Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 augustus 2018

Column

Schappelijk

Het volgende was dinsdag 14 augustus te lezen op de website van de Telegraaf: ,,De uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) in Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,8 procent afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Voornaamste oorzaak van de daling is het relatief zachte weer. Doordat minder gas nodig was voor verwarming, lag de CO2-uitstoot van huishoudens 6 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2017.'' Kortom: de opwarming van de aarde zorgt dus voor een lagere CO2-uitstoot.

Ondertussen blijkt Schiphol wel weer bij te dragen aan de CO2-uitstoot, aldus datzelfde artikel. Door extra vliegbewegingen nam de CO2-uitstoot van de luchtvaart met meer dan drie procent toe. Terwijl de vliegindustrie niet wordt meegenomen in de maatregelen om de komende tientallen jaren de CO2-uitstoot naar beneden te krijgen. Hieruit blijkt het failliet van dit resultaat van de vliegtuiglobby: door de vliegindustrie niet te bestraffen op hun uitstoot, gaat deze bedrijfstak onbekommerd door met het uitspuwen van CO2.

Daarnaast werden wij inwoners de afgelopen zomer overspoeld met mededelingen, dat we weer extra moeten betalen. Vanaf 2019 maar liefst 300 euro per jaar meer, omdat het btw-tarief van 6% naar 9% gaat. De waterschapsbelasting steeg vorig jaar al met 1,7% (en dat is 50% hoger dan het inflatiepercentage) en ook waar het gaat om het geld besparen met zonnepanelen schiet het niet echt op. In juli verbruikte mijn gezin 120 kwh aan elektriciteit, maar wekte tegelijkertijd maar liefst 294 kwh op. Hierdoor krijg ik 12,18 euro terug; net voldoende om zowel de variabele gas- en elektriciteitskosten te betalen, maar bij lange na niet genoeg om de vaste kosten voor gas en elektriciteit (27,42 euro) te compenseren. De vaste lasten zullen ook de komende jaren verder stijgen. Ondertussen gaan de regeringspartijen vrolijk verder om de magere regeling voor zonnepanelen nóg verder in te krimpen. Terwijl grootgebruikers van elektriciteit tegen minimale tarieven ongegeneerd energie kunnen slurpen.

Zo langzamerhand ben ik er wel klaar mee, waarde columnlezer. Het wordt tijd, dat ik een 200 meter hoge windmolen in mijn achtertuin zet (moet net kunnen, als ik het schuurtje weghaal). Dan heb ik mijn eigen energiebedrijf en kan ik de buurt ook van energie voorzien. Uiteraard tegen heel schappelijke prijzen.

Dwarsdrijver verovert biermarkt


,,Een (h)eerlijk biertje voor een (h)eerlijke prijs''

BOLLENSTREEK – Het begon als een 'aardigheidje', maar inmiddels is de Dwarsdrijver Premium Pilsener het snelst groeiende biermerk in deze regio. Het bier smaakt minstens net zo goed als de zogeheten 'A-merken', maar is beter voor de portemonnee. Daarom is het logisch, dat Dwarsdrijver al verkrijgbaar is op A-locaties, zoals Hemels en het Vierkant in Lisse en Kagerzoom in Teylingen.

De kracht achter het biermerk is een uitgekiende campagne. Dwarsdrijver kan namelijk niet alleen gekocht worden door winkels, horeca en supermarkten, maar ook door de consumenten zelf. Wie bijvoorbeeld een feestje organiseert, kan goede sier maken met de Dwarsdrijver mobiele biertap. Matthijs Guijt heeft dit al gedaan en hij is vol lof: ,,Ik had mijn diploma voor Fysiotherapeut gehaald en vierde dat met een feestje. Ik wilde een locatie, waarbij ik zelf de drank kon regelen en de mobiele biertap is hiervoor ideaal. Samen met twee vrienden probeerde ik Dwarsdrijver eerst uit bij Hemels. We vonden het een lekker fris biertje. Het werd vervolgens een succesvol feest; mede dankzij Dwarsdrijver.''

Scepcis

De man, die Dwarsdrijver introduceerde is Robin Schrijer van Groothandel Schrijer Horeca. Toen hij enkele jaren geleden begon met zijn groothandel, werden zijn activiteiten met enige scepsis begroet door zijn collega-concurrenten. Dat is nu wel veranderd, want Schrijer zit menig concurrent dwars met zijn enorm concurrerende prijzen. De ondernemer verklaart: ,,De Dwarsdrijver Premium Pilsener is heerlijk en staat bekend om haar prettige smaak, prijs en kwaliteit. In verhouding betaal je gemiddeld 60% minder dan voor een A-merk Pilsener.''

,,Een perfect biertje om naast ons huidige bieraanbod te voeren''

Ook Rugbyclub De Bassets in Sassenheim is overgestapt op Dwarsdrijver, nadat er een 'blindproef' evenement was georganiseerd tijdens Koningsdag. Rick Immerzeel licht toe: ,,Ik had tegen niemand gezegd, dat er een ander biertje was, dan ons regulier A-merk. Slechts een paar mensen vroegen me, of er wat anders was met het bier. Maar het smaakte iedereen prima. Met Schrijer gaan we aparte biertjes op de tap plaatsen. Ik denk niet, dat de Dwarsdrijver de Heineken gaat vervangen, maar de Dwarsdrijver is een perfect biertje om naast ons huidige bieraanbod te voeren.''

Doordrinkbiertje

John van den Wijngaard is eigenaar van Brasserie Hemels in Sassenheim en Lisse. Hij heeft Dwarsdrijver hartelijk verwelkomd: ,,Het is altijd leuk om iets anders te hebben dan alleen Grolsch en Heineken. Ik heb twee mensen, met verstand van bieren, gevraagd wat zij vonden van Dwarsdrijver. Zij waren er enthousiast over; het is een doordrinkbiertje, dat niet onder doet voor de grote merken. Bovendien kunnen we gebruik maken van mooie bolletjesglazen; het is allemaal goed verzorgd. Ook op evenementen, waar wij de catering verzorgen, maken we gebruik van de steigerhouten biertap van Dwarsdrijver. We zijn blij, dat we Dwarsdrijver in het assortiment hebben en gaan er volgend jaar zeker mee door.''

Rene Vergeer van Camping Kagerzoom besluit: ,,We hebben Dwarsdrijver Pilsener op de tap staan in de kantine. Tijdens de Harddraverij in Warmond ben ik er mee in aanraking gekomen. De gasten hebben het heel goed ontvangen. Dit is de tijd van speciaalbiertjes en de mensen vinden het niet alleen lekker; ook de nasmaak is goed. Het bier drinkt gemakkelijk weg en ook de dag er na voel je niet, dat je een biertje op hebt. Bovendien is het nog goedkoper ook; dit is een (h)eerlijk biertje voor een (h)eerlijke prijs.''

De speciaalbieren van Groothandel Schrijer Horeca zoals Blond, Bruin, Lentebok, Opbokken en Jelle's Craft zijn op meerdere locaties verkrijgbaar in de regio. En deze zijn ook te koop voor consumenten bij o.a. Drinxx en Plus van Dijk. Groothandel Schrijer Horeca heeft niet alleen Dwarsdrijver Pilsener op 20 Liter fust en 50 liter fust, maar kan ook tankbier (kelderbier) leveren. Voor meer informatie: Groothandel Schrijer Horeca, Vennestraat 4-A, 2161 LE Lisse, T: 0252 250 100, W: www.dwarsdrijverbier.nl.

Van begraafplaats tot buitenplaats


LEIDEN – Nicoline Zemering studeerde ooit af als kunsthistorica in Leiden; toen had ze niet kunnen vermoeden, dat ze jaren later hier weer terug zou keren als directeur van Begraafplaats Rhijnhof. Zij volgt hiermee Henk Kooreman op en het is dus de hoogste tijd om meer te weten te komen over Zemering en wat haar plannen zijn voor dit groene hart van Leiden.

Joep Derksen

Wie wel eens op de Laan te Rhijnhof is geweest, ervaart een weldadige stiltebeleving, maar achter de schermen wordt er iedere dag hard gewerkt. ,,Een begraafplaats is een druk bedrijf'', stelt Zemering. ,,Onze kerntaak is, dat we een uitstekende dienstverlening verzorgen richting de nabestaanden. Maar soms ook naar de mensen die binnenkort komen te overlijden. Steeds meer mensen regelen namelijk hun eigen uitvaart en gaan hiervoor ook hun eigen graf uitzoeken. Als leidinggevende is het heel fijn hier te werken; iedereen binnen deze organisatie zet alles opzij om er voor te zorgen, dat de uitvaart perfect geregeld is. De mensen die hier werken, hebben meer empathie dan de gemiddelde medemens.''

Ze neemt de journalist mee voor een rondleiding. En al gauw blijkt, dat Rhijnhof veel meer is, dan alleen maar een uitvaartlocatie, waar graven liggen en urnen geplaatst kunnen worden. Het hele terrein is een ware oase van rust, waar naar hartenlust gewandeld en gerecreëerd kan worden. Zo is hier een bomenroute, waar je kunt genieten van de natuur om je heen. De kunstliefhebbers komen ook aan hun trekken, want Rhijnhof heeft veel zorg besteedt aan de architectuur en kunst. Zo vindt hier ieder jaar op 21 juni een zomerconcert plaats. Wie even wil bijkomen van een heerlijke wandeling, kan binnenlopen in het prachtige Theehuis Veldheim, waar je kunt genieten van een drankje of hapje. Dat theehuis is overigens ook voor passerende fietsers of automobilisten, die even iets willen nuttigen.

Zemering, die eerder al directeur van begraafplaats en crematorium Laurentius in Rotterdam was en diverse begraafplaatsen adviseerde over allerlei aspecten van de bedrijfsvoering, geniet van Rhijnhof: ,,Ik ben verknocht geraakt aan begraafplaatsen. Nu vallen dingen op hun plek. Toen ik als kind kerken ging bezoeken met mijn ouders, ging ik altijd de begraafplaatsen op; ik keek naar de namen, het triggerde de fantasie. Begrafenissen zijn een stenen archief van de gemeenschap.'' Bij Zemering staat duurzaamheid hoog in het vaandel; ze is erg blij dat er binnenkort zonnepanelen worden aangelegd en ook zijn er plannen om voor het parkonderhoud over te gaan op elektrische machines.

Ze wijst aan: ,,We hebben hier de mooiste urnenwand van Nederland, maar as kan ook op verschillende manieren verstrooid worden. Bijvoorbeeld op individuele asverstrooiingsplekjes of in een kelder. We zijn aan het kijken, of we in een bosrijk stuk mooie sierurnen kunnen plaatsen.'' Daarnaast vindt Zemering het belangrijk om mensen altijd goed te informeren, wat de opties zijn voor zowel begraven als cremeren. ,,Ook waar het gaat om een eigen plek voor graf of urn hebben mensen echt wat te kiezen. Of het nu gaat om een deel van het terrein waar de tuin van het oude landhuis lag, een wat strakker ingedeeld gebied of een terrein dat door Mien Ruys is ingericht. Onze nieuwste uitbreiding, Veldheim heeft ook veel charme.'' Er is voor elk wat wils: ,,We hebben dure graven, maar ook budgetgraven. Bovendien gaan we 'all inclusive particuliere familiegraven' beschikbaar stellen. Dan nemen wij namelijk de grafverzorging over in de jaren na de uitvaart.''

Meer informatie:
Begraafplaats Rhijnhof
Laan te Rhijnhof 49
Leiden
T: 071 532 060

Vijf jaar vechten voor gerechtigheid


Kamphuis & Rijsdam Advocaten

In 2013 hadden Roelien Kamphuis en Linda Rijsdam een droom; ze wilden een advocatenkantoor opzetten, waarbij de mensen die hun hulp nodig hebben, zich niet eerst door allerlei telefonistes of receptionistes hoeven heen te werken. Kortom; een advocatenkantoor zonder hoogdravend gedoe, maar een plek waar iedereen zijn verhaal kwijt kan. En waarbij Rijsdam en Kamphuis verder gaan dan alleen de juridische ondersteuning. ,,We fungeren ook als de spreekwoordelijke hand op een schouder. We voelen ons af en toe een maatschappelijk werker, want we nemen de tijd voor de mensen.''

Vijf jaar later viert het advocatenkantoor haar eerste jubileum. Het waren vijf drukke jaren, want heel veel mensen bleken de manier van werken van Kamphuis en Rijsdam bijzonder te waarderen. Iedere woensdag- en donderdagmiddag kunnen mensen er terecht tijdens het gratis inloopspreekuur. Dan kun je bij de advocaten jouw verhaal kwijt en bepalen zij, of en hoe ze jou kunnen helpen. Dan gaat het om zaken als strafrecht, huurrecht, bestuursrecht of persoon- en familierecht.
,,Als werknemers of werkgevers problemen hebben met elkaar, dan zijn wij er om ondersteuning te bieden. En mogelijk de stap naar de kantonrechter te maken. Ook waar het gaat om echtscheiding, alimentatie of een omgangsregeling kun je bij ons terecht.'' Wie in aanraking is gekomen met de politie, kan veelal ook rekenen op de steun van Rijsdam en Kamphuis.
Enthousiast
Hoe gaan de advocaten te werk? Na een eerste gratis gesprek van een half uur, is duidelijk wat er moet gebeuren. ,,We proberen zo eenvoudig mogelijk uit te leggen hoe de procedures werken en gebruiken daarbij geen moeilijke juridische termen. We werken veel op basis van gefinancierde rechtsbijstand, waarbij je de eigen bijdrage vaak van de gemeente kunt terugkrijgen.'' Enthousiast vervolgen ze: ,,Het geeft zo'n voldoening, als je iemand hebt kunnen helpen! 'Yes!', denk je dan. Dat is ook, waarom we advocaten zijn geworden; om wat voor mensen te kunnen betekenen.''
Zowel het juridisch loket, als het politiebureau zijn dichtbij het kantoor, dat aan de Lammermarkt 206 staat. ,,Het komt regelmatig voor dat we een uur nadat iemand voor het eerst binnen komt, al een kort geding gaan voorbereiden.'' Tijdens kantooruren kunnen mensen zonder afspraak binnenlopen voor advies. Op de website kan men ook vrijblijvend een vraag te stellen. Binnen twee werkdagen volgt een antwoord.
Voor meer informatie: Kamphuis & Rijsdam Advocaten, Lammermarkt 206, 2312 CW Leiden, T: 071 362 7507, W: www.kamphuisrijsdam.nl.

CDA roert zich


[OUD ADE] Gemeenteraadslid Thijs Mooren (CDA) roept het college van burgemeester en wethouders ter verantwoording over de plotselinge afsluiting van de Lange Brug. Zo wil hij weten, wanneer deze brug voor het laatst geïnspecteerd is voor groot onderhoud.

Ook vraagt het CDA zich af, of de Lange Brug voorafgaand aan de afsluiting van de N445 en de omleidingsroute, die door Oud Ade liep, gecontroleerd is. En of de huidige situatie van de Lang Brug veroorzaakt is door de extra belasting vanwege de grotere hoeveelheid verkeer. Daarnaast wil Mooren weten, of er nog meer bruggen zijn, die in slechte onderhoudsstaat zijn. Het college heeft zes weken de tijd om te reageren.

Fractievoorzitter Marcel Doze (CDA) keert zich tegen de protesten van actiegroepen uit Aalsmeer, Kudelstaart en Hoofddorp. Het comité Hinderbeperking Aalsmeer Kudelstaart en de actiegroep Hoofddorp-Zuid tegen Geluid willen namelijk, dat Schiphol stopt met een experiment om opstijgende vliegtuigen met een ruimere bocht om Leimuiden te laten vliegen. Dit zou zorgen voor meer overlast in de andere drie dorpen. Doze laat weten, het hier niet mee eens te zijn: ,,Het microklimaat project Leimuiden herstelt de situatie naar vóór 2009 en is niet meer dan logisch en rechtvaardig. Overlast in andere gebieden, hoe vervelend ook, is eerder gevolg van enorme groei van Schiphol dan verleggen van één route.''

Gele en rode kaarten


[KAAG EN BRAASSEM] De gemeente draait de duimschroeven aan, waar het gaat om het aanbieden van het restafval. In 2017 tipte wethouder Yvonne Peters de inwoners nog over het ophalen van het restafval: ,,Je kunt ook afspraken maken met de buren, dat je gezamenlijk één afvalbak per keer gebruikt.''

Het is een vorm van nabuurschap, die steeds populairder blijkt te worden. En dan kan het zijn, dat een 140 liter bak niet helemaal dicht kan. Deze situatie blijkt nu een groot probleem te zijn. Want plotseling krijgt de ene na de andere inwoner een gele kaart op zijn/haar afvalcontainer gedrukt. De reden, volgens de gemeente: ,,Uw minicontainer voor restafval zat dan té vol, waardoor het deksel niet dicht ging.'' Iedere aan de weg gezette minicontainer moet namelijk helemaal gesloten zijn. Mensen met extra afval moeten die zak maar twee weken langer houden, om het de volgende keer nog een keer te proberen.

Vuilniszakken met restafval mogen ook niet bovenop de minicontainers gelegd worden, want de medewerkers van Cyclus mogen deze ,,om arbo-technische redenen'' niet meenemen. Cyclus houdt precies bij, wie een gele kaart heeft gekregen. Wie vanaf 27 augustus het voor een tweede keer waagt, om teveel afval aan te bieden, krijgt een rode kaart. Dan wordt de minicontainer wel geleegd, maar het teveel aangeboden restafval wordt teruggestopt in de minicontainer. Dat terugstoppen van het restafval mag wel om arbo-technische redenen. ,,Op deze manier houden we onze gemeente schoon, heel en veilig'', aldus een gemeentelijke mededeling.

De inwoners zelf zijn niet blij met deze maatregelen, zo blijkt op de sociale media. Angelique van der Meer geeft aan: ,,Een beetje lullig, deze manier van doen, aangezien iedereen bij een ander wat in zijn bak kan gooien. Zorg je zelf, dat die bak niet te vol zit, zorgt een ander er wel voor. Maar krijg jij de schuld.'' En Ivonne Montanus vindt: ,,Doen jullie (de gemeente, red.) dan ook een kaart in de bus bij diegene die jouw container vol dumpt?! Of ik moet bij mijn container gaan wachten totdat hij geleegd wordt. Het wordt steeds gekker!''

Nica Niesing stelt: ,,Het afvalverhaal begint op een slechte soap te lijken. Overal in de gemeente zijn afvalproblemen en de containergebruiker krijgt de schuld. Goed bezig gemeente! Voor zover ik weet werkte het oude systeem wel, het nieuwe systeem kost alleen maar belastinggeld.'' Jan-Jasper van der Linde constateert: ,,Eerst wordt in de propaganda opgeroepen om je zakken in de containers van je buren bij te gooien en nu piepen over te volle containers. Stop nu eens met die diftar onzin. Iedereen weet dat het kansloos is en alles bewijst dat het mislukt is.''

Verdienen aan windmolens en zonnepanelen


Kilometers aan zonnepanelen op daken van bedrijven en huizen, zodat er geen gas meer nodig is. Windmolens plaatsen in Nieuwkoop, waarbij de inwoners zelf eigenaar zijn van die windmolens en de opbrengst van deze energieopwekkers ook naar de Nieuwkopers zelf gaat. Jan Dirven, voorzitter van de Gebiedscoöperatie Nieuwkoop, heeft samen met andere initiatiefnemers een droom. En de komende jaren gaat de Gebiedscoöperatie er alles aan doen, om die droom werkelijkheid te laten worden.

Joep Derksen

'We' moeten allemaal van het gas af. In Groningen rommelt het namelijk al tientallen jaren lang. Waar tegen critici van Schiphol wordt gezegd, 'dat je niet onder de rook van Schiphol moet gaan wonen', worden alle Groningers beschouwd als willoze slachtoffers van het gasbeleid. En heeft de regering besloten, om af te stappen van al het gas, hierbij de mogelijkheid verwerpend om bijvoorbeeld gas te importeren. De vorige energietransitie – van steenkool naar aardgas – zorgde voor diepe armoe voor 75 duizend gezinnen, waar de broodwinner werkzaam was in de steenkoolindustrie. En daar betrof het 'alleen' nog maar een stukje Limburg. Nu wordt in heel Nederland het gas – de meest betrouwbare energiebron – overboord gegooid. Is dat wel verstandig?

Dirven vindt van wel. ,,Het uitgangspunt is, dat wij naar fossielvrij moeten, omdat we de leefbaarheid op deze aarde onmogelijk maken. Als we morgen geen CO2 meer produceren duurt het 50 jaar voordat het effect verminderd is.'' Maar CO2 wordt toch volop uitgespuwd door vulkanen? ,,We kunnen alleen wat doen aan de CO2-productie, die door de mens veroorzaakt wordt.''

Zonnepanelen

Wat Dirven betreft, begint de overgang naar volledig klimaatvriendelijke energieopwekking in Nieuwkoop. En zijn Gebiedscoöperatie is al bezig met het opzetten van de eerste projecten. Dizzy Soederhuizen van het bedrijf Omefa is bereid om 200 zonnepanelen op het dak van zijn bedrijf te plaatsen, die inwoners kunnen kopen. Op die manier wek je toch op een duurzame manier energie op, zonder dat je jouw eigen dak vol hoeft te leggen met die panelen. Dit heet de 'postcoderoos'; wie hier meer over wil weten, kan een email sturen naar: info@gebiedscooporatienieuwkooop.nl.

Ook moeten er de komende jaren windmolens komen in Nieuwkoop. De Gebiedscoöperatie wil er voor zorgen, dat multinationals niet het alleenrecht krijgen op die windmolens, maar dat de inwoners er zelf baat bij hebben. ,,We willen dus geen grote investeerders vanuit China, maar dat inwoners en bedrijven in het Groene Hart mede-aandeelhouder kunnen zijn van windmolens en andere energieopwekkers.'' En wie zelf verdient aan een windmolen, vindt het uitzicht op die windmolen ook een stuk minder erg, zo weet Dirven.

Uiteindelijk moet de Gebiedscoöperatie Nieuwkoop hét aanspreekpunt worden voor alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Of het nu gaat om de inrichting van de polders, het plassengebied of de verduurzaming van het bollen- en tuinbouwlandschap. ,,Je kunt makkelijker windmolens zetten in Noorden, waar kassengebieden zijn, dan midden op de Nieuwkoopse Plassen.''

15.000 euro aan dwangsommen


[LEIMUIDEN] Een ondernemer aan de Willem van der Veldenweg 71 moet 15.000 euro aan dwangsommen betalen aan de gemeente Kaag en Braassem. Hij had hier bezwaar tegen gemaakt, maar dat bezwaar is ongegrond verklaard door de commissie voor de bezwaarschriften.

Volgens de gemeente heeft de ondernemer zonder vergunningen bedrijfsactiviteiten uitgevoerd. Daarom moet hij het bedrag betalen voor allerlei aan- en bijbouw, die hij in de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. In eerste instantie zou de ondernemer ook nog 5.000 euro moeten betalen voor ,,het strijdig gebruik van de voor agrarisch bestemde gronden''. Maar omdat de bestemming van de grond is gewijzigd, heeft de gemeente dit bedrag van 5.000 euro laten vervallen.

Aanpak vrijhavenbeleid


[KAAG EN BRAASSEM] Het is afgelopen met het overal maar gratis aanleggen van allerlei bootjes. Het gemeentebestuur wil af van het 'vrijhavenbeleid', dat er tot nu toe heerst. Het college van burgemeester en wethouders gaat nieuwe regels opstellen, zodat illegaal afgemeerde vaartuigen aangepakt kunnen worden.

Op dit moment bepaalt de Schepenverordening, dat er vrijheid tot afmeren is. Op sommige plekken kan dat voor een beperkte tijd, maar er vindt geen registratie plaats en er is slechts beperkt toezicht. Dit gaat ten koste van de exploitatie van commerciële havens, want veel booteigenaren kiezen er voor om niet die duurdere haventarieven te moeten betalen.

Het huidige beleid faalt, zo vindt de gemeente zelf. Hier worden enkele voorbeelden voor aangedragen: ,,De Koppoellaan: veel illegaal afgemeerde vaartuigen, regelmatig meldingen, maar lastig te handhaven. De Leidse Vaart: regelmatig illegaal afgemeerde vaartuigen. Actie duurt lang. De Drecht: ligt in het vaarseizoen van Leimuiden tot aan Oude Wetering vol met afgemeerde vaartuigen. Vaste ligplaatsen worden verhuurd, terwijl alle gebieden vallen onder het aanwijzingsbesluit van de Schepenverordening.''

De gemeente wil toe naar een situaties, waarbij de openbare kade beschikbaar is voor passanten, agrariërs samenwerken met gemeente en vaartuigen identificeerbaar zijn met behulp van een vaarbelasting. Voor de Koppoellaan wil de gemeente samenwerken met de Hengelaarsbond en ondernemers en voor het verbeteren van de situatie op de Drecht wil de gemeente de agrariërs en ondernemers erbij betrekken. Het gemeentebestuur is ook van plan om het water en de kade aan het Noordeinde te verkopen aan De Rijk.

Boete voor inbrekerswerktuigen


[KAAG EN BRAASSEM] Een man met inbrekersbedoelingen krijgt een boete van 2.500 euro opgelegd van het gemeentebestuur. Tijdens een verkeerscontrole op 13 juli bleek uit het politiesysteem, dat hij al meerdere vermogensdelicten op zijn naam had staan. En dus moest de man de tas in zijn auto openen. Daarin bleken verschillende inbrekerswerktuigen te zitten. Dat is volgens het gemeentebestuur voldoende om de man een last onder dwangsom van 2.500 euro op te leggen. In de overtuiging, dat deze man de werktuigen bij zich had voor het uitvoeren van plannen voor een inbraak. De man zelf ontkent, dat die inbrekerswerktuigen van hem zijn.

College positief over bouwplannen


[ROELOFARENDSVEEN] De eigenaar van het perceel op de hoek Essenweg 1a / Wilgenstraat 22 loopt al enkele jaren rond met plannen voor de bouw van enkele trekkershutten. Maar nu heeft hij ook daadwerkelijk een vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente Kaag en Braassem. Het college van burgemeester en wethouders neemt een positieve grondhouding in op deze plannen.

De initiatiefnemer wil op zijn terrein drie trekkershutten realiseren, van zo'n 15 vierkante meter per stuk. Maar ook moeten er vier bunkerstudio’s (verblijfsrecreatieve onderkomens van circa 15 vierkante meter per stuk), drie poldercabins (verblijfsrecreatieve) onderkomens van ongeveer 12 vierkante meter per stuk) en een beheerderswoning komen. Die beheerderswoning, mét een bouwlaag, van circa 135 vierkante meter, komt op het voormalige reinwaterbassin, ook wel bunker genoemd.

Volgens de gemeente passen deze plannen in het stimuleren en faciliteren van de recreatieve (overnachtings)mogelijkheden. De aanvrager heeft al overleg gevoerd met de omwonenden, zo valt uit een ambtelijk stuk op te maken. In de bunker komt ook een opslagruimte, een loungeruimte en een ruimte voor sanitair. Het voormalige pompstation in de bunker wordt voorzien van een keuken. Daar kunnen ook workshops gegeven worden.

Column


Dubbelklepper

In deze weken van politiek reces kun je natuurlijk achterover gaan zitten en helemaal niets doen, waarde columnlezer. Of je organiseert samen met anderen een leuk evenement, waarbij cultuur en natuur met elkaar gecombineerd worden. Zoals Kunst in 't Overbosch, dat in het weekend van 18 en 19 augustus van 10:00 tot 17:00 uur in Voorhout plaats vindt. Waarbij tientallen kunstenaars 'live' nieuwe kunstwerken maken en het publiek gratis toegang heeft tot dit bos op de hoek van de Leidsevaart en de Rijnsburgerweg. En op die zondag, tussen 11:00 uur en 14:30 uur, is er Kunst voor Kids, voor kinderen tussen 5 en 12 jaar. Zij kunnen daar (ook gratis) hun eigen kunstwerkjes maken, onder begeleiding van vrijwilligers. De ouders kunnen in de tussentijd lekker door het bos lopen om daar te genieten van de natuur en de kunstenaars.

Om zo'n evenement onder de aandacht te brengen, heeft de organisatie bedacht om huis aan huis flyers rond te brengen. En iedereen kreeg een aantal wijken onder zijn/haar hoede. Dus ging ik als vrijwilliger 777 flyers in 777 brievenbussen stoppen. Er ging een wereld voor mij open. Als eerste moet je goed opletten, dat je zo'n promotiefolder niet stopt in brievenbussen waar een nee/nee of nee/ja sticker op staat. Soms moet je dan naar een huis met een lange oprijlaan waarbij de voordeur niet in zicht is en als je er dan aankomt, weet je door zo'n sticker dat die wandeling naar het huis vergeefs was.

En ik wil graag spreken met de persoon die ooit heeft bedacht om vitrage strak achter de voordeur te hangen, waardoor die flyer weer naar buiten geduwd wordt. Er zijn ook allerlei soorten brievenbussen; van openstaande gleuven tot aan ontzettend onhandige kleppers. Tijdens de flyerrondbrengwandeling heb ik voor mezelf een top-5 opgesteld van de meest gebruikersonvriendelijke brievenbussen.

  1. Verticale brievenbussen: erg fijn als je een pak folders in de ene hand hebt en dan met je andere hand een klep moet open doen en tegelijkertijd de folder naar binnen moet duwen
  1. Brievenbussen die 20 centimeter boven de grond bevestigd zijn: altijd plezierig om zo diep te moeten buigen
  1. Dubbelkleppers, met daar tussenin een borstel: Eerst moet je die folder door die borstel heen duwen en daarna nog door de achterklep, om te voorkomen dat je dat ding vervolgens weer moet oprapen
  1. Brievenbusgebouwtjes, in één kleur, zodat je vijf minuten bezig bent om te achterhalen waar de klep zit
  1. Vingerbijters: Die keistrak zittende kleppen, die je met de grootst mogelijke moeite naar binnen moet drukken om te proberen er een folder in te stoppen. En je beloond wordt met een terugvallende klep die dan je vingerkootjes er af probeert te bijten

Beste postbodes en bezorgers; de volgende keer bekijk ik jullie met heel andere ogen, wanneer jullie de post komen brengen!

DOR voor opkopers


[KAAG EN BRAASSEM] De gemeente werkt mee aan een 'Digitaal Opkopers Register' (DOR). Inkopers, die een bedrag betalen voor aangeboden goederen, moeten die spullen aanmelden bij het DOR. Dan kan de politie bekijken of hier sprake is van gestolen artikelen. Alle opkopers, met uitzondering van opkopers van tweedehands Nederlands gekentekende voertuigen en gekentekende tweewielers, zijn voortaan verplicht om te werken met het DOR.

Dankzij dit register kunnen gestolen goederen door woninginbraken, overvallen, straatroof en winkeldiefstallen eerder achterhaald worden. Omdat het DOR is gekoppeld aan de website stopheling.nl, zijn er al duizenden spullen bij de rechtmatige eigenaar teruggekomen. Vorig jaar werden 7.205 helinggevallen opgespoord via de DOR en in het eerste kwartaal van 2018 waren dat er al 1.776. Opkopers, die zich bij het DOR registreren, lopen niet het gevaar dat zij aansprakelijk worden gesteld voor helingpraktijken. Ook lopen zij weinig tot geen financieel risico, omdat het door hun betaalde bedrag wordt teruggehaald op de verkoper. De opkoper kan hiervoor gebruik maken van de zogeheten 'SODA-regeling'. De gemeente is van plan om extra controles uit te voeren bij opkopers die niet willen meewerken aan het DOR.

Dyckhof kan toch doorgaan


[RIJPWETERING] Begin mei liet het college van burgemeester en wethouders nog weten, dat het woningbouwplan 'Dyckhof' aan de Zuidweg 33 niet door kan gaan. In verband met regionale woningbouwafspraken zou Kaag en Braassem aan haar limiet zitten. Maar nu krijgt dat plan voor elf woningen toch het groene licht.

Wethouder Yvonne Peters (VVD) liet enkele maanden geleden nog weten: ,,We hebben geen vrije ruimte. We kunnen niet meewerken aan plannen hoe goed of leuk ze allemaal zijn. We willen niet andere gemeenten voor het blok zetten.'' Volgens de gemeente is er nu ,,meer duidelijkheid gekomen over de regionale woningbouwafspraken''. Dertig procent van de woningen krijgen een 'sociale' prijs. Omwonenden en belanghebbenden hebben nog enkele weken de tijd om een zienswijze in te dienen.

Nu geeft het college aan: ,,Na overleg blijkt er voor plannen die voldoende kwaliteit betreffen een mogelijkheid te bestaan om door te gaan. Plannen tot en met elf woningen hoeven in het kader van de ladder van duurzame verstedelijking niet regionaal te worden afgestemd: dat is regionaal besproken (afgestemd). Voor het plan Dyckhof is gekeken of het sociale component voldoende wordt opgenomen in het plan. Dat is het geval. Ook is het plan stedenbouwkundig aanvaardbaar. In dat kader is het college van mening dat er voor het plan Dyckhof voldoende draagvlak is om ter inzage te gaan en voor te leggen aan vooroverlegpartners waaronder de Provincie voordat het wordt voorgelegd aan de raad van vaststelling.''

Gedwongen verhuizing


[RIJPWETERING] Het college van burgemeester en wethouders legt een dwangsom van 2.500 euro op aan de eigenaar van een zomerhuis op Poeldijk 8b. Volgens de gemeente wordt dat zomerhuis namelijk permanent bewoond. Deze actie wordt genomen, nadat in maart van dit jaar (opnieuw) een handhavingsverzoek binnenkwam bij de gemeente. De bewoners krijgen nog tot midden oktober van dit jaar de tijd om andere huisvesting te vinden.

Geen gemeentegeld naar Veense Hout


[ROELOFARENDSVEEN] Het gemeentebestuur wil slechts ,,een beperkt budget'' investeren in Het Veense Hout. Waar het gaat om een structurele bijdrage van de gemeente; daar kan de Stichting Het Veense Hout naar fluiten.

De stichting Het Veense Hout heeft een (business)plan aangeleverd aan de gemeente voor het realiseren van een park in Roelofarendsveen. Maar het gemeentebestuur vindt: ,,Het huidige (business)plan van de stichting Het Veense Hout lijkt om diverse redenen niet haalbaar. Om een succesvolle uitvoering te bereiken is een nader uitgewerkt (business)plan noodzakelijk. De gemeente denkt graag mee met de stichting over alternatieve mogelijkheden en locaties.''

Het plangebied bestaat uit vier delen. 'Tuincentrum’ is en blijft de Veense Bukker en hoort niet bij het park. ‘Pluk & Streel’ is het omheinde gedeelte waar fruitbomen staan, met volkstuinelementen, waar dieren als kippen, biggen, schapen en geiten rondlopen. Op een braakliggend terrein moet 'Recreatie & Educatie' komen en een 'Bloemenzee' moet verschijnen op een stuk grond, dat volgens de gemeente nu ,,verwaarloosd is met een kapotte kas er op''. Maar de bestemming van het hele plangebied is agrarisch – glastuinbouw. Het opzetten van een park valt niet onder die bestemming. De 'Bloemenzee' lijkt volgens de gemeente helemaal geen kans te maken. ,,Dat gebied valt binnen de contour voor duurzame glastuinbouwgebieden. De kans dat de provincie Zuid-Holland meewerkt aan een bestemmingswijziging is nihil.

De Stichting Het Veense Hout wil dat de gemeente Kaag en Braassem de gronden voor 'Recreatie & Educatie' en de 'Bloemenzee' aankoopt en tegelijkertijd zorgt voor wandelpaden. Ook wil de stichting, dat de gemeente structureel bijdraagt aan het onderhoud van het park. Het college vindt: ,,Daarmee verschuift het eigenaarschap van het project Veense Hout voor een groot gedeelte van de stichting Het Veense Hout naar de gemeente. Dit staat haaks op de regisserende rol die de gemeente Kaag en Braassem wil innemen.'' Een vergelijking wordt gemaakt met de natuurbelevingstuin de Bult, waarbij de initiatiefnemers zich voor onbepaalde tijd hebben gecommitteerd aan het beheer van de natuurbelevingstuin. Daar zijn geen beheerkosten voor de gemeente mee gemoeid. De gemeente wil verder meedenken met de Stichting Het Veense Hout over de mogelijkheden om alsnog een park te realiseren.

Namens het bestuur Veense Hout laat Coby de Koning weten: ,,Het standpunt van de gemeente ten
aanzien van het parkplan heeft het enthousiasme van de mensen van het Veense Hout flink getemperd. Bij het zoeken van de juiste locatie zijn we meerdere keren op het verkeerde been
gezet, door de ambtenaren en door de politiek. SVKB kwam zelf met met de locatie Floraweg/Bukker. We hebben een jaar lang gewerkt aan het parkplan op die locatie, waarvan nu gezegd wordt, dat de bestemmingswijziging niet haalbaar is. Ons doel is en blijft een dorpspark met
bomen, wandelpaden, kinderboerderijtje, vijver, speelgelegenheid, theehuisje. Het park moet lopend of fietsend te bereiken zijn voor onder meer senioren en ouders met kinderen.''

Ze vervolgt: ,,De gemeente kan zich wel als regisseur opstellen, maar mag zich niet aan haar verantwoordelijkheden onttrekken. Vanuit de gemeente is kwistig met complimenten gestrooid voor het initiatief van het Veense Hout, omdat iedereen inzag dat er een groot tekort aan openbaar groen is in de woonwijken. Tot zover prima. Maar diezelfde gemeente wil niet investeren in de aankoop van grond. Sterker nog, men wil ons voor de aanleg van het park afschepen met een eenmalig bedrag van € 37.000,-, net genoeg om een hek en toegangspoort te plaatsen.
De vergelijking wordt gemaakt met De Bult. Echter de gronden van De Bult waren al in eigendom van de gemeente, die er verder niets mee kon vanwege de HSL en de Rijksweg. Voor het park in de Veen moet toch echt meer geld worden uitgetrokken door bijvoorbeeld een stukje Braassemerland – 1 tot 2 hectare - onbebouwd te laten en te bestemmen voor het park. En ja, dat is een grote investering, maar noodzakelijk voor de gezondheid en het welzijn van vele inwoners.''

Hoveniersbedrijf is welkom


[WOUBRUGGE] De plannen voor de komst van een hoveniersbedrijf aan de Oudendijkseweg 10 worden positief beoordeeld door het college van burgemeester en wethouders. De initiatiefnemer en eigenaar van het perceel wil op deze locatie een hoveniersbedrijf te starten. Eerder werden al de kassen verwijderd, nu is het plan om de huidige schuur te vervangen door een ,,nieuwe loods met een agrarisch karakter''. Daarnaast zal de bestaande bedrijfswoning worden opgeknapt en opnieuw in gebruik genomen worden als bedrijfswoning. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig, omdat deze ontwikkeling niet past binnen de regels van het huidige bestemmingsplan. Niemand heeft hiertegen een zienswijze ingediend en het is nu aan de gemeenteraad om dit initiatief goed te keuren.

Kleijwegen mag veerstoepen vervangen


[KAAGEILAND] De gemeente heeft geen aanbesteding uitgevoerd, om de veerstoepen bij Kaageiland aan te pakken. De firma Kleijwegen is, na enkele gesprekken met ambtenaren, de gelukkige winnaar van deze aanbesteding. Voor maximaal 300.000 euro, moet dit bedrijf er voor zorgen, dat de veerstoepen nog minimaal tien jaar gebruikt kunnen worden. De onderhandelingen over de definitieve kosten van de firma Kleijwegen moeten nog plaatsvinden.

Nieuwe haakarm-vrachtwagens


[KAAG EN BRAASSEM] De medewerkers van de gemeentelijke buitendienst krijgen twee splinternieuwe haakarm-vrachtwagens tot hun beschikking. De huidige twee DAF-vrachtwagens zijn tien jaar oud en worden vervangen voor nieuwe exemplaren. De kosten voor die twee nieuwe trucks zijn 369.500 euro en het bedrijf Hiab Benelux mag deze leveren.

Samenwerking met ondernemers


Voor aanpak zwartliggers

[RIJPWETERING] Zogeheten 'zwartliggende' pleziervaartuigen aan de Koppoellaan worden aangepakt door de gemeente. Aan de Koppoellaan liggen namelijk vaartuigen afgemeerd met, maar ook zónder ontheffing. De indeling van de openbare kade is niet duidelijk voor passanten. Deze passanten worden verdrongen door “zwartliggende” vaartuigen.

Volgens de gemeente wordt de handhaving bemoeilijkt door het ontbreken van actuele bebording. Maar het moet duidelijk zijn, waar passanten mogen liggen en die ruimte moet vrij blijven van “zwartliggende” vaartuigen. Daarom krijgen ondernemers ,,met affiniteit tot de watersport'' de kans om kades te gaan exploiteren. Het doel van de nieuwe kade-indeling is het vrijmaken van een deel ervan voor passanten en voor personen die één nacht willen blijven. Deze indeling is gemaakt in overleg met de ondernemers (Jachthaven De Koppoel en restaurant De Vergulde Vos).

Aan de Koppoellaan is sprake van een gemeentelijke openbare kade en van water dat van een particuliere partij is, de Hengelaarsbond. Buiten de kade is een steiger gebouwd in het water. De gemeente gaat onderzoeken, of deze steiger verwijderd kan worden, omdat die steiger in strijd is met de gedachte voor de nieuwe kade-indeling. Ook komen er nieuwe gebodsborden. Jachthaven De Koppoel wil een beheerrol op zich nemen, maar hierbij is wel een intensiever toezicht en handhaving gewenst. Van de verleende twaalf ontheffingen voor het afmeerverbod langs de Koppoellaan worden zeven ontheffingen ingetrokken. De gemeente gaat nog kijken of de huidige twee verleende bedrijfsontheffingen gehandhaafd blijven.

Zoektocht huisvesting arbeidsmigranten


[KAAG EN BRAASSEM] De gemeenteraadsleden moeten zich binnenkort buigen over de vraag, waar arbeidsmigranten gehuisvest kunnen worden. Onlangs werd een ambtelijk rapport openbaar gemaakt, waaruit valt op te maken, in welke richting het gemeentebestuur denkt.

Zo mag er geen 'concentratie' ontstaan, dus is het volgens het gemeentebestuur ,,onwenselijk om meerdere panden in een straat of gebied aan te wijzen voor huisvesting van arbeidsmigranten. De balans tussen verschillende belangen zoals leefbaarheid, concentratie en parkeergelegenheid is leidend. Een woonkern moet een goed en gezond woon- en leefklimaat voor iedereen hebben. Huisvesting op kleine schaal is mogelijk binnen woonkernen, mits omwonenden en het algemeen belang niet onevenredig gehinderd worden. Die balans moet bewaakt worden.''

In het buitengebied mogen arbeidsmigranten gehuisvest worden in agrarische bebouwing van een voormalig agrarisch bedrijf, dat niet meer exploiteerbaar is. Omliggende bedrijven moeten echter geen last krijgen in hun bedrijfsvoering van de nieuwe buren. In glastuinbouwgebieden mogen er ook arbeidsmigranten komen, zolang ze maar niet in kassen worden ondergebracht. En ze mogen maar maximaal tien jaar op dezelfde plek wonen. Aan de rand van bedrijventerreinen zijn de arbeidsmigranten ook welkom. Mits de huisvesting van arbeidsmigranten geen belemmering vormt voor omliggende bedrijfsvoering.

Zorg voor dementerenden


[ROELOFARENDSVEEN] Het college van burgemeester en wethouders staat positief tegenover de komst van een 'kleinschalige woonvoorziening met twintig onzelfstandige zorgstudio’s voor mensen met dementie' aan de Schoolbaan 1 in Roelofarendsveen en op de locatie Tuinderij 2 te Leimuiden. De organisatie 'Dagelijks Leven' heeft hiervoor twee verzoeken ingediend. Deze initiatieven passe n in de wens van het gemeentebestuur om ,,een bijdrage te leveren aan de sociaal maatschappelijke behoefte om passende huisvesting voor dementerenden te verzorgen.'' Volgens landelijke prognoses gaat het aantal gevallen van dementie de komende jaren flink stijgen, ook binnen de gemeente Kaag en Braassem. En er is een groot tekort aan geschikte huisvesting voor deze doelgroep. Eerder was de Schoolbaan aangewezen als kansrijke locatie voor extra sociale woningbouw. Maar dat ging na protesten van omwonenden op het allerlaatste moment niet door.

01 augustus 2018

Column


Puffen

Het is zomervakantie en dat betekent ook, dat dit het einde is van een roerig politiek jaar. Een jaar ook, waarin de gemeenteraadsverkiezingen hebben plaatsgevonden, wethouders het veld hebben geruimd en nieuwe wethouders hun plaatsen hebben ingenomen.

Waar hadden we het een jaar geleden over? (Nieuw)bouwplannen voor De Tweesprong, een ander inzamelingssysteem voor het afval, de komst van allerlei vakantiewoningen en het plaatsen van bloembakken. De Alkeburcht blijft voorlopig behouden voor culturele voorstellingen en het ziet er naar uit, dat er een of twee zorghuizen komen voor mensen, die lijden aan dementie of alzheimer.

Ik heb zo'n vermoeden, dat alle gemeenteraadsleden ook wel toe zijn aan vakantie, waarde columnlezer. Zeker als je fractievoorzitter van een partij bent; dan moet je niet alleen allerlei dossiers in de gaten houden, ook ben je bezig om alle kikkertjes in de kruiwagen te houden en moet je als kers op de taart nog een veelvoud aan vergaderingen aflopen. En dat nog bovenop de wekelijkse bijeenkomsten van fractievergaderingen, beeldvormende bijeenkomsten, oordeelvormende vergaderingen en besluitvormende raadsvergaderingen.

De komende zes weken is er een 'vergadergat', tenminste voor de raadsleden. Het politieke en bestuurlijke werk gaat echter gewoon door. Er is altijd wel minimaal één vertegenwoordiger van het college van burgemeester en wethouders in het gemeentehuis aanwezig. En ook de ambtenaren werken gestaag door aan het uitwerken van allerlei plannen en initiatieven. Ik wens alle raadsleden een fijne en rustgevende vakantie, maar hoop wel, dat ze eind augustus dermate uitgerust zijn, dat ze met dubbele frisheid er weer tegen aan gaan.

En ongetwijfeld wordt er later dit jaar weer geboomd over vakantiewoningen, afvalinzameling, zorghuizen en bloembakken. Maar dat is ook de charme van de lokale politiek. Het gaat ergens over en toch gaat het regelmatig nergens over. Maar het zijn de 21 vrouwen en mannen, die een deel van hun tijd er in steken om al die bijeenkomsten met elkaar te overleggen en tot besluiten te komen. Met deze gedachte; denkt u ook even aan mijn gewaardeerde collega-journalisten, die ook al die vergaderingen aflopen en urenlang moeten luisteren naar wat de verschillende politici over allerlei onderwerpen te zeggen hebben? Om er vervolgens voor te zorgen, dat u het daarna in de krant kunt lezen. Weet u; die vakantie komt ook voor de journalisten geen moment te vroeg!

2,5 miljoen euro extra voor IKC Leimuiden


[LEIMUIDEN] De realisatie van het Integraal kindcentrum (IKC) in Leimuiden gaat in ieder geval 7 miljoen euro kosten. Eerder gaf de gemeenteraad al toestemming voor het uitgeven van 4,5 miljoen euro voor het samenvoegen van drie scholen naar één school. Om het IKC zelf op de locatie van De Kleine Wereld helemaal gerealiseerd te krijgen, is nog eens 2,5 miljoen euro nodig.

Wethouder Floris Schoonderwoerd is enthousiast. Hij laat weten, dat de 2,5 miljoen extra nodig is voor de sloop van bijgebouwen, het aanleggen van de infrastructuur en het 'bijna energieneutraal bouwen' van het IKC-pand. ,,Er komen wel zonnepanelen op te liggen, maar niet genoeg om het pand volledig energieneutraal te maken. We gaan nog in gesprek met de scholen over een extra investering van hun kant, om het pand helemaal energieneutraal te krijgen. Net zoals de school in Hoogmade heeft gedaan.''

Het gebouw wordt rechthoekig en volgens de wethouder is dat ,,een duurzaam ontwerp''. Het is de bedoeling, dat niet alleen scholen, kinderdagopvang en de bibliotheek gebruik maken van dit pand met twee etages. Uiteindelijk kunnen ook de plaatselijke hobbyclubs er onderdak vinden. Na de zomer komt er een openbare informatiebijeenkomst over de verdere uitwerking van de plannen.

Ouders van kinderen van een van de drie basischolen, die bang zijn dat het onderwijs één uniform geheel wordt, kunnen gerust zijn: ,,Er blijft ruimte voor mensen met een andere levensovertuiging.'' En wordt er al gevraagd om in dit IKC ook Islamitisch onderwijs te geven? De wethouder: ,,Dat is in onze gemeente nog niet aan de orde.'' Schoonderwoerd maakte van de gelegenheid gebruik om goed nieuws te melden over het IKC in Hoogmade; de definitieve oplevering vond vrijdag 13 juli plaats. Basischooldirecteur van Ter Does, Kees Hagenaars, kon melden dat de officiële opening op 15 september zal plaatsvinden.

De komende jaren gaat de gemeente nog plannen ontwerpen voor IKC's in Rijnsaterwoude, Oude Wetering en Woubrugge. Schoonderwoerd: ,,Voor het IKC in Rijnsaterwoude bekijken we of een van de vleugels van het voormalige gemeentehuis hier geschikt voor kan worden gemaakt. Er worden andere varianten bekeken. zoals het renoveren van het huidige gebouw of nieuwbouw op de huidige locatie. De uitkomsten hiervan worden later dit jaar bekend.'' De komst van een IKC in Oude Wetering en Woubrugge zal nog wat langer op zich laten wachten. Maar het is wel de bedoeling dat omwonenden en belanghebbenden hier veel over te zeggen krijgen.

Wespennest wacht op centrummanager


Nieuwkoop – Wethouder Antoinette Ingwersen maakt haast met het aanstellen van een centrummanager. Deze man of vrouw moet de wegkwijnende middenstand aan de hand nemen, om een uitweg te vinden tussen de bedreigingen van het internet en het wegnemen van het onderlinge gekissebis.

Zo'n centrummanager moet zijn mannetje staan en initiatieven kunnen tonen. Bijvoorbeeld waar het gaat om het verhogen van omzetten door de komst van allerlei activiteiten, die bezoekers naar Nieuwkoop moeten brengen. Het liefst stelt de wethouder die nieuwe centrummanager nog dit jaar aan. Er blijkt een schone taak te wachten, zo valt op te maken uit de woorden van Ingwersen: ondernemers van het Regthuysplein weigeren namelijk om activiteiten op te zetten samen met ondernemers van het Kennedyplein. Ze riep alle ondernemers op: ,,Neem in gezamenlijkheid actie en maak afspraken voor vervolgstappen. Samen met het opzetten van evenementen, kan dat leiden tot geweldige resultaten.''

Nieuwkoop mag vuurwerkvrij


Nieuwkoop – Inwoners van Nieuwkoop krijgen de kans om in een vuurwerkvrije wijk te wonen. Burgemeester Frans Buijserd gaat namelijk met de dorpsraden in gesprek over het instellen van zulke zones, waar tijdens de jaarwisseling niet geknald mag worden.

Buijserd is zelf helemaal niet zo'n voorstander van een vuurwerkverbod. Volgens hem zorgt dat voor een 'waterbedeffect'. ,,En qua vuurwerkoverlast is het nog nooit zo goed geweest als nu.'' Maar op aandringen van de gemeenteraad gaat de burgemeester nu toch in gesprek met de dorpsraden. Als deze vertegenwoordigers van de bevolking vuurwerkvrije zones willen hebben, dan komen die er ook.

Compensatievilla voor boer


[OUD ADE] Een boer voldoet niet aan de eisen van de ruimte voor ruimte regeling, maar mag van het gemeentebestuur toch een 'compensatiewoning' bouwen op het perceel Zuidzijderweg 12.

De 'ruimte voor ruimte regeling' houdt in, dat je oude glazen kassen weghaalt, zodat er ruimte ontstaat voor een nieuwe woning. Maar daar zijn wel minimum aantallen aan gesteld. Deze agrariër heeft aan de gemeente laten weten, dat hij 4.000 m2 aan kassen en 0,3 hectare aan sierteelt kan verwijderen. Maar daarmee voldoet hij niet aan de normen.

Een ambtelijk advies laat echter weten, dat de boer 'nagenoeg voldoet aan de kaders van deze regeling' en 'dus' recht heeft op een compensatiewoning. Is dat wel eerlijk? Anders moeten inwoners altijd aan alle eisen voldoen en wanneer iemand een pand een paar centimeter te hoog bouwt, leidt dat soms tot gedwongen afbraak. Waarom toont de gemeente bij deze boer opeens zo'n grote soepelheid? Wethouder Inge van der Meer reageert: ,,Hij had van alles en nog wat bij elkaar geschraapt en was er bijna. Wij vinden het belang van het inleveren van deze gronden prefaleren boven het afwijzen van de aanvraag omdat er net niet genoeg is. Dat mag volgens de regels, denk ik. Dit is meer een onderhandelingsresultaat dan het vastleggen van regels. Hier schaad je omwonenden niet mee.'' De compensatievilla wordt aan het water gebouwd; bij een uitloper van de Does.

Dam voor slimme boer


[WOUBRUGGE] Een slimme boer heeft het gemeentebestuur zo ver gekregen, dat de gemeente een nieuwe dam op zijn terrein aanlegt, met een breedte van acht meter, zodat die boer er met zijn wagen- en tractorpark overheen kan rijden. De kosten hiervoor zijn voor de gemeente en de dam is eigendom van de boer.

De agrariër heeft deze deal kunnen sluiten, omdat de gemeente een stukje van zijn terrein (47 m2 aan grond en water) nodig had voor de reconstructie van de Oudendijkseweg. Deze N446 moet verbreed worden en daar zou een strook grond van de agriër voor gekocht moeten worden. In plaats van geld voor die grond, heeft de boer er nu dus voor gezorgd dat een voor hem lang gekoesterde wens eindelijk uitgekomen is.

Dwangsom voor nautic loft


[KAAG] Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het opleggen van een last onder dwangsom van 1.500 euro. De gemeente is er van overtuigd, dat in jachthaven 't Fissertje een woonboot ligt aangemeerd en geen pleziervaartuig, zoals de eigenaar laat weten.

De eigenaar had bezwaar gemaakt tegen deze dwangsom en voerde hierbij als argumenten aan, dat het hier gaat om een 'loft', met een eigen motor, stuurinrichting, boegschroef en dat deze 'volledig vaarbaar' is. Bovendien is er volgens hem geen toilet in de loft aanwezig. Om zijn argumenten kracht bij te zetten, verwijst de bezwaarmaker naar de website www.blokhutboot.nl. Maar daarop valt juist te lezen: ,,De Blokhutboten zijn zo ingericht dat je met 4 tot 5 personen aan boord comfortabel kunt verblijven en overnachten. Zo is er onder andere een tweepersoonsbed, een dubbele bank welke om te bouwen is tot 2 slaapplaatsen, een complete keuken en een aparte toiletruimte.''

Een ambtelijk advies reageert hierop: ,,De omschrijving die op deze website wordt gegeven, geeft aan dat de boten zo ingericht zijn dat ze als ‘blokhut’ te gebruiken zijn. Dat wil zeggen; geschikt voor dag- of nachtverblijf. De verwijzing naar deze website bevestigd juist de conclusie die over de nautic loft getrokken zou moeten worden.'' Het college houdt dus vast aan het opleggen van de dwangsom van 1.500 euro, zo lang de loft in de jachthaven blijft liggen.

Gezamenlijk risico jeugdzorg


[KAAG EN BRAASSEM] De gemeente Kaag en Braassem gaat ook de komende twee jaren de jeugdbescherming, jeugdreclassering en gesloten jeugdhulp gezamenlijk inkopen. Het college van burgemeester en wethouders besloot vorige week om het risico van de (hoge) kosten te delen met andere gemeenten binnen Holland Rijnland. Hiermee zet het gemeentebestuur het huidige beleid voort.

Mogelijkheden voor woningbouw


[KAAG EN BRAASSEM] De regio gaat niet meer keihard vasthouden aan het adagium, dat er alleen nog maar in de grote steden bijgebouwd mag worden. Na lang lobbyen door het college van burgemeester en wethouders en de verschillende politieke partijen lijkt er licht te schijnen aan het einde van de donkere woningbouwtunnel.

Enkele maanden geleden nog was het gemeentebestuur in lichte paniek. Het woningbouwproject Braassemerland werd namelijk door de Provincie Zuid-Holland plotseling bestempeld als 'lokale' woningbouw. En dat zou er voor zorgen, dat er elders in Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Alphen veel minder huizen bij mogen komen. De soep wordt echter niet meer zo heet gegeten, volgens wethouder Floris Schoonderwoerd: ,,Die regionale woonagenda wordt niet te eng geïnterpreteerd. Als wij de komende tijd kunnen laten zien, dat er bijvoorbeeld een volkshuisvestelijk probleem opgelost kan worden, dan zijn er mogelijkheden.'' Dan gaat het om bijvoorbeeld de komst van seniorenwoningen, sociale huizen of het bouwen van een integraal kindcentrum. ,,Als bedrijven uit een dorpskern vertrekken, mag je uit de ruif eten, maar ook als je sociale woningen bouwt. Je moet scoren op die criteria en als dat zo is, dan gaan we daar over in overleg met Nieuwkoop en Alphen.''

Bedrijventerrein stapje dichterbij


[KAAG EN BRAASSEM] In deze gemeente is een tekort aan 'gemengde bedrijventerreinen' van zo'n vijf tot tien hectare. Dat blijkt uit een onderzoek door de Provincie Zuid-Holland, maar het betekent niet direct dat er onmiddellijk polders opgeofferd moeten worden, zodat daar grote betonnen bouwblokken neergezet kunnen worden.

Wethouder Floris Schoonderwoerd laat weten, dat hiermee de komst van een nieuw bedrijventerrein wel een stapje dichterbij komt. Maar dat het nog niet zeker is, of het daadwerkelijk ook gebeurt. ,,In dit onderzoek staat, dat er in de Rijnstreek een tekort is aan bedrijventerreinen. Er was echter een motie van de gemeenteraad, met de vraag of er een lokale behoefte is aan bedrijventerreinen. Als die lokale vraag er niet is, zijn we niet bereid om bedrijventerreinen in een polder te realiseren. Als die behoefte er wel is, gaan we op zoek naar geschikte ruimte.'' Op dit moment is de gemeente Kaag en Braassem samen met Nieuwkoop en Alphen bezig om te bekijken, wat die lokale vraag nu precies is. Mochten er toch weer stappen genomen worden voor een bedrijventerrein 'Drechthoek II', dan zal dat waarschijnlijk gerealiseerd moeten worden, zonder dat de gemeente er financieel risico op loopt.

Nieuwe poging wonen op dijk


[RIJNSATERWOUDE] De gemeenteraad gaat zich opnieuw buigen over een plan om een woning te bouwen bovenop de dijk van Herenweg 14b. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen wees een meerderheid van de raad dit nog af. Nu heeft de initiatiefnemer zijn tekeningen gewijzigd, zodat het huis geen tien, maar vier meter hoog wordt.

Het college van burgemeester en wethouders staat positief tegenover dit plan en legt het voor aan de raadsleden. Wethouder Inge van der Meer informeert: ,,Dit plan was eerder ingediend, maar sneuvelde ongelukkigerwijs toen er discussie ontstond over de hoogte van het huis. Nu is er een ontwerp met die hoogtebeperking.''

Eerder kwamen de buren in opstand, omdat zij vreesden voor vernietiging van het uitzicht door de komst van een tien meter hoog gebouw bovenop de dijk. Het is twijfelachtig, of ze dit keer wel staan te juichen. In de toekomst zou het gebouw namelijk alsnog tien meter hoog kunnen worden. Op de dijk is het normaliter namelijk mogelijk om tot die hoogte te kunnen bouwen. Van der Meer: ,,Het is theoretisch mogelijk dat over een x aantal jaren iemand komt, die er iets anders wil.'' Heeft de gemeente dan argumenten om zo'n hoger gebouw te weigeren? ,,We moeten het dan bekijken.''

Geen gezamenlijke aankoop iPads


[NIEUWKOOP] Een voorstel van CDA-raadslid Brent Wijshijer, om geld te besparen op de aanschaf van laptops voor de raadsleden en fractie-assistenten, werd donderdag 12 juli weggestemd door een meerderheid van de gemeenteraad.

Wijshijer hield een gepassioneerd betoog en hij gaf aan, dat het voor de gemeente goedkoper is, als er in één keer 51 tablets tegelijk worden aangeschaft. Zo kan een hogere korting worden bedongen. Bovendien mag de gemeente dan 19% belasting terugvragen. En als er iets mis is, met een van de tablets, dan vallen de kosten hiervoor onder één gemeenschappelijke verzekering.

Maar deze argumenten konden de overige partijen, met uitzondering van de SGP/ChristenUnie, niet overtuigen. Raadslid René Carlier (Natuurlijk Nieuwkoop) liet weten, dat zijn partij liever 2.500 euro krijgt, zodat van dit geld zelf iPads of andere elektronische apparaten gekocht kunnen worden voor de fractie-assistenten. ,,Mochten wij niet het hele budget nodig hebben, dan zullen we het eventuele overschot teruggeven.'' Het argument van Wijshijer dat het werken met allemaal dezelfde apparaten en dezelfde besturingssystemen ook zorgt voor een betere veiligheid, werd weggewoven door raadslid Marco Slinger (SBN): Het gevaar voor dataverlies is vrij beperkt. Dat is een gevaar voor jezelf en niet voor de gemeente. Ik zie het probleem niet.''

Glasbeurs succesvol


[NIEUWKOOP] De plannen voor het 'transformeren' van de Paradijsweg 'natte kant', van een kassengebied naar een landelijk gebied met een veertigtal villawoningen, krijgt de steun van de voltallige gemeenteraad. Donderdag 12 juli was er van de raadsleden niets dan lof te horen over dit inwonersinitiatief. Op 10 juli werd een 'glasbeurs' gehouden, waarbij eigenaren van oude kassen hun voorraad konden verkopen, zodat daarvoor in de plaats weer woningen gebouwd kunnen worden. Wethouder Guus Elkhuizen kon melden, dat die glasbeurs 'uiterst succesvol' is verlopen.

Klimaatbestendigheidsadvies voor nieuwbouwers


[NIEUWKOOP] Binnenkort komt er een proefproject, waarbij kavelkopers gewezen wordt op het zo klimaatbestendig mogelijk bouwen van het huis en inrichten van de eigen tuin. Eigenlijk had fractievoorzitters Annette Pietersen (D66) graag gezien, dat zo'n 'klimaatbestendigheidsadvies' gegeven zou worden aan de toekomstige bewoners van Noordereiland. Maar daar kreeg ze niet voldoende steun voor. Wel leidde de discussie er toe, dat het college van burgemeester en wethouders een geschikt woningbouwproject gaan uitkiezen, waarbij de toekomstige bewoners zo'n klimaatbestendigheidsadvies krijgen. Of dat advies ook daadwerkelijk opgevolgd wordt; die keuze wordt aan de woningeigenaren zelf overgelaten.

Vuurwerkvrije zones


[NIEUWKOOP] De kans is groot, dat er tijdens de aankomende jaarwisseling meerdere vuurwerkvrije zones zijn in deze gemeente. Burgemeester Frans Buijserd deed donderdag 12 juli tijdens de raadsvergadering namelijk de toezegging, dat hij hierover met de dorpsraden gaat praten.

En als de dorpsraden voorstander zijn van vuurwerkvrije zones in (delen van) hun kernen, dan zal de gemeente hier aan meewerken, door in die gebieden een vuurwerkafsteekverbod op te leggen en te handhaven. Buijserd zelf lijkt het echter niet zo op te hebben met die vuurwerkzones. Volgens hem kan dit juist leiden tot meer overlast, vanwege het 'waterbedeffect'. Jongeren en volwassenen, die in het ene gebied niet mogen knallen, verplaatsen zich vervolgens iets verderop, waardoor de mensen, die daar wonen veel meer knaloverlast krijgen. ,,Dan zou het overdag nog wel eens slechter kunnen worden'', oordeelt de burgemeester. ,,Maar de dorpsraden kunnen zelf bepalen, wat ze willen gaan doen.''

Zoektocht naar centrummanager


[NIEUWKOOP] Het gemeentebestuur maakt haast met het aanstellen van een centrummanager. De situatie waarin de lokale ondernemers zich bevinden wordt er namelijk niet beter op. In de kern Nieuwkoop zijn twee winkelcentra; het Reghthuysplein en het Kennedyplein en de communicatie tussen die twee groepen ondernemers is op zijn zachtst gezegd voor verbetering vatbaar.

Het wordt dus tijd, dat er iemand komt, die met frisse ideeën Nieuwkoop weer op de bezoekerskaart kan zetten. Zodat deze gemeente bijvoorbeeld het 'Ootmarsum' van het Groene Hart wordt. Een plek, waar kunst, cultuur, plezier en winkelen bij elkaar samen komen. Wat wethouder Antoinette Ingwersen betreft, wordt nog dit jaar een nieuwe centrummanager aangetrokken, die dit soort ideeën kan gaan uitwerken.

Pontbeheer en gemeente gaan hard tegen hard


[KAAG] De soap rondom de aanbesteding van de veerpont duurt voort. De eigenaren van Ponto, de beheerder van het pontje, hebben bij de rechter hun gelijk gehaald tegenover de gemeente. Zij vonden, dat ze niet de financiële gegevens van het pontbeheer hoefden af te geven, zodat concurrenten voor de nieuwe aanbesteding daar hun voordeel mee kunnen doen. Maar het gemeentebestuur gaat het nu keihard spelen.

[Joep Derksen]

Het geduld van wethouder Floris Schoonderwoerd lijkt op: ,,Ponto hoeft de informatie inderdaad niet aan te leveren, maar als ze dat niet doen, wordt dit bedrijf ook niet meegenomen in het aanbestedingsproces.'' De gemeente had de gebroeders Hoogenboom gevraagd om onder meer de inkomsten van vorig jaar, de arbeidsvoorwaarden voor het personeel en een inschatting van het aantal overzettingen per jaar door te geven. Deze informatie wil Kaag en Braassem dan 'algemeen beschikbaar stellen aan alle inschrijvers.''

Maar de gebroeders Hoogenboom zien dat niet zitten. Eerder maakten ze al duidelijk, dat ze met het verstrekken van die informatie hun concurrenten wijzer maken en hierdoor de eigen concurrentiepositie verzwakt wordt. Schoonderwoerd vindt echter: ,,Als je voor de overheid een dienst uitvoert, dan staat daar wat tegenover. Wanneer een bejaardensociëteit 400 euro krijgt, moeten ze wel vertellen wat ze daar voor gaan doen. Het gaat hier om zulke substantiële bedragen, dat we moeten weten wat er met dat geld gebeurd. Het moet een level playing field zijn voor iedereen. Wanneer er aanbestedingen zijn voor het openbaar vervoer en huishoudelijk werk, moeten ook alle aanbieders kunnen beschikken over dezelfde informatie. Dat hoort bij het krijgen van een subsidie.''

De wethouder gelooft niet, dat er sprake is van een persoonlijke vendetta van een hoge ambtenaar tegen de ondernemeres. ,,Als dat zo is, dan moeten ze met de betreffende ambtenaar praten. De gemeente wil Ponto niet kwijt, maar er moet een gelijk speelveld voor iedereen zijn.''

Sluiting drugspanden terecht


[LEIMUIDEN] Het gemeentebestuur blijft achter haar besluit staan, dat de sluiting van de panden op Noordeinde 64c en 70a terecht was. In deze panden werd namelijk drugs verbouwd, zo laat wethouder Floris Schoonderwoerd weten. Een bezwaar van de belanghebbenden wordt door de gemeente 'niet-ontvankelijk' verklaard. Dit zou buiten de bezwaartermijn ingediend zijn.

Column


Zitvlees

De gemeenteraadsleden staan voor één van de allerbelangrijkste beslissingen in deze raadsperiode. Een besluit, dat de komende vier jaren verstrekkende gevolgen zal hebben en zal bepalen of ieder individueel raadslid nog wel gemakkelijk in het pluche zit of niet. En het gaat nogal ergens over, waarde columnlezer, want dit besluit wordt niet lichtvaardig genomen. Al meerdere raadsvergaderingen buigen de politici zich over deze kwestie. Er zijn namelijk maar liefst acht keuzemogelijkheden en het is van het allergrootste belang, dat ieder raadslid meer dan tevreden is met de uiteindelijke keuze.

Binnenkort nemen de politici namelijk het besluit, om de huidige raadsstoelen te vervangen. En ze zijn nog niet zover om alleen nog maar staande te vergaderen. Dus moeten er nieuwe raadszetels aangeschaft worden en dat gaat niet over één nacht ijs. Een leverancier heeft acht stoelen neergezet in de raadszaal, die steeds maar weer getest worden door de raadsleden en inwonerraadsleden. Het is net een moderne meubelversie van het aloude televisieprogramma 'Wie van de drie'; wordt het stoel nummer 2, waarin je achterover kunt leunen, stoel nummer 5, die zo gemakkelijk omhoog en omlaag kan, of toch stoel nummer 8, met dat mooie groene stofje?

Het was gemeenteraadslid Nick van Egmond (D66), die er voor zorgde dat uw columnist een ingeving kreeg. Ik stelde een vraag op Twitter: ,,Als de raadsleden op de stoelen van de publieke tribune zouden zitten: duren de vergaderingen dan korter?'', reageerde Van Egmond: ,,In Kaag en Braassem wel!'' Nou zitten de politici al jaren na te denken over hoe ze de inwoners meer kunnen betrekken bij de politiek en hoe deze belastingbetalers wat vaker de weg naar het gemeentehuis kunnen vinden.

Wie wel eens urenlang op de publieke tribune heeft gezeten om te luisteren naar een raadsvergadering, weet wat ik bedoel. Die kille, houten stoeltjes vormen een aanslag op je zitvlees. Al na vijf minuten begin je ongemakkelijk heen en weer te schuiven, in stilte hopend dat niemand het ziet. Nu dan de ingeving: Het is een goede zaak, dat de gemeenteraad nieuwe stoelen aanschaft. Maar zet die stoelen dan neer voor de bezoekers van de raadsvergaderingen en laat de raadsleden op die houten stoeltjes zitten. Dan snijdt het mes van twee kanten; de vergaderingen duren korter en er zullen veel meer inwoners naar het gemeentehuis komen om even heerlijk te genieten in een ultragemakkelijke zetel!

Zwemsteiger komt er


[LEIMUIDEN] Van het college van burgemeester en wethouders mag er een zwemsteiger komen aan de Burgemeester Bakhuizenlaan 64 tot en met 72. Ook de sloot kan daar verbreed worden. Een bezwaar hiertegen is door de commissie voor de bezwaarschriften ongegrond verklaard en het college heeft dit advies overgenomen.