Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 juli 2016

Kringloopwinkel Opnieuw opent deuren


VOORHOUT – Op zaterdag 20 augustus wordt een nieuwe kringloopwinkel geopend in het pand aan de Herenstraat 136; 'Kringloopwinkel Opnieuw'. Het is een nieuwe fase voor de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Voorhout (SJJV), zo laat Wolfgang Bastel weten.

Al eerder was er een kringloopwinkel in het dorp opgezet door de SJJV, maar deze is vorig jaar gesloten, omdat de organisatie opgeschoond moest worden. Met de huidige kringloopwinkel in het gebouw waar ook de Poolse supermarkt zit, heeft de SJJV helemaal niets te maken, zo benadrukt Bastel. 'We zetten Kringloopwinkel Opnieuw' op in de geest van de toenmalige Bram's Snuffelschuur. Met de opbrengst ondersteunen we de goede doelen. Onze kringloopwinkel heeft géén commerciële instelling!'

Enkele tientallen vrijwilligers zetten zich vol passie in voor Kringloopwinkel Opnieuw. Maar dat niet alleen, ook wordt samengewerkt met instanties als de ISD en MareGroep om mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt ook te laten genieten van het hebben van contacten met de bezoekers. Op zaterdag 20 augustus opent de Kringloopwinkel haar deuren, informeert Bastel. Hij benadrukt, dat de vrijwilligers de spullen die in de winkel komen, goed selecteren. In het pand komen geen grote banken of kasten te staan, maar een uitgebreide keuze aan huishoudelijke artikelen en andere spullen.

Ook komt er een permanent repair café voor licht huishoudelijke producten, variërend van broodroosters tot televisies. Wie goederen wil doneren voor Kringloopwinkel Opnieuw, kan dat op verschillende manieren doen. Er komt een container te staan in de buurt van de gemeentewerf, waar op bepaalde dagen van de week iemand bij aanwezig zal zijn. Ook bij de Speleweij kunnen goederen gebracht worden en wie wil, kan vanaf de opening ook kleine goederen bij de winkel afleveren, aldus Bastel.

Kringloopwinkel Opnieuw is anders dan andere kringloopwinkels: de vrijwilligers sorteren de goederen; je zult hier de 'net iets betere goederen' zien, stelt Bastel. 'We gaan voor het aanbieden van servies en niet enkel afzonderlijke glazen. Verder zal het ook een beetje vintage zijn. Maar wees gerust; mensen kunnen hier nog steeds voor een paar euro terecht voor mooie spullen, of het nu een lampje is of een audio-installatie, maar ook hebben we bijvoorbeeld mooie platenspelers uit de jaren vijftig of zestig. Iedereen krijgt hier de kans om een persoonlijke 'Rembrandt' te kunnen vinden.'

Voor meer informatie: www.opnieuwvoorhout.nl.

Joep Derksen

Accountant uitgekozen

KAAG EN BRAASSEM – Het gemeentebestuur heeft Baker Tilly Berk uitgekozen als gemeentelijk accountant. Dit bureau moet voor 2016 en 2017 – en mogelijk ook de twee daaropvolgende jaren – de jaarrekeningen controleren. De gemeenteraad moet op 22 augustus nog haar goedkeuring geven.  

Bed & breakfast bij jachthaven

RIJPWETERING – Een schuur aan de Ripselaan 7c wordt omgebouwd tot een bed & breakfast (b&b). Het college van burgemeester en wethouders stemde vorige week in met dit plan. De schuur grenst aan de jachthaven en om de b&b te realiseren, wordt het dak met 1,5 meter verhoogd, zodat er een tweede verdieping op komt. Uiteindelijk gaat de zoon van de eigenaresse de bed & breakfast overnemen, zo is de bedoeling.

Dorp krijgt Polderpad

HOOGMADE – Het nog aan te leggen wandelpad langs de HSL/A4 krijgt een officiële naam: het Polderpad. Dat besluit nam het college van burgemeester en wethouders vorige week. Het Polderpad, dat deels als verhard en deels als onverhard pad wordt aangelegd, wordt onderdeel van het wandelknooppuntennetwerk in Hoogmade. De Dorpsraad Hoogmade heeft meegeholpen met het uitkiezen van de naam. Het Polderpad is waarschijnlijk klaar in oktober van dit jaar.  

Geen goedkeuring woning

OUDE WETERING – Een woning met steigers en botenlift op het perceel Plantage 1; het college van burgemeester en wethouders heeft hier problemen mee. Volgens ambtenaren kan die woning er wel komen, maar het college vindt het bouwplan 'te massief'. Daarom moet ENZO architecten B.V. waarschijnlijk met nieuwe bouwtekeningen komen. 

Geen overdekt terras

WOUBRUGGE – Het college van burgemeester en wethouders wil niet meewerken aan een aanvraag om een berging met overdekt terras bij een recreatiewoning op Ofwegen 4 te bouwen. Volgens de gemeente is het huidige recreatieverblijf inclusief bijgebouw 'al aanzienlijk groter dan de maximale oppervlakte van 90 m2'. Ook is het pand een rijksmonument. Het vergroten van het oppervlakte zou kunnen leiden tot illegale permanente bewoning en dat ziet het college niet zitten.

Gemeentebestuur wil af van Alkeburcht

ROELOFARENDSVEEN – De gemeente heeft samen met de huidige gebruiker HS Events van de Alkeburcht een nieuwe gebruiks- en beheerovereenkomst afgesloten. Dat maakte het college van burgemeester en wethouders vorige week bekend.

Begin dit jaar nam HS Events het beheer van de Alkeburcht over. Beide partijen zijn tevreden met de samenwerking, maar HS Events heeft nog wat meer tijd nodig om de exploitatie van de Alkeburcht nog beter voor elkaar te krijgen. Daarom is besloten om de nieuwe overeenkomst voor slechts één jaar geldig te laten zijn.


Het komende jaar gaat de gemeente ook nadenken over 'de maatschappelijke waarde en potentie van de Alkeburcht voor de gemeenschap', zo is in een ambtelijk rapport te lezen. Het college van burgemeester en wethouders wil namelijk de activiteiten in de Alkeburcht verminderen, zodat het gebouw uiteindelijk 'afgestoten' (verkocht of gesloopt, JD) kan worden. De gemeenteraad moet hier nog haar oordeel over geven. Het is echter nu al duidelijk, dat de gemeente geen grote investeringen wil doen in het pand. Nieuwe verenigingen krijgen er geen onderdak meer, tenzij ze er vóór 1 juli 2017 ook weer weg zijn.   

Groepsaccommodatie met workshops

WOUBRUGGE – Op de Herenweg 208 komen mogelijk vijf extra recreatieappartementen, zes recreatieunits en een groepsaccommodatie. Het college van burgemeester en wethouders ziet deze plannen wel zitten, zo bleek vorige week. Op dit moment staan er op dit terrein al drie recreatieappartementen. Ook de wens van de initiatiefnemer om workshops met eigen streekproducten te organiseren, wordt warm ontvangen door het college. Wel moeten de plannen nog uitgewerkt worden en moet de grondeigenaar in overleg gaan met de omwonenden.

Illegaal gebruik wordt beloond

LEIMUIDEN – Het college van burgemeester en wethouders is voorstander van de komst van veertien ligplaatsen aan het Westeinde 19. Ook krijgt de eigenaar van het perceel de mogelijkheid om de huidige zes recreatieverblijven van 36 m2 te vervangen door recreatiehuisjes van maximaal 60 m2. Ook mogen er dan zeven parkeerplaatsen worden aangelegd voor de gebruikers van de veertien ligplaatsen. Overigens zijn die ligplaatsen er al lang, maar nu wil het college deze legaliseren. De gemeente is zelfs zo enthousiast over dit initiatief, dat er geen leges in rekening gebracht worden. De reden? 'Dit principeverzoek is beoordeeld in het kader van het traject “Recreatieve Impuls”.'

Recreatiewoningen zijn welkom

KAAG – Het college van burgemeester en wethouders staat positief tegenover een verzoek om op de locatie Hoekstuk 12a een extra recreatiewoning te bouwen. Wel moet de initiatiefnemer in overleg gaan met de buren en vragen om hun reacties. Het bouwen van een recreatiewoning past volgens het college in de wens van de gemeente om zich als recreatiegemeente verder te ontwikkelen.

Ook op Hoekstuk 10a mag een recreatiewoning komen, al moet er wel een goede ruimtelijke onderbouwing opgesteld worden door de eigenaar van dit stuk grond. Ook moet hij zorgen voor 'een flinke groenstrook als buffer tussen bebouwing en open land aan de noord-noordoostzijde'. Iets verderop, aan de Nassaulaan 22, wil een agrariër ongeveer 18 kampeerplaatsen en twee trekkershutten met sanitaire voorzieningen bouwen. Dat mag van het college, als hij deze faciliteiten maar realiseert op zijn huidige bouwvlak.


Ook op de Aderpolder 7 mag een recreatiewoning komen van maximaal 90 m2. Maar de eigenaar mag ook kiezen voor twee recreatiewoningen van maximaal 60 m2 per stuk. De Aderpolder en onderhavige locatie is bereikbaar vanaf het water. Het perceel is per auto alleen bereikbaar via de kabelpont Buurtpolder. Parkeren moet door de gebruikers van de recreatieobjecten op Aderpolder op eigen terrein gebeuren. 

Schuur moet weg

WOUBRUGGE – Een schuur, die al sinds 1992 op een perceel van de Kerkweg 60 staat, moet alsnog weg. De eigenaar ervan krijgt een last onder dwangsom van 5.000 euro opgelegd door het college van burgemeester en wethouders. Ook wil de gemeente, dat 200 m2 aan stelconplaten verdwijnen. De eigenaar mag volgens de gemeente zonder vergunning namelijk maar maximaal 50 m2 aan dit soort grondverhardingen neerleggen.


In de schuur, die verhuurd wordt aan een niet-agrariër, hebben drie paarden, een koe, konijnen en kippen onderdak gevonden. Het college is echter onverbiddelijk: 'Hoewel het hobbymatig houden van vee is toegestaan in het bestemmingsplan zijn bijvoorbeeld onderkomens en opslag van goederen ten dienste van het hobbymatig houden van dieren niet toegestaan. Een stal en/of opslag moet binnen een bouwvlak (bv. agrarisch of wonen) worden geplaatst.' De schuur en stelconplaten moeten vóór 1 december van dit jaar verdwenen zijn. Er is geen mogelijkheid om deze bouwsels te legaliseren, omdat het bestemmingsplan dit niet toestaat.

Tegenvaller bij openbare aanbesteding

WOUBRUGGE – Het aannemingsbedrijf voor grond- water- en wegenbouw 'Kleywegen' mag de Woudeweg (en omgeving) verbeteren. Hiervoor betaalt de gemeente meer dan een miljoen euro (inclusief btw). En dat is zo'n 300.000 euro meer, dan waar het college van burgemeester en wethouders mee rekening had gehouden. Wethouder Herman Haarman hoopt, dat de gemeente aanbestedingsvoordelen kan halen uit andere projecten. Als dat niet lukt, worden dit soort werkzaamheden elders in de gemeente mogelijk uitgesteld.

Van het geld moet de riolering worden hersteld en de openbare ruimte worden heringericht. Hierbij moet rekening gehouden worden met de wensen van de bewoners en moet de omgeving ingericht worden als 30-km gebied.


De gemeente koos bij deze aanbesteding voor een nieuwe manier, waarbij drie bedrijven werden uitgenodigd om een bod te doen. Deze bedrijven moesten zelf zorgen voor de technische voorbereiding van het project, maar nu is dus duidelijk dat dit leidt tot veel hogere kosten. Maar het project afzeggen of uitstellen, is niet mogelijk, zo laat het college weten. Dat zou komen door de verouderde riolering en het feit dat her en der verzakkingen plaatsvinden. Ook rekenen de omwonenden er op, dat dit project dit jaar nog wordt gerealiseerd. 

Trekkershutten en recreatieunits

ROELOFARENDSVEEN – Van het college mogen negen trekkershutten en drie recreatieunits gebouwd worden op de hoek Essenweg 1a en Wilgenstraat 22. Ook moet het reinwaterbassin opengesteld worden als ontvangstruimte. Wel moeten de initiatiefnemers onder meer hun plannen nog verder uitwerken en deze voorleggen aan de buren. Een paar van de trekkershutten gaan op boomhutten lijken. Het college vindt, dat dit soort ideeën passen bij de gemeentelijke wens om zich als recreatiegemeente te ontwikkelen. 

Uitbesteding uitgesteld

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente gaat pas in 2018 de belastingtaken uitbesteden aan Alphen aan den Rijn. Het plan was, om dit al vanaf 1 januari 2017 te doen, maar dit wordt uitgesteld.


Het college van burgemeester en wethouders kon de gemeenteraad eerder dit jaar namelijk niet overtuigen, dat op korte termijn ingrijpende maatregelen genomen moesten worden op de ICT-afdeling. Volgens dit college is dat de reden, dat het uitbesteden van de belastingtaken ook vertraging oploopt: 'De koppelingen tussen de verschillende basisregistraties zijn een cruciale factor en die zijn momenteel niet te ontvlechten', zo luidt dan ook een ambtelijk advies. 

Veestal met mestopslag

LEIMUIDEN – Het college van burgemeester en wethouders stemt in met een principeverzoek om een veestal met mestopslag te bouwen op Vriezekoop 27a. De aanvrager hoeft zelfs geen leges te betalen, omdat de gemeente in het verleden fouten heeft gemaakt. In 2008 had de gemeente namelijk de bestemming 'Woondoeleinden' op dit perceel gelegd. Deze fout moet hersteld worden; vandaar de aanvraag en de gemeente gaat er mee akkoord, dat de eigenaar geen extra kosten hier voor moet betalen. In de veestal van 325 vierkante meter kunnen twintig stieren en/of vijftig schapen gestald worden. De mestopslag zal maximaal vijftig vierkante meter groot zijn. Op het naastgelegen terrein mag in principe een bedrijfswoning komen van het college. Op dit moment is daar een biologisch akkerbouw- en vollegrondsgroentebedrijf gevestigd. Volgens de gemeente maakt die biologische werkwijze het noodzakelijk om bij het bedrijf te wonen. Zo kan toezicht gehouden worden op het aanwezige vee.  

Wens voor boodschappenafhaalpunt op industrieterrein

ROELOFARENDSVEEN – Van het college van burgemeester en wethouders mag er in principe een pick-up point komen aan het Veenderveld 2. Maar of zo'n ophaalpunt voor internetaankopen bij de supermarkten Albert Heijn en Jumbo er ook daadwerkelijk komt, hangt af van de goedkeuring van de Provincie Zuid-Holland. Volgens de huidige regels is zo'n semi-detailhandelsfunctie namelijk niet mogelijk op een industrieterrein.


De Provincie staat wel internetafhaalpunten toe op bedrijventerreinen, maar alleen voor 'niet-dagelijkse goederen'. Afhaalpunten voor supermarktboodschappen ziet de Provincie Zuid-Holland (op dit moment nog) niet zitten, omdat deze overheidsinstantie wil voorkomen dat detailhandel zich buiten de dorpscentra gaat ontwikkelen. Maar de Provincie Noord-Holland heeft totaal geen problemen met internetafhaalpunten voor dagelijkse boodschappen. Het gemeentebestuur verwacht, dat op niet te lange termijn dit standpunt ook in Zuid-Holland ingenomen wordt. 

Maisdoolhof weer open

LEIMUIDEN – Het maisdoolhof van kampeerboerderij Straat-Hof (Willem van der Veldenweg 57) is sinds zaterdag 23 juli weer open. Van heinde en verre trekken kinderen en hun ouders naar deze speciale attractie. Dit jaar heeft Straat-Hof zelfs het enige maisdoolhof in de wijde omgeving. De jeugd kan tijdens de wandeling door het mais twaalf vragen beantwoorden. Ieder goed antwoord geeft recht op een letter, waarna het woord duidelijk wordt. Wie het woord goed heeft, wordt beloond met een heerlijk ijsje.  

Column

Vergaderproblemen

Het vergadermodel van de politiek, dat nog niet zo lang geleden werd ingevoerd, blijkt een complete flop te zijn. De idee was dat politici minder vaak zouden moeten vergaderen. Maar het gevolg was, dat de vergaderingen die wél gehouden werden, enorm lang duurden. Terwijl de onderwerpen niet goed doorgesproken konden worden, vanwege de vele agendapunten die nog behandeld moesten worden.

En regelmatig kwam het voor, dat nieuwe argumenten werden aangebracht, waardoor politieke partijen begonnen te twijfelen over hun eerder ingenomen standpunt. En als je vervolgens een half uur later toch moet stemmen over dat onderwerp, voelt dat niet fijn. De idee om politici zo min mogelijk te laten vergaderen, kwam in juli 2015 van raadslid Ruud van der Star (PRO). Als het aan hem lag, zo liet hij indertijd weten, zouden raadsvergaderingen nog maar één keer per kwartaal gehouden worden.

Eind vorig jaar besloten de politieke partijen inderdaad om het aantal vergaderingen met 20% te verminderen. Daarnaast zouden de raadsleden hun standpunten moeten bepalen tijdens de door de gemeente georganiseerde informatieavonden. Tijdens die informatieavonden loopt iedereen door elkaar, stelt de eigen vragen en krijgt al dan niet antwoord op die vragen. Maar wat er twee meter verderop besproken wordt, daar hebben de aanwezigen dan geen idee van.

Maar nu blijkt, dat dat hele nieuwe systeem van vergaderen één grote flop is. Daarom wordt het BOB-vergadermodel ingevoerd. Een juiste keuze, want het is ook wel heel naïef om te zeggen; 'Laten we als politici minder vergaderen'. Alle onderwerpen die tijdens deze vergaderingen besproken worden, gaan de inwoners direct aan. De gemeenteraadsleden en burgerraadsleden zijn door de inwoners gekozen om hun werk te doen. En dat is: op de best geïnformeerde manier mogelijk besluiten te nemen.

Natuurlijk is het voor de lokale politici niet altijd fijn om veel te vergaderen. Immers, zij doen het politieke raadswerk er doorgaans bij naast een betaalde baan. En als je om 19:00 uur thuis komt om je partner te kussen en vervolgens direct door moet naar het gemeentehuis voor weer een volgende vergadering, is dat natuurlijk niet prettig. Maar ieder raadslid heeft hier zelf voor gekozen, door zichzelf op de kandidatenlijst te laten zetten. Als je de verantwoordelijkheid hebt om het beste te doen voor alle inwoners, dan moet je niet klagen dat je een paar extra vergaderingen per jaar moet bijwonen.


Joep Derksen

Politici gaan weer meer vergaderen

KAAG EN BRAASSEM – De gemeentegriffier heeft deze vakantie de opdracht gekregen om een nieuw vergadermodel op te zetten. En zij is gekomen met het 'BOB vergadermodel'.


Dit BOB-model wordt al bij anderen gemeenten gebruikt, maar niet overal met evenveel succes. De gedachte achter deze manier van vergaderen, is dat een onderwerp in drie delen besproken wordt; Beeldvorming – Oordeelsvorming – Besluitvorming. Bij de beeldvormende bijeenkomst worden inwoners en organisaties uitgenodigd om met de raadsleden en portefeuillehouder te praten over een onderwerp dat hen aangaat. Zo moeten de raadsleden een goed inzicht krijgen in het onderwerp. Er worden geen besluiten genomen, maar raadsleden kunnen daarna tijdens de oordeelsvormende vergadering met de andere politici debatteren. En als een meerderheid van de partijen het eens is, gaat het onderwerp door naar de besluitvormende raad.  

Column

Stoelendans

De VVD gaat door de allermoeilijkste fase in haar bestaan. Vorig jaar rollebolden politici van deze partij al over straat. Een aantal mensen vonden, dat raadslid Ton van Velzen moest opstappen, maar hij peinsde er niet over. Van Velzen werd gesteund door zijn fractievoorzitter Paul van Emmerik. Die overigens niet anders kon, omdat Van Velzen anders als zelfstandig raadslid door ging.

Enkele weken geleden kondigde Van Emmerik aan, dat hij stopt met de politiek. Dat zou betekenen, dat zijn plek wordt ingenomen door Alwin Koek; één van de mensen die zo dolgraag wilde, dat Van Velzen het veld zou ruimen. Deze twee mannen kunnen elkaar niet luchten of zien en Van Velzen concludeerde, dat het beter zou zijn wanneer hij uit de lokale VVD stapt.

Maar hij blijft wél in de gemeenteraad en heeft een nieuwe politieke partij opgezet: Liberaal Kaag en Braassem. Ook burgerraadslid Jan Zandvliet gaat met Van Velzen mee. En dat betekent, dat Jan van der Geest moederziel alleen zit in de gemeenteraad. De VVD is weer gehalveerd en daar is geen gemeenteraadsverkiezing aan te pas gekomen. En als Van Velzen zijn kaarten slim speelt, zou het nog wel eens kunnen zijn dat zijn 'Liberaal Kaag en Braassem' groter wordt dan de VVD.

De politiek is in Kaag en Braassem in ieder geval niet saai. Sinds 1 januari van dit jaar heeft Samen voor Kaag en Braassem een wethouder (Harry van Schooten) verloren en heeft D66 een wethouder (Herman Haarman) gewonnen. De VVD-fractievoorzitter is weg en de VVD zelf is compleet gespleten. Wethouder Yvonne Peters (VVD) mag voorlopig nog blijven zitten, ondanks dat haar coalitiepartij nog maar uit één man bestaat. Er zijn gemeenteraadsverkiezingen geweest, waarbij minder mensen van positie wisselden, waarde columnlezer...


Joep Derksen

Vergroot de hoop ondersteunt Stichting Droomdag

KAAG EN BRAASSEM – Met de actie 'Vergroot de hoop' is inmiddels al meer dan zes kuub aan snoeiafval van taxussen binnengehaald. Dinsdag 19 juli verwelkomde wethouder Herman Haarman persoonlijk inwoners die het snoeiafval van hun taxussen op de gemeentewerf langs kwamen brengen.

Één van hen was Sandra van de Put, die meer dan tien plastic zakken vol met het snoeiafval in één van de gereed staande kratten stortte. De wethouder hielp haar daar van harte bij. Voor Van de Put is het de normaalste zaak van de wereld om dit te doen. 'Twee jaar geleden bracht ik dit snoeiafval nog naar Oegstgeest. Met het snoeiafval kunnen namelijk medicijnen tegen kanker worden ontwikkeld. Ik ben dan ook blij, dat ik het nu naar de gemeentewerf in Roelofarendsveen kan brengen.'

Voor het snoeiafval krijgt de gemeente ook een zakcentje; dat geld wordt gedoneerd aan het goede doel. Net als vorig jaar is zal het ook nu weer gedoneerd worden aan de Stichting Droomdag. Haarman maakte van de gelegenheid gebruik om Anja Hogervorst van de stichting ook een staatslot te overhandigen. 'Uw stichting is ook een lot uit de loterij en we hopen u met 'Vergroot de hoop' te kunnen ondersteunen', zo stelde de wethouder.


Joep Derksen

VVD gedegradeerd tot splinterpartij

Ook Ton van Velzen verlaat VVD

KAAG EN BRAASSEM – De scheuring is compleet: de VVD is gedegradeerd tot een splinterpartij. Nadat fractievoorzitter Paul van Emmerik twee weken geleden aankondigde dat hij stopt, maakte VVD-gemeenteraadslid (en oud-wethouder) Ton van Velzen vorige week bekend, dat hij uit de VVD stapt en zijn eigen partij opricht. In ieder geval tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen zal Van Velzen in de gemeenteraad zitten namens de fonkelnieuwe politieke partij 'Liberaal Kaag en Braassem' (LKB). En dat niet alleen, ook het huidige VVD-burgerraadslid Jan Zandvliet treedt toe tot LKB.

In een brief aan het VVD-bestuur liet Van Velzen weten, dat er veel redenen zijn waarom hij uit de lokale VVD stapt. 'Direct na de verkiezingen ben ik geschoffeerd', zo stelt hij. Ook geeft hij aan dat een van de redenen is: 'De manier waarop mijn gezin door oud-fractieleden behandeld wordt'. Verder vindt Van Velzen, dat er door het bestuur enorme druk op hem is uitgevoerd om op te stappen. De druppel die de emmer deed overlopen, was het feit dat VVD-bestuursvoorzitter Ingrid Bader geen contact opnam met Van Velzen, nadat Paul van Emmerik zijn vertrek had aangekondigd.

Van Velzen is zich er heel goed van bewust, dat samenwerken met een vervanger van Paul van Emmerik niet gaat lukken. 'Jan van der Geest en anderen hebben aangegeven, dat ze onder geen beding met mij of Paul in de raad wilden zitten. Ik realiseer me dat ik het voor de VVD afdeling Kaag en Braassem erg moeilijk maak om een opvolger voor Van Emmerik te vinden, als ik voor de VVD in de raad blijf zitten.' Maar hij piekert er niet over om zijn zetel op te geven aan die partij. Hij heeft LKB opgezet en VVD-burgerraadslid Jan Zandvliet gaat met hem mee. 'Jan is voor de financiële stukken een heel slimme man. Ik ben blij met zijn besluit.' Waarschijnlijk zal Jan van der Geest de vrijgevallen raadszetel van Paul van Emmerik namens de VVD innemen.

Maar behoort de VVD-zetel niet gewoon van de VVD te zijn? 'Natuurlijk heb ik via de VVD deze zetel binnengehaald. Maar heel veel mensen hebben bewust gekozen voor Ton van Velzen. Daarom ga ik ook door. Als je als tweede man op de lijst zoveel stemmen krijgt, dan stemmen mensen bewust op jou. Bij de Waterschapsverkiezingen kreeg ik ruim 1400 stemmen; dat was meer dan de VVD tijdens de gemeenteraadsverkiezingen behaalde. Er zijn veel mensen die vertrouwen in mij hebben en omdat het voldoende stemmen zijn om een raadszetel mee te nemen, doe ik dat dus ook.'

En het zou zomaar kunnen zijn, dat LKB niet voor slechts een periode van twee jaar (tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen) bestaat, maar veel langer. Het is al eerder voorgekomen in bijvoorbeeld Wassenaar en Lisse, dat een afsplitsing van de VVD groter wordt dan de VVD zelf. Komt Van Velzen ooit nog terug bij de plaatselijke VVD? Dat weet ik niet, maar met deze club mensen wil ik niet meer werken. Maar ik heb een belofte gegeven aan de kiezers en daar houd ik me aan.'


Joep Derksen

Extra inloopavond

OEGSTGEEST – Het plan van de gemeente om op donderdag 11 augustus een inloopavond te houden over het bestemmingsplan Poelgeest, is heel slecht gevallen bij de bewoners. Ze protesteerden via email tegen deze datum, omdat het midden in de vakantie valt. Het protest hielp, want niet snel daarna kondigde de gemeente aan, dat er ook op donderdag 25 augustus een inloopavond over het bestemmingsplan Oegstgeest georganiseerd wordt op het gemeentehuis. Reacties over de wijziging van het bestemmingsplan kunnen bij de gemeente ingediend worden tot en met 24 augustus. Beide avonden kunnen mensen tussen 19:00 uur en 22:00 uur naar binnen lopen.  

Vishandel is middenmoter in haringtest

VOORHOUT – Vishandel De Klok (Herenstraat 53) is tijdens de AD Haringtest als middenmoter geëindigd. Zijn haring kreeg een 7,5 als eindcijfer en dat leidde tot een 54ste plek op de landelijke lijst.


Klanten van De Klok hadden deze zaak massaal aangemeld, zodat de proevers van het AD langs zouden komen. En dat gebeurde ook, met de volgende opmerkingen van de jury: 'Keurige middenmoter. De beste smaakeigenschappen zijn verdwenen, het rijpingsproces is flink op gang. Geen echt negatieve eigenschappen. Deze haring verdient helaas echter niet de loftrompet. Lof was er wel over de manier waarop de haring werd schoongemaakt ('zeer goed') en de microbiologische gesteldheid van de haring: 'zeer goed'. Eigenaar Wim Klok heeft al aangekondigd, dat hij voor volgend jaar een beter resultaat wil behalen.  

20 juli 2016

Wethouder Trudy Veninga stopt

Joep Derksen

Nieuwkoop > Wethouder Trudy Veninga (CDA) stopt op 15 september met haar werk. De oorzaak hiervoor zijn fysieke problemen. Zij moet zich de komende tijd richten op haar persoonlijke gezondheid. Hoewel bestuurders en politici in haar omgeving op de hoogte waren van haar gezondheidsproblemen, komt dit besluit toch totaal onverwacht. Veninga heeft toegezegd nog tot na het zomerreces aan te blijven, zodat een opvolger voor haar gevonden kan worden.

Zes jaar lang is Veninga wethouder geweest en twee jaar geleden ging ze nog enthousiast aan de slag als wethouder voor een nieuwe coalitie. Maar voor haar houdt het bestuurlijke werk op; het wordt te zwaar vanwege aanhoudende gezondheidsklachten. De wethouder kampt al langere tijd met oververmoeidheid, wat heeft geleid tot gezondheidsklachten die alleen kunnen herstellen door een lange periode van rust.

Volgens ingewijden komt haar vertrek echt door de persoonlijke omstandigheden en niet door één specifiek politiek dossier. Veninga stelt: 'De mid-term periode van de ambtstermijn en de stevige agenda die nog voorligt voor de komende twee jaar heeft mij er toe doen besluiten mij helemaal terug te trekken als wethouder en mijn ontslag aan te bieden.'

Het kostte haar wel moeite om dit besluit te nemen, maar ze geeft aan: 'Het is in het belang van de gemeente en de inwoners. Ik hoop na een periode van rust en herstel mijn trainingspraktijk te hervatten, mogelijk in combinatie met werkzaamheden bij mijn voormalig werkgever, waarmee een regeling getroffen is. Ik ben dankbaar dat ik dit werk zes jaar met hart en ziel heb kunnen doen. En ik heb er alle vertrouwen dat er een goede opvolger gevonden wordt die met energie het collegeprogramma verder kan uitvoeren in de komende twee jaar.'


Opmerkelijk genoeg komen de coalitiepartijen SBN en D66 met een gezamenlijke verklaring over het vertrek van Veninga. De wethouders Guus Elkhuizen en Annette Pietersen laten samen met fractievoorzitters Janine Wahl en Marco Oehlenschläger weten: 'Wij wisten dat de belasting van het wethouderschap haar in het afgelopen jaar zwaar is gevallen, maar dit besluit komt toch als een verrassing. We vinden het jammer om afscheid te moeten nemen van een collega die zich jarenlang met veel energie en ambitie heeft ingezet voor onze gemeente en die graag samen met ons deze collegeperiode had willen afronden. Voor de keuze die Trudy maakt hebben wij begrip en respect. We zijn blij dat wethouder Veninga nog aanblijft tot september; dat geeft ons de gelegenheid om na de zomervakantie te werken aan een passende oplossing.'

'Geen gemakkelijk besluit'

Joep Derksen

Nieuwkoop > Fractievoorzitter Nicolette Oosterhof (CDA) reageert op het vertrek van wethouder Trudy Veninga van haar partij. 'Ik vind het voor haar een persoonlijk drama. Niemand kiest hiervoor. We hebben prima samengewerkt en ik weet dat ze het werk graag voort had willen zetten.'

Ongeveer een half jaar geleden kwamen de eerste signalen dat Veninga het zwaar had. Toentertijd nam ze een weekje rust. Daarna pakte ze haar wethouderstaken met frisse moed weer op. Maar uiteindelijk kiest Veninga toch voor haar eigen gezondheid. Oosterhof heeft niets dan respect voor deze keuze: 'We vinden het erg jammer, maar begrijpen en respecteren haar beslissing. Zij heeft gedurfd om voor zichzelf te kiezen en dat is geen gemakkelijk besluit.'


Er is absoluut geen sprake van, dat Veninga onder druk is gezet om af te treden, zo laat Oosterhof desgevraagd nadrukkelijk weten. Dat SBN en D66 samen met een verklaring kwamen, zonder het CDA, had te maken met de waardering die ze uit willen spreken over Veninga. Haar opvolger zal ook een CDA-lid zijn, zo verzekerde Oosterhof. 'Vanmorgen (vrijdag 15 juli, JD) hebben we overleg gehad met SBN en D66 en daarbij besproken wat de zoekrichting moet zijn voor een geschikte kandidaat.' Eén ding is hierbij wel zeker: de nieuwe wethouder zal geen Nicolette Oosterhof heten: 'Ik ben niet beschikbaar. Ik voel me prima als fractievoorzitter.'

Geen monumentale status voor Oostenrijkse woningen

KAAG EN BRAASSEM – Het einde van de Oostenrijkse woningen lijkt nabij. Een onafhankelijk rapport heeft aangegeven, dat deze huisjes monumentwaardig zijn. Maar woningcorporatie MeerWonen laat weten, dat het herstellen ervan 150.000 euro per woning gaat kosten. Wethouder Herman Haarman gaf vorige week aan, dat het college de kant van MeerWonen kiest.

Haarman liet aan duidelijkheid niets te wensen over: ,,De gemeente moet besluiten of iets op die monumentale lijst komt te staan. We vinden dat een gebouw niet een monument moet worden, als de eigenaar het er niet mee eens is. Wij zouden weer extra regels opleggen aan de eigenaar. Dat vinden we niet passend omdat we ook niet de financiële middelen hebben om de eigenaar te ondersteunen. Wat mij betreft komen er geen monumentale woningen meer bij. Alleen als een eigenaar het zelf graag wil, mag het.'

De wethouder ging verder in op het collegebesluit om de Oostenrijkse woningen niet de monumentale status toe te kennen, zodat ze voor toekomstige generaties behouden kunnen blijven. 'Een aantal jaren geleden werden deze woningen ook beoordeeld, maar ze behaalden toen niet het benodigde aantal punten om zich te kwalificeren voor de lijst. Nu ligt er een advies van een bureau, dat zegt dat deze woningen toch wel bepaalde kwaliteiten hebben. Maar we kijken ook naar de bouwkundige staat en forse investeringen die nodig zijn. Mede gelet op de eigenaar, MeerWonen, die heel graag wil gaan herinvesteren op die locaties, kennen we de monumentale status niet toe.'

Wat is de waarde van een onderzoek, als je het advies toch niet overneemt? De gemeente blijkt het eerdere onderzoek van 10 jaar geleden heel zwaar mee te wegen. Haarman: 'Er ligt een positief advies van de commissie om de monumentale status te overwegen. Daarnaast is er een bouwtechnisch advies en een oordeel van de eigenaar. We hebben als college die drie dingen naast elkaar gelegd en besloten om niet de monumentale status op te leggen.' Dus het geld wint weer? De wethouder: 'Critici zullen dat zeggen. We vinden dat het oordeel van de eigenaar belangrijk is. We moeten ook kijken naar de financiële kant van de zaak, de woningbehoefte en duurzaamheid. Al die aspecten hebben geleid tot onze conclusie.'


Joep Derksen

Oversteekplaats op juiste plek

Rijnsaterwoude – Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de komst van een oversteekplaats op de Herenweg. Een overenthousiaste aannemer had die oversteekplaats al aangelegd, maar op de verkeerde plek. Dit tot grote ontsteltenis van de naaste omwonenden, die hierdoor drie parkeerplaatsen zagen verdwijnen. Maar deze zebrastrepen worden dus verwijderd en het zebrapad komt op de juiste plek te liggen van deze weg, tegenover Herenweg 113, waar maximaal 30 kilometer per uur gereden mag worden. 

Plannen voor zorgcentrum en zorgwoningen

LEIMUIDEN – Er komen mogelijk een zorgcentrum en tien (zorg)woningen op de plek waar ooit de kerk 't Kruispunt stond en nu nog de voormalige 'School met den bijbel' leeg staat. Het college van burgemeester en wethouders staat welwillend tegenover deze plannen, maar het is nog lang niet zeker dat deze ideeën ook gerealiseerd worden.

Wethouder Herman Haarman is razend enthousiast: 'Dit is goed nieuws. In dit zorgcentrum komen een huisarts en acht behandelkamers, samen met de tien (zorg)woningen.' Maar er liggen nog heel wat beren op de weg en addertjes onder het gras te wachten, voordat de plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. De locatie ligt namelijk direct naast de N207 en daar gelden hoge geluidsnormen. Volgens Haarman zou het plaatsen van driedubbel glas en het strategisch plaatsen van ramen die niet direct uitkijken op de N207 al kunnen helpen om dit probleem op te lossen.


Maar voor het dichtbij gelegen LPG-station met een bovengrondse tank heeft de wethouder niet direct een oplossing. Onderzoek moet aantonen of het risico van dat LPG-station 'acceptabel' is, zo staat in een ambtelijk rapport. Ook zouden de zorgwoningen binnen de 20KE-contour vallen en daar is Schiphol weer niet blij mee, omdat dit kan leiden tot klagende inwoners vanwege passerende vliegtuigen. Haarman blijft positief als hem gevraagd wordt of dit plan nog jaren gaat duren door alle obstakels die overwonnen moeten worden: ,,Als we het luchtvaartbesluit snel kunnen overkomen, kunnen ook de andere uitdagingen overwonnen worden.'

Zonneveld met 5.000 panelen

LEIMUIDEN – In de buurt van Vriezekoop en Waaier moet een groot 'zonneveld' komen met daarop 5.000 zonnepanelen. Het installatiebedrijf R. de Groot uit Woubrugge heeft dit verzoek ingediend bij de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders staat hier positief tegenover. Behalve de zonnepanelen komen er mogelijk ook 'kleine' windmolens, zo valt te lezen in een ambtelijk verslag. Wethouder Herman Haarman liet vorige week weten, dat het zonneveld onderaan het dijklichaam komt te liggen; tegen de bestaande bedrijfshallen aan. ,,Dit is qua duurzaamheid een goed initiatief, al moet een en ander nog worden uitgezocht'', aldus de wethouder.

Column

Oostenrijk

Nee, waarde columnlezer, deze column gaat niet over mijn geplande vakantie. Al word ik door menig bestuurder en politicus wel gevraagd wanneer ik naar het buitenland vertrek. Het woord 'eindelijk' wordt dan wellicht ook wel eens gedacht bij de vragensteller, vrees ik.

Deze week wil ik het met u hebben over de Oostenrijkse woningen. Het zijn authentieke huisjes, die direct na de tweede wereldoorlog werden geplaatst. Volgens officieel onderzoek hebben ze een 'positieve' tot 'hoge' monumentale waarde. Wanneer gebouwen zo worden aangeduid, dan is het niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk om deze huisjes voor het nageslacht te behouden. De eigenaar van de Oostenrijkse woningen, MeerWonen, wil deze woningen echter het liefst zo snel mogelijk plat gooien. Dan kunnen er namelijk 'moderne' hoogbouwwoningen geplaatst worden.

De Oostenrijkse woningen staan verspreid over Roelofarendsveen, oud Ade, De Kaag en Nieuwe Wetering. Veel bewoners willen niet weg; ze genieten van de rust en ruimte naast hun woning; het is een ongekende luxe, die ze nooit meer terug kunnen krijgen. Maar MeerWonen wil geen 150.000 euro (zegt de onderneming) per woning investeren, om die huisjes te laten voldoen aan de moderne kwaliteitsnormen.

Het onderzoek naar de monumentale waarde van de huisjes zou duidelijkheid moeten geven over de vraag of de Oostenrijkse woningen het waard zijn om te behouden. Het antwoord is helder: Ja. Toch heeft het college van burgemeester en wethouders besloten, dat deze huizen geen monumentale status krijgen. En dat betekent in feite, dat MeerWonen mag doen met de huizen wat ze wil. De protesterende bewoners, die al meer dan een jaar lang krampachtig tegen de stroom in vechten om hun gelijk te behalen bij MeerWonen en de gemeente, krijgen daarmee opnieuw een kopstoot te verwerken. Het geld lijkt weer te winnen van de monumentale waarde die deze gemeente (nog) rijk is.


Joep Derksen

College komt met last onder dwangsom

WOUBRUGGE – De eigenaar van het perceel aan de Kruisweg 2-6b krijgt een allerlaatste kans van de gemeente. Hij moet binnen drie maanden onder meer de bouwwerken schoonmaken en bouwmaterialen en sloopafval verwijderen. Hierbij is ook sprake van asbest dat weggehaald moet worden. De gemeente heeft wel een voorstel ontvangen, waarin een deel van deze activiteiten worden opgepakt. Dan gaat het onder meer om het plaatsen van een rieten dak, het vervangen van de oude dakkapellen en de kozijnen aan de voorkant. Maar dat is niet voldoende, zo stelde wethouder Herman Haarman vorige week: 'De maatregelen die de gemeente nodig acht, wil hij kennelijk niet uitvoeren. Als hij het niet doet, laten wij het werk doen door een aannemer. Dan zijn de kosten voor hem.'  

Column

Zebrapaden

Wie langs een straat woont, waar automobilisten maar 30 km per uur mogen rijden, heeft nu de kans om zebrapaden aan te vragen. Dat is het gevolg van een besluit dat het college van burgemeester en wethouders vorige week heeft genomen.

Al jaren toont het ene na het andere onderzoek door verkeersexperts aan, dat zebrapaden in 30 km-straten juist zorgen voor een onveiligere situatie. Door de aanwezigheid van zebrapaden hebben wandelaars namelijk eerder het gevoel, dat zij het recht hebben om over te steken. Met het gevolg, dat zij dit recht ook nemen en niet-oplettende scooterrijders of automobilisten zorgen dan voor een aanrijding.

Maar toch heeft het college besloten om op de Herenweg in Rijnsaterwoude een oversteekplaats aan te leggen. Uit metingen blijkt, dat het verkeer daar gemiddeld 49 kilometer per uur rijdt, in plaats van de maximumsnelheid van 30 kilometer. De politie controleert er niet, omdat de weg zelf niet is ingericht als 30 kilometer-zone. En het college is niet van plan om die snelheidsbelemmerende maatregelen, zoals verkeersdrempels daar ook daadwerkelijk aan te leggen, zo vertelde wethouder Herman Haarman (D66).

Haarman liet tijdens een persgesprek weten over mijn opmerking dat zebrapaden volgens verkeersexperts zorgen voor onveiligere verkeerssituaties: 'Dat is een terechte opmerking.' Maar toch komt de oversteekplaats er. En geen drempels: 'Niet iedereen is blij met drempels en zeker niet voor de eigen deur', aldus Haarman.

Hij gaf ook aan, dat het aanleggen van deze oversteekplaats in de Herenweg kan zorgen voor een 'precedentwerking'. 'We denken niet dat het onveiliger wordt met deze oversteekplaats. We zullen ook welwillend kijken naar andere straten, waar inwoners een zebrapad willen. We hechten zeer veel waarde aan wat direct omwonenden dagelijks ervaren. We kijken niet zozeer naar wat mensen in een kantoortje bedenken.'

Dus, beste columnlezer, dit is uw kans. Als u graag een zebrapad in uw 30-km straat wilt hebben, kunt u nu een aanvraag doen bij het gemeentehuis. En deze maanden wordt door D66-fracties in verschillende gemeenten gevraagd om een regenboogzebrapad om aandacht te vragen voor de positie van homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Zo slaat u als inwoner twee vliegen in één klap; u krijgt een nieuw zebrapad én toont zich solidair met anderen!


Joep Derksen

Geen aanlijnplicht buiten de bebouwde kom

KAAG EN BRAASSEM: Een aanlijnplicht van honden buiten de bebouwde kom; het college van burgemeester en wethouders piekert er niet over. De LTO Noord afdeling Kaag en Braassem had het college hier om gevraagd, 'naar aanleiding van incidenten met loslopende honden in weilanden die schapen en lammetjes hebben opgejaagd, met dode dieren als gevolg'.

In een brief aan de LTO stelt het college: ,,Deze incidenten komen gelukkig niet vaak voor en het voorkomen van deze incidenten is met name een particuliere aangelegenheid. Wij gaan ervan uit dat de betrokken agrariërs van een dergelijk incident aangifte doen bij de politie en dat alles in het werk wordt gesteld om de eigenaar van de hond(en) te achterhalen. Indien de eigenaar bekend is, geeft dit ook ons college de mogelijkheid om de hondeneigenaar een waarschuwingsbrief te sturen en/of een aanlijngebod voor het uitlaten van de hond buiten de bebouwde kom, op te leggen.''

Wethouder Herman Haarman licht toe: ,,Er is in een enkel geval iets mis gegaan in deze gemeente. Maar we beginnen er niet aan. We willen zo min mogelijk regels opleggen. De eigenaar heeft een eigen verantwoordelijkheid. Als zijn hond niet luistert, moet hij aangelijnd houden.'' En mocht een hond zich misdragen en de eigenaar ervan achterhaald kunnen worden, dan heeft de gemeente de mogelijkheid om een aanlijngebod of muilkorfgebod voor de hond op te leggen.


Joep Derksen

Gemeente legt geluidsreducerend asfalt aan

KAAG EN BRAASSEM – Op de Alkemadelaan, tussen de rotondes Spoorstraat en Meerkreuk, komt geluidsreducerend asfalt te liggen. Dat besluit nam het college van burgemeester en wethouders vorige week. Wethouder Herman Haarman laat weten, dat uit metingen bleek dat het geluidsniveau te hoog was. Klachten hierover had de gemeente niet ontvangen, maar toch wordt het te hoge geluidsniveau aangepakt. Desgevraagd stelt de wethouder, dat dit de enige plek is in Kaag en Braassem waar het asfaltgeluid te hard is. De kosten van de asfaltvervanging zijn 61.000 euro, waarvan 14.000 euro gesubsidieerd wordt door de rijksoverheid.

Scheuring VVD bereikt nieuw dieptepunt

Paul van Emmerik stopt als fractievoorzitter

KAAG EN BRAASSEM – Fractievoorzitter Paul van Emmerik (VVD) stapt uit de politiek. Tijdens een vakantie in de Filipijnen nam hij definitief dit besluit, waar hij al enkele maanden over aan het nadenken was. Van Emmerik was het zat, dat er continue aan zijn stoelpoten gezaagd werd. Hij neemt tijdens de raadsvergadering van maandag 22 augustus officieel afscheid; wie zijn opvolger wordt is nog niet bekend.

Vorig jaar was er grote onrust binnen de VVD. De gemoederen leken bedaard, maar onderhuids bleef het veenvuur door wakkeren. Met het uiteindelijke afscheid van Van Emmerik tot gevolg. Hij stopt niet alleen als fractievoorzitter, maar ook als raadslid en laat weten, dat hij hier lang over heeft moeten nadenken. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 wilden de twee gekozen raadsleden, Ton van Velzen en Jan van der Geest, niet ook tegelijkertijd fractievoorzitter worden. Daarom is Paul van Emmerik gevraagd om zitting te nemen in de raad, waarbij zou zijn afgesproken dat Van Velzen zijn zetel een jaar later zou overdragen.

Maar in 2015 ontkende Van Velzen dat die afspraken zouden zijn gemaakt. Van Emmerik bevestigt, dat Van Velzen indertijd heeft gedreigd om nog eerder als zelfstandige fractie verder te gaan, dan dat hij zijn raadszetel zou opgeven. Daarom schaarde Van Emmerik zich achter Van Velzen, om zo toch twee VVD-zetels in de raad te behouden. Dit was met steun van de VVD-leden, maar zeer tegen de zin van een aantal VVD-bestuurders. Van Emmerik noemt hierbij onder meer kandidaat-raadsleden Jan van der Geest, Alwin Koek, voorzitter Ingrid Bader en wethouder Yvonne Peters.

Van Emmerik: 'Die beslissing is door sommigen nog steeds niet verwerkt. Ik ervaar vervelende (openbare) momenten die bestaan uit het openlijk weigeren van de toegestoken hand en het (letterlijk) toedraaien van de rug. Tevens ervaar ik dat het bestuur van de vereniging nauwelijks steun biedt bij de werkzaamheden van de fractie.' Hij voelt zich niet de juiste persoon om de verdeelde partij te leiden tijdens de campagne van de aankomende campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het valt me steeds moeilijker mijzelf voor te stellen als de trekker van een smaldeel VVD, waar de bemanning mij niet welgevallig is. Sterker nog, waar de stuurlui mij in de steek laten.' En hij stopt dus volledig met het politieke werk. Alle sores gingen hem niet in de koude kleren zitten; 'We hebben netjes verborgen gehouden, dat aan mijn stoelpoten gezaagd werd, maar ik lag er 's nachts wakker van. Zowel mijn meissie als op het werk merkten dat ik niet de oude Paul was. Op vakantie knapte ik op, omdat ik niet meer al die sores had. Toen was voor mij de keuze duidelijk.'

Maar met het vertrek van Van Emmerik zullen de champagnekurken ploppen bij de tegenstanders. Hij reageert hierop: 'Als ze dit als overwinning willen vieren, gun ik het hen. Het fractievoorzitterschap vind ik best wel leuk, maar ik wil het niet doen, als achter me een club mee gaat die niet wilt dat je dit doet. Ik bedacht me: ik ben toch gek ook.' Van Emmerik denkt er zelfs over om het lidmaatschap op te zeggen, want hij heeft het helemaal gehad met de lokale VVD. 'Ik twijfel nog, omdat ik achter de landelijke VVD sta. Maar ik stap definitief uit de politiek. Ik ga niet over mijn graf heen regeren.' Alleen doorgaan was voor Van Emmerik ook geen optie: 'Ik richt geen nieuwe partij op. Ik heb wel overwogen om met andere partijen te praten om me aan te sluiten of alleen door te gaan. Maar ik ben op de plek gezet door de VVD en die plek komt de VVD toe.'

Het worden nog interessante politieke tijden voor de VVD tijdens de zomervakantie. Een opvolger voor Van Emmerik moet namelijk gevonden worden. De eerste persoon die hier recht op heeft, is Jan van der Geest; hij zou dan moeten samenwerken met Ton van Velzen, waarbij de mannen elkaars bloed wel kunnen drinken. Als Van der Geest afziet van het raadslidmaatschap, dan krijgt Bader de kans. Hierna komen Alwin Koek en vervolgens Peter Koek. Het wordt aan de opvolger van Van Emmerik nog een hele taak om te voorkomen dat de VVD een verscheurde partij wordt.


Joep Derksen

Zoeken naar creatieve oplossingen

ROELOFARENDSVEEN – Het gebied van De Baan en Sotaweg krijgt een nieuw bestemmingsplan. Donderdag 14 juli lieten circa 25 ondernemers en bewoners zich informeren over dit plan. Dit gebied blijft in het teken staan van glastuinbouw, al zijn er mogelijkheden voor het veranderen van bedrijfswoningen in plattelands- en burgerwoningen. Uitgangspunt is dan wel, dat deze woningen geen belemmering mogen vormen voor de aanwezige bedrijven.

Met het vaststellen van het nieuwe bestemmingsplan wordt in principe alles wat zich nu in dit gebied bevindt gelegaliseerd. Wie nog verbouw- of uitbreidingsplannen heeft, doet er beter aan dit de komende weken bij de gemeente melden. Een ambtenaar liet de aanwezigen weten, dat er weinig kans is dat er nieuwe woningen in dit gebied gebouwd mogen worden. Dat is een wens die bij menig tuinder leeft, zodat de verkoopwaarde van hun grond flink omhoog kan. De maximum nokhoogte wordt wel verruimd tot tien meter; gelijk aan de regels in het gebied Geestweg-Floraweg.

Planoloog Rene van den Oetelaar van Buro SRO laat weten, dat het nieuwe bestemmingsplan ,,grotendeels gelijk is aan het bestemmingsplan dat tien jaar geleden werd vastgesteld.'' Maar ondernemers krijgen meer mogelijkheden om hun bedrijf uit te breiden. Ook wil de gemeente 'agrarisch gelieerde nevenactiviteiten' toestaan, zodat ondernemers een zakcentje bij kunnen verdienen. Bijvoorbeeld door het aanbieden van kanoverhuur. Een ondernemer concludeerde over de term 'agrarisch gelieerde nevenactiviteiten': ,,Dat is zo rekbaar als een elastiekje''. Dit werd beaamd door een ambtenaar, die vervolgens liet weten, dat niet alles mogelijk is: 'Een camping beginnen wordt lastig en ook een caravanstalling wordt niet snel toegestaan in dit gebied.' Maar een andere ondernemer zag al een gat in de markt: ,,Bed and breakfast tussen de tulpen!''

Overigens staat de Provincie Zuid-Holland helemaal niet te juichen waar het gaat om het toestaan van deze nevenactiviteiten. Wethouder Herman Haarman laat weten, dat de Provincie een conceptverordening heeft opgesteld, waarin staat dat deze nevenactiviteiten niet zijn toegestaan. ,,We hebben hierop een zienswijze ingediend en wachten of hoe de Provincie hier op reageert.'' Mogelijk krijgt het gebied een extra ontsluiting richting De Lasso. Maar hierover moet de gemeenteraad een besluit nemen. Haarman informeert, dat zo'n verkeersontsluiting niet voor de kat z'n staart kan worden aangelegd: ,, Na de zomer willen we er met de raad over spreken. Als de raad die ontsluiting wil, moet er meer dan een paar ton voor gereserveerd worden.'


Joep Derksen

Beheer gymzaal voor Sophia Stichting

LISSE – De Sophia Stichting is vanaf 22 augustus verantwoordelijk voor de exploitatie en beheer van de gymzaal aan de Heereweg. Hiermee is het voortbestaan van deze voorziening in ieder geval verzekerd tot 1 januari 2023. Een instandhoudingsplan voor het gebouw is opgezet, waardoor Sportfondsen Lisse hier niet meer voor verantwoordelijk is. Deze organisatie gaat nu in overleg met de (sport)verenigingen die gebruik maken van de gymzaal, zodat ze gebruik kunnen maken van een van de andere gymvoorzieningen in het dorp. De kinderen van SKOL kinderopvang en leerlingen van basisschool De Josephschool, dat onderdeel is van de Sophia Stichting, mogen wél de gymzaal blijven gebruiken. Dat geldt ook voor de leerlingen van De Akker, zolang het bestuur van die school dat zelf zo wil hebben.

Extra geld voor GGZ-inloop

STREEK – De Bollen-6 gemeenten dragen ruim 187.000 euro bij om de GGZ-inloop van Rivierduinen in stand te houden. Hiermee moeten mensen met psychische en persoonlijke problemen dit jaar geholpen kunnen worden. De gemeenten betalen verschillende bedragen, afhankelijk van de grootte van de verschillende dorpen. Hierdoor draagt Lisse ruim 22.000 euro bij aan de GGZ-inloop.

Geen handhaving op zondagsrust

LISSE – Het college van burgemeester en wethouders blijft er bij: er wordt niet gehandhaafd op de zondagsrust tegen de Dirk supermarkt. Twee inwoners beklaagden zich over geluidsoverlast vanwege het laden en lossen van vrachtwagens. De bezwaarschriftencommissie beoordeelde deze bezwaren echter als 'ongegrond'. Het college neemt dit advies over. Als reden hiervoor wordt gesteld, dat het geluid niet zó hard is, dat je er op 200 meter afstand last van kunt hebben. Ook vinden de klagers het niet fijn, dat er – tijdelijk – vier vrachtwagens op de zondag laden en lossen. Maar dit wordt over enkele weken weer door twee vrachtwagens gedaan, zo constateert het college. Dus ook de extra overlast door de vier vrachtwagens wordt niet als voldoende reden beschouwt om te handhaven op de zondagsrust.  

Privéveranderingen burgemeester

OEGSTGEEST – Het was een moeilijke beslissing voor alle betrokkenen, maar afgelopen week maakte burgemeester Emile Jaensch bekend, dat hij en zijn vrouw gaan scheiden. Jaensch zelf blijft in zijn huis in Oegstgeest wonen en de twee kinderen wonen bij hun moeder in Amsterdam. Jaensch, die op 15 februari als burgemeester werd aangesteld, maakte dit vorige week zelf bekend. 'Het is een verdrietige periode, ik dank de mensen in mijn omgeving voor hun steun.'

Genieten van ontspanningscursussen

Na een jaar hard werken, is de vakantie eindelijk aangebroken. En dan besef je, hoe heerlijk het is om te kunnen ontspannen. Even weg van alle waan van de dag. Hoe fijn is het, om dat ook na de vakantie vol te houden?! Dat kan, dankzij de ontspanningscursussen voor lichaam en geest bij Het Raam. Of het nu gaat om Ismakogie, Pilates, Power walking, Tai Chi of Ontspannen bewegen.

Bij Het Raam kunt u kiezen uit verschillende cursussen. Zoals Ismakogie; dat is een houding- en bewegingsleer. Met Ismakogie verbetert u uw houding, gebruikt u iedere spier en leert u rustig en met veel plezier bewegen. Maar ook wordt Pilates gegeven; dat is een trainingsmethode voor lichaam en geest, ontwikkeld door Joseph Pilates. Hierbij worden allerlei vormen van sport en yoga met elkaar gecombineerd om het lichaam sterker te maken.

Power walking is conditioneel wandelen en wordt ook wel sportief wandelen genoemd. Dit komt allemaal neer op fanatiek lopen met een tempo van rond de 6 à 7 kilometer per uur. Deze training is, in de juiste hartslagzone van net boven de 50 procent van je maximale hartslag, ideaal voor vetverbranding en een betere conditie. Deze cursus wordt gecombineerd met uitstekend voedingsadvies. Bij Tai Chi worden bewegingsoefeningen gedaan, die afkomstig zijn van de gevechtskunst, met als doel om de gezondheid te verbeteren. Maar ook om te ontstressen of te mediteren. Tai Chi helpt de spieren en gewrichten los te houden.

Bij 'Ontspannen bewegen' doen de cursisten onder begeleiding van aangename muziek uiteenlopende oefeningen in een vloeiende beweging. In feite is het een mix van Tai Chi, Chi Kung en gymnastiek. De bewegingen maken het lichaam soepel en sterk en stimuleren de doorstroom van energie door het lichaam. Het is hierbij niet nodig om zware inspanningen te leveren.


Voor meer informatie of als u zich wilt inschrijven voor een (of meerdere) van de cursussen, kunt u kijken op de website: www.hetraamhillegom.cc

14 juli 2016

Werknemers Naturalis praten over 'angstcultuur'

LEIDEN – Het is 'my way' of 'the highway'. Medewerkers die al tientallen jaren bij Naturalis Biodiverity Center werken, hebben dit gevoel bij het managementsbeleid, dat enkele jaren geleden is ingezet. Zij spreken van een angstcultuur: wie kritiek heeft op het beleid, kan onherroepelijk vertrekken.

Meer dan 55 jaar werkte Hans Nooteboom (81) bij Naturalis als planten taxonomist, de laatste jaren hield hij zich als vrijwillige hoofdredacteur bezig met het blad 'Flora Malesiana'. Maar tegenwoordig zit hij tegen zijn zin thuis. 'Omdat ik bezwaar maakte tegen de verhuizing van het Herbarium werd ik ontslagen', zo laat hij weten. Hij herinnert zich de dag nog goed: 'Ik moest mijn kamer opruimen op de dag dat we verhuisden. Terwijl ik daar volop mee bezig was, werd het een week uitgesteld. Daarna bleek dat er in het nieuwe gebouw niet voldoende ruimte was voor mijn spullen. Dozen stonden op planken en vaste planten mocht ik vanwege de Arbowet niet op mijn kamer hebben.'

De periode na de verhuizing was voor Nooteboom een drama. 'Je kon eigenlijk niet werken in het nieuwe gebouw. De dozen met planten waren op elkaar gestapeld en je bleef er maar mee slepen, iedere keer als je een bepaalde plant nodig had.' Hij beklaagde zich hierover en kreeg daarna een email van directeur Edwin van Huis. 'Hierin stond, dat ik niet meer mocht komen. Ik heb een gesprek aangevraagd, maar daar had hij geen behoefte aan. Hij vond dat ik als vrijwilliger gast ben en dat ik daarom moest doen wat zij zeiden.'

Enkele maanden lang negeerde Nooteboom de ontslagemail en bleef hij komen. Totdat dit ontdekt werd en de wachtwoorden op zijn computer werden geannuleerd. 'Ik vind het heel jammer dat het zo heeft moeten eindigen', sipt Nooteboom. 'Het Rijksherbarium was een wereldbefaamd instituut, maar dat is geheel opgeheven. De collectie is in een nieuw huis ondergebracht, maar er is geen directeur meer van. Dat vind ik nog het allerergste. Dat is aan collega's in het buitenland moeilijk uit te leggen.'

Ook andere medewerkers, die al tientallen jaren onderdeel zijn van Naturalis en de voorgangers van dit instituut, bevestigen de angstcultuur. Zij durven echter niet met hun naam in de krant te staan, uit angst voor represailles. ''Mensen die kritiek uitoefenen, gaan er uit. Er heerst een heel nare sfeer met argwaan. Je moet niet je mond open durven doen.' Het doet pijn om met dit nieuws naar buiten te komen, maar ze hopen dat het tij gekeerd kan worden. 'Ik kom hier mee naar buiten, omdat het een beetje mijn museum is. We kregen in de jaren '90 de opdracht om op twee poten te werken; onderzoek doen en de collectie openstellen voor publiek. We zijn nu een Biodiversity Center, maar we spannen ons niet in om aan biodiversiteit te doen. Naturalis is geen echt wetenschappelijk centrum meer. We hebben alleen nog mensen die oppervlakkig wat kunnen vertellen, maar niet kunnen praten over begrip van de natuur en hoe het werkt met de ecologie.'

Over de manier waarop met medewerkers wordt omgegaan, die niet volop in de publiciteit staan: 'Er wordt helemaal niet met de werkvloer gecommuniceerd. In het verleden hebben mensen opmerkingen of aanmerkingen geplaatst. Hierna werden ze op het matje geroepen en is hen verteld dat ze elders een betrekking moeten zoeken. Je uitspreken is niet verstandig. Daarom concentreert iedereen zich op z'n eigen bezigheden, trekt zich terug en laat verder maar alles gebeuren.'

Ze hopen dat het tij nog keert: 'Deze organisatie gaat stevig inzetten om nog groter te worden als publieksmagneet. De collecties en het onderzoek gaan daar een marginale rol in spelen. We zien deze ontwikkeling met lede ogen aan, want Naturalis is ontstaan door het samengaan van verschillende instituten. De bedoeling was dat het de neergang van taxonomie tegen zou gaan, maar de neergang blijft doorgaan. Als mensen niet worden opgevolgd, gaat de kracht er uit.'

Vervelend

,,We vinden het heel vervelend dat er oud-medewerkers zijn die dit zo ervaren’’, stelt Naturalis in reactie. ,,We nemen dit soort signalen serieus, maar we bespreken dit niet via de krant. Naturalis Biodiversity Center is een grote organisatie geworden die onderzoek doet in een snel veranderende en heel competitieve wetenschappelijke wereld. De veranderingen in het onderzoek gaan snel en Naturalis verandert mee. Dat heeft impact op mensen, dat begrijpen we en proberen we zo goed mogelijk te bespreken met elkaar.’’

Joep Derksen

College overleeft motie van afkeuring

HILLEGOM – Volkomen onverwacht dienden de partijen Bloeiend Hillegom en GroenLinks een motie van afkeuring in tegen het voltallige college. Ze deden dit donderdag 7 juli tijdens de raadsvergadering toen gesproken werd over de Programmarekening 2015.

De partijen, die drie zetels in de raad vertegenwoordigen, kwamen tot hun actie, omdat er geen complete evaluatie van het Hillegomse Verkeer- en Vervoersplan (HVVP) was uitgevoerd door het college. Wel komt er een tussenrapport en die evaluatie zal in 2018 alsnog gebeuren. Maar dat blijkt voor GroenLinks en Bloeiend Hillegom te weinig en te laat te zijn. Ze dienden een motie in met de tekst: 'We spreken afkeuring uit over het genomen besluit van het college om de evaluatie van het HVVP niet uit te voeren.'

De motie van afkeuring kreeg geen enkele steun van de andere partijen. Meerdere partijen lieten weten, dat dit een 'veel te zwaar instrument' is om kritiek te uiten op het college. Burgemeester Van Erk toonde zijn emotie: 'Ik ben teleurgesteld dat een dergelijk wapen wordt ingezet op zo'n onderwerp. Een motie van treurnis had ik me nog kunnen voorstellen. Voor de verhoudingen waarmee we werken vind ik het een te zwaar middel.' Wethouder De Jong voegde hier nog aan toe, dat de raad meerdere keren is geïnformeerd over de uitvoering van de HVVP. Maar fractievoorzitter
Van Egmond (GroenLinks) gaf als reden voor de motie: 'Het ontbreken van een evaluatie zorgt er voor dat we als raad niet kunnen bijsturen.' Deze woorden maakten geen indruk bij de overige raadsleden. Fractievoorzitter Ringelberg (VVD) constateerde: 'Er wordt met een kanon op een mug geschoten.' De motie werd verworpen.


Joep Derksen

Energieneutraal en klimaatneutraal

HILLEGOM – De gemeente moet uiterlijk in 2030 een energieneutrale gemeente zijn en uiterlijk in 2050 is Hillegom een klimaatneutrale gemeente. Deze motie van D66, BBH, CDA, VVD en GroenLinks werd donderdag 7 juli unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Het college van burgemeester en wethouders kreeg de opdracht om dit te realiseren. De gemeente gaat hierbij samenwerken met partnergemeente Teylingen, waarvan de ambtenaren al druk bezig zijn met voorbereidingen om die gemeente klimaatneutraal te maken.  

GroenLinks wil meer parkeerplekken bij het station

HILLEGOM – Fractievoorzitter Van Egmond (GroenLinks) pleitte donderdag 7 juli voor meer parkeerplekken bij het station. Zo stelde hij onder meer: 'We vinden het aanbieden van voldoende parkeergelegenheid bij het station nu en in de toekomst belangrijk. Daarmee wordt het gebruik van het station gestimuleerd.' Maar aan het eind van de politieke discussie trok Van Egmond wegens gebrek aan steun deze motie in. Wethouder De Jong liet ook weten, dat hij niets zag in het realiseren van bijvoorbeeld 50 extra parkeerplaatsen om de huidige parkeerdruk te verlichten. 'Ik voorspel u, dat die vijftig plekken vanaf de openingsdag bezet zijn. De parkeerdruk zal eventjes afnemen in de omliggende straten, maar meer mensen zullen dan met de auto komen.' Volgens de wethouder moeten mensen die niet zelf een parkeerplek op hun terrein hebben, maar gewend zijn om hun auto voor hun huis te parkeren op een openbare parkeerplaats er niet van uit gaan, dat dit hun eigen parkeerplek is. 'Treinreizigers en anderen die op een parkeerplaats voor de deur staan, hebben er evenveel recht op.' Volgens de BBH hoeven de inwoners helemaal niet met de auto naar het station, de fiets en de bus zijn prima alternatieven, volgens deze partij.  

Hoger ziekteverzuim

HILLEGOM – Onder de ambtenaren van de gemeente is sprake van een hoger ziekteverzuim dan normaal. Maar volgens burgemeester Arie van Erk is er 'geen directe relatie' met de ambtelijke fusie van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen. Dit liet hij donderdag 7 juli weten, naar aanleiding van een vraag van raadslid Hoekstra (CDA).

Meningen verdeeld over Duinpolderweg

HILLEGOM – De adviesgroep voor de Duinpolderweg blijkt hopeloos verdeeld te zijn. De leden hiervan kunnen niet tot één gezamenlijk advies komen, waar het gaat om de keuze voor een traject van deze noordelijke ontsluitingsweg. Wethouder De Jong informeerde de raadsleden hier donderdag 7 juli over, als lid van de stuurgroep Duinpolderweg. Volgens hem zou dit er toe kunnen leiden, dat er een 'plan MER' wordt opgesteld met meerdere wegvarianten.  

Raad akkoord met derde fase N208

HILLEGOM – De gemeenteraad is akkoord gegaan met het vrijgeven van geld om de derde fase van de N208 te realiseren. Maar daarmee is het geld wel op. In totaal is nu al 17 miljoen euro uitgegeven om de N208 op te kalefateren, terwijl nog niet duidelijk is hoe het vierde en laatste deel van deze weg, in de richting van Bennebroek moet worden betaald.


De gemeenteraad zag in meerderheid liever rotondes dan verkeerslichten op de kruising Weresteinstraat – Weerlaan – Pastoorslaan. Alleen Bloeiend Hillegom bleek tegen; deze partij vindt dat de verkeersveiligheid niet verhoogd wordt met de nieuwe inrichting van de N208. Raadslid Bosma (D66) vroeg om het plaatsen van kunst op de rotonde, maar daar is nog geen geld voor beschikbaar. Fractievoorzitter Van Dijk (PvdA) pleitte voor het asfalteren van fietspaden langs de weg richting Bennebroek. Maar dat gaat voorlopig niet gebeuren, omdat daar veel kabels en leidingen liggen. Pas wanneer de kabelaars zelf aangeven, dat ze die kabels en leidingen willen verplaatsen, wil het college actie ondernemen om er voor te zorgen dat het fietsasfalt er kan komen. Als de gemeente namelijk vraagt om de kabels te verleggen, kunnen de kosten hiervoor oplopen tot 400.000 euro.  

Column

Genieten

Het Ghoybos moet veranderen van een productiebos in een gevarieerd natuur- en recreatiebos. Vorige week werd het 'concept inrichtingsplan Ghoybos' bekend gemaakt door het college van burgemeester en wethouders. Maar volgens mij worden allerlei partijen nu iets te enthousiast over wat er in het Ghoybos allemaal moet gebeuren.

Het is goed, dat er plannen bestaan om het bos zelf aan te pakken en qua natuur te verbeteren. Zo moet een deel van de huidige populieren gekapt worden, om ruimte te creëren voor andere boomsoorten. Ook moeten er struiklagen komen, in combinatie met natuurvriendelijke inrichting van de oevers, zodat de flora en fauna gevarieerder wordt. Het is prima, dat er open ruimtes komen, maar ik vraag me af of die nou door Schotse Hooglanders begrazen moeten worden.

En dan zag ik de lijst met activiteiten die in en om het Ghoybos moeten gebeuren. Zo komt er een (kleine) parkeerlocatie bij de afslag vanaf de N446 en in het bos zelf moeten naast het huidige Bospad ook 'wandel- en struinroutes' worden aangelegd. Hierbij wordt ook gedacht aan enkele ruiterroutes voor de paardenliefhebbers. Wie genoeg heeft van al die natuur en gezonde lucht, kan zich op vele andere manieren vermaken in de toekomst. Met pluknatuur, een galerie, lasergames, en natuurlijk moeten honden ook lekker kunnen loslopen. Nog een paar informatiepaneeltjes erbij en het bos is klaar.

Je zou haast denken dat het jammer is, dat al die bomen er staan. Want ze zijn maar lastige obstakels voor alle activiteiten die er in het Ghoybos moeten plaatsvinden. Zeker is wel, waarde columnlezer, dat door al die plannen de kansen marginaal zijn, dat zich ooit volwaardige en nieuwe natuur zal ontwikkelen.

Hopelijk beseffen de raadsleden, dat er een stapje terug gezet moet worden waar het gaat om de exploitatie van het Ghoybos. En dat moet snel gebeuren, want de bomenkap voor de realisatie van nieuwe natuur begint al in het eerste kwartaal van volgend jaar, waarna enkele maanden later al de nieuwe recreatieve routes en voorzieningen worden aangelegd.


Joep Derksen

Commissie Ruimtelijke Kwaliteit blijft bestaan

KAAG EN BRAASSEM – De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) blijft voorlopig nog bestaan. Vier van de huidige leden hebben het gemeentebestuur laten weten, dat ze door willen gaan met hun werk. Eigenlijk zou deze commissie al in 2015 worden opgeheven, maar door de polemiek rond de Oostenrijkse woningen, werd de zittingstermijn met een jaar verlengd.


De CRK moest namelijk een oordeel geven over de vraag of de Oostenrijkse woningen het waard zijn om behouden te blijven. Uit onderzoek van het Monumenten Advies Bureau blijkt, dat deze woningen inderdaad een 'hoge tot zeer hoge monumentwaarde' hebben. Maar nog altijd is onzeker of de woningen al of niet gesloopt worden. De Stichting MeerWonen is in overleg met de bewoners en de gemeente over de toekomst van deze huisjes. Naast de Oostenrijkse Woningen houden de leden van de CRK zich ook bezig met een ander dossier; de potentiële dorpsgezichten in voormalig Jacobswoude. Het college van burgemeester en wethouders gaat er mee akkoord, dat de CRK nog een jaar blijft bestaan. De vacature die ontstaat, doordat één CRK-lid aan het eind van dit jaar stop, wordt niet vervuld.

Geen toestemming college

LEIMUIDEN – Het idee van een bewoner aan de Vriezekoop 59 om het stuk grond naast zijn huis een andere bestemming te geven, gaat niet door. Het college van burgemeester en wethouders stemt niet in met de vraag om dit de bestemming 'tuin' te geven. Als dat zou gebeuren, zou de bewoner namelijk ook het recht krijgen om op dat stuk grond te bouwen. Het college wil de huidige situatie juist zoveel mogelijk laten bestaan, zoals die is. 

Meevallertje

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente krijgt een extra uitkering van de rijksoverheid. Dat is te 'danken' aan het feit, dat Kaag en Braassem ruim 286.000 euro meer heeft uitgegeven aan bijstandsuitkeringen, dan was ontvangen van de overheid. En volgens de regels is het zo, dat wanneer deze tegenvaller meer dan 5% is van het totale bedrag, de gemeente een tegemoetkoming krijgt. Daarom gaat het college van burgemeester en wethouders het maximaal mogelijke bedrag van 92.871 euro terugvragen.  

Nieuw bestemmingsplan voor Brede school

HOOGMADE – Het college van burgemeester en wethouders heeft een nieuw bestemmingsplan vrijgegeven voor de bouw van een Brede school op het terrein van basisschool Ter Does. Dit moest gebeuren, nadat omwonenden die bezwaar maakten in het gelijk werden gesteld. De gemeente verwacht niet, dat er veel bezwaren zullen komen naar aanleiding van deze bestemmingsplanwijziging. De inwoners zijn niet zozeer tegen de komst van een nieuwe school, al zorgt de bouw van de woningen die de kosten voor de bouw van de school moeten dekken, wél voor opgetrokken wenkbrauwen bij inwoners van Hoogmade.

Plannen bekend voor Ghoybos 2.0

KAAG EN BRAASSEM – Vorige week maakte het college van burgemeester en wethouders plannen bekend om het Ghoybos op te knappen. Het huidige productiebos moet veranderen in een 'gevarieerd natuur- en recreatiebos'. Behalve meer soorten bomen en struiken, worden er in de toekomst ook allerlei activiteiten en bezienswaardigheden opgezet en georganiseerd in het Ghoybos.

In de zuidwesthoek van het Ghoybos is een pannenkoekenboerderij en in de noordwesthoek komt er een plek voor 'pluknatuur'. Aan de noordoosthoek moet een multifunctionele galerie en expositieruimte 'het Ghoyhuys' verschijnen. En recreatieondernemer Combat Zone Live wil dat de oudere jeugd lekker gaat lasergamen. Ook honden moeten lekker kunnen loslopen bij de entree van het Ghoybos, zo is de gedachtegang. En her en der moeten ook wat kunstwerken verschijnen. Natuurlijk mogen informatiepanelen over alle voorzieningen niet ontbreken.

Samen met het aanplanten van nieuwe bomen en struiken, worden oevers van waterkanten 'natuurvriendelijk ingericht'. Niet het hele bos moet vol komen te staan met groen; ook dienen er open plekken te blijven en de gedacht is, dat Schotse Hooglanders kunnen worden ingezet om te grazen. Een volwassen stier weegt 800 kilo en een koe 500 kilo, maar deze dieren zijn zelden agressief, zo laat Wikipedia weten.

Bezoekers van het bos kunnen gebruik maken van een kleine parkeerplaats bij de afslag vanaf de N446. Naast het huidige geasfalteerde bospad moeten er ook 'wandel- en struinroutes' door het Ghoybos komen. En als het kan ook nog stukken grasbermen, waarover ruiters met paarden kunnen galopperen. Met de inrichting van het bos wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de omwonenden: zij willen het liefst zo min mogelijk mensen in de buurt van hun woningen en zien het liefst, dat Ghoybosbezoekers via de entree en de pannenkoekenboerderij kunnen genieten van het bos. Een vervanging van het verdwenen tunneltje onder de N446 is nog niet gevonden, maar het gemeentebestuur laat weten de hierover gesprekken worden gevoerd met de Provincie Zuid-Holland, Leidse Ommelanden en de gemeenten Leiderdorp en Leiden. Gedacht wordt aan een langzame verkeersbrug over de N446, maar er is nog geen zicht op afspraken over wie dat gaat betalen.

Als er verder geen bezwaren binnenkomen over deze Ghoybosplannen, kan de eerste bomenkap al in het eerste kwartaal van 2017 beginnen. Daarna worden de recreatieve routes en voorzieningen aangelegd.


Joep Derksen

Woningen voor kassen

BILDERDAM – Het college van burgemeester en wethouders wil niet meewerken aan een principeverzoek om zes woningen te bouwen op het terrein naast Bilderdam 4. Maar als de kassen verdwijnen, mogen daar wel twee woningen komen. Toch is het nog niet zeker, dat die huizen er ook daadwerkelijk komen. Want hiervoor is een 'luchthavenindelingsbesluit' nodig en onduidelijk is of die ook daadwerkelijk afgegeven wordt.  

Kritiek op komst Ondernemersfonds

NOORDWIJK – Niet iedereen is blij met de komst van een Ondernemersfonds en een Economisch Ontwikkeling- en Innovatiefonds (EOIF). Dat bleek dinsdag 5 juli tijdens de commissievergadering. De politici waarschuwden er bij het EOIF voor, dat het niet zo moet zijn dat commerciële bedrijven subsidiegeld gaan aanvragen en een deel van die inkomsten in eigen zak gaan steken.

De vertegenwoordigers van de Noordwijkse Ondernemers Vereniging (NOV) bleken tijdens de vergadering ronduit voorstander te zijn van de komst van een Ondernemersfonds. Maar ondernemers die niet bij de NOV zijn aangesloten, bleken kritischer. 'We worden als ondernemers met z'n allen gedwongen om meer OZB te betalen, terwijl maar een klein deel er gebruik van maakt', zo liet een ondernemer weten.

Ook fractievoorzitter Theo Alkemade (CDA) was kritisch. 'We vinden een subsidie puur voor innovatie (EOIF) een vreemde. Er zijn genoeg regionale, provinciale en zelfs regelingen met banken om innovatie te ondersteunen.' Ook heeft het CDA grote moeite met het Ondernemersfonds. 'Ten eerste de manier waarop gepeild is. Het NOV vertegenwoordigd een klein deel van de Noordwijkse ondernemers en heeft specifieke aandachtsgebieden. De gemeente had zelf een inventarisatie moeten doen door een schrijven naar de ondernemers, in plaats van dit in een NOV advertentie te verpakken.' Ook is er een andere kant aan de belastingheffing voor de OZB: 'Zo als het er nu voorstaat worden bezitters van losstaande garages of inpandige garages met aparte WOZ waarde tevens hiervoor belast, naast de zware heffing met rioolaansluiting van dit jaar.'

Carry Cramer (PvdA/GroenLinks) laat echter weten, dat haar partij de coalitieafspraken aanhoudt; 'namelijk het faciliteren van het fonds voor de ondernemers via een OZB-verhoging voor de ondernemers. De OZB in Noordwijk is het laagste tarief van onze regio en de innovatie kan uit de 20% OZB-verhoging betaald worden. Het is juist bedoeld om een impuls te geven aan de Noordwijkse economie en het fonds werkt op deze wijze ook met het gelijkheidsbeginsel. De grootste bedrijven dragen de grootste lasten.' Fractievoorzitter Taetske Visser-Danser (Puur Noordwijk) laat niet het achterste van haar tong zien: 'We hebben de opmerkingen van de aanwezige meesprekers tot ons genomen. We zullen dit meenemen in het overleg in de fractie.'

Fractievoorzitter Koen van Asten (D66) laat weten, dat zijn partij voorstander is van een pilot (proefperiode, JD) van drie jaar. 'Het is belangrijk dat ondernemers en overheid gezamenlijk van onderaf de economie naar een hoger plan tillen. Dit gaat bijdragen aan de noodzakelijke economische vooruitgang van Noordwijk. De eigen bijdrage stimuleert ondernemers om elkaar op te zoeken en stimuleert daardoor samenwerking. Er was discussie over draagkracht onder de ondernemers, maar wij hebben begrepen dat de meeste en de grootste bedrijven voorstander zijn. In de regio zijn al verscheidene gemeenten die ook een ondernemersfonds hebben opgezet met succesvolle resultaten.'


Joep Derksen

Voorbereidingen SJC mogen van start gaan

NOORDWIJK – Voetbalvereniging SJC kan uitkijken naar de komst van een nieuwe sporthal, kantine, veldtribune en sponsorhome. Ook beschikt de club vanaf volgend jaar over 4,5 kunstgrasvelden en achttien kleedkamers voor de buitensport. Formeel moet dit besluit op donderdag 25 augustus worden genomen, maar nu al is bekend dat de raad hier een hamerslag op gaat geven. Wethouder Gerben van Duijn kreeg donderdag 7 juli toestemming om nu vast te beginnen met de voorbereidingen van de werkzaamheden.

De sporthal krijgt een omvang van 24 x 44 x 7 meter, inclusief vier kleedkamers en een tribune. Ook dient deze hal als locatie om Poppodium een eigen plek te geven. Ook krijgt SJC een 'multifunctionele' kantine; samen met de veldtribune en het sponsorhome gaat het hier om een oppervlakte van ruim duizend m2. Tegelijkertijd mag de club uitkijken naar de 4,5 voetbalvelden, die allemaal in kunstgras worden uitgevoerd. Één van die velden krijgt een wijkfunctie, zodat ook omwonenden er gebruik van kunnen maken. Ook is de vereniging blij met de achttien kleedkamers die toegezegd zijn. Dit alles gaat veel geld kosten, maar de politiek houdt de lippen stijf op elkaar waar het gaat om de vraag om hoeveel geld het gaat. Maar het bedrag zal ongetwijfeld in de miljoenen lopen.

Fractievoorzitter Theo Alkemade (CDA) is tevreden: Het voorliggende voorstel is een mooie oplossing om tegmoet te komen aan de wensen voor SJC, het Poppodium die al jaren in de wacht staat, de binnenhockey en voor het bewegingsonderwijs van de scholen.' Wel is volgens hem de verkeersontsluiting van de voetbalvereniging nog 'een punt van aandacht, omdat nu al het verkeer door de wijk Boechorst moet.' Zijn partij pleit voor een aansluiting aan de rotonde op de Berckelweg. Ook moeten omwonenden niet veel last krijgen van de buitengeluidsinstallatie, maar Alkemade vindt de plannen 'een mooie aanwinst voor Noordwijk'.

Fractievoorzitter Carry Cramer (PvdA/GroenLinks) vindt de huisvesting van SJC en PopPodium 'een duurzame beslissing en investering naar deze multifunctionele sportaccommodatie. Niet alleen voor twee organisaties maar ook voor deze locatie waarin de toekomst twee nieuwe wijken worden gerealiseerd.' Maar ook Cramer uit haar zorgen over 'een goede verkeersstroom met optimale parkeersituaties waar veiligheid voor iedereen gegarandeerd is'. Ze vindt het goed, dat er afspraken gemaakt zijn over de eigen bijdrage van SJC. Fractievoorzitter Koen van Asten (D66) deelt deze mening: 'We missen in het scenario de ontsluitingsweg naar SJC. Op dit moment wordt de Schiestraat overbelast met al het verkeer, terwijl er een goede ontsluiting kan worden gemaakt aan de Van Berckelweg. Op die manier wordt de wijk ontlast en zijn bezoekers sneller bij het sportterrein.'

Fractievoorzitter Taetske Visser-Danser (Puur Noordwijk) laat weten dat haar partij 'positief' staat tegenover de nieuwe huisvesting van SJC. 'Door de aanleg van kunstgrasvelden kan het gebruik van de velden aanmerkelijk worden uitgebreid. Het is daarmee bestendig om de aanwas van nieuwe leden uit de de ontwikkelingen Bronsgeest en Offem Zuid in de toekomst op te vangen .Daarnaast is de nieuw te bouwen sporthal een aanwinst voor de breedte sport en is het voor Poppodium prachtig dat zij daar na zoveel jaar een vast onderkomen in zullen gaan vinden.'


Joep Derksen

Kritiek op SJC plannen

NOORDWIJK – De VVD steunt de keuze om te investeren in nieuwe sportfaciliteiten van SJC. Toch heeft commissielid Robin van Maris kritische kanttekeningen. 'Laten we dit keer éérst eens goede tekeningen, bestek en randvoorwaarden stellen, zodat we niet gedurende het proces en achteraf constant weer in de Raad extra gelden moeten voteren. Dan is het totale gevraagde bedrag ook beter te verantwoorden, nu lijkt het wat uit de lucht gegrepen.'


Ook heeft Van Maris twijfels over de oplossing waar het geld vandaan moet komen: de NUON-reserves. 'Waarom (mis)bruiken we deze NUON-gelden? Er zijn nog andere zaken waar we allemaal nog miljoenen voor nodig hebben.' Ook het feit dat er in de toekomst bij SJC alleen nog op kunstgras gevoetbald kan worden, zorgt bij de VVD-er voor vraagtekens: 'Waarom zitten er geen gewone grasvelden bij?' Maar dat heeft te maken met het feit, dat er op kunstgras veel vaker gespeeld kan worden én de onderhoudskosten liggen lager.