Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 november 2020

,,Er zal geen Leienaar winnen!’’

 


Roelofarendsveen – Vijftig jaar geleden werd Hannes de Jong Wereldkampioen Paalzitten. Het gebeurde in de poldervelden van Roelofarendsveen en dit evenement zette ‘De Veen’ op de wereldkaart. Deze bijzondere gebeurtenis – en andere verhalen en weetjes over De Veen – staat in het boek ‘Veens’, dat vrijdag gepubliceerd werd. Ter ere hiervan klom De Jong (75) nog één keer op een paal om te laten zien hoe het moet.

Het paalzitten was oorspronkelijk opgezet als ‘milieuboodschap’. De slogan toentertijd was: ‘Maak van het nat geen vuilnisvat’. Eigenlijk zou het paalzitevenement maar tot 22:00 uur duren, herinnert De Jong zich. Maar van de twintig deelnemers bleven er nog een paar zitten, waaronder enkele mannen uit de grote stad. ,,Er zal geen Leienaar, maar een Veender winnen’’, zei De Jong tegen zichzelf. Na 68 uur mocht hij zich de winnaar van dit Veens Kampioenschap Paalzitten noemen. En omdat dit het enige Paalzitkampioenschap op aarde was, ging De Jong voortaan door het leven als Wereldkampioen Paalzitten’.

Hierna werd het evenement nog twee keer gehouden, totdat het verboden werd. Het Paalzitevenement zorgde namelijk voor een enorme toeloop. René Koek, medesamensteller van het boek Veens, samen met Fons van Rijn: ,,Al die mensen die van buiten de stad naar het paalzitten kwamen kijken, wisten niet dat er slootjes waren, waar het kroos op lag. Ze sodemieterden allemaal in de sloot en wij Veenders konden er van genieten.’’

Dankzij dat wereldkampioenschap kwam media vanuit de hele wereld naar Roelofarendsveen. Hiermee werd dat kleine dorpje ‘De Veen’, met haar wereldkampioen ook wereldwijd bekend. Was het drie keer behalen van het Wereldkampioenschap Paalzitten nou het hoogtepunt in zijn leven? De Jong lacht: ,,Echt niet! Dat zijn mijn drie kinderen!’’

‘Veens’ is verkrijgbaar bij boekhandel Veenerick.




Arbeidsmigranten welkom op Kaag

KAAG – 35 Arbeidsmigranten mogen het hele jaar door wonen op het terrein Wilhelminalaan 18 op Kaag. Het college van burgemeester en wethouders stemt hier mee in, terwijl er volgens de regels niet genoeg parkeerplaatsen zijn.

Maar dat is volgens het gemeentebestuur geen probleem: ,,De seizoensarbeiders gaan (vroeg) en komen (laat) op de fiets; hierdoor zal er geen of nauwelijks toename van de verkeersdruk zijn.’’ Op deze plek mochten arbeidsmigranten al in de zomermaanden verblijven, maar de eigenaar wil deze huisvesting ook in de winter verhuren. Vorig jaar gebeurde dat al en van het college mag dit dus ook de komende twee winters gebeuren.

Dat de gemeente zich zo flexibel opstelt en minder strikt is met betrekking tot de parkeerregel, heeft te maken met de gemeentelijke regels voor de huisvesting van arbeidsmigranten. De mogelijkheden om deze mensen op een goede manier van onderdak te voorzien, zijn beperkt. De huisvesting gebeurde vorig jaar zonder vergunning. Waarom wordt de aanvrager nu beloond voor iets, wat hij vorig jaar illegaal heeft gedaan?

Gemeentelijk woordvoerder Linda Nieuwenhuizen laat weten: ,,Hij wordt niet beloond. De situatie waarvan bleek dat een vergunning benodigd is, wordt nu als dusdanig aangevraagd.

Dit is voor een proefperiode van twee seizoenen. We voorzien zo in de behoefte aan huisvesting voor arbeidsmigranten, waar een tekort aan is. En een lokale ondernemer kan zijn accommodatie beter benutten.’’ Ze vervolgt: ,,Afgelopen winter is deze accommodatie ook al gebruikt, zonder problemen of klachten. Dat is door ons geconstateerd en was in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Aan de eigenaar is daarna de keuze gegeven om een omgevingsvergunning aan te vragen of de overtreding te beëindigen. De overtreding is per 1 april beëindigd. Vervolgens heeft de eigenaar in juli een omgevingsvergunning aangevraagd. Deze is nu toegekend.’’

De aanvrager heeft regelmatig contact gehad met de omwonenden en overige eilandbewoners, zo laat het gemeentebestuur weten. Binnenkort wordt een informatieavond georganiseerd voor de omwonenden. De datum van die bijeenkomst is nog niet bekend.

Flats in plaats van villa’s

Nieuwkoop – Wethouder Guus Elkhuizen van de gemeente Nieuwkoop pleit voor de komst van meer flatgebouwen.

,,We moeten af van het idee, dat er op iedere kavel een woning komt’’, aldus Elkhuizen. ,,We moeten gaan nadenken over gestapelde bouw.’’ Deze woningvorm kan interessant zijn voor de woningbouwcorporaties, die de levensloopbestendige appartementen kunnen verhuren. Bijvoorbeeld aan senioren, die nu vier kamers tot hun beschikking hebben, waar ze nauwelijks gebruik van kunnen maken.

De wethouder: ,,We moeten oplossingen vinden, dat mensen met behoud van de huidige huur kunnen verhuizen naar een sociale huurappartement. We moeten onze grond optimaal benutten met nieuwe woonvormen.’’

Legalisatie illegale onderkomens arbeidsmigranten

KAAG EN BRAASSEM – Op ongeveer honderd plekken in de gemeente Kaag en Braassem worden arbeidsmigranten illegaal gehuisvest. Het gemeentebestuur wil veel van die plekken legaliseren.

Burgemeester Marina van der Velde licht dit toe in een brief aan de gemeenteraadsleden. De afgelopen maanden heeft de gemeente ongeveer honderd adressen ontdekt, waar zich mogelijk arbeidsmigranten huisvesten. Die woningen en onderkomens staan in alle kernen, maar ook in het buitengebied, op bedrijventerreinen of op plaatsen waar officieel alleen geteeld mag worden.

Het gemeentebestuur kiest er niet voor, om de illegale bewoning keihard aan te pakken en te bevelen, dat de arbeidsmigranten uit die onderkomens moeten gaan. In plaats daarvan biedt de gemeente de pandjeseigenaren een gratis ‘legalisatietoets’ aan. Tijdens zo’n toets wordt bekeken of de kamers, schuren en huizen van goede woonkwaliteit zijn. De eerste reacties van de eigenaren zijn al binnengekomen en er wordt heel positief gereageerd. Van der Velde: ,,Wij verwachten, dat een groot deel van hen zal deelnemen aan de legalisatietoets.’’

Ter Aar heeft officieel twee winkelcentra

,,Ik ben helemaal blij met mijn notenkraker!’’

TER AAR – Het dorp Ter Aar heeft een nieuwe publiekstrekker; zaterdag opende de Action voor het eerst haar deuren. Uit de wijde omgeving kwamen consumenten naar deze winkel om hun huis te verrijken met allerlei hebbedingetjes. Ondertussen moeten de winkeliers rondom het Lindenplein nog altijd wennen aan het feit, dat Ter Aar niet één, maar twee winkelcentra heeft.

De Action zit naast de vorig jaar geopende Vomar. Het is een drukte van jewelste; een groot deel van het enorme parkeerterrein staat vol met auto’s. In de winkel zelf lopen tientallen gemaskerde klanten door de brede paden. Tussen de theedoeken, kerstmannen en rieten manden door, op zoek naar dierenvoeding, cosmetica, schoonmaakartikelen en veel, heel veel speelgoed.

Enthousiast zijn de bezoekers zeker. Nina Heilig is samen met Monique Houthuizen uit Amstelveen komen rijden om al om 9 uur ’s ochtends bij de Action naar binnen te gaan: ,,De winkel is super. Er is veel voorraad en alles is netjes.’’ Vol trots toont ze haar jongste aankoop: ,,Notenkrakers! Bij een andere Action waren ze uitverkocht, dus ik ben helemaal blij!’’ Houthuizen heeft een eigen bedrijf hier in de buurt. ,,Een aantal weken geleden las ik, dat het open ging. De komst van de Action is ideaal.’’ Zorgt de combinatie van een tuincentrum, supermarkt en de Action op één terrein er voor, dat Houthuizen voortaan minder vaak naar het Lindenplein gaat? ,,Ik kom wel op het Lindenplein; daar heb je de Dirk. Maar in combinatie met de Action ga ik voortaan nog even bij de Vomar naar binnen.’’

Ondertussen delen de gezamenlijke winkeliers op het Lindenplein ‘Ter Aardigheidje prijzenfestijnkanskaarten’ uit aan hun klanten, waarmee tot 250 euro shoptegoed gewonnen kan worden. Max Belt, supermarktmanager van de Dirk wil geen commentaar geven. Ralph Kouwenhoven van Primera laat weten, dat zijn zaak geen last heeft van de Vomar en Action. ,,De afgelopen twee weekenden was het heel druk. Mensen aan deze kant van het dorp gaan toch hun boodschappen halen bij de Dirk.  Maar inderdaad zullen de mensen aan de andere kant van de brug eerder naar de Vomar gaan.’’ Ook eigenaresse Karin de Bruyn van Bruyntje Beer is positief: ,,De komst van de Action is alleen maar een verrijking. Zo komen er steeds meer mensen naar Ter Aar.’’

André Rechtuijt, verkoopleider van de Action is ‘supertevreden’ over de aanloop. Is dit het nieuwe winkelcentrum van Ter Aar?  ,,Ter Aar kantelt. Voorheen had Ter Aar één centrum aan de andere kant van het kanaal. Ter Aar als geheel zal sterker worden, maar het gaat wel een klein beetje ten koste van het winkelgebied aan de andere zijde.’’

Hij verwelkomt de volgende klant Tiam van der Hoorn hartelijk. Zij laat weten: ,,Ik woon in Woerdense Verlaat. Het is handig dat de Action hier zit. In de toekomst zal ik veel minder naar het Lindenplein gaan. Je hebt daar niet veel parkeerplekken en ook zijn de parkeerplaatsen hier breder. Dat is handig als je niet zo goed kunt inparkeren.’’

Het gemeentebestuur van Nieuwkoop, waar Ter Aar onder valt, is al jaren niet blij met het ontstaan van een tweede winkelcentrum in het dorp. Ze vrezen voor het verdwijnen van andere winkels. Maar Action-vastgoedmanager Minno Venema vindt dit ,,koudwatervrees. De Action trekt mensen. Dat zorgt voor verkeer, dus waarom zou je niet een locatie gebruiken vlakbij een centrum, om meer trekkracht te hebben?!” Rechtuijt vult aan: ,,Tegen de vijftig mensen werken bij ons; hiermee verdienen tientallen gezinnen hun inkomen. We zorgen dus voor extra werkgelegenheid.’’

Column

Hoofd

Zondagochtend zag ik jou fietsen, samen met jouw vader. Je moet een jaar of 12 zijn. Een vader en een zoon, samen op de fiets; normaal gesproken een heel alledaags tafereel. Toch was er iets anders. Heel duidelijk stak jouw onbehaarde hoofd af in het licht van de opkomende zon.

Plots vallen meer dingen je op. De vader, die zijn zoon bemoedigend toelacht, hiermee zijn onrustige hart niet tonend aan zijn grote liefde. Als buitenstaander weet je, of eigenlijk weet je niet, de maanden van onrust, zorgen, twijfels, verdriet, wanhoop, knuffels, woordenwisselingen en stiltes, de diepe, diepe stiltes die er in hun huis zijn geweest. Af en toe een lichtpuntje en dan weer wachten op een volgende uitslag. Hoeveel kralen aan een ketting zou deze fietsende bikkel al verzameld hebben?

De onzekere toekomst die er is voor deze jongen, zijn vader, moeder en eventuele broertjes en zusjes. Plotseling werd ik overvallen door een intense triestheid, vermengd met schuldgevoelens. We maken ons met ons allen zo enorm druk over allerhande nietszeggende zaken. Of de ene politicus wel of niet op een feestje is geweest, een burgemeester die zich afvraagt waar de ingestorte kerktoren is heengegaan of die buurvrouw die haar hondenpoep weer niet opruimt.

Natuurlijk gaat er veel mis in de wereld, als je wilt weten hoe verziekt het bestuur in Nederland is, moet je maar de verhoren van de toeslagenaffaire volgen. Het is verbazingwekkend hoe topbestuurders blijven benadrukken hoe weinig invloed ze hadden. Maar ondertussen zijn wel duizenden gezinnen de dupe geworden van hun handelen. Actielijstjes maken? Nooit van gehoord! En het aloude afschuifadagium: ‘Iedereen is schuldig, dus niemand is schuldig’.

Over dit onderwerp wilde ik mijn column schrijven, maar die jongen met zijn vader wezen me er tijdens hun fietstocht - hun zondagmoment samen - op, dat het in dit leven maar om één ding gaat. Samenzijn. Samen zijn.

Angst voor komst Duinpolderweg

Hillegom – De wens voor de realisatie van de Duinpolderweg leek dood en begraven, maar lijkt nu toch weer op de politieke agenda te komen.

Gemeenteraadslid Rory Semrek (D66) wees er donderdagavond op, dat de Provincie Zuid-Holland volgend jaar wil praten over het verdubbelen van de rijbanen op de Elsbroekerbrug. Maar ook het doortrekken van de N207 met de N206.

Wethouder Karin Hoekstra gaf aan, dat er nog altijd verkeersproblemen zijn aan de noordkant van Hillegom. De Provincie wil hier met Holland Rijnland, Hillegom en Lisse over praten. ,,We gaan kijken welke problemen er zijn en welke mogelijkheden we hebben om die problemen op te lossen.’’ Ze wil daarbij nadrukkelijk het Hillegomse standpund naar voren brengen over het doortrekken van de N207 en N206.

Geen gemeentebelasting op terrassen

Hillegom – Er is en er komt geen precariobelasting over terrassen.

Dat verzekerde wethouder De Jong donderdagavond naar aanleiding van vragen door raadslid Ria Heemskerk (Bloeiend Hillegom). Zij vroeg zich af, of ondernemers in dit dorp net als in Lisse die terrasbelasting moeten betalen. Daar is dus geen sprake van.

De Jong: ,,Hillegom is een van de weinig gemeenten die geen precario heft voor terrassen. Wij willen dat Hillegom zo aantrekkelijk mogelijk is, ook voor ondernemers, die een terras willen hebben. We hopen dat ze volgend jaar weer een terras buiten kunnen zetten en dat het een normaal jaar wordt.’’

Hogere startersleningen

Hillegom – Het bedrag voor de starterslening voor de aanschaf van een eerste woning wordt definitief verhoogd van 30.000 euro naar 50.000 euro.

De gemeenteraad liet donderdagavond blij te zijn, dat het college van burgemeester en wethouders dit voorstel voorlegt. En hiermee uitvoering geeft aan een motie van de gemeenteraad.

Anouk Dijkshoorn Bloeiend Hillegom stak haar complimenten niet onder stoelen of banken: ,,Dit is een prima voorstel. We hopen dat het een aanzuigende werking heeft.’’ Wethouder De Jong bevestigde: ,,Hierdoor kan wellicht doorstroming op gang komen.’’

Korting op afvalstoffenheffing voor betere scheiders

Hillegom – Een brief van een inwoner, dat zijn afvalverwerkingskosten met bijna 70 euro stijgen (https://www.bollenstreekomroep.nl/2020/11/kosten-afvalscheiding-stijgen-met-69-euro) leidde donderdagavond tot vragen bij de gemeenteraadsleden.

Raadslid Jeroen Nederpelt (BBH) pleitte ervoor, dat meerpersoonshuishoudens die al langere tijd een kleinere restafvalbak hebben, ook het komende jaar een korting moeten krijgen op hun afvalstoffenheffing. Zijn partij zal 10 december voorstellen om die huishoudens het komende jaar net zoveel te laten betalen als eenpersoonshuishoudens (300 euro) in plaats van 330 euro; het tarief voor meerpersoonshuishoudens.

Alle overige partijen gaven aan, dit voorstel met positieve belangstelling tegemoet te zien. Als het wordt aangenomen, heeft het voor inwoners geen zin om nog snel hun huidige bak van 240 liter in te ruilen voor een 140-liter bak. De korting zal alleen gelden voor meerpersoonshuishoudens die nu al een 140 liter bak hebben.

Meepraten over herinrichting speelterreintjes

Hillegom – Verontruste omwonenden van de Heijermanswende hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken. Hun speelterreintje wordt de eerstkomende circa vier jaren niet verwijderd.

Dat laat wethouder De Jong weten, naar aanleiding van vragen door VVD-raadslid Louise Pijnacker. Zij wilde naar aanleiding van een petitie van die omwonenden weten, of de gemeente zonder enig overleg deze en andere speelterreintjes weghaalt. De Jong ontkende dat en liet weten, dat via sociale media en overleggen met (vertegenwoordigers van) kinderen al meer dan 500 inwoners hun mening hebben kunnen geven.

De komende zes jaar worden 22 speelplekken verwijderd en vervangen door stukjes groen, parkeerplaatsen of bomen. Per locatie gaat de gemeente aan omwonenden vragen, wat hun voorkeur heeft.

Meer online activiteiten

Hillegom – Gemeenteraadslid Jan Zwaan (CDA) pleit voor het opzetten van kleinschalige activiteiten in Hillegom. ,,We moeten niet naïef zijn om te denken dat wat niet mag, zoals carbidschieten, ook niet gebeurt.’’

Burgemeester Arie van Erk gaf hierop aan, dat het aantal coronabesmettingen weliswaar stabiliseert, maar nog niet snel genoeg afneemt.  ,,De versoepelingen richting Kerst en wat mogelijk zou kunnen zijn komt in een ander daglicht te staan. Je wilt geen grote hoeveelheden mensen bij elkaar hebben.’’

Er wordt gewerkt aan andere oplossingen. ,,We willen met verenigingen, scouting en jeugd- en jongerenwerk op een kleinschalige manier, meest online, activiteiten stimuleren en ondersteunen. We moeten nog een tijdje op onze tanden bijten. We zullen ons inspannen om toch wat leuks te organiseren voor jeugd en iedereen, in samenwerking met het maatschappelijk middenveld.’’

Meer woningen voor statushouders

Hillegom – Volgend jaar krijgen 35 statushouders een woning in Hillegom. Hiermee moet de gemeente voldoen aan een eis van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit jaar kregen 19 statushouders een eigen onderkomen.

Wethouder De Jong liet weten, dat de gemeente dit doel wil halen en dat Stichting Vluchtelingenwerk en Stek hierbij betrokken worden. Raadslid Co Jansen (Fractie Jansen) was niet blij. ,, Het is mooi, dat Stek weer een aantal woningen extra uit het kleiner wordende woningcontingent beschikbaar stelt. Maart het gaat ten koste van onze eigen jeugd en starters; ik vind dat niet rechtvaardig.’’

De Jong gaf hierop aan, dat ook andere doelgroepen als arbeidsmigranten en mensen ‘die nu intramuraal zitten’ woningen toegewezen krijgen.

Oranjecomité mag geld houden

Hillegom – Dit jaar zou een kroonjaar worden om 75 jaar vrijheid te vieren. Door corona is hier vrijwel niets van terechtgekomen. Maar dat zal geen financiële gevolgen hebben voor het Oranjecomité Hillegom.

Dat laat burgemeester Arie van Erk weten naar aanleiding van een vraag van raadslid Ria Heemskerk (Bloeiend Hillegom). ,,Eens in de vijf jaar hebben we een extra bedrag beschikbaar voor het Oranjecomité. Dit jaar hebben ze 11.000 euro gekregen voor dit kroonjaar. Wij kijken rustig met hen, wat daar volgend jaar georganiseerd wordt en hoeveel onkosten ze al gemaakt hebben.’’

Dat overleg vindt volgend jaar plaats; het Oranjecomité hoeft dus niets terug te betalen.

Over de grens voor afvalverwerking

Hillegom – De gemeente Hillegom moet niet alleen kijken naar het VuilAfvoerBedrijf (VAB) voor de verwerking van het afval. Maar ook eens navragen bij Haarlem en Haarlemmermeer wat de kosten zijn voor het kunnen kwijtraken van het afval.

Meerdere politieke partijen vroegen hier donderdagavond om. VVD-burgerlid Jan Bommel gaf aan, dat Rijssenhout dichter bij Hillegom ligt, dan het opslag- en verwerkingsterrein in Voorhout. Maar het college geeft aan, dat het gebruik blijven maken van de VAB op langere termijn kan leiden tot ‘de laagste afvalbeheerkosten’ en dus ook een lagere afvalstoffenheffing voor de inwoners.

Ook GroenLinks, D66 en Fractie Jansen zien het wel zitten om voor een aanbesteding verder te kijken dan alleen de Duin- en Bollenstreek. Of zij de rest van de raad kunnen overtuigen, zal blijken tijdens de raadsvergadering van 10 december.

Verkeerstellingen in coronatijd

Hillegom – Hoe moeten de verkeersstromen de komende jaren geregeld worden? Hiervoor wordt een mobiliteitsplan opgesteld.

Op verzoek van GroenLinks wordt voor de planvorming ook gesproken met scholen en mensen die zich bezig houden met duurzaamheid. Gemeenteraadslid Roelofs (BBH) wil liever nog een jaar wachten, totdat alle coronapolemiek achter de rug is en raadslid Jansen (Fractie Jansen) vindt het maar raar dat er nu verkeerstellingen gehouden wordt, terwijl een meerderheid van de mensen verplicht thuis zit.

Wethouder Karin Hoekstra gaf aan, dat ze graag van de inwoners wil weten ‘waarom we mobiliteit nodig hebben in Hillegom’. Dat gebeurt dan via webinars en het invullen van enquetes. Uitstel van het mobiliteitsplan vindt raadslid Vrijburg (CDA) geen goed idee: ,,Stilstand is achteruitgang, zeker waar het gaat om dit mobiliteitsplan.’’ Over de verkeerstellingen gaf Hoekstra aan: ,,We hebben verkeerstellingen uit het verleden. In september hebben we opnieuw tellingen gedaan. Dan kun je heel goed bekijken wat corona voor invloed heeft gehad.’’

Raad wil één afvalbak voor plastic en oud papier

Noordwijk – Wanneer de inwoners hun plastic afval én het oud papier gescheiden gaan aanbieden, moeten ze dat in een aparte bak kunnen doen.

Een meerderheid van de gemeenteraad ziet het niet zitten, dat inwoners hun plastic en oud papier aanbieden in plastic zakken of dozen. Dat zorgt voor troep door alle straten en pikkende meeuwen in afvalzakken, zo is de vrees.

Het college moet daarom, op initiatief van de PvdA, D66 en Lijst Salman Noordwijk, onderzoeken of mensen in laagbouw dit afval in containers met een scheidingswand kunnen aanbieden. Waarin zowel oud papier als oud plastic (PMD) apart in gestopt kunnen worden.

Steun voor imkers

Noordwijk – Vrijwel de hele gemeenteraad heeft dinsdagavond laten weten, dat de aanwezigheid van imkers gewaardeerd wordt. Ook binnen de bebouwde kom.

Wel nam de raad een voorstel aan van Kim van Eeden en Eric Berg (Lijst Salman Noordwijk), met als doel om overlast door bijen zoveel mogelijk te voorkomen. Waarbij tegelijkertijd imkers beschermd worden tegen al te klagende buren, die zich ergeren aan de zoemende beestjes.

Wie binnen een afstand van 30 meter op woningen bijen wil houden, moet voortaan een ‘aanvliegafscheiding’ van minimaal twee meter hoog aanbrengen, om te voorkomen dat bijen gaan vliegen in wandelroutes van mensen. De bijenvolken mogen ook op daken over verhogingen komen te staan, die minimaal twee meter boven het maaiveld geplaatst zijn.

 

Toekomst voor ’t Pesthuis

Noordwijkerhout – De gemeenteraad is dinsdagavond akkoord gegaan met de verkoop van ’t Pesthuis en het terrein daar omheen.

De verkoop levert Noordwijk 350.000 euro op; als de nieuwe eigenaren de grond later weer willen verkopen, moet dat als eerste aan de gemeente worden aangeboden. Tot die tijd wordt de Engelse tuin hersteld en is er weer een toekomst voor De Dierenhoeve.

Wethouder Sjaak van den Berg was blij. ,,De mensen van de Dierenhoeve hebben twee fatsoenlijke commerciële partners gevonden. Dit stukje Noordwijkerhout kan tot een mooie omgeving omgeturnd worden.’’

Verbod op carbidschieten

Noordwijk – In het buitengebied van Noordwijk en Noordwijkerhout hebben zo’n twintig groepen mensen al tientallen jaren een traditie van carbidschieten tijdens de jaarwisseling.

Maar de gemeenteraad heeft hier dinsdagavond een streep door getrokken. Een voorstel van Lijst Salman Noordwijk om deze traditie toe te staan voor de mensen, die al veel ervaring hebben met carbidschieten, werd verworpen. Vijftien van de 27 raadsleden lieten zich overtuigen door burgemeester Wendy Verkleij, die stelde: ,,Er zijn bijna geen evenementen. Carbidschieten kan grote groepen van de bevolking aantrekken; mensen willen wat beleven. Er kan een wildgroei ontstaan van mensen die totaal geen kaas hebben gegeten van carbidschieten.’’

Het verbod op carbidschieten is nu al in de APV (algemene plaatselijke verordening) geregeld. Alleen werd hier nooit op gehandhaafd. Omdat het amendement niet is aangenomen, mag er geen carbid geschoten worden rond de aankomende jaarwisseling. Het vuurwerk afschieten is dan ook verboden.

Verboden opgelegd voor Esplanada en Gat van Palace

Noordwijk – De gemeenteraad heeft er dinsdagavond op initiatief van NZLokaal, D66, VVD, PUUR en CDA voor gezorgd, dat de eigenaren van Esplanada en het Gat van Palace geen bouwwerkzaamheden mogen uitvoeren.

Het besluitvormingsproces voor het inperken van de bouwrechten duurt voor deze terreinen langer dan gedacht. De politici hadden de angst, dat de eigenaren alvast beginnen met bouwwerkzaamheden, om zo hun bouwrechten te behouden.

Op deze terreinen mogen dus geen wegen of (weg)verhardingen verwijderd worden, dan wel het gebruik van de gronden of bouwwerken te wijzigen. Binnenkort stelt de gemeenteraad een nieuw bestemmingsplan, Correctie Zeewaardig fase 3, vast. Daarna zijn de regels voor toekomstige bouwplannen weer duidelijk.

Luierlocaties voor wandelaars en fietsers

Noordwijk – Er zijn te weinig zicht- en rustplekken in deze gemeente.

Dat vindt althans NZLokaal-raadslid Karin Meiland. Zij wil, dat er meer van deze zicht- en rustplekken voor recreanten komen. Volgende maand dient Meiland hierover een voorstel in bij de gemeenteraad.

Met die luierlocaties kunnen wandelaars en fietsers even stoppen met hun activiteit om in de gezonde buitenlucht bij te komen van de uitlaatgassen van passerende vrachtwagens en bussen, om te genieten van het uitzicht op de bollenvelden en duinen. Meiland wil ook, dat bij die rustlocaties afvalbakken geplaatst worden, om te voorkomen dat het daar een zooitje wordt.

Parkeerproblemen bij kinderdagverblijf geven zorgen

Noordwijkerhout – Als er een kinderdagverblijf en kinderopvang aan de Langevelderweg komen, dan moet er in ieder geval genoeg parkeergelegenheid zijn.

Dat stelt raadslid De Moor (Bruisend Noordwijk) volgende maand voor. Nu al is er volgens hem in die omgeving al sprake van (ernstige) parkeerproblemen. En het is niet realistisch te verwachten, dat alle baby’s en kleuters lopend en op de fiets naar het Kinderdagverblijf In den Houte gebracht worden.

De Moor denkt, dat de parkeerproblemen mogelijk niet alleen kunnen worden opgelost met de aanleg van extra parkeerplekken, maar ook door het tegengaan van langparkeerders. Met name personeel van winkels in het centrumgebied, die hun auto’s iedere dag in deze woonwijk stallen. De gemeenteraad bespreekt die voorstel op 15 december.

Wens voor watertappunten

Noordwijk – De politieke partij NZLokaal wil een drinkwater tappunt hebben bij de Langevelderslag.

Dat stelt gemeenteraadslid Karin Meiland volgende maand voor. Ook op andere plekken in Noordwijk zijn die watertappunten gewenst. Het past volgens Meiland bij de kuuroordstatus van Noordwijk en geeft actieve mensen de kans om hun dorst te lessen tijdens het lopen of fietsen. Het college moet onderzoeken of zo’n watertappunt als eerste bij de Langevelderslag geplaatst kan worden. Tenminste; als de gemeenteraad dit voorstel van NZLokaal op 15 december aanneemt.

 

NZLokaal en Lijst Salman Noordwijk in gesprek met carbidschieters

Noordwijk – De politieke partijen NZLokaal en Lijst Salman Noordwijk willen alsnog in gesprek gaan met de groepen carbidschieters, die hun hobby al jaren in het buitengebied uitoefenen.

Dat laat gemeenteraadslid Wally Rodenburg (NZLokaal) weten. Doel van dit gesprek is niet alleen, dat de ervaren carbidschieters hun gevoelens kunnen uiten over het carbidschietverbod voor de komende jaarwisseling. Rodenburg hoopt, dat alle raadsleden geïnformeerd kunnen worden over wat dat carbidschieten nou precies inhoudt en welke veiligheidsmaatregelen genomen worden. Zodat in toekomstige jaren het carbidschieten voor de ervaren mensen alsnog weer toegestaan kan worden.

Rodenburg denkt hierbij aan het afgeven van een vergunning door de gemeente aan carbidschieters, die kunnen aantonen dat ze hun hobby veilig kunnen oefenen. Rodenburg: ,,Dan gaat het om groepen, die het al jaren doen; niet de cowboys die wel even met carbid willen schieten. We gaan kijken of we het vanaf de jaarwisseling 2021 – 2022 mogelijk zouden kunnen maken.’’

Balen van raaskallen

De Zilk – De initiatiefnemer voor een nieuwe woning aan de Zilkerbinnenweg 14 heeft het helemaal gehad met bezwaarmakers tegen zijn bouwplan. Dat blijkt uit een brief aan de gemeenteraad.

Hij vindt, dat de bezwaarmakers ,,het een hardwerkende kweker misgunnen om op zijn eigen grond een nieuwe woning te bouwen voor zijn eigen gezin. Het is onvoorstelbaar dat de Actiegroep tegen Duinpolderweg meent nu maar al zijn energie te moeten steken in het dwars zitten van notabene een straatgenoot, om te voorkomen dat daar één woning voor notabene eigen gebruik gerealiseerd zou worden.’’

Ook het Cultuur Historisch Genootschap moet het ontgelden: ,,Dit Genootschap raaskalt ook al over 5 woningen en “doorzichten” terwijl het om slechts één woning gaat.’’ Omwonenden kunnen volgens de initiatiefnemer het nieuwe huis niet zien. Hij roept de raad op om zijn bouwplan te steunen.

Besloten bijeenkomst Bronsgeest

Noordwijk – Het bouwdossier Bronsgeest blijft de politieke gemoederen bezig houden.

De gemeenteraadsleden krijgen binnenkort nieuwe informatie te horen over Bronsgeest. Maar dat is bijzonder gevoelige informatie, waarover het gemeentebestuur niets naar buiten wil laten komen.

Daarom vindt er op maandag 30 november een besloten raadsvergadering over Bronsgeest plaats, waar geen buitenstaanders bij mogen zijn.

Burenbrief niet wenselijk

Noordwijkerhout – Het versturen van een informatiebrief over de bouwplannen voor het perceel Herenweg 80 wordt door het college van burgemeester en wethouders als ‘niet wenselijk’ aangegeven.

Dat laat burgemeester Wendy Verkleij weten in een brief aan de gemeenteraadsleden. Ze schrijft: ,,Het sturen van een ‘burenbrief’ behoort tot de mogelijkheden, maar wordt in beginsel ontraden. Op voorhand is namelijk niet met zekerheid vast te stellen wie behoort tot de kring van belanghebbenden dan wel (directe) buren.’’

Dat zou ‘ongelijkheid’ kunnen creëren, waar het gaat om het informeren van de mensen. De initiatiefnemer mag wat het college betreft, iedereen informeren zoals het hem/haar goed dunkt.

Dreigende sluiting WEZO

Noordwijk – Ook WEZO Amusement aan de Parallelboulevard 11 dreigt haar deuren te moeten sluiten.

Dat maakt Richard Stolwerk CEO van het moederbedrijf LP Holding bekend. ,,De exploitatievergunning werd iedere 5 jaar door de zittende exploitant aangevraagd en de vergunning werd dan weer voor een periode van 5 jaar verleend. We hebben de speelautomatenhal begin 2017 grondig verbouwd naar een mooie uitgaansgelegenheid.’’

Hij vervolgt: ,,Wij exploiteren de vergunning van WEZO nu bijna 4,5 jaar. We hebben de gedane investeringen zeker nog niet terugverdiend en door de Corona pandemie al helemaal niet. Dan is het toch redelijk en fair van de gemeente Noordwijk om een overgangsregeling voor de bestaande exploitanten op te nemen in de nieuwe verordening?!’’ De gemeenteraad gaat hier dinsdagavond over praten.

Executieverkoop gronden Bever Holding afgelast

Noordwijk – De executoriale verkoop van zes percelen in Noordwijk aan Zee gaan toch niet door.

Het gaat om de percelen, het ‘Gat van Palace’, ‘Esplanade’ en percelen aan de Zeereep 1, 2, 3 en 4. Burgemeester Verkleij geeft aan, dat er voor deze eigendommen van Bever Holding een openbare veiling gepland was op 7 december.

De reden hiervoor kan zijn, dat het gemeentebestuur van Noordwijk vorige week in een speciaal bijeengeroepen vergadering een voorkeursrecht heeft gevestigd op deze percelen, die door de politiek ook wel ‘shameplekken’ genoemd worden. Verkleij: ,,Indien nodig zal de gemeente de gronden zelf actief verwerven en (in opdracht laten) ontwikkelen. De gemeente staat echter ook open voor initiatieven van particuliere ontwikkelaars, mits de totstandkoming van een passende herontwikkeling gegarandeerd kan worden.’’

Gemeente legt voorkeursrecht op percelen Bever Holding

Noordwijk - De gemeenteraad heeft een ‘Wet voorkeursrecht gemeenten’ opgelegd op meerdere percelen van Bever Holding. Dit gebeurde tijdens een inderhaast ingelaste raadsvergadering op vrijdag 20 november.

Het gaat om de volgende percelen: Koningin Wilhelminaboulevard 3: het zogenaamde ‘Gat van Palace’, Parallel Boulevard 7: ‘Esplanada’, Zeereep 1: de locatie van het voormalige Zinger-hotel,  Zeereep 2 en 3: twee onbebouwde percelen en Schoolstraat 40a: de locatie van de voormalige drukkerij Dekker. Wethouder Roberto ter Hark lichtte kort toe: ,,Deze bekrachtiging is in het belang van de gemeente Noordwijk.’’

De dag ervoor vond een besloten vergadering plaats, waarbij de raadsleden in het geheim geïnformeerd werden over de reden van deze maatregel. Eric Berg (Lijst Salman Noordwijk) liet weten: ,,We zijn tegen. Dit wordt inderhaast gedaan, zeker met de aangekondigde executieveiling in het vooruitzicht.’’ Zijn partij was samen met PvdA de enige, die tegen was. Dick Gutlich (D66) verwoordde het gevoel van de overige partijen: ,,Het is in het belang van de gemeente, dat Noordwijk haar invloed kan uitoefenen op de ontwikkeling van deze plekken.’’

Handhaving paardenweitjes doorgezet

Noordwijk – De eigenaren van paardenweitjes en moestuinen moeten echt naar een andere plek toe. Dat laat het college weten naar aanleiding van vragen door NZLokaal.

,,Het college ontkent niet dat er een maatschappelijke behoefte is aan volkstuinen. In Noordwijk zijn twee volkstuincomplexen, aan de Achterweg en de Northgodreef’, zo tipt het gemeentebestuur. Maar op de wachtlijst voor een moestuin staan nu al 49 mensen; hierdoor loopt de wachttijd op tot twee jaar.

Het gemeentebestuur laat weten, ‘maatwerk’ te leveren waar het gaat om de handhaving van de paardenweitjes. ,,Per geval wordt bekeken of het betreffende gebruik ruimtelijk handhaafbaar is’’.

Illegale bewoning arbeidsmigranten in kaart gebracht

Noordwijk - In de gemeente Noordwijk is bij minimaal zestig huizen en gebouwen sprake van illegale bewoning door arbeidsmigranten. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten naar aanleiding van vragen door NZLokaal.

De meeste illegale bewoning vindt plaats in het Duingebied van Noordwijk (32) en in Noordwijkerhout (22). Daarnaast zijn er ook op vijf plaatsen in Noordwijk aan Zee en op één locatie in De Zilk arbeidsmigranten illegaal woonachtig.

Het houdt hier niet bij op. ,,De problematiek is groter, dan de bekende locaties’’, aldus het college. Het donkerbruine vermoeden bestaat, dat nog veel meer woningen, schuren, vakantiehuisjes en bungalows gebruikt worden voor het zonder vergunning onderbrengen van arbeidsmigranten.

‘Kosten afvalscheiding stijgen met 69 euro’

Hillegom – Een oplettende inwoner wijst de gemeenteraad op een forse stijging van de kosten voor het ophalen van het huisvuil.

De inwoner is al jaren bezig met goed afvalscheiden, zo geeft hij aan. Hierdoor gebruikt hij een container van 140 liter en daar betaalt hij 260,30 euro voor. Maar als de gemeenteraad hier donderdag mee instemt, moet hij in 2021 330 euro betalen: bijna 70 euro meer.

Volgens de inwoner past dat niet bij de opmerking in het door de gemeente uitgegeven informatietekst van het huishoudelijk afval- en grondstoffenbeleid waarin staat: ,,Het saldo van deze kosten en baten leidt voor het voorgestelde afvalinzamelsysteem tot een stijging van 13 euro van de afvalstoffenheffing." Tijdens de vergadering donderdagavond worden de toekomstige tarieven voor het afval ophalen bepaald.

Nieuwe gemeentesecretaris

Noordwijk – Het gemeentebestuur verwelkomt een nieuwe gemeentesecretaris.

Frans Mencke zal op 1 december met deze baan beginnen. Volgens burgemeester Wendy Verkleij brengt hij ‘een zeer brede ervaring mee’ en heeft Mencke ‘samenwerking hoog in het vaandel staan’.

Door de komst van Mencke zouden de ‘positieve ontwikkelingen in de gemeentelijke organisatie versterkt moeten worden’, aldus Verkleij.

Nog geen tekorten voor voedselbank

Noordwijk – Het gaat vooralsnog goed moet de voedselbank; deze vrijwilligers krijgen voldoende donaties.

Dat laat burgemeester Wendy Verkleij weten, naar aanleiding van vragen door GroenLinks. Op andere plekken in Nederland kampen voedselbanken met afnemende donaties, maar dat geldt dus niet voor de Noordwijkse voedselbank. Verkleij: ,,De voedselbank heeft op dit moment geen problemen, maar roeptpreventief mensen op om te doneren.’’

De voedselinzamelingsacties bij de supermarkten zijn niet doorgegaan en dit zou tot een mogelijk tekort kunnen leiden. Mocht er toch een acuut tekort komen aan voedsel, dan zal de gemeente niet bijspringen. Verkleij: ,,De gemeente faciliteert de voedselbanken door middel van het beschikbaar stellen van ruimten. Bevoorrading maakt geen onderdeel uit van de gemeentelijke ondersteuning.’’

Noordwijk heeft Kinderburgemeester

Noordwijk – Tess van Eijk mag zich de allereerste Kinderburgemeester van Noordwijk noemen.

Zij werd dinsdagavond aangesteld door burgemeester Wendy Verkleij. Na het afleggen van de ambtseed kreeg Tess bloemen en een fraaie ambtsketen. De bloemen mag ze houden; de ambtsketen moet ze na haar termijn overdragen aan haar opvolger.

Tess verklaarde en beloofde, dat ze zich aan alle regels zal houden, naar alle kinderen zal luisteren en een voorbeeld zal zijn voor de jeugd.

Ongeduld over uitstel sociale woningbouw

Noordwijkerhout – Het college wil doorzetten met de bouw van 45 sociale nieuwbouwwoningen aan de Schippersvaartweg 39.

Veel omwonenden zijn tegen dit project, dat de gemeente samen met de woningstichting wil opzetten en op 8 juli van dit jaar heeft de Raad van State aangegeven, dat de locatie mag worden bebouwd. De plannen worden doorgezet, maar een deel van de omwonenden heeft al aangegeven door te gaan met hun beroepsprocedures.

Het bestuurlijk geduld raakt op. Het college informeert de gemeenteraad: ,,Nu veel mensen wachten op een sociale woning is de woningstichting / de gemeente niet bereid om de bouw nog langer uit te stellen.’’

Sluiting casino dreigt

Noordwijkerhout - Het bedrijf JHV Gaming BV wil zo snel mogelijk een meerjarige vergunning krijgen voor de gokactiviteiten in Flamingo Casino.

Tot nu toe wordt de vergunning iedere maand verlengd, maar begin dit jaar werd de onderneming  volgens mr. Shirley M.J. van Groenendael-Rijken van JHV Gaming geïnformeerd door ambtenaren, dat er een meerjarige vergunning zou komen.

In dat gesprek werd gevraagd om een overgangsregeling met een termijn van vijftien jaar. Maar in het raadsvoorstel, dat dinsdagavond besproken wordt, staat niets over een overgangsregeling. Dat zou juridisch niet mogelijk zijn. Van Groenendael bestrijdt dat. Als er geen overgangsregeling komt, moet Flamingo Casino op 31 december de deuren sluiten, zo waarschuwt ze.

Uitbreiding bedrijf mag

Noordwijkerhout – Het gemeentebestuur steunt een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het uitbreiding van een bedrijf aan de Langevelderlaan 4.

Bij het gemengde tuinbedrijf mogen dan tot 5.100 m2 aan kas, 900 m2 aan schaduwhal en twee watersilo’s staan. De gemeenteraad moet hier nog haar goedkeuring aan geven.

Twee omwonenden hebben bezwaar aangetekend, onder meer vanwege verlies aan uitzicht. Maar deze bezwaren zijn verworpen. ,,Uitzicht is geen (gegarandeerd) recht en de afstand is met ongeveer 90 meter voldoende.’’

Verkoop huizen Elzenhof bijna van start

Hillegom - De huizen voor het bouwplan Elzenhof zijn in het derde kwartaal van 2022 gebouwd.

Dat blijkt uit een informatiebrief, die omwonenden hebben ontvangen. In het gebied komen zorg- en aanleunappartementen, maar ook ‘grondgebonden’ koopwoningen. Mensen kunnen zich melden, als ze interesse hebben in de koopwoningen of levensloopbestendige huurappartementen.

De verkoop begint in het eerste kwartaal van 2021, zo laat verkoopmanager Desiree Broekhuis namens het projectteam Elzenhof weten.

Zorg voor mensen met beperking blijft doorgaan

Noordwijk – Aanbieders van de dagbesteding kunnen ondanks de corona hun zorgtaken blijven uitvoeren.

Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten naar aanleiding van vragen door D66. Wel hebben drie aanbieders hun dagbestedingslocatie gesloten. Mede vanwege een corona-uitbraak onder het personeel of de gebruikers. Als zorgvervanging wordt dan geprobeerd om met de mensen via beeldbellen of fysieke bezoeken in contact te blijven.

Voor de mensen, die extra begeleiding nodig hebben, zijn zo snel mogelijk weer activiteiten gestart, zoals wandelingen, sporten en toneel. Waarbij de regels van de RIVM gevolgd worden.

Bomen illegaal gekapt

OEGSTGEEST – En weer zijn bomen onnodig gekapt. Dit keer aan de Frans Halslaan. Gemeenteraadslid Nico Janssen (PrO) wilde vorige week van het college van burgemeester en wethouders weten, hoe dit kon gebeuren.

Wethouder Glasbeek sprak over ,,een heel ongelukkige gang van zaken. Er is een methode gehanteerd door de nutsbedrijven bij de werkzaamheden aan de oude gasleidingen. De bedoeling was om de wortels te ontzien door niet te graven, maar de grond weg te zuigen. De leidingen lagen vlak onder de wortels van de bomen. Toen hebben ze wortels weggezaagd. We hebben contact met Liander opgenomen over het vervolg van de werkzaamheden en het vervangen van de bomen.’’

Brandbaar materiaal

OEGSTGEEST – Het is voortaan verboden brandbaar materiaal op of aan de weg te vervoeren of bij zich te hebben. Ook het opslaan van dat brandbare materiaal, om het later weer te verkopen, mag niet meer. Dit voorstel van raadslid Tobias van der Hoeven (CDA) werd donderdagavond unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Brugspringen verboden

OEGSTGEEST – De jeugd mag niet meer van bruggetjes springen. Dat heeft de gemeenteraad vorige week bepaald. Gemeenteraadslid Menno Welling (PrO) probeerde de overige politieke partijen nog te bewegen, om de jeugd in ieder geval van bruggetjes te laten springen, waar geen boten komen. Maar dat mislukte.

Raadslid Van den Broek (CDA) vroeg zich wel af, hoe de boa’s gaan handhaven tegen brugspringertjes. D66-raadslid Bus was het hier mee eens. ,, Het zijn onze kinderen en die gaan echt niet stoppen met springen, als het in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening, JD) opgenomen is.’’

Maar van raadslid Oosterhuis (VVD) mag deze traditie direct stoppen. ,,Dit kan echt gevaarlijke situaties opleveren. Het is te gevaarlijk om van een brug te springen, hoe hoog of laag die ook is.’’ Burgemeester Emile Jaensch wees op de gevaren van brugspringen en dat er in de afgelopen vijf jaar drie ernstige ongelukken zijn geweest, waarbij één persoon is omgekomen. Een raadsmeerderheid deelde zijn mening.

Carbidschieten verboden rond jaarwisseling

OEGSTGEEST – De gemeenteraad heeft bepaald, dat carbidschieten vrijwel het hele jaar door mag (met vergunning). Met uitzondering van de periode tussen 15 december en 16 januari; dit VVD-plan werd unaniem gesteund door de politieke partijen. Een PrO-voorstel voor een totaalverbod van carbidschieten redde het niet.

Het besluit van de raad wordt gesteund door burgemeester Emile Jaensch: ,,Het meeste risico (voor het carbidschieten, JD) is rond de jaarwisseling.’’ Hij reageerde op een verzuchting van raadslid Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest), wat er nog wél mag. Jaensch: ,,Het schertsvuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten mag nog wel. En natuurlijk mogen de champagnekurken knallen. Laten we de potten en pannen klapperen als dank voor de mensen in de zorg rond middernacht op 31 december. Ik verwacht nog wel enig lawaai rond de jaarwisseling, maar niet met het zware vuurwerk en het carbidschieten.’’

Column

Bruggetjes

Wie deed het niet in zijn jeugd? Lekker van een bruggetje in het water springen. Zeker op zomerse dagen was dat een geweldig tijdverdrijf. Maar de jeugd van toen zijn nu oude(re) mannen geworden. En onder het mom van ‘veiligheid’ wordt weer een aangenaam tijdverdrijf van de kinderen afgepakt. Een meerderheid van de raad verbiedt het voortaan, dat kinderen van bruggetjes springen; ook al is er geen varend bootje in de buurt.

Net als onze ouders, die klaagden over hoe wij altijd voor de televisie zaten, zitten wij nu met ons allen te zeuren dat onze kinderen alleen maar op hun mobieltjes zitten of al couchsurfend de volgende Netflixserie bingewatchen. (Als u niet weet, wat ik bedoel met deze zin, bent u écht oud, waarde columnlezer).

Buiten spelen is onderdeel van opgroeien en volwassen worden. Lekker ravotten in het bos, boomhutten maken, stiekem een eerste zoen stelen bij een aardig meisje of leuke jongen en inderdaad: heerlijk van een brug in het water springen. Dat heerlijke gevoel, als je bij dertig graden met een oververhit hoofd die verfrissende verkoeling krijgt van het water. Terwijl je net daarvoor jouw springkunsten hebt kunnen tonen aan jouw vrienden.

Maar dit gemeentebestuur moet daar in meerderheid niets van weten. Met burgemeester Emile Jaensch voorop, die waarschuwde voor objecten onder water en dat er de afgelopen jaren in de regio meerdere ongelukken zijn gebeurd bij het brugspringen. Dat kan zijn, maar er gebeuren iedere dag auto-ongelukken, fietsaanrijdingen en regelmatig vallen er vliegtuigen uit de lucht. Moeten we dan de auto’s, fietsen en vliegtuigen ook maar afschaffen?

Natuurlijk niet. Als er objecten onder water liggen, dan heeft de gemeente samen met het Hoogheemraadschap van Rijnland de verantwoordelijkheid om die watergangen op tijd schoon te maken. Ik kan me voorstellen, dat je geen springende kinderen bij passerende plezierbootjes wilt hebben, maar laat de jeugd op een aantal bruggetjes, waar geen boten varen, heerlijk in het water springen. Als je die bruggetjes alsnog aanwijst, dan kun je er als gemeente ook voor zorgen dat de watergangen vrij zijn van obstakels.

En doe je als gemeente eens wat goeds. Er voor zorgen dat onze jeugd, onze toekomst, niet nog een stukje van hun vrijheden en onbekommerdheid wordt afgepakt. Zeker in deze coronatijd, waarin zij toch al zoveel opofferingen moeten welgevallen. Omdat onze generatie er een zooitje van heeft gemaakt en niet op tijd heeft ingegrepen om te voorkomen, dat het coronavirus zich zo heeft verspreid.

Cuypersgenootschap voert druk op

OEGSTGEEST – Het Cuypersgenootschap, dat zich inzet om waardevolle gebouwen te behouden, wil een dwangsom opleggen aan het gemeentebestuur van Oegstgeest.

Dat staat in een brief. Het geduld is op, waar het gaat om het wachten op het moment tot het gemeentebestuur een aantal gebouwen op het terrein van Endegeest als gemeentelijk monument aan te wijzen. Lokaal-raadslid Eelke van den Ouweelen wilde hierover meer informatie van wethouder Huizing.

Huizing erkende, dat het Cuypersgenootschap het gemeentebestuur in gebreke heeft gesteld. Hij gaf verder aan, dat het college binnenkort mogelijk het aanwijzen van een aantal monumenten in procedure brengt. Vorige week is namelijk een advies ontvangen van Erfgoed Leiden en omstreken over de waarde van bepaalde monumentale gebouwen. Huizing hoopt, dat het Cuypersgenootschap nog even geduld wil hebben.

Extra huizen op Ganzeneiland

OEGSTGEEST – Op het Ganzeneiland wordt het woningaantal bijna verdubbeld. Nu staan er nog vier huizen, maar een raadsmeerheid stemde er mee in, dat hier in de toekomst zeven woningen op mogen komen. De nieuwe huizen worden gebouwd zonder gasaansluiting.

Hart voor Oegstgeest-fractievoorzitter Frits van Oegstgeest was fel tegen de komst van extra woningen op dit stukje natuurgebied. ,,Het bouwvolume stijgt van 15.000 naar 22.500 kubieke meter; dat gaat ons te ver.’’ Volgens Van Dissel maakt het Ganzeneiland deel uit van een ecologische groenstructuur en moet daar heel voorzicht mee omgegaan worden. Maar de overige partijen vonden het prima om extra huizen op het Ganzeneiland te bouwen. Raadslid Watze Mandema (CDA) gaf aan: ,,Dit plan is afgestemd met de bewoners en eigenaren. Het valt binnen het bestemmingsplan.’’

Lekker trippen

OEGSTGEEST – Voortaan mag iedereen in gebouwen, die openbaar zijn voor het publiek, tot vijf gram aan softdrugs gebruiken. Ook op de weg of op andere openbare plaatsen is dat toegestaan. Dit besluit nam de gemeenteraad vorige week.

Het college van burgemeester en wethouders stelde voor om alle drugsgebruik te verbieden, maar een amendement van PrO om een uitzondering te maken voor het recreatief gebruik van softdrugs werd gesteund door een raadsmeerderheid.

Raadslid Welling vond een totaalverbod op softdrugs ‘disproportioneel’. Maar raadslid Van den Broek (CDA) was fel tegen dit voorstel. ,,We willen, dat het over tien jaar nog net zo fijn wonen is als vandaag. Het moet niet normaal worden, dat in het gemeentehuis, winkels, scholen en sportkantines drugs gebruikt wordt. Dat moeten we niet willen met elkaar.’’ Hij wees er op, dat achter die ene onschuldig uitziende joint een heel milieu van criminaliteit, overlast en verwoesting van persoonlijke levens schuilt.

Maar het voorstel van PrO werd met 13 stemmen voor en zes tegen aangenomen. Initiatiefnemer Menno Welling (PrO) wees er wel op: ,,Je mag natuurlijk geen joint opsteken wanneer ergens een rookverbod geldt.’’

MeerWonen kijkt naar Leo Kannerlocatie

OEGSTGEEST – De woningbouwcorporatie MeerWonen heeft belangstelling voor de Leo Kannerlocatie aan de Hazenboslaan. Dat liet wethouder Huizing vorige week weten.

Hij beantwoordde een vraag van Hart voor Oegstgeest. ,,Op dit moment zijn we met (projectontwikkelaar, JD) Oudendal in gesprek over vervroeging van de levering van de Julianaschool. Daarbij wordt de Hazenboslaan ook betrokken.’’ Maar voordat MeerWonen actief zou kunnen worden, moet er eerst duidelijkheid komen over de toekomst van de Leo Kannerschool, aldus Huizing.

Niet-afbreekbare confetti en serpentines verboden

OEGSTGEEST – Feestelijke papiersnippers als confetti en serpentine mogen niet meer gebruikt worden. Tenzij ze van afbreekbaar materiaal zijn. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten.

De raad nam een voorstel van PrO-raadslid Menno Welling aan. ,,De meeste confetti is tegenwoordig van kunststof, vaak met een metallic coating. De meeste papieren confetti heeft een glanzende papieren coating en er wordt vaak gebruik gemaakt van een inkt die schadelijk is voor de natuur.’’ Dat spul kan in het water komen en zorgen voor milieuverontreiniging, zo beargumenteerde Welling. Confetti, gemaakt van afbreekbaar papier, blijft wel toegestaan.

Oegstgeester leerlingen gedragen zich

OEGSTGEEST – In dit dorp is er bij de schooljeugd geen gedoe over het maken van opdrachten, die te maken hebben met maatschappelijke ontwikkelingen.

Nadat vorige maand in Frankrijk een docent vermoord werd, omdat hij een tekening van Mohammed had laten zien, ontstond er onlangs ook onrust op het Leidse Visser ’t Hooft Lyceum. Dat had te maken met een schrijfopdracht uit de Godsdienstles. Gemeenteraadslid Eric Bouw (VVD) vroeg zich af, of vergelijkbare situaties zich hebben voorgedaan op de basis- en middelbare scholen in Oegstgeest.

Burgemeester Emile Jaensch kon hem geruststellen. Alle scholen zijn nagebeld en dit soort incidenten hebben in Oegstgeest niet plaatsgevonden.

Onderscheid muziekscholen afgeschaft

OEGSTGEEST – Zelfstandige muziekscholen moesten de deuren sluiten vanwege de coronamaatregelen, maar muziekscholen die vallen onder een stichting mochten gewoon open blijven. Dat is een vreemde situatie, zo gaf raadslid Inge Oosterhuis (VVD) vorige week aan. ,,Zelfstandige muziekscholen worden door deze maatregel ernstig benadeeld.’’

Burgemeester Emile Jaensch gaf Oosterhuis gelijk. Hij liet weten, dat de gemeente uitvoering moest geven aan de 17de(!) noodverordening met coronamaatregelen. Jaensch: ,,Ik heb aangegeven, dat ik niet gelukkig was met het onderscheid en dat het verschil tussen wel en niet commercieel niet groot is. Zeker niet in Oegstgeest. Ik heb beloofd dat er bij toekomstige noodverordeningen voor Oegstgeest niet meer dit soort onderscheid gemaakt wordt.’’

Onderzoek voor rookvrije plekken

OEGSTGEEST – Het college van burgemeester en wethouders moet onderzoeken of bepaalde plekken in het dorp rookvrij gemaakt kunnen worden. Dan gaat het met name om de gebieden op en rondom scholen, sportclubs, kinderopvang, scouting en zorgverenigingen. Maar ook bijvoorbeeld het gemeentehuis, winkelgebieden, speeltuinen en bushaltes.

Steeds meer mensen ergeren zich er aan, dat ze wel een mondkapje moeten dragen tegen corona, maar dat ze ondertussen vergiftigd worden door de sigarettenrook van peukverslaafden. De gemeenteraad vindt ook, op initiatief van PrO, dat instanties weliswaar hun eigen terrein rookvrij kunnen maken, maar dat het weinig zin heeft als in de gebieden daar net omheen volop gepaft kan worden.

Wethouder Jan Nieuwenhuis staat positief tegenover de wens van de raad voor dit onderzoek.,,We zijn al bezig met de GGD over een campagne over een rookvrije generatie. We zien, dat leerlingen naar buiten lopen om daar wel te roken. Het is een voorbeeld om te kijken of we kunnen uitzoeken om dit (rookverbod, JD) in de Algemene Plaatselijke Verordening op te nemen.’’

Plan Overgeest bijna klaar

OEGSTGEEST – In het eerste kwartaal van 2021 ligt er een nieuw en haalbaar plan voor Overgeest op tafel. Dat is althans de verwachting van wethouder Peter Glasbeek.

Hij liet dit weten, naar aanleiding van vragen door fractievoorzitter Frits van Dissel (Hart voor Oegstgeest). De tijd gaat alsmaar verder en Van Dissel wilde nou wel eens weten, wanneer er een ‘anterieure overeenkomst gesloten wordt met de verschillende partijen. En of de gemeenteraad nog vóór die ondertekening inzage krijgt van de inhoud van die overeenkomst.

Glasbeek zegde toe: ,,De raad zal voorafgaand aan een ondertekening van zo’n overeenkomst worden geïnformeerd. Nog in het eerste kwartaal van volgend jaar willen we tot de afwikkeling van een haalbaar plan komen.’’

Toekomst SOEK blijft onzeker

OEGSTGEEST – ,,In het coalitieakkoord staat, dat het gemeentebestuur inzet op de instandhouding van een kringloopfunctie. Maar in datzelfde akkoord wordt niet specifiek gesproken over SOEK.’’ Dat laat wethouder Peter Glasbeek weten, nu er onrust is ontstaan over de onzekere toekomst van SOEK.

SOEK is dringend op zoek naar een plek, waar tweedehandsspullen opgeslagen en voor lage prijzen verkocht kunnen worden. Gemeenteraadslid Frits van Dissel (Hart voor Oegstgeest) maakt zich zorgen, naar aanleiding van een artikel in de Oegstgeester Courant van 18 november. SOEK luidde daarin de alarmbel over hun huisvesting; zij staan namelijk waarschijnlijk binnen een jaar op straat.

Maar Glasbeek wilde geen toezegging doen om SOEK uit de brand te helpen. Wel liet hij weten, met SOEK in gesprek te willen gaan.

Frits van Dissel vertrekt

OEGSTGEEST – De fractievoorzitter van Hart voor Oegstgeest, Frits van Dissel, stopt met het raadslidmaatschap. ,,Ik heb me jarenlang ingezet, op gebied van samenwerking in de regio en de ruimte. Sommige dossiers zijn uitgesteld en lopen vertraging op. Ook regionale samenwerking lijkt vertraging op te lopen. Het zal veel energie vragen. Mij is het niet meer mogelijk om die noodzakelijke energie en het enthousiasme op te brengen. Ik beëindig mijn raadslidmaatschap; op 17 december zal mijn laatste vergadering zijn. De heer Jaap van den Broek zal mijn zetel innemen.’’ Eelke van den Ouweelen (Lokaal Oegstgeest) reageerde direct. Zijn vertrek is een verlies voor de politiek. Ook andere politici danken Van Dissel en betreuren zijn vertrek. Ook Frank Dankers treedt terug, als commissielid van Lokaal Oegstgeest.

20 november 2020

Gemeente legt voorkeursrecht op percelen Bever Holding

Noordwijk - De gemeenteraad heeft een ‘Wet voorkeursrecht gemeenten’ opgelegd op meerdere percelen van Bever Holding. Dit gebeurde tijdens een inderhaast ingelaste raadsvergadering op vrijdag 20 november.

Het gaat om de volgende percelen: Koningin Wilhelminaboulevard 3: het zogenaamde ‘Gat van Palace’, Parallel Boulevard 7: ‘Esplanada’, Zeereep 1: de locatie van het voormalige Zinger-hotel,  Zeereep 2 en 3: twee onbebouwde percelen en Schoolstraat 40a: de locatie van de voormalige drukkerij Dekker. Wethouder Roberto ter Hark lichtte kort toe: ,,Deze bekrachtiging is in het belang van de gemeente Noordwijk.’’

De dag ervoor vond een besloten vergadering plaats, waarbij de raadsleden in het geheim geïnformeerd werden over de reden van deze maatregel. Eric Berg (Lijst Salman Noordwijk) liet weten: ,,We zijn tegen. Dit wordt inderhaast gedaan, zeker met de aangekondigde executieveiling in het vooruitzicht.’’ Zijn partij was samen met PvdA de enige, die tegen was. Dick Gutlich (D66) verwoordde het gevoel van de overige partijen: ,,Het is in het belang van de gemeente, dat Noordwijk haar invloed kan uitoefenen op de ontwikkeling van deze plekken.’’ Met deze maatregel zorgt Noorwijk er voor, dat bij verkoop van de percelen de eigenaar de gronden eerst aan de gemeente moeten aanbieden. De percelen maken nu deel uit van een toekomstige executieveiling.

19 november 2020

De man en zijn mancave


TER AAR – Dertig mannen, die hun leven gewijd hebben aan de edele aard van het vakmanschap, zijn vereeuwigd in een boek. De ‘ambachtelijke kunstenaars’ uit heel Nederland vertellen in ‘Man & werkplaats’ wat hun drijft en waarom ze ieder vrij uurtje in hun eigen werkplaats vertoeven.

De 72-jarige Fons Vendrik uit Ter Aar heeft van jongs af aan al een liefde voor oude televisies en buisradio’s. En dat is te zien in zijn werkplaats: Vendrik toont een grote voorraad van gevonden over overgenomen oude radiolampen, veel trimsleutels van kusntstof en er is geen metalen schroevendraaier te bekennen. Tijdens het gesprek soldeert hij een blauw condensatortje vast en licht toe: ,,Metalen schroevendraaiers hebben namelijk invloed op het magnetische veld.’’

Na zijn pensionering bouwde Vendrik een schuur in zijn tuin. Daar werkt hij aan versterkers en buizenradio’s, die totaal anders werken dan de moderne transistorradio’s. Vendrik, die lid is van de Nederlandse Vereniging voor de Historie va de Radio en actief voor het Repair Cafe Ter Aar, vertelt: ,,Van kinds af aan ben ik opgegroeid met elektronica. De mystiek die er aan zat, fascineerde me. Ik begreep het niet. Van mijn ouders kreeg ik een radiobouwdoosje, dat mijn oudere broer in elkaar heeft gezet. Het eerste, dat ik zelf maakte, was een snoer met een stekker en een lamp. Het veroorzaakte een gigantische kortsluiting in huis, waarna i eigenhandig de stoppen verving. Mijn ouders hebben het nooit geweten.’’

Fotograaf Otto Kalkhoven is de bedenker en samensteller van ‘Man & Werkplaats’. ,,Het idee kreeg ik, omdat ik een folder van een gereedschappenfabrikant zag. Daar stond een foto van een werkplaats in, waar ik naar bleef kijken. Ik bedacht: ‘Als ik het leuk vind, vinden een heleboel mannen dit leuk’. Deze mannen richten hun werkplaats helemaal naar hun eigen idee in. Het is hun eigen mancave, waar hun vrouwen en kinderen geen zeggenschap hebben.’’ Vendrik lacht. ,,Dat klopt: ik zit dan wel in mijn eigen wereldje.’’

Alle dertig geïnterviewde en gefotografeerde mannen houden zich bezig met verschillende expertises. Zo zijn er een hout- en een metaalbewerker, een vliegtuigbouwer en iemand die zijn leven heeft gewijd aan het werken met klei. Waarom staan er geen vrouwen in het boek? Kalkhoven: ,,Ik wilde het een echt mannenboek maken. De meeste lezers, vinden het leuker als er alleen maar mannen in staan. Misschien komt er nog eens een vrouwenboek, maar het lijkt me lastiger om dertig dames met een eigen werkplaats te vinden.’’

Vendrik: ,,Ik hoop dat met dit magazine de jeugd bereikt wordt. Het is een ongelooflijk boeiend boek, als je ziet wat die mensen allemaal voor professionele apparatuur hebben. Ook zie ik dit als erkenning voor het vak van radiomonteur; dat vak bestaat niet meer.

Man & Werkplaats (ISBN: 978 9493042 063) is voor 23,50 euro verkrijgbaar bij iedere boekhandel en via www.manenwerkplaats.nl.

Afvalbeleid later op de schop

KAAG EN BRAASSEM – De inwoners van Kaag en Braassem kunnen opgelucht ademhalen. De eerstkomende jaren wordt hun afval nog steeds aan huis opgehaald én er komt geen gft-tax. Een meerderheid van de gemeenteraad ziet het nog niet zitten om de inwoners hun afval naar ondergrondse containers te laten brengen. 

Deze vorm van ‘omgekeerd inzamelen’ is voor de meeste dorpspolitici nog een stap te ver. Raadslid Kelly Straver (SVKB) ziet liever, dat de mensen opgeleid worden om goed met hun afval om te gaan. ,,Het inzamelen van restafval is het duurst. Als we niet de hoofdprijs willen betalen, moeten we beter afval scheiden.’’ Omgekeerd inzamelen is ook voor CDA en PRO niet aan de orde, al had dat van Gino Wesselman (D66) wel al heel snel ingevoerd mogen worden.

VVD-raadslid Jan van der Geest vindt het een goed idee om inwoners te laten betalen voor het afvoeren van hun gft-afval. Een composthoop in de eigen tuin is volgens de VVD-er dan een goed en gratis alternatief. Zo’n gft-tax zien de andere politici nu nog niet zitten.

Voor wethouder Yvonne Peters was de boodschap duidelijk. ,,We willen het goede van het huidige diftarsysteem behouden en proberen het dure en milieuonvriendelijke restafval verder te beperken. Op termijn gaan we naar een vorm van omgekeerd afval inzamelen.’’

Ideeën gezocht voor hoogbouw St. Ignatiusschool

Kaag en Braassem – De gemeente Kaag en Braassem is op zoek naar initiatieven voor de bovenste verdieping van de voormalige St. Ignatiusschool.

De muziekvereniging ‘Liefde voor Harmonie’ koopt de benedenverdieping, maar het gemeentebestuur wil ook af van de bovenkant van het oude pand. Iedereen kan een bod doen om dat deel van het pand te kopen en een plan van aanpak indienen bij de gemeente.

Wethouder Petra van der Wereld laat via een woordvoerder weten: ,,Er leven vele ideeën in onze gemeente om iets met de hoogbouw te gaan doen. Dit is het moment waarop u met een goed plan en een goed bod naar ons toe kunt komen.’’ Meer informatie: rvanderhelm@kaagenbraassem.nl.

Kruispunt N207 aangepakt

LEIMUIDEN – Het kruispunt van de N207 met de entree van Leimuiden wordt vanaf het eerste weekend in januari aangepakt. Dat bevestigt Menno Zijlstra, woordvoerder van de Provincie Zuid-Holland.

Wanneer de werkzaamheden aan de kruising met de Dokter Stapenséastraat en Burgemeester Bakhuizenlaan afgerond zijn, moet de doorstroming tussen Leimuiden en Alphen aan den Rijn verbeterd zijn. Met het plaatsen van ‘slimme’ verkeerslichten wordt de wachttijd verkort. Inwoners van Leimuiden kunnen dan in de ochtend sneller het dorp uit. Veel Leimuidenaren snakken al jaren naar deze maatregel; ze zijn het zat om iedere ochtend aan te sluiten in de file voor de huidige stoplichten.

Er worden behoorlijk wat wijzigingen doorgevoerd. Op de Dokter Stapenséastraat komt een extra opstelstrook voor linksafslaande auto’s. Fietsers en voetgangers kunnen straks alleen oversteken aan de zuidzijde van de kruising. De noordelijke fiets- en voetgangersoversteek vervalt. Dit verbetert volgens de Provincie de veiligheid en de doorstroming.

De haltes voor buslijn 470 komen tegenover elkaar te liggen aan de zuidkant van de kruising; de halte achter het tankstation vervalt. Wie met buslijn 56 wil reizen, kan na de werkzaamheden op de nieuwe halte op de Tuinderij. De werkzaamheden zijn in het tweede kwartaal van 2021 afgerond; tot die tijd moet al het verkeer rekening houden met vertragingen.

Column

Melkkoe

Het gemeentebestuur heeft de alleenstaande huishoudens ontdekt; als melkkoe. Waar deze solowoners in 2019 nog ‘slechts’ 138 euro betaalden voor het vaste tarief van de afvalstoffenheffing, stelt het college van burgemeester en wethouders voor, om dit volgend jaar te laten stijgen tot 248 euro. Met het vooruitzicht, dat dit bedrag daarna nog verder omhoog kan tot 281 euro, zodat dan de inkomsten van de gemeente ‘kostendekkend’ zijn.

Zo langzamerhand loopt het de spuigaten uit. Doordat de ‘maakindustrie’ nog altijd geen oplossing heeft gevonden om oplosbaar verpakkingsmateriaal te gebruiken, moeten de inwoners almaar dieper in hun portemonnee tasten. Met een verdubbeling van de afvalstoffenheffing als trieste dieptepunt. Ondertussen krijgen we bijna dagelijks belerend te horen, hoe belangrijk het is om goed afval te scheiden. Maar meer scheiden – en dus de mogelijkheid voor bedrijven om van gebruikte materialen nieuwe producten te maken - leidt in deze samenleving niet tot minder kosten, maar juist tot hogere lasten.

Dit is niet meer uit te leggen. Helaas kijkt dit gemeentebestuur alleen naar de kostenberekeningen van afvalverwerker Cyclus. Deze afvalmoloch stampt een serie cijfers uit de grond en de bestuurders slikken het als zoete koek. Ze kijken niet naar manieren, om de kosten van de afvalverwerking omlaag te brengen, maar zien alleen de inwoners als schier oneindige geldboom om alle rekeningen te betalen.

En de kosten blijven maar oplopen; bijna vier ton meer naar ruim 2,8 miljoen euro; en dat alleen voor een middelgrote gemeente als Kaag en Braassem! De afvalverwerkingssector begint behoorlijk te lijken op de tabakssector: het product is niet goed voor ons, maar toch neemt de overheid geen maatregelen om het restproduct voorgoed uit de wereld te helpen. Waarom is het wel mogelijk, om heel Nederland van het schone gas af te halen, maar tonen de bestuurders niet de ballen om te bepalen dat de productiebedrijven vanaf 2030 alleen maar biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal mogen gebruiken?!

Bijen blijven welkom

Noordwijk – Er komen regels voor het houden van bijen in de gemeente Noordwijk.

Maar voor de huidige imkers zal er weinig veranderen, zo kreeg inspreker Vincent Heemskerk (zelf fervent imker) dinsdagavond te horen tijdens een raadsvergadering. Hoewel in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) komt te staan, dat binnen een afstand van 30 meter van woningen het verboden is bijen te houden, zijn er uitzonderingen mogelijk.

Met bijvoorbeeld het plaatsen van een schutting of heg kan voorkomen worden, dat mensen in de vliegroute van bijen komen. Burgemeester Wendy Verkleij verzekerde: ,,Afhankelijk van waar zijn bijen staan, wordt er een vergunning verleend of niet. Maar dat zal geen probleem zijn. We zijn erg blij met hem als imker. De honingbij wordt absoluut niet uit de gemeente gezet.’’

Carbid schieten wordt verboden

Noordwijk – Op de laatste decemberdag, tot middernacht op 31 december van dit jaar kunnen inwoners nog vrijuit carbid schieten.

Maar vanaf de jaarwisseling is deze vorm van nieuwjaarsviering verboden, zo zal de gemeenteraad later deze maand bepalen. Het gemeentebestuur wil zo voorkomen, dat door het vuurwerkverbod Jan en alleman hun knalplezier gaan uitoefenen met behulp van melkbussen, carbid en explosieve gasmengsels.

De wijziging in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) gaat op 1 januari in.

Flexibel toelatingsbeleid

Noordwijk – Het gemeentebestuur stelt een nieuwe APV (Algemene Plaatselijke Verordening) op, die de oude APV’s van de voormalige gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout vervangt.

Hoewel de horeca in de hele gemeente volgens de vernieuwde APV om middernacht dicht zal moeten, zal dat in de praktijk geen gevolgen hebben voor de horecagelegenheden in Noordwijkerhout. In dat dorp is het gebruikelijk, dat gasten er tot 01.00 naar binnen mogen.

Met het aanvragen van ontheffingen kan dit oude toelatingsbeleid voortgezet worden.

Geen dove gevels meer

Noordwijkerhout – De oude bollenschuur op Herenweg 80 hoeft na de nieuwbouw geen ‘dove gevels meer te hebben.

In 2013 stemde de toenmalige gemeenteraad in met het ‘herbestemmen’ van deze schuur tot acht wooneenheden en de mogelijkheid om er een ‘bed & bulbs’ voorziening in te hebben. Maar vanwege geluidsoverlast van de N206 was wel de eis om aan die zijde dove gevels, dus geen ramen, te plaatsen.

Wethouder Theo Alkemade liet weten, dat dit ‘door de ontwikkeling van de techniek niet meer noodzakelijk’ is. De gemeenteraadsleden hebben hier geen problemen mee.

Geen geduld met huilende ondernemers

Noordwijk – Eigenaren van een veertigtal locaties krijgen minder bouwrechten, dan ze in 2017 gedacht hadden.

De gemeenteraad zet door met het terugbrengen van die bouwrechten naar de oorspronkelijke situatie (‘Fase 2 Noordwijk Zeewaardig’). Deze actie leidde tot twee zienswijzen, waaronder een ondernemer op De Grent. Hij had een wens om bovenop de horecagelegenheden een aantal woningen te plaatsen. Die kans is echter voorbij.

Raadslid Gerard Duijndam (VVD) heeft geen medelijden: ,,Ze hebben allemaal de tijd gehad om een plan in te dienen en niets gedaan. En nu een beetje gaan zitten huilen.’’

Herdenkingsballonnen worden verbodens

Noordwijk – Vanaf 1 januari mogen er geen ballonnen, die lichter zijn dan lucht, vrijgelaten worden.

De gemeenteraad gaat later deze maand akkoord met een wijziging in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening). Steeds vaker laten mensen als herdenking aan geliefden ‘herdenkingsballonnen’ op, die gevuld zijn met helium of andere gassen.

De brandweer in de regio vindt dit ongewenst en mede daarom stelt het college van burgemeester en wethouders voor om dit soort ballonnen te verbieden. De raad is het hier mee eens. Bemensde luchtballonnen, waarin je kunt zitten, blijven wel toegestaan.

Hout stoken voor open haard mag

Noordwijk – Er komt definitief geen houtstookverbod voor houtkachels en open haarden.

Nadat inwoonster Gitta van der Meer hier enkele jaren geleden voor gepleit had, deed ze dit dinsdagavond opnieuw bij de gemeenteraadsleden. Ze gaf aan, dat haar astma veroorzaakt wordt door de houtstokende buren.

Maar de Omgevingsdienst heeft de situatie bekeken, zo liet burgemeester Wendy Verkleij weten. En er zijn geen illegale zaken aangetroffen. ,,Zij stoken droog hout en dat mag. Het is erg vervelend voor mevrouw Van der Meer, maar dit is mijn antwoord.’’

Keihard knallen op de motor

Noordwijk – Motorrijders kunnen keihard blijven knallen; de gemeente kan hier niets aan doen.

Al jaren zijn de talrijke motorrijders met hun Harley Davidsons, Nortons en BSA’s een doorn in het oor van vele omwonenden van de Boulevard. Genieten van de rust kan alleen tussen de bezoeken van deze motormuizen door. Maar handhaven op basis van het maken van teveel lawaai gaat niet gebeuren.

Dat laat burgemeester Wendy Verkleij weten naar aanleiding van vragen door commissielid Joseph Evers (D66). ,,Er is niets te doen aan overlast van motoren op de Boulevard.’’

Klusbusjes hebben vrij spel

Noordwijk – Personenbusjes en bestelvans, die het uitzicht belemmeren; het gemeentebestuur gaat hier niet op handhaven.

Hoewel de gemeente wel een regel heeft, dat vrachtwagens en bussen geen uitzichtbelemmeringen mogen veroorzaken, geldt dat niet voor bezorg- en klusbusjes, zo laat burgemeester Wendy Verkleij weten. ,,Het is niet mogelijk om efficiënt tegen klusbussen op te treden.’’

Verkleij reageerde hier op vragen door commissielid Ineke Secker (PvdA).

Nieuw gebouw voor fusieschool

Noordwijk – Het college vraagt aan de gemeenteraad 500.000 euro als voorbereidingskrediet om een nieuw schoolgebouw op te zetten voor de fusieschool Wakersduin/Zeehonk.

Het schoolbestuur van de overkoepelende organisatie Sophia Scholen kan daarmee een investeringsplan opstellen, zodat het Christelijk basisschoolonderwijs, inclusief een kinderopvang, in de kern Noordwijk aan Zee een fonkelnieuw energieneutraal gebouw krijgt.

De afgelopen jaren liepen de leerlingenaantallen van de scholen Wakersduin en Zeehonk terug naar in totaal zo’n 300 kinderen. Daarom wil Sophia Scholen deze twee onderwijsinstellingen fuseren.

Quotum arbeidsgehandicapten

Noordwijk – Twee jaar geleden nam de raad van de toenmalige gemeente Noordwijk de motie ‘Quotum Arbeidsgehandicapten’ aan.

Maar nog altijd is er geen ‘overall’ gemeentelijk beleid om het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten te stimuleren. Burgemeester Wendy Verkleij laat echter in een bericht aan de gemeenteraad weten, dat de gemeente hier wel mee bezig is. ‘We willen een diverse en inclusieve organisatie zijn’.

In de eerste helft van 2021 komt het college met het voorstel ‘Arbeidsmarktcommunicatie’ naar de gemeenteraad, waarin ook een plan staat om actief te werven voor onder meer arbeidsgehandicapten.

Space Campus ready for take off

Noordwijk – De realisatie van Space Campus; de gemeenteraad van Noordwijk ziet dat helemaal zitten.

Dat bleek tijdens een vergadering van de raad op dinsdagavond. Raadslid Dick Gutlich (D66) somde op: ,,Er komt een ontmoetingsplek voor de internationale space campus, in de vorm van een base camp. We gaan de bereikbaarheid met het OV verbeteren en er komt een fysieke verbinding met ESA Estec.’’

Het gemeentebestuur gaat onderzoeken of dit project alleen door marktpartijen wordt opgezet, of dat de gemeente zelf ook een financieel risico gaat dragen. Dat besluit valt later, maar voor nu geeft raadslid Toon van Tol (PUUR) aan: ,,We zijn ready for take off.’’

Slecht afvalscheiden in Offem Zuid

Noordwijk – De inwoners van Offem Zuid scheiden hun afval heel slecht.

Vorig jaar heeft de gemeente Noordwijk ondergrondse containers geplaatst voor zowel huishoudelijk restafval als voor groente, fruit- en tuinafval. De resultaten zijn nu bekend: het afval in de containers blijkt slecht gescheiden te zijn; het restafval wordt door bepaalde inwoners zonder scrupules gedumpt in de containers voor gft-afval.

Het college van burgemeester en wethouders stuurt nu een huis-aan-huisbrief, met daarin de mededeling, dat de inwoners de kans wordt gegeven om de komende drie maanden de kwaliteit van hun afvalscheiding te verbeteren. Begin volgend jaar neemt het college een besluit over de toekomstige manier van afvalinzameling in Offem Zuid.

Zonnepanelendaken boven Langevelderslag

Noordwijk – De door de gemeenteraad gewenste zonnepanelen boven parkeerterreinen komen steeds dichterbij.

Het college van burgemeester en wethouders heeft gekeken naar de mogelijkheid om zonnepanelen te laten plaatsen boven de parkeerplaatsen aan de Langevelderslag. Verschillende commerciële partijen hebben laten weten, dat ze geïnteresseerd zijn om dat parkeerterrein met zonnepanelen te overkappen.

Als de gemeenteraad toestemming geeft, kan het college een tender uitschrijven om de zonnepanelendaken boven Langevelderslag te realiseren.

Geen zebrapad bij Vomar

Noordwijkerhout - Een zebrapad aan de Pilarenlaan bij de Vomar: het college van burgemeester en wethouders ziet dit niet zitten.

Het CDA had hiervoor gepleit, maar volgens het college is het parkeerterrein geen eigendom van de gemeente maar van Vomar. Bovendien vindt het gemeentebestuur, dat bezoekers in dat gebied in principe overal (verspreid) moeten kunnen oversteken.

,,In een goed functionerende verblijfsgebied zijn speciaal ingerichte oversteken niet nodig en vaak zelfs ongewenst’’, aldus het college.

Balen van afvaldump

Hillegom – In de wijk Meer en Dorp dumpen mensen hun afval ongegeneerd op straat. Een inwoner ziet dit al jaren met lede ogen aan en richt zich in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.

Met foto’s toont de briefschrijver, mede namens een aantal bewoners van de Mauritslaan aan, hoe erg het gesteld is met het afvaldumpen. De gemeente heeft het afgelopen jaar met woningbouwcorporatie Stek en afvalverwerker Meerlanden bewoners geïnformeerd over het scheiden, maar ook zijn gedumpte afvalzakken gecontroleerd om de vervuiler te achterhalen.

Maar de verzamelcontainers puilen volgens de inwoner bijna wekelijks uit van het huishoudelijk afval en ook wordt er voortdurend grof afval bij die containers geplaatst. ,,Hierdoor kijken wij als bewoners van de eengezinswoningen het hele weekend alsnog tegen deze vuilnishopen aan.’’ De hoop is, dat het gemeentebestuur actie gaat ondernemen. Bijvoorbeeld door de afvalcontainers te verplaatsen naar een plek, waar de flatbewoners zelf op de troep mogen uitkijken, zo oppert de briefschrijver.

Geef kunstenaars geen geld, maar opdrachten

Hillegom – De extra 782 miljoen van de Rijksoverheid voor de kunst en cultuur aan gemeenten moeten niet verdwijnen in de onderhoudspotjes voor gebouwen.

Dit vurige pleidooi ontving de wethouder van kunst en cultuur Karin Hoekstra van Henk Hofstra, voorzitter van de kunstbelangenorganisatie BOK. Hij roept Hoekstra – en alle andere wethouders van cultuur in Nederland – op, om van het rijksgeld kunst- en cultuuropdrachten te geven aan individuele kunstenaars.

Zo kunnen in deze coronatijd er toch nog mooie kunstprojecten opgezet worden, is de gedachtegang.

Pleidooi voor meer tiny houses

Noordwijk – De Tiny Housejes beweging verhoogt de druk op het gemeentebestuur van Noordwijk.

Enthousiaste Tiny House gebruikers roepen Noordwijk op om mee te werken aan locaties voor mensen die graag klein en duurzaam willen wonen. Zelf probeerden ze vier jaar geleden tevergeefs een ‘Tiny Living project’ in Noordwijk op te richten. Om hun droom te verwezenlijken, heeft het gezin anderhalf jaar in een Tiny House in Delft gewoond.

Inmiddels wonen de ouders met hun twee zonen weer in een gewoon huis in Noordwijk. Ze bieden de raads- en collegeleden aan om te praten over hun ervaringen en vragen over het tiny wonen te beantwoorden. In de hoop, dat het gemeentebestuur meewerkt aan de komst van meer tiny houses.

Versnelling Poort van Offem

Noordwijk - De VOF (Vennootschap Onder Firma) ‘De Poort van Offem’ is druk bezig met haar nieuwbouwplannen.

Het gaat hierbij om een ‘combi-project De Poort van Offem’ op het perceel Herenweg 21-23. Hier moet een appartementengebouw komen, waarbij er ook een verbindingsroute naar de nieuwe woonwijk wordt aangelegd.

De VOF vraagt aan de gemeenteraad om het vergunningentraject te versnellen, door zowel het bestemmingsplan als de omgevingsvergunning in één procedure af te handelen.

Vragen over minimabeleid

Noordwijk – Waarom heeft de gemeente Noordwijk de ‘Verordening minimabeleid’ uitgevoerd, terwijl dit prima gedaan kan worden door de ISD (Intergemeentelijke Sociale Dienst)? Dat vraagt CDA-gemeenteraadslid Jos Beugelsdijk aan het college van burgemeester en wethouders.

Alleen Noordwijk en Hillegom houden zich zelfstandig bezig met deze problematiek. De omliggende gemeenten hebben dit uitbesteed aan de ISD. Beugelsdijk maakt zich zorgen over de financiële gevolgen: ,,Klopt het dat de gemeente in de budgetten minimabeleid en aanvragen inspanningspremie hebben geschrapt? Is hierover gecommuniceerd met de woningcorporaties, ouderenbonden, vluchtelingenwerk, enzovoort?

Deze en andere vragen moeten door het college binnen enkele weken beantwoord worden.

Zorgen over kiss & ride

Noordwijk – Gemeenteraadslid Sebastiaan Duivenvoorde (CDA) maakt zich zorgen om de verkeersveiligheid rondom scholen.

Het gemeentebestuur is van plan om extra kiss & ride plekken aan te leggen en een maximumsnelheid van 30 km per uur in te voeren bij de onderwijsinstellingengebouwen. Duivenvoorde vindt dat ‘een mooi streven’, maar hij wil duidelijkheid.

,,Kan het college aangeven bij welke scholen inmiddels een 30- kilometer zone is ingesteld en kiss & ride zones zijn gecreëerd?’’ Hij wil ook weten, of die maatregelen geholpen hebben voor de verkeersveiligheid. Het college heeft enkele weken de tijd om te reageren.

17 november 2020

Zonnepanelendaken boven Langevelderslag

Noordwijk – De door de gemeenteraad gewenste zonnepanelen boven parkeerterreinen komen steeds dichterbij.

Het college van burgemeester en wethouders heeft gekeken naar de mogelijkheid om zonnepanelen te laten plaatsen boven de parkeerplaatsen aan de Langevelderslag. Verschillende commerciële partijen hebben laten weten, dat ze geïnteresseerd zijn om dat parkeerterrein met zonnepanelen te overkappen.

Als de gemeenteraad toestemming geeft, kan het college een tender uitschrijven om de zonnepanelendaken boven Langevelderslag te realiseren.

Slecht afvalscheiden in Offem Zuid

Noordwijk – De inwoners van Offem Zuid scheiden hun afval heel slecht.

Vorig jaar heeft de gemeente Noordwijk ondergrondse containers geplaatst voor zowel huishoudelijk restafval als voor groente, fruit- en tuinafval. De resultaten zijn nu bekend: het afval in de containers blijkt slecht gescheiden te zijn; het restafval wordt door bepaalde inwoners zonder scrupules gedumpt in de containers voor gft-afval.

Het college van burgemeester en wethouders stuurt nu een huis-aan-huisbrief, met daarin de mededeling, dat de inwoners de kans wordt gegeven om de komende drie maanden de kwaliteit van hun afvalscheiding te verbeteren. Begin volgend jaar neemt het college een besluit over de toekomstige manier van afvalinzameling in Offem Zuid.

Appartementen in pastorie

HOOGMADE – In de pastorie van Hoogmade komen vier huurappartementen. Van de inkomsten kan het kerkbestuur in de toekomst geld uitgeven voor het toekomstige onderhoud van de kerk.

Leo van Rijn is vol verwachting, dat het Bisdom binnenkort zal besluiten om de vorig jaar afgebrande kerk weer te herbouwen. Maar een van de voorwaarden voor zo’n positief besluit, is dat de lokale kerkelijke afdeling zichzelf financieel moet kunnen bedruipen. En daarom is het plan opgevat om de pastorie om te bouwen tot een woonplek met vier appartementen. Het gemeentebestuur staat positief tegenover de komst van die appartementen.

Afscheid van gemeentelijke monumenten

KAAG EN BRAASSEM – Het Cuypersgenootschap is fel tegen het voornemen van de gemeente Kaag en Braassem om gebouwen niet meer als gemeentelijk monument aan te wijzen. Deze organisatie zet zich in voor het behoud van bouwkundig erfgoed. Een meerderheid van de politieke partijen wil het echter voor de eigenaren gemakkelijker maken om hun panden te onderhouden en energiezuiniger te maken.

Historische gebouwen met een bijzondere cultuurhistorische of architectonische waarde worden extra beschermd door zo’n gemeentelijke monumentenstatus. Zo zijn panden en objecten niet onderhevig aan grillen van een nieuwe eigenaar. Maar enkele eigenaren van de soms honderden jaren oude panden en objecten hadden bij politieke partijen geklaagd, dat het onderhoud van hun bezit extra geld en gedoe kost. Wijzigingen aan het pand moeten namelijk goedgekeurd worden en regelmatig wordt de eigenaar opgedragen om gebruik te maken van dezelfde materialen, als er al in het pand aanwezig zijn.

Een raadsmeerderheid wil nu af van de gemeentelijke monumentenstatus; voor deze politici is het voldoende om bijzondere gebouwen aan te merken als ‘karakteristiek pand’. Hierdoor kunnen eigenaren voortaan doen en laten wat ze willen, zolang ze maar geen ‘onomkeerbare’ handelingen uitvoeren, zoals sloop.

Leo Dubbelaar, secretaris van het Cuypersgenootschap, vreest het ergste: ,,We zijn bang dat dit besluit schade gaat opleveren voor de monumenten. Dat historische materialen aan de buitenkant en aan de binnenkant verloren gaan. Juist de binnenzijde wordt helemaal niets beschermd.’’ Als voorbeeld noemt hij een pand aan Noordeinde 164, waar oude, bijzondere, dakpannen vervangen worden door moderne exemplaren. Ook pleit Dubbelaar voor het behoud van de ‘ruïnekerk’ van Hoogmade. ,,Als het Bisdom geen nieuwe kerk wil, willen we het liefst de afgebrande kerk in ruïneuze staat behouden. Nu is de kerk niet beschermd, ook niet als karakteristiek pand; daarmee is de kerk vogelvrij.’’

Wethouder Inge van der Meer verzekert, dat er ‘geen onomkeerbare activiteiten’ zullen plaatsvinden. Maar nadat de raadsleden de gemeentelijke monumentenstatus hebben opgeheven, kunnen eigenaren van gemeentelijke monumenten wel veel gemakkelijker allerlei bouwactiviteiten uitvoeren. Of het nu gaat om het aanbrengen van een dakkapel of uitbreiding van het pand aan de voor- of zijkant. Dubbelaar stelt: ,,Als je een stuk van een dak gaat slopen voor het inbouwen van een dakkapel of waardevolle dakpannen vervangt, ben je bezig met slopen. Voor alles wat riekt naar sloop, ook al is het gedeeltelijke sloop, zou een vergunning aangevraagd moeten worden.’’

Alleen het CDA steunt het Cuypersgenootschap in de wens om de gemeentelijke monumentenstatus te behouden. Raadslid Ronald Wesselink ziet liever, dat de gemeente de regels voor het onderhoud van gemeentelijke monumenten aanpast. En dat ,,de gemeente nog enigszins haar invloed kan blijven uitoefen bij het behoud van het karakteristiek pand’’. Het alleen nog kunnen ingrijpen, als de eigenaar een pand wil slopen, is voor het CDA niet voldoende.

De overige politieke partijen vinden de afschaffing van de gemeentelijke monumentenstatus echter helemaal prima. ,,Het zorgt voor minder regeldruk en meer mogelijkheden om de objecten te verduurzamen’’, stelt D66-raadslid Conny Punt. PRO-fractievoorzitter Ruud van der Star is niet bang, dat allerlei monumenten compleet verdwijnen. ,,Als er gesloopt gaat worden, wordt er teruggebouwd in dat aanzicht’’. VVD-raadslid ziet het verdwijnen van de gemeentelijke monumentenstatus ook wel zitten: ,,De koudwatervrees van CDA is toegenomen. Wij geven vertrouwen aan de eigenaren van de panden. We moeten ze niet altijd voor de voeten blijven lopen.’’

Op 23 november besluit de meerderheid van de raad om in te stemmen met het verwijderen van de monumentale status. Het Cuypersgenootschap stapt dan niet naar de rechter. Dubbelaar: ,,Tegen dit raadsbesluit kunnen we niet in beroep gaan.’’

Blauwe zone

BUITENKAAG – Het dorpje Buitenkaag krijgt een blauwe zone, omdat omwonenden overlast hadden van medewerkers van Royal van Lent, die hun auto’s massaal in Buitenkaag parkeren als ze naar hun werk gaan. Royal van Lent is bezig met het aanleggen van een eigen parkeerterrein in Buitenkaag. Haarlemmermeer heeft de blauwe zone ruim twee jaar uitgesteld. Het heeft zo lang geduurd, omdat er omwonenden waren, die bezwaar hadden tegen een parkeerterrein aan de Leidsemeerstraat. Nu probeert Van Lent, in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer, een parkeerterrein te realiseren op de locatie Spaargaren.

Burgemeester voorstander van vuurwerkverbod

Nieuwkoop – Burgemeester Robbert-Jan van Duijn is voorstander van een vuurwerkverbod in Nieuwkoop. Dat liet hij maandagavond weten tijdens een live instagram-sessie, samen met de wijkagenten van Nieuwkoop.

Van Duijn beantwoordde vragen van toekijkende Instagrammers – meest jongeren. De burgemeester gaf aan, dat hij als kind vuurwerk heel leuk vond, maar dat het ook nadelige kanten heeft. Zoals oogletsel, schade aan bezittingen en angst bij dieren. Op de vraag van instagrammer Marc Hogeland, waarom de gemeente Nieuwkoop dan zelf geen vuurwerkshow organiseert, reageerde Van Duijn positief. Hij gaf aan, dat zoiets dan wel ruim van tevoren goed geregeld moet worden en dat zo’n gemeentelijke vuurwerkshow er dit jaar niet in zit. Maar voor volgend jaar behoort dat zeker tot de mogelijkheden, liet Van Duijn hoopvol weten.

Lisa’ vroeg om een reflecterende halsband, omdat het exemplaar voor haar hond kapot is. Deze krijgt ze toegestuurd. Een serieuzere vraag over wat Van Duijn het mooiste vindt aan zijn vak, is dat hij er kan zijn voor mensen in moeilijke situaties. Eenzaamheid is een heftig probleem voor inwoners, de tip die gedeeld werd; bel 113. Van Duijn: ,,In deze tijd van corona is het voor jong en oud pittig. Als je je wat eenzaam voelt, is het niet gek, dat je je wat onprettig voelt. Probeer er over te praten, zodat je jezelf wat beter kunt voelen.’’

Eenpersoonshuishoudens het haasje

KAAG EN BRAASSEM – De tarieven van de afvalstoffenheffing in Kaag en Braassem gaan het komende jaar flink omhoog, zo wil het college van burgemeester en wethouders.

Vooral eenpersoonshuishoudens zijn de klos. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel moeten de alleenwoners geen 186 euro, maar 248 euro betalen voor het vaste tarief. Dat is een stijging van ruim 33%! Vorig jaar betaalden de alleenstaanden nog 138 euro. Het gemeentebestuur wil, dat eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens hetzelfde vaste tarief gaan betalen. De gedachte erachter is, dat alleenstaanden minder afval hebben en dus ook minder geld kwijt zijn voor het verwijderen van hun troep. Hiervoor moet in Kaag en Braassem een paar euro per lediging betaald worden.

De meerpersoonshuishoudens moeten volgens het voorstel 27 euro meer gaan betalen, dan ze nu doen. Het gemeentebestuur laat weten, dat de kosten voor het verwerken van het afval stijgen en ook is de gemeente meer geld kwijt, omdat Cyclus het ophalen van het oud papier heeft overgenomen. In totaal stijgen de kosten met vier ton tot 2,8 miljoen euro. Met de nieuwe tarieven wordt 90% van de kosten gedekt, maar uiteindelijk wil het gemeentebestuur dat alle kosten betaald worden door de gebruikers. Dat zou betekenen, dat het tarief voor de afvalstoffenheffing volgend jaar stijgt naar 281 euro. En daarmee zullen de eenpersoonshuishoudens ruim twee keer zoveel betalen, als ze deden in 2019.