hier ook volledig aan meewerken. Hoe vervelend het misschien ook is. Maar bedenk je dat het nog veel vervelender is als we dit maanden moeten volhouden, omdat we ons nu niet kunnen inhouden!’’

Uitstel van betaling


Ondernemers en ZZP-ers met financiële problemen kunnen in Kaag en Braassem uitstel van betaling aanvragen voor de gemeentelijke belastingen. Dit uitstel moet wel vóór de uiterste betaaldatum aangevraagd worden. “Ondernemers staan nu onder grote druk, als gemeente willen we ze uiteraard graag door deze moeilijke tijd helpen. Het uitstel van de betaling van de gemeentelijke belastingen is bedoeld om ondernemers voor de korte termijn wat financiële ruimte te geven”, aldus wethouder Van der Wereld. “Daarom hebben we de gemeente Alphen aan den Rijn, die de belastingwerkzaamheden voor ons uitvoert, de opdracht gegeven deze mogelijkheid te bieden.” Meer informatie: belastingen@kaagenbraassem.nl of bel: 14 0172.

Afval


KAAG EN BRAASSEM – De inwoners scheiden hun afval veel beter; de invoering van het ‘diftar-systeem’, waarbij iedereen betaalt voor elke keer dat het restafval opgehaald wordt, lijkt haar vruchten af te werpen.

In vijf jaar tijd is het aantal kilo’s restafval per persoon per jaar gedaald van 201 kilo naar 105 kilo. Hiermee lijkt de landelijke doelstelling haalbaar om dit jaar maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar te hebben. Maar of dat ook daadwerkelijk gaat lukken, hangt vooral af van de ontwikkelingen rondom het inzamelen van het oud papier. Vanaf 1 juli krijgen scholen en verenigingen veel minder geld voor dat inzamelen. En al deze instanties hebben aangegeven, dat ze er dan waarschijnlijk het bijltje bij neergooien. De bal ligt nu bij het gemeentebestuur van Kaag en Braassem. Als de gemeente niet bijchipt, zou de verantwoordelijkheid van het verwerken van al dat oud papier wel eens bij de inwoners zelf kunnen komen te liggen. En niet iedereen zal de moeite nemen om het oud papier naar de gemeentelijke milieustraat te brengen. Wanneer al dat oud papier bij het restafval komt, zal de landelijke doelstelling bij lange na niet gehaald worden. Om nog maar te zwijgen over het doel om in 2025 maximaal 30 kilo restafval per persoon per jaar te hebben.

AVG


KAAG EN BRAASSEM – De gemeente Kaag en Braassem is erg goed bezig, waar het gaat om de bescherming van de persoonsgegevens. Enkele jaren geleden is de zogeheten AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) ingevoerd. De gemeente is nu veel terughoudender met het verstrekken van persoonsgegevens, zo geeft een onderzoek aan. ,,Er is een aantoonbare verbetering van de mate van rechtmatige, behoorlijke en transparante gemeentelijke zorg op het gebied van de verwerking van persoonsgegevens.’’ Lof is er over het feit, dat inwoners het recht kunnen uitoefenen om hun gegevens in te zien en te corrigeren. En dat zij contact kunnen hebben met een ‘onafhankelijke functionaris voor gegevensbescherming’ over alle AVG-zaken waarover discussie is ontstaan.’’ Wel wordt gewaarschuwd, dat nieuwe gemeentelijke medewerkers voortdurend gewezen moeten worden op het handhaven van de AVG-maatregelen.

Boetes


KAAG EN BRAASSEM – De gemeente heeft boetes opgelegd aan vier inwoners, die hun oud papier en PMD (Plastic, Metaal en Drankkarton-zakken) verkeerd op de straat hadden gezet. De betreffende inwoners maakten bezwaar, maar werden door de ‘ambtelijk hoorders’ in het ongelijk gesteld. Het college van burgemeester en wethouders besloot vorige week om de bezwaren officieel ongegrond te verklaren en de ,,kosten van het toepassen van spoedeisende bestuursdwang te verhalen op de overtreders’’.

Column


Corona

Kunnen we allemaal weer een beetje normaal doen, waarde columnlezer? We bezoeken onze (groot)ouders niet meer, volgen de wens om geen handen meer te schudden en houden minimaal 1,5 meter afstand. Het zijn waardevolle adviezen en laten we ons er voor de zekerheid aan houden. 

Maar er is ook een keerzijde. Als een kind in onze buurt even kucht, worden de daarnaast lopende ouders kwaad aangekeken en komt de onvermijdelijke eis, dat het kind twee weken in quarantaine moet. In een week tijd is de economie volledig om zeep geholpen. Een week! Mensen kopen niets meer, behalve de levensmiddelen. Bedrijven betalen leveranciers niet meer en dat heeft gevolgen voor iedere sector. En dat allemaal vanwege het Coronavirus.  

Feit blijft echter wel, dat de overheid veel te laat heeft ingegrepen. Mensen arriveerden wekenlang op Schiphol vanuit besmette gebieden, zonder dat ze gechecked werden. En wie zich niet goed voelde, moest op basis van vrijwilligheid twee weken in quarantaine gaan. Nou, neem maar van mij aan, dat niet veel mensen dit advies hebben opgevolgd. 

Deze week werd de volgende fout gemaakt. Iedereen moet binnen blijven om besmetting te voorkomen. Maar 700 Coronapatiënten werden verkast naar heel Nederland. Zodat het gevaar is, dat deze mensen ook daar het verplegend personeel en iedereen in hun omgeving besmetten. 

Binnenkort verwacht ik de aanstelling van Coronapolitie, kinderen worden opgepakt omdat ze buiten spelen. Echtparen gearresteerd omdat ze elkaar in het openbaar zoenen. Legervoertuigen rijden door de straten. 

Laten we stoppen met deze massahysterie! Ja, het Coronavirus is er en blijft er. Volg de adviezen op, accepteer de huidige situatie en relax. We moeten echter niet alleen vechten tegen het Coronavirus, maar ook voor het behoud van onze mensenrechten. Zodat we, wanneer we in het post-coronatijdperk leven, weer de normale sociale interactie weer kunnen oppakken. Op één uitzondering na; dat drie keer smakken als je (vage) bekenden ziet mag van mij permanent afgeschaft en wettelijk verboden worden. 

Geen dwangsom


Door onduidelijk regels gemeente

KAAG – In 2018 legde het college van burgemeester en wethouders een dwangsom van 1.500 euro op tegen een ‘nautic loft’, die meerdere maanden per jaar in jachthaven ’t Fissertje ligt. Het zou hier gaan om een woonboot, maar de eigenaar maakte bezwaar tegen deze dwangsom en gaf aan, dat het om een pleziervaartuig ging.

Een rechter heeft zich over deze kwestie uitgesproken en de nautic loft-eigenaar is in het gelijk gesteld. In de Schepenverordening van Kaag en Braassem wordt geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen een woonschip en een ‘pleziervaartuig’, zo oordeelde de rechtbank. ,,De gemeente mocht in redelijkheid niet tot handhaving overgaan.’’ Het argument van de gemeente, dat de nautic loft heel erg op een woonboot lijkt, dus ook een woonboot moet zijn, maakte geen indruk op de rechter. Als de gemeente wil handhaven, moeten de regels duidelijker opgeschreven worden.

De eigenaar is natuurlijk blij: ,,Hiha! Gewonnen! Met loft!’’ Maar gaat de gemeente haar regelgeving aanpassen, vanwege deze gerechtelijke uitspraak? Een woordvoerder geeft aan, dat de gemeente zich beraadt over de te nemen stappen. ,,Dit bestemmingsplan geldt niet voor de gehele gemeente Kaag en Braassem, dus de uitspraak heeft maar een beperkt bereik. Het woonschip is nu niet in de jachthaven aangemeerd, dus handhaving is niet aan de orde.’’ Krijgt de eigenaar van de nautic loft nog een bloemetje vanwege al het gedoe, dat hij heeft moeten doormaken? De woordvoerder: ,,Dat een handhavingsbesluit in een latere fase door de rechter wordt vernietigd omdat er onduidelijkheid bestaat over regelgeving, maakt niet dat de gemeente zich op het standpunt stelt dat het wenselijk is een dergelijk woonschip aan te meren in een jachthaven. Bovendien beraadt het college zich over de vraag of zij in hoger beroep wil gaan tegen de uitspraak.’’

Huizen


ROELOFARENDSVEEN – De eigenaar van het perceel Westeinde 85 mag de opstallen slopen en op het achtererf twee vrijstaande woningen bouwen. Ook komen er een schuur, glazen kas en een erfafscheiding. Het college van b en w neemt hierover een ‘positieve grondhouding’ in. Er is namelijk voldoende parkeergelegenheid voor de toekomstige bewoners. Wel moet de initiatiefnemer de buren goed informeren over zijn plannen.

Vlaggenmasten


KAAG – Een bewoner van Kaag strijdt al jaren tegen de aanwezigheid van vijf vlaggenmasten, die illegaal bij de entree van het eiland zijn neergezet. Keer op keer zijn deze bezwaren afgewezen door het gemeentebestuur. Nadat de gemeente Kaag en Braassem een omgevingsvergunning had verleend voor het plaatsen van vijf vlaggenmasten (vlakbij Julianalaan 1), diende de bewoner weer een bezwaar in. Maar dit bezwaarschrift werd pas ingediend een week nadat de bezwaringstermijn was verlopen. Een verzoek van de bezwaarmaker om alsnog zijn grieven in overweging te nemen, omdat hij vanwege een buitenlandse reis niet op tijd kon reageren, is afgewezen door het college van burgemeester en wethouders.

Woning


ROELOFARENDSVEEN – Van het college van burgemeester en wethouders mag een bedrijfswoning op de Aderweg 33 omgezet worden naar een plattelandswoning. De agrarische bedrijfsactiviteiten worden voortgezet.

Woonfraude


KAAG EN BRAASSEM – Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten, dat de gemeente toetreedt tot het ‘Convenant Landelijke Structuurgroep Interventieteams (LSI)’. De LSI houdt zich bezig met zaken als adres- en woonfraude, fraude binnen sociale uitkeringen en voorzieningen, bewoningsvraagstukken en lokaal overstijgende problematiek en overlast.

Het doel is, dat de gemeente samenwerkt met andere organisaties om fraude met het sociale zekerheidstelsel en illegale bewoning te voorkomen en bestrijden. Het college: ,,In Nederland hebben we goede sociale voorzieningen, waarop inwoners een beroep kunnen doen. Maar in de praktijk zien we dat er partijen en inwoners zijn, die misbruik maken van geld dat beschikbaar wordt gesteld. Wij willen deze problematiek en de daarmee gepaard gaande belasting- en uitkeringsfraude en andere ondermijnende activiteiten terugdringen. Om dit aan te pakken is samenwerking noodzakelijk, met instanties als de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), het UWV en de Sociale Verzekeringsbank. De gemeente heeft al een aantal handhavingsprojecten in gedachten. Het college: ,,Samenwerken onder de LSI vlag gaat niet alleen over de harde aanpak van (on)bewuste overtreders van sociale wetten. Het gaat ook over kennis nemen van ervaringen van andere gemeenten, uitstraling van de betrouwbare overheid door afgestemd overheidsoptreden  en verhoging van adreskwaliteit.’’

Burgemeester looft saamhorigheid


HILLEGOM – ,,We hebben elkaar in deze tijd hard nodig. En ik zie dat Hillegommers elkaar helpen waar mogelijk. Met boodschappen doen, lokale ondernemers steunen, met een oogje in het zeil houden bij buurtgenoten een praatje vanaf het balkon met een oude buurman. Blijf dat doen, houd u aan de regels van het RIVM, en blijf voor elkaar zorgen!’’ Burgemeester Arie van Erk roept de inwoners op tot saamhorigheid. Hij waarschuwt de Hillegommers tevens: ,,Hoest in uw elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, was regelmatig uw handen en houd 1,5 meter afstand van elkaar. Dit betekent ook 1,5 meter afstand bij het buitenspelen, boodschappen doen, het maken van een wandeling of een fietstochtje.’’ 

Minder prikken


HILLEGOM – Het Centrum voor Jeugd en Gezin heeft maatregelen genomen in verband met het Coronavirus. De medewerkers van het CJG zijn maar heel beperkt bereikbaar. Vaccinaties voor kinderen van 0 – 4 jaar gaan wel gewoon door. Waarbij alles in het werk gesteld wordt om dit veilig te laten verlopen. De BMR/DTP prikken voor 9-jarigen en de  HPV voor 13-jarigen worden echter uitgesteld tot na de zomervakantie. Alle massavaccinaties van 14 jarigen (= meningokokken) zijn voorlopig afgelast. Deze moeten opnieuw worden gepland en uitgevoerd vóór 1 juli 2020. De vaccinatie-spreekuren, waar zwangeren de 22-wekenprik tegen kinkhoest kunnen halen, gaan gewoon door. Afspraken worden zodanig ingepland dat niet meerder mensen tegelijk in de wachtruimte aanwezig hoeven te zijn.

17 maart 2020

Windmolens mogen er komen


KAAG EN BRAASSEM – Het bestuur van de Provincie Zuid-Holland heeft bepaald, dat er geen windmolens mogen komen in deze provincie. Maar dat weerhoudt de raadsleden van Kaag en Braassem er niet van, om nu al na te denken over de plekken waar die windmolens moeten komen.

Wethouder Floris Schoonderwoerd licht toe: ,,Over drie jaar is het provinciale akkoord van tafel. Als we nu zeggen, dat we geen windmolens willen, dan bepaalt een nieuw provinciebestuur over de plekken waar die windmolens wel moeten komen. En staat over vier jaar hier heel de regio vol met windmolens.’’

De raadsleden gingen enthousiast aan de gang en ze bogen zich over een kaart van de gemeente. Waar moeten grote flatgebouwen komen? ,,Niet midden in de polder, maar we kunnen wel aan de randen van de kernen bijbouwen’’, zo vond raadslid Peter van Dijk (VVD). Daar waren de andere politici het wel mee eens. Een ambtenaar concludeerde: ,,We vinden groen belangrijk, maar kunnen er aan knabbelen.’’ Er mogen windmolens komen, maar dan alleen langs de grote wegen en watergangen.

Ook moet de gemeente meer inzetten op biodiversiteit. Niet alleen in de dorpen, maar ook op de industrieterreinen. Er komen geen bomen op plekken, waar nu nog parkeerplaatsen liggen. Maar wel kunnen er bijvoorbeeld vleermuiskasten opgehangen worden.

Bebouwing


LEIMUIDEN – Het college van burgemeester en wethouders blijft de plannen ondersteunen voor nieuwbouw op Vriezekoop 71a. Tussen de huizen op de nummers 71w en 73 komt een nieuwe woning. Hiervoor worden 900 m2 aan kassen, een schuurtje en 1,65 hectare aan sierteelt verwijderd. ,,Het initiatief om op deze plek één woning te realiseren zal een kwaliteitsimpuls geven aan het gebied en een 'gat' opvullen in het bestaande lint langs de Vriezekoop/Drecht’’, zo staat in ambtelijke stukken.

Dus huizen zijn mooier dan natuur? Wethouder Yvonne Peters: ,,Het is niet het verwijderen van vrij uitzicht en natuur. Maar kassen en een schuurtje gaan weg en een niet in gebruik zijnde productielocatie wordt gesloopt. Het opruimen van het glas zorgt voor kwaliteitsverbetering. In ruil daarvoor komt er veel minder bebouwing voor terug.’’ Volgens de wethouder past dit bouwplan in de provinciale Ruimte voor ruimte regeling.

Bruggen


KAAG EN BRAASSEM – Het onderhoud van de beweegbare bruggen gaat de gemeente veel meer geld kosten, dan eerst was gedacht. Het gemeentebestuur ging er van uit, dat dit onderhoud maximaal 20.000 euro per jaar gaat kosten. Maar op basis van de aanbesteding moet de gemeente tot 30.000 euro per jaar gaan betalen. Toch kiest Kaag en Braassem het bedrijf Hollandia services om de bruggen te onderhouden. Het bedrijf krijgt 120.000 euro (exclusief btw) om het werk aan die elf bruggetjes tot en met 2023 uit te voeren.

Column


Keffend

Zullen we de gemeenteraad maar afschaffen, waarde columnlezer? Vorige maand waren de raadsleden ontzettend duidelijk richting het college: als er nieuwe huisvesting komt voor arbeidsmigranten, dan mag die huisvesting alleen gebouwd worden voor de arbeidsmigranten, die ook daadwerkelijk in Kaag en Braassem werken.

Het college van burgemeester en wethouders wilde liever, dat die huisvesting ook gebruikt kan worden door arbeidsmigranten uit de Haarlemmermeer, Teylingen, Nieuwkoop en andere buurgemeenten. Maar daar stak de gemeenteraad een stokje voor. Zo leek het.

Afgelopen week las ik de collegebesluiten door, waaronder de ‘Vaststelling beleidsregel Huisvesting arbeidsmigranten 2020’. En wat staat daar?: ,,De gemeente Kaag en Braassem heeft de voorkeur om arbeidsmigranten te huisvesten die voorzien in de behoefte voor arbeidsmigranten die werkzaam zijn in de gemeente.’’ Met deze zin kunnen de bouwers van de arbeidsmigrantenonderkomens vrijelijk hun gang gaan en worden ze niet belemmerd door de ‘eerst bouwen voor de eigen arbeidsmigranten-regel’. De term ‘heeft de voorkeur’ betekent in bestuurlijke woorden namelijk, dat dit geen regel is. En dat je jezelf er dus niet aan hoeft te houden.

Nou is er in deze gemeenteraad één partij, die geen wethouder levert en dus formeel een oppositiepartij is. Het CDA was heel duidelijk over de arbeidsmigrantenhuisvesting en deze partij overtuigde een meerderheid van de raadsleden om niet te bouwen voor arbeidsmigranten van buiten de gemeente. Als het college haar billen afveegt met zo’n raadsbesluit, zou je dus wel een motie van afkeuring of wantrouwen verwachten van de oppositiepartij. Helaas. CDA-fractievoorzitter Anja de Rijk laat weten het collegebesluit ‘te betreuren’: ,,De wijziging van het benodigde bestemmingsplan voor de huisvesting is aan de raad en daarin zullen wij wederom attenderen dat de huisvesting alleen voor eigen arbeidsmigranten zal moeten zijn.’’

De raad zou het hoogste beslissingsorgaan moeten zijn, waarbij het college de opdrachten van de raad uitvoert. Maar hier loopt de raad als een keffend hondje achter het college aan. Wat ik betreur, is dat de inwoners van Kaag en Braassem moeten leven met dit gemeentebestuur.

Afgezegd


RIJNSATERWOUDE - De lezing met Annejet van der Zijl, die op 25 maart in het Schoolhuis zou plaatsvinden, gaat niet door. De schrijfster heeft zich in verband met de ontwikkelingen rond het Coronavirus voor dit evenement afgemeld. Mogelijk komt er een nieuwe lezing, maar dat is niet eerder dan in mei.

Foliekas


WOUBRUGGE – Van het college mag een bedrijf op de Boddens Hosangweg 53 een foliekas achter de bestaande kassen realiseren. De terrasplantenkwekerij moet wel de omwonenden op de hoogte stellen van deze plannen. De nieuwe kas mag zo’n 5,5 meter hoog worden en krijgt een oppervlakte van ongeveer 3.000 m2.

Gasloos


ROELOFARENDSVEEN – Het huidige huis aan de Dijkstraat 16 mag gesloopt worden. Hiervoor in de plaats komt dan een dubbel woonhuis. Wel moet de initiatiefnemer zorgen voor voldoende parkeerruimte. De nieuwe behuizing moet passen in de omgeving, gasloos en energieneutraal zijn van het gemeentebestuur.

Natuurwonen


KAAG – Het college van burgemeester en wethouders is positief over het vergroten van een bouwvlak op Keverhaven 1w1. De eigenaar wil het huidige buitenhuisje vervangen voor een groter exemplaar van 90 m2 en vijf meter hoog. De gasten mogen voortaan ook in het chalet blijven slapen tussen 15 maart en 31 oktober, hoewel er een natuurbestemming rust op dit gebied.

Dorpshart 2.0


Ter Aar – Hoe zou het ideale dorpshart van Ter Aar er uit moeten zien? Enkele tientallen inwoners kwamen maandagavond naar De Vlinder om hierover ideeën uit te wisselen. Hoewel veel mensen tevreden zijn met het dorp, kan er wel degelijk wat verbeterd worden. Het aantal winkels, dat er nu in Ter Aar zit, is prima volgens de meesten. Al zouden er meer ‘funshop’ zaakjes en horecagelegenheden bij kunnen komen. Tegelijkertijd waren er inwoners, die het huidige winkelcentrum te langgerekt vinden. De verkeersontsluiting kan ook beter en het centrum kan aantrekkelijker gemaakt worden met het aanplanten van bomen en het plaatsen van bankjes.

Boomplantdag


RIJPWETERING / OUD ADE – Minister-President Mark Rutte kondigde gisteren aan, dat er geen activiteiten meer mogen worden georganiseerd, waarbij meer dan honderd mensen aanwezig zullen zijn.

Toch viert de gemeente Kaag en Braassem op woensdag 18 maart boomfeestdag. Wethouder Yvonne Peters gaat dan met de schoolkinderen van de Kinderbrug uit Rijpwetering en Oud Ade bomen planten. Deze bomen komen langs de Oostveenweg in Nieuwe Wetering: ten zuiden van De Bult. Het planten gebeurt tussen 12:30 uur en 13:30 uur.

(Naschrift: Op 16 maart maakte een woordvoerder bekend, dat de boomplantdag toch niet doorgaat).

Vlaggenmasten


KAAG – Een bewoner van Kaag strijdt al jaren tegen de aanwezigheid van vijf vlaggenmasten, die illegaal bij de entree van het eiland zijn neergezet. Keer op keer zijn deze bezwaren afgewezen door het gemeentebestuur. Nadat de gemeente Kaag en Braassem een omgevingsvergunning had verleend voor het plaatsen van vijf vlaggenmasten (vlakbij Julianalaan 1), diende de bewoner weer een bezwaar in. Maar dit bezwaarschrift werd pas ingediend een week nadat de bezwaringstermijn was verlopen. Een verzoek van de bezwaarmaker om alsnog zijn grieven in overweging te nemen, omdat hij vanwege een buitenlandse reis niet op tijd kon reageren, is afgewezen door het college van burgemeester en wethouders.

Water


LEIMUIDEN – Landeigenaren, die naast het water wonen, moeten oppassen dat hun grondgebied niet verkleind. Als het water namelijk steeds een beetje van jouw grond ‘afhapt’, verdwijnt de grond en wordt het land dus water. Op dat moment gaat de eigendom over naar de eigenaar van het water. Dat merkte de eigenaar van het perceel Vriezekoop 59w, waar deze situatie zich voordeed. Dit stuk grond ligt langs de Drecht en omdat de gemeente Kaag en Braassem eigenaar is van de Drecht, krijgt de gemeente er een klein stukje bezigt bij. De nieuwe eigendomsgrens zal door middel van een akte in het kadaster worden vastgelegd.

Woning


WOUBRUGGE - De huidige bedrijfswoning bij de jachthaven ter hoogte van Weteringpad 37 mag een ‘burgerwoning’ worden. Deze wijziging van de bestemming levert volgens het college van B&W geen belemmering op voor de nabijgelegen bedrijven. De omwonenden zijn geïnformeerd; ook zij hebben geen bezwaren doorgegeven aan de initiatiefnemers.

Woonboot


HOOGMADE – Een eigenaar van een woonboot van zeven meter breed wil zijn bezit graag aanleggen aan de Frederikskade. Maar die boot is anderhalve meter breder dan is toegestaan. Het college van burgemeester en wethouders wijst het verzoek daarom af. Deze boot zou de recreatieve doorvaarbaarheid namelijk kunnen belemmeren. Bovendien zou het toestemming geven voor bredere boten in de Frederikskade een ‘precedent’ kunnen scheppen, waardoor er nog meer brede vaarschuiten in dit water komen te liggen.

Onvoldoende steun voor starters op woningmarkt

Hillegom / Lisse - De rekenkamercommissie Hillegom en Lisse deed onderzoek naar de effectiviteit van het beleid voor starters op de woningmarkt. Daaruit kwam naar voren dat de beide gemeenten geen specifiek beleid kennen om starters aan een woning te helpen.

De rekenkamercommissie beveelt aan om helder en concreet beleid te formuleren voor starters op de woningmarkt. Om starters te ondersteunen in hun zoektocht naar een woning moeten de gemeenten meer voorlichting te geven over bijvoorbeeld de starterslening en het lokaal maatwerk. Verder kunnen gemeenten ook de voorwaarden voor het verkrijgen van een starterslening aanpassen, zodat meer starters er gebruik van kunnen maken. 

250 leerlingen hebben Veteranenboek ontvangen

VOORHOUT – De afgelopen weken ontvingen de groep 8 leerlingen van tien basisscholen een gratis exemplaar van het Veteranenboek Teylingen. Elk van de ruim 250 exemplaren werd gesigneerd door de auteur Joep Derksen, met een persoonlijk berichtje aan de leerling zelf.
De 38 kinderen van groep 8 van basisschool De Buitenplaats in Warmond reageerden deze week enthousiast op het Veteranenboek. Ze stelden veel vragen en waren trots dat ze hun eigen gesigneerde boek hadden. Het Veteranenboek Teylingen is gepubliceerd door de Stichting Zinsnede. Het weggeven van de boeken aan leerlingen van de groepen 8 in Voorhout, Sassenheim en Warmond is mogelijk gemaakt dankzij donaties door de Stichting Kringloopwinkel Herenstraat 63 en het Meerlandenfonds.
Volgende maand brengt de Stichting Zinsnede een nieuw boek uit; het Veteranenboek Kaag en Braassem.

Droom Papeneiland wordt nachtmerrie


PAPENVEER - De komst van het Papeneiland, een recreatie- en watersporteiland, is een droom van enkele gepassioneerde inwoners; Peter van Eijk, Jan van Tol, Harry Egberts en Andre Slof. Zij vormen de initiatiefgroep STOEP. Jarenlang hebben ze zich het vuur uit de sloffen gelopen, om de inwoners enthousiast te maken voor dit initiatief. En dat lijkt te lukken. Maar één bezwaarmaker dreigt een stokje voor het Papeneiland te steken. Dinsdag zaten beide partijen tegenover elkaar bij de Raad van State.



Vorig jaar presenteerde STOEP de plannen. Op het eiland komt een uitkijktoren en de scouting kan er bootjes aanleggen. Ook kunnen kinderen genieten van een groot stuk zandstrand en inwoners gaan picknicken op een grasweide. Mensen met loopbeperkingen en rolstoelen kunnen gemakkelijk op het eiland komen. Voor de aanleg van een nieuw eiland heeft STOEP een plek gevonden langs de Paradijsweg natte kant; daar wordt 650 m2 aan water afgegraven. Inmiddels is al een kleine miljoen euro ingezameld om het Papeneiland mogelijk te maken; de gemeente Nieuwkoop betaalt hier 375.000 euro aan mee.



Niets leek de komst van het recreatie-eiland dan ook in de weg te staan. Tot de zitting van de Raad van State plaatsvond. Bezwaarmaker Hans Koster vreest voor parkeeroverlast door bezoekers aan het eiland en hij verwacht schadelijke gevolgen voor de natuur en waterhuishouding. Onder meer door een toename van de stikstofuitstoot. Hij eist, dat de voorzieningenrichter het al door de gemeente Nieuwkoop afgegeven bestemmingsplan opschort.



Hoewel Koster op 400 meter afstand van het eiland woont, lijkt de rechter hem toch te beschouwen als belanghebbende. ,,Koster verwacht parkeer- en geluidsoverlast, hangjongeren en horizonvervuiling. Alles bij elkaar is dat nogal wat. Iedereen die naar dat eiland gaat, komt bij de heer Koster zijn huis langs.’’ Koster maakt zich ook zorgen om de extra stikstofuitstoot van auto’s en brommers van de bezoekers. Daarnaast wil hij de uitkijktoren niet hebben: ,,Vanaf die uitkijktoren kun je recht in mijn slaapkamer kijken.’’ Ook maakt hij zich zorgen om de veiligheid van zijn tienerdochter, als die op de fiets langs het eiland zal rijden. ,,Daar zitten dan hangjongeren; haar veiligheid is mijn grootste angst.’’



De rechter wees er op, dat in rapporten staat, dat er weinig bijzondere natuur is. ,,Wat moet je dan met die toren; je gaat toch niet naar eenden koekeloeren?’’ Maar de advocaat van de gemeente reageerde door te zeggen, dat er voor miljoenen euro’s geïnvesteerd wordt om in de omgeving natuureilandjes aan te leggen. Peter van Eijk gaf aan, dat er slechts één inwoner bezwaar heeft gemaakt tegen de komst van het eiland. ,,Dat geeft aan hoe de rest van het dorp er over denkt. Dit zomerseizoen wordt de plaatselijke bevolking onthouden van een recreatieplek. Het is een enorme domper op onze plannen.”



De rechter merkte richting de advocaat van de gemeente fijntjes op, dat het parkeeronderzoek niet in de stukken zat. In zijn uitspraak gaat hij beoordelen, of er voldoende openbare parkeerplaatsen in de buurt zijn voor de Papeneilandbezoekers. Eigenlijk zouden de eerste werkzaamheden voor de aanleg van Papeneiland op 15 maart beginnen, maar dat gaat zeker niet door. De Raad van State doet binnen twee weken uitspraak. Als de rechter de kant kiest van STOEP, wil dat nog niet zeggen dat het eiland er dit jaar al komt. Koster kan namelijk verder gaan met zijn beroep en de volgende zitting vindt pas in 2021 plaats. In een reactie laat hij weten, dat hij doorgaat tot het einde. Van Eijk wil nog niet zeggen, of de aanleg van het eiland toch al begint. ,,We willen eerst de uitspraak afwachten. Maar hoe dan ook is deze vertraging jammer voor de bevolking van het dorp. De inwoners zijn de ware verliezers in dit verhaal.’’

,,Geen reden tot paniek’’


Nieuwkoop - ,, Er is een besmetting in Alphen, onze buurgemeente. Op dit moment is er geen reden tot paniek’’, laat burgemeester Robbert-Jan van Duijn van de gemeente Nieuwkoop weten over het Corona virus.

Hij geeft aan: ,,Er is nog geen besmetting in Nieuwkoop. Het blijft in deze regio tot nu toe bij één besmetting.’’ Wel worden voorzorgsmaatregelen genomen; hierover is de burgemeester in gesprek met de GGD en RIVM. Van Duijn adviseert de inwoners van Nieuwkoop: ,,Laat het gewone leven zoveel mogelijk doorgaan. Dat betekent gewoon handen schudden als je iemand tegenkomt. Maar was je handen, gebruik papieren zakdoeken en hoest in jouw ellebogen.’’ Grotere evenementen als sportwedstrijden en verenigingswedstrijden kunnen doorgaan. ,,Tot nader orde. Mocht er iets veranderen, dan zal ik dat zo snel mogelijk aangeven.’’

Gemeente loopt risico met uitdelen subsidies


Nieuwkoop – De gemeente Nieuwkoop moet veel beter controleren wat er met het subsidiegeld gedaan wordt. Nu worden er allerlei bedragen aan verenigingen en organisaties weggegeven, zonder dat goed gecontroleerd wordt, wat er met dat geld gedaan wordt. De kritiek van rekenkamerdirecteur Frank Hordijk was donderdagavond niet mals. Een meerderheid van de gemeenteraad wil echter niet hard ingrijpen.



Hordijk: ,,Het aanvraagformulier voor de subsidie wordt niet altijd volledig ingevuld. Ambtenaren gebruiken niet altijd het puntensysteem (om te beoordelen of een subsidieaanvraag kan worden toegekend, red.). Laat ambtenaren vragen stellen aan de aanvrager: ‘Wat wil je met het project bereiken, wat mag het kosten en heb je zelf de middelen er niet voor?’ De gemeente heeft niet voldoende grip op kleine en grote bedragen die de deur uitgaan. Iedere keer dat die subsidiebedragen de deur uitgaan loop je een risico.’’



De meeste gemeenteraadsleden willen echter wachten tot het college van burgemeester en wethouders zelf een onderzoek heeft laten uitvoeren naar de manier waarop subsidies verleend worden. Wethouder Bernadette Wolters: ,,Ik vind het van belang om het goed te regelen, maar ik wil het wel goed regelen.’’ Op 19 maart praat de politiek verder over dit onderwerp.

Liever een kerncentrale


KAAG EN BRAASSEM – De komende jaren worden de polders in het Groene Hart volgebouwd met windmolens en zonnepanelenvelden. Dat blijkt uit de ‘Regionale Energie Strategie’ (RES) plannen van het gemeentelijk samenwerkingsverband Holland Rijnland. VVD-fractievoorzitter Jan van der Geest is zich ‘rot geschrokken’. ,,Een complete verrommeling van het landschap!’’ In plaats van zonnepanelenvelden en windmolens kan er volgens Van der Geest beter een ‘kleine kerncentrale’ komen.



Tijdens een presentatie voor de raadsleden van Kaag en Braassem werd een ‘duurzaam’ toekomstbeeld geschetst van het landschap. Bijna alle polders rondom de dorpen zijn ingetekend als zoeklocatie voor windmolens of velden met zonnepanelen. Van der Geest: ,,De VVD wil best op een constructieve manier meedenken aan de energietransitie, maar dit gaat ons echt veel te ver! Polders willen we niet laten verrommelen met spiegelende glasplaten of tientallen windmolens.’’



Het is niet meer de vraag of er windmolens en zonnepanelenvelden komen, maar hoeveel. Volgens Holland Rijnland moeten er tussen de 11 en 27 windmolens geplaatst worden in het Groene Hart. En daarnaast nog vele honderden hectares aan zonnepanelen op daken en in het open landschap. ,,Het open landschap wordt een industrieterrein voor groene energie. En dit zijn nog maar de plannen tot 2030!’’ geeft Van der Geest verschrikt aan. ,,Er moeten ook nog verdeelstations komen van meer dan zes hectare. We gaan steeds verder de trechter in. Daarna gaat de omvorming van het landschap in hetzelfde tempo door. Een eenmaal zo omgevormd gebied keert nooit meer terug naar het landschap dat wij nu nog kennen.’’



Ook zijn partijgenoten zijn fel tegen het volbouwen van het open landschap in het Groene Hart. Burgerraadslid en energiespecialist Aad Blom: ,,We lopen achter elkaar aan, zonder eerst eens goed na te denken. Er is soms zon en vaak wind, maar niet altijd. En we gebruiken altijd stroom. Dan zijn we dus een dubbel energienet aan het opzetten ten koste van ons polderlandschap. Ik vind dat een regelrechte ramp.’’ Raadslid Peter van Dijk: ,,Ik ben helemaal geen tegenstander van een aantal windmolens langs de grotere wegen in onze gemeente. Maar de plannen die nu gepresenteerd worden, daar kan ik echt niet mee instemmen, die gaan veel te ver.’’



Van der Geest roept de Provincie Zuid-Holland op om haast te maken met een onderzoek naar een kleine kerncentrale op de 2de Maasvlakte. Dat is volgens Van der Geest pas echt groene energie. Maar is dat niet een heel erge ‘Niet in mijn achtertuin’-gedachte? ,,Kerncentrales zoals ze er nu zijn moeten enorm veel koelwater ter beschikking hebben. De Braassem is daarvoor niet afdoende.’’



Van der Geest kijkt met optimisme naar een nieuw type kerncentrale: de ‘Travelling wave reactors’, die met geld van Bill Gates worden opgericht. Zulke nucleaire installaties gebruiken verarmd uranium als brandstof, zijn goedkoper te bouwen en veiliger dan de huidige kerncentrales. De VVD-voorman ziet deze ontwikkeling wel zitten. ,,Misschien zijn dit soort reactors wel wat voor het Groene Hart. We moeten goed letten op wat we weggeven.’’



Ook Tom de Kleer (fractievoorzitter VVD Nieuwkoop) vindt, dat serieus gekeken moet worden naar een kerncentrale als duurzame energieopwekker. Al is hij niet per se tegen de komst van windmolens en zonnepanelenvelden. ,,We moeten wel vaart maken. Als iets op korte termijn mogelijk is, moet je ballen hebben en beslissingen nemen. Maar als we over een paar jaar tot de conclusie komen, dat het beter is om met een kerncentrale energie op te wekken, dan moeten we de mogelijkheid hebben, om toch nog windmolens te vervangen voor een kerncentrale. Bij dit soort besluiten over het instellen van duurzame energiebronnen moet je rekening houden met voortschrijdend inzicht.’’ Anouk Noordermeer (VVD Alphen): ,,Het is goed, dat de Provincie de mogelijkheid van een kerncentrale gaat onderzoeken. Maar waar die kerncentrale dan moet komen, kan ik nu nog niet zeggen.‘’ Holland Rijnland wil dat de definitieve keuzes aan het eind van dit jaar gemaakt zijn. Van der Geest: ,,Graag kritiekloos tekenen bij het kruisje. Het doel heiligt blijkbaar de middelen.’’

Luxe woningen


Oud Ade – Op de plek waar ooit café ’t Lageland vol zat met eters, verschijnt binnenkort aan de Leidseweg 14 in Oud Ade een appartementengebouw met tien luxe woningen. Projectontwikkelaar Van der Geest mag van het college van burgemeester en wethouders dit gebouw neerzetten. Wel kunnen dorpsbewoners de komende weken nog bezwaar maken tegen de bouwplannen.

Het gebouw wordt drie verdiepingen hoog, waarbij de tien appartementen op de eerste twee etages komen. ,,Het gebouw wordt hoger, dan wat er nu is. Het wordt wel een markant gebouw voor het dorp’’, constateert wethouder Yvonne Peters van de gemeente Kaag en Braassem.

Politieke overval


KAAG EN BRAASSEM – Fractievoorzitter Anja de Rijk (CDA) heeft het helemaal gehad met de onverwachte financiële verrassingen, die de politiek door de ambtenaren voorgeschoteld krijgt. Ze wil meer controle over de inkomsten en uitgaven van de gemeente Kaag en Braassem.

De spreekwoordelijke druppel was de manier, waarop de raadsleden vorige maand onaangenaam verrast werden met een jaarlijks tekort van bijna een miljoen euro. De politici dachten, dat ze eindelijk konden gaan vertellen, welke projecten ze tot 2024 in ieder geval gerealiseerd willen zien.

Maar ze kregen te horen dat de tekorten van de gemeente oplopen tot een miljoen euro per jaar. De kosten voor het sociaal domein stijgen met een half miljoen en ook de onkosten voor de inzameling van het oud papier lopen op tot zo’n 170.000 euro. Daarnaast bestaat de kans, dat Kaag en Braassem tot 810.000 euro minder krijgt van de Rijksoverheid.

Door het onverwachte slechte nieuws vallen al die plannetjes in het water. Tijdens de fractievergadering van haar partij liet De Rijk weten, dat ze een financiële commissie in wil stellen. ,,We moeten als raad niet meer van dit soort overvallen krijgen.’’ Het CDA probeert steun te krijgen van de andere politieke partijen voor dit idee. 

Appartementen


OUD ADE – Op de plek van café ’t Lageland (Leidseweg 14) komt een gebouw van drie verdiepingen met tien appartementen. Het lokale bedrijf Van der Geest Oud Ade BV gaat dit pand realiseren. Sociale woningen zullen er niet in komen; iedere woning krijgt een ‘marktconforme’ prijs. Van der Geest moet wel 90.000 euro storten in een gemeentelijk potje voor sociale woningbouw. Het bedrijf zorgt ook voor 15 parkeerplaatsen in de buurt van het gebouw.

Wethouder Yvonne Peters (VVD) is enthousiast: ,,Ouderen zitten te wachten op appartementen. Dit bouwplan zorgt voor doorstroming. Mensen in het dorp hebben gezegd, dat die appartementen iets voor hen is. Als je het kunt betalen, is dit de komende jaren de enige kans om gelijkvloers te kunnen wonen in je eigen dorp. Ik hoop, dat de lokale inwoners voorrang krijgen. Als ik Van der Geest was, zou ik wel gek zijn om het aan een ander te verkopen.’’ Het appartementengebouw krijgt twee woonlagen en daarbovenop een kap.

Bebouwing


LEIMUIDEN – Het college van burgemeester en wethouders blijft de plannen ondersteunen voor nieuwbouw op Vriezekoop 71a. Tussen de huizen op de nummers 71w en 73 komt een nieuwe woning. Hiervoor worden 900 m2 aan kassen, een schuurtje en 1,65 hectare aan sierteelt verwijderd. ,,Het initiatief om op deze plek één woning te realiseren zal een kwaliteitsimpuls geven aan het gebied en een 'gat' opvullen in het bestaande lint langs de Vriezekoop/Drecht’’, zo staat in ambtelijke stukken.

Dus huizen zijn mooier dan natuur? Wethouder Yvonne Peters: ,,Het is niet het verwijderen van vrij uitzicht en natuur. Maar kassen en een schuurtje gaan weg en een niet in gebruik zijnde productielocatie wordt gesloopt. Het opruimen van het glas zorgt voor kwaliteitsverbetering. In ruil daarvoor komt er veel minder bebouwing voor terug.’’ Volgens de wethouder past dit bouwplan in de provinciale Ruimte voor ruimte regeling.

College wil meer ruimte


Om onderhands aan te besteden

KAAG EN BRAASSEM – Het college van burgemeester en wethouders wil meer vrijheid hebben in het aanbestedingentraject. Nu kunnen alleen opdrachten onder 50.000 euro onderhands worden aanbesteed, maar de wens is om dat maximale bedrag te verhogen naar 150.000 euro. De gemeenteraad moet hier toestemming voor geven.

Wethouder Yvonne Peters: ,,We merken dat je soms een aanbesteding moet doen voor een relatief laag bedrag. Een aanbesteding kost veel tijd en geld. Dat is niet altijd doelmatig, maar je hebt als overheid de plicht om de markt zijn werk te laten doen.’’ Ze geeft een voorbeeld, waarbij de verruiming van het aanbestedingsbedrag handig is. ,,We hebben een aantal kleinere houten bruggetjes in onze gemeente. Dat doet een partij voor ons en dat contract loopt af. Voor één jaar onderhoud van die bruggetjes is het bedrag lager dan 50.000 euro, maar als je de diensten voor meerdere jaren wilt vastleggen, gaat het over dat bedrag heen. Voor dat soort contractjes moet je een heel aanbestedingstraject opzetten. Het gaat om kleinere onderhoudsmaatregelen, niet om schoolgebouwen of reconstructies van wegen.’’

Volgens Peters volgt het gemeentebestuur met deze verruiming van de aanbestedingsregels andere gemeenten in de regio. ,,We waren als Kaag en Braassem veel strenger dan de norm in Europa. We blijven binnen alle regels, maar geven meer mogelijkheden om met partners waar we goed zaken mee kunnen doen vervolgopdrachten te geven. Dus meer onderhands aanbesteden, maar binnen de regels.’’

Column


Kerncentrale

KAAG EN BRAASSEM – ,,Liever één kerncentrale dan alle weilanden vol met zonnevelden en windmolens.’’ Deze uitspraak ‘op persoonlijke titel’ uitte wethouder Yvonne Peters onlangs. Maar de politieke partijen in Kaag en Braassem lijken nog niet klaar om een kerncentrale te verwelkomen in het Groene Hart.

Een kerncentrale neemt minder ruimte in dan de vele tientallen en tienduizenden zonnepanelen die nodig zijn om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken. Sterker nog, volgens Sjef Peeraer (oprichter van Budget Energie), levert één kerncentrale net zoveel energie op als 6.000 windmolens. Met de komst van één zo’n kerncentrale kan dus voorkomen worden, dat het hele open landschap van het Groene Hart volgestouwd wordt met windmolens en zonnepanelenvelden. Terwijl ondertussen de vliegtuigen van Schiphol ongegeneerd hun fijnstofuitstoot over de inwoners verspreiden en de biogascentrales tonnen aan gezonde bomen verorberen en hiermee de CO2-uitstoot voor de komende tientallen jaren verhogen.

Tijdens de fractievergaderingen van de politieke partijen vroeg ik daarom aan enkele politici, of zij de komst van een kerncentrale in of bij Kaag en Braassem zouden verwelkomen. Dat bleek even slikken te zijn. Raadslid Kelly Straver hield zich op de vlakte. ,,Daar hebben we het intern nog niet over gehad.’’ Enkele SVKB-leden vroegen zich ook af, of het überhaupt wel mogelijk is om nog kerncentrales te bouwen.  Ook D66 stond niet te springen; deze partij zet liever in op windmolens en zonnepanelen: ,,Prima om deze te plaatsen langs doorgaande wegen, in glastuinbouwgebied als Geestweg/Floraweg en op bedrijventerreinen’’, zo vond Nick van Egmond.

Gino Wesselman opperde het idee om ook zonnepanelen te plaatsen op braakliggende stukken land, waarbij het nog jaren duurt voordat daar gebouwd kan worden. Wethouder Inge van der Meer opperde om boven openbare parkeerplaatsen zonnepanelen te hangen. ,,Zo staat je auto droog en kun je ‘m gelijk opladen.’’

Toch lijkt de wens voor het plaatsen van kerncentrales te groeien. Zo pleit de VVD-fractie in Overijssel voor de komst van zo’n energieopwekker. ,,Met enkel windenergie en zonneparken gaan we het niet halen’’, geeft vice-fractievoorzitter Yvonne Koolhaas aan. Ik ben benieuwd of de VVD-fractie in Kaag en Braassem zal pleiten voor een kerncentrale in Kaag en Braassem. Het is wel dé manier om de nachtmerrie van raadslid Jan van der Geest te voorkomen; kilometers aan blinkende zonnepanelenvelden.

Concert


LEIMUIDEN – De jonge cellist Reinier Regter uit Rijnsaterwoude treedt op zondag 22 maart op in de Dorpskerk in Leimuiden. Hij zal zijn cello laten klinken in twee delen van de beroemde cellosuites van Bach. Daarnaast speelt hij muziek van Beethoven en Picinetti. Het Merwede-Ensemble treedt ook op. Zij brengen ten gehore muziek van de middeleeuwer Guillaume de Machaut. Daarna wordt het publiek muzikaal door de geschiedenis mee genomen: via de vroegbarok van Claudio Monteverdi en de romantiek van Hector Berlioz tot de twintigste eeuw met muziek van Shostakovich. Natuurlijk spelen solist Reinier Regter en het ensemble ook nog samen. Dit laatste concert van het seizoen in de Dorpskerk begint om 13:00. Kaarten à 10,- (kinderen 5,-) zijn te koop bij de Gemakswinkel in Leimuiden of aan de deur zolang de voorraad strekt.

(Naschrift: Het concert is uitgesteld in verband met de maatregelen aangaande het Coronavirus).

Laadpaal


WOUBRUGGE – Een eigenaar van een elektrische auto heeft gevraagd of er een laadpaal kan staan bij een openbare parkeerplaats aan de Thuisweide. De buren zijn hier niet blij mee; zij zien een parkeerplek in de straat verdwijnen en hebben een bezwaar ingediend. De laadpaal komt er toch, zo laat wethouder Yvonne Peters weten.

Niet iedereen, die een elektrische auto koopt of leaset, komt in aanmerking voor een aanvraag voor een laadpaal bij een openbare parkeerplek. Wie op eigen terrein de auto kan laden, moet dat daar ook doen. En als er al een openbare laadpaal staat binnen 250 meter van de woning, dan moet daar gebruik van gemaakt worden.

De buren hebben alternatieve locaties aangegeven, waar de laadpaal kan komen, maar die zijn afgewezen. Peters: ,,We willen dat bij een laadpaal haaks geparkeerd wordt. Bij ‘langsparkeren’ kunnen kabels over de stoep gaan lopen en dat is niet veilig.’’

Natuurwonen


KAAG – Het college van burgemeester en wethouders is positief over het vergroten van een bouwvlak op Keverhaven 1w1. De eigenaar wil het huidige buitenhuisje vervangen voor een groter exemplaar van 90 m2 en vijf meter hoog. De gasten mogen voortaan ook in het chalet blijven slapen tussen 15 maart en 31 oktober, hoewel er een natuurbestemming rust op dit gebied.

Sneller doorrijden


Leimuiden – De kans is groot, dat het verkeer op de Dokter Stapenséastraat in de ochtend sneller op de N207 kan komen. Hiervoor wordt een extra linksafbaan aangelegd. Om daar voldoende ruimte voor te hebben, is het wel nodig, dat er een reepje grond wordt aangekocht tegenover de brandweerkazerne. Hier kan dan namelijk een fietspad voor beide richtingen aangelegd worden. Het gemeentebestuur van Kaag en Braassem is in overleg met de eigenaar van de grond om dit voor elkaar te krijgen. De werkzaamheden aan deze kruising beginnen in de tweede helft van 2020. De aankondiging, dat er mogelijk een tweede linksafbaan komt, werd verwelkomd door de aanwezige Leimuidenaren, die woensdagavond massaal op de projectenmarkt waren afgekomen.

Er was ook nieuws over het te bouwen industrieterrein Drechthoek II. Twee families, die de grond in bezit hebben, waar dit industrieterrein moet komen, zijn weer in gesprek met de gemeente Kaag en Braassem om de percelen te verkopen. De gemeente heeft een projectontwikkelaar gevraagd om plannen te ontwikkelen voor de circa vijf hectare aan grond. Het gaat nog minimaal een half jaar duren, voordat deze plannen bekend worden gemaakt.

Winst


KAAG EN BRAASSEM – De gemeente Kaag en Braassem verlengt een laadpalencontract. De laadpaalindustrie blijkt winstgevend te zijn voor de gemeente, zo tonen ambtelijke stukken aan. Kaag en Braassem betaalt weliswaar 2.750 euro per jaar, maar voor iedere geplaatste laadpaal van ENGIE ontvangt de gemeente 1.200 euro. Dit levert in 2020 alleen al tussen de 36.000 euro en 42.000 euro op.

Healthy Hillegom


Moet inwoners aanzetten tot gezond leefgedrag

Hillegom – Op 25 maart lanceert de gemeente Hillegom een keurmerksticker ‘Healthy Hillegom’. Ieder bedrijf dat iets gezonds doet, of een gezond gerecht op de menukaart heeft staan, kan zo’n groenkleurige sticker op het raam plakken.

De bedoeling is, dat inwoners hierdoor gestimuleerd worden om gezonder te eten en te gaan leven, licht wethouder Fred van Trigt toe. ,,Positieve gezondheid via een positieve leefstijl. Healthy Hillegom is een beweging, waarbij we een netwerk van organisaties willen opzetten om een gezonde leefstijl te promoten.’’

Ook ongezonde producten mogen verkocht blijven worden in de winkels met zo’n sticker. Van Trigt: ,,We gaan niets verplichten.’’

Inwoners Hillegom krijgen één zorgtoegang


Hillegom – Al vijf jaar werken zorgorganisaties met elkaar samen om inwoners met mentale en fysieke problemen te ondersteunen. Maar dat gaat niet goed genoeg. Wethouder Fred van Trigt wil één integrale toegang voor alle hulpvragen.

Inwoners kunnen later dit jaar met hun problemen bij één loket terecht, waarna alle zorgen in kaart worden gebracht en een gezin begeleid wordt door één vaste persoon. Als de gemeenteraad hier mee instemt. Van Trigt: ,,We maakten er geen rotzooitje van, maar we gaan een kwaliteitsslag maken. Het integrale team brengt expertise bij elkaar. Dat gebeurde niet in de mate waarin we het nu willen organiseren.’’

Wrakken weg uit haven Hillegom


Hillegom – Aan het eind van dit jaar zijn alle ongewenste boten verdwenen uit de haven van Hillegom. Dat laat wethouder De Jong weten naar aanleiding van vragen door raadslid Heemskerk (Bloeiend Hillegom).

Jarenlang was het de politiek een doorn in het oog: te grote, vervuilde boten en half gezonken bootjes zorgden voor een verloederde aanblik. Maar die tijd hoort bijna tot het verleden.

De Jong: ,,Met alle booteigenaren van de boten die te groot zijn hebben we een gesprek gevoerd. Alle grote boten moeten eind 2020 verdwenen zijn uit de haven. De boa’s hebben vijf boten en wrakken verwijderd. Daar wordt maandelijks naar gekeken.’’

Energiezuinige gebouwen


HILLEGOM – Voor een kleine 2,9 miljoen euro wil het college van burgemeester en wethouders zeven gemeentelijke gebouwen (bijna) energieneutraal maken. Dan gaat het in de periode tot en met 2023 om De Vosse, de brandweerkazerne en het gebouw van de Kulturele Raad. Daarna verdwijnt de CV-ketel uti het gemeentehuis, ’t Hof, Solution en de gemeentewerf. Meerdere partijen bleken woensdagavond niet zo happig te zijn, om nu al het volledige bedrag toe te kennen aan de wethouder. Liever zien ze, dat wethouder Hoekstra de komende jaren terugkomt naar de raad, om de energiezuinige verbouwplannen te presenteren. Op die manier kan er beter gebruik gemaakt worden van de meest moderne technieken, zo verwachten D66, BBH en VVD.

Veel minder leerlingen naar IKC


HILLEGOM – Drie jaar geleden had de gemeente Hillegom nog ambitieuze plannen om aan de Weerlaan een Integraal Kindcentrum (IKC) voor 375 leerlingen te bouwen. Maar nu blijkt, dat het aantal kinderen dat van deze brede school gebruik gaat maken, een stuk lager zal zijn. Slechts zo’n 223 leerlingen zullen tegelijkertijd door dat nieuwe schoolgebouw lopen. Wethouder Hoekstra liet woensdagavond weten, dat de bouwplannen worden aangepast: ,,Het wordt waarschijnlijk een kleiner gebouw, dan we in 2017 dachten.’’ Ze wacht de tekeningen van de architect af; daarna kunnen de gemeenteraadsleden een oordeel geven over het uiterlijk van het te bouwen IKC en de precieze plek aan de Weerlaan.

Viool spelen


HILLEGOM – Vioolspelende kinderen, die tijdens de kerstdagen op straat een zakcentje bijverdienen, kunnen gerust zijn. Zij hoeven zich geen zorgen te maken, dat een BOA hen wegstuurt. Gemeenteraadslid Boschma (D66) maakte zich hier zorgen om. ,,Het is onduidelijk om welke redenen straatartiesten weggestuurd kunnen worden. Kan dat gebeuren, als je een stukje Wagner op een viool speelt, terwijl de BOA meer van de Beatles houdt?’’ Burgemeester Arie van Erk kon het raadslid geruststellen. ,,De BOA kan ingrijpen, wanneer er sprake is van overlast, hinder of gevaar op de openbare weg.’’

03 maart 2020

Hartenwens voor gedenkplek


NIEUWKOOP – Danielle Stellenaar heeft een droom; een gedenkplek voor alle ouders, die een kind verloren hebben. Haar initiatief heeft al ruim honderd steunbetuigingen opgeleverd. Marjo Kooyman steunt het idee. Zij heeft vijftien jaar geleden haar zoon Daan verloren en vertelt over de impact op haar en haar gezin.

Kooyman maakt duidelijk aan het begin van het gesprek: ,,Ik wil niet zielig overkomen. Ik ben de gelukkigste moeder op aarde. Toen ik Daan op 7 maart 2005 verloor heb ik veel steun van familie, vrienden en dorpsgenoten gekregen.’’ Vijftien jaar geleden leefde Kooyman op een roze wolk; ze had drie dochters en was zwanger van een tweeling. ,,Ik had al een bedje neergezet, waar de baby’s samen in konden liggen. We hadden al twee jasjes en twee Maxicosi’s gekocht. Ik dagdroomde wel eens, hoe mooi het zou zijn als het twee jongetjes zouden zijn en we samen naar de voetbal konden gaan. Of dat ze later op de trekker zouden zitten.’’

Maar in de 25ste week van haar zwangerschap begonnen de weeën. ,,Ik dacht eerst nog, dat het buikgriep was. Maar Daan was overleden en mijn lichaam gaf signalen af om hem ter wereld te brengen. Maar ik had nog een baby’tje in mij.’’ Met spoed werd Kooyman overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze weeënremmers kreeg. Na enkele dagen, een week voordat zijn tweelingbroer het levenslicht zag, werd Daan geboren.

,,Daan was helemaal af''


,,Hij was zo mooi. Alles zat er bij hem op en aan; Daan was helemaal af. Hij had nageltjes, wimpertjes en wenkbrauwtjes. Hij was blond en had een rozig tintje. Daan werd in een mandje gelegd. Iedere keer als ik hem wilde zien, dan mocht dat.’’ Maar na twee dagen werd het tijd om afscheid te nemen. ,,We moesten kiezen of we Daan zouden begraven of cremeren. Ik lag op bed, had veel verdriet en moest rust hebben om nog zo lang mogelijk zwanger te blijven van mijn andere zoon. De impact van een begrafenis konden we als gezin op dat moment niet aan.’’ Daan werd gecremeerd en uitgestrooid in een vlinderbos op Noorderveld. ,,We zijn daar drie keer geweest, waarbij we Daans tweelingbroertje meenamen. Iedere keer als we er aankwamen begon hij enorm te brullen. Hij voelde het aan, dat Daan hier was.’’

Kooyman kijkt dankbaar naar Stellenaar: ,,Het overlijden van Daan is voor mij vijftien jaar geleden. Maar ik ben trots op hoe jij dit initiatief voor een gedenkplek in Nieuwkoop hebt opgepakt. Het zou zo fijn zijn om zo’n plek in onze gemeente te hebben. In onze woonkamer heb ik mijn eigen gedenkplekje voor Daan, zodat hij toch altijd bij ons is. Maar een algemene gedenkplek voor overleden kinderen ga ik zeker bezoeken.’’

Stellenaar: ,,Marjo heeft haar zoon gelukkig nog even bij haar kunnen hebben. Maar iets verder terug in het verleden werden stilgeboren kinderen weggehaald en werd er niet over gesproken. Wat juist zorgde voor een veel groter gemis en extra verdriet bij de ouders, omdat ze hun verlies geen plekje konden geven. De gedenkplek is niet alleen voor die ouders, maar in feite voor iedere moeder of vader die ooit een kind heeft verloren.’’

Wat Stellenaar betreft komt de gedenkplek op de algemene begraafplaats, zodat iedereen hier naar toe kan gaan; ongeacht of je wel of niet gelooft. Maar de keuze voor een definitieve locatie laat ze over aan het college van b en w van Nieuwkoop. Stellenaar heeft al wel een idee, hoe de gedenkplek er uit gaat zien: ,,Heel graag zou ik een gedenkplek in de vorm van een hart willen; met regenboogkleuren. Want een regenboog is de brug tussen aarde en de hemel. Op 12 december is het Lichtjesdag: het zou mooi zijn als de gedenkplek dan officieel geopend wordt.’’

Wie de komst van een gedenkplek wil steunen, kan dit aangeven op: www.nieuwkoop.nl/gedenkplek.

Onrust over ‘eigen arbeidsmigranten eerst’ slaapregel


NIEUWKOOP – De gemeente Kaag en Braassem wil alleen huisvesting hebben voor de eigen arbeidsmigranten. Deze eis van de gemeenteraad zorgt voor onrust bij politici in de naastgelegen gemeente Nieuwkoop.

Fractievoorzitter Tom de Kleer (VVD) heeft hierover vragen gesteld aan het Nieuwkoopse college. Hij wijst op de plannen voor de bouw van 400 slaapgelegenheden aan de Kruisweg in het buitengebied van Woubrugge; op de grens met Nieuwkoop. Toen deze plannen bekend werden gemaakt, heeft het Nieuwkoopse college laten weten, dat die bedden dan wel gebruikt moeten worden voor arbeidsmigranten die ook elders in de regio werken.

Maar vorige week nam de raad van Kaag en Braassem dus een voorstel aan, waarin geëist werd dat iedere nieuwbouw voor slaapplekken voor arbeidsmigranten alleen gebruikt mag worden voor werknemers uit Oost-Europa, die ook daadwerkelijk in Kaag en Braassem werken. Dus wil De Kleer weten, of het college nog steeds de komst van 400 slaapplekken aan de grens van Nieuwkoop verwelkomt, nu dit bedden niet gebruikt kunnen worden voor Nieuwkoopse arbeidsmigranten. De Kleer wil van wethouder Guus Elkhuizen weten: ,,Heeft wethouder Petra van der Wereld (van de gemeente Kaag en Braassem, red.) u destijds verzekerd, dat zij het beleid in Kaag en Braassem zou gaan aanpassen zodat er ook arbeidsmigranten uit Nieuwkoop gehuisvest kunnen worden? De gemeente Nieuwkoop heeft vorig jaar aangegeven in te kunnen stemmen met huisvesting aan de Kruisweg, mits het een ‘regionale invulling’ krijgt. Verandert het standpunt van het college, nu aan die voorwaarde niet zal worden voldaan?’’

Elkhuizen heeft enkele weken de tijd om te reageren op deze vragen.

Afgerond


LEIMUIDEN – Bijna anderhalf jaar nadat de renovatie van de Kerklaan werd afgerond, zijn de werkzaamheden nu eindelijk wél afgerond. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van het aanhoudende SVKB-raadslid Hilde Bax.

Zij had meerdere keren aan het college gevraagd, wanneer de verlichting van de Kerklaan én de Beukenlaan op orde komt. Het college had onder meer gezegd, dat het vorig jaar al klaar moest zijn. Dat was niet zo en dat leidde weer tot vragen van Bax. Deze week kon het college melden, dat Liander de werkzaamheden aan het kabelnet in februari heeft afgerond. ,,Miscommunicatie tussen aannemer en netbeheerder heeft ertoe geleid dat de toezegging om deze werkzaamheden voor eind 2019 af te ronden niet nagekomen is. De tijdelijke voorzieningen (overspanningen) zijn verwijderd en de openbare verlichting is op orde. Wij hebben ook in het storingsportaal van Liander gekeken en hierin staan geen storingen meer vermeld voor dit wegvak.’’ De gemeente gaat nog kijken of de reflectorpaal op de hoek van de Beukenlaan en Kerklaan nog extra reflectoren krijgt, zodat deze beter zichtbaar wordt.

Bouwen op natuurwaarden


OUD ADE – De bouw van een nieuwe schuur aan de Achterwetering 8; van het college van burgemeester en wethouders mag deze er komen. Wel moet de initiatiefnemer de omwonenden informeren over zijn plannen. Met de komst van de nieuwe schuur wil de eigenaar zijn bedrijfsactiviteiten uitbreiden.

Het initiatief heeft een grote impact op de huidige bestemming. Dat is namelijk ‘agrarisch met natuur- en landschapswaarden’. In ambtelijke stukken staat onder meer: ,,Het is onwenselijk om een dergelijke schuur buiten het huidige bouwvlak te realiseren, aangezien het een te grote negatieve impact op het open landschap.  Het bouwvlak geeft op dit moment voldoende mogelijkheden om een uitbreiding van de bedrijfsvoering te realiseren. Het is dan ook wenselijker om binnen het bouwvlak een clustering van bebouwing te hebben dan het uitbreiden van het bouwvlak ten behoeve van het bouwen van een nieuwe schuur.’’

Toch mag de initiatiefnemer op een andere plek bouwen. Volgens hem zijn er, zo staat te lezen in de ambtelijke stukken, ,,praktisch gezien binnen het bouwvlak geen mogelijkheden om een toekomstgerichte ontwikkeling te realiseren.’’ De conclusie van het gemeentebestuur: ,,Mede gelet op het feit dat de initiatiefnemer het bouwvlak van vorm wenst te wijzigen, en daarmee de bebouwing in lijn komt met de bestaande bebouwing, wordt de wijziging van het bouwvlak gezien als een wenselijk ontwikkeling, welke passend is binnen het gebied.’’

Levensloopbestendig


RIJNSATERWOUDE - Een levensloopbestendige woning op Herenweg 23; het college van burgemeester en wethouders neemt hier een ‘positieve grondhouding’ over in. Wel worden er een aantal eisen gesteld aan dit initiatief.

De omliggende (sierteelt) bedrijven mogen niet belemmerd worden door de nieuwe woning. De nieuwe woning moet de bouwhoogte van het bestaande bijgebouw aanhouden, om het doorzicht op het achterliggende land vanaf de Herenweg te behouden. Ook moet(en) de bewoner(s) op eigen terrein kunnen parkeren. De initiatiefnemer van deze levensloopbestendige woning moet ook de omwonenden informeren en de gemeente laten weten, of er bezwaren zijn. Waarbij ook aangegeven wordt, of de initiatiefnemer de omwonenden tegemoet komt in hun eisen. Als de woning wordt gebouwd, krijgt de gemeente Kaag en Braassem geld; omdat dit huis niet valt onder de categorie ‘sociale woningbouw’ moet er een bedrag gestort worden in het ‘sociale woningbouwfonds’.

Gevraagd wordt om het perceel van 600m2 in de lengte te splitsen tot 2 gelijke percelen van 300m2. Het huidige bijgebouw en overkapping wordt afgebroken. Op het nieuwe perceel wordt een éénlaagse woning gerealiseerd. Deels wordt dit tegen de erfgrens gebouwd. Daar worden geen ramen gesitueerd. Aan de kant van het weiland, de tuin en het terras komen raampartijen. De ingang van de woning komt aan de kopse kant. Aan de kant van het weiland komt een balkon over de volle breedte van de nieuwe woning. Het is nog niet zeker, dat het huis er mag komen. Op het perceel ligt een hoge archeologische verwachtingswaarde; als er bijzondere historische artikelen of resten in de grond zitten, kan dat een belemmering vormen voor nieuwbouw. Ook moet het Hoogheemraadschap van Rijnland nog toestemming geven, omdat het perceel binnen een waterstaat-waterkering ligt.

Column


Gekke Henkie?

Hoe ver mag je als gemeente gaan om een goedbedoeld initiatief te ondersteunen? Het is al tientallen jaren gebruikelijk, dat woningbouwcorporaties korting krijgen op de aankoop van gemeentelijke bouwgrond, zodat daar sociale woningen gerealiseerd kunnen worden.

Maar de manier waarop dit gemeentebestuur de komst van twintig sociale huurwoningen voor mensen met geheugenbeperkingen in Leimuiden ondersteunt, leidt tot veel gefronste wenkbrauwen. De grond wordt door de gemeente namelijk voor circa 10% van de feitelijke waarde verkocht. Wie wil er geen bouwgrond hebben voor 136.000 euro, waarbij je uitzicht hebt op het open landschap en de rivier De Drecht?! Omgerekend is dat een bedrag van 68,50 euro per m2.

‘Ho ho’, zult u zeggen, waarde columnlezer. ,,Het gaat hier wel om een goed doel, waarbij mensen met Alzheimer in hun eigen kamers kunnen wonen, met 24 uur verzorging per dag.’’ Daar hebt u gelijk in, maar er is echter één probleempje. De nieuwe eigenaar van de grond wordt namelijk niet een non-profit stichting of een woningbouwcorporatie. Neen, de keihard naar commerciële winst strevende vastgoedonderneming Amvest Development Real Estate B.V. wordt de nieuwe eigenaar van de grond. Dit bedrijf gaat de twintig wooneenheden bouwen en verhuren aan het (eveneens commercieel opererende) Dagelijks Leven Zorg.

Na twintig jaar houdt de huurovereenkomst op. Tegen die tijd kunnen de wooneenheden gesloopt worden, zodat op dat terrein enkele luxe villawoningen gebouwd kunnen worden. Met een verkoopprijs van een slordige miljoen euro per stuk. Wie is hier nou Gekke Henkie? Ben ik nou de enige, die dit doorheeft? Wie is er nou slim; het gemeentebestuur, Dagelijks Leven Zorg of Amvest Development Real Estate B.V.?

Het lijkt mij, dat de gemeenteraadsleden zeer kritisch moeten zijn over deze deal. Als de gemeente inderdaad het terrein voor een prikkie gaan overdragen aan een commerciële moloch, moeten daar wel randvoorwaarden aan gesteld worden. Mocht de commerciële koper in de toekomst winst behalen op een ander gebruik van de grond, dan waarvoor het terrein in eerste instantie is gekocht, dan moet de behaalde winst gedoneerd worden aan de gemeente Kaag en Braassem. Waarbij die winst via een belastingteruggave gelijkelijk over de inwoners verdeeld wordt. Dan ben je pas écht sociaal bezig!

Lucratief


ROELOFARENDSVEEN – De gemeente Kaag en Braassem verdient een extra zakcentje met de verkoop van een perceel op de Fransche Brug 33 (voorheen Floraweg 1). Doordat deze gemeentegrond de bestemming ‘wonen’ heeft gekregen, kan dat stuk grond verkocht worden om er woningen op te bouwen.

De waarde van de grond bleek 457.500 euro. De hoogste bieder mag het terrein kopen. Volgens het college van burgemeester en wethouders past dit in de wens om gemeentelijk vastgoed, waar geen plannen voor zijn, af te stoten. Vanuit de belangstellenden zijn twee serieuze biedingen naar voren gekomen. Aanvankelijk bood de beoogde koper 450.000 euro. Later is dit bod verhoogd tot 457.500.

Op het terrein kunnen een woning en een garage gebouwd worden. Er blijft bij de brug aan weerszijden een strook grond eigendom van de gemeente. Hierin liggen kabels en leidingen en in deze strook kan ook een rioolpompput geplaatst worden. Wel mag de koper deze strook inrichten als siertuin, maar dan zonder erfafscheidingen. De te bouwen woning zal ontsloten zijn via de Fransche Brug en het Westeinde.